@Zielarz
W moim osobistym systemie do spółek dokładam taki sztuczny walor jak 1/FW. To pozwala w bessie przesiąść się na szorty kontraktowe. Wtedy najgorsza nie jest bessa a zwrot na rynku. Trochę czasu zajmuje zanim wskaźniki będą preferować kontrakt i tu są największe obsunięcia kapitału.
Czerwonymi strzałkami oznaczyłem potencjalne miejsca krótkoterminowej słabości waloru. Na wykresie RS po długim ruchu w górę, bez żadnego wahnięcia. Historyczna analiza danych mówi, że po takim ruchu jest duże prawdopodobieństwo opadania wskaźnika, co faktycznie dla KGH następuje. Czerwona pozioma linia na wykresie RS to taka pomocnicza, która pokazuje, że na wykresach RS też można szukać oporów i wsparć i na nich analizować. Niebieska linia to taki właśnie średnioterminowy opór. Na wykresie tego nie widać, bo nie chciałem zamazać obrazu. Zielona strzałka oznacza dobre miejsce do zakupu, czyli po przełamaniu oporu.
Na wykresie niżej jest RSI z naniesionym Boolingerem. Wyjście ponad wstęgę oznacza, że jest to sytuacja nietypowa występująca tylko w 5% przypadków. Wskaźnik jest tam gorący i zwiększa się prawdopodobieństwo korekty. To takie adaptacyjne określenie wykupienia i wyprzedania.
We wcześniejszych systemach mocno podciągałem stopy na tej podstawie. Nie zamykałem, bo jak wychodzi i tam przebywa to stopy zwrotu potrafią być ponadprzeciętne. No, ale to nie dotyczy tego systemu. Zielona linia to mediana RSI z chyba 100 okresów. Wartość powyżej 50 oznacza, że mamy trend wzrostowy, poniżej że spadkowy. Sortuję wskazania ze 100 okresów i wyznaczam wartość środkową
Na wykresie RS BRE zaznaczone jest wsparcie i opór. Te także tu istnieją. A właściwie nie tyle że istnieją jako wsparcia i opory tylko pozwalają określić kierunek. Dla nas mogłoby ich nie być.
@Blelump
LR to linia regresji. krótko mówiąc drobny i szybki spadek RSI ma być zignorowany, a służy do określenia kierunku RSI. Może to być także EMA, DEMA czy co sobie zażyczysz. Dla tego systemu jest to nie istotne. Po prostu mam różne rzeczy ponanoszone w AMI, które tu akurat się dość niepotrzebnie opublikowały.
@Buldi
Sprawa nie jest taka prosta. Siła relatywna nie zależy od trendu na rynku. Znaczy, że jak rośnie to liderem jest cały czas jedna spółka. Ci liderzy się zmieniają. Podobnie jak jest boczniak to spółki mogą zachowywać się bardzo podobnie. Od trendu indeksu ważniejsza jest tu rozpiętość wskaźnika siły siły relatywnej. W całym cyklu Buldi też może być różnie. Jeśli będzie tak, że kolejny dołek jest bessy będzie dużo wyżej to nie koniecznie musi wypaść lepiej. Bessy i hossy nie są takie same. Jedne płaskie i długie inne krótkie i ostre. Na świecie są fundy które tak grają jak proponujesz. Kiedyś gdzieś chyba wygrzebałem w necie jakiś tam tekst po niemiecku i o ile dobrze pamiętam to nawet dużo się nie pomyliłeś ze stopą zwrotu, bo było to około 10% co raku.
Przepraszam za tak zdawkowy komentarz pod wykresem, ale wychodziłem właśnie do pracy i chciałem wrzucić obrazki. Wiedziałem, że pytań będzie pewnie sporo jak nic nie napiszę i się na WAS nie zawiodłem :)
Mam nadzieję, że wątek jest ciekawy, ale to nie wszystko :) Martwi mnie tylko ilość odsłon. Wygląda na to, że jest około 20 wyświetleń na jeden wpis i to prawdopodobnie są te same osoby, pomimo tego, żę wątek jest odkryty. Takich rzeczy jest w necie bardzo mało, a już w szczególności w polskim necie...
Zastanawiam się nad wprowadzeniem równorzędnego portfela, ale z moim subiektywnym wyborem spółek, lub choć komentarzem, do przeprowadzanych transakcji. Teraz bardzo mi się podoba LTS i w mojej subiektywnej ocenie ma szanse na bicie rynku i zostanie jednym z liderów.
Natomiast wydaje mi się, że bardzo ciekawy może być kolejny planowany przeze mnie portfel, a mianowicie chcę pokazać jak należy używać rankingu SW. Jechać od góry z jak największym potencjałem i odrzucać to co mi się nie podoba. Widzę tylko pewien problem w mniej płynnych walorach. Nie chciałbym pisać na małych spółkach, aby nie mieć wpływu na kurs...