0 Dołączył: 2010-12-19 Wpisów: 121
Wysłane:
26 grudnia 2010 13:36:18
przy kursie: 6,09 zł
fidelio77 napisał(a): po tym jak wygląda okres poszukiwawczy możesz ocenić profesjonalizm spółki a tym samym oszacować szansę na ponadprzęcietne zarabianie.
Prawie od dwóch lat niczego nie szukają. Za wyjątkim kasy na spłatę zobowiązań. Już nie będą na poważnie szukali. Więc ich "profesjonalizm" średnio mnie interesuje. Z kolei Total oraz drugi przyszły partner dla Shyrak prawdopodobnie zadziałają profesjonalnie. Szanse są. Oczywiście nikogo nie zachęcam bo strategię ogłosili zupełnie durnowatą. Szans upatruję w NIEREALIZOWANIU tej strategii. Akurat w przypadku Petrola jest to wielce prawdopodobne. To znaczy plan sprzedaży Emby oraz dwóch farm outów na Koblandy i Shyrak jest COOL. Paranoja to te "cztery nogi". Koń. Jaki jest, każdy widzi.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
27 grudnia 2010 00:33:39
do poczytania: wyborcza.biz/biznes/1,101716,8...jak dla mnie rzetelnosc i ton artu -  , ale przeczytajcie i ocencie sami. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
27 grudnia 2010 00:57:45
StoKoni napisał(a):Prawie od dwóch lat niczego nie szukają. Za wyjątkim kasy na spłatę zobowiązań. Już nie będą na poważnie szukali. Więc ich "profesjonalizm" średnio mnie interesuje. Z kolei Total oraz drugi przyszły partner dla Shyrak prawdopodobnie zadziałają profesjonalnie.
Szanse są. Oczywiście nikogo nie zachęcam bo strategię ogłosili zupełnie durnowatą. Szans upatruję w NIEREALIZOWANIU tej strategii. Akurat w przypadku Petrola jest to wielce prawdopodobne. To znaczy plan sprzedaży Emby oraz dwóch farm outów na Koblandy i Shyrak jest COOL. Paranoja to te "cztery nogi". Lew jest silny.Z hieną da sobie radę.Ale nie z całym stadem.W tym przemyśle rzadzą zawodowcy/potentaci.Od zawsze.Amator/frajer/nowobogacki(niepotrzebne skreślić) odda im kasę.Z dodruku. Stara bajka już się zużyła,nie przejdzie.W nowej o łupkach jest jakaś szansa,choć początki,jak widać ,trudne.Jak wzrośnie,to tylko dzięki nowej opowieści. "Fortuna favet fortibus"
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 169
Wysłane:
28 grudnia 2010 01:16:52
przy kursie: 5,97 zł
B y l a taka baja "Niekaczaca sie opowiesc" z regoly baje konczyly sie happy and... A z innej strony to powiem tak: Petrol zawsze byl z zalozenia spolka wysokiego ryzyka, wiec z baja mial malo wspolnego, a dla tych co weszli na trzech cyfrach to nawet horrorem. O sobie powiem,ze w trakcie tej "niekonczacej sie opowiesci" i zarobilem i udupilem. Z perspektywy czasu lekko doroslem lecz do bajek mam sentyment... Osobiscie jak i inni czekam na tok kolejnych wydarzen tym razem lupkowych, ktorych sens nie na poczatku lecz pod koniec 2011 cos wiecej nam raczej powie. Zaczniemy zatem kolejna Nie konczaca siee....
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 468
Wysłane:
28 grudnia 2010 23:05:40
przy kursie: 5,77 zł
[quote=Mieszko] ,,wkm3 - nie chcę ci niczego radzić, ale powiem ci, że właśnie wyszedłem ze stratą z BOMI. PO pierwsze, dopóki nie będzie jasnej sytuacji co do przyszłości pakietu w posiadaniu IDM-u, to obie spółki czekają spadki. PO drugie, BOMI do spekulacji nie nadaje się zbyt dobrze, bo niska płynność (czasami obroty poniżej 1 mln) i szeroko rozstawione widly sprawiają, że trudno sprzedać większy pakiet (nawet więcej niż 1 tys sztuk). Ja sam może wrócę na BOMI kiedy usłyszę np. że IDM oddało pakiet inwestorowi branżowemu. Ale zakupy insiderów już kursem nie ruszą - dowodem dzisiejsza sesja.'' - jednak zapraszam na forum BOMI  przepraszam że inna spółka ale chciałem dokończyć temat - pisałem wcześcniej, że do spekuły wolę BOMIEGO lub ALMĘ. do OILa wrócę jak tyk tylko zobacze cash flow z biznesu łupokowego, w skuteczne przynoszące cash flow biznesy z Rosjanami w tej branży nie wierzę. A jednak wiercenia dla biznesu łupkowego to ma sens, tylko biznessmen jakby tu powiedzieć... pod obserwacją prokuratury i ,,troszkę'' ma track record spaprany ale pomysł na biznes OK.
Edytowany: 28 grudnia 2010 23:09
|
|
0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
28 grudnia 2010 23:34:32
przy kursie: 5,77 zł
Wiercic oni nie beda w poszukiwaniu gazu lupkowego, maszyny sa drogie nie maja kadry.
Jesli chodzi o wiercenie w poszukiwaniu gazu lupkowego to albo czesi albo nasze nieszczesne PGNiG ktore przez osoby z branzy lupkowej jest niezbyt powazane - przedewszystkim drogie, kroja na czym sie da a praca idzie znacznie wolniej niz konkurencji.
Jesli chodzi o wydobycie samego gazu to praktycznie w gre wchodza amerykanskie firmy, gdyz cala technologia jest przez nich opatentowana.
Szczerze mowiac to nie widze tutaj duzego zysku, raczej chlopaki lapia sie czego sie da. Na doradctwie odnosnie poszukiwania/odwiertow gazu oni nie zarobia zbytnio, gdyz: - nie maja ludzi i sprzetu - nie maja zadnej koncesi - nikt im nie odda zyskow
Co nie znaczy ze nie osiagnac cash flow z tego biznesu na poziomie miliona moze dwoch milionow zlotych.
Petrol upada, wskrzeci go moze tylko umowa z Totalem - zadne kredyty zadne zakupy mini spoleczek wydobywujacych rope mu nie pomoga.
Jest cien szansy na zysk z handlu gazem, ale zysk ten jest konsumowany przez inne koszty ktore niezbyt rokuja zwrotem z tej inwestycji.
Jesli firma nie dokopie sie ropy w dluszej perspektywie bedzie bankrutem, a raczej nikt jej juz nie bedzie zasilac kapitalem gdyz Krauze ma go coraz mniej, a nikt inny niebedzie ku temu sklony bo firma ma wskazniki na drasytcznie niskim poziomie, wszczegolnosc wskaznik pokrycia obslugi dlugu czy zdolnosc do splaty odsetek.
Spolka od dluszego czasu osiaga ujemne przeplywy netto z dzialanosci operacyjnej i inwestycyjnej. Ogolny przeply ratuje tylko dzialanosc finansowa czyli kapital pozyskany z nowych emisji akcji.
Wszelkie normalne fundusze inwestycyjne dawno wypiely sie na ten papier.
Naliczona prowizja należna Prokom Investments i Osiedle Wilanowskie z tytułu udostępnienia aktywów dla zabezpieczenia kredytu bankowego (29,3) mln zl - czyzby to bylo oprocentowane na 20% w skali roku? 29,3 miliona zlotych za 3/4 roku samych tylko odsetek. [zrodlo: strona 15 raportu za Q3]
Edytowany: 28 grudnia 2010 23:45
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
|
|
0 Dołączył: 2009-08-21 Wpisów: 468
Wysłane:
30 grudnia 2010 14:40:59
przy kursie: 5,88 zł
nie mam pytań, już myślałem, że prokuratioria się popisała, a tu komedia jak u Barei... ścigają Ryśka za to że zarobił dla firmy cash na sprzedaży wierzytelności o którą jest tyle zachodu... nie no ja ogólnie nie znam się, nie wiem, nie rozumiem, zarobiony jestem... POMYŚLNOŚCI W NOWYM ROKU !!!
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 259
Wysłane:
30 grudnia 2010 15:17:45
zjk napisał(a):Wiercic oni nie beda w poszukiwaniu gazu lupkowego, maszyny sa drogie nie maja kadry.
Radzę najpierw sprawdzić 3 razy, zanim się palnie jakąś bzdurę. OIL nie będzie wydobywać żadnego gazu łupkowego. Oni jedynie kupili spółkę Silurian, która obsługuje projekty firm poszukujących gazu łupkowego. "Silurian zamierza oferować podmiotom posiadającym koncesje poszukiwawcze gazu łupkowego pełną obsługę związaną z generalnym wykonawstwem, zarządzeniem projektem oraz prowadzeniem prac wiertniczych w fazie poszukiwania oraz w fazie eksploatacji gazu łupkowego w oparciu o własne urządzenia wiertnicze" forsal.pl/artykuly/472620,petr...Nawiasem mówiąc ciekawa nazwa, Silurian pochodzi od okresu Syluru, w którym gaz łupkowy powstawał.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 37
Wysłane:
30 grudnia 2010 15:44:52
debet: pamiętaj, że Silurian sp z o.o. powstała 20 października 2010 r. i miała inną nazwę: "PERFECT NINE sp z o.o." na razie pozostaje tajemnicą data zmiany nazwy na Silurian sp z o.o.  musiało się to wydarzyć pomiędzy infem Petrolinvestu a zakupie udziałów tej zacnej spółki a datą jej powstania...
|
|
|
|
Wysłane:
30 grudnia 2010 15:48:50
A ja radze czytac caly watek, wlacznie z usunietymi postami bo tutaj byla mowa o spolce ktorej udzialy nabyl PetrolInwest a nie samym PI oraz zapoznac sie z rynkiem prac wiertniczych. Apropos: Spolek ktore zamierzaja cos oferowac sa milony, te ktore to oferuja mozna policzyc w setkach. Powstala kolejna spolka ktorej zadaniem bedzie zapewne wyciagniecie kasy z rynku, na GPW nie trafi ona wczesniej niz za kilka lat.
Efekt ktory chcieli uzyskac niewypalil, rynek nie uwierzy w kolejne obietnice dotyczace PetrolInwesta.
Wiesława Skrobowskiego pozbywa sie 60% za 25k $. Nie podniesiono kapitalu firmy, wiec za co zaplacono 25K$? Za akcje oraz za? Kapital zakladowy spolki to 3tys zl, panu Wiesława Skrobowskiego ta kwota juz zapewne zwrocila sie po otrzymanku 25 tys dolarow.
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
3 stycznia 2011 17:27:22
>A ja radze czytac caly watek, wlacznie z usunietymi postami
Ee, a jak to zrobic? Moze cos u mnie nie tak, ale nie widze usunietych postow ;->
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2011 19:52:05
Jesli bedziesz na biezaco przegladal forum zobaczysz takze usuniete posty nim zostana usuniete;p - chwala zato ze administror kasuje tutaj zbedne sprzeczki :)
Ps.
Jaka przyszlosc wrozycie Petrol'owi? Obecnie kurs dosc mocno sie obsunal kopiac zyski wielu osob. A jaka bedzie przyszlosc? Przy obecnym kursie nie oplaca sie obejmowac nowej emisji akcji wiec firma nie pozyska kapitalu, co najwyzej mozna sprzedac malo sciagalne dlugi jej za akcje - ale to tylko dobije spolke.
Nic nie wiadomo ostatecznie na temat wspolpracy z Total (?)
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
3 stycznia 2011 19:57:28
Cytat:Obecnie kurs dosc mocno sie obsunal kopiac zyski wielu osob Ale chyba nie mówisz o kopaniu zysków z inwestycji w ten wynalazek?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
3 stycznia 2011 21:22:28
Drobne finansowanie na rok już mają www.bankier.pl/wiadomosc/PETRO...Cytat:Na mocy Aneksu strony uzgodniły wydłużenie okresu realizacji przez Prokom działań, mających na celu pozyskanie na rzecz Spółki finansowania działalności, o 18 miesięcy, tj. do 30 czerwca 2012 roku. Jednocześnie Prokom zobowiązał się do pozyskania w okresie wskazanych kolejnych 18 miesięcy finansowania do wysokości 200 mln złotych Więc jutro pewnie delikatnie się odbije. Co do dłuższej perspektywy uważam, że Krauze za dużo kasy wpompował w ten interes, żeby chcieć go ud... . Tak więc trzeba obserwować. Jak ruszy do góry to z kopyta a jak będzie spadać w dół to już chyba mniej efektownie niż w końcówce ubiegłego roku Myślę, że ten rok będzie przełomowy dla spółek RK tylko jeszcze nie wiem, w którym kierunku  Co do Biotka to pewnie w końcu w górę a Petrol albo się odbije albo RK go w końcu sprzeda (czyli defacto też się odbije :) )
Edytowany: 3 stycznia 2011 21:24
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2011 21:27:29
Też uważam że odbije, zresztą niedawno to zapowiadałem. Do jakiego poziomu to wiedzą wszyscy... z przyszłości.
|
|
6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
3 stycznia 2011 22:38:50
zjk napisał(a):
Nic nie wiadomo ostatecznie na temat wspolpracy z Total (?)
Wiadomo już dawno, wiercenia w drugiej połowie roku. kov.pb.pl/2338026,42818,petrol... ja myślę że niestety całe tutaj Petrolowe forum rozgoryczone poniesionymi w przeszłośći stratami nie zauważa że strategia Petrola od kilku miesięcy jest właściwie realizowana, jedyne co było nieoczekiwane to zarzuty prokuratorskie. Całe te teorie o zawieszonej współpracy z Total i spekulacje na ten temat to bzdura. Umowa z Totalem jest cały czas realizowana tylko taka jest specyfika tej branży że wszystko trwa długo, A kasa z EBOR jest przeznaczona na te właśnie wspólne prace z Totalem. Niestety obecnie na Petrolu nie siedzi nikt poważny tylko spekulacyjny motłoch który liczy na jakiś cud, a to że ropa nagle wytryśnie , a to że gaz nagle zaczną wydobywać itp więc z kursem dzieje się to co się dzieje. Gaz łupkowy i Rosyjskie inwestycje mają jedynie poprawić wizerunek firmy i zatrzymać zniecierpliwiony drobny akcjonariat od panicznej ucieczki co jakiś czas będzie jakieś dobre info i bedzie ok. Zawsze i wszedzie ten biznes wygląda tak samo, poszukiwania i wiercenia trwają długo i są bardzo kosztowne....a i tak czasami można znależdz zamiast ropy wodę :) Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2011 11:20:10
przy kursie: 5,74 zł
A to dobre, jednak się pomyliłem, haha. Od dziś nie ma litości dla bankrutów :)
|
|
0 Dołączył: 2010-12-19 Wpisów: 121
Wysłane:
5 stycznia 2011 16:02:57
Amphibious napisał(a): Gaz łupkowy i Rosyjskie inwestycje mają jedynie poprawić wizerunek firmy Akurat to najbardziej dołuje wizerunek w ostatnim czasie. Gdyby nie BREDNIE o zakupach rosyjskich spółek lub wejściu w łupki to kurs pozostałby w okolicach 10zł. Jedna maszyna do wiercenia łupków kosztuje 70mln  a jak wiadomo Petrol słynie z nadmiaru wolnego cashu. Aż boję się pomyślec ile kosztują rosyjskie firmy wydobywcze  Ale to są grube setki MILIONÓW DOLARÓW. Czyli "nowa strategia", te "cztery nogi" to debilizm na maksa i robienie sobie jaj z ludzi. Nie wymiękam bo mało tego mam. Ale gdybym miał sporo.... Koń. Jaki jest, każdy widzi.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-02 Wpisów: 28
Wysłane:
5 stycznia 2011 17:55:09
fajnie by bylo, gdyby to ta strategia byla winna zwale. wyglada mi to jednak raczej, ze winny jest tu sam pan k., wywalajacy setki papiera po kazdej mozliwej cenie. po pierwsze: nikt inny nie ma tyle tego waloru, zeby rzucac takimi ogromnymi pakietami, po drugie - cena jest srednio wazna, byle sprzedac - vide sesja z 28.12, gdzie w ostatniej godzinie sesji wywalono 300 tys papiera w ciagu jednej minuty, zwalajac kurs na 5,66. kurs sie nie utrzymuje, bo ktos wali papierem w rynek, a wali bo najpierw nakupil tysiace, a po strategii spolka mu sie przestala podobac? malo prawdopodobne...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.