Też mam kilka spółek, ale tylko jedna ma szansę zaistnieć w kategorii "rakieta"

.

Nie wiem czy będzie rakietą w 2011, ale w 2012 jest bardzo duża szansa. Mam na myśli Photon. Firma będzie miała prawdopodobnie ok. 350 mln przychodów i ok. 30 mln zysku netto i jeszcze wiecej TCI (czyli gotówki na inwestycje z leasingu zwrotnego) w 2010 roku. Daje to C/Z poniżej 4 przy
dużym prawdopodobieństwie powtarzalnych zysków a nie wynikających z dziwnych przeszcowań. Oczywiście istnieje pewne
ryzyko (bez niego pewnie kurs juz teraz byłby znacznie wyżej)wynikające z tego, że Photon od tego roku będzie budował elektrownie słoneczne poza Czechami. Główne nowe rynki to Niemcy i Włochy (i troche kontynuacji na Słowacji) i jest trochę niepewności jak sobie poradzi.
Napisałem, że nie wiem czy rakieta będzie w 2011 z tego względu, że
nieoficjalna prognoza określa budowę 100MW na 2 lata (2011-2012), ale zakładając nawet ostrożny scenariusz 33 MW w 2011 i 66 MW w 2012 powinno to dać razem z zyskiem z pracującego portfolio 18 MW własnych elektrowni podobny zysk netto w 2011 jak w 2010 i znacznie większy w 2012. Czyli wskaźnik C/Z ma duży potencjał wzrostu według mnie. Poza tym zyski powiększą kapitały własne i sądzę, że jest możliwe aby na koniec 2010 C/WK było lekko ponad 2. Takie wskaźniki są rzadkością na głównym rynku a przecież to NC!
Do ogólnego obrazu dodam jeszcze:
- Photon stawia na wszystko co wiąże się z fotowoltaiką, czyli wiele nóg w tej samej branży (deweloperka solarna dla klientów, własne elektrownie 18 MW, handel komponentami, oprawa finansowo-ubezpieczeniowa projektów solarnych i zarządzanie istniejącymi elektrowniami w imieniu klientów-właścicieli)
- możliwość cofnięcia podatku w Czechach (kilka mln dodatkowego zysku)
- bliski grid parity, czyli koszt wytworzenia kWh energii elektrycznej ze słońca taki sam jak ze źódeł konwencjonalnych (
http://energiasolarna.net/?p=53 )
- po prostu ekologia
- i coś co powinno być na początku - bardzo kompetentny zarząd
PS. Ale naganiacz ze mnie

a pisałem to przy
kursie 5,54