PARTNER SERWISU
rjvcuqbw
143 144 145 146 147
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 stycznia 2011 21:11:04 przy kursie: 20,10 zł
Kłopot ze zrozumieniem tekstu, jak widzę, więc pomogę.

WatchDog 17.05.2009 napisał(a):
Dlatego też rynek notuje spółkę z dużym dyskontem: rezerwa na brak wizji strategicznej, możliwe dalsze straty na zabezpieczeniach, oraz likwidację niektórych aktywów grupy (Szopienice, wydział elektrolizy w Koninie). Aktualnie kurs jest ciut poniżej wyceny likwidacyjnej.

Duże dyskonto, kurs poniżej wyceny likwidacyjnej -> niedowartościowanie, o którym mówił Taurus80.
Źródło dyskonta: obawa przed dalszymi stratami oraz brak planów rozwoju, w momencie ukazania się omawianego raportu. Mówimy o maju 2009 roku, czyli prawie dwa lata w tył. Dzisiaj jest upside-down, wszystko się zgadza, przyszłość jest jasna, a kurs wyraźnie przewartościowany.
Edytowany: 9 stycznia 2011 21:13

del-20120121
0
Wpisów: 168
Wysłane: 9 stycznia 2011 21:37:11 przy kursie: 20,10 zł
WatchDog
Cytat:
Dzisiaj jest upside-down, wszystko się zgadza, przyszłość jest jasna, a kurs wyraźnie przewartościowany.

Przyszłość jasna? Jesteś prorokiem może?
Kurs wyraźnie przewartościowany? A na jakiej podstawie tak twierdzisz? Równie dobrze ja mogę napisać, że kurs jest wyraźnie niedowartościowany i także nie podam uzasadnienia.
Tylko wtedy mój post pewnie zostałby skasowany. Często nawołujesz o uzasadnianie opinii, a tymczasem sam tego nie robisz.
No, więc jak uzasadnisz swoją opinię?

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 9 stycznia 2011 21:56:21 przy kursie: 20,10 zł
Wskaznikowo jest juz drogo(chociazby C/WK),co nie znaczy ze nie moze jeszcze rosnac.
"Privatize the gains,socialize the losses"
Edytowany: 9 stycznia 2011 21:57

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 stycznia 2011 21:56:33 przy kursie: 20,10 zł
Piszemy regularnie o spółce, wystarczy przewinąć wątek.

Po podniesieniu kapitału C/WK jest ponad 2,2, jeden z wyższych w sektorze
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...
C/Z prawie 20 przy aktualnych zyskach.
Kapitalizacja prawie 2,3 mld zł oznacza, że nawet przy agresywnym profilu ROI powiedzmy 15% p.a., dyskontuje 345 mln zł rocznego zysku netto, czyli 31 gr na akcję.
Prognoza na ten rok mówiła o 121 mln zł, więc trzeba go potroić.
Wskaźnik EV/EBITDA przekroczył 10
www.stockwatch.pl/gpw/boryszew...
Zmniejszyć go może mniejszy dług lub... większa amortyzacja. Trudno jednak zgadnąć, jak zmieni się skonsolidowany bilans w nowej, powiększonej grupie.
Na razie najbardziej korzystne wyceny nie trafiają wiele wyżej niż 2 zł z czymś
www.stockwatch.pl/gpw/boryszew...
Przyszłość jest jasna, bo wiadomo co spółka będzie robić w najbliższych latach i od czego będą zależeć jej zyski - przestała być niewiadomą.

moradrin
0
Wpisów: 40
Wysłane: 9 stycznia 2011 23:44:49 przy kursie: 20,10 zł
Kolejny wywiad z Karkosikiem.
manager.inwestycje.pl/manager_...
Fragment wywiadu:
"Jakiś czas temu doszedłem do wniosku, że za dużo kupowałem. Stara mądra maksyma głosi: „Kiedy za dużo obejmujesz, za mało ściskasz”. Jeden z kolegów powiedział mi: „Kup sobie rower?”. Zapytałem: „Po co?”. „Żebyś miał co sprzedać”. Rzeczywiście bardzo nie lubię sprzedawać. Myślę podobnie jak amerykańscy inwestorzy, którzy uważają, że ci, którzy na giełdzie nie wykonują nerwowych ruchów, zawsze w końcu wygrywają. To prawda – w skali 40 lat amerykańska giełda wciąż rośnie."

"- W mediach pojawiają się informacje, że zamierza pan częściowo ograniczyć rozmiary biznesu.

- Sam co jakiś czas mówię o potrzebie „skrócenia się” i koncentracji, co pozwala na bardziej efektywne zarządzanie. Ale zgodnie z porzekadłem, że „ciągnie wilka do lasu”, nie potrafię przestać planować kolejnych akwizycji, które wydają mi się szczególnie interesujące."

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 10 stycznia 2011 10:37:36 przy kursie: 19,90 zł
Taurus80 napisał(a):
WD w raportach nie mozna bylo zobaczyc okazji :) jedyny plus z raportow to w pewnym momencie zaczela sie zwiekszac gotowka w kasie a zadluzenie spadlo :) najwiekszym atutem wyczucia okazji w tamtym monecie byla znajomosc wczesniejszych posuniec-inwestycji pana Karkosika na tej zasadzie mozna bylo przewidziec ze beda emisje itd
Co mi sie skutecznie udalo, dzieki temu dzisiaj jestem zadowolony i zycze sobie w tej hossie choc jeszcze jednej spolki abym tak trafil :) ale wtedy tez inwestycja wiazala sie z duzym ryzykiem pomniejszonym jedynie o wartos c/wk i ogromnymi mozliwosciami jakie staly przed spolka :)
Oczywiscie wtedy rozmowy byly badzo merytoryczne w kazda ze stron co pomagalo chcacym zainwestowac w podjeciu decyzji jednak przynajmniej przez ostatnie 3-6 miesiecy gdzies te merytoryczne rozmowy sie zagubily nad czym ogromnie ubolewam a co jest jedna z przyczyn iz zaczynam zmieniac zdanie o spolce wave
A tobie i ekipie zycze w dalszym ciagu takich analiz raportow nie mozna zapomniec ze nie da sie wszystkiego z cyferek wyczytac sa wyjatki jak wtedy Boryszew czy pozniej Techmex ktory zrobil w balona wszystkich anali :) nawet jak dzisiaj pamietam ze WBK rekomendowalo kupno Techmexu a po mniej jak pol roku okazalo sie ze to bankrut :)
Wiec czyn swoje a inni niech sie ucza :) a takie wypadki nie sa niczym innym jak nauczka ze nie wolno wierzyc we wszystko co sie czyta bo kazdy moze sie pomylic :) istota bycia rekinem gieldowym jest indywidualnosc a nie stadnosc Angel

Wreszcie jakaś bardziej merytoryczna dyskusja wywiązała się na Borku i to ciesz bo jak słusznie zauważył Taurus ostatnio był z tym niemały problem na wątku.

Wracają do Boryszewa i jego perspektyw wzrostu to uważam, że jeszcze nie czas na sprzedaż (choć osobiście uważam że na jesień tego roku trzeba będzie powili myslec o wycofywaniu się z tej inwestycji). Choć spółka jest już "lekko" przewartościowana to jednak ma już solidniejsze fundamenty oraz co ważniejsze strategię i wizję rozwoju - co jest wg mnie rzeczą konieczną do dalszych wzrostów i co będzie stanowiło ich paliwo ten kolejny rok. Ale prwadą jest ,że trzeba czytać i analizować różne komentarze, informacje, wpisy itp ale powinno się mieć jednak własną strategię inwestycyjną i jej trzymać a nie iść za "tłumem".

Co do samego pesymizmu WD to jeśli chodzi o Boryszew to faktycznie nie miał wiele szcęścia ostatnio do prognoz spólki lecz należy mu oddać, że analizował sposób chłodny i sceptyczny jedynie liczby zawarte w raportach a one wcześniej często nie napawały optymizmem. Mnie się podobało jak analizowaliśmy i dyskutowaliśmy przejęcie grupy Maflow. Wówczas też byłem sceptyczny co do prognoz zarządu że inwestycja się spłaci z zysku grupy Maflow w jedyne 2 lata! A oto np. wpis WD z 20 czerwca 2010r.
Cytat:
To nie jest tak, że po świecie chodzą nieprzytomni, szczególnie w private equity. Gdyby Maflow był naprawdę okazją, byłoby nań kilku oferentów, a cena byłaby wyższa niż dwuletni zysk netto zdaniem wyżej wymienionej, która podjęła decyzję o kupnie.

Tez się tego trochę obawiałem i gdzieś szukałem haczyka i czekałem na jakieś trupy ukryte w szafie. Ale okazało się po prostu że Romek zrobił świetny interes. CZy teraz będzie podobnie czas pokaże.
Ponadto jak zauważył doncarlos Karkosik się nie zadłuża (wręcz odwrotnie ogranicza zadłużenie) i de facto finansuje przejęcia w większej połowie za własne pieniądze wchodząc w kolejne emisje i wykupując pp. Więc trzeba zaakceptować jego reguły gry i grać z nim bo wówczas można zdecydowanie więcej ugrać. Dlatego sadzę, że jeszcze nie jest pora na wychodzenie z inwestycji bo będzie jeszcze duża przestrzeń do wzrostów - a jak duża o tym zadecyduja informację dotyczące nowych akwizycji jakie do nas napłyną. Wyniki za IV Q powinny tezs dać duży powiew optymizmu.salute

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 10 stycznia 2011 12:41:49 przy kursie: 19,90 zł
Fakty są takie, że Boryszew jest przewartościowany i tyle. Przejmowanie kolejnych zakładów wcale nie gwarantuje poprawy wyników vide Kopex.
Z drugiej strony to jest spółka Karkosika, tu racjonalna ocena nie ma znaczenia, tu jest winda pod przyszłośc, której nie można w tej chwili sprawdzić, ale wiadomo że branża Auto to raczej nie jest to w co z dzisiejszej perspektywy warto wchodzić, są lepsze do inwestowania. hello1

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 10 stycznia 2011 15:24:16 przy kursie: 19,90 zł
Spada bo spadki są na rynku. Każdy ma swoje zdanie, według mnie Karkosik dobrze robi, przejęcia w tej branży są dobrym posunięciem. Nie kupuje fabryki produkcji aut, ale części do nich, nie tej firmie złoży ofertę to innej. Zapotrzebowanie niedawno miało swój problem, ale handel samochodów znowu ożył.

666
666
0
Wysłane: 10 stycznia 2011 16:15:09 przy kursie: 19,90 zł
Po pierwsze Boryszew nie spada, ale porusza się w bardzo wąskiej konsoli, nazywanie tego spadkiem to przesada. Zresztą gołym okiem widać przewalanki, więc wiadomo o co chodzi. Po drugie branża Auto to naczynia połączone, jak upadał GM problemem nie był sam zakład, ale dostawcy i całe otoczenie, co przekładało się nawet na tygodniowe odczyty bezrobocia USA<, więc sprzedaż samochodów jest kluczowa jeśli chodzi o przychody producenta kabelków do tychże hello1 Po trzecie to co napisałem i tak nie ma znaczenia, bo jak dla mnie na Romkach nie ma normalnego rynku co było widać na krańcowo przewartościowanej Alchemii, która sobie leciutko opadała, zamiast runąć podobnie jak Skotan hello1

Asston
6
Wpisów: 132
Wysłane: 10 stycznia 2011 16:46:04 przy kursie: 19,90 zł
Patrząc na to, co się dzieje na rynku motoryzacyjnym śmiem twierdzić 666, że się mylisz mówiąc:
„ale wiadomo że branża Auto to raczej nie jest to w co z dzisiejszej perspektywy warto wchodzić”
Poniżej linki mówiące o rekordowej sprzedaży Rolls Royce’a i rekordowej ilości samochodów sprzedanych w Chinach.

manager.money.pl/news/artykul/...
news.money.pl/artykul/chinczyc...

666
666
0
Wysłane: 10 stycznia 2011 16:52:35 przy kursie: 19,90 zł
Skoro jest świetnie to trzeba brać lewar i pakować Groclin pod korek, po co przewartościowany Borek ? hello1

Asston
6
Wpisów: 132
Wysłane: 10 stycznia 2011 17:39:32 przy kursie: 19,90 zł
Boryszew nie Groclin:
bo Groclin ma znikome zyski, bardzo niski wskaźnik ROE , beznadziejne przepływy netto itd.

Wystarczy Angel

666
666
0
Wysłane: 10 stycznia 2011 18:14:40 przy kursie: 19,90 zł
Bądź konsekwentny, skoro w branży Auto jest świetnie, wyniki Groclinu szybko wrócą do poziomów ze starych dobrych czasów, a wskaźnikiem c/wk bije Borka na głowę hello1

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 11 stycznia 2011 08:35:59 przy kursie: 19,90 zł
A ilu klientów ma Groclin a ilu Boryszew? Nie twierdze oczywiście ze Groclin to kiepska inwestycja, ale w tej chwili kupujemy plany Borka...jeśli Groclin zdywersyfikował by dostawców to przy tej wycenie kupowałbym pod korek...

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 11 stycznia 2011 08:57:13 przy kursie: 19,90 zł
Panowie to zupełnie inne ligi (to tak jak byście porównywali Barcelonę, itp. do naszego podwórka) czym innym jest tworzenie wiązek, gum płyny... a produkcja siedziska tu koszty są większe (badania) zwłaszcza że coraz większym stopniu w fotelach montowane są poduszki powietrzne i jeszcze ten ich segment meblowy. to różnica w marżach i kosztach skupmy się na Borku

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 11 stycznia 2011 21:58:00 przy kursie: 20,00 zł
Kolejne sprawdzanie firmy już trzecie a drugie w tym roku demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...
Czyli "poker" prawie gotowy

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 11 stycznia 2011 22:04:48 przy kursie: 20,00 zł
Czyzby szykowali sie na jednorazowy gigantyczny skok ??
Przynajmniej wiadomo po co pan Karkosik szykowal gotowke :)
3 przejecia w jednym czasie Anxious w tym przynajmniej jedno wieksze od Maflow cos czuje ze szykuje sie jakas mega emisja salute

damkal
0
Wpisów: 29
Wysłane: 11 stycznia 2011 22:13:56 przy kursie: 20,00 zł
wojteksn napisał(a):
Kolejne sprawdzanie firmy już trzecie a drugie w tym roku demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...
Czyli "poker" prawie gotowy

Proszę o treść bo link mi nie działa

makary
0
Wpisów: 85
Wysłane: 11 stycznia 2011 22:15:52 przy kursie: 20,00 zł
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO
Raport bieżący nr 4 / 2011
Data sporządzenia: 2011-01-11
Skrócona nazwa emitenta
BORYSZEW
Temat
Przystąpienie do due diligence
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
Spółka Boryszew S.A. informuje, że Zarząd przystąpił do badania due diligence kolejnej międzynarodowej grupy z branży komponentów automotive.
Po pełnym zakończeniu przejęcia Grupy Maflow, niniejsze due diligence staje się obecnie trzecim równolegle prowadzonym w odniesieniu do raportów bieżących nr 88/2010 i 3/2011.
Due diligence odnosi się do informacji i dokumentacji natury prawnej, księgowej i podatkowej.

Wartość przedsiębiorstwa spółki i jej spółek powiązanych może przekraczać 10% kapitałów własnych Boryszew S.A.

makary
0
Wpisów: 85
Wysłane: 11 stycznia 2011 22:19:18 przy kursie: 20,00 zł
Taurus80 napisał(a):
Czyzby szykowali sie na jednorazowy gigantyczny skok ??
Przynajmniej wiadomo po co pan Karkosik szykowal gotowke :)
3 przejecia w jednym czasie Anxious w tym przynajmniej jedno wieksze od Maflow cos czuje ze szykuje sie jakas mega emisja salute

Podchodząc do tego racjonalnie, wybiorą najlepszą opcję, jednak z paru wywiadów z RK czuć agresywną ekspansję->akwizycję. bardzo jestem ciekaw , jak wiele osób, kt.się zarzekają że nie wejdą w kolejną emisję jednak się skuszą Angel

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE boryszew
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

143 144 145 146 147

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,184 sek.

mwwqimei
jfdcksgl
gphihplx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eejsatlc
filprlrx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat