PARTNER SERWISU
avuzqbvb
13 14 15 16 17
lancet
0
Wpisów: 188
Wysłane: 14 lutego 2011 13:54:24 przy kursie: 2,80 zł
Ciekawy dzień. Prawie 3 miliony akcji po 0,56 przeszło z rąk do rąk. Czym to wróży? Obroty rosną przed wybiciem lub spadkiem. Czy ma jeszcze gdzie spadać? Ma, jak to na giełdzie. Czy ktoś zyskuje? Sprawa jak zwykle względna. Teoretycznie aby udała się emisja - powinno rosnąć. Ale czy cokolwiek na tej spółce jest racjonalne? Ta iracjonalność jednak zachęca.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 14 lutego 2011 14:37:37 przy kursie: 2,80 zł
Cytat:
Ta iracjonalność jednak zachęca

Powiedz to tym,co kupowali po 2zł...3some

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 14 lutego 2011 23:05:50 przy kursie: 2,80 zł
@ lancet - to czwarta sesja pod rzad z takimi obrotami; obroty spadna jak insiderzy sprzedadza juz wszystko. A jak juz nie bedzie komu sprzedawac :)))

wiem, myslenie zyczeniowe :)

lancet
0
Wysłane: 15 lutego 2011 12:58:34 przy kursie: 2,85 zł
Obroty i oscylatory wygenerowały sygnał kupna. Gdybym był rozgrywającym solidnie podciągnąłbym papier, skasował trochę kasy i zwalił kurs przed wejściem PDA. Ze spadkami już bym uważał ze względów czysto psychologicznych, żeby rynek całkowicie się nie odwrócił od spółki. De facto nie ma też podstaw fundamentalnych do dalszych spadków. PDA powinny rozpocząć notowania w okolicy 0.60. To moje przemyślenia. Czy tak się ułoży scenariusz? - nie wiem czy wie nawet ten rozgrywający. Duzi udziałowcy chyba wreszcie będą też mieli coś do powiedzenia tymbardziej, że jest kupa bałaganu a w "mętnej wodzie" ryby w sieci łowi się dużo łatwiej.

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 15 lutego 2011 17:32:23 przy kursie: 2,85 zł
ktore oscylatory?pozytywne dywergencje sa co najmniej od 60gr, co nie uchronilo spolki przed szalonymi zarzadzajacymi sprzedajacymi ile wlezie po ile sie da; jesli cokolwiek mialoby tu wzrosnac to dopiero jak w zarzadzie i RN skonczy sie amunicja

i co to za sygnal K z wolumenu?

osobiscie nie wierze tez w "rozgrywajacych" - to jest calkiem plynna spolka

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 15 lutego 2011 18:45:48 przy kursie: 2,85 zł
w dzisiejszym komunikacie widac, ze zaczynaja juz kombinowac, tj nie tylko sprzedaja, ale sprzedaja akcje (dla odmiany) i kupuja pp
dyskusyjne dla mnie bardzo jest, czy zarzad/rn powinni w ogole robic takie sztuczki i spekulowac krotkookresowo wlasnymi akcjami/pp

High-flier
0
Wpisów: 24
Wysłane: 15 lutego 2011 21:20:05 przy kursie: 2,85 zł
Witam,

dzisiejszy komunikat o transakcjach na akcjach i PP przez członka RN jest bardzo czytelny.

Wiedząc że emisja dojdzie do skutku, osoba racjonalnie działająca zrobiłaby to samo. tzn kupiła PP i sprzedała istniejące akcje a środki z tej sprzedaży przeznaczyła na zapis na nowe akcji. Mniej więcej z poniższego komunikatu:

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

wynika iż po powyższej transakcji członek RN będzie do przodu ca 6 groszy na jednej akcji co przy wolumenie ponad 3 mln daje "zysk" 180 tsd PLN.

Widać że członka RN nie interesuje wartość pieniądza w czasie i obawa o przyszłe kształtowanie się kursu akcji (tak jak mnie np - dla mnie jest ryzyko czy emisja dojdzie do skutku i kupno PP było dla mnie zbyt ryzykowne, dodatkowo nie wiem ile będzie trwało zarejestrowanie emisji i na ile zamroziłbym swoje środki).

Najwyraźniej ów członek RN o to sie nie martwi. Wie że kurs będzie wyżej i że emisja zostanie zarejestrowana. Jednocześnie chce aby te środki trafiły do spółki - oceńmy osoby z RN i Zarządu jak podadzą na ile akcji się zapisały.

Jeśli wyjdzie na to że środki ze sprzedaży PP i akcji poszły w całości na objęcie akcji nowej emisji to będzie bardzo pozytywny sygnał i interpretował bym go tak:

" 43 mln PLN z nowej emisji są dla Spółki kluczowe. od nich zależy jej rozwój. Emisja z PP była bardzo duża - podwojenie kapitału i było duże ryzyko że niektórzy akcjonariusze jej nie obejmą. My sami też prywatnie nie mieliśmy wystarczających środków. Ale zrobiliśmy co mogliśmy żeby jak najwięcej akcji nowej emisji objąć". Nie zależy nam na obecnym kursie gdyż wiemy jaka jest wartość Spółki i co dzięki tej emisji osiągniemy".

Kod:
mod:/treść usunięta - łamanie regulaminu/

Wypowiadam się na forum bardzo rzadko. Chyba tylko w przypadku 3 spółek zabrałem głos: LENA, DROZAPOL, MW TRADE. W swoich opiniach (odnośnie stwierdzenia czy spółka jest tania czy droga) nie pomyliłem się ani razu - oczywiście weryfikacja nastąpiła w dłuższym okresie i sam mam duże obawy co do spadku kursu Gastela w najbliższych dniach (do końca zakończenia emisji - zapisy dodatkowe jest jeszcze dużo czasu).

Kod:
mod: /j.w./.
Działka korporacyjna BZWBK jest solidna i przyznanie niedawno Spółce kredytu nie mogloby sie wydarzyć gdyby nie pozytywna ocena perspektyw Spółki.

Obym i tym razem miał rację.

Edytowany: 16 lutego 2011 10:58

lancet
0
Wysłane: 16 lutego 2011 07:18:43 przy kursie: 2,85 zł
plynacyzrynkiem napisał(a):
ktore oscylatory?pozytywne dywergencje sa co najmniej od 60gr, co nie uchronilo spolki przed szalonymi zarzadzajacymi sprzedajacymi ile wlezie po ile sie da; jesli cokolwiek mialoby tu wzrosnac to dopiero jak w zarzadzie i RN skonczy sie amunicja

i co to za sygnal K z wolumenu?

osobiscie nie wierze tez w "rozgrywajacych" - to jest calkiem plynna spolka
Duże obroty na niskim poziomie notowań świadczą naogół o przechodzeniu akcji z rąk do rąk i są zapowiedzią najczęściej wzrostów. MACD wygenerował sygnał kupna 11.02. "Rozgrywającymi" okresialam inwestorów biorących czynny udział w rozgrywce, mającymi wystarczający kapitał i pakiet akcji do sterowania kursem spółki.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 lutego 2011 08:49:11 przy kursie: 2,85 zł
@lancet
Co do obrotów, na niskich poziomach to nie jest tak. Moim zdaniem błędnie interpretujesz.
Po pierwsze nie wiadomo co to jest niski poziom... :)
Wzrost wolumenu, bez znacznej zmiany poziomu cen akcji to jest sygnał, że pojawił się popyt przy spadkach, albo podaż przy wzrostach. Można też porównywać wolumeny na barach o podobnej długości i z tego wysnuwać wnioski.

A akcje cały czas przechodzą z rąk do rąk...

Moim zdaniem wiara w rozgrywających wstrzymywaczy itd, jest naiwna... Sam niejednokrotnie tak byłem nazywany wychodząc z mniej płynnych papierów. Inwestorzy fundamentalni mają tak, że akceptują tylko pewne poziomy kupna sprzedaży i tam wystawiają zlecenia... No, ale to już oczywiście indywidualna interpretacja...

lancet
0
Wysłane: 16 lutego 2011 09:58:56 przy kursie: 2,85 zł
Anty-Teresa!! Zawsze uważałem i uważam, że podstawową regułą giełdową jest - brak reguł. Do interpretacji wzrostów po dużych obrotach, użyłem słowa "najczęściej". Z rąk do rąk to skrót myślowy - przechodzenia też na ogół!!! z "rąk słabszych w silniejsze". Myślę, że Ty ze swoim doświadczeniem nie wierzysz w tzw. "mądrość rynku", "siłę sprawczą rynku" itp. slogany. Za tym kryje się pojęcie "rozgrywających". Giełdowe sukcesy i porażki nauczyły mnie co nieco. Zawsze w swoich postach staram się zwracać uwagę,że jest to moja własna interpretacja i przemyślenia. Forum powinno służyć również do przedstawiania tego typu opinii.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 lutego 2011 10:20:48 przy kursie: 2,85 zł
Ja raczej jestem daleki od wiary we wszystkie slogany... Na rynku są uczestnicy, którzy cały czas handlują akcjami spółek. Jedni z większymi portfelami inni z mniejszymi. Zakupy powodują wzrost ceny, sprzedaż spadek ceny. Oczywiście w obrocie jest kapitał spekulacyjny. Zdarzają się pojedyńcze wystrzały i dystrybucja papieru. Podobnie ze spadkami. Jak na rynku jest wielu niedoświadczonych inwestorów to reagują na takie sprawy. Ma to znaczenie na mało płynnych walorach... Duży kapitał buduje pozycję długo. Powoli, właśnie po to żeby nie wywołać wzrostu kursu. Ostanie pchnięcie może być większe kiedy ma już zbudowaną pożądaną pozycję. Tak robią czasem pewnie fundusze, które chcą zmienić wycenę jak mają już odpowiedni poziom papieru. Podobnie jest z wychodzeniem. Nie wierzę w celowe przytrzymywanie kursu przed wzrostami, aby się "nachapać tanich akcji". Wierzę w wyciąganie kursu i to nie na wszystkich spółkach. Oczywiście nie zawsze, a w szczególnych sytuacjach. Przed rozliczeniem opcji menadzerskich, albo przed ogłoszeniem wezwania. Zawsze są to jednak jakieś wtórne czynniki do cenotwórczych o podłożu fundamentalnym... Tak w skrócie.

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 16 lutego 2011 10:29:58 przy kursie: 2,85 zł
@lancet

wolumen jest tym, co mnie przyciaga do spolek. Jesli nie ma wolumenu,to chocby spolka byla wspaniala, nie dotkne tego nawet kijem. Niemniej jednak w Twoim zdaniu

Cytat:
Duże obroty na niskim poziomie notowań świadczą naogół o przechodzeniu akcji z rąk do rąk i są zapowiedzią najczęściej wzrostów

tylko pierwszza czesc jest prawdziwa. W szczegolnosci, jesli masz juz dluga pozycje to byloby to myslenie zyczeniowe. Sam mam dluga pozycje stad moj dosc duzy sceptycyzm. Myslenie zyczeniowe wykancza rachunki inwestycyjne (i wiele innych rzeczy w zyciu)

MACD - widze, ze jest plaski, teraz bylo przebicie od dolu, przed chwila od gory...w AT jest taka zasada, ze jesli cos trzeba sprawdzac z linijka, to jest to zludzenie, nie sygnal

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 16 lutego 2011 10:32:32 przy kursie: 2,85 zł
anty_teresa napisał(a):

Moim zdaniem wiara w rozgrywających wstrzymywaczy itd, jest naiwna... Sam niejednokrotnie tak byłem nazywany

Anty, daj prosze znac gdybys potrzebowal kogos do parzenia herbaty czy innego sprzatania Dancing

lancet
0
Wysłane: 16 lutego 2011 11:20:17 przy kursie: 2,85 zł
Interpretację zachowania spółki praktycznie uniemożliwia stan szczególny jakim jest PP a dodatkowo mało odpowiedzialne zachowanie się w tym okresie głównych akcjonariuszy. Brak im poprostu kasy i klasy i na siłę chcą coś ugrać dla siebie, łakomiąc się na nie adekwatne do wartości posiadanych akcji - zarobki - zapominajac, że część inwestorów zapamięta te zagrywki. Kultura biznesowa niestety jeszcze u nas nie obowiązuje. Być może wychodzą z założenia /najprawdopodobniej słusznego/ - "umarł król, niech żyje król" - nowi wyznawcy się znajdą. Nie chcąc być gołosłownym w swoich wywodach, spójrz na aktualne zachowanie spółki Koelner, przeanalizuj ją i zaobserwuj co się będzie na niej działo w najbliższych dniach. To tak apropos tego kija. Jak się zachowa - nie wiem, ale popatrz na wolumen i co będzie póżniej. Myślę, że tu rozegra się scenariusz dający odpowiedż na wiele kwestii czysto technicznych poruszanych na tym naszym wątku. Uzbroj się w cierpliwość bo nuda na niej straszna ale pieniądz nie......

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 16 lutego 2011 11:32:48 przy kursie: 2,85 zł
jak najbardziej podpisuje sie pod tym, co napisales o zarzadzie. Maja bardzo krotkowzroczne spojrzenie i na przyszlosc firmy i na swoja wlasna kariere.
Edytowany: 16 lutego 2011 11:33

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 16 lutego 2011 15:01:17 przy kursie: 2,85 zł
Nie bardzo rozumiem o co macie pretensje do głównych akcjonariuszy. Po prostu nie mają na tyle zaskórniaków żeby objąć całą emisję i wyprzedają swoje akcje i pp żeby móc objąć choć część nowych akcji. Co to ma do kultury biznesowej?
Aktualnie: MRB(100%)

lancet
0
Wysłane: 16 lutego 2011 15:33:47 przy kursie: 2,85 zł
Jeżeli mając zaskórniaki uchwalają nową emisję to na co liczą? Ogłosili publicznie, że obejmą PP nowej emisji. I robią to. I w jakim stylu. Ot - kultura!!!!

plynacyzrynkiem
0
Wysłane: 16 lutego 2011 16:18:24 przy kursie: 2,85 zł
Kamil napisał(a):
Nie bardzo rozumiem o co macie pretensje do głównych akcjonariuszy. Po prostu nie mają na tyle zaskórniaków żeby objąć całą emisję i wyprzedają swoje akcje i pp żeby móc objąć choć część nowych akcji. Co to ma do kultury biznesowej?

zarzad powinien jednak dzialac w interesie akcjonariuszy - a taki podstawowy interes to dlugoterminowy wzrost wyceny spolki. Nie osiaga sie tego zasypujac rynek akcjami i pp, i nie chodzi mi o emisje.

Snajper88
0
Wpisów: 1
Wysłane: 16 lutego 2011 19:15:24 przy kursie: 2,85 zł
Witam

Mam pytanie co się stanie z moimi akcjami zakładając że kupiłem dziś 1000 akcji po 0.57gr
jeśli dziś był ostatni dzień zapisów na akcje z prawem poboru ? Pytanie początkującego Angel

Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 lutego 2011 19:18:49 przy kursie: 2,85 zł
Edytowany: 16 lutego 2011 20:38

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,029 sek.

tergpukc
hmmxdnkc
lnpgcmav
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qbpkxzeb
wnxroopx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat