Witam,
dzisiejszy komunikat o transakcjach na akcjach i PP przez członka RN jest bardzo czytelny.
Wiedząc że emisja dojdzie do skutku, osoba racjonalnie działająca zrobiłaby to samo. tzn kupiła PP i sprzedała istniejące akcje a środki z tej sprzedaży przeznaczyła na zapis na nowe akcji. Mniej więcej z poniższego komunikatu:
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...wynika iż po powyższej transakcji członek RN będzie do przodu ca 6 groszy na jednej akcji co przy wolumenie ponad 3 mln daje "zysk" 180 tsd PLN.
Widać że członka RN nie interesuje wartość pieniądza w czasie i obawa o przyszłe kształtowanie się kursu akcji (tak jak mnie np - dla mnie jest ryzyko czy emisja dojdzie do skutku i kupno PP było dla mnie zbyt ryzykowne, dodatkowo nie wiem ile będzie trwało zarejestrowanie emisji i na ile zamroziłbym swoje środki).
Najwyraźniej ów członek RN o to sie nie martwi. Wie że kurs będzie wyżej i że emisja zostanie zarejestrowana. Jednocześnie chce aby te środki trafiły do spółki - oceńmy osoby z RN i Zarządu jak podadzą na ile akcji się zapisały.
Jeśli wyjdzie na to że środki ze sprzedaży PP i akcji poszły w całości na objęcie akcji nowej emisji to będzie bardzo pozytywny sygnał i interpretował bym go tak:
" 43 mln PLN z nowej emisji są dla Spółki kluczowe. od nich zależy jej rozwój. Emisja z PP była bardzo duża - podwojenie kapitału i było duże ryzyko że niektórzy akcjonariusze jej nie obejmą. My sami też prywatnie nie mieliśmy wystarczających środków. Ale zrobiliśmy co mogliśmy żeby jak najwięcej akcji nowej emisji objąć". Nie zależy nam na obecnym kursie gdyż wiemy jaka jest wartość Spółki i co dzięki tej emisji osiągniemy".
Kod:mod:/treść usunięta - łamanie regulaminu/
Wypowiadam się na forum bardzo rzadko. Chyba tylko w przypadku 3 spółek zabrałem głos: LENA, DROZAPOL, MW TRADE. W swoich opiniach (odnośnie stwierdzenia czy spółka jest tania czy droga) nie pomyliłem się ani razu - oczywiście weryfikacja nastąpiła w dłuższym okresie i sam mam duże obawy co do spadku kursu Gastela w najbliższych dniach (do końca zakończenia emisji - zapisy dodatkowe jest jeszcze dużo czasu).
Działka korporacyjna BZWBK jest solidna i przyznanie niedawno Spółce kredytu nie mogloby sie wydarzyć gdyby nie pozytywna ocena perspektyw Spółki.
Obym i tym razem miał rację.