0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 86
Wysłane:
17 lutego 2011 23:54:23
przy kursie: 17,90 zł
Info które tak na prawdę nie wiele wnosi... ->wysoka przepuszczalność, mało gazu, ale może być lepiej niż się spodziewaliśmy, jak tylko dodatkowy sprzęt dojdzie zaczniemy sprawdzać to co powinniśmy sprawdzić już dawno i tam upatrujemy potencjału studni->... Jeśli KOV puści to info to dopiero będą mieli polewkę w CNBC. Wybaczcie, ale tu nie ma nic konkretnego. Pozdrawiam,
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
17 lutego 2011 23:55:00
To ja się przypomnę z tym wpisem: Krzysiek9 napisał(a):Pink Zone - 3073m-30132 na podstawie prezentacji strona 12-13 Gas kick jest zaznaczony w a) strefie zielonej - znajdującej się poniżej testowanej strefy różowej oraz b) w strefie niebieskiej - znajdującej się powyżej testowanej strefy różowej. Pytanie do Pana JakubaDlaczego nie testowano strefy zielonej, w której nastąpił silny wypływ gazu? Komunikat bardzo pozytywny, gdyż potwierdzone są ilości węglowodorów w strefie różowej, w której nie wystąpił "gas kick" podczas wykonywania odwiertu. Problem z woda dotyczył pojedynczej warstwy i udało się z nim uporać. To co zaznaczył kastalto rzeczywiście daje pozytywny sygnał na temat przyszłości tego odwiertu, zwłaszcza, że wysoka średnia przepuszczalność (100mD - nie mówi mi to za dużo) i znaczące ciśnienie wskazują, że rezerwuar może umożliwić znacznie wyższą produkcję niż sądzono...
|
|
0 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 75
Wysłane:
18 lutego 2011 00:03:11
Przeczytałem chyba z 5 razy i potwierdzam opinię hazarda. Tak naprawdę minął tydzień i nadal mało wiemy. Coś tam mają, w minimalnych ilościach, może coś więcej jest w Blue zone, ale znowu trzeba czekać. Oczywiście jutro(dziś) tłum zadziała i będzie mocno bujało. Tylko jedno pytanie: co to są te C1, C2 i C5? Unia Leszno - Drużynowy Mistrz Polski 2010!
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
18 lutego 2011 00:07:41
hazard napisał(a):Info które tak na prawdę nie wiele wnosi... ->wysoka przepuszczalność, mało gazu, ale może być lepiej niż się spodziewaliśmy, jak tylko dodatkowy sprzęt dojdzie zaczniemy sprawdzać to co powinniśmy sprawdzić już dawno i tam upatrujemy potencjału studni->... Jeśli KOV puści to info to dopiero będą mieli polewkę w CNBC. Wybaczcie, ale tu nie ma nic konkretnego. Pozdrawiam, Drilling information and petrophysical analysis suggests that the upper Blue zone has the strongest hydrocarbon potential within the entire Lempuyang 1 well.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
18 lutego 2011 00:08:22
Postaram się spolszczyć najciekwsze informacje: 1)Potwierdzono obecność "ruchomych węglowodorów": 2)Woda wykryta w odwiercie to tylko 3m spodniej warstwy oraz 10% górnej warstwy strefy "Pink". Wg prospektu cała strefa ma 60m, więc zostaje nam 51m "ruchomych węglowodorów" (zwróćcie uwagę na stwierdzenie "mobile hydrocarbons" - jeżeli byłby to tylko gaz, napisaliby gaz, ale to tylko moje gdybanki). 3)PLT (jakieś badanie?) potwierdziło, wysokie ciśnienie rezerwuaru, takie samo, z którym mieliśmy do czynienia przy wykonywaniu odwiertu. To zdanie najprawdopodobnie dotyczy całego Lempuyang 4)Badany gaz wykazał dużą zawartość zarówno C1, jak i C2 - C5 - tutaj lewsey musi nam przetłumaczyć na nasze  . Piszą też, że strefa Blue ma największy potencjał w całym odwiercie, a całe Lempuyang zawiera więcej gazu niż pierwotnie zakładano. Tyle ja wyczytałem. Jak dla mnie dużo konkretów, a więcej będzie w drodze.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 45
Wysłane:
18 lutego 2011 00:12:12
Dobra. Przeczytałem info z pięc razy, dlatego dołączam dopiero teraz... Moje odczucia są takie, że to jest jednak to tzw. "neutralne" info. Czemu? Bo mówi: (i)wiemy skąd jest woda w dolnej strefie (90% napłynęło z 3 metrowej szczeliny, 10% było na dnie różowej strefy), (ii) wiemy że jest tam gaz - tyle że niestety mało (choć z drugiej strony mówią, że pod bardzo duzym ciśnieniem). Ponadto uważam to za neutralne info, bo to są tylko dalsze testy tej dolnej strefy, a z górną, niby bardziej perspektywiczną nic jeszcze nie zrobili. Ciekawi mnie również, na jaki sprzęt chcą czekać do jej badania, skoro w poprzednim raporcie mówili, że już biorą się za badanie górnej strefy i że na początku tego tygodnia miały być wstępne wyniki - ewentualnie póxniej, gdyby były konieczne dalsze analilzy. W mojej opini, jutro plusik, lepsze takie info niż to, o którym wielu z nas już zaczynało mysleć - że tam kurde nic nie ma poza wodą, ale niestety nie jest to też to, co by nas najbardziej ucieszyło. I nie mówię tu nawet o ropie, ale o info typu, mamy gaz, dużo gazu! Ale i tak zaśnie się człowiekowi lepiej, bo lepszy wróbel w garści, niż gołąb na dachu Pozdro wszystkim!!
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
18 lutego 2011 00:18:52
Fajne info pod które można trochę ludzi ubrać rano, podzielam zdanie kilku poprzedników, mało konkretów. Chyba, że jakiś forumowy górnik coś widzi więcej w danych z AED? Ja to widzę tak: dwa tygodnie mieszania wody w pink i cośtam jest, ale nadal nie wiadomo ile, a blue też coś jest i wiadomo jeszcze mniej. To samo info było na slajdach w prezentacji Roadshow KOV (13-14). Nawet więcej bo mowa o green zone też była, której testowanie odpuszczono, mimo że był tam gas kick. Ciekawe dlaczego, można tylko pospekulować, że woda 'kapała' już wtedy.
Edytowany: 18 lutego 2011 00:19
|
|
0 Dołączył: 2011-01-07 Wpisów: 263
Wysłane:
18 lutego 2011 00:18:54
Chyba trzeba poczekac na informacje po polsku i przespac sie rano odkrywajac jak zinterpretowali informacje potomkowie aborygenow. Czytalem piec razy, i jedyne co tak na prawde zrozumialem, to fakt ze ta informacja to bardzo 'korzystnie' skonstruowany 'twor'. Kursu nam nie zwali, a moze ktos jeszcze zechce miec w portfelu wiecej KOV. nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło jeśli lubisz miód, nie powinieneś bać się pszczół
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
18 lutego 2011 00:26:09
Zaraz - nigdzie nie napisano, że gazu jest mało. Napisano, że podczas późniejszej fazy testów pojawił się przepływ małych ilości gazu. To nie znaczy, że w PINK ZONE jest niewiele wartościowego towaru. (Przypomina mi to trochę interpretowanie świętych ksiąg: cytaty, egzegeza, spory uczonych w Piśmie...) Niemniej, teraz już wiemy, że Lempuyang jest sukcesem. Potwierdzono występowanie gazu, a woda okazała się po prostu psikusem od losu. To dobra podstawa do wzrostu wartości akcji.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-25 Wpisów: 22
Wysłane:
18 lutego 2011 00:44:05
Chyba wszyscy są dość mocno skonfundowani tym info. Jak się tak długo czekało na takie coś, to spodziewało się co najmniej na jakieś konkrety. Gdyby były fajerwerki, to by o tym napisali wprost. Skupili się głównie na wyjaśnieniu obecności wody, co bardziej czyni to jakby aneksem do poprzedniego raportu niż czymś nowym.
Dalej przede wszystkim nie wiemy ile tam jest gazu i czy da się go wydobywać. Jedyny konkretny pozytyw to fakt że gaz powinien być dobrej jakości...
Nasi australijscy przyjaciele chyba mają podobne zdanie, gdyż TKO póki co oscyluje między + 1,39% a -1,39%...
|
|
|
|
Wysłane:
18 lutego 2011 00:51:06
Przedstawmy sprawę jasno. Odwiert nie jest "dusterem" - jest tu dużo wysokokalorycznego gazu. Komentarze wskazują na komercyjny wolumen węglowodorów. Czego tu chcieć więcej? Potencjały przepływu pojawią się w następnych tygodniach.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
18 lutego 2011 01:59:04
Draxos napisał(a):Ciekawi mnie również, na jaki sprzęt chcą czekać do jej badania, skoro w poprzednim raporcie mówili, że już biorą się za badanie górnej strefy i że na początku tego tygodnia miały być wstępne wyniki - ewentualnie póxniej, gdyby były konieczne dalsze analilzy. Nie piszą wprost o gazie. Może zaskoczył testerów ślad ropy i stąd dodatkowy sprzęt. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-11-21 Wpisów: 3
Wysłane:
18 lutego 2011 06:40:47
C1, C2-C2 - zapewne chodzi o węglowodory o odpowiedniej zawartości atomów węgla.
C1- metan C2- etan C3- propan C4- butan C5- pentan, heksan itd.
Tak na zdrowy chłopski rozum, wydaje mi się że właśnie to mieli na myśli.
|
|
2 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 66
Wysłane:
18 lutego 2011 07:00:52
Mieszko napisał(a):Zaraz - nigdzie nie napisano, że gazu jest mało. Napisano, że podczas późniejszej fazy testów pojawił się przepływ małych ilości gazu. To nie znaczy, że w PINK ZONE jest niewiele wartościowego towaru. (Przypomina mi to trochę interpretowanie świętych ksiąg: cytaty, egzegeza, spory uczonych w Piśmie...) Niemniej, teraz już wiemy, że Lempuyang jest sukcesem. Potwierdzono występowanie gazu, a woda okazała się po prostu psikusem od losu. To dobra podstawa do wzrostu wartości akcji. Dokładnie. To jest wszystko kwestia interpretacji. Jak się czyta niektóre interpretacje informacji z Australii na forach to można dojść do wniosku, że ktoś to po prostu wrzuca w google tłumacz a nie czyta ze zrozumieniem. To jest wstępna informacja o gazie. Zobaczymy co będzie dalej. A skoro w strefie zielonej i niebieskiej był kick gas, a różowa znajduje się pomiędzy nimi i obok niebieskiej, która podobno jest najbardziej zasobna, to wydaje mi się, że jeszcze możemy być pozytywnie zaskoczeni jak zakończą testy. W końcu nie bez powodu ją testują, choć nie było tam kick gas. Przecież nie wyrzucaliby tak pieniędzy w testy, które z założenia nic by nie dały. Zwłaszcza, że wiadomo, że starają się oszczędzać.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-23 Wpisów: 78
Wysłane:
18 lutego 2011 08:04:37
Witam Panowie mimo że informacje na AED podane są w formie lakonicznej, sprytnie zredagowane zawierają cenne dla nas informacje po pierwsze: 1)nie mamy tylko wody ;-) 2)mamy gaz (nie wiadomo ile-duże cisnienie łatwosc wydobycia;-) taki niuans ale może wart skomentowania przez jakiegoś speca od kopalin) 3)mamy perspektywę (weglowodory) Sprecyzuję -tydzień temu mieliśmy minorowe nastroje wiadomo dlaczego (Kov ma wodę Petrol ropę)większosc skazuwała L1 na straty - dzisiaj popatrzmy na to przez różowe okulary, rynek jest juz własciwie zdyskontowany, my mamy pozytywną informację, info na bazie którego w dalszej części prac odwiert pozostaje perspektywistyczny, mam wrażenie że mimo wszystko bedzie wisienka na tym torcie. Minus dla AED bo info miało być na początku tygodnia i nie było wzmianki o tym że testy się przedłuża, jednak znając po trosze mentalnosć Australijczyków to nie mamienie i nie wyczekiwanie to sposób ich działania. Blue zone wg mojego zaznaczam mojego przeczucia da nam duże powody do radości"no worries"
|
|
Wysłane:
18 lutego 2011 08:56:23
Panowie,
Czy używanie stwierdzenia "mobile hydrocarbons" (w sensie nieograniczanie się do pisania tylko o gazie) oraz potrzeba sprowadzenia dodatkowego sprzętu badawczego nie brzmi dla was intrygująco? Jeżeli to nie jest jakaś celowa zagrywka pod wygłodniałych sukcesu, to może być bardzo ciekawie....
|
|
0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 12
Wysłane:
18 lutego 2011 08:58:39
OriUL napisał(a):Przeczytałem chyba z 5 razy i potwierdzam opinię hazarda.
Tylko jedno pytanie: co to są te C1, C2 i C5? jak już ktoś wcześniej wspomniał chodzi o związki węgla, odpowiednio zawierających 1, 2 , 5 atomów węgla - czyli metan, etan i pentan
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
18 lutego 2011 09:14:38
przy kursie: 18,50 zł
Zgadzam się w pełni z jednym z przedmówców. L1 został spisany na straty a tymczasem okazało się że to całkiem niezły strzał. Jak wspominałem wcześniej poprzedni komunikat wszyscy odczytali jako woda zamiast ropy tymczasem AED sprytnie zawarł pewną informację w ostatnim zdaniu. Jak widać gaz jest, wody mało no i jak tu jeden kolegów wspomniał coś "mobilnego" do zbadania. Sam się zastanawiam co to może być . Nie ma co się rozgrzewać do czerwoności ale widać przed nami jeszcze sporo ciekawych informacji a to dopiero pierwszy odwiert i jedna strefa  . Teraz to dopiero zacznie się młyn  .
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 514
Wysłane:
18 lutego 2011 09:25:50
Info bardzo pozytywne z kilku powodów: po pierwsze - został zmieniony negatywny oddźwięk wcześniejszej informacji. po drugie - tak jak wcześniej pisali, coś tam jest i jeśli będzie tyle co powinno być to zaczniemy to wydobywać. po trzecie - jeśli jest w tej strefie to pewnie będzie też w innych. po czwarte - tam gdzie kopiemy zawsze coś jest, czyli pieniążki nie idą na marne a w dodatku nasze zasoby różnych kategorii się powiększają :) a o to chyba chodzi :)
Edytowany: 18 lutego 2011 09:26
|
|
0 Dołączył: 2010-09-14 Wpisów: 9
Wysłane:
18 lutego 2011 10:01:46
Na stronie KOV pojawiło się to samo info co na AED ( wersja angielska ). KOVSpodziewałem się jakiegoś komentarza ze strony KOV ale pewnie przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.