PARTNER SERWISU
plfwsnnc
38 39 40 41 42
del-15122020
5
Wpisów: 111
Wysłane: 1 marca 2011 22:21:11 przy kursie: 6,19 zł
kborne napisał(a):
No i w każdej chwili może paść informacja o wersji na konsole

za forum parkietu:

"Obecnie w studiu CD Projekt Red trwaja prace nad kolejnymi projektami opartymi na postaci „Wiedzmina” zarówno na komputery PC
jak i konsole obecnej generacji. Najbliższa planowana premiera to „Wiedzmin 2” w wersji na komputery PC zaplanowana na maj
2011.

strona 29 raportu - i takie to trudne potwierdzić "
Edytowany: 1 marca 2011 22:21

marasss
0
Wpisów: 60
Wysłane: 1 marca 2011 22:21:40 przy kursie: 6,19 zł
Nieformalne potwierdzenie znajduje sie na stronie nr.29:

"Obecnie w studiu CD Projekt Red trwaja prace nad kolejnymi projektami opartymi na postaci „Wiedzmina” zarówno na komputery PC jak i konsole obecnej generacji...."

Czytac raporty a nie wpisy bajkopisarzy na innych forach.
Edytowany: 1 marca 2011 22:27

jarzeg
2
Wpisów: 9
Wysłane: 1 marca 2011 22:26:04 przy kursie: 6,19 zł
Fantomas napisał(a):
Raport jaki jest każdy widzi. Dystrybucja gier i filmów [czyli było nie było podstawowy biznes spółki] przy ponad 37mln przychodów przyniosła starty na 4,257mln PLN.
Generalnie widać, że CDP jest obecnie drugorzędnym wydawcą, bo większość rynku zgarnęło EA, Ubisoft i LEM; zresztą ten model działalności idzie ku końcowi. Disney sytuacji nie uratował. Pozostaje Pray

W zasadzie lepszy wynik [czy raczej mniejszą stratę jak kto woli] za 2010r. OPT zawdzięcza gog.com, który zrobił całkiem ładny zysk 1,86mln PLN. Tylko czy ten kilkaset tys. USD to jest jakaś ogromna kwota i diametralnie zmienia sytuację spółki ? Ten model też ma swoje ograniczenia - żeby zobaczyć jakiś gwałtowny wzrost dochodów z tego źródła to trzeba by wejść w segment wyższych cen, a na to szanse są praktycznie zerowe z prostego powodu: brak DRM na gogu, a na to [w przypadku nowych gier] się nie godzą producenci.

Spółka zasadniczo stoi Wieśkiem - bez tego byłaby marną inwestycją.

Z drugiej strony należy zwrócić uwagę, że gdyby wyeliminować wynik samego Optimusa, to rezultat grupy jest na małym plusie ok 420 tys. zł. W ten sposób można spokojnie spojrzeć na sprawę, ponieważ w grudniu ubiegłego roku nastąpiło formalne połączenie Optimusa z CDP Investment (de facto Optimus teraz to CDP Investment z przed połączenia), co będzie skutkowało tym, że w całym bieżącym roku nie będzie strat generowanych przez "starego" Optimusa, które wyniosły w 2010 r. 4,186 mln zł.
Należy również pamiętać, że konsolidacja z grupą CDP dotyczyła okresu od maja 2010r.

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 1 marca 2011 22:27:11 przy kursie: 6,19 zł
I znalazłem im błąd na str. 37 raportu: "W raporcie bieżącym 112/2010 z dnia 23 grudnia 2011 roku Zarząd Optimus S.A. poinformował (...)"
Do korekty Boo hoo!

Przecież o wersji konsolowej wiadomo od jakiegoś czasu. Chociaż moim skromnym zdaniem powinni zacząć od niej, ale co ja tam wiem.

vilq2108
0
Wpisów: 96
Wysłane: 1 marca 2011 22:37:41 przy kursie: 6,19 zł
Absolutnie nie jestem znawcą analizowania takich raportów, ale na moje "młode" oko raport wskazuje na to, że spółka w tym roku wypracowała zyski, którymi zaczęła spłacać swoje zadłużenie. Konsekwencją tej strategii będzie jeszcze lepszy TEN rok, nie tylko przez Wiedźmina 2 ...

Fantomas
0
Wysłane: 1 marca 2011 22:41:05 przy kursie: 6,19 zł
jarzeg napisał(a):
Z drugiej strony należy zwrócić uwagę, że gdyby wyeliminować wynik samego Optimusa, to rezultat grupy jest na małym plusie ok 420 tys. zł. W ten sposób można spokojnie spojrzeć na sprawę, ponieważ w grudniu ubiegłego roku nastąpiło formalne połączenie Optimusa z CDP Investment (de facto Optimus teraz to CDP Investment z przed połączenia), co będzie skutkowało tym, że w całym bieżącym roku nie będzie strat generowanych przez "starego" Optimusa, które wyniosły w 2010 r. 4,186 mln zł.

I zauważ, że wynik podwyższa kwota prawie 3mln PLN sklasyfikowana jako wyłączenia konsolidacyjne.

Fantomas
0
Wysłane: 1 marca 2011 22:43:14 przy kursie: 6,19 zł
vilq2108 napisał(a):
Absolutnie nie jestem znawcą analizowania takich raportów, ale na moje "młode" oko raport wskazuje na to, że spółka w tym roku wypracowała zyski, którymi zaczęła spłacać swoje zadłużenie.

Z tego co pamiętam spółka miała niedobór gotówki, a zmniejszenie zadłużenia wynika z konwersji akcji.

marasss
0
Wysłane: 1 marca 2011 22:44:47 przy kursie: 6,19 zł
Z forum bankiera:

Adam Kicinski w CNBC jutro o 9.15
Autor: mike-cdp [79.191.148.*], 2011-03-01 22:30

Witam wszystkich,

Na początek chciałem się przywitać z akcjonariuszami o dłuższym stażu
z którymi miałem okazje dyskutować tu przed moim wyjazdem w grudniu.

Jak widać już wróciłem. Nie oznacza to, że będę tu obecny równie często
jak wcześniej. Wygląda na to, że może mi na to sił i czasu nie starczyć, bo
nowe wyzwania na horyzoncie:-)

Przechodząc do meritum, zostałem poproszony o przekazanie obecnym tu akcjonariuszom (przyszłym i obecnym;-) informacji, że jutro o godzinie 9.15, prezes Optimusa będzie gościem w cnbc biznes. Polecam, zwlaszcza tym ktorzy nie sa
jakos mocno w temacie, pomaga w zrozumieniu specyfiki firmy.

Pozdrawiam,
Michal Kicinski
akcjonariusz OPTIMUS SA

PS. Znam najnowszy raport (dosc pobieznie) i na szybko kilka komentarzy ode mnie,
zwlaszcza przydatnych dla tych ktorzy mniej sledzili losy firmy w zeszlym roku:

- raport jest umiarkowanie miarodajny, gdyz w 2010 roku zdarzylo sie sporo wydarzen zwiazanych z laczeniem OPT i CDP falszujacych wynik np. konsolidacja nie obejmuje wynikow grupy CDP z pierwszego kwartalu 2010 w ktorym CDP wypracowal z tego
co pamietam ponad 4 mln pln (dla dociekliwych dokladna kwota do sprawdzenia w prospekcie opublikowanym w polowie zeszlego roku)

- warto zwrocic uwage tez na inne zdarzenia, ktore maja charakter raczej jednorazowy
np. aktualizacja wycen zakupionych licencji pogarszajaca wynik o ponad 4 mln.

- polecam tez rzucenie okiem na przeplywy finansowe. W 2009, firma
skonsumowala 4.5mln gotowki, w 2010 wygenerowala prawie 8mln pln, mimo dociazenia kosztami zwiazanymi z cala obsulga transakcji i restrukturyzacji samej spolki OPTIMUS SA. Moim zdaniem niezly wynik jak na rok pod znakiem finalizacji transakcji i inwestycji w koncowy etap produkcji gry.

...to tak w duzym skrocie. Warto sie wczytac dokladniej, zwlaszcza uwzgledniajac kontekst historyczny zeszlego roku, ktory akurat znam dobrze, i w jego kontekcie patrzec na raport.

Oczywiscie, gwoli poprawnosci politycznej, prosze nie traktowac moich slow jako jakichkolwiek rekomendacji, kazdy powinnien podejmowac decyzje w oparciu o swoja wlasna ocene sytuacji. Tym bardziej, ze wahania kursow wydaja sie ostatnio trudne do interpretacji:-)

goodghost
0
Wpisów: 3
Wysłane: 1 marca 2011 22:57:08 przy kursie: 6,19 zł
bedi90 napisał(a):
po kliku stronach wnioski:

odpowiedź na to była taka:
a ja dodam ze po trzech kwartalach mial 5,46mln straty netto a po czterech ma mniej bo 3,36 mln straty, co daje nam zysk w samym czwartym kwartale ponad 2 mln zysku!!

ok, może się nie znam, ale z moich wyliczeń wynika, że:

zysk/strata za I kw 2010 = -885,00
zysk/strata za II kw 2010 = -1250,00
zysk/strata za III kw 2010 = -700,00

co nam w sumie daje kwotę = -2800,00

W raporcie jest napisane zysk/strata netto za okres 1.1.2010 - 31.12.2010 = -4186,00

Różnica tych wartości to 1386,00, więc taka strata została zanotowana za sam IV kw. 2010.

Zgadza się?

Sinuhe
0
Wpisów: 121
Wysłane: 1 marca 2011 23:03:17 przy kursie: 6,19 zł
Przede wszystkim:
Raport nie konsoliduje wyników od początku roku, lecz dopiero od 01 maja 2010 roku do 31 grudnia 2010 roku.

Fantomas napisał(a):
Raport jaki jest każdy widzi. Dystrybucja gier i filmów [czyli było nie było podstawowy biznes spółki] przy ponad 37mln przychodów przyniosła starty na 4,257mln PLN.
Na wynik segmentu dystrybucji znaczący wpływ miała amortyzacja niewykorzystanych licencji sprzed 2009 roku w wysokości ponad 4mln złotych.

Fantomas
0
Wysłane: 1 marca 2011 23:26:25 przy kursie: 6,19 zł
marasss napisał(a):
Z forum bankiera:

[i]Adam Kicinski w CNBC jutro o 9.15

To było do przewidzenia: skoro wyniki nie są najlepsze to od razu mamy prezesa w tv.

marasss napisał(a):
Autor: mike-cdp [79.191.148.*], 2011-03-01 22:30

/.../

Pozdrawiam,
Michal Kicinski

Czy to nie ten sam człowiek, który w styczniu 2010r. twierdził, że spółka powinna być na dużym plusie za 2010 ? Niestety nie mogę znaleźć linka do tego wywiadu w TVN CNBC.
Edytowany: 1 marca 2011 23:26

marasss
0
Wysłane: 2 marca 2011 09:32:54 przy kursie: 6,06 zł
daab007 napisał(a):
Pytania takie oto mam:
* Aktywa trwałe to prawie 83kk, z czego ponad 33kk to wartości niematerialne, a prawie 40kk to wartość firmy. Chodzi o to, że znaczek Wiedźmina2 jest na tyle wyceniany? Skok w porównaniu do 2009 jest spory..

* Zobowiązowania to pasywa. Dlaczego się tak wszyscy nimi cieszą?

Jesli ogladales wywiad to juz wiesz ze te zobowiazania 19mln (moja pomylka bo wczesniej napisalem ze 89) to zaliczki od dystrybutorow za wiedzmina, ktore zamienia sie na kase po premierze.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 2 marca 2011 09:38:09 przy kursie: 6,06 zł
Prezes prawie nic nie chciał mówić o przyszłych wynikach ,nie wiem po co w takim razie przyszedł do studia...?violent1
Spółka ma sprzedać 1mln gier,gry kosztują między 50USD a 50euro,część odchodzi na dystrybutorów,więc przychody powinny wynieść jakieś 110-150mln Think

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 2 marca 2011 09:41:49 przy kursie: 6,06 zł
vilq2108 napisał(a):
Powiem tak: Wystąpienie Prezesa bardzo mi się podobało. Mówił bardzo konkretnie i przekonał mnie do wzrostów. Rynek dobrze przyjął raport i teraz to chyba już na PÓŁNOC?

Tak? A co konkretnego powiedział o wynikach w b.r.? Może różne wywiady oglądaliśmy,bo takiego uciekania od konkretnych pytań,to ja dawno nie widziałem...Wywiad beznadziejny-i że by nie było,że jestem nieobiektywny-sam mam pakiet Optimusa...
Edytowany: 2 marca 2011 09:44

del-15122020
5
Wysłane: 2 marca 2011 10:20:23 przy kursie: 6,06 zł
pop napisał(a):
Wywiad beznadziejny

To chyba oglądaliśmy różne wywiady. IMHO dużo ciekawych rzeczy, np. na temat premiery konsolowej, kolejnych projektów.
A co do prognozy wyników - lepiej żeby jak prezes CIA naganiał i potem - mimo w sumie dobrych wyników rynek reagował tak jak dziś (-4,28% jak piszę te słowa). Przecież i CIA i OPT ma przed sobą raczej dobry rok i wzrosty. Dlatego osobiście wolę podejście Kicińskiego - jak już podaje jakieś liczby to zawsze raczej minimalne prognozy/oczekiwania.
Edytowany: 2 marca 2011 10:20

bulkowski85
0
Wpisów: 6
Wysłane: 2 marca 2011 10:42:30 przy kursie: 6,06 zł
sgor napisał(a):
pop napisał(a):
Wywiad beznadziejny

To chyba oglądaliśmy różne wywiady. IMHO dużo ciekawych rzeczy, np. na temat premiery konsolowej, kolejnych projektów. (...)

Dzisiejszy wywiad nie wniósł nic nowego. Wszystkie podane informacje już były znane (wersja na xbox w 2011 roku, kolejne projekty - o tym można przeczytać chociażby na stronach www cdproject).

Jako ciekawostki:
- w poniedziałek pojawił się nowy gameplay Wiedźmina2: www.cdprojekt.pl/news/5563/Wie...
- na tej samej stronie pojawiła się informacja, że jedno z najlepszych w Polsce czasopism dotyczących gier (CD Action) usunęło Wiedźmina 2 z plebiscytu na najbardziej oczekiwaną grę roku 2011, ponieważ "Pierwszych tysiąc głosów na wersję ankiety z Wiedźminem 2 pokazał, że to nie ma sensu bo wiadomo z góry, kto wygra. Więc gracze PC głosują na "najbardziej oczekiwaną grę poza Wiedźminem", głównie po to, by te pozostałe słupki były choć odrobinę widoczne" laughing6

del-15122020
5
Wysłane: 2 marca 2011 11:13:21 przy kursie: 6,06 zł
baks napisał(a):
jednakże Optek dostanie z tego co najwyżej 50% ....

Nieprawda - z niektórych kanałów dystrybucyjnych OPT ma ponad 70%-100%.

baks napisał(a):

według Ciebie dystrybutorzy przyjmują kilkaset tysięcy gier w ciemno (info o 19mln to kasa za zamówienie)

Mógłbyś doprecyzować o co dokładnie Ci chodzi w tym fragmencie.

baks napisał(a):

Nie wspomnę już o kosztach dokończenia produkcji marketingu przed premierą i

Marketing leży po stronie wydawców.

baks napisał(a):
kosztów na ewentualną produkcję na konsole a to niewiele mniejszy koszt .... bo grę trzeba niemal od początku napisać.

Jeżeli się ma multiplatformowy silnik nie trzeba pisać od nowa. Koszt wydań konsolowych został w dużej części poniesiony przy pisaniu silnika gry.

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 2 marca 2011 11:13:43 przy kursie: 6,06 zł
bulkowski85 napisał(a):
sgor napisał(a):
pop napisał(a):
Wywiad beznadziejny

To chyba oglądaliśmy różne wywiady. IMHO dużo ciekawych rzeczy, np. na temat premiery konsolowej, kolejnych projektów. (...)

Dzisiejszy wywiad nie wniósł nic nowego. Wszystkie podane informacje już były znane (wersja na xbox w 2011 roku, kolejne projekty - o tym można przeczytać chociażby na stronach www cdproject).

Jako ciekawostki:
- w poniedziałek pojawił się nowy gameplay Wiedźmina2: www.cdprojekt.pl/news/5563/Wie...
- na tej samej stronie pojawiła się informacja, że jedno z najlepszych w Polsce czasopism dotyczących gier (CD Action) usunęło Wiedźmina 2 z plebiscytu na najbardziej oczekiwaną grę roku 2011, ponieważ "Pierwszych tysiąc głosów na wersję ankiety z Wiedźminem 2 pokazał, że to nie ma sensu bo wiadomo z góry, kto wygra. Więc gracze PC głosują na "najbardziej oczekiwaną grę poza Wiedźminem", głównie po to, by te pozostałe słupki były choć odrobinę widoczne" laughing6

Wersje konsolowe po raz pierwszy oficjalnie zostały potwierdzone we wczorajszym raporcie. Dzisiaj niektórzy doszukali się zapowiedzi wydania wersji konsolowych jeszcze w tym roku. To są bardzo ważne informacje, które jeszcze 2 dni temu były tylko przedmiotem spekulacji.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 2 marca 2011 11:17:30 przy kursie: 6,06 zł
marasss napisał(a):
daab007 napisał(a):
Pytania takie oto mam:
* Aktywa trwałe to prawie 83kk, z czego ponad 33kk to wartości niematerialne, a prawie 40kk to wartość firmy. Chodzi o to, że znaczek Wiedźmina2 jest na tyle wyceniany? Skok w porównaniu do 2009 jest spory..

* Zobowiązowania to pasywa. Dlaczego się tak wszyscy nimi cieszą?

Jesli ogladales wywiad to juz wiesz ze te zobowiazania 19mln (moja pomylka bo wczesniej napisalem ze 89) to zaliczki od dystrybutorow za wiedzmina, ktore zamienia sie na kase po premierze.

Dzięki (nie miałem możliwości śledzenia wywiadu). Widziałem właśnie jakieś zobowiązania handlowe w raporcie (nie mam teraz di niego dostępu) w pasywach - to pewnie właśnie to.

BTW:
Zyski ze sprzedaży Wiedźmina zostały przewałkowane na każdą stronę kilka kart wcześniej. Nie warto teraz mącić..
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 marca 2011 12:40:38 przy kursie: 6,06 zł
Omówienie sprawozdania finansowego Optimus S.A. za IV kwartał 2011 r.

Omawianie spółki nie jest proste, ze względu na brak odpowiednich danych porównawczych. Przejęcie CDP obyło się dopiero w pierwszej połowie roku, przez co porównywanie kwartału do kwartału przed rokiem nie ma większego sensu. Ponad to w pierwszym półroczu ponoszono koszty połączenia spółek, co także eliminuje z porównań II kwartał roku. Tak naprawdę dysponujemy wynikami spółki za III oraz IV kwartał i takie zostaną omówione.

Przychody ze sprzedaży wyniosły w drugiej połowie roku 36,5 miliona złotych, przy czym w samym 4Q 26,5 MPLN. W branży jest silna sezonowość związana ze świętami Bożego Narodzenia.
Zysk brutto na sprzedaży wyniósł w drugim półroczu 21,6 milinów złotych, z tego 16,8 w ostatnim kwartale. Daje to całkiem ładną rentowność brutto na sprzedaży odpowiednio 59% dla półrocza oraz 63 dla czwartego kwartału.

Spółka ponosi bardzo duże koszty sprzedaży. Wynik brutto na sprzedaży w kwocie 21,6 miliona został obciążony 14,3 milionów kosztów sprzedaży dla półrocza. W przypadku samego czwartego kwartału wynik w kwocie 16,8 miliona złotych został pomniejszony o 8,7 kosztów sprzedaży. Jak widać duża część kosztów jest zmienna i będzie rosła wraz ze zwiększaniem przychodów.

Koszty ogólnego zarządu są mniej znaczącą pozycją. W całym drugim półroczu obciążenie z tego tytułu wyniosło 5,7mln złotych. W tej pozycji także widać pewną część kosztów zmiennych, ale mniejszą niżeli w przypadku kosztów sprzedaży.

Przed włączaniem do wyniku pozostałej działalności operacyjnej zysk wyniósł 1,6 miliona za drugie półrocze oraz 4,7 za drugi kwartał.

Sporo działo się na pozostałej działalności operacyjnej. W drugim półroczu dokonano odwrócenia odpisów aktualizacyjnych na zapasach w kwocie 440 tyś PLN, podobnie na należnościach w wielkości 180 tysięcy złotych. Te wielkość stanowiły w dużej mierze o pozostałych przychodach operacyjnych.

W pozostałych kosztach operacyjnych główną pozycją są odpisy aktualizacyjne wartość licencji.
Tutaj spółka tłumaczy wysokość wspomnianych kosztów globalnym kryzysem. Ja jednak jestem dość sceptyczny, co do takiego podejścia. W końcu rynkiem dominującym jest rynek Polski, a u nas istotnego spadku konsumpcji nie zaobserwowano. To w części z pewnością nie jest wynik jednorazowy i może być powtarzalny w przyszłości. Popełniono błędy szacunku sprzedaży. Niestety nie da się tego oszacować w jakiś rozsądny sposób. Warto też dodać, że spółka zmieniła prezentację niektórych pozycji w ostatnim kwartale przez co dane są niekoniecznie porównywalne.

Ostatecznie na działalności operacyjnej zaraportowano 3,2 miliona straty w półroczu i 3,2 miliona zysku w drugim kwartale. Jak widać stratny był głównie trzeci kwartał – 6,5 milina.

W kosztach finansowych dominują odsetki od kredytów. W półroczu było to około 1,5 miliona złotych, natomiast w samym IV kwartale 680 tys. PLN. Po stronie przychodów dominuje pozycja pozostałe, bez wyjaśniającej noty.

Zaraportowany zysk brutto wyniósł w IVQ 3 miliony złotych, natomiast drugie półrocze zamknęło się stratą 2,2 miliona złotych. Zysk netto/strata netto jest mniejszy/ większy na skutek sporych obciążeń podatkowych, które prawdopodobnie nie będą kontynuowane w następnych kwartałach.

W tym miejscu warto sobie obejrzeć rachunek segmentowy, który przedstawiłem tylko dla drugiego półrocza:

kliknij, aby powiększyć

Jak widać dystrybucja gier i filmów w tradycyjnym kanale sprzedażowym nie jest rentowna nawet w najlepszym dla spółki i branży IV kwartale. Tutaj oczywiście za wielkość straty odpowiadają licencje, ale jak wspomniałem w mniejszym stopniu wynik jest powtarzalny. Warto zwrócić uwagę, że segment angażuje większość aktywów klasyfikowanych poza segmentem inne. Produkcja gier wykazuje dodatnią rentowność, ale zwrot z aktywów nie jest zadowalający. Dla określenia zwrotu wynik zanualizowałem, lub bardziej pisząc po polsku uroczniłem, mnożąc wynik dla półrocza przez 2. Dystrybucja cyfrowa radzi sobie świetnie. Jest mocno rentowna i nie angażuje aktywów. Rozwijanie tego segmentu było bardzo dobrym posunięciem ze strony spółki. Pozostaje tylko pytanie o możliwość wzrostu tego segmentu. Jak duże zainteresowanie mogą budzić stare gry?

Przepływy operacyjne w drugim półroczy były dodatnie i wyniosły ponad 6 milionów złotych, z czego ogromna większość przypadła w ostatnim kwartale. To połowicznie efekt raportowanego zysku jak też otrzymania zaliczek na poczet przyszłych dostaw. Wpływy z działalności finansowej były dodatnie głównie dzięki przeprowadzonej emisji akcji. Przepływy z działalności inwestycyjnej są ujemne. Prawie 8 milionów gotówki wypłynęło ze spółki na działalność inwestycyjną. Niestety nie bardzo wiadomo na jaką. Żadna pozycja w bilansie spółki nie znajduje odzwierciedlenia w takich nakładach.

Kapitał własny spółki zwiększył się o 21 milionów, na skutek emisji akcji za kwotę około 25 MPLN. Teoretycznie taka emisja buduje wartość, bo została uplasowana powyżej wartości księgowej na akcję, ale w przypadku spółki, gdzie liczy się przyszły zysk mamy do czynienia z nie małym rozwodnieniem.

Spadło zadłużenie długoterminowe, natomiast krótkoterminowe które jest dominujące pozostało na podobnym poziomie. Nieco zmieniła się jednak jego struktura, na skutek zmiany prezentacji.

Spółka finansuje się kapitałem obcym w 56%, z czego 41% stanowią kredyty, czyli kapitał obcy odsetkowy.

Aktywa trwałe stanowią połowę sumy bilansowej, ale już rzeczowe aktywa trwałe tylko niecałe 5%. 40 milionów złotych to premia jaką zapłacono przy przejęciu CDP o materialnej wartości zera złotych. 33 miliony to wartość znaków handlowych CDP i Wiedźmina. O ile drugi z pewnością taką wartość posiada, to wartość marki CDP jest kontrowersyjna.

Obecna kapitalizacja spółki wynosi około 600 milionów złotych. Aby uzasadnić taką wycenę rentą wieczystą spółka musiałaby przynosić co roku około 40-50 milionów zysku netto. Z bieżącej działalności nie ma na to żadnych szans. Nie można brać samego 4Q do liczenia przyszłych zysków, bo jest duża sezonowość sprzedaży. Raczej proporcja powinna się przechylać przy szacunkach w stronę 3*Q3+ Q4. Oczekiwanie rynku pochodzi ze sprzedaży Wiedźmina II.
Tutaj nie będę podawał moich wyliczeń, bo za dużo przy tym założeń. Każdy powinien zrobić to na własny rachunek i odpowiedzieć sobie na pytanie nie tylko o ten rok, ale także kolejne. Ile można wydać części gry i na jakie platformy.

Wartość spółki tkwi w przyszłych zyskach i związanych z nimi wycenach dochodowych. Odszkodowanie od SP nie powinno mieć istotnego wpływu na taką wycenę. Kwota 35 milionów złotych zmniejszy co najwyżej koszty kredytów o około 3 miliony, więc nawet nie 10% oczekiwanego powtarzalnego wyniku netto. Poprawi się trochę wartość księgowa, ale obecna kapitalizacja nie ma nic wspólnego z wycenami majątkowymi, przez co oczekiwania na mocną reakcję kursu w przypadku wygranej są raczej dość naiwne, jeśli wziąć pod uwagę racjonalne przesłanki.

Spółka ma kłopot ze sprawozdawczością i prezentacje nie są transparentne.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 2 marca 2011 17:21

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

38 39 40 41 42

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,331 sek.

heszpxgi
qsayvefu
taqfwfya
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
udtdsmzm
uaamttcc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat