0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 16
Wysłane:
11 marca 2011 10:25:34
przy kursie: 5,89 zł
Może i zmiana na lepsze, ale kurs codziennie spada o parę groszy i zaczyna rysować trend spadkowy. Żeby nie było - mi to nie jest na rękę i dziwi mnie to, bo c/wk pozostawia jeszcze sporo miejsca na wzrosty ceny spółki, wyniki coraz lepsze, sprzedaż rośnie...
Swego czasu interesowałem się ich telefonami, głównie tymi dotykowymi (nie dla starszych ludzi) i uważam, że to naprawdę dobra oferta - to samo co np. w htc tylko że z 2 kartami SIM, 2-letnią gwarancją door-to-door i ceną mniejszą przynajmniej o połowę! Nie wiem co hamuje większość popularność tego telefonu - może dość kiepska nazwa? MyPhone - jak pierwszy raz usłyszałem to od razu pomyślałem, że to chińska podróba Iphona od Apple. Niestety, takie skojarzenia może mieć większa ilość ludzi - nie każdy interesuje się giełdą czy polskim przemysłem.
Pozdrawiam w oczekiwaniu na rozsądną cenę akcji TFOne ;)
|
|
0 Dołączył: 2010-10-04 Wpisów: 40
Wysłane:
11 marca 2011 15:24:11
Czekam z tymi samymi nadziejami. Wydaje się że firma trochę słabo działa marketingowo. Po luźnych prywatnych rozmowach wnioskuję, że jest niska świadomość marki na rynku, mało osób wie o aparatach dual sim, rynek seniorów tez jest we wstępnej fazie penetracji sądząc po ilości osób w wieku 50+, które nie widzą czcionki w swoich aparatach i nie piszą smsów bo nie mogą trafić w klawisze bez okularów. Albo po prostu nie jestem grupą docelową i nie zauważam działań marketingowych.
To takie luźne obserwacje ale jeśli tak jest w rzeczywsitości to tym bardziej potencjał wzrostu sprzedazy jest jeszcze bardzo duzy. A na działania marketingowe pewnie brak srodków, które są inwestowane w nowe modele, zatowarowanie sklepów itp.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-20 Wpisów: 76
Wysłane:
11 marca 2011 19:24:17
Witam
Czy ktos z Panstwa wypowiadajacy sie oficjalnie z ramienia spolki TellForceOne, moglby odniesc sie do aktulnej wyceny akcji ?
Czy normalana sytuacja jest, ze od czasu ogloszenia nadspodziewanie dobrych wynikow oraz zapowiedzi dalszego dynamicznego rozwoju spolki, cena akcji spada o -13.25% ?
Jezeli uwazacie Panstwo, ze jest to naturalna sytuacja wobec istnienia podazy/popytu, jak wytlumaczyc nastepujace zachowania, ktore mozna bylo zaobserwowac w handlu akcjami spolki (w ostanich dniach):
- na kupnie widnieje wiekszy pakiet - brak jest chetnych do sprzedazy. Pakiet znika i wowczas nagle ktos sprzedaje za cena nizsza niz oferowana byla przed momentem.
- tuz przed zamknieciem sesji, ktos sprzedaje wieksza ilosc akcji za mozliwie niska cene, poczas gdy w normalnych godzinach handlu, mozliwa byla sprzedaz analogicznego pakietu po wyzszej cenie.
Jezeli uwazacie Panstwo, ze aktualna cena wynika z sytuacji na rynku globalnym, pragne przypomniec, ze w czasie gdy kurs akcji TellForceOne spadl o wspomniane -13.25%, WIG20 wzrosl o okolo 1.5%.
Wobec powyzszego, czy planowane sa jakies konkretne dzialania mogace w koncu wplynac pozytywnie na kurs, tym samym zadowolic akcjonariuszy solidna stopa zwrotu z zainwestowanego w akcje spolki kapitalu - bo jak dotychczas spolka zaslynela:
- emisja akcji po 25zl, nastepnie strata z dzialalnosci i widmem niewyplacalnosci, co spowodowalo spadek cen akcji do poziomu okolo 2zl + wycofanie z inwestycji przez fundusze akcyjne.
- emisja akcji po 1zl - duzo ponizej ceny rynkowej - dla wybranych ludzi zwiazanych ze spolka.
- emisja aksji po 5zl- znow ponizej ceny rynkowej - znow dla wybranych osob.
- spora strata zwiazana z CIRS.
Do powyzszego mozna jeszcze dodac calkowity brak wyplaty dywidendy, pomimo, ze spolka funkcjonuje na GPW juz kilka lat i przynosi zyski kolejny rok z rzedu.
Zapowiedz "niewykluczenia" dywidendy w przyszlym roku trakuje jako dobry zart - rownie dobrze moge stwierdzic, ze "niewykluczam" zostania najbogatszym polakiem w przyszlym roku.
Ostatnia sprawa - co stoi na przeszkodzie aby spolka wyplacala dywidende co kwartal ? Taka sytuacja ma miejsce w przypadku niektorych spolek na naszej gieldzie. Niewyplacanie akcjonariuszom dywidendy z zyskow, mozna przyrowanac do niewyplacania pensji pracownikom - pracownik inwestuje swoj czas i wiedze, inwestor kapital - oboje oczekuja zaplaty.
Kolejna sprawa jest mozliwosc skupu wlasnych akcji przez spolke - zapobiegloby to spekulacjom kursem akcji.
pozdrawiam
Pawel
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-08-31 Wpisów: 389
Wysłane:
16 marca 2011 10:02:06
przy kursie: 6,00 zł
Spice napisał(a): - emisja akcji po 1zl - duzo ponizej ceny rynkowej - dla wybranych ludzi zwiazanych ze spolka. - emisja aksji po 5zl- znow ponizej ceny rynkowej - znow dla wybranych osob.
Spice, A napisałbyś coś więcej o tych emisjach? Albo podesłałbyś mi link? Oglądam spółkę od niedawna, generalnie mi się b. podoba, ale to co piszesz to jak najbardziej warto sprawdzić Robertus
|
|
Wysłane:
16 marca 2011 16:10:15
Wszystko do znalezienia w ESPI - tak na szybko: - po 5zl www.bankier.pl/wiadomosc/TELFO...- po 1zl www.bankier.pl/wiadomosc/TELFO...Dodatkowo jak sie cofniesz na strone 22 tego watku, to znajdziesz tam wypowiedz WatchDog'a z fragmentem: "... zaś ze spółki płynące takie wieści, jak sprzedaże akcji oraz emisje po 1 zł dla siebie. Rynek tego nie cierpi." i odpowiedz Pana Biernackiego reprezentujacego tu spolke: "Jednocześnie „emisje po 1 zł dla siebie” są finalną konsekwencją programu motywacyjnego przyjętego przez WZA oraz opublikowanego 3 lata temu i jednocześnie kończą jego funkcjonowanie."
|
|
0 Dołączył: 2009-08-02 Wpisów: 170
Wysłane:
16 marca 2011 18:19:29
|
|
Wysłane:
17 marca 2011 01:26:40
Dobra sprawa ta umowa z Auchanem, tylko mam pytanie - czy wcześniej było wiadomo o tej umowie? Bo obowiązuje od 1.01.2011r., a "wpłynęła" (została podpisana? czy przyszła pocztą? została ujęta w dokumentacji firmy przez panią księgową? Co to znaczy wpłynęła?) 16.03.2011r.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-13 Wpisów: 70
Wysłane:
17 marca 2011 09:48:19
przy kursie: 6,16 zł
Sytuacja techniczna moim okiem :) Zakres 6 m-c, interwał dzienny  kliknij, aby powiększyćOd października 2010 kurs porusza się w kanale spadkowym. W okolicach 5,80 mamy mocne wsparcie. Kurs już trzeci raz próbuje się odbić od tego poziomu. Może to być dobry moment na zajęcie pozycji z niskim stopem ale tu uwaga, bo papier nie jest najwyższej płynności. W razie przebicia poziomu 5,80 spodziewam się, że polecimy w okolice dolnego ograniczenia kanału. Obecnie są to okolice 5,50. W razie marszu w górę, oporem będzie górne ograniczenie (obecnie okolice 6,70). Dopiero po jego pokonaniu można snuć wizje o przebiciu niedawnych szczytów. Sygnał MACD całkiem dobrze radzi sobie z wyznaczaniem kierunku, więc sytuacja zbliża nas do tego, że kurs będzie rósł (sygnał zakupu), aczkolwiek sesja jeszcze się nie skończyła.
|
|
Wysłane:
18 marca 2011 11:53:19
przy kursie: 6,29 zł
Echinos - bardzo trafna analiza jak widać po obecnym zachowaniu kursu (odbił się od 5,81 i rośnie aż do chwili obecnej 6,31 - i oby jak najwyżej, może uda się przebić opór).
Ciągle zastanawia mnie pytanie użytkownika spice z poprzedniej strony - jak to jest, że wyniki lepsze niż prognozy, ciągły rozwój spółki, kolejne umowy, sprzedaż rośnie - a kurs spada od czasu raportu ponad 10%... Bardzo prosiłbym kogoś z zarządu o odpowiedź na pytania zadane przez tego użytkownika.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-26 Wpisów: 38
Wysłane:
18 marca 2011 13:46:34
podobno to rynek (przynajmniej w teorii) a nie zarząd ustala kurs akcji, więc zapewne niewiele będzie miał w tej kwestii do powiedzenia
Edytowany: 18 marca 2011 13:47
|
|
|
|
Wysłane:
18 marca 2011 18:40:07
Chyba że mamy taki delikatny insider trading i część ludzi związanych w pewien sposób z firmą wie coś negatywnego o spółce, czego nie wie reszta, co w jakiś sposób uzasadniałoby to co się dzieje z ceną akcji TFONE. Oczywiście nikogo tu nie posądzam ani nie oczerniam, to są jedynie moje luźne przemyślenia.
A z pozytywów to dzisiaj wychodząc z Arkad Wrocławskich na parking zauważyłem reklamę jakiegoś punktu z telefonami, a na niej kilka modeli MyPhone'ów z opisem i ceną. Czyżby wreszcie jakaś kampania marketingowa?
|
|
0 Dołączył: 2009-08-08 Wpisów: 116
Wysłane:
18 marca 2011 21:30:01
Też mnie zastanawia ta słabość kursu. Jednak patrząc obiekytwnie na rynek wytłumaczenie jest chyba banalne brak kapitału. Ten brak kapitału widoczny jest nie tylko na Tfone ale na innych spółkach też. Kto ma generować ten popyt na akcje? 1. TFI- wystarczy spojrzeć na saldo wpłat i umorzeń publikowane co m-c ostatni (za luty 300 mln na plusie i to tylko na funduszach bezpiecznych) nie ma boomu na Misie jak to było wcześniej.Czyli TFI odpadają. 2. OFE- przed tymi zmianami, które je czekają wybierają spółki płynniejsze płacące dywidende z których łatwo jest wyjść. Bo w zasadzie nikt na dziś nie wie jak będzie wyglądalo ich funkcjonowanie. Napewno źródełko pieniędzy kierowane do nich będzie mniejsze. Czyli na OFE też nie ma co liczyć. 3. Zagraniczni inwestorzy i fundusze - tu wchodzi w grę tylko WIG 20 z uwagi na płyność nikt nie będzie bawił się w spółki o 50 mln kapitaliacji.Czyli też odpada. 4. Szeroko rozumiany kapitał spekulacyjny- tfone to nie kov petrol czy optimus tu sie nowe info pojawia raz na 2 miechy więc pod co tu grać. Tam to albo rope gaz znajdą albo wodę albo wiedźmin sie przesunie i takie info jest z 2 razy w mc. Czyli też opada. 5. Detal- z całym szacunkiem ale sami kursu nie podciągniemy choć bysmy w spółke wierzyli a jej perspektywy były tylko świetlane. Nie ta skala. No i koniec wyliczanki bo skończyły mi się koncepcje na to kto kurs by miał ciągnąć. Wystarczy spojrzeć na obroty i to nie tylko na tfone ale wielu innych małych i średnich większosć w boczniaku. Póki świeża kasa na rynek nie wpłynie to nic się chyba nie zmieni nawet jakby umowe z erą podpisali będzie up do 7 zł i wywalanko a potem spadanie pod własnym ciężarem. Na dowód że nie dotyczy to tylko Tfone wystarczy spojrzeć np na MCI wskaźniki C/Z, C/WK wczorajsze wyniki i przyszłe prognozy. I co? Nic. Wczoraj w górę dzisiaj realizacja zysków. Pocieszam się tylko że 2003-2004 też spędziliśmy w boczniaku a potem Misie rządziły. Licze na analogie.
|
|
Wysłane:
22 marca 2011 09:20:05
przy kursie: 6,24 zł
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 9
Wysłane:
24 marca 2011 21:15:19
przy kursie: 6,20 zł
(link zawiadomienie do KNF)Wow, pierwszy raz widzę coś takiego. Jako długoterminowy akcjonariusz spółki jestem niezbyt zadowolony z obecnej wyceny i zachowania się kursu, jednak nie za bardzo jestem w stanie dostrzec tu jakieś manipulacje. Myślę, że Zarząd raczej powinien rozważyć przeprowadzenie skupu akcji własnych w celu umorzenia (co proponował ktoś parę postów wcześniej), co byłoby jak najbardziej uzasadnionym i rozsądnym posunięciem w wypadku wyraźnego niedoszacowania ceny akcji wg. AF. Napewno wpłynełoby to pozytywnie na wycenę. Doszukiwanie się manipulacji wygląda trochę jak historie o mitycznym "grubasie" sterującym kursem, opowiadane tak chętnie przez, delikatnie to ujmując, "niedoświadczonych inwestorów".
|
|
0 Dołączył: 2010-09-21 Wpisów: 71
Wysłane:
24 marca 2011 21:37:13
Nie powiedziałbym, że to automat. Raczej badanie gruntu. Nie znam się na systemie Warset ale wygląda mi na to, że jeśli (w okresie przed otwarciem) ktoś wystawia zlecenie na k powyżej ofert na s, to system sumuje wszystkie zlecenia po stronie s, które są wystawione po cenie niższej lub równej jak najwyższe zlecenie na k, i wskazuje dla nich jedną wartość z tego najwyższego zlecenia na k (pewnie coś namieszałem  ). Natomiast twierdzę, że automat na pewno pracuje (albo pracował) na papierze ORCO.
Edytowany: 24 marca 2011 21:38
|
|
0 Dołączył: 2009-06-04 Wpisów: 60
Wysłane:
24 marca 2011 21:41:27
Też nic nie zauważyłem. Mamy trend spadkowy i tyle w temacie.Trochę zapomniana spółka przez inwestorów.
|
|
0 Dołączył: 2008-10-10 Wpisów: 86
Wysłane:
24 marca 2011 21:41:36
Również jestem zaskoczony. Z drugiej strony jestem przekonany że ludzie decyzyjni w TFONE mają głowę na karku i wiedzą co to jest rynek kapitałowy i jakimi zasadami się kieruje. Skoro zdecydowali się złożyć takie zawiadomienie może coś jest na rzeczy.
|
|
Wysłane:
24 marca 2011 22:25:21
pawlooos napisał(a):Nie powiedziałbym, że to automat. Raczej badanie gruntu. Nie znam się na systemie Warset ale wygląda mi na to, że jeśli (w okresie przed otwarciem) ktoś wystawia zlecenie na k powyżej ofert na s, to system sumuje wszystkie zlecenia po stronie s, które są wystawione po cenie niższej lub równej jak najwyższe zlecenie na k, i wskazuje dla nich jedną wartość z tego najwyższego zlecenia na k (pewnie coś namieszałem  ). Natomiast twierdzę, że automat na pewno pracuje (albo pracował) na papierze ORCO. Jakby to tak dzialalo to wystarczyloby wystawic kupno 1 akcji po 100zl i TKO otwarcia wynosiloby 100zl :) Wedlug mnie w tym przypadku zlecenia sprzedazy do 7zl pochodzily z tego samego zrodla. Te same zrodlo wystawilo na chwile kupno 330 akcji po 7zl i nastapila automatyczna modyfikacja wartosci wszystkich jego zlecen sprzedazy na 7zl ... ... przez kilka dnia ktos robil takie numery na otwarciu ... ... ktoregos dnia probowalem zrobic to samo - wystawilem kupno okolo 330 akcji po 7zl, TKO otwarcia wynosilo 6.27 bo taka byla pierwsza z prawej oferta sprzedazy.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-21 Wpisów: 71
Wysłane:
24 marca 2011 22:33:00
W takim razie pewnie masz rację. Chociaż trudno uwierzyć mi w to, że w omawianym przypadku wszystkie zlecenia sprzedaży do 7 zł pochodziły od jednego podmiotu. Być może sztuczka tkwi w zleceniach nieujawnionych???
Edytowany: 24 marca 2011 22:35
|
|
0 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 123
Wysłane:
24 marca 2011 22:36:59
Ja sie ciesze ze Spolka przejmuje sie mniejszosciowymi. KNF powinna miec narzedzia by sprawdzic czy to manipulacja. Czy to normalne ze spolka ktora zrestuktyryzowala sie, przynosi zyski i ciagle sie rozwija byla tak dlugo wyceniana ponizej WK. Dziwne?! A swoja droga moze MNI wezmie przyklad
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.