PARTNER SERWISU
yuqizfaw
42 43 44 45 46
matysek
0
Wpisów: 27
Wysłane: 20 marca 2011 11:57:43 przy kursie: 3,95 zł
lukch napisał(a):
matysek: Po Twoich postach dzisiejszych widzę w wyobraźni uśmiech v3noma od ucha do ucha ;-)

prosze sie smiać ale wiele ludzi nie ma pojęcia o PP a mają akcje jednoczesnie boja sie zadać głupie dla coniektórych pytanie

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 20 marca 2011 12:33:17 przy kursie: 3,95 zł
Lukuch, ostatnio tylko przeglądam wątek, bo nie chce mi się czytać pytań odnośnie PP Angel No jasne, że każdy może nie wiedzieć. Ale ten scenariusz powtarza się za każdym razem.

Na Boryszewie zaliczyłem pierwszą emisję z PP, ale nie przypominam sobie, żebym zadawał takie pytania na forum. Googlowałem i czytałem, czytałem i googlowałem, sprawdziłem ESPI trzy razy. To wszystko już było opisywane aż do bólu.

Forumowy schemat mówi, że przed odcięciem padają wielokrotne pytania o PP, o wartość odcięcia i kiedy to się stanie? (zawsze w ESPI). Ile nowych akcji na starą? Kiedy kupić żeby mieć i kiedy sprzedać, żeby nie mieć? To trochę męczące. Emisja z PP jest dokładnie opisana w kilku źródłach. A pytania wykazują na brak elementarnej wiedzy o rynkach kapitałowych.

Po odcięciu natomiast nie wiadomo co to było? split czy dywidenda? Co mam teraz zrobić? Aha, a kiedy będą notowane? Jak zachowa się kurs PP, czy spadnie czy wzrośnie? Czy sprzedać stare akcje czy PP? Wkrótce po odcięciu na Midasie zacznie się druga salwa pytań i tak to się kręci Angel

Do tego dochodzi śmierdzące lenistwo. W przypadku Boryszewa pytania powtarzały się regularnie na każdej stronie wątku, a wystarczyło przewinąć kilka do tyłu, aby uzyskać odpowiedzi na wszystkie pytania.

Nie żebym był jakimś wymądrzającym się ekspertem, bo nie jestem. No dobra, może trochę się wymądrzam Angel Ale ja po prostu lubię wiedzieć co robię, innymi słowy nie lubię robić czegoś o czym nie mam zielonego pojęcia.
Klika się i sprzedaje ;-)

del-20111116
0
Wpisów: 155
Wysłane: 20 marca 2011 14:33:17 przy kursie: 3,95 zł
Nudzisz się?
Twoja pisanina nic nie wnosi!

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 20 marca 2011 15:40:31 przy kursie: 3,95 zł
Niestety ale v3 ma racje Eh? znow nie bede mogl patrzec na forum czytajac wkolko te same pytania ktorys rok i raz z rzedu Anxious
Emisje z PP skutecznie zniechecaja do spolki patrzac pod katem forum i to obojetnie jakiego ale zniose wszystko tylko pisal nic nie bede salute

Uprzedzajac mnostwo niepotrzebnych pytan odpowiem co wiadomo:
W czwaretek od rana beda juz akcje notowane z odcietymi PP

A reszty nie wiadomo :) wiec nie wiemy kiedy beda notowane PP kiedy zamienia sie w PDA kiedy beda zapisy na nowe akcje OGOLNIE NIC NIE WIEMY wiec prosze nie pytac przynajmniej do zatwierdzenia prospektu bo dopiero wtedy ukaze sie harmonogram nowej emisji.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 20 marca 2011 16:25:43 przy kursie: 3,95 zł
v3nom napisał(a):
Lukuch, ostatnio tylko przeglądam wątek, bo nie chce mi się czytać pytań odnośnie PP Angel No jasne, że każdy może nie wiedzieć. Ale ten scenariusz powtarza się za każdym razem.

Na Boryszewie zaliczyłem pierwszą emisję z PP, ale nie przypominam sobie, żebym zadawał takie pytania na forum. Googlowałem i czytałem, czytałem i googlowałem, sprawdziłem ESPI trzy razy. To wszystko już było opisywane aż do bólu.

Forumowy schemat mówi, że przed odcięciem padają wielokrotne pytania o PP, o wartość odcięcia i kiedy to się stanie? (zawsze w ESPI). Ile nowych akcji na starą? Kiedy kupić żeby mieć i kiedy sprzedać, żeby nie mieć? To trochę męczące. Emisja z PP jest dokładnie opisana w kilku źródłach. A pytania wykazują na brak elementarnej wiedzy o rynkach kapitałowych.

Po odcięciu natomiast nie wiadomo co to było? split czy dywidenda? Co mam teraz zrobić? Aha, a kiedy będą notowane? Jak zachowa się kurs PP, czy spadnie czy wzrośnie? Czy sprzedać stare akcje czy PP? Wkrótce po odcięciu na Midasie zacznie się druga salwa pytań i tak to się kręci Angel

Do tego dochodzi śmierdzące lenistwo. W przypadku Boryszewa pytania powtarzały się regularnie na każdej stronie wątku, a wystarczyło przewinąć kilka do tyłu, aby uzyskać odpowiedzi na wszystkie pytania.

Nie żebym był jakimś wymądrzającym się ekspertem, bo nie jestem. No dobra, może trochę się wymądrzam Angel Ale ja po prostu lubię wiedzieć co robię, innymi słowy nie lubię robić czegoś o czym nie mam zielonego pojęcia.

Musimy założyć spółkę i kursy sprzedawać w temacie ;-)
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

andrzej6991
0
Wpisów: 6
Wysłane: 20 marca 2011 19:53:26 przy kursie: 3,95 zł
Jestem nowy. Mam 5 kawałków w tych akcjach i pytanie do szanownego grona.
Jaki jest sens trzymania akcji Midasa do czwartku gdzie w 5 K zrobi mi się ok 2 K i będę miał jakieś tam prawo poboru do nowych akcji na które muszę mieć kasę i jeszcze po nabyciu ich nie mogę ich sprzedać od razu tylko czekać nie wiadomo ile czasu.

Przyznam się, liczę na jakieś tam małe zyski do środy. Widząc jednak obroty na tej spółce przez ostatnie dni zastanawiam się czy można ugrać na tym PP jakąś konkretną kasę ekstra.
Będę wdzięczny za jakieś proste wyjaśnienie po co trzymać te akcje przez dłuższy czas

Taurus80
0
Wysłane: 20 marca 2011 21:04:33 przy kursie: 3,95 zł
Nie ma sesnu trzymania, a do srody to obawiam sie ze mozesz tylko stracic.

Jezeli masz jeszcze jakis pytania podobnego typu to prosze przeczytaj watek od poczatku a wszystkie odpowiedzi na podobne pytania znajdziesz oczywiscie nie wprost ale za to bedzies zmogl sam sobie odpowiedziec na wszytkie nurtujace cie pytania.
Pewnie nie masz czasu na czytanie wiec nie pozostaje ci nic innego jak zagrac w ruletke.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 20 marca 2011 21:13:09 przy kursie: 3,95 zł
andrzej6991 napisał(a):
Jaki jest sens trzymania akcji Midasa do czwartku gdzie w 5 K zrobi mi się ok 2 K i będę miał jakieś tam prawo poboru do nowych akcji na które muszę mieć kasę i jeszcze po nabyciu ich nie mogę ich sprzedać od razu tylko czekać nie wiadomo ile czasu.

Jak nie wiesz jaki sens to faktycznie sprzedaj wszystko co masz wave !
A tak na prawdę to wszystkim, kórzy mają problem z emisją z pp, zachowaniem kursu po odcięciu itp jednak odsyłam na fromum Boryszewa. Tam już wielokrotnie był wałkowany temat - tez można sobie prześledzić zachowanie kursu. Kończąc ten temat wg mnie zasada jest prosta: jak jesteś przekonany co do celu emisji to w nią wchodź a jeśli nie to po co się na siłe męczyć salute .

Dla mnie jest inna kwestia ważna, która tutaj jest o dziwo pomijana - być może rozgoryczenie moich kolegów, udzielających się od dawna na tym wątku, o niekończących się pytaniach o pp jest już tak wielkie, że juz nie podnoszą jej. A chodzi o brak zatwierdzenia prospektu przez KNF. Wcześniej raczej nie zakładaliśmy takiego scenariusza, przynajmniej ja, a on staje się juz całkiem realny. Mówiąc szczerze to planowałem objąc tą emisję ale też zakładałem, że prospekt będzie zatwierdzony - przeceż po to 2 razy przekładali datę ustalenia PP aby uniknąc takiej sytuacji. Teraz do środy sytuacja zrobi się coraz bardziej napięta. Wiadomo, że wchodzenie w emisję bez zatwierdzonego prospeku jeszcze bardziej podbija ryzyko inwestycji na tej spółce, które i bez tego nie jest małethumbright . Ciekaw jestem opinii innych kolegów na ten temat - tj czy i jaka szansa jest ewentualnie na czarny scenariusz.

Taurus80
0
Wysłane: 20 marca 2011 21:32:06 przy kursie: 3,95 zł
broker szanowny kolego :) nie wiem czy pamietasz ale na boryszewie prospekty byly dopiero skladane w KNFie po odcieciu i nam to nie przeszkadzalo :) i to na obydwu emisjach wave

Jezeli chodzi o Midasa to mnie strasznie ta kwestia irytuje bo albo maja jakis cel aby zatwierdzenie nastapilo pozniej albo najzwyczajniej w siecie pracuja nad tym kompletnie niekompetentni ludzie Eh? co wydaje sie maloprawdopodobne patrzac na ekipe jaka jest w zarzadzie i radzie nadzorczej wiec ciezko doszukac sie prawdziwej przyczyny.

Mnie najbardziej zastanawia czy wogole zostanie zrealizowany cel emisji bo jak wiemy bylo wymienionych pare pkt w razie jakby mialy sie zrealizowac to przejecie mobylandu bedzie odwolane a znam przynajmniej 2 pkt ktore wedlug tamtej umowy dyskwalifikuja to przejecie :)

Nikt tej kwesti nie rozwazal a ona jest istota tej emisji :) jezeli znalbym 100% odpowiedz na te pytania to wiedzialbym ze 100% pewnoscia jak odpowiedziec na twoje pytania.

Moze ktos coinnego mysli :) lub wie wave

16misiek16
0
Wpisów: 13
Wysłane: 20 marca 2011 21:39:33 przy kursie: 3,95 zł
W przypadku kiedy prospekt nie zostałby zatwierdzony liczyłbym na jakiś substytut w postaci osobistego zaangażowania p. Solorza w spółkę byłby to jakiś sygnał że traktuje ten biznes poważnie. Niestety na dzień dzisiejszy mamy same znaki zapytania - prospekt, kwestia częstotliwości, przejęcie polkomtela i do tego spółka co już było powiedziane nie prowadzi działalności operacyjnej.
Trzymając te akcje czuje się jak bym wszedł do kasyna i przy stole z ruletką postawił wszystko na czerwonebandhead

v3nom
0
Wysłane: 20 marca 2011 21:53:32 przy kursie: 3,95 zł
Taurus, poruszyłem kwestię celu emisji jakiś czas temu. Jednak na ostatnim walnym podjęto tylko decyzję o przesunięciu terminu odcięcia na 28 marca. Wyciągnąłem z tego taki wniosek, że ani zarząd ani główny akcjonariusz nie odebrali wyroku jako "uzasadnionej obawy utraty przez Mobyland częstotliwości" (fragment do którego się odnosisz, jak się domyślam).

Taurus80
0
Wysłane: 20 marca 2011 22:00:05 przy kursie: 3,95 zł
Nie tylko to :) a pamietasz ze cala procedura miala sie zakonczyc najpozniej na koniec marca ???
Ten pkt nigdzie nie byl zmieniony :) wiecej nie chce mi sie szukac ale pewnie jeszcze conieco znajdziemy.

Co mnie zastanawia to szczegolnie piatkowy wolumen, wczesniej chyba 2 razy byl podobny bylo to w czasie kiedy wywalal pan Karkosik a kto w piatek sypal ?? lub zbieral ??
Obeojetnie co to bylo ktos bardzo umiejetnie swoje zamiary realizowal :) w tym kontekscie arcyciekawe beda najblizsze 3 sesje.

broker_ns
0
Wpisów: 506
Wysłane: 20 marca 2011 22:01:16 przy kursie: 3,95 zł
Taurus80 napisał(a):
broker szanowny kolego :) nie wiem czy pamietasz ale na boryszewie prospekty byly dopiero skladane w KNFie po odcieciu i nam to nie przeszkadzalo :) i to na obydwu emisjach wave

Przy ostatniej tj drugiej emisji Borka oczywiście pamiętałem thumbright o tym fakcie (przy pierwszej nie wiem ale skoro tak twierdzisz to też pewnie tak było). Tylko że przy tej drugiej emisji Borek już bodaj wcześniej nabył Maflow i wiedzieliśmy po co wchodzimy i ryzyko niezatwierdzenia było wręcz zerowe.

Tutaj teoretycznie wchodzimy w emisję i wykładamy naszą kasę na przejęcie Mobyland. Ale tutaj jest rochę inna, mniej kalrowana jak zam zauważyłeś, sytuacja niż na Borku. Przeceż 2 raz przekałdali tę datę. KNF jak by się nie miała do czego przyczepić to też by już musiała prospekt zatwierdzić. A tak to też sam nie wiem co o tym sądzić. Z jednej strony Cyfrowy Polsat zaczął testy LTE i dalej konsekwentnie realizują ten projekt.

xn
xn
0
Wpisów: 8
Wysłane: 21 marca 2011 12:36:21 przy kursie: 3,76 zł
Wytłumaczcie jedno, Po co wchodzić w niepewne pp skoro po odcięciu będzie można kupic akcje na rynku? Przy tej cenie jest to po prostu niepotrzebne ryzyko.
ps. wiem co to są pp i po co się w nie wchodzi, też miałem taki zamiar, ale przy dzisiejszej cenie jaki to ma sens. Dla wyjaśnienia papier posiadam... Zakładając że mam 6000 po 4 = 24000, sprzedaje w środę i w czwartek kupuje za to ok. 13300 akcji, nie musze mieć kasy na wykup i za to również dokupuje akcje z rynku tj. ok. 16500 akcji. W sumie daje to ok 30000. Za kwotę którą musiałbym wydać na wykup 24000 akcji z nowej emisji plus pozostałe 6000 akcji płace dokładnie tyle samo.
oczywiście istnieje ryzyko że kurs po obcięciu będzie wynosił więcej niż 1,8 ale istnieje również ryzyko że będą nici z emisji. Think
pzdr.

Taurus80
0
Wysłane: 21 marca 2011 13:03:29 przy kursie: 3,76 zł
xn znajac odpowidz na pytanie jak wielkie jest ryzyko niepowodzenia rozwiazalibysmy wszystkie problemy :)

Co do twojej tezy wydaje sie calkowicie sluszna jednak brak w niej uwzglednienia FF jak sam zauwazyles kazdego kto tak postapi bedzie stac na 4 razy wiecej akcji niz dzisiaj ale w obiegu zostanie taka sama ilosc akcji :) o tym malo kto mysli.
Wszyscy zreszta calkiem slusznie mysla o pozbyciu sie ryzyka, jednak nikt nie mysli ze moze wpasc w jeszcze wieksze problemy po odcieciu mysle ze wlasnie od czwartku moze zaczac sie wyscig szczorow calkowicie nie poparty pozytywnymi infami a tylko i wylacznie spowodowane powyzszemu mysleniu.

No nic decyzje kazdy musi podjac sam, ryzyko wydaje sie gigantyczne ciekawe czy ryzykujacych spotka kara czy duza nagroda Angel niebawem sie okaze.

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 21 marca 2011 13:38:27 przy kursie: 3,76 zł
Zastanawia mnie kwestia tego okresu funkcjonowania nowych akcji bez zatwierdzonego prospektu emisyjnego. Znalazłem informacje, że termin składania zapisów na akcje nowej emisji to 4-13 IV. Jeśli więc prospekt do tego czasu nie zostałby dopuszczony czy sytuacja wyglądałaby tak? 1. 28.03 odciecie, 29 na rachunku mamy JPP, którymi jednak obracać nie można. 2. Następnie, de facto bez możliwości zbycia pp, składamy zapis na akcje nowej emisji, zaś JPP przekształcają się na PDA (których również zbyć nie można). 3. W momencie kiedy sąd zarejestruje podwyższenie kapitału zakładowego na rachunku pojawiają się akcje nowej emisji, zdematerializowane (szczerze mówiąc nie pamiętam, ale zakładam że podjęto uchwałe o dematerializacji) i przypuszczalnie w nowej rubryce, obok akcji dopuszczonych do obrotu.
Pewnie coś pomieszałem, także prosiłbym o naprostowanie.

xn
xn
0
Wpisów: 8
Wysłane: 21 marca 2011 13:55:16 przy kursie: 3,76 zł
dzięki i powodzenia, bo chyba będzie nam potrzebne...
ja już wiem ja to rozegrać.
pzdr

16misiek16
0
Wpisów: 13
Wysłane: 21 marca 2011 14:13:55 przy kursie: 3,76 zł
no to już wiemy że podbitka była po to żeby ktoś mógł wyjść, jak dla mnie coraz mniej ciekawie...

v3nom
0
Wysłane: 21 marca 2011 21:46:45 przy kursie: 3,76 zł
Ciężki dzień za mną, ale chyba jeszcze cięższe przede mną Angel Pisałem wcześniej, że oczekuję otwarcia po odcięciu luką UP. Swoje zdanie podtrzymuje. Ryzyko niepotrzebnie wzrosło, ale będzie to także powodem wyższego otwarcia. Moim zdaniem nie da się uniknąć ryzyka za darmo. Ci co liczą, że kupią akcję po cenie równej cenie zamknięcia ze środy minus wartość PP się przeliczą.

Pytanie jak się skończy emisja i ile to potrwa? Dotychczasowe działania spółki w sprawie prospektu oceniam dość kiepsko. Ciągnie się to już trzy miesiące. Wcześniej prezes obiecał oddanie dokumentu do KNF do końca roku. Obietnicy dotrzymał, ale stało się to w ostatniej godzinie ostatniego dnia miesiąca. Fuszerka?

Taurus, zerknąłem na umowę. Faktycznie, zakładając że wszystkie punkty są spełnione (włącznie z i), pozostają dwa: g i h, odnośnie prospektu oraz dojścia emisji do skutku. Potrzebny aneks, dlaczego zarząd zwleka?

EDIT: Jomat wrzucił ciekawy post na swoim forum.
Edytowany: 21 marca 2011 21:50

Taurus80
0
Wysłane: 21 marca 2011 23:25:16 przy kursie: 3,76 zł
Zarzad zwleka pewnie z prostego powodu :) pan Solorz sprzedaje sam sobie :) i mysli ze ma mnostwo czasu problemem moze sie okaza po raz kolejny KNF :) nie znam sie za bardzo na zawilosciach zwiazanych z pisaniem prospektu ale mysle ze i tam sa zawarte daty :)

Co do jomata czytalem i pisze dokladnie to o czym dzisiaj rozmawialismy :) czysta logika i matematyka wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

42 43 44 45 46

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,378 sek.

rwgmjzhx
fnsesgvd
mwgzvcol
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
scvcyktt
qpdtrawd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat