Lukuch, ostatnio tylko przeglądam wątek, bo nie chce mi się czytać pytań odnośnie PP

No jasne, że każdy może nie wiedzieć. Ale ten scenariusz powtarza się za każdym razem.
Na Boryszewie zaliczyłem pierwszą emisję z PP, ale nie przypominam sobie, żebym zadawał takie pytania na forum. Googlowałem i czytałem, czytałem i googlowałem, sprawdziłem ESPI trzy razy. To wszystko już było opisywane aż do bólu.
Forumowy schemat mówi, że przed odcięciem padają wielokrotne pytania o PP, o wartość odcięcia i kiedy to się stanie? (zawsze w ESPI). Ile nowych akcji na starą? Kiedy kupić żeby mieć i kiedy sprzedać, żeby nie mieć? To trochę męczące. Emisja z PP jest dokładnie opisana w kilku źródłach. A pytania wykazują na brak elementarnej wiedzy o rynkach kapitałowych.
Po odcięciu natomiast nie wiadomo co to było? split czy dywidenda? Co mam teraz zrobić? Aha, a kiedy będą notowane? Jak zachowa się kurs PP, czy spadnie czy wzrośnie? Czy sprzedać stare akcje czy PP? Wkrótce po odcięciu na Midasie zacznie się druga salwa pytań i tak to się kręci

Do tego dochodzi śmierdzące lenistwo. W przypadku Boryszewa pytania powtarzały się regularnie na każdej stronie wątku, a wystarczyło przewinąć kilka do tyłu, aby uzyskać odpowiedzi na wszystkie pytania.
Nie żebym był jakimś wymądrzającym się ekspertem, bo nie jestem. No dobra, może trochę się wymądrzam

Ale ja po prostu lubię wiedzieć co robię, innymi słowy nie lubię robić czegoś o czym nie mam zielonego pojęcia.
Klika się i sprzedaje ;-)