Wreszcie znajduję czas aby odnieść się trochę do samych wyników oraz zachowania kursu spółki.
Wyniki pod względem operacyjnym nie zawiodły, tj. biorąc niekorzystną sytuację zewnętrzną były całkiem przyzwoite i widać , że spólka sobie dobrze radzi nawet w cieżkich uwarunkowaniach makroekonomicznych

Udało się lekko zwiększyć przychody oraz zwiększyć rentowność brutto sprzedaży. Na gorszą rentowność operacyjną netto miały wpływ w głównej mierze koszty restrukturyzacji, które mają częściowo charakter jednorazowy. Spadło też zadłużenie ogólne spółki - spłacono dużą część kredytów (m.in. dzięki sprzedaży zbędnych aktywów). Spółka zdecydowanie też poprawiła ranking - posiada już B a nie D! Wskaźniki oparte na zysku wreszcie nie kują po oczach minusami i pokazują niedowartościowanie spółki względem rynku.
Powstaje pytanie zatem skoro jest relatywnie tak dobrze to czemu kurs nie reaguje. Wg mnie odpowiedzią jest wskaźniki C/WK oraz znaczne zamieszanie które powstało po ostatnim raporcie w bilansach spółki a które nie zostały szczegółowo omówione w analizie raportu. Po wynikach za IVQ 2010r większość spodziewała się, że wskaźnik C/wk będzie jeszcze niższy niż wcześniej a tu nastąpiła rzecz odwrotna czyli jego zwiększenie. Spółka znacząco zweryfikowała aktywa. Mamy spadek sumy bilansowej o ok 51 mln! Wg mnie należy zwrócić uwage na pozycję w kapitałach własnych tj. "Udziały (akcje) własne" w kwocie 38,9 mln związane z ostatnim buy-backiem a które jeszcze oficjalnie nie są przez spółkę umorzone. I ta pozycja właśnie najbardziej zjada nam WK które spadło IVQ/IIIQ aż 57,4 mln! I to jest moim zdaniem ta niespodzianka która zaciemnia nam ten wskaźnik.
Pytanie do naszych analityków z SW: jak spółka dokona umorzenia akcji wówczas WK automatycznie nam wzrośnie z powrotem o tę kwotę? Oraz czy o momencie umorzenia już wykupionych akcji decyduje spółka czy sąd rejestrowy?
Wg mnie po kilku dniach niepewności kurs powinien znów zaatakować opory ustawione gdzieś pomiędzy 1,68 -1,76.