178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
8 kwietnia 2011 10:41:24
przy kursie: 19,28 zł
Wazne jest to ze przebicie nastapilo na ladnym wolumenie, teraz trzeba przebic jeszcze historyczne szczyty:)
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
9 kwietnia 2011 09:20:56
przy kursie: 19,28 zł
pop napisał(a):Radovicious napisał(a):298 + 57 = 355 mln? :) Czy zbytnio to upraszczam?
P.S. Jeśli prognoza znowu będzie na około miesiąc przed raportem kwartalnym to możemy się jej spodziewać w przyszłym tygodniu już! No własnie nie wiadomo jak to liczyć,bo z jednej strony część starych umów wygasa,z drugiej malutkie umowy nie są publikowane,a trochę też ich się mogło nazbierać. A poza tym kilka stron wcześniej pisał,że suma bilansowa może wynieść co najmniej 370mln,bo doszła jakaś linia na 70mln... Adisson,Aty_Teresa - Wy jesteście b.dobrymi specami od tej spółki,jak Wy uważacie...? P.S. Jakiś czas temu dzwoniłem do spółki i dostałem informację,że jak zawsze będą wcześniej podawane wyniki wstępne,być może nawet już ok.połowy miesiąca,więc rzeczywiście mogą być już w przyszłym tygodniu... W ostatnim raporcie widać było, że zostało sporo gotówki w kasie. To może rodzić obawę, że tempo wzrostu jest nasycone. Osobiście bardzo bym się zdziwił, gdyby nadal wykazywano istotny wzrost sumy bilansowej, a tym samym portfela wierzytelności. Jak pokazywałem w omówieniu najważniejsza będzie rentowność portfela, a nie jego wzrost. Na to jest najbardziej czuły wynik netto.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 15
Wysłane:
11 kwietnia 2011 10:15:14
przy kursie: 19,32 zł
Komuś dzisiaj bardzo zależy, żeby tylko nie przekroczyć ceny 19.45
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-04 Wpisów: 45
Wysłane:
11 kwietnia 2011 10:17:42
Było już 19,49 przecież... co pokazuje, jak silnym oporem jest 19,50 :). Już drugi raz się od niego odbijamy. Niby pakiety z prawej małe, dopiero przy 19,55 się zaczynają większe, ale coś nie idzie ;). Dimidium facti, qui bene coepit, habet, sapere aude, incipe.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
11 kwietnia 2011 12:19:42
anty_teresa napisał(a):pop napisał(a):Radovicious napisał(a):298 + 57 = 355 mln? :) Czy zbytnio to upraszczam?
P.S. Jeśli prognoza znowu będzie na około miesiąc przed raportem kwartalnym to możemy się jej spodziewać w przyszłym tygodniu już! No własnie nie wiadomo jak to liczyć,bo z jednej strony część starych umów wygasa,z drugiej malutkie umowy nie są publikowane,a trochę też ich się mogło nazbierać. A poza tym kilka stron wcześniej pisał,że suma bilansowa może wynieść co najmniej 370mln,bo doszła jakaś linia na 70mln... Adisson,Aty_Teresa - Wy jesteście b.dobrymi specami od tej spółki,jak Wy uważacie...? P.S. Jakiś czas temu dzwoniłem do spółki i dostałem informację,że jak zawsze będą wcześniej podawane wyniki wstępne,być może nawet już ok.połowy miesiąca,więc rzeczywiście mogą być już w przyszłym tygodniu... W ostatnim raporcie widać było, że zostało sporo gotówki w kasie. To może rodzić obawę, że tempo wzrostu jest nasycone. Osobiście bardzo bym się zdziwił, gdyby nadal wykazywano istotny wzrost sumy bilansowej, a tym samym portfela wierzytelności. Jak pokazywałem w omówieniu najważniejsza będzie rentowność portfela, a nie jego wzrost. Na to jest najbardziej czuły wynik netto. Temat pozostającej gotówki na koniec kwartału był już przerabiany. To wcale nie świadczy o tym, że biznes jest nasycony. To przykład normalnej działalności, środki spływają, wypływają w różnych terminach. Zbyt piękne aby tak prowadzić biznes, żeby w kasie było stałe 30k na "kawę/papier". Jak wiadomo Ikw to najsłabszy kwartał w roku. Od grudnia mamy nowe przepisy, że zgodę na cesję musi wyrazić organ założycielski. Pisałem o tym, że nowe prawo wydłuży proces podpisywania umów. Zapewne trzeba przetrzeć nowe ścieżki, jak się dotrze to nie będzie widać różnicy. Nowe prawo dotyczy chyba tylko nowych kredytów więc tutaj trzeba wziąć poprawkę na poślizg kiedy te wierzytelności trafią na rynek- jest więc czas aby nauczyć samorządy jak to się je. Kiedyś o tym wspominałem, teraz dostawca powinien już na etapie podpisywania kontraktu wymóc na organie założycielskim prawo do cesji wierzytelności. To ryzyko musi kosztować więc w normalnych warunkach produkt do szpitala powinien podrożeć. Chcieli oszczędności a wyjdzie jak zawsze? Po Ikw liczę, że bilans przekroczy 390mln i raczej będę zaskoczony jak będzie mniej.
Edytowany: 11 kwietnia 2011 12:22
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2011 12:45:25
Addison - możesz powiedzieć, skąd takie szacunki? Przy 60mln nowych umów znaczących i jakiejś części wygasających umów z poprzednich kwartałów, musiałoby być dużo nowych umów nieznaczących, na kwotę kilkudziesięciu milionów złotych. Dobrze rozumuję? Dimidium facti, qui bene coepit, habet, sapere aude, incipe.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 kwietnia 2011 12:51:23
@Addison Jasne, że środki spływają w różnych terminach. Tyle, że spółka o tym mniej więcej wie... W końcu po to jest hospital found, aby pomóc odzyskiwać płynność szpitalom. Po IV kwartale zostało ponad 10 baniek, czyli ponad 3% w gotówce. Niby to procentowo mniej niż rok temu, ale i tak dużo... I żeby była jasność ja pisałem o tempie wzrostu, a nie o wartości jaką da się uplasować. Po prostu nie da się tempa 60% kwartał do kwartału upchnąć. 20-30 pewnie tak, ale kluczowa będzie i tak rentowność.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
11 kwietnia 2011 12:56:15
addison napisał(a):Zapewne trzeba przetrzeć nowe ścieżki, jak się dotrze to nie będzie widać różnicy. Tu się zgodzę. Każda hierarchia biurokratyczna tak działa. Za jakiś czas to będzie automat, jak po staremu.
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2011 13:08:33
www.pb.pl/a/2011/04/11/15_spol...Cytat:MW Trade - IV kwartał 2010 r. był pierwszym całym kwartałem z obowiązującą umową generalną z Getin Noble Bankiem. Pierwsze 3 kwartały br. powinny pokazać znaczny wzrost r/r sumy aktywów, choć zapewne przyrost wartościowy będzie na niższym poziomie niż w IV kwartale 2010 r., kiedy wyniósł 121 mln zł (suma bilansowa została zwiększona do 298 mln zł). Dimidium facti, qui bene coepit, habet, sapere aude, incipe.
|
|
Wysłane:
11 kwietnia 2011 13:47:20
Radovicious napisał(a):Addison - możesz powiedzieć, skąd takie szacunki? Przy 60mln nowych umów znaczących i jakiejś części wygasających umów z poprzednich kwartałów, musiałoby być dużo nowych umów nieznaczących, na kwotę kilkudziesięciu milionów złotych. Dobrze rozumuję? Uważam(pewnie można to sprawdzić w komunikatach), że gro umów jakie podpisują za kasę z getina jest na długie okresy. Trudno byłoby pewnie docelowo rolować ok 100mln w kwartał plus pozyskiwać nowe wartości, więc terminy spłat muszą być dłuższe. anty_teresa napisał(a):@Addison
Jasne, że środki spływają w różnych terminach. Tyle, że spółka o tym mniej więcej wie... W końcu po to jest hospital found, aby pomóc odzyskiwać płynność szpitalom. Po IV kwartale zostało ponad 10 baniek, czyli ponad 3% w gotówce. Niby to procentowo mniej niż rok temu, ale i tak dużo... I żeby była jasność ja pisałem o tempie wzrostu, a nie o wartości jaką da się uplasować. Po prostu nie da się tempa 60% kwartał do kwartału upchnąć. 20-30 pewnie tak, ale kluczowa będzie i tak rentowność. Koniec roku w szeroko pojętej budżetówce rządzi się swoimi prawami. Wystarczy, że kilku klientom wpłynęły środki pod koniec roku(lub coś zostało) i zapłacili przed terminem. Zresztą 3% w cashu jak piszesz to nie jest jakaś spora wartość. Procentowo akurat tyle aby utrzymać płynność w razie jakby jakiemuś klientowi trafiła się obsuwa z regulowaniem płatności. W końcu MWT też ma finansowanie zewnętrzne które musi obsługiwać- najlepiej terminowo. Ufam, że spółka wie co robi, kiedyś na podobne pytanie odpowiedziała, że tej gotówki po paru dniach już nie było- poszła w ruch. Dynamika? zamykamy III kw pod nowym panowaniem, myślę, że jeszcze jest miejsce dla dobrej dynamiki zwiększania portfela. Magellan ma 500mln aktywów i powinien według mnie być drugi do końca roku :-) Jemu przybędzie w 2011 to mwt musi przybyć jeszcze więcej aby zostać liderem. Zgadzam się, że nadchodzi powoli czas do przyglądania się rentowności portfela bo jak wiadomo tutaj zyski można łatwo ustawiać w grupie(łatwo się domyśleć jak się zerknie na grupę i % w głosach). Wyniki tego kwartału są pierwszym papierkiem lakmusowym- tak ja to widzę.
Edytowany: 11 kwietnia 2011 13:49
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 274
Wysłane:
14 kwietnia 2011 01:11:41
przy kursie: 18,60 zł
To ja obstawię swoje wyniki :)
Aktywa: 342mln Zysk:3,5mln
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 kwietnia 2011 11:58:30
przy kursie: 18,39 zł
Konkurencja zrobiła survey: Cytat:Co najmniej 89 z ok. 546 publicznych placówek w najbliższym czasie przekształci się w spółki. Ciąg dlaszy u źródła: Interia.pl
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 22
Wysłane:
19 kwietnia 2011 14:17:03
Czy ten cytat wnosi cokolwiek nowego do tego o czym było wiadomo od nastu miesięcy? Mam na myśli potrzeby kredytowe szpitali itp?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
19 kwietnia 2011 14:33:08
Owszem, bo koncepcja komercjalizacji jest taka, że szpital będzie miał możliwość świadczenia odpłatnych zabiegów, której to możliwości teraz podobno nie ma. Nie wiem, dlaczego trzeba tworzyć nowe ustawy o komercjalizacji, zamiast zmienić stare ustawy, ale to inna historia. Czyli: ma mieć więcej kasy, więc mniej finansowego stresu. Ale pożyjemy, zobaczymy.
|
|
Wysłane:
21 kwietnia 2011 12:40:49
przy kursie: 19,10 zł
Może ktoś ma chwilę i zadzwoni do spółki z grzecznym pytaniem o prognozę wyników? :) Raport za Q1 już za 3 tygodnie, mogliby nam zrobić prezent na Święta Wielkanocne i opublikować te prognozy ;). Dimidium facti, qui bene coepit, habet, sapere aude, incipe.
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2011 11:41:09
przy kursie: 20,18 zł
BM BGŻ zaleca kupno MW Trade
26.04. Warszawa (PAP) - BM BGŻ, w raporcie z 14 kwietnia, wydał rekomendację "kupuj" dla MW Trade, ustalając cenę docelową akcji spółki na poziomie 24,67 zł.
Raport wydano przy cenie rynkowej 18,6 zł. We wtorek o 11.18 kurs wyniósł 19,19 zł. (PAP)
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2011 12:37:05
No i zaczął się rajd :)! Dawnośmy takich obrotów nie widzieli. Myślicie, że to wybicie pod wyniki? Oczywiście publikacja rekomendacji też na pewno robi swoje. Wygląda na to, że dziś pobijemy szczyty wszech czasów! Dimidium facti, qui bene coepit, habet, sapere aude, incipe.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-29 Wpisów: 716
Wysłane:
26 kwietnia 2011 12:46:21
poziom 20 zł pokonany - jest spory popyt więc istnieje duża szansa że kurs na zamknięciu sesji osiągnie historyczne maksimum
Edytowany: 26 kwietnia 2011 12:50
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 22
Wysłane:
27 kwietnia 2011 02:25:50
Ciekawe jest zachowanie spółki, jeżeli chodzi o nowe umowy. 1 kwartał 2011 to powiedzmy około x4 pierwszy kwartał 2010 przy czym „x4” jest również zachowane mniej więcej w stosunku do pojedyńczych miesięcy. Natomiast kwiecień 2011 jak na razie zapowiada sie jako 0.33 ( w przybliżeniu oczywiście) x kwiecień 2010. Ciekawe ile uda się ugrać do końca kwietnia... Rafsty – zobaczymy jak to będzie z ‘finansowym stresem’ Inną kwestią jest zapowiedź prezesa o podwojeniu wyników w 2011 x 2. Myślę, że dokładna wiedza o dacie zakończenia umów długookresowych pewnie pozwala na swobodne założenie powtarzania wyników z 4 kwartału 2010 (plus ‘niezbyt wiele’ nowych umów w 2011). W ten sposób założenie podwojenia zysku w 2011 jest dosyć bezpieczne. Pytanie tylko, co póżniej, jeżeli w miedzyczasie nowe umowy nie będą zawierane... Patrząc na Magellana, widać stagnację kursu od pewnego czasu pomimo ciągłego wzrostu przychodów. Ciekawe jaki los czeka MWTrade. I czym kierował sie BGŻ wyceniając MW Trade na 24.xx jednocześnie porównując go do Magellan’a a przecież już teraz większość wskażników MW Trade jest dużo bardziej przegrzana niż Magellan’a...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 kwietnia 2011 07:04:08
Cytat:Patrząc na Magellana, widać stagnację kursu od pewnego czasu pomimo ciągłego wzrostu przychodów. Ciekawe jaki los czeka MWTrade. I czym kierował sie BGŻ wyceniając MW Trade na 24.xx jednocześnie porównując go do Magellan’a a przecież już teraz większość wskażników MW Trade jest dużo bardziej przegrzana niż Magellan’a... d'oh! Magellan jest obecnie nieco niedowartościowany jeśli chodzi o wskaźniki. Porównanie wypada nieco lepiej na korzyść Magellana. Trochę jeśli weźmie się ROA i ROE pod uwagę, a nie jak to czyni większość, czyli CZ i CWK. Do tego dochodzi potencjał związany z GTN. Czym kierował się BGŻ łatwo sprawdzić: www.bgz.pl/downloads/biuro_mak...Zakładają dalszy wzrost przychodów. Szybki także na 2012, czyli zwiększanie kontraktacji w tym roku o około 50%. Sporo. A i co to znaczy w AF, że wskaźniki są przegrzane?
Edytowany: 27 kwietnia 2011 07:05
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.