PARTNER SERWISU
cxovcgzh
162 163 164 165 166
rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 13 kwietnia 2011 10:54:30 przy kursie: 16,80 zł
Witam wszystkich.
Co z pożyczką z EBOR dla KubGaz?Chyba 14 kwietnia miała być decyzja,jeżeli coś mi się pomieszało to proszę to sprostować.
"Żeby wygrać trzeba grać"

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 13 kwietnia 2011 10:56:24 przy kursie: 16,80 zł
Przesunięto decyzję na 4 maja

www.ebrd.com/pages/project/psd...
Edytowany: 13 kwietnia 2011 10:56

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 13 kwietnia 2011 11:27:43 przy kursie: 16,80 zł
Witam po dłuższej przerwie.
Przepraszam, że nie udzielam się ostatnio na forum, ale pracujemy intensywnie nad naszymi projektami, z punktu widzenia compliance lepiej, żebym teraz nie powiedział za wiele...

Dlatego wrzucę Wam do zastanowienia wątek dotyczący TAP i ich innego projektu, gdzie mają potencjalne duże odkrycie gazu. Otóż wedle ostatniego komunikatu ten jakże obiecujący odwiert został... zabezpieczony i opuszczony. Ciekawa analogia do Bloku L, prawda?
A chcecie zobaczyć, co na to mówią inwestorzy australijscy? Rozumieją decyzję, a nie biadolą, jak u nas na forum. Maximus pewno to widział, bo podgląda Hotcoppera, ale dla innych podsyłam link:
www.hotcopper.com.au/search_do...

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

qguar
0
Wpisów: 262
Wysłane: 13 kwietnia 2011 11:48:17 przy kursie: 16,80 zł
Redface, ależ znaczna część z nas rozumie sytuację :) To biadolenie, jak mnie się wydaje, wynika z faktu iż rynek tego nie rozumie ;) Na marginesie- wyobrażacie sobie taką sytuację ( w sensie- "opuszczamy odwiert") u "konkurencji", która ma jeden odwiert ? Ale tam by się zadziało... strach pomyśleć ;D
Edytowany: 13 kwietnia 2011 11:49

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 13 kwietnia 2011 11:49:15 przy kursie: 16,80 zł
Redface napisał(a):
Przepraszam, że nie udzielam się ostatnio na forum, ale pracujemy intensywnie nad naszymi projektami, z punktu widzenia compliance lepiej, żebym teraz nie powiedział za wiele...

Dlatego wrzucę Wam do zastanowienia wątek dotyczący TAP i ich innego projektu, gdzie mają potencjalne duże odkrycie gazu. Otóż wedle ostatniego komunikatu ten jakże obiecujący odwiert został... zabezpieczony i opuszczony. Ciekawa analogia do Bloku L, prawda?
A chcecie zobaczyć, co na to mówią inwestorzy australijscy? Rozumieją decyzję, a nie biadolą, jak u nas na forum. Maximus pewno to widział, bo podgląda Hotcoppera, ale dla innych podsyłam link:

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Dzięki, jakby powiadział klasyk:
"Uczymy się pomalutku, uczymy się"

Pozdrawiam,

k.

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 13 kwietnia 2011 12:05:30 przy kursie: 16,80 zł
Mam pytanie do Redface;
Czy według Pana wiedzy Ukraina jest tak perspektywiczna że z przychodów/zysków w roku 2012/2013 będzie można sfinansować w 100% jeden z projektów np.Syrie lub coś nowego?
Jeżeli EBOR udzieli pożyczki czy KubGaz ma już plany na co przeznaczy te pieniądze?Chodzi mi o konkretne projekty tzn czy kasa pójdzie na "dopracowanie" tego co już jest czy na nowe odwierty?
"Żeby wygrać trzeba grać"

kastalto
0
Wysłane: 13 kwietnia 2011 12:45:49 przy kursie: 16,80 zł
@Rabbit,

wszystkie informacje o które pytasz są do samodzielnego znalezienia nawet na forum

Podpowiadam hasłowo:
- szczelinowanie
- nowe odwierty - szczegóły np w prezentacji z grudnia

k.

kastalto
0
Wysłane: 13 kwietnia 2011 21:59:22 przy kursie: 16,80 zł
Redface napisał(a):

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

@Redface:
Mamy nadzieję że do WZA chociaż część ze wspomnianych projektów ujrzy światło dzienne w postaci komunikatów...

I odnośnie Lempuyanga - przy okazji jakiejś dyskusji był rozważany mechanizm w jakim następuje przypisanie rezerw do danej koncesji. Padło wtedy stwierdzenie że jeden odwiert to za mało żeby takie rezerwy niezależna firma mogła oszacować. Czy Lempuyang-1 pomimo porażki z testami ma w takim procesie jakąś wartość? Zakładając że kolejny odwiert np Lempuyang-2 zakończy się pełnym sukcesem?

Pozdrawiam,

k.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 14 kwietnia 2011 01:25:58 przy kursie: 16,80 zł
Redface napisał(a):
Pozdrawiam, JKorczak /KOV/

Również czytuję hotcopper. Dokładnie tak. Mają strzał w dziesiątkę i testy zakończyli pozytywnie a odwiert zamknęli. Tam jest to uważane za naturalną kolej rzeczy i nikt się nie oburza. Inny rynek, inna natura ludzka. Dobrze, że celujecie w tamte wyceny, boty transakcyjne podciągną nas do zachodnich (wschodnich) sąsiadów. Sam nie wiem z której strony bliżej do Australii ;-). Może północnych?
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

del-201504191
0
Wysłane: 14 kwietnia 2011 01:34:10 przy kursie: 16,80 zł
vilq2108 napisał(a):
No dobra... rozumiem, że na innych spółkach to działa, ale KOV to najwyraźniej wyjątek...

Nie ma wyjątków, arbitraż to arbitraż. A ciężko mi będzie uwierzyć w niskie wyceny KOV na zachodniej giełdzie. Tam byliby co najmniej po $1,20-$1,50 w tej chwili. U nas jest zaścianek po prostu, nie wierzysz? Włącz serwis informacyjny na POLSAT, TVN albo TVP. A jeśli płynnie łykasz angielski włącz BBC, CNN, AL JAZEERA, RT. U nas albo Kaczyński płacze nad wrakiem, bluzgi jakiegoś polityka, ktoś jechał z VIP po pijaku, ktoś wygrał taniec albo inne show ot. codzienna porcja newsów z lokalnych Chicagowskich gazet ;-). Normalne problemy świata, geopolityka, finanse, źródła energii, strefy wpływów, spotkania szefów państw, szczyty gospodarcze, problemy światowych korporacji, nierównej dystrybucji dochodu, handlu międzynarodowego, organizacji międzynarodowych, obsady ich stanowisk, czyli duże poważne sprawy, u nas zasługują na 15 sekund wspomnienia albo i nie. Nikt ich niestety nie komentuje w prime time ...

Ja od kilku lat nie oglądam polskiego dziennika, jak się trafi to maks. 5 minut wytrzymuję.
Wolę cokolwiek po angielsku niż skrót wydarzeń po polsku.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 14 kwietnia 2011 01:36

kuarek
3
Wpisów: 38
Wysłane: 14 kwietnia 2011 09:01:19 przy kursie: 16,50 zł
Dla równowagi, może nie dotyczy to bezpośrednio KOV, ale ...
wyborcza.biz/biznes/1,100896,9...
Przy okazji, były już jakieś spekulacje, czy Aurelian Oil & Gas może objąć nową emisję KOV?

del-201504191
0
Wysłane: 14 kwietnia 2011 09:02:20 przy kursie: 16,50 zł
arkady75 napisał(a):
Witam
Czyli wnioskujac po postach zamkniecie odwiertu Lempuyang -1 nie wnosi nic do ogolu odwiertow mamy sie martwic czy cieszyc a jak drugi odwiert tez bedzie niewypalem to co wtedy .Wyjasnijcie mi prosze odwiert zostal zamkniety z powodu takiego ze nie jest obiecujacy a przed WZA potrzebujemy spektakularnego info i przenieslismy sie na inny ktory nam to zapewni czy ten jest na tyle obiecujacy ze tylko potwierdzil pokladane w nim nadzieje na odkrycie ropy ,gazu niepotrzebne skreslic i mozna go zamknac uznajac ze jest kapitalem ukrytym firmy i moze byc ewentualnie wykorzystany jako karta przetargowa firmy w uzyskaniu inwestorow na dalsze poszukiwania o czym nie musi wiedziec mniejszy akcjonariat ktory i tak nie wniesie nic nowego do sprawy finansowania kolejnych odwiertow .Dla firmy lepiej zeby cena akcji przed nastepna emisja byla wyzsza czy nizsza banalne pytanie a czy aby napewno .Nizsza daje mozliwosc szybszego zarobku inwestorowi w razie powodzenia .No nic to tylko moje przemyslenia i pytania

Środek nocy, ale odpiszę. Mimo, że miałem sobie odpuścić. Odpowiem wątkami.

Lempuyang-1 wnosi bardzo dużo do każdej kolejnej dziury w Bloku L, w zasadzie daje 95% szans na trafienie. Mamy trafione duże złoże, potwierdzone duże złoże gazu, obszar zbadany tak, że lepiej być nie może a eksploatacja złoża i tak prowadzona będzie z kilku/kilkunastu odwiertów produkcyjnych (patrz Ukraina, tam jest 20 sztuk w planach) a teraz kilka już pracuje, samo pole Olgowskoje to O-3, O-4, O-5, O-7 do tego O-8 wyjątkowo udany czekamy na koniec testów lada chwila i O-9 czekamy na zakończenie wiercenia lada chwila. Z pola Makiejewskoje czekamy na podłączenie M-19 do produkcji również bardzo udanego. To nie jest tak, że jedna sztuka i wszystko. Tak to tylko OIL potrafi. Kto nie wierzy na słowo niech poczyta podlinkowane wcześniej forum australijskie tam spółek wydobywczych jest tyle, że na porządny indeks by starczyło.

Karta przetargowa na pozyskanie inwestorów raczej nie będzie potrzebna ;-). Wątpię aby KI chciało oddać kontrolę po potwierdzeniu, teraz ryzyko jest jeszcze mniejsze niż w maju 2010. Raczej rozszerzą portfolio aby je bardziej zdywersyfikować. Może wrzucą udział z Aurelian Gas & Oil, który w Polsce łupkami się ostro zajmuje, a może połączą ponownie podzielony Loon z Kanady a może coś zupełnie nowego ... nie wiem, ale Pan Korczak pewnie nie chrapie nad monitorem, to nie państwowa spółka, myślę, że ostro jadą do przodu z robotą! Każdy kto martwi się o inwestora i swoje parę czy paręset patyków powinien uświadomić sobie jedną zasadniczą prawdę ... KI włożył już grubo ponad 300-400 mln i również zamierza o nie zadbać.

Cena akcji, im wyższa tym mniej akcji na ten sam kapitał. Tak jest logicznie i pomimo naturalnej skłonności Polaków do drążenia teorii spiskowej i innych historii to jednak tak jest również dla większościowego najlepiej. Co więcej w przypadku emisji na rynku zagranicznym obecna cena na GPW nie ma znaczenia. Im niższa tym bardziej skłaniają się pewnie ku zachodowi. Przed jakąkolwiek emisją musi być zapewnione wzmocnienie spółki i dalsza dywersyfikacja. Na pewno planowane jest włączenie nowych projektów i co za tym idzie KI liczy się z kosztami dofinansowania. Jak powiedział prezes KI ... "na koniec dnia ktoś te akcje musi chcieć kupić".

Co do wątku niższej ceny i zarobku inwestora z niej wynikającego :-). Drążę bo czuję, że tu strach leży pogrzebany. Panowie, jaki to zarobek? Już teraz nie bardzo widać chętnych do sprzedaży, a rozczarowanie zamknięciem odwiertu kurs przyjął na klatę. Akcje zebrano z rynku twardo po 1,69-1,71 w 2 groszowym przedziale i dużej ilości (5-6 mln sztuk). Mimo takiej podaży kurs po niskim otwarciu trzymał fason. Przypadek czy oznaka siły? Dla mnie siły i wiary, bo każdy kto lęka się o 100 czy 200k niech zauważy, że tego dnia położono na stole 10 mln PLN.

Realizacja zysku z tzw. wybicia wcale nie jest i nigdy nie była celem KI, Kulczyk inwestuje długoterminowo i sprzedaje kiedy produkt jest gotowy, ktoś próbował opchnąć niedopieczony chleb? OZ zaczął realizować zysk i zszedł z 2-4% kapitału zarzynając kurs z 2,30-2,40 do 1,70-1,80 ... jak sobie wyobrażacie wyjście z 50% w wolnym rynku bez kupca? Nie ma mowy ... jesteśmy w tym razem z KI i będziemy w tym razem. Przynajmniej ta część, która inwestuje i nie cyka się o dwa grosze czy dwadzieścia groszy.

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 14 kwietnia 2011 14:52:57 przy kursie: 16,50 zł
Witam

Przyczyną dzisiejszego obrotu i wzrostów zapewne jest deklaracja Kulczyka o zakupie polskiego gazu od spółki Energia Zachód (spółka zależna brytyjskiego inwestora Aurelian Oil & Gas, który ma 90 proc a nasz Pan doktor posiada 10 proc. udziałów Aurelian Oil & Gas)
wyborcza.biz/biznes/1,100896,9...

Cytat:
Poznań leży na gazie - 2 mld m sześc. pod miastem

Tak więc JK będzie potentatem gazowym king

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 14 kwietnia 2011 19:14:20 przy kursie: 16,50 zł
Msximus, zakoczyłeś mnie. Dla mnie to plotka równie niewiarygodna, co plotka o ropie w odwiercie Shyrak. Ale może się zdziwię.
Na razie sporo jest nieprecyzyjnych a nawet sprzecznych informacji na temat przetargu w Nigerii.
thenationonlineng.net/web3/bus...
Wychodzi na to, że przetarg ma się skończyć na dniach, ale już od dawna wiele źródeł twierdziło to samo i nic.
www.platts.com/RSSFeedDetailed...
Popatrz z drugiej strony o jakie pieniądze się tu rozchodzi. Cała nasza spółka nie jest warta tyle, ile jedna z tych koncesji. Z drugiej strony, skoro wielkie koncerny biorą po 5% udziałów, to i może KOV mógłby się załapać na niewielki udział za proporcjonalnie mniejsze pieniądze.
Pamiętasz, że Africa Intelligence donosiło, że KOV jest zainteresowany OML 42.
Cytat:
Essar, alongside Nigerian-owned Energy Equity Resources, had also been the front-runner for OML 42 at $400 million, ahead of Oando's $300 million.

Czyli koncesja OML 42 jest warta więcej niż KOV.
Byłoby dla mnie wielkim zaskoczeniem, gdyby KOV postanowiła inwestować właśnie tam.
Ale zakładał się będę, bo już jeden zakład przegrałem...

Mieszko
0
Wysłane: 14 kwietnia 2011 19:33:48 przy kursie: 16,50 zł
Informacja z 7 kwietnia 2011 roku
www.rbc.ua/rus/newsline/show/n...
Cytat:
В свою очередь директор предприятия Александр Радчук отметил, что компания ведет переговоры по подписанию договора о поставках газа с предприятием "Куб-Газ"

Ciekawe, czy o podpisaniu umowy dowiemy się z komunikatu spółki.
Redface, czy może się Pan jakoś ustosunkować do powyższego?
Czy może pan potwierdzić (alob czy może pan nie zaprzeczyć) że prace w Brunei przenoszą się na blok L?
Czy to prawda, że siedziba Kub-Gazu mieści się przy ulicy Karola Marksa?
Edytowany: 14 kwietnia 2011 19:34

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 14 kwietnia 2011 19:34:07 przy kursie: 16,50 zł
Warto prześledzić roczną historię przetargu na bloki Shell'a w Nigerii. Sprawę zbadałem pod kątem dwóch słów-kluczy. Conoil - nasz największy konkurent w przetargu, Nestoil - czyli nasz "domniemany" partner w tym bloku. Historyjka naprawdę trzyma się kupy. Z drugiej strony Shell nigdy nie pozwoliłby na rozsiewanie nieprawdziwych wiadomości, szczególnie że Nigeria to bardzo drażliwy społecznie obszar. Poza tym, kto dla bajeru wpychałby tam akurat KOV? No i te 10% akcji dla lokalnych społeczności? Panaceum na niepokoje.

Polecam zarezerwować sobie godzinkę wieczorem i pogrzebać w temacie.

Mieszko
0
Wysłane: 14 kwietnia 2011 19:43:21 przy kursie: 16,50 zł
Niestety, informacja o rzekomym zaangażowaniu KOV czy Kulczyka w negocjacje pochodzi z jednego, skrajnie niewiarygodnego źródła. A więc nosi znamię zwykłej, pospolitej plotki.
Nie twierdzę, że KOV nie sondowała możliwości uczestniczenia w przetargach. To mogło być źródłem plotki. Ale szanse na jej potwierdzenie oceniam nisko.
Maximus, a powiedz, skoro tak wiele czytałeś: w jakiej fazie jest eksploracja tych koncesji? Czy już z nich produkowano ropę?

del-201504191
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 02:35:50 przy kursie: 16,50 zł
Mieszko napisał(a):
Niestety, informacja o rzekomym zaangażowaniu KOV czy Kulczyka w negocjacje pochodzi z jednego, skrajnie niewiarygodnego źródła. A więc nosi znamię zwykłej, pospolitej plotki. Nie twierdzę, że KOV nie sondowała możliwości uczestniczenia w przetargach. To mogło być źródłem plotki. Ale szanse na jej potwierdzenie oceniam nisko. Maximus, a powiedz, skoro tak wiele czytałeś: w jakiej fazie jest eksploracja tych koncesji? Czy już z nich produkowano ropę?

Pewnie badany jest każdy obszar gdzie zachodzi choć cień szansy na dalszą dywersyfikację ryzyka geograficznego. Najlepiej byłoby gdyby poziom zaawansowania projektów był tak wysoki jak na Ukrainie, zbadane złoża z kilkoma odwiertami produkcyjnymi, ale wtedy pewnie i cena byłaby wysoka.

Może ponowne złączenie z "Loon Corp", z tego co piszą na starej stronie "Loon Energy Inc." to "Loon Corp" przejął aktywa w Kolumbii i Peru a reszta po zmianie nazwy na KOV trafiła tutaj (Brunei, Syria, Słowenia)?

Cytat:
Loon Energy Corporation (“Loon Corp”) is a public international oil and gas exploration and development company focused on Latin America with projects in Colombia and Peru. The common shares of Loon Corp trade on the TSX Venture Exchange under the trading symbol "LNE". Loon Energy Inc., the former owner of the assets of Loon Corp, closed a plan of arrangement on December 10th under which: 1) its assets in Colombia and Peru were transferred to Loon Corp”); 2) each shareholder of Loon Energy Inc. received one common share of Loon Corp; 3) the common shares of Loon Corp were listed on the TSX Venture Exchange under trading symbol “LNE”; 4) the name of Loon Energy Inc., which retained assets in Brunei, Syria and Slovenia, was changed to Kulczyk Oil Ventures Inc. (“KOV”); and 5) the common shares of KOV were delisted from the TSX Venture Exchange.

Jeszcze Aurelian Gas & Oil jest przez KI pielęgnowane, ale wcześniej były deklaracje, że polskie łupki odpadają więc nie wiem, tutaj ich portfolio: www.aurelianoil.com/english/ou...

Co o tym myślicie Mieszko i Maximus?

Najlepiej byłoby pewnie złączyć to wszystko w całość, pokrosić Lotosem i byłaby całkiem potężna grupa wydobywcza za parę lat. I pewnie coś w tych kierunkach kombinują w KI.
Edytowany: 15 kwietnia 2011 02:38

kastalto
0
Wysłane: 15 kwietnia 2011 07:43:18 przy kursie: 16,50 zł
Mieszko napisał(a):
Niestety, informacja o rzekomym zaangażowaniu KOV czy Kulczyka w negocjacje pochodzi z jednego, skrajnie niewiarygodnego źródła. A więc nosi znamię zwykłej, pospolitej plotki.
Nie twierdzę, że KOV nie sondowała możliwości uczestniczenia w przetargach. To mogło być źródłem plotki. Ale szanse na jej potwierdzenie oceniam nisko.
Maximus, a powiedz, skoro tak wiele czytałeś: w jakiej fazie jest eksploracja tych koncesji? Czy już z nich produkowano ropę?

@Mieszko: to nie jest plotka. Jaki by ten serwis nie był to pisze o licytacji pól naftowych/gazowych i o KOV. Redface mówi "no comments", nie mówi że to bzdura. KOV jest przekonany, skoro licytuje, że jest w stanie zapewnić finansowanie tej operacji. Niezależnie czy transakcja dojdzie do skutku czy nie, uważam że wydźwięk tej konkluzji jest pozytywny.

k.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 15 kwietnia 2011 10:21:12 przy kursie: 17,10 zł
Pytanie, czy dziś poznamy szczegóły dotyczące WZA (dziś przypada 26 dni przed walnym) i czy możemy oczekiwać, że padną jakieś informacje w związku ewentualna emisją akcji (GPW/LSE) czy to tak jak Redface chyba określał, że emisja zgodnie z prawem kanadyjskim nie wymaga walnego zgromadzenia i może być podjęta w dowolnym czasie przez zarząd a akcjonariusze zostaną powiadomieni już po podjęciu finalnej decyzji?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

162 163 164 165 166

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,919 sek.

pudfbixd
htovttrk
vbepposl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bcljyshp
okxfxqyj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat