PARTNER SERWISU
nzxjcdjx
180 181 182 183 184
gipson
0
Wpisów: 9
Wysłane: 6 maja 2011 18:52:23 przy kursie: 18,50 zł
Nie wiem, czy już był artykuł nt. Nigerii w Telegraph:

www.telegraph.co.uk/finance/ne...

Uwagę zwraca fragment nt. powodów rezygnacji Shella:

Cytat:
The oil major has found tough conditions while drilling for oil in Nigeria, with regular attacks on its onshore facilities by militants protesting against the presence of energy companies in the Delta region. Sabotage has caused a number of leaks into the environment and the security situation makes cleaning up more difficult.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 6 maja 2011 19:23:49 przy kursie: 18,50 zł
Może teraz na wekend do przemyślenia z innej trochę beczki.
Ciekawe czemu ta heca z ropą na światowych rynkach?angry3
Silniki hybrydowe nie powinny być na prąd i ropę.
Połowa akumulatorów w tych samochodach drogą hydrolizy wody wyprodukowałaby tyle gazu, tlenu i wodoru (mieszanka wybuchowa przy 1000'C), że wystarczyłaby to do poruszenia czołgu.
Wspomnę tu również o światowym lobby, które prawie całkowicie hamuje produkcję biopaliw.
U nas w Polsce zdecydowanie to widać, podupadały firmy, które nie otrzymały i doczekać się nie mogą, mimo że PSL przed wyborami obiecała (ciekawe kto im i czym gębę zatkał), ustaw z sejmu pozwalających takie produkować.
Znany nam inż.Kluska pokazał w TV nasiona niewybrednych roślin, które mogły by być uprawiane na wszystkich nieużytkach w Polsce. Koszt produkcji 1l oleju to kilkadziesiąt groszy. Pokazał, że zaraz po wytłoczeniu w przydomowej wytłaczarce, wlał olej do traktora, który spalał olej aż miło było patrzeć. Tłumaczył że to tylko na swój użytek, bo przepisy oficjalnie nie pozwalają na taką produkcję.
Co to ma wspólnego z KOV i poszukiwaniem ropy, którego wydobycie pełną parą ma ruszyć za 5-10lat jak dr Jan dożyje czego mu życzę, każdy może być świadkiem.
Zapraszam na forum chemików i fizyków do dyskusji o alternatywnych źródłach energetycznych mogących zastąpić ropę i poruszonego tu tematu jeżeli znajdą czas i ochotę.
Takich silników opatentowanych na alternatywne źródło energii jest sporo, wykupione patenty schowane głęboko do szuflad wielkich korporacji. A kradzież przez CIA dokumentacji silnika genialnego Tesli skonstruowanego w oparciu o grawitację i pole magnetyczne też jest bardzo wymowne.
To powyższe jest wyzwaniem XXIw. i poważnym zagrożeniem dla perspektywy wydobywania ropy
przez KOV z "drogich" i obdarzonych dużym ryzykiem terenów.

slevin83
0
Wpisów: 43
Wysłane: 6 maja 2011 19:50:23 przy kursie: 18,50 zł
Info z parkietu o niebezpieczeństwach w Nigerii:

www.parkiet.com/artykul/104828...

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 6 maja 2011 19:53:04 przy kursie: 18,50 zł
@ Tytan & przemyślenia nt.energii
W dzisiejszym wydaniu DGP jeśli masz papierową wersję, przemyślenia Winieckiego odnośnie "alternatywnych źródeł energii" i chyba ma rację, że ten biznes opiera się na dotacjach i dopłatach bo gdyby nie ustawa nakazująca ich używania, to nikomu nie opłacałoby się produkować baterii słonecznych czy palić węglem drzewnym. Oczywiście to, że w Polsce nie można legalnie zatankować oleju rzepakowego czy innych "wynalazków" to inny problem ale pytanie ile osób by się na to zdecydowało po cenach rynkowych czy gdyby nie przymus tankowania biopaliw? Póki co taniej jest używać tradycyjnych źródeł.

A jeszcze z innej beczki - wyczytałem, że podczas tych wszystkich rewolucji północnoafrykańskich koncerny paliwowe powiększyły zyski o 60%. Czy nie podstawilibyście kogoś do podniecania atmosfery za te 60%? :)

macgregor
0
Wpisów: 163
Wysłane: 6 maja 2011 19:54:56 przy kursie: 18,50 zł
Trochę odbiegamy od tematu spółki.
Tydzień temu na TVNCNBC był program o zmowie producentów żarówek z 1924r. Żarówki wtedy miały trwałość do 2500h a porozumienie nakazywało ograniczyć trwałość do 1000h. Ta zmowa trwa do dziś. Podobne procesy były opisane w innych dziedzinach. Np po wynalezieniu nylonu pończochy były na tyle trwałe, że można było holować za pomocą pończochy samochód. Inżynierowie otrzymali nakaz pogorszenia wytrzymałości nylonu.
Generalnie powszechne jest konstruowanie przedmiotów z określeniem konkretnego okresu działania a po tym okresie nawet programowo urządzenia miały przestać działać (był przykład drukarki bodajże HP).
Więc myślę, że dopóki jeszcze są zasoby ropy, to inne technologie zasilania silników będą wykupywanie i wkładane do szuflady lub prezentowane tylko jako ciekawostki. Czyli jeszcze kilkanaście/kilkadziesiąt lat możemy spać spokojnie jeśli chodzi o zapotrzebowanie na ropę i gaz.

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 6 maja 2011 20:37:39 przy kursie: 18,50 zł
Wątek fajny.
Również oglądałem i najciekawsze było to:
Wschodnie Niemcy wymyśliły żarówkę o przedłużonej żywotności.
co było problemem dla zachodu i co postanowiono by nie pracownicy z zachodu nie stracili pracy wymyślono by obalić system. obalono mór berliński i na drugi dzień sprywatyzowano fabrykę, która wymyśliła żarówkę o przedłużonej żywotności i ją zamknięto na trzeci dzień.
I ładny obrazek stara komunistyczna lodówka z lat siedemdziesiątych i komentarz że działa do tej pory i żarówka świeci ta sama od początku gdzie zachodnie lodówki działają przez 5lat.

znaczące

obaliliśmy ustrój by drugi mógł nadal funkcjonować. tylko który lepszy ?

a co do pończoch z nylonu to warto mieć w aucie jak szczeli pasek klinowy :)

to tak na uspokojenie emocji
Edytowany: 6 maja 2011 20:38

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 6 maja 2011 20:42:46 przy kursie: 18,50 zł
Tytan napisał(a):

...Takich silników opatentowanych na alternatywne źródło energii jest sporo, wykupione patenty schowane głęboko do szuflad wielkich korporacji. A kradzież przez CIA dokumentacji silnika genialnego Tesli skonstruowanego w oparciu o grawitację i pole magnetyczne też jest bardzo wymowne.

Tytan, czy zechciałbyś wyjaśnić jak działa ten silnik Tesli, jeśli nie tu to może prywatnie. Zaintrygowało mnie to i poszperałem w internecie ale nic sensownie brzmiącego na ten temat nie znalazłem. Mam nadzieję, że wiesz o czym piszesz a nie na zasadzie, że można o tym przeczytać w internecie. Niestety internet to w 90% bzdury...

kereig
0
Wysłane: 6 maja 2011 20:45:37 przy kursie: 18,50 zł
wojteksn napisał(a):
Wątek fajny.
Również oglądałem i najciekawsze było to:
Wschodnie Niemcy wymyśliły żarówkę o przedłużonej żywotności.
co było problemem dla zachodu i co postanowiono by nie pracownicy z zachodu nie stracili pracy wymyślono by obalić system. obalono mór berliński i na drugi dzień sprywatyzowano fabrykę, która wymyśliła żarówkę o przedłużonej żywotności i ją zamknięto na trzeci dzień.
I ładny obrazek stara komunistyczna lodówka z lat siedemdziesiątych i komentarz że działa do tej pory i żarówka świeci ta sama od początku gdzie zachodnie lodówki działają przez 5lat.

znaczące

obaliliśmy ustrój by drugi mógł nadal funkcjonować. tylko który lepszy ?

a co do pończoch z nylonu to warto mieć w aucie jak szczeli pasek klinowy :)

to tak na uspokojenie emocji

Panowie, proszę cytujcie tu potwierdzone i sensowne informacje bo za chwilę nam się tu z tego zrobi archiwum X...

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 6 maja 2011 21:14:34 przy kursie: 18,50 zł
kereig napisał(a):
Tytan napisał(a):

.

Tytan, czy zechciałbyś wyjaśnić jak działa ten silnik Tesli, jeśli nie tu to może prywatnie. Zaintrygowało mnie to i poszperałem w internecie ale nic sensownie brzmiącego na ten temat nie znalazłem. Mam nadzieję, że wiesz o czym piszesz a nie na zasadzie, że można o tym przeczytać w internecie. Niestety internet to w 90% bzdury...

@kereig, poczytaj trochę o Tesli, zwłaszcza życiorys, przyda Ci się. To Tesla wymyślił radio (nie Edison), prąd zmienny i wiele innych, między innymi ten właśnie silnik. Jak pogoolujesz na ten temat tu i tam dużo znajdziesz. Znam tę historię już ...dzieści lat. Powodzenia.

pardi
0
Wpisów: 63
Wysłane: 6 maja 2011 21:48:58 przy kursie: 18,50 zł
kereig napisał(a):
Tytan napisał(a):

...Takich silników opatentowanych na alternatywne źródło energii jest sporo, wykupione patenty schowane głęboko do szuflad wielkich korporacji. A kradzież przez CIA dokumentacji silnika genialnego Tesli skonstruowanego w oparciu o grawitację i pole magnetyczne też jest bardzo wymowne.

np tutaj parę ciekawostek gwiazdy.com.pl/component/conte...

GDA66TY
0
Wpisów: 154
Wysłane: 6 maja 2011 22:03:46 przy kursie: 18,50 zł
Krzysiek9 napisał(a):
A mimo rozczarowania dzisiejszą sesją technicznie mamy sygnał zakupu wygenerowany dziś przy kursie 1,86zł (czyli pierwszym przełamanym oporem) z zasięgiem teoretycznym 2,54zł.

czasnazysk.pl - Analiza XO KOV 1 rok

Dobre też bym tak chciał. Ropa potaniała i stała się porażka.
Jedno w czym nadzieja to,to że może taniej zatankuje na stacji paliw.

kereig
0
Wysłane: 6 maja 2011 22:10:51 przy kursie: 18,50 zł
Rozumiem, że to ma poprawić nastrój takie poczytuchy do poduchy na weekend i nikt nie traktuje tego poważnie. Prosiłbym żeby to wyraźnie zaznaczać.

kereig
0
Wysłane: 6 maja 2011 22:26:33 przy kursie: 18,50 zł
Tytan napisał(a):
kereig napisał(a):
Tytan napisał(a):

.

@kereig, poczytaj trochę o Tesli, zwłaszcza życiorys, przyda Ci się. To Tesla wymyślił radio (nie Edison), prąd zmienny i wiele innych, między innymi ten właśnie silnik. Jak pogoolujesz na ten temat tu i tam dużo znajdziesz. Znam tę historię już ...dzieści lat. Powodzenia.

Dzięki za radę Tytan ale problem polega na tym że oprócz ogólnikowych stwierdzeń nikt nigdzie nie wyjaśnia logicznie jak to działa. A może Ty to rozumiesz? W takim razie prosiłbym o wyjaśnienie. Jak ma mi pomóc życiorys Tesli w zrozumieniu działania tego silnika? Wiem, że w internecie bardzo dużo znajdę tyle że to sieczka. Jeśli znasz jakiś konkretny adres gdzie jest rzeczowe wyjaśnienie to prosiłbym o podesłanie. Chyba to nie jest jakąś tajemnicą?

piter47
0
Wpisów: 56
Wysłane: 6 maja 2011 22:48:10 przy kursie: 18,50 zł
Interesujące rzeczy piszecie na temat różnych wynalazków i ich "życia " we współczesnym świecie ale wracając na grunt KOV to informacyjnie ze strony spółki jesteśmy w "czarnej d...e.
Przeczytałem na forum ,iż AT w odniesieniu do spółek wydobywczych może być "błędem"---czyli w odniesieniu do innych spółek to AT jest cacy ale tylko między sprawozdaniami kwartalnymi.Bo inaczej czekamy od wyników do wyników.
Już tylko oficjalnie (u nas )brak info na temat, gdzie indziej już mamy artykuły w prasie papierowej.
Na świecie przy tego typu inwestycjach prasa rozpisuje się szeroko,u nas cisza. Bo co ???.Inni podają
o szerokich zamierzeniach i realizacjach planów (kov) u nas czekamy a narazie "bez komentarza "
czy tego w przezroczystości spółki oczekujemy ??

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 6 maja 2011 23:00:38 przy kursie: 18,50 zł
Cashmere napisał(a):
mila napisał(a):
Pozytywna informacja została wykorzystywana do wyjścia ze spółki - dlatego przy obrocie ponad 20 mln zł kurs rośnie ledwie 1 %.

Na dzień dobry do 9:15 poszło akcji za ok 1,5mln zł. Jeśli nie szybciej. Do godziny ok 12 gdzie był największy popyt poszło akcji za ok 9mln. Dopiero później skupujący się uspokoili. Wydaje mi się, że teraz raczej nikt nie będzie grał pod wyjście jak same dobre informacje się szykują (m.in. Ukraina, oficjalne info o Nigerii kiedyś też musi się pojawić).
A to, że kurs nie skacze jak na Petrolu to chyba dobrze. Większość tu inwestujących kupuje akcje z myślą o dłuższej inwestycji i powolnym ugruntowanym wzroście ceny.

żeby ktoś mógł kupić ktoś musi sprzedać - jak widać skończyło się na cenie bez mian - sprzedający wystawili akcje na sprzedaż w interesującym ich pułapie cenowym a kupujący skupowali. Skoro kurs nie poszedł w górę to widać że akcji wystawionych było na tyle dużo że popyt nie mógł tego przełamać. Dlatego nadal podtrzymuje to co napisałem wcześniej że pozytywna informacja (plotka) została wykorzystana do wyjścia ze spółki inwestorów których ten pułap cenowy satysfakcjonował - przecież mogli nie wystawiać akcji, wtedy popyt wyniósłby kurs znacznie wyżej, ale jednak z jakichś względów woleli je wystawić. biznes jest biznes..
Edytowany: 6 maja 2011 23:02

Bruno 12
0
Wpisów: 333
Wysłane: 6 maja 2011 23:08:48 przy kursie: 18,50 zł
Grzegorz Nawacki

Konsorcjum z udziałem miliardera przejęło od Shella czynne złoża ropy i gazu w Nigerii

Kulczyk Investments rozkręca się w Afryce
Jan Kulczyk buduje surowcowe imperium. Kupuje w Afryce, a jego spółki robią megaemisję i podbijają giełdę w Londynie.
Surowcowa grupa Jana Kulczyka rośnie. Według naszych nieoficjalnych informacji wchodzi do Nigerii. Konsorcjum Neconde, w którym mocną rolę odgrywają spółki należące do najbogatszego Polaka - Kulczyk Investments (KI) i Kulczyk Oil Ventures (KOV), wygrało przetarg i kupiło koncesję należącą poprzednio do Shella. Umowa wejdzie w życie po uzyskaniu lokalnych zezwoleń.
- Bez komentarza - mówi Marta Wysocka, rzecznik Kulczyk Investment.
Wydobycie trwa.
Partnerami spółek Jana Kulczyka są Nest Oil Group i Aries EP Company, które odpowiadają za techniczną stronę poszukiwań i wydobycia, oraz VP Global, spółka byłych pracowników Shella. Prawdopodobny podział ról to KOV pełniący rolę kluczowego partnera technicznego, a KI zapewniający finansowanie.
Według informacji pojawiających się w afrykańskich mediach, konsorcjum miało zaoferować 600 mln USD (1,6 mld zł) za 45 proc. udziałów w koncesji wydobywczej OML 42. Pozostałe 55 proc. należy do Nigerian National Petroleum Corporation. Koncesja OML 42 jest jedną z najatrakcyjniejszych lądowych w Nigerii. Zasoby potwierdzone i prawdopodobne (P1 i P2) szacowane są na 1,8 mld baryłek, a niepotwierdzony potencjał na 1,4 mld oraz 56,6 mld m sześc. gazu ziemnego. Dla porównania: w Polsce rocznie przerabianych jest 22,8 mln ton ropy naftowej i zużywanych 13,3 mld m sześc. gazu.
W szczytowym momencie (1974 r.) z koncesji wydobywano 250 tys. baryłek ekwiwalentu ropy naftowej dziennie, a według doniesień z 2004 r. Shell wydobywał 50 tys. baryłek ropy dziennie i 1,7 mln m sześc. gazu ziemnego. Co ważne, mimo że Shell sprzedał koncesję, jest to czynne złoże - codziennie wydobywanych jest z niego około 20 tys. baryłek dziennie.
- Bez większych problemów produkcję można zwiększyć do 150 tys. baryłek dziennie - informuje nasze źródło.
.razem z tubylcami
Shell musiał sprzedać koncesję z powodów politycznych. Władza, na czele której stoi prezydent Jonathan Goodluck, postanowiła, że dość wyzyskiwania nigeryjskich złóż i wprowadziła zasadę, że większościowy udział w koncesjach musi mieć państwowa spółka. Wyczucie oczekiwań władzy pozwoliło spółkom Jana Kulczyka wygrać przetarg. Według doniesień afrykańskich mediów, więcej za złoża oferowała francusko-brytyjska firma Conoil (675 mln USD). Jednak w konsorcjum Jana Kulczyka 10-procentowy udział ma spółka należąca do lokalnej społeczności. I to właśnie ten czynnik miał przeważyć.
- Neconde ma porozumienie z Shellem na odbiór i sprzedaż ropy, co z perspektywy Kulczyka podnosi bezpieczeństwo transakcji - ocenia nasz informator.
Po duże pieniądze
Wejście do Nigerii to niejedyny projekt, nad którym pracuje KI. Sporo się dzieje w jednej z pierwszych inwestycji holdingu - Ophir Energy, który prowadzi 19 projektów poszukiwawczo-odbiorczych ropy i gazu w Afyce. Według doniesień "The Sunday Times", spółka przygotowuje się do wejścia w ciągu kilku miesięcy na giełdę w Londynie z ofertą wartą 2 mld USD (5,4 mld zł). Przy tej okazji chce podnieść kapitał o 25 proc. i pozyskać w ten sposób 500 mln USD (1,35 mld zł) na finansowanie rozwoju w ostatnio odkrytych złożach.
Spółka Jana Kulczyka kontroluje 13 proc. Ophir Energy. Wspólnikami jest nie byle kto, bo najbogatszy mieszkaniec Wielkiej Brytanii - Lakshmi Mittal, który ma 21 proc., Mvepaphanda Holdings, założona przez Tokyo Sexwale, polityka z RPA (20 proc.), i Och Ziff, amerykański fundusz hedgingowy (16 proc.). Brytyjska gazeta informuje, że debiut nie jest jedyną rozważaną opcją - spółka może sprzedać udziały w niektórych złożach lub pozyskać prywatnego inwestora. Rynek spekuluje, że zainteresowane nią są koncerny paliwowe z Chin i Indii.
W portfelu KI, o czym grupa polskiego miliardera wcześniej nie informowała, jest też Strata Limited. Wbrew nazwie, spółka jest dużym sukcesem. KI jako jeden z założycieli kontroluje 9,2 proc. jej akcji, a ma ona udziały w dwóch projektach poszukiwawczo-wydobywczych w Afryce.
Strata kontroluje 45 proc. Ncondezi Coal Company, notowanej na londyńskiej giełdzie AIM spółce zajmującej się poszukiwaniem i wydobyciem węgla w Mozambiku, wycenianej na 204 mln GBP (907 mln zł). Jej złoża szacowane są na 1,8 mld ton węgla kamiennego (dla porównania: złoża Bogdanki to 590 mln ton). Od debiutu w połowie 2009 r. kurs wzrósł z 123 do 171 GBP.
Drugi projekt Straty to Zanaga Iron Ore Company - również notowana na AIM spółka zajmuje się wydobyciem rud żelaza w Kongo. Wyceniana jest obecnie na 426 mln GBP (1,89 mld zł), a przy okazji debiutu zdobyła 100 mln USD (270 mln zł). Na początku lutego spółka pozyskała partnera - większościowym udziałowcem jednej z koncesji została Xstrata, jedna z największych na świecie spółek wydobywczych.

Bruno 12
0
Wysłane: 6 maja 2011 23:10:23 przy kursie: 18,50 zł
Z tej wypowiedzi wynika że,na zlożu trwa wydobycie ok.20tys. barylek ropy dziennie.

piter47
0
Wpisów: 56
Wysłane: 6 maja 2011 23:29:03 przy kursie: 18,50 zł
Szanowni forumowicze !!
Czytam z należytą uwagą wpisy,
z należytym szacunkiem do wiedzy wyrażanej w opiniach
i dochodzę do wniosku ,iż dzisiejsze zamknięcie to jakaś
pomyłka.Winno być powyżej min.5 zł
Co na to rynek,coś mu się przed weckendem pomyliło ?!

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 6 maja 2011 23:39:05 przy kursie: 18,50 zł
Jeszcze jeden istotny element musi się pojawić - oficjalna informacja na temat dalszego finansowania działalności Spółki, ale o tym na pewno na WZA. Rynek, mimo zapewnień Pana Prezesa, cały czas obawia się emisji na GPW. Gdy będzie wiadomo, że Anglicy na pewno dołożą się do naszych poszukiwań, wtedy już chyba wszyscy możliwi instytucjonalni zawitają w akcjonariacie.

Bruno 12
0
Wysłane: 6 maja 2011 23:39:31 przy kursie: 18,50 zł
Ciekawa jest wypowiedź że, bez problemu w każdej chwili można zwiększyć wydobycie do 150 tyś barylek ropy dziennie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

180 181 182 183 184

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,462 sek.

fivzxolf
wbrdotdp
pdezeovq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwcsjxqo
psbxuxnn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat