0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 302
Wysłane:
16 maja 2011 20:51:08
przy kursie: 9,02 zł
Myśle, że recenzje powinniśmy zostawić portalom/redakcjom bo inaczej zrobi się tutaj nie lada burdel, chaos i niekończące się polemiki co do samej gry. Na ten moment mamy dwie polskie recenzje (jeżeli jest więcej to prosze mnie poprawić): - CDA 9,5/10 - http://www.gry-online.pl 9,5/10 W obu przypadkach powtarza się argument przeciw jakoby zakończenie pozostawiało "ogromny niedosyt". Być może takie zakończenie zrobione zostało umyślnie aby zostawić gracza "na głodzie" do kolejnej części. Poza tym arcy/arcy/arcy.. Zobaczymy co posypie się po dzisiejszej premierze w zagranicznych recenzjach. (oby nie było problemów z aktywacją jak dzisiaj..  )
|
|
0 Dołączył: 2011-05-03 Wpisów: 92
Wysłane:
16 maja 2011 20:52:10
daab007 napisał(a):Cytat: Nawet swojego czasu funkcjonował link, gdzie można bylo obejrzeć jak koleś gra online. Mówisz - masz Wbrew pozorom bardzo ciekawy temat poruszony w tym wątku. Tak się zastanawiam głosno w czyim intersie mogło byc zasponsorowanie akcji z tym linkiem. Przeciez dla kazdego widocznym jest fakt , ze nie jest to przypadek. Nie zebym specjalnie się czegos czepiał. Jednakze w mimowolny sposób odczuwam lęk i obawy gdy czuję się częscią sterowanej zagrywki socjotechnicznej szytej grubymi nicmi. To zastanawiające i dające wiele do myslenia. Swiat gier zaczyna po mału przypominac politykę :-))) Carlito Brigante
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
16 maja 2011 21:05:27
@SteV to co czytam w sieci to nie są recenzje, to materiały reklamowe stron, którym zalezy na wysokiej sprzedazy ;) zdaje się że Ty sam wypowiadałes się że jak dobrze że jest Wiedźmin bo reszta gier (Dragon Age 2 itd) poszła w stronę gier akcji - otóż Wiedźmin 2 tez poszedł w stronę szybkiej gry akcji i to bardzo mocno. Czy się to na świecie spodoba - zobaczymy, w każdym razie gra poszła ścieżką AC 2 i DA 2. btw - fantastycznie wysportowany Wiedźmin wciąż, jak w W1, nie potrafi skakać. Drobiazg ale irytujący. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 maja 2011 21:15
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
16 maja 2011 21:29:48
carlito napisał(a): Wbrew pozorom bardzo ciekawy temat poruszony w tym wątku. Tak się zastanawiam głosno w czyim intersie mogło byc zasponsorowanie akcji z tym linkiem. Przeciez dla kazdego widocznym jest fakt , ze nie jest to przypadek. Nie zebym specjalnie się czegos czepiał. Jednakze w mimowolny sposób odczuwam lęk i obawy gdy czuję się częscią sterowanej zagrywki socjotechnicznej szytej grubymi nicmi. To zastanawiające i dające wiele do myslenia. Swiat gier zaczyna po mału przypominac politykę :-)))
Życie, chłopaki z CD Projektu sami mówili, że świat gier to inna bajka niż 10 lat temu. Porównali ten rynek do świata filmu (nie pytajcie o linka, bo za Chiny go nie znajdę)... I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
6 Dołączył: 2009-04-15 Wpisów: 271
Wysłane:
16 maja 2011 21:38:40
Scarry napisał(a): - fatalna optymalizacja grafiki, w ultra mimo mocnego konfigu (i7 950@4,2 GHz + GF460 + 16 GB ram) gra chodzi fatalnie klatkując ostro... są ładniejsze gry chodzące dużo płynniej. W High + AA gra robi 50 fps z dropami do 20, - poziom trudności walk - jest potwornie wysoki! Normal frustruje a hard jest jakimś koszmarem (gram w gry ponad 30 lat ;) ), tak wysoko postawionych poziomów trudności sie nie spodziewałem,
Do pierwszego, wylacz bedac na ultra ubersampling (czy tez uberprobkowanie), bo to zarzyna kompa a nie daje nic w zasadzie Co do drugiego, zawsze mozna wlaczyc easy...no ale po 30 latach grania, to jednak bylby wstyd chyba...nie ma latwo, trza trzaskac Moja EK juz do mnie jedzie. Numer 087, moze jutro dostane.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
16 maja 2011 21:52:12
Wyjaśnijcie mi to proszę, jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie "handlowca", bo tego nie ogarniam. Allegro - klucze po 65 zł, pudełko z kerfura 80 zł, natomiast 85 zł to standard. Czy to cdp tak zeszło z ceny i daje takie upusty czy skąd ci ludzie to mają?
|
|
68 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 164
Wysłane:
16 maja 2011 22:02:01
moze kradzione z magazynu? :D czasem lepiej jest przyciagnac klienta nizsza cena niz konkurencja mimo nizszego zarobku na pudelku, co pozniej i tak przelozy sie na ogolny zysk :) moze przy cenie 60zl biora tylko dyszke marzy
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
16 maja 2011 22:24:59
piotrch napisał(a):Wyjaśnijcie mi to proszę, jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie "handlowca", bo tego nie ogarniam. Allegro - klucze po 65 zł, pudełko z kerfura 80 zł, natomiast 85 zł to standard. Czy to cdp tak zeszło z ceny i daje takie upusty czy skąd ci ludzie to mają? i tutaj zaczyna się już niestety mniej życzeniowa prawdziwa ekonomia, bo wcześniej wiele "analiz" zakładało jakieś grube miliony nakładu po minimum 100 zł za sztukę gry. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
16 maja 2011 22:37:43
piotrch napisał(a):Wyjaśnijcie mi to proszę, jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie "handlowca", bo tego nie ogarniam. Allegro - klucze po 65 zł, pudełko z kerfura 80 zł, natomiast 85 zł to standard. Czy to cdp tak zeszło z ceny i daje takie upusty czy skąd ci ludzie to mają? Myślę, że nikt nie dostaje większego upustu niż 35% od ceny detalicznej czyli 119,99 zł
|
|
Wysłane:
16 maja 2011 22:50:54
Też mi się wydaje, że w takim razie musi się to odbywać kosztem marży dystrybutora. tgolik - skąd info że cdp dawali max 35%? to rzeczywiście dawałoby 78 zł , 7 zł z pudła dla dystrybutora i można pójść w wolumen kosztem marży(chociaż to mocno optymistyczne :D). Poza tym na allegro można manipulować kosztami dostawy. Nie mniej, w takim układzie te 40 zł dla cdp chyba wciąż jest do wyciagniecia.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 100
Wysłane:
16 maja 2011 23:07:56
Gorbashow napisał(a):Scarry napisał(a): - fatalna optymalizacja grafiki, w ultra mimo mocnego konfigu (i7 950@4,2 GHz + GF460 + 16 GB ram) gra chodzi fatalnie klatkując ostro... są ładniejsze gry chodzące dużo płynniej. W High + AA gra robi 50 fps z dropami do 20, - poziom trudności walk - jest potwornie wysoki! Normal frustruje a hard jest jakimś koszmarem (gram w gry ponad 30 lat ;) ), tak wysoko postawionych poziomów trudności sie nie spodziewałem,
Do pierwszego, wylacz bedac na ultra ubersampling (czy tez uberprobkowanie), bo to zarzyna kompa a nie daje nic w zasadzie Co do drugiego, zawsze mozna wlaczyc easy...no ale po 30 latach grania, to jednak bylby wstyd chyba...nie ma latwo, trza trzaskac Moja EK juz do mnie jedzie. Numer 087, moze jutro dostane. U mnie na high śmiga miło, a na ultra nie da się grać. Różnica w grafice niewielka, więc high spokojnie starczy. A co do poziomu trudności to padałem na normal'u już na początku  (Kamienny Geralt patrzy na mnie z pod monitora z pogardą). Ale to raczej kwestia nieznajomości sterowania i zasad walki. Gra wygląda ślicznie, gra się świetnie, ale rzeczywiście parę rzeczy można by poprawić. Polskie dialogi są naprawdę miodne, klimat pierwsza klasa. Ogólnie 9,5 jak najbardziej zasłużona ocena
|
|
0 Dołączył: 2011-05-03 Wpisów: 92
Wysłane:
16 maja 2011 23:52:36
CDP przesuwa o dwie godziny aktywację Wiedźmina 2 w wersji Premium, ale chyba nie chce się do tego przyznaćPoniedziałek, 16.05.2011, godzina 18:53, autor: Krzysiek "Knicz" Ogrodnik Wydawca informuje o sprawie fanów gry w kiepski sposób – doklejając jeden mały akapit do informacji prasowej traktującej o czymś zupełnie innym. Oto wspomniana informacja prasowa: "CD Projekt i CD Projekt RED zaprasza wszystkich graczy na Nocną Premierę gry Wiedźmin 2: Zabójcy Królów. Impreza odbędzie się w 6 polskich miastach. Szczególny charakter będzie miało otwarcie w warszawskich Złotych Tarasach, gdzie o dobre nastroje naszych gości zadba Michał Figurski. Lista lokalizacji gdzie odbędzie się Nocna Sprzedać: Podczas Nocnej Premiery będzie okazja do spotkania się z twórcami gry oraz nabycia unikalnych wiedźmińskich gadżetów. Do każdego egzemplarza Wiedźmina 2 zakupionego podczas Nocnej Premiery dołączany będzie kod DLC na „Zestaw Miecznika”, który oferuje zestaw unikalnych przedmiotów podnoszących umiejętności walki mieczem legendarnego Geralta z Rivii. Informujemy, że na całym świecie aktywacja Edycji Premium gry Wiedźmin 2: Zabójcy Królów możliwa będzie od godziny 02:01 dnia 17 maja. Jeszcze raz gorąco zachęcamy do udziału w Nocnej Premierze najbardziej oczekiwanej gry 2011 roku!" Jak już pisałem kluczowy jest tu ostatni fragment. W obliczu dzisiejszych zdarzeń świadome „ukrywanie” takiej informacji jest dla mnie co najmniej nietaktowne, faktowi temu powinna być poświęcona osobna informacja prasowa. Zaufanie graczy zdobywa się poprzez otwartość i uczciwość wobec klientów, a nie udawanie głupiego.www.gram.pl/news_8AvrJO62_CDP_... Carlito Brigante
|
|
0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 302
Wysłane:
17 maja 2011 08:34:21
Rozczarowująca jest masa problemów technicznych i poślizgi z przesuwaniem premiery...  Pierwszy patch wyszedł już po polskiej premierze.. Nie wiem jak można dopuścić do takiego zaniedbania sprawy, tuż przy finale. Mam nadzieję, że nie odbije się to na sprzedaży i recenzjach.. Głupio by było stracić to co było tak długo budowane przez takie niedopatrzenie..
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
17 maja 2011 09:14:16
przy kursie: 8,61 zł
carlito napisał(a): Swiat gier zaczyna po mału przypominac politykę :-)))
Po malu?? Ty chyba mlody jestes ;-) Swiat gier przypomina polityke od poczatku swojego istnienia, tak jak wojny PiSu z PO sa nowe tylko dla kogos kto nie pamieta wojen Commodorowcow z Atarowcami :-) Co do OPT - zgodnie ze wszystkimi znakami na niebie i na ziemi, buja mocno, tak jak bylo spodziewane. Dobre momenty dla przeroznego rodzaju lapaczy dolkow i gorek, i ogolnie milosnikow adrenaliny :-)
|
|
Wysłane:
17 maja 2011 09:25:29
Buja nie buja, ważne jak się gra sprzedaje :P Ciekawe czy coś ala sprzedaż po 24 godzinach będzie opublikwane. Co do niedoróbek - po przeprawach z blizzardem i jego world of warcraft i tak pełny podziwu jestem, że chłopaki dają rade ze wszystkim tak szybko. Blizzard nie dawał. A fani i tak ich kochają. Wiedzmin na konsole - parę sów. scrawlfx.com/2011/02/cd-projek... www.joystiq.com/2010/05/25/the... www.eurogamer.net/articles/201...
Edytowany: 17 maja 2011 09:31
|
|
Wysłane:
17 maja 2011 09:48:26
Może się myle, ale kurs spółki optimus to zupełnie osobny zwierz od wiedzmina 2. KAżdy kupował "pod premiere" naiwnie licząc na jakiś mega wyskok. A jako że każdy kupił, to wyskoku nie ma, zabieramy wiec zabawki i idziemy gdzie indziej. Dobra sprzedaż nie ma tu nic do rzeczy. Myśle że impuls do wzrostów pojawiłby sie, gdyby było albo coś nowego pod co można grać (a chyba parę takich tematów jest), albo info np. za miesiąc, że cdp wysyła nowe zamówienie po kolejny milion egzemplarzy gry. Rynek chyba nie umie oszacować zysków z wiedzmina. Każdy myśli "wiedżmin jest w cenie", co przecież jest głupotą, bo nie wiedzmin jest w cenie a jego konkretna, ilościowa sprzedaż.
|
|
7 Dołączył: 2010-08-26 Wpisów: 278
Wysłane:
17 maja 2011 09:49:03
>Czy ktos to rozumie
Oczywiscie. Jest bardzo wielu drobnych graczy, ktorzy zalozyli sobie termin sprzedazy "w dniu premiery". To potrzeba szukania konkretu, w ideii w sumie troche sluszna. Kupujesz plotki, sprzedajesz fakty, itd. Niejeden to zna, i mysli ze jest sprytny. Dlatego przewaga podazy dzis, i byc moze przez najblizsze dni.
Ja polecam analize zachowania sie kursu CIA, z korelacja do debiutu Snipera i wychodzacymi wiadomosciami o wynikach sprzedazy. Ja sledzilem to, nie majac akcji. Pouczajace.
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
17 maja 2011 09:52:37
Wielu nastawiło się na pozbycie akcji w dniu premiery (w końcu dobry zysk w zależności kiedy kupowane były akcje)dlatego cena spada. Napewno na kształt wyceny przez rynek nie wpływa informacja o jakiś tam opóżnieniu w aktywowaniu gry przed premierą. Rynek czeka na informacje o ilości sztuk sprzedanych i od tego uzależniać będzie dalsze działania.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 100
Wysłane:
17 maja 2011 10:03:51
@up Wydaje mi się, że każda negatywna wiadomość może teraz powodować wahania w dół. Problemów z aktywacją nikt się nie spodziewał, pewnie cześć osób zwątpiła w powodzenie W2 skoro "na starcie" są problemy. Moim zdaniem na dłuższą metę nie będzie to miało wpływu na ogólny odbiór gry. Był news, ludzie popsioczyli, a teraz grają ile wlezie - co zresztą było widać po ilości komentarzy na stronie CDP i Wiedźmina - nagle zrobiła się cisza jak makiem zasiał :D. Gracze mają to do siebie, że potrafią głośno skamleć jak coś ich zaboli, ale jak tylko dostaną możliwość grania (i np. rekompensatę jaką CDP zapowiedziało) to od razu cisza, wszystko cacy i "jedziemy z koksem"  . Wiem coś o tym ;)
Edytowany: 17 maja 2011 10:04
|
|
Wysłane:
17 maja 2011 10:06:38
Constant: no tak, tylko że sniper od dołka bessy do dnia premiery wzrósł "tylko" 300%, a cdp 500. Nie zmienia to faktu, że rzeczywiście analogia rzuca się o oczy, chociaż nie do końca. Myśle, że w przypadku CIA niewielu kupowało z myślą, "byle do premiery", a późniejsze wyniki były totalnym zaskoczeniem. Tutaj sprzedaż na poziomie 1-2 mln nie będzie dla rynku zaskoczeniem
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.