PARTNER SERWISU
brkkvqgv
1 2 3 4 5

GANT (Catalyst)

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 8 marca 2011 19:11:05
Rzeczywiście jeżeli jest ten bonus to sprawa wygląda nieco inaczej. Osobiście na razie nie widzę Ganta po 25 zł za akcję.

Poczekamy na Marcina niech on to przepuści przez swoje arkusze i wtedy będzie znana jakaś prognozowana rentowność z całej inwestycji.

Rentowność, która Ty podałeś jest w miarę poprawna (nie wiem czy dyskontujesz ten "bonus") ale pod warunkiem, że trzymasz papier do wykupu. Napisałeś o tym i to jest raczej inwestycja długoterminowa.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 8 marca 2011 21:00:09
Jeżeli chodzi o GNT0313 to uwzględniając dodatkową kwotę odsetek (na koniec) prognozowana rentowność netto przy cenie 99,99 i przy stopie WIBOR6M = 4,39 proc., wynosi trochę ponad 8,5 proc. Efektywna marża brutto wychodzi mi ponad 6,6 proc. Także rzeczywiście całkiem sporo. Inna sprawa, że teraz kupujemy pod koniec okresu odsetkowego, ale i tak może się to opłacać, ponieważ stracimy tylko na tym jednym kuponie, a zyskamy sporo na następnych (do wykupu pozostało nadal ponad 2 lata). Można spróbować też poczekać jeszcze 2 tygodnie, aby kupić bez narosłych odsetek. Oczywiście nie wiadomo, czy cena za 2 tygodnie też będzie korzystna.
Edytowany: 9 marca 2011 00:35

Plissken
0
Wpisów: 30
Wysłane: 31 marca 2011 10:40:01
Witam,

i jak tam nasz kochany Gant? Jakies zmiany w sytuacji finansowej? Nie sledze tego na biezaco, tylko zagladam do tego watku. Poprawa, pogorszenie?

pozdrawiam,

Plissken

Kamil Gemra
0
Wysłane: 31 marca 2011 13:38:24
Sytuację Ganta może jeszcze do lipca (koniec obowiązywania umowy z GPW) przedstawimy na tym wątku. jeżeli chcesz być na bieżąco to zapraszam tutaj www.stockwatch.pl/forum/Defaul... Musisz mieć jednak abonament.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 31 marca 2011 13:46:46
Plissken napisał(a):
Witam,

i jak tam nasz kochany Gant?

Niewiele w Gancie się zmienia. Zyski pochodzą z przeszacowań i nie widać na horyzoncie poprawy wyników. Mimo wszystko wydaje się, że Gant posiada nadal całkiem pokaźne aktywa netto, więc byłoby co sprzedawać w przypadku jakichś problemów z płynnością. Oczywiście dla akcjonariuszy firmy taka wyprzedaż majątku, aby spłacić wierzycieli byłaby fatalna, ale patrzymy tutaj z punktu widzenia obligatariusza.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 31 marca 2011 21:52:47
Wydaje mi sie, ze wyprzedaz skladnikow majatku bylaby odebrana zle przez akcjonariuszy przy c/wk powyzej 1. Natomiast owe calkiem pokazne aktywa netto sa wyceniane obecnie po c/wk=0,44. Gant w bilansie ma glownie nieruchomosci, a nie know-how, polprodukty w magazynie czy jakies stare maszyny. Jedna ze strategii dla spolek z c/wk grubo ponizej 1 i duzym FF jest przejecie i "rozmontowanie" spolki z zyskiem.
Mysle, ze rodzaj aktywow Ganta (nieruchomosci) zabezpiecza mnie jako obligatariusza, a ich niska gieldowa wycena daje mi jako akcjonariuszowi pewien bufor bezpieczenstwa w przypadku koniecznosci ich spieniezenia.
Edytowany: 31 marca 2011 22:00

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 1 kwietnia 2011 08:19:47
Czy dostaliście już odsetki od GNT0312?
Zawsze były 29. na koncie.
z góry dzięki za info

Kamil Gemra
0
Wysłane: 1 kwietnia 2011 09:06:29
Tak ja dostałem choć był lekki poślizg w XTB.

Plissken
0
Wpisów: 30
Wysłane: 20 kwietnia 2011 11:30:24
Witam w ten piekny, sloneczny dzien :D

Jak tam Gant, jakies zmiany u naszego developera? :)

Pozdrawiam,

Plissken

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 10 maja 2011 13:27:09
Analiza wypłacalności Gant Development SA na podstawie danych finansowych za I kwartał 2011 r.

Wersja PDF

Od ostatniej analizy ilość notowanych na rynku Catalyst obligacji Spółki nie zmieniła się. W celu zapoznania się z podstawowymi parametrami tych pięciu serii papierów dłużnych Ganta zapraszam do poprzedniego opracowania. Najpopularniejszym instrumentem jest ostatnio bez wątpienia GNT0912 (największe obroty) oraz czasami także GNT0312. Możliwość kupna tych papierów blisko wartości nominalnej (z niewielką premią) sprawia, iż potencjalne zyski mogą być satysfakcjonujące. Jakie jest zatem ryzyko? W największym skrócie należy powiedzieć, iż sytuacja finansowa dewelopera nie zmieniła się znacząco. Główne problemy pozostają nadal takie same, natomiast relatywne poczucie bezpieczeństwa zapewniają wysokie kapitały własne. Czy będą one wystarczającą poduszką finansową dla obligatariuszy okaże się w ciągu najbliższych lat. Do wykupu serii GNT0312 pozostał już niecały rok. Na razie Gant bardzo dobrze sobie radzi z refinansowaniem swojego zadłużenia, jednak każdy wierzyciel z radością ujrzałby w tym przedsiębiorstwie wysokie dodatnie przepływy operacyjne. Niestety na razie deweloper nie potrafi ich odnaleźć.

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl

Poziom zadłużenia, zdolność do obsługi długu oraz płynność finansowa
Zdecydowałem się na lekką zmianę wyliczania niektórych wskaźników, co powinno zapewnić lepszy pomiar poszczególnych elementów. Przede wszystkim dla miernika zadłużenia kapitałów własnych oraz zadłużenia długoterminowego stosuję teraz wartość księgową przypadającą dla akcjonariuszy większościowych. W ten sposób wyznaczone poziomy będą bardziej konserwatywne (wyższe). Metoda kalkulacji wartości ogólnego zadłużenia pozostała natomiast taka sama. W porównaniu do poprzedniej analizy poziom zobowiązań uległ zwiększeniu do 55 proc. Z kolei na 1 zł kapitałów własnych przypada 1,31 zł długu. Nadal są to jednak wartości w normie. To jest główny pozytyw dla obligatariuszy. Wysokie aktywa netto stanowią swego rodzaju bufor bezpieczeństwa. Warto jednak pamiętać, że ceny akcji Spółki są notowane ze znaczącym dyskontem w stosunku do wartości księgowej (C/WK = 0,5). Może to skłaniać do wniosku, iż w rzeczywistości ten bufor jest znacznie mniejszy. Struktura zobowiązań pozostaje korzystna tzn. zdecydowanie więcej jest zadłużenia długoterminowego.

Popularne bankowe kowenanty lekko się poprawiły. Relacja długu netto do EBITDA spadła do poziomu ok. 12. Tak czy inaczej byłby to niekorzystny wynik, ponieważ dopiero wartości poniżej 5 uznaje się za bezpieczne. Niestety był to tylko postęp „papierowy”, ponieważ rezultat EBITDA tego przedsiębiorstwa nie ma totalnie nic wspólnego z rzeczywistymi przepływami pieniężnymi z działalności operacyjnej. W ciągu ostatnich 12 miesięcy zysk operacyjny powiększony o amortyzację wyniósł 67,5 mln zł, przy 35,9 mln zł ujemnych przepływów operacyjnych. Powodem takiej sytuacji jest przeszacowanie w górę wartości nieruchomości inwestycyjnych (plus 39,4 mln zł w samym I kwartale 2011 roku).

Zmiana w liczeniu wskaźników nastąpiła także dla wszystkich mierników pokrycia. Uznałem, że nie warto brać do ich kalkulacji kosztów odsetkowych, ponieważ w przypadku deweloperów większość płaconych odsetek zazwyczaj nie staje się kosztem finansowym (jest to zgodne z MSR 23 Koszty finansowania zewnętrznego). Z punktu widzenia obligatariusza ważna jest faktyczna suma płaconych odsetek, a nie tylko to co uznamy za koszty finansowe. Mierniki pokrycia odsetek lekko się poprawiły (ten oparty o EBITDA wzrósł do całkiem przyzwoitej wartości 1,41). Wskaźniki pokrycia obsługi długu pozostają bardzo niskie (od 0,21 do 0,35). Można dostrzec jednak pewne pozytywy. To dobrze, iż Spółka była w stanie w ciągu ostatnich 12 miesięcy refinansować tak znaczną ilość kredytów (łącznie 145 mln zł). Jeżeli w przyszłości nic się w tej kwestii nie zmieni to nie powinna mieć również kłopotów z wykupem swoich papierów dłużnych.

Wskaźnik Altmana (Z"-score) oraz Rating StockWatch.pl
Wskaźnik Altmana skonstruowany dla firm z rynków wschodzących wzrósł do 6,17, co nadal odpowiada ratingowi na poziomie inwestycyjnym BBB. Oprócz będącego w normie poziomu zadłużenia, tak wysoka ocena jest konsekwencją bardzo wysokiego kapitału obrotowego netto (394 mln zł). Chodzi głównie o zapasy (665 mln zł), gdzie znajdują się pozycje „Produkcja w toku” (budynki) oraz „Towary” (grunty). Zapasy rosną także dzięki płaconym odsetkom od kredytów i obligacji. Trudno uznać, aby sposób księgowania tworzył dodatkową wartość. Po prostu te koszty będą rozliczone później przez koszt własny sprzedaży. Następnym elementem, który wpłynął na lepszy Z”-score jest wynik EBITDA z ostatnich czterech kwartałów. Jak już wspomniałem wcześniej jest on niestety problematyczny, a wręcz wirtualny. Dokładnie to samo można powiedzieć o dodatnich zyskach zatrzymanych (11 mln zł), które działają w kierunku wyższej oceny standingu finansowego, a nie zostały potwierdzone przepływami.

Analiza dostępna dla wszystkich użytkowników portalu. Więcej informacji o rynku Catalyst na http://www.gpwcatalyst.pl. Analiza została sporządzona wyłącznie w celach edukacyjnych i jest subiektywną oceną autora. Zawarte informacje nie mogą być podstawą do podejmowania jakichkolwiek decyzji inwestycyjnych. Analiza nie jest rekomendacją w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 19 października 2005 roku w sprawie informacji stanowiących rekomendacje dotyczące instrumentów finansowych, ich emitentów lub wystawców (Dz.U. 2005 nr 206 poz. 1715).

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 10 maja 2011 17:58:12
BBB - to w sumie lepiej niż Grecja

yayurek
0
Wysłane: 10 maja 2011 18:02:19
i jeszcze jeden wtręt, czy biorąc pod uwagę, że mamy lokaty (i to nie te codzienne), na 6%, powinnismy brać uwagę wszelkie obarczone jednak ryzykiem obligacjie poniżej, przynajmniej XIRR 7,5%

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 10 maja 2011 18:38:31
Co do BBB to tak jak napisałem. Tak wychodzi ze sprawozdań, ale wynik nie jest specjalnie dla mnie reprezentatywny. Oceniam sytuację Ganta nieco niżej, ale to wyłącznie moje subiektywne odczucie, więc nie zamierzam pisać na ile. Co do drugiego pytania to mówimy o rentowności netto, czy brutto? 6 proc. netto z lokat to już prawie nigdzie nie ma. Jest może kilka promocyjnych ofert (np. 5,7% w Getinie na 2 miesiące) albo KO w BNP Paribas 5.8% netto (ale to tylko do malutkiej kwoty 5000 zł).

yayurek
0
Wysłane: 11 maja 2011 07:22:57
chodzi mi oczywiście o brutto, banki z grupy Pana Czarneckiego, to jest GETINONLINE, OPEN i IDEA, mają tak zwane lokaty "gwarantowane", czy "niezmienne" (nazwa w zależności od banku). Lokaty te zapewniają 4,85% netto (czyli 6% brutto), niezależnie od tego co się stanie po 1.01.2012

yayurek
0
Wysłane: 11 maja 2011 08:00:28
po prostu najwyżej oprocentowane lokaty to swoisty benchmark dla obligacji korporacyjnych (przynajmniej dla mnie), oczywiście - być może - nie dotyczy to osób, które na jedną emisję publiczną mogą przeznaczyć więcej jak 200k pln (chociaż i tutaj gwarancje bankowe to przecież prawie 400k), zaś nawet dla IKE swoistym benchmarkiem powinny być (chyba) 10-letnie obligacje EDO. W tej chwili np. tylko jedna jedna obligacja komunalna Połczyna Zdrój, daje coś ledwo powyżej 6% brutto (więc po co to indywidualnemu nabywcy). A i na obligacjach banków spółdzielczych trwa swoista hossa i w zwiąku z tym jest pełno tych obligacji, dla których XIRR brutto wynosi poniżej 7%. Rozumiem, że inwestorzy instytucjonalni kierują się innymi względami i prawami, ale dlaczego inwestor indywidualny miałby ryzykować swoje pieniądze na 15 lat, ze sporym ryzykiem i za 6% brutto z kawałkiem, to tego nie rozumiem

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 11 maja 2011 11:32:41
Ja w swoich inwestycjach na Catalyst mam papiery, których prognozowana rentowność netto (po odliczeniu prowizji i podatków) jest od 7,5% do 8%, czyli jest to ekwiwalent lokat oprocentowanych od 9,25% do 9,9% w skali roku. Rzecz jasna, że jeśli dałoby się na tym zarobić porównywalne pieniądze co na lokacie to nie ma to sensu. Pisałem już artykuł o obligacjach banków spółdzielczych i zagrożeniach z nimi związanych (są to obligacje podporządkowane). Dla mnie też nie jest to nic ciekawego. Możliwe, że ludzie kupują, bo nie zdają sobie sprawy z ryzyka albo po prostu uważają, że skoro to obligacje banków to są one bezpieczne.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 17 maja 2011 16:42:33
GNT0912 zbliża się do odcięcia kuponu. Pewnie zauważyliście, że od kilku dni nie mamy tej szybkiej podaży odpowiadającej na popyt po 100.25 i wyżej. Wcześniej odpowiadała w 2 sek.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 27 maja 2011 14:13:01
jesteśmy po odcięciu kuponu, nie pamiętam aby na tej serii stał niezaspokojony popyt na 100.35 w większej ilości.

Kolejny okres odsetkowy będzie w okolicy 10,95%(8.87netto).

andrzej69
0
Wpisów: 12
Wysłane: 29 maja 2011 22:45:28
Kiedy odsetki powinny znależć się na koncie?Think

Kamil Gemra
0
Wysłane: 30 maja 2011 08:05:04
Po zakończeniu sesji w dniu wypłaty, czyli 3 czerwca (mówimy o GNT0912). Jednak radzę dokładnie śledzić rachunek w DM ponieważ ostatnio XTB miało problem z odnalezieniem odsetek...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,178 sek.

zhpzclwf
ummdlnkb
ggmsjqta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tccozirm
bluwmemt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat