13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
13 czerwca 2011 22:37:57
I myślicie że ktokolwiek dobrowolnie zechce zapłacić za akcję więcej niż może? Cena będzie minimalna pod warunkiem, że chętnych na akcje po wyższych cenach będzie na tyle mało, że spółce nie będzie się opłacać po takiej cenie sprzedawać.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2009-04-07 Wpisów: 134
Wysłane:
13 czerwca 2011 22:50:00
Rozumiem, że cena będzie taka sama dla wszystkich inwestorów. I jeśli ci najzasobniejsi w gotówkę zdecydują, że opłaci im się kupić płacąc na przykład po 33 zł to ta cena będzie obowiązywała wszystkich.
Edytowany: 13 czerwca 2011 22:51
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
14 czerwca 2011 14:19:46
Do poniedziałku możemy sobie jedynie dywagować. Pewnie dopiero po południu tego dnia się okaże kto i po jakiej cenie oraz jaką ilość może objąć.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-24 Wpisów: 162
Wysłane:
14 czerwca 2011 14:26:20
Frog otrzymałeś Memorandum?
|
|
0 Dołączył: 2010-09-20 Wpisów: 8
Wysłane:
14 czerwca 2011 20:26:53
marius09 napisał(a):No zobaczymy skoro piszecie, że jeszcze patrząc po numerach są wolne to może się uda. Ja już zwątpiłem bo rozmawiałem z jednym z Maklerów od nich i on sprzedał mi informację, że jeśli do piątku w okolicach godziny 18 nie przechwycę to już po frytkach :(
PS: Pewnie, że nie wiadomo co będzie za miesiąc ale jakby ktokolwiek z Nas wiedział to by nie tracił czasu na pisanie na forach :) Wczoraj dostałem informacje z Capital'a że spróbują coś dla mnie wygospodarować i dziś rzeczywiście otrzymałem memorandum. Numer kopi był dość wysoki ale jeszcze całej oferty nie wyczerpali chyba że wysyłają je jakoś chaotycznie.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 72
Wysłane:
14 czerwca 2011 21:32:50
Ja też dostałem :) tylko nie zdążyłem się pochwalić. Już złożyłem deklarację i zobaczymy. Trzeba czekać. Fajne jest to, że nie będzie trzeba wpłacać całej kwoty tylko będziemy wiedzieć o ile zredukowali. Za resztę kupi się węgiel i będzie :). Tylko mnie denerwują te akcjonariaty obywatelskiej nie mam za dużej rodziny, żeby ich wystawiać jako słupy :)
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2011 22:49:51
Pierwszy raz uczestniczę w pre-ipo. Na cenę nie mamy wpływu bo funduszom zostanie przydzielona większa część emisji, ale czy cena podana przeze mnie w deklaracji będzie miała jakiś wpływ na przyznanie mi jakiejś ilości akcji? Czy po prostu pomnożą zadeklarowaną przeze mnie ilość akcji przez ustaloną przez nich cenę?
|
|
0 Dołączył: 2010-10-28 Wpisów: 46
Wysłane:
14 czerwca 2011 23:40:39
Też dostałem, ale... Mam coraz więcej wątpliwości. Spółka ciekawa ale wycena na moje oko dość wysoka. Wysoka też cena za jedną akcję co na tym rynku może być dość istotną przeszkodą w utrzymaniu płynności przy dość wysokim poziomie wejścia, itd. Ogólnie drogo jak na ten rynek i niepewne czasy. No nic, muszę się z tym jeszcze przespać.
|
|
Wysłane:
15 czerwca 2011 10:23:41
Wiesz jeśli większość obejmą fundusze a chodzą słuchy, że tak właśnie będzie. To co ci cena. Tam prawie nie będzie podaży. Zakładam, że fundusz nie będzie zrzucał w krótkim terminie. Generalnie jest to jedna z niewielu spółek jakie do tej pory widziałem na NC, której przychody idą w górę i widać to także w zyskach. Ona zarabia już teraz a nie jak większość będzie miała mityczne zyski ale w 2013 i dalej. No nic każdy decyduje sam. Zobaczymy. Myślę, że ryzyko niewielkie bowiem sporo wskazuje na to, że i tak nie dostanie się tyle ile się deklarowało a wręcz mniej. To nie My decydujemy o cenie pojedynczej akcji. Wierzę, że fundusze nie dadzą sobie a pośrednio i nam zrobić krzywdy a jak to fundusze ustalą cenę na max no to lepszego znaku na niebie i ziemi być nie może :)
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
15 czerwca 2011 10:32:38
Cytat:Generalnie jest to jedna z niewielu spółek jakie do tej pory widziałem na NC, której przychody idą w górę i widać to także w zyskach. No chyba sobie żartujesz,albo kompletnie nic nie wiesz o spółkach z NC... Spółek szybko pomnażających przychody jest multum...! Podam jedynie trochę przykładów,bo szkoda mi czasu na rozpisywanie się: i3D,Tromedia,Marketeo,OrzełOpony,PGS Software,MOMO,IPO,Motoricus,SMS Kredyt i wiele,wiele innych...!
|
|
|
|
Wysłane:
15 czerwca 2011 11:13:12
pop faktycznie tak to napisałem, że......Nie o to chodziło. Mało jest spółek w których szybki wzrost przychodów pociąga za sobą także szybki wzrost zysku. O to mi chodziło :)
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 303
Wysłane:
15 czerwca 2011 14:47:40
marius09 napisał(a):Wiesz jeśli większość obejmą fundusze a chodzą słuchy, że tak właśnie będzie. To co ci cena. Tam prawie nie będzie podaży. Zakładam, że fundusz nie będzie zrzucał w krótkim terminie. Generalnie jest to jedna z niewielu spółek jakie do tej pory widziałem na NC, której przychody idą w górę i widać to także w zyskach. Ona zarabia już teraz a nie jak większość będzie miała mityczne zyski ale w 2013 i dalej. No nic każdy decyduje sam. Zobaczymy. Myślę, że ryzyko niewielkie bowiem sporo wskazuje na to, że i tak nie dostanie się tyle ile się deklarowało a wręcz mniej. To nie My decydujemy o cenie pojedynczej akcji. Wierzę, że fundusze nie dadzą sobie a pośrednio i nam zrobić krzywdy a jak to fundusze ustalą cenę na max no to lepszego znaku na niebie i ziemi być nie może :) Oprócz plusów ma to oczywiście i swoje minusy. Największym przy takiej alokacji akcji jest całkowity brak płynności papieru, a jak wiadomo fundusze mogą czekac i kilka lat na realizację zysków.
|
|
Wysłane:
15 czerwca 2011 19:51:32
marius09 napisał(a): Zakładam, że fundusz nie będzie zrzucał w krótkim terminie. Tego nie trzeba zakładać ponieważ fundusze będą miały lockupy. Także papier będziemy wymieniać między sobą. Mam dzisiaj ostatni dzień na odesłanie deklaracji a wciąż się zastanawiam czy w to wchodzić. Cena dyskontuje 2013 rok a przez ten czas może się wiele zdarzyć. Okazja to to na pewno nie jest Tak jak pisał Frog okazją było wejście w 11bit gdzie w czasie emisji kapitalizacja wynosiła 4 mln.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 50
Wysłane:
15 czerwca 2011 20:41:42
Sprostowanie:
Fundusze wchodzące w emisję akcji przed debiutem na NewConnect nie mają lockupów, ponieważ muszą mieć możliwość sprzedaży akcji na rynku - i to jest standard rynkowy. Natomiast fundusze, które już są akcjonariuszami, są objęte lockupami.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-28 Wpisów: 46
Wysłane:
15 czerwca 2011 21:40:13
Kod:[mod: usunięto zdanie niezgodne z regulaminem, piszemy o spółce a nie o swoich decyzjach inwestycyjnych] Spółka jest wyceniona wg. mnie za wysoko jak na te niepewne czasy. Dyskontuje cały hipotetyczny przyszły zysk za następne 2,5 roku. Cena jednostkowa akcji jak na ten rynek także jest za wysoka co ograniczy jej płynność. Nie przeczę, że biznes jest ciekawy i w przeciwieństwie do większości spółek na NC ma ręce i nogi, ale nie wierzę żeby średnioterminowo przyniosła znaczące zyski. Może się mylę. W każdym razie życzę wszystkim którzy w nią wejdą udanego debiutu i dużych zysków. Będę kibicował. 4b
Edytowany: 15 czerwca 2011 21:48
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
15 czerwca 2011 23:37:37
Realnie rzecz biorąc spółka osiągnie realną wycenę dopiero w 2013. (o ile prognozy się sprawdzą). Z drugiej strony jednak, spółka nie jest droższa niż I3D (który mimo że drogi, urósł 1 dnia o 100%). Pytanie czy na debiucie na spółkę będzie branie? jeśli nie trzeba się liczyć z zamrożeniem pieniędzy do 2013 właśnie
Edytowany: 15 czerwca 2011 23:39
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
16 czerwca 2011 00:12:05
Ja bym raczej do i3D nie przyrównywał.Spółka nie była wyceniona nisko (P/E za 2010r. blisko 28,8,a po uwzględnieniu wyniku za I kwartał P/E 17-piszę o tym,bo dokument już jest upubliczniony i jawny),ale dynamika samych przychodów bez porównania znacznie wyższa,bo aż o 200% więcej w roku poprzednim,bieżącym oraz przyszłym. A Medicalgo - z całym szacunkiem-ale o takiej dynamice nawet nie może pomarzyć...
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 50
Wysłane:
16 czerwca 2011 10:25:45
RYNEK W USA
Według Zarządu Spółki, wielkość rynku zorganizowanego wokół najważniejszych centrów medycznych w USA to około 550 tyś pacjentów w skali roku. Wartość ta stanowi szacunkowo 50% całości rynku. Pozostała część to pacjenci monitorowani w mniejszych ośrodkach medycznych.
Według stanu na koniec maja 2011, Spółka sprzedała w ramach kontraktów długoterminowych 1240 urządzeń monitorujących z organicznym przyrostem miesięcznym w granicach 150 urządzeń. Spółka jest w procesie negocjacyjnym z dużymi centrami medycznymi. Każdorazowo nowy kontrakt z taką placówką oznacza jednorazowo 250-550 urządzeń oraz dodatkowe zamówienia comiesięczne.
Zakładając utrzymanie bieżącego tempa wzrostu oraz zawarcie jednego nowego kontraktu z dużą placówką medyczną, Spółka powinna zakończyć bieżący rok z liczbą 2800 zakontraktowanych urządzeń. Kontrakty te opiewają na okresy co najmniej dwuletnie z co-miesięczną płatnością.
W kontekście całkowitej wielkości rynku w USA i faktu, że Spółka rozpoczęła sprzedaż urządeń na rynek USA w połowie roku 2010 roku, można stwierdzić, że zrealizowany potencjał wzrostu sprzedaży może znacząco przekroczyć założony przez Zarząd model rozwoju i prognozowane wyniki finansowe.
Z technologicznego punktu widzenia urządzenia monitorujące oferowane przez Spółkę mają kilkuletnią przewagę technologiczną w stosunku do najbardziej zaawansowanych urządzeń oferowanych przez konkurencję - stąd, pomimo faktu, że Spółka jest nowym graczem na rynku i to w dodatku pochodzącym z Polski - skutecznie przekonuje decydentów w największych i najważniejszych centrach medycznych w USA do zawierania długoterminowych umów dotyczących korzystania z urządeń monitorujących oferowanych przez Medicalgorithmics SA.
Głowne źródła technologicznej przewagi konkurencyjnej produktu Spółki to:
1. Mozliwość ciągłej transmisji sygnału z monitoringu serca w czasie rzeczywistym - czego nie oferuje żadne urządzenie konkurencyjne. 2. Oprogramowanie wykorzystujące własne algorytmy dające sygnały potwierdzające wystąpienie anomalii w pracy serca (migotanie przedsionków, różne rodzaje arytmii, chwilowe zatrzymanie akcji serca, itp) w znacznie szerszym zakresie niż to, co ofeuje konkurencja.
3. Raportowanie statystyczne całego okresu badania (15 dni plus) umożliwiające lekarzowi ustalenie częstotliwości wystąpienia istotnych zdarzeń w ciągłym okresie długoterminowym.
Kombinacja tych elementów powoduje, że urządzenia monitorujące oferowane przez Medicalgorithmics SA są niezwykle atrakcyjne dla klientów Spółki.
Edytowany: 16 czerwca 2011 10:33
|
|
6 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 495
Wysłane:
20 czerwca 2011 12:02:33
No chyba zły moment jest na emisję, małe i średnie spółki są w odwrocie i to całkiem dobre. Rozumiem że więcej informacji dla zainteresowanych będzie w środę ?( pytanie do COA ) Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2011 12:59:37
Dlaczego w środę przecież miało być 20 czyli dzisiaj?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.