0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 72
Wysłane:
21 czerwca 2011 20:59:15
przy kursie: 2,50 zł
A co to za różnica jest czy nie jest. Ważne, że z tego piszą użytkownicy powyżej mogło dojść do wprowadzenia w błąd lub nawet celowego zatajenia pewnych informacji i to trzeba publicznie piętnować.
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
21 czerwca 2011 21:01:59
Cytat:A co to za różnica jest czy nie jest. Ważne, że z tego piszą użytkownicy powyżej mogło dojść do wprowadzenia w błąd lub nawet celowego zatajenia pewnych informacji i to trzeba publicznie piętnować.
a taka że zatajenie takiej informacji to moim zdaniem "świadome wprowadzanie w błąd" i można spółkę / doradcę do sądu zaprosić. jeśli zaś było napisane - to "widziały gały co brały"
Edytowany: 21 czerwca 2011 21:03
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 259
Wysłane:
21 czerwca 2011 21:06:38
Akurat o dywid jest mowa w dok. inform. Ale co powiecie o czymś takim: Capital One Advisers napisał(a): Cytat:Historycznie spółka w każdym roku na przestrzeni trzech ostatnich lat miała stratę w trzecim kwartale roku obrotowego. Zatem strata w trzecim kwartale jest raczej zjawiskiem normalnym dla Spółki. Podczas gdy w 2009 mieli zysk 1,35 mln, w 2010 0,98 mln. A w 3q r obrotowego 2011 zysk wynosi -1,82 mln. A WK spada, bo sobie dywidende wypłacili będąc w takiej sytuacji. Jak więc rozumieć tutaj logikę "normalności"??!!
Edytowany: 21 czerwca 2011 21:09
|
|
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2011 21:13:09
Cytat:Akurat o dywid jest mowa w dok. inform. Ale co powiecie o czymś takim: no to jeszcze pozostaje kwestia "prognoz" które widział pop. tak czy siak, teraz dobitnie widać jak dokładnie trzeba czytać memoranda. I jak niebezpiecznym rynkiem jest NewConnect. debiutync.pl/new-connect/polec...Cytat:Weryfikacja - w dużym uproszczeniu - polegała na sprawdzeniu, czy Doradcy spełniali podstawowe kryteria. A należą do nich: jakość wprowadzanych emitentów, jakość emisji, obługa emitentów przed i po debiucie (np. jakość dokumentu informacyjnego). tak więc jaka jest jakość emitenta, który wypłaca sobie dywidendę tuż przed emisją, gdy spółka jedzie na stratach?
Edytowany: 21 czerwca 2011 21:16
|
|
0 Dołączył: 2010-11-24 Wpisów: 72
Wysłane:
21 czerwca 2011 21:14:44
No tak. Ja tu się nie wymądrzam nie jestem stroną ale fakt, że coś tu nie gra i to mocno. Trzeba przyjrzeć się kto był z nazwiska we władzach sevenetu i brać nogi za pas jak tylko wyczyta się te nazwiska przy okazji innych ofert. Jak również w przyszłości nie zapominać o tym procederze i ostrzegać wszystkich.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-28 Wpisów: 46
Wysłane:
21 czerwca 2011 21:36:29
Wychodzi na to , że COA sprzedało kolejnego pustego baniaka na NC i to ona ponosi za to odpowiedzialność. Powinna stracić uprawnienia. Ta spółka to jakaś porażka. Spadek Sevenet po debiucie było decydująca sprawą, poza zwyczajowo mocno zawyżoną ceną, że wycofałem się z wejścia Medicalgorytmics. Nie można tak bezkarnie [***cenzura - niezależnie od rangi problemu zwracam uwagę na kulturę wypowiedzi - moderator***] inwestorów. Ktoś kto wypłaca sobie dywidendę za pieniądze ściągnięte z rynku na rozwój powinien iść do kryminału. Ta sprawa nadaje się do prokuratora i stawia cały ten rynek pod wielkim znakiem zapytania. A co do COA, to sami kręcicie na siebie bicz. Kryzys sprzed 3 lat, upadki banków i funduszy, zawyżone wyceny, fałszowane dane niczego nikogo nie nauczyły. Takie kłamstwa mają krótkie nóżki. Jak dla mnie wiarygodność COA wynosi "0" 4B Kod:moderator: przypominam o odpowiedzialności z art. 212 kk z tytułu naruszenia dóbr osobistych poprzez pomawianie - powyższy tekst może być podstawą do dochodzenia swoich praw przez COA jeżeli zarzuty okażą się bezpodstawne i autor nie poprze swojej argumentacji dowodami
Edytowany: 21 czerwca 2011 22:08
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 50
Wysłane:
21 czerwca 2011 21:57:02
Jeśli są wątpliwości co do rzetelności, uczciwości i profesjonalizmu Doradcy lub/i Emitenta, powinno się złożyć odpowiednie doniesienie do Prokuratury, KNFu i GPW. Jeśli inwestorzy czują się oszukani i mają konkretne podstawy do tego, by mieć takie odczucia, powinni niezwłocznie podjąć działania i dochodzić swoich praw. Najprościej jest zacząć do Działu Emitentów GPW: telefony: (22) 537 71 61, (22) 537 72 42, email: emitenci@gpw.plPodczas zgłoszenia wątpliwości należy podać pełną nazwę Emitenta, Autoryzowanego Doradcy oraz konkretne: - zastrzeżenia dotyczące zawartości Memorandum Inwestycyjnego lub Dokumentu Informacyjnego, - zastrzeżenia dotyczące trybu realizacji oferty, - przykłady zatajenia informacji o Emitencie lub jego działalności, - przykłady nieuczciwych/nieetycznych praktyk Autoryzowanego Doradcy, - przykłady naruszenia Ustawy o Obrocie lub/i Regulaminu ASO.
Edytowany: 21 czerwca 2011 22:09
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2011 22:24:52
rzeczywiście nie ma co popadać w skrajności. (COA nie złamało prawa - dywidenda jest opisana w DI). jednak sami dbajmy o jakość naszego rynku kapitałowego. COA powinno podkreślać pewne sprawy w memorandach, we własnym dobrze pojętym interesie. zaufanie inwestorów jest przecież bezcenne. konkluzja jest taka że panowie ze spółki SEVENET postanowili sobie "wypłacić" zanim "wejdą" co było zgodne z prawem akcjonariuszy. spółka "pozyskała" na "rozwój" a może jednak na "pokrycie strat i dywidendy". jaka jest w tym wszystkim rola doradcy? Czyim doradcą jest doradca? spółki czy inwestora? na miejscu tego ostatniego oczekiwałbym od COA wprowadzania emitentów wysokiej jakości, którzy rzeczywiście wchodzą na rynek bo chcą się rozwijać, a nie tylko po to żeby się sprzedać. generalnie jest to bardzo ciekawy przypadek.
Edytowany: 21 czerwca 2011 22:30
|
|
0 Dołączył: 2010-05-16 Wpisów: 372
Wysłane:
21 czerwca 2011 22:54:39
jestem przekonany, że z jednej strony pozyskiwanie pieniędzy od inwestorów a z drugiej strony wypłacanie sobie w formie dywidendy pieniędzy z kasy spółki jest nieetyczne i wielkim nieporozumieniem. Wg mnie AD powinni na takie rzeczy reagować i być pierwszym sitem dla spółek chcących pozyskać pieniądze od inwestorów i przed wejściem na NC. Widać, że takie podejście jest im nie na rękę - dużo spółek wogóle nie trafiłoby na NC... Ale taka wg mnie powinna być rola AD. Natomiast jeśli znajdzie sie taki doradca, który określi dajmy na to na swojej stronie internetowej zaostrzone warunki wprowadzenia spółek na NC i pochwali się stosowaniem tych warunków w rzeczywistości, a dodatkowo spółki te będą conajmniej w 100% wypełniać strategię z memorandum czy dokumentu infor. osiągając zakładane wyniki byłbym gotowy ja jako inwestor takiemu AD zapłacić dodatkową prowizję za możliwość objęcia akcji takiej spółki... Ale cóż jest inaczej: spółki wchodzą na NC żeby dotychczasowi właściciele stali się jeszcze bogatszy i AD też wprowadzają spółki żeby być zarobić jeszcze trochę, a inwestorów ma się gdzieś... Wiadomo, że oferta prywatna objęcia akcji ma swoje prawa, ale czy ręczne sterowanie typu: tego inwestora skrócimy mniej bo chce więcej a tego skrócimy więcej bo chce mniej akcji a tamtemu nic nie damy bo za cienki dla nas... Przypomina mi to socjalistyczną regulację gospodarki czy rasową segregację.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-28 Wpisów: 46
Wysłane:
21 czerwca 2011 23:47:03
No cóż, przeczytałem jeszcze raz swój post i sypiąc głowę popiołem muszę przyznać, że:
Nie mam absolutnie żadnych, ale to najmniejszych wątpliwości co do rzetelności, uczciwości i profesjonalizmu Doradcy lub/i Emitenta i nie mam absolutnie najmniejszego zamiaru składać doniesienia do Prokuratury, KNFu i GPW
Inwestor, czyli Ja 4B, absolutnie nie czuje się oszukany i właściwie nie ma żadnych podstaw, (poza jakąś marną stratą kilku tysięcy złp) aby mieć takie odczucia i nie będzie podejmować żadnych działań ani dochodzić swoich praw, bynajmniej.
Tym bardziej: - nie ma absolutnie żadnych zastrzeżeń dotyczących Memorandum Inwestycyjnego lub Dokumentu Informacyjnego - nie ma absolutnie żadnych zastrzeżeń dotyczących trybu realizacji oferty, - nie może podać żadnych zatajeń informacji o Emitencie lub jego działalności, - ani tym bardziej przykładów nieuczciwych czy nie daj Boże nieetycznych praktyk Autoryzowanego Doradcy, - a już na pewno nie potrafi wskazać żadnych przykładów naruszenia Ustawy o Obrocie lub/i Regulaminu
Inwestor jest generalnie szczęśliwy, zarobiony, ma dość i wyjeżdża na zasłużone wakacje. Jeśli jednak Doradca poczuł, że naruszyłem jego dobra osobiste, no cóż, stawię się na ubitej ziemi (moje dane ma SW) i może być to bardzo interesujące spotkanie dla wszystkich inwestorów Sevenet a także całego rynku NC. Pozdrawiam 4B
|
|
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2011 23:55:54
Dobra, słuchajcie poczekajmy, poczekajmy. Ja mam dobrą pamięć i myślę że Wy też. Jak będzie źle, przypomnimy sobie szybko optymistyczny post COA z 8 czerwca 2011 14:14:31
Edytowany: 21 czerwca 2011 23:58
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
22 czerwca 2011 00:26:06
Czterybbbb napisał(a):No cóż, przeczytałem jeszcze raz swój post i sypiąc głowę popiołem muszę przyznać, że:
Inwestor, czyli Ja 4B, absolutnie nie czuje się oszukany i właściwie nie ma żadnych podstaw, (poza jakąś marną stratą kilku tysięcy złp) aby mieć takie odczucia i nie będzie podejmować żadnych działań ani dochodzić swoich praw, bynajmniej. 4B @CzterybbbbCAPITALNY tekst do CAPITAL one ... Ale się uśmiałem... Ale nas serio: Użytkownik capital one konsekwentnie unika odpowiedzi na moje pytanie(ciekawe dlaczego,może niewygodne...): Pytam trzeci raz: Czy w dokumencie inf. Sevenetu ogólnodostępnym dla wszystkich są prognozy na rok obrach. 2010/2011..??? A jeśli nie,to co jest tego powodem,dlaczego prognozy (już nierealne przy tak gigantycznej stracie za I kw.) były dostępne w prezentacji spółki,w memorandum,a teraz po złapaniu jeleni na zakup akcji,na str. sevenetu nie ma nawet prezentacji z prognozami spółki...??? Dołożę jeszcze jedno pyt.: Czy COA wiedziało o katastrofalnym wyniku za I kwartał,bądź o wynikach za styczeń i luty b.r.? Jeśli wiedziało,to dlaczego nie poinformowało o tym inwestorów,jedynie udzielało przez tel. informacji,że "spółka realizuje prognozę".
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2011 04:26:57
Dureń ze mnie. Nie oglądałem chyba dobrze dok inf. Na stronie 158 jest omówiony raport 1q 2011! No to niezły numer. Tak czy inaczej (charakter projektów, inwestycje, przeniesie kosztów z 4 na 1q) dokładnie wiedzieli, że będzie spora strata. I jeszcze wypłacali dywidendę... I w dodatku mieli spadek przychodów o 30%. Dajcie sobie z tym spokój.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 375
Wysłane:
22 czerwca 2011 11:37:04
przy kursie: 2,21 zł
Pytanie do COA:
Kiedy planowane jest wprowadzenie akcji do obrotu? Czy akcje serii C również zostaną wprowadzone? Jeśli tak to wydaje mi się, że spółka powinna zobowiązać swoich czołowych inżynierów objętych programem motywacyjnym do nie zbywania akcji. Mysle ze poprawiłoby to wizerunek, który jest mocno nadszrpnięty. Przeglądając nastroje na innych forach zauważyłem, że spółka mocno straciła w oczach.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
22 czerwca 2011 11:47:47
takie rzeczy możesz sobie sprawdzić w Dokumencie informacyjnym dostępnym na NewConnect.pl Cytat:IV. Liczba, rodzaj, jednostkowa wartośd nominalna i oznaczenie emisji instrumentów finansowych wprowadzanych do obrotu w alternatywnym systemie Na podstawie niniejszego Dokumentu Informacyjnego do obrotu w Alternatywnym Systemie Obrotu wprowadza się: 5 880 000 (pięd milionów osiemset osiemdziesiąt tysięcy) sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii A o wartości nominalnej 0,10 PLN (dziesięd groszy) każda akcja. 796 533 (siedemset dziewięddziesiąt sześd tysięcy piędset trzydzieści trzy) sztuk praw do akcji zwykłych na okaziciela serii B o wartości nominalnej 0,10 PLN (dziesięd groszy) każda akcja; 796 533 (siedemset dziewięddziesiąt sześd tysięcy piędset trzydzieści trzy) sztuk akcji zwykłych na okaziciela serii B o wartości nominalnej 0,10 PLN (dziesięd groszy) każda akcja. www.newconnect.pl/pub/dokument...
Edytowany: 22 czerwca 2011 11:48
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2011 11:53:23
Doradzamy ostrożność w formułowaniu nieprzemyślanych wniosków wypływających z pobieżnej analizy przedstawionych faktów.
Jako Autoryzowani Doradcy z dużym doświadczeniem na rynku NewConnect traktujemy wszystkich uczestników rynku: Emitentów, inwestorów oraz organizatora rynku - czyli GPW poważnie i z należytym szacunkiem.
Proponujemy, aby inwestorzy, którzy tak samo jak my mają prawo czuć się niezadowoleni z powodu spadku notowań akcji Sevenet SA śledzili komunikaty bieżące spółki i oceniali jej wartość w odniesieniu do konkretnych informacji, które będą publikowane w nadchodzących tygodniach.
Dokładamy wszelkich starań, by spółka przedstawiła w możliwie krótkim czasie prognozy dotyczące kończącego się właśnie roku obrachunkowego, a w szczególności prognozę przychodów oraz wyniku netto.
Mamy nadzieję, że ta informacja rozwieje wszelkie wątpliwości związane z Emitentem, jego działalnością oraz wynikami finansowymi za kończący się właśnie rok obrotowy.
Jesteśmy otwarci na konstruktywne zapytania dotyczące Sevenet SA i będziemy w miarę możliwości na nie odpowiadać z zastrzeżeniem, że z uwagi na fakt, że Spółka jest notowana na rynku NC nie możemy udzielać informacji, które nie są w domenie publicznej.
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2011 12:11:41
Cytat:Dokładamy wszelkich starań, by spółka przedstawiła w możliwie krótkim czasie prognozy dotyczące kończącego się właśnie roku obrachunkowego, a w szczególności prognozę przychodów oraz wyniku netto.
To chyba kolejny żart... Prognozy były podawane w prezentacji i w memorandum, więc o jakich "staraniach" Pan pisze...? Wystarczy je po prostu przekopiować i łaskawie wstawić. Mam rozumieć,że w dokumencie inf. ogólnodostępnym nie ma prognoz,bo pomimo 3 razy zadanego pytania unika Pan bezpośredniej odpowiedzi... Jesli nowa prognoza będzie inna od tej,którą przedstawialiście inwestorom podczas sprzedaży,to będzie to oczywiste oszustwo ze strony spółki i aut.doradcy. Nie zauważyłem też nawet minimalnej pokory w postach,są tylko uniki od odpowiedzialności,straszenie i udawanie,że jest wszystko ok... Kod:mod: usunięto zdanie niezgodne z regulaminem, sugerujące kierunek ruchu na innej spółce bez umotywowania tej sugestii Szanuję decyzję moderatora,ale uprzejmie informuję,że umotywowanie sugestii było w określeniu,że "sprzedawane akcje są b.drogie"...Ale już nieważne,zostawmy to... Kod:mod: - nie ten wątek - nie ten temat - zabroniona jednoznaczna sugestia "na debiucie spadnie"
Edytowany: 22 czerwca 2011 12:34
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2011 12:27:12
Trzymajmy się faktów.
Prognozy nie były publikowane ani w Dokumencie Informacyjnym, ani w Prezentacji Zarządu.
Jesteśmy w stałym kontakcie z Zarządem Spółki jak i z Działem Emitentów GPW i póki co nie ma żadnych zastrzeżeń ani do naszej pracy, ani do sposobu komunikacji Spółki z rynkiem.
Wszystkie informacje udostępnione inwestorom do chwili obecnej są autoryzowane przez Zarząd Sevenet zgodnie z najlepszą wiedzą na moment ich udostępnienia.
|
|
Wysłane:
22 czerwca 2011 12:39:29
Cytat:Prognozy nie były publikowane ani w Dokumencie Informacyjnym, ani w Prezentacji Zarządu.
Tak? To kto jest autorem prognozy w prezentacji wysyłanej inwestorom na maile,sevenet,czy COA...? Trzymajmy się faktów : prognozy BYŁY podawane zarówno w prezentacji,jak też w memorandum...
|
|
0 Dołączył: 2010-09-03 Wpisów: 375
Wysłane:
22 czerwca 2011 12:43:05
Jako akcjonariusz chciałbym się wtrącić do tych przepychanek i ponowić pytanie o jakieś "lock up-y" na akcje serii C. Jeśli nic na ten temat nie wiadomo to bardzo bym prosił COA o podsunięcie takiej myśli Zarządowi spółki.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.