0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
24 czerwca 2011 10:21:53
przy kursie: 15,00 zł
Nie mozna sie nie zgodzic ze w przypadku mlodych firm lockup daja pewne poczucie bezpieczenstwa inwestora obejmujacym nowa emisje. Na rynku zdazaly sie przypadki w ktorym w dzien rozpoczecia notowan starzy inwestorzy sprzedawali walory nabijajac w butelke nowych inwestorow.
11 bit studio bylo we wczesnej fazie, a inwestycja byla duzym ryzykiem. Dlatego lockup byl uzasadniony, jednak nie widze zadnej zasadnosci aby go przedluzac. Wydaje sie ze obecni akcjonariusze pewnie tez nie beda chcieli sie wyprzedac przez rynek w szybki sposob. Jeszcze na to za wczesnie, plynnosc papier jest zbyt mala co jest bolaczka 11 bit.
Pytanie za 100 pkt: czy spolka planuje ingerowac jakos w kurs akcji? Podniesc jego plynnosc, zwiekszyc ilosc akcji w obrocie.... ?
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
24 czerwca 2011 17:28:17
Odpowiedź jest we wcześniejszych wypowiedziach WD - poczytaj - nie ingerują w kurs bo on ich nie dotyczy. Uważam, że to właściwe stanowisko, że skupiają się tylko na wartości dodanej. A inwestorzy sami ustalają wartość spółki. Wartość morze mieć znaczenie za jakiś czas gdyby zdecydowali się wejść na rynek główny. Wymagało by to jednak dodatkowej emisji aby dokapitalizować spółkę. Jeszcze trochę czasu upłynie aby przychody pozwalały na myślenie o rynku głównym. Potrzebne byłoby zaangażowanie w wysokobudżetowe gry lub osiągnięcie dużego pułapu sprzedaży na małe platformy. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
0 Dołączył: 2011-03-06 Wpisów: 75
Wysłane:
24 czerwca 2011 19:37:20
Myślę że nie ma co się śpieszyć z tym rynkiem głównym. Najpierw niech się spółka spokojnie rozwinie i skończy parę projektów, to potem może zacząć o tym myśleć. Na razie to ciągle jeszcze jest start up z bardzo dużą ilością niewiadomych. A tak poza tym, ostatnio pojawił się dość ciekawy news który pokazuje ile obecnie jest wart rynek "mobile gamingu". W oryginale: techcrunch.com/2011/06/22/sour...i po polsku: niezgrani.pl/2011/06/23/popcap...Kwota dość imponująca.
|
|
|
|
Wysłane:
26 czerwca 2011 17:32:58
Pytanie do przedstawicieli spolki:
Czy w najbliszym raporcie finansowym, 11 bit studio zamierza podac ilosc sprzedanych sztuk ?(z podzialem na dystrybucje cyfrowa i kartonowa)?
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 czerwca 2011 18:46:31
bldn napisał(a):Cytat:Na każdej spółce rynek wycenia tylko free float, a nie całość akcji spółki. WD, moglbys rozwinac tą myśl ? Wątek spółki nie jest na to najszczęśliwszym miejscem. Zbiorę materiały i założę temat na Warsztacie. zjk napisał(a):Pytanie za 100 pkt: czy spolka planuje ingerowac jakos w kurs akcji? Podniesc jego plynnosc, zwiekszyc ilosc akcji w obrocie.... ? W tym sensie, w jakim zapewne pytasz, absolutnie nie. Obrót to biznes Giełdy i maklerów. Nasz biznes to tworzenie i sprzedaż gier. Poproszę moje 100 punktów. zjk napisał(a):Czy w najbliszym raporcie finansowym, 11 bit studio zamierza podac ilosc sprzedanych sztuk ?(z podzialem na dystrybucje cyfrowa i kartonowa)? Nie podpisuję raportów, więc pytanie nie jest do mnie. Zwykle naturalne jest, że strukturę przychodów wykazuje się wtedy, kiedy w sprawozdaniu pojawiają się te przychody. Gra jest w sprzedaży od 8 kwietnia, więc łapie się na II kwartał.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-20 Wpisów: 57
Wysłane:
27 czerwca 2011 15:53:25
przy kursie: 13,05 zł
na tę chwile ponad 18% w dół znowu do poziomu 12 pln. Ciekawe czy wygaśnięcie lockupów w lipcu zepchnie kurs jeszcze niżej
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
27 czerwca 2011 15:57:38
Moim zdaniem spadki nie mają związku z lock up'ami. A jeżeli tak, to gdy one wygasną, minie tydzień, drugi, miesiąc, drugi, a komunikatu o sprzedaży nie będzie, inwestorzy zaczną wracać. Obecnie wali się szeroki rynek to i inwestorzy płochliwi. Może faktycznie w takim otoczeniu wzmianka o wygasaniu lock up'ów kogoś popycha do sprzedaży.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 16:03:45
Cytat:Obecnie wali się szeroki rynek fakt jest faktem, prawie wszystko na czerwono :/ Cytat:A jeżeli tak, to gdy one wygasną, minie tydzień, drugi, miesiąc, drugi, a komunikatu o sprzedaży nie będzie brak komunikatu o sprzedaży opierasz jak rozumiem o wypowiedź imć WD Cytat:Tylko że założyłem spółkę z gośćmi, których szanuję i podziwiam, żeby wspólnie robić biznes. Sprzedaż akcji wyrzuciłaby mnie z biznesu i musiałbym od nowa szukać partnerów. A po co, jak już znalazłem. ? Czy są jeszcze jakieś inne źródła?
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 16:10:10
Nie przewiduję braku komunikatu, nie wiem jak będzie. Piszę tylko co się stanie JEŻELI go nie będzie. Moja subiektywna analiza sytuacji podpowiada, że właścicielom 11B nie opłaca się sprzedawać akcji na rynku. O wiele więcej zarobią: - wypłacając coroczne dywidendy z zysku, który wierzę że potrafią wypracować, - budując spółkę wartą kilka razy więcej i sprzedając udziały inwestorowi branżowemu, Sprzedaż akcji na rynek: - popsułaby wizerunek i ograniczyła znacznie możliwość wzrostów w przyszłości - znacząco zmniejszyłaby możliwość pozyskania kapitału z giełdy w przyszłości, gdyby zaszła taka konieczność. Oczywiście każdy z 11bitów ma swoje życie i swoje potrzeby. Każdy ma prawo sprzedać wszystkie akcje w rynek. Możliwe że tak będzie. Jednak ja oceniam takie prawdopodobieństwo dość nisko. EDIT: Tylko proszę na podstawie moich wpisów nie podejmować decyzji inwestycyjnych. Nie chcę mieć na sumieniu niczyich strat (ani zysków).
Edytowany: 27 czerwca 2011 16:15
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 16:20:37
Cytat:Moja subiektywna analiza sytuacji podpowiada, że właścicielom 11B nie opłaca się sprzedawać akcji na rynku. O wiele więcej zarobią: - wypłacając coroczne dywidendy z zysku, który wierzę że potrafią wypracować, - budując spółkę wartą kilka razy więcej i sprzedając udziały inwestorowi branżowemu,
Myślę podobnie, ale jestem bardzo świeży na giełdzie więc zawsze, kiedy ktoś z "wyjadaczy" potwierdzi moje tezy [ chociażby subiektywnie i teoretycznie ] jakoś lżej patrzeć na czerwone wykresy :P
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-08-06 Wpisów: 42
Wysłane:
27 czerwca 2011 16:23:47
@Frog Wszystko pieknie, osobiscie tez wierze, iz wiekszosciowi akcjonariusze beda dalej trzymac swoje akcje. Nie mniej jednak obawa przed pojawieniem sie ogromnej podazy powoduje obsuwanie sie kursu. Nalezy tez pamietac o pozostalych akcjonariuszach serii B.  kliknij, aby powiększyćCi inwestorzy niezalezni od 11bit moga spokojnie wrzycac swoje akcje w rynek. Akcji jest sporo bo 253k.
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 16:39:01
Cytat:Ci inwestorzy niezalezni od 11bit moga spokojnie wrzycac swoje akcje w rynek. Akcji jest sporo bo 253k. Mogą i być może będą. Więc lepiej sprzedać. A może nie będą. Więc lepiej nie sprzedawać. Spółka być może przekroczy prognozy zysku. Lepiej kupić. A może będzie strata lub mały zysk. Lepiej sprzedać. Ryzyko i zysk. Strach przed stratą i chciwość. Decyzje, decyzje, decyzje. Mam nadzieję że rozumiesz moje przesłanie
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 19:52:19
Ja w tej wyprzedazy widze potencjal, na tanie nabycie papierow. Znizka moze trwac jeszcze jaki czas jako ze niepokoj na rynku kapitalowym jest dosc wysoki.
Mi obecna produkcja 11 bit studio bardzo przypadla do gustu, gra wydaje sie idealna na platformy mobilne - jedna plansza w drodze do pracy, na uczelnie, czy czekajac na znajomych w pubie. Owszem na dlusza mete - kilka godzin ciaglej gry - ten produkt nie jest najlepszy, ale na szybkie pojedynki jak najbardziej.
Zadziwajace jest takze ilosc osob inzynierynych jaka byla potrzebna do stworzenia tego produktu, przy tak wysokiej jakosc produktu (ilosc bledow, etc).
Pozostaje nam teraz czekac na dwie kluczowe informacjie: - o calkiem nowym produkcie (niezwiazanym z Anomaly: Warzone Earth, drugiej edycji) - wyniki sprzedazy na platformy iXXXX
Minusem moze byc ogolnie panujaca sytulacja na rynku; jednak chcialbym podkreslic ze zasadniczo (w jeden ze szkol inwestowania) inwestycjie na rynku polegaja na kupnie taniego waloru z perspektywa i sprzedaniu go po wyzszej cenie w przyszlosci, chwilowe spadni mozna traktowac jako okazjie.
Co zrobia glowni gracze - okaze sie w praniu. Napewno obietnica wyplaty dywidendy na poziomie np. 25% zyskow rocznych netto spowodowala by automatyczna nie chec do sprzedazy tych walorow i przywiazanie ich. Decyzja nalezy jednak do glownych akcjonariuszy, wiec pozostawmy spekulacje. A jako akcjonariusze zawsze mozemy robic cicha reklame wsrod o fajnej grze, moze nie bedzie to mialo wielkiego wplywu na sprzedaz, ale marketing szeptany czesto sie niezle sprawdza.
Ps. Pytanie do WD - jest jakasz szansa na mikro przeciek czego bedzie dotyczyc kolejna produkcja? Tak aby podsycic nasza ciekawosc :) Napewno juz nad czyms pracujecie ?
|
|
Wysłane:
27 czerwca 2011 21:30:51
Ja nie jestem w zespole - tylko w RN.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-06 Wpisów: 75
Wysłane:
28 czerwca 2011 01:06:51
@WD
Coś wam się w tabelce poprzestawialy kropki, konkretnie to w komorce wartości nominalnej akcji Bartosa Brzostka. Nie wiem czy nikt tego wcześniej nie zauważył ale może warto by to poprawić.
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2011 07:00:58
Tak, tam jest usterka. Obrazek jest wycinką z Dokumentu Informacyjnego. Sądzę, że tekstu jednolitego nie wolno zmieniać po opublikowaniu, a zmiany wprowadzać tylko w formie aneksu. Skonsultuję się z doradcą.
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2011 09:22:29
przy kursie: 12,97 zł
Premiera na ekrany dotykowe przeszła jakoś bez echa. A szkoda... Cytat:11bit Studios wypuściło nowy zwiastun Anomaly: Warzone Earth. Pytanie, po co, skoro gra została wydana już 2 miesiące temu? A choćby po to, żeby zaprezentować jej nową wersję przeznaczoną na dotykowe ekrany. Twórcy gry nie ustają w pracach nad swoją pierwszą produkcją. Podczas gdy większość producentów zapomina o swojej grze na kilka dni po jej premierze, 11bit Studios pracuje już nad konwersjami na konsole Xbox 360, PlayStation 3, PSP, a nawet PlayStation 2. pccentre.pl/news/show/anomaly-...
|
|
0 Dołączył: 2009-10-19 Wpisów: 74
Wysłane:
28 czerwca 2011 10:04:24
Właśnie się zastanawiałem co to za łatka mi się pobrała - teraz wszystko jasne. Dodatkowo pojawiła się notka na twitterze wspominająca o tym. Nawet notatka na steamie była...hmm jakoś ją przeoczyłem...
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2011 23:15:58
W ramach wczesnej zabawy w przewidywanie (nie kursu akcji) i rozluźnienia atmosfery związanej z Grecja, proponuje zrobić mały konkurs: kto najbliżej określi liczbę sprzedanych egzemplarzy gry Anomaly: Warzone Earth w I półroczu 2011.Ja osobiście żadnej nagrody nie mogę zagwarantować, ale kto wie możne stockwatch.pl szarpnie się i np. podaruje zwycięzcy 7 dniowy dostęp do części płatnej. Kod:[mod: proszę założyć wątek w dziale Ankiety i Konkursy] Ps. Frog - ilość PC z ekranem dotykowym jest niezbyt duza jeśli chodzi o graczy. Ta wersja wg mnie raczej pokazuje możliwość silnikia/tworcow, i pewnie była bardzo pomocna w opracowaniu interfejsu na inne przenośne urządzenia.
Edytowany: 29 czerwca 2011 09:09
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2011 09:33:27
przy kursie: 13,60 zł
A tymczasem w karnecie zleceń pojawiło się kilka ukrytych sypaczy. Dawno tego tu nie było. Na szczęście popyt się tego nie wystraszył.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.