0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
1 lipca 2011 11:38:03
przy kursie: 14,00 zł
Moim zdaniem tu już nawet nie chodzi o kolejne emisje, które tutaj już sie raczej skończyły, bo nikt, nawet "Prokom i wskazane przez niego podmioty" nie obejmą tu emisji po 20 groszy, gdyż szanse na to, że uda się taką emisję szybko wypchnąć na rynek po cenie choćby zbliżonej do ceny objęcia są żadne. Technika na tej spółce, podobnie jak na Oilu zwyczajnie zawodzi. Styczeń 2010 był chyba ostatnim przypadkiem, kiedy technika, wsparta dobrymi informacjami - zadziałała. To jednak działo się tuż przed początkiem gorszącego blamażu na Oilu. Później były już tylko spadki, które będą kontynuowane do czasu, kiedy spółka nie stanie się w końcu dochodowa. Bądź kiedy w końcu nie zbankrutuje. "Umowa z Actavisem" tylko pogarsza sprawę, bo okazuje się, że jak na razie jest tylko kolejną obiecanką gruszek na wierzbie. Reasumując - jeśli chce ci się grać pod ten układ techniczny - graj. To twoje pieniądze. Ale o jakichś "ogromnych przychodach" pisz dopiero w chwili, kiedy staną się one faktem:)
|
|
3 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 499
Wysłane:
1 lipca 2011 11:38:40
tak masz racje - bo na tej spolce poki co zarabiaja wlasciciele obligacji przez spolke emitowane - dajace ciagly przeplyw i majace zabezpieczenie na akcjach ktorych wartosc jest porownywalna z wartoscia ksiegowa. waznym faktem natomiast jest: ze zamiana jest srednio na 0,2 za akcje co byloby strata 25% dla posiadaczy obligow gdyby chciliby zamienic na przyslugujace im akcje i spieniezyc na gieldzie.
Poki co licze na wzrost do 0,2
Pozdrawiam MF
|
|
0 Dołączył: 2011-03-07 Wpisów: 110
Wysłane:
1 lipca 2011 12:23:07
Kurs dzisiaj znów waha się w granicach 0,14 - 0,15 zł. O wzrostach będzie można mówić dopiero, gdy zostanie osiągnięty poziom 0,17. Dlaczego nie 0,16? Bo coś mi podpowiada, są osoby które właśnie czekają na ten kurs aby sprzedać. Poza tym, jak już pisałem w innym wątku, na porządne wybicie (w przypadku Biotonu jest nim poziom 0,2 sugerowany przez mojego poprzednika) powinny się także składać optymistyczne wieści z raportów, a nie tylko wiadomości. To wszystko jednak są tylko moje osobiste spekulacje i oczekiwania wobec tego papieru. Kod:mod: miejscem na osobiste spekulacje i oczekiwania jest Indywidualna Kronika Giełdowa w innej zakładce, a nie wątek spółki
Edytowany: 1 lipca 2011 12:44
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
1 lipca 2011 15:00:25
oo, na biotku cos sie dzieje... widze, ze zjawila sie kolejna osoba zadna orgastycznych doznan powiazanych ze zmianami kursu bio @investkid, czy Ty powaznie o AT na 5 schodkowym wykresie biotka z ostatniego polrocza? ja tu nie potrafie powiedziec nic poza tym, ze od marca niemal regulatnie spada miesiecznie o grosz, a patrzac z perspektywy 2 lat, nawet balbym sie nawet cokolwiek zasugerowac o podwojnym dnie. a to wszystko nie wiedzac, jakiej firmy jest to wykres. ale wiem, ze biotka Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
1 lipca 2011 15:51:18
investkid napisał(a):rekomendacja? Wg mnie: kupuj ostrożnie  , ale nie gdy RK zapowie ewakuację lecz gdy znajdzie się akcjonariusz z branży chcący wejść. Kwestia zaufania do zarządu jest decydująca dla kursu tej spółki. no chyba że komunikat z 15.07.. coś zmieni Albo czas albo pieniądz. ...
Edytowany: 1 lipca 2011 15:53
|
|
Wysłane:
1 lipca 2011 16:38:16
siekoo napisał(a):oo, na biotku cos sie dzieje... @investkid, czy Ty powaznie o AT na 5 schodkowym wykresie biotka z ostatniego polrocza? ja tu nie potrafie powiedziec nic poza tym, ze od marca niemal regulatnie spada miesiecznie o grosz, a patrzac z perspektywy 2 lat, nawet balbym sie nawet cokolwiek zasugerowac o podwojnym dnie. a to wszystko nie wiedzac, jakiej firmy jest to wykres. ale wiem, ze biotka Witam przypadkiem wpadlem :( bo lubie czasem zagrac ostrzej co do AT: patrz na tygodnowy wykres przez ostatnie 1,5 roku mowie o terminie luty 2010 oraz czerwiec 2011. wiara: to nie u mnie juz nie ;) a lubie cos napisac optymistycznego jak wierze w spolke i widze wszedzie zle informacje na jej temat (danej spolki) ---- dla mnie to dobre info Co do czekajacych sprzedac na 0,16 - tak jest ich wiele jak i innych na 0,17, 0,18 , itd. Kazdy z graczy mial swj poziom wejscia i chcialby odrobic straty - tylko tyle :) Wg mnie najlepszym sposobem na to jest pozbycie sie akcji ze strata i odegranie sie na innym walorze - pewniejszym z lepszymi prognozami. Dla tych co przez wpadke zamienili sie w dlugoterminowcow - wspolczuje. Dla tych co duzo duzo umoczyli - moze i warto czekac - ale jesli z tego tytulu nie masz corocznego przeplywu pienieznego to ciezko to widze. Pozdro Kod:mod: proszę się przenieść z informacjami o własnej wierze, skłonnościach i transakcjach na Indywidualną Kronikę Giełdową. użytkowników nie interesuje współczucie ani wymądrzanie się. tym bardziej proszę powstrzymać się od polecania innym kupna bądź sprzedaży akcji.
Edytowany: 1 lipca 2011 17:29
|
|
PREMIUM
4 Dołączył: 2009-01-05 Wpisów: 303
Wysłane:
1 lipca 2011 18:47:47
Ja tam widzę jedynie opadający klin.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
1 lipca 2011 19:41:53
hmm, analityk ze mnie zaden, ale jak tak patrze na 2 letni wykres biotka, to nie robi mi roznicy czy to tygodniowy czy dzienny:  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćgdzie Ty widzisz roznice? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2009-08-05 Wpisów: 223
Wysłane:
2 lipca 2011 10:03:44
Jak ktoś uważa, że to dobry moment na wejście to z jednej strony można się zgodzić patrząc na minima, lecz jest jeszcze druga strona: Pan Krauze i czysty sposób pozyskiwania kapitału od zwykłych ludzi próbujących inwestować na podstawie propagandy - fundamenty w tym przypadku nie mają znaczenia za to ilość akcji w obrocie - owszem)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 lipca 2011 11:34:01
Gdyby mieli środki , to mogliby wtedy chociaż ogłosić wieloletni skup akcji. :)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-11-07 Wpisów: 6
Wysłane:
2 lipca 2011 22:54:17
To prawda. Spekulowanie na podstawie sprzecznych informacji płynących z tej spółki do niczego dobrego nie prowadzi :). Myślę, że nawet jak zostanie podpisana umowa z Actavis nie będzie spektakularnego wzrostu sprzedaży i wielkiego zachwytu, co może sugerować mały przychód (ok.3 mln zł) za pierwszy kwartał ze sprzedaży insuliny w Chinach. Może w perspektywie nadchodzących lat uda się więcej (rentowność) uzyskać. Niestety to tak jak wspomniałeś znowu spekulację :)
|
|
Wysłane:
4 lipca 2011 11:34:39
przy kursie: 15,00 zł
@investkid Twoja wypowiedź jest nieco niezrozumiała, być może była pisana w pośpiechu. Niemniej jednak spróbuję odnieść się do niej. Jeśli chodzi o "szaleństwo" RK, nie sądzę, żeby ktoś na tym forum uważał go za szaleńca. Prawda jest banalna. RK to hochsztapler o mentalności PRLowskiego cinkciarza. Majątek zdobyłw "burzliwych czasach transformacji" a następnie pomnożył, głównie dzięki zamówieniom państwowym. Później jednak zamówienia te się skończyły i człowiek ten, w starciu z twardą rzeczywistością działa tak, jak działałby cinkciarz właśnie. Ludzie przynoszą mu walutę do wymiany a on wyciąga pliki banknotów, które na wierzchu i spodzie mają prawdziwe pieniądze a w środku - pociętą gazetę. Będzie tak działał dopóki, dopóty stać go będzie na tę gazetę, czyli - dopóki cena akcji jego spółek będzie wyższa od wartości nominalnej, co umożliwi kolejne emisje. Później zwyczajnie odłoży biznes na półkę i będzie usiłował przerzucić się na coś innego. Na Biotonie doszło właśnie do takiego scenariusza. Drukować nie można, więc firma dryfuje sobie powoli ku - sądząc z raportów finansowych, nieuchronnemu bankructwu, od czasu do czasu wypuszczając jakieś kosmiczne komunikaty, pewnie po to, żeby zamaskować biznesową indolencję zarządzających. Za chwilę ten sam los, chociaż pewnie z większymi fajerwarkami spotka Oil, a w dłuższej perspektywie pewnie i Polnord, nie sądzę bowiem, żeby właściciel wszystkich tych biznesów zmienił nagle mentalność. Tyle w temacie. Jeśli ktoś ma ochotę się w to bawić, niech się bawi. Ale płacze, że "Rychu to oszust, jak on tak mógł?" są w świetle informacji dostępnych na forum po prostu zabawne:)
|
|
0 Dołączył: 2010-11-03 Wpisów: 155
Wysłane:
4 lipca 2011 19:19:44
przy kursie: 15,00 zł
irfy napisał(a):@investkid (...)Prawda jest banalna. RK to hochsztapler o mentalności PRLowskiego cinkciarza. Majątek zdobyłw "burzliwych czasach transformacji" a następnie pomnożył, głównie dzięki zamówieniom państwowym. Później jednak zamówienia te się skończyły i człowiek ten, w starciu z twardą rzeczywistością działa tak, jak działałby cinkciarz właśnie. Ludzie przynoszą mu walutę do wymiany a on wyciąga pliki banknotów, które na wierzchu i spodzie mają prawdziwe pieniądze a w środku - pociętą gazetę. Będzie tak działał dopóki, dopóty stać go będzie na tę gazetę, czyli - dopóki cena akcji jego spółek będzie wyższa od wartości nominalnej, co umożliwi kolejne emisje. Później zwyczajnie odłoży biznes na półkę i będzie usiłował przerzucić się na coś innego(...) Jestem pełen podziwu dla Ciebie za tak drastyczną, ale jakżesz bolesną, bo prawdziwą syntetyczną ocenę tej "quasi-spółki", a szczególnie jej moderatora. To woła o pomstę do Nieba, jak przez brukowe newsy podbijany był kurs ( pamiętny początek kwietnia br. na OIL), jak na kupioną za cenę pokojowego regału "spółkę Silurian" ogłaszał koncesje na wydobycie gazu "z sufitu" i nabijał kolejne grupy naiwniaków. "Boże widzisz, a nie grzmisz" chciało by się zawołać. NIESTETY, POLAK PRZED I PO SZKODZIE GŁUPI. Co należało dowieść!
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 lipca 2011 19:14:24
przy kursie: 13,00 zł
W maju zeszłego roku Bioton podał poniższy komunikat:
.....Treść raportu: BIOTON S.A. ("Spółka") zawiadamia, że Spółka otrzymała od członka Rady Nadzorczej Spółki informację o udzielonej przez niego Nihonswi AG z siedzibą w Szwajcarii pożyczce 100.000.000 akcji BIOTON S.A. ("Pożyczka", "Informacja"). Pożyczka została dokonana w dniu 18.05.2010 r. poza rynkiem regulowanym na podstawie umowy cywilnoprawnej. Przedmiotowe akcje zostaną zwrócone pożyczkodawcy do dnia 18.05.2011 r. ....
Mamy juz lipiec 2011 a Bioton dalej nie opublikował komunikatu czy akcje zostały zwrócone ?
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
21 lipca 2011 19:23:11
przy kursie: 12,00 zł
www.bioton.pl/investor/investo..."..Spółka oraz Actavis Group PTC ehf (“Actavis”) prowadzą obecnie finalne negocjacje.." "..Spółka i Actavis zobowiązały si do dołożenia należytych starań w celu podpisania umów do 15.07.2011 r." Czy komuś obiło się o uszy jak się ma sprawa? Cosik się przeciąga. Pozdrawiam.
|
|
Wysłane:
25 lipca 2011 11:13:41
witam Mialem przyjemnosc pisac do P. Jacka zajmujacego sie kontaktem z inwestorami w sprawie przedluzajacych sie rozmow w sprawie umowy z actavisem. Odpowiedz byla wymijajaca pomomo ze zapytanie wyslalem kolo 21 lipca czyli 6 dni po planowanej dacie "0". mam sobie taka hipoteze: actavis widzi co sie dzieje (wniskuje z wywiadu z prezesem dostepnym w internecie) z akcjami i gra na zwloke: albo lepsze warunki albo wasz kurs gieldowy bedzie calowal podloge - zagrywka na miare Actavisu. Bioton sie nie zalamuje - daje wyraz temu poprzez wzmacnianie swoich spolek corek pozyczkami - co swiadczy o jego dobrej kondycji - chyba Wnioski i scenariusze: a)25% prawdoposobienstwo - actavis przedluza rozmowy do 31 sierpien - kurs zdolowany i skupione ogromne ilosci akcji przez nich i wspolnikow - po ogloszeniu wynikow kurs strzela do gory (nie dziwota jak spadnie np do 9-10 gr - lub staje w miejscu bo zle dane ale podpisana umowa dziala jak hamulec wsteczny b) 45% - actavis przedluza bo gra na zwloke, kurs opada - ale po ogloszeniu przez bioton bardzo dobrych wynikow za 1 polrocze - spadek kursu zostaje zatrzymany i zaczynamy powoli isc do gory - actavis wiedzac o tym juz wiecej nie przedluza terminu "0" bo juz nic nie ugra - wniosek - podpisze max do 31 sierpien lub wczesniej bo bedzie mu spieszno c) 15% - wyniki za 1 polrocze zle , actavis o tym wie i wspolgra z bioton w celu przedluzania i dolowania kursu - bo po ogloszeniu zlych wynikow kurs bedzie juz i tak nisko - czyli gra pod spadek kursu nie bedzie juz oplacalna, kto sie wysypal to juz go nie ma - actavis i bioton skupili wielkie ilosci wlasnych akcji - azeby kurs uderzyl na polnoc - oglaszaja razem ze umowa doszla do skutku - potrojna sila razenia. d) 10% jesli actavis gra na zwloke bo zle wyniki - chce ugrac wiecej ze wspolpracy - to bioton nie pusci przecieku a bioton bedzie zmuszony podpisac umowe z warunkami actavisu do 31 sierpien e) 5% jesli wyniki so swietne - to bioton nie powinien walczyc z actawisem za wszelka cene o podpisanie umowy do 31 sierpien - moglby celem zatrzymania spadku kursu - poscic przeciek o dobrych wynikach - ale nie puszcza f) 5% do samo co e tylko ze sie okazuje ze to biotonowi jest na reke zdolowanie kursu - dlatego nie spieszy sie z podpisaniem umowy oraz nie puszcza przecieku ufffff Prawdopodobienstwo: zdarzenia abc moga byc sumowane z d e i f mysle ze b+ e - sie wydarzy - bo sprzedaz w rosji juz hula i w chinach - ale przecieku nie puszcza albo a + d - sila po stronie actavisu do 31 sierpnia c+ f - bioton - krauze - wredne podejscie i gra przeciw wlasmym akcjonariuszom - mysle ze jednak nie jest az tak podly Co wy sadzicie o takim podejsciu? czy ktorycs scenaruisz jest wogole pradopodobny? jest jeszcze cos innego? pozdro IK
|
|
Wysłane:
25 lipca 2011 11:47:35
Jest jeszcze wariant g) Jak... jak g.:) g) Wyniki za pierwsze półrocze będą tradycyjnie fatalne, bo dobrych wyników to ja tu nie widziałem chyba nigdy. Kurs tradycyjnie pójdzie w dół, bo całą sytuacją znudzą się już nawet najbardziej zatwardziali masochiści, usiłujący ugrać tu grosik. Actavis dawno już dał sobie spokój z jakimikolwiek kontaktami i kontraktami z Biotonem, żadnej umowy podpisywać nie zamierza i zwyczajnie przestał się tym zajmować, zaś włodarzom Biotonu nie śpieszy się z ogłoszeniem tego faktu, bo taka informacja, w połączeniu z półrocznymi wynikami zbiłaby kurs tam, gdzie jego miejsce, czyli na grosz. To zaś mogłoby mieć zły wpływ na inne dogorywające "złote biznesy" tej grupy, które i tak już ocierają się o bankructwo. Należy więc podtrzymywać iluzję tak długo, jak tylko się da. Osobiście obstawiam, że wszystkie te zgniłki zaczną już niebawem spadać z giełdy, bo skończyła im się kasa, emisji zrobić nie mogą, nie mają też czym przywabić kolejnych naiwnych:)
|
|
Wysłane:
25 lipca 2011 21:49:29
Kod:mod: odpowiedź na usunięty post. Poniższy post częściowo niezgodny z regulaminem. Wątek spółki nie jest miejscem na zapis własnych transakcji ani nastawienia do spółki. Zostaje bo ma wartość merytoryczną. Nie wtopiłem. Wszystkie spółki R.K fascynują mnie i śledzę je czysto hobbystycznie, na Oilu zaś czasem gram. Teraz natomiast obserwuję grupę szczególnie wnikliwie, ponieważ ciekaw jestem niezmiernie, co się stanie. Obie główne perły w koronie są całkowicie spłukane i w praktyce utraciły już dostęp do finansowania zewnętrznego. Banki nie pożyczą im złamanego grosza, emisji też już więcej nie zrobią. Dlatego śmiałem się szczerze z zapewnień prezesa o tym, że "spółka wspomaga finansowo spółki córki". Jasne, że wspomaga, bo nikt inny tego nie zrobi. Ciekawe co teraz? I o co ta gra? O ostatnie pieniądze z rynku? O rozbuchane ego głównego maszynisty? Innymi słowy - oglądam to jak sensacyjny film. Na Biotonie niestety jest to bardziej tandetny polski serial, bo przewidywalny do bólu i zwrotów akcji też zero:)
Edytowany: 25 lipca 2011 21:54
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
25 lipca 2011 22:51:46
"irfy" nie tyle spółki fascynują co sposób na wyciąganie pieniędzy z rynku  Też od dłuższego czasu śledzę poczynania Biotka i Petrola, głównie dlatego, że ciekaw jestem niezmiernie co RK wymyśli następnym razem. Dla tych, którzy być może teraz zastanawiają się nad wejściem pod umowę z Actavisem przestroga - za 4 miesiące minie rok od momentu, w którym umowa ta miała być podpisana Uważam jednak, że Bioton ma szanse jeszcze na wybicie, bo coś się w spółce dzieje. Jeżeli wcześniejsze umowy zaczną przynosić w końcu jakieś przychody (dotychczasowe przychody spółki generowane były jedynie ze sprzedaży swoich udziałów w spółkach córkach) to chętni jeszcze się znajdą. Jak narazie coś czuję, że RK nas standardowo zwodzi :)
|
|
Wysłane:
27 lipca 2011 16:21:33
Informacje poufne (zawarcie umowy pomiędzy BIOTON S.A. i ARKRAY Global Business Inc. w sprawie promocji, sprzedaży i dystrybucji glukometrów) mysle jednak ze b+e apropos: powyzsza umowa genruje duzy potencjal? widze ze actavis zagrywal sobie, a bioton - krauze - nie taki glupi prowadzil rozmowy za plecami  czy cos przegapilem pozdro IK
|
|