193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
1 sierpnia 2011 10:57:41
przy kursie: 17,10 zł
zwróćcie uwage że dzisiejszy kurs wcale może nie rosnąc po informacjach o gazie (który akurat tanieje i nie jest tak ważny w wycenie) ale po rosnącej od weekendu cenie ropy: wzrost Brent Oil Future wygląda dzisiaj mniej więcej jak wzrost na KOV (ok 2%). A w końcu giełda dyskontuje przyszłość. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 1 sierpnia 2011 10:59
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
1 sierpnia 2011 11:24:41
To możemy dodać od 1 października następne 1.5 MMcf/d do koszyczka. Przepływ był większy a produkcja będzie tylko ze środkowobaszkirskiej strefy. Ciekawe dlaczego? Faktycznie po podłączeniu może się jeszcze przepływ trochę zwiększyć. "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
0 Dołączył: 2011-04-18 Wpisów: 333
Wysłane:
1 sierpnia 2011 11:44:35
Pod koniec 3Q daje nam to wzrost wydobycia o kolejne 15-20%.Dynamika wydobycia imponująca.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 113
Wysłane:
1 sierpnia 2011 11:50:11
KOV zawarcie istotnej trójstronnej umowy zmiany właściciela skryptu dłużnego
"W nawiązaniu do informacji przekazanych w prospekcie emisyjnym KULCZYK OIL VENTURES Inc. ("KOV", "Kulczyk Oil") Kierownictwo KOV informuje o zawarciu pomiędzy TGEM Asia LP, Tiedemann Global EMerging Markets LP, Tiedemann Global Emerging Markets QP LP (łącznie "TIG", "Sprzedający") oraz Titirus (SPF) Aktiengesellschaft Societe Anomyme ("Titirus", "Kupujący") i KOV trójstronnej umowy (Umowa) dotyczącej zabezpieczonego zmiennego skryptu dłużnego o wartości 10,010,000 USD wyemitowanego przez KOV na rzecz TIG 15 września 2009r. ("Skrypt dłużny"). Zgodnie z postanowieniami Umowy z dniem zapłaty przez Kupującego na rzecz sprzedającego wynagrodzenia Sprzedający przenosi na Kupującego wszystkie prawa, odsestki oraz zobowiązania z tytułu Skryptu dłużnego, a KOV wyraża zgodę na takie przeniesienie, przy czym wynagrodzenie z tytułu przeniesienia praw, odsetek oraz zobowiązań z tytułu Skryptu dłużnego nastąpi w terminie jednego dnia roboczego od daty zawarcia Umowy. Przedmiotowy Skrypt dłużny został wyemitowany w ramach transakcji przejęcia spółki Triton Hydrocarbons Pty Ltd. ("Triton") przez Kulczyk Oil w celu zastąpienia obligacji zamiennych na akcje tej spółki znajdujących się w posiadaniu TIG, będących równocześnie wierzycielami Triton. Skrypt dłużny jest zabezpieczony zastawem na całym obecnym majątku Emitenta oraz jego majątku po przejęciu, jest oprocentowany według stopy 7,16% z półroczną kapitalizacją odsetek, a jego termin zapadalności przypada na dzień 12 sierpnia 2011 r, o ile nie zostanie uprzednio skonwertowany na akcje. Skrypt dłużny jest zamienny na akcje zwykłe KOV w dowolnym terminie przed terminem zapadalności za cenę 0,576746 USD za jedną akcję, zgodnie z porozumieniem zawartym między TIG i KOV w sierpniu 2010r. Informacje nt. Skryptu dłużnego zostały szczegółowo zaprezentowane w Prospekcie emisyjnym KOV, m.in. na str. 28, 81, 237-238 oraz 242-243.
kom espi mra"
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
1 sierpnia 2011 11:58:32
Kto o tym wcześniej nie wiedział ręka do góry? :-) Jest w prezentacji z WZA. Z tym, że skoro nie zamienili na akcje do tej pory (przedział wahań 1,47-2,35) to po co mieliby teraz po 1,70? Nie widzę płynności na wyjście (a bywała), czekają na cash od KOV. Pytanie do Pana Korczaka: Czy na ten skrypt KOV ma utworzoną rezerwę czy idzie to żywcem z kasy spółki? Wcze sniej po kredycie z EBOR KUBGAS zwrócił KOV ok. 7-8 mln USD długu wobec KOV zgodnie z warunkami kredytu było to możliwe, ponieważ kredyt obejmował te same inwestycje, na które KOV wcześniej już wyłożył więc kasa pewnie jest (plus 2-3 mln USD na mies. przychodu teraz już jest). W nowy rok KOV wchodził chyba z ok. 10 mln USD. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 sierpnia 2011 12:07
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
1 sierpnia 2011 12:03:10
@lukch Wiedziałem o tym ale nie przykładałem do tego większej wagi. Możesz wytłumaczyć mi tez "zabieg" Rozumiem że to jest zadłużenie KOV z 2009 roku a termin wykupu to 12 sierpień.Skrypt można wymienić na akcje,wykupić lub zwrócić 10 mln USD.Skoro przeszedł w inne ręce może ktoś przejął dług i poczeka następne 2 lata? Czy ja to dobrze rozumiem?Jeżeli nastąpi spłat właściciel skryptu nie może żądać akcj w cenie 1.55 pln. Proszę o wytłumaczenie. "Żeby wygrać trzeba grać"
Edytowany: 1 sierpnia 2011 12:12
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
1 sierpnia 2011 12:10:55
Albo gotówka albo akcje :-) to jest opcja. Jeśli wyczekali tyle czasu to albo chcą gotówkę albo wiedzą, że będzie lepiej niż było do 12.08 (2,35 maks był?!). Po dzisiejszym kursie 1,60 PLN mają opcję, ale nie widzą pewnie możliwości zejścia wyżej z pakietu (i słusznie). Dla nas na tych warunkach raczej spokój choć komentarz Korczaka byłby mile widziany czy jest rezerwa utworzona (choć pewnie jest). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2011-02-10 Wpisów: 73
Wysłane:
1 sierpnia 2011 12:45:46
A ja sobie sprawdzam umowę dt. OML-42 i kilka zapisałem sobie kilka dat. Otóż data zawarcia umowy to 6.05.2011 a umowa Cytat:(7) niezaistnienia żadnych zdarzeń mających istotny negatywny wpływ. Umowa Przeniesienia przewiduje termin 180 dni, w którym warunki te winny zostać spełnione lub ? jeżeli ma to zastosowanie ? uchylone. więc na OML będziemy mogli czekać aż do 3.12.2011. a na giełdę zamierzają się udać pomiędzy 22.09.2011 a 23.12.2011. Cytat:Kulczyk Oil Ventures Inc. (“Kulczyk Oil", “KOV" lub “Spółka") informuje, iż w dniu 10 maja 2011 r. Rada Dyrektorów KOV podjęła decyzję o zamiarze ubiegania się o notowanie akcji KOV na London Alternative Investment Market (“AIM") - Alternatywnym Rynku Inwestycyjnym w Londynie i jesienią 2011 r. planuje podwyższenie kapitału na tym rynku. Szczegółowe plany i harmonogram wejścia na AIM oraz dalsze informacje na temat wielkości kapitału, który byłby pozyskany tą drogą, zostaną przekazane w późniejszym terminie, po ich ostatecznym ustaleniu.
Już chyba po tym można się domyśleć że zakładają podpisanie umowy w Nigerii troszkę później - jesienią. (trochę słabe te moje gdybanie gdyż istnieje wiele narzędzi finansowych umożliwiających późniejszą zapłatę ale próbuję wyssać jakieś informacje;]) Myślicie że do debiutu na AIM dojdzie nawet bez Nigerii? Gdyż zamierzali pozyskać finansowanie także dla: Cytat:Na londyńskim AIM KOV zamierza pozyskać finansowanie w kwocie wystarczającej na nabycie udziałów w licencji OML 42 w Nigerii w ramach uczestnictwa w konsorcjum Neconde, o czym Spółka informowała w Raporcie bieżącym nr 26/2011. Ponadto, część nowych kapitałów pozyskanych na AIM zostanie przeznaczona na sfinansowanie programu prac na 2012 r. w Brunei, gdzie spółka posiada 40 i 36 proc. udziałów w prawie użytkowania górniczego odpowiednio w Bloku L i Bloku M oraz w Syrii, gdzie KOV ma rzeczywisty 45 proc. udział w Bloku 9. Skoro ukazały się już wszystkie ostatnio wyczekiwane informacje - na co pozostało czekać? Raport półroczny? Testy O-8? I tylko tyle aż do grudnia?
|
|
0 Dołączył: 2010-09-29 Wpisów: 1 491
Wysłane:
1 sierpnia 2011 13:03:13
No chyba nie bardzo. Poczytaj sobie ile mają wywiercić dziur na Ukrainie do końca roku. A co do Nigerii trzeba czekać. Sam jestem ciekawy jak to się wszystko skończy. Jestem dobrej myśli choć przyznaje, że im bliżej do 3 kwartału tym ciśnienie rośnie coraz bardziej. Faktem jest, że Ukraina staje się czarnym koniem KOV mimo że bez ropy, ale wszyscy czekamy na pierwszy pokaźny sukces po za Ukrainą. Mam nadzieję, że się doczekamy wkrótce.
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2011 13:06:27
Guru napisał(a):A ja sobie sprawdzam umowę dt. OML-42 i kilka zapisałem sobie kilka dat. Otóż data zawarcia umowy to 6.05.2011 a umowa Cytat:(7) niezaistnienia żadnych zdarzeń mających istotny negatywny wpływ. Umowa Przeniesienia przewiduje termin 180 dni, w którym warunki te winny zostać spełnione lub ? jeżeli ma to zastosowanie ? uchylone. więc na OML będziemy mogli czekać aż do 3.12.2011. a na giełdę zamierzają się udać pomiędzy 22.09.2011 a 23.12.2011. Cytat:Kulczyk Oil Ventures Inc. (“Kulczyk Oil", “KOV" lub “Spółka") informuje, iż w dniu 10 maja 2011 r. Rada Dyrektorów KOV podjęła decyzję o zamiarze ubiegania się o notowanie akcji KOV na London Alternative Investment Market (“AIM") - Alternatywnym Rynku Inwestycyjnym w Londynie i jesienią 2011 r. planuje podwyższenie kapitału na tym rynku. Szczegółowe plany i harmonogram wejścia na AIM oraz dalsze informacje na temat wielkości kapitału, który byłby pozyskany tą drogą, zostaną przekazane w późniejszym terminie, po ich ostatecznym ustaleniu.
Już chyba po tym można się domyśleć że zakładają podpisanie umowy w Nigerii troszkę później - jesienią. (trochę słabe te moje gdybanie gdyż istnieje wiele narzędzi finansowych umożliwiających późniejszą zapłatę ale próbuję wyssać jakieś informacje;]) Myślicie że do debiutu na AIM dojdzie nawet bez Nigerii? Gdyż zamierzali pozyskać finansowanie także dla: Cytat:Na londyńskim AIM KOV zamierza pozyskać finansowanie w kwocie wystarczającej na nabycie udziałów w licencji OML 42 w Nigerii w ramach uczestnictwa w konsorcjum Neconde, o czym Spółka informowała w Raporcie bieżącym nr 26/2011. Ponadto, część nowych kapitałów pozyskanych na AIM zostanie przeznaczona na sfinansowanie programu prac na 2012 r. w Brunei, gdzie spółka posiada 40 i 36 proc. udziałów w prawie użytkowania górniczego odpowiednio w Bloku L i Bloku M oraz w Syrii, gdzie KOV ma rzeczywisty 45 proc. udział w Bloku 9. Skoro ukazały się już wszystkie ostatnio wyczekiwane informacje - na co pozostało czekać? Raport półroczny? Testy O-8? I tylko tyle aż do grudnia? Zadaleś sobie tyle trudu a nie znalazleś informacji ,że KOV ma się rozliczyć z K.I. do konca października za OML-42.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-03 Wpisów: 155
Wysłane:
1 sierpnia 2011 13:12:00
Kulczyk Oil Ventures pod koniec trzeciego kwartału rozpocznie produkcję z odwiertu Olgowskoje-9. W początkowym okresie ma ona wynieść 42,5 tys. metrów sześciennych dziennie, z czego na KOV przypadnie 31,1 tys. metrów - podał KOV w komunikacie. www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...Kod:[mod: prosze odsyłać do źródła a nie do portalu który to źródło przetwarza; link poprawiony]
Edytowany: 1 sierpnia 2011 13:48
|
|
0 Dołączył: 2011-02-10 Wpisów: 73
Wysłane:
1 sierpnia 2011 13:18:30
Źle to wyraziłem - chodzi mi o informacje "większego kalibru" (takie o ropie-wydaje mi się że giełda na to czeka)
Myślę że jestem świadom wszystkich zalet Ukrainy itp. ale informacje z Ukrainy tylko podtrzymują kurs na obecnym poziomie - skoro nic wielkiego w najbliższym czasie się nie zapowiada i nic kursem nie ruszy to może by tak wykorzystać ten czas oczekiwania w inny sposób....
@Bruno 12
rzeczywiście - zapomniałem.
Czyli jednak zakładali wcześniejsze podpisanie umowy.
Edytowany: 1 sierpnia 2011 13:23
|
|
Wysłane:
1 sierpnia 2011 13:53:53
Termin rozliczenia platności za OML-42 nadal aktualny ,nikt tego nie zmienial. [ do konca października ]
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
1 sierpnia 2011 13:57:12
lukch napisał(a): (...) Pytanie do Pana Korczaka: Czy na ten skrypt KOV ma utworzoną rezerwę czy idzie to żywcem z kasy spółki? (...)
Witam, Sorry, ale nie mogę nic powiedzieć, muszę trzymać usta zasznurowane. Pomyślcie logicznie, po co byłaby taka umowa na kilkanaście dni przed datą wypłaty kasy ze spółki? Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 38
Wysłane:
1 sierpnia 2011 15:07:12
redface napisał(a): Pomyślcie logicznie, po co byłaby taka umowa na kilkanaście dni przed datą wypłaty kasy ze spółki?
Zeby objąć akcje KOV w możliwie najbardziej przejrzystym momencie?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
1 sierpnia 2011 15:51:33
czeko napisał(a):
Kurs drgnął ale nic poza tym - na OIL'u juz by było +20% !!!
Żenujące jest to w jaki sposób porusza się kurs na KOV'ie w stosunku do OIL'u a także innych spółek ale to juz inna branża.
Czy ktos może wytłumaczyć dlaczego dzieje się tak a nie inaczej? Przecież wiadomość o wydobywaniu gazu jest jak najbardziej pozytywna!
A może ktoś celowo to robi?? - oczywiście nic nie insynuuje tak tylko sie domyslam ponieważ w pewien sposób trzeba to sobie wytłumaczyć :///
Tak, mogę to wytłumaczyć: Wydobycie na Ukrainie jest znikome w porównaniu z wyceną KOVu osiągniętą na GPW, przypomnę że ta wycena to ok 700 mln zł. Porównaj to z dochodami jakie KOV ewentualnie otrzyma z KUB-gazu przyw uwzględnieniu że wydobycie KUB-Gazu finansowane jest zadłużeniem i najpierw trzeba będzie to zadłużenie spłacić. Przelicz sobie jak długo musiałby wydobywać KOV gaz na Ukrainie żeby zapełnić tym gazem przeciętny gazowiec, przelicz podawane ilosci w stopach szesciennych na metry szescienne a następnie na gaz skroplony. Kiedys liczyłem dla ilosci podawanych wtedy i wyszło mi 18 miesięcy tankowania takiego gazowca codziennie przez 24 godziny, żeby go napełnić. Oczywiście abstrakcja, bo tyle taki statek by nie stał w porcie. Teraz, nawet zakładając wzrost wydobycia, wciąż są to długie miesiące. Po prostu skala działalnosci na Ukrainie tej spółki w żaden sposób nie uzasadnia jej wyceny na 700 mln zł, a wszelkie inne "zasoby" tej spółki tj. Brunei, Syria Nigeria są wielce wątpliwe. W Syrii nie wiadomo czy cokolwiek uda się wydobyć, w Brunei dowiercono się do wody i także nie wiadomo czy są tam zasoby możliwe do eksploatacji, Nigeria jest niepewna. A dodatkowo spółka nie ma pieniędzy na szeroko zakrojone prace albo na zakup w Nigerii. Wszystko się ślimaczy, ropy nie widać.
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
1 sierpnia 2011 16:36:44
[***usunięto nawiązanie do pozamerytorycznej wymiany zdań***]
Nigdy nie miałem polskich spółek "wydobywczych", bowiem wystarczy porównać koszty prac z kapitałami tych spółek, żeby zdać sobie pytanie "z czym do ludzi?"
Pytanie "czemu KOV nie rosnie tak jak petrol" jest bałamutne, bo petrol spadł, przypomnę:
16.07.2007 160 procent - wzrósł kurs akcji Petrolinvestu podczas pierwszego dnia notowań. Na zamknięciu sesji kurs akcji wyniósł 590 zł, obroty przekroczyły 206 mln zł. Cena emisyjna wynosiła 227 zł.
W mojej ocenie sensowniej brzmi pytanie czemu KOV nie spada tak jak petrol.
Obecnie, po takim spadku kurs petrola zachowuje się jak papier smieciowy, jest to czysta spekulacja, zresztą spółka ogłasza coraz nowe plany typu gaz łupkowy itp., nie mając przecież srodków na kontynuowanie prac. W mojej ocenie petrol zmierza tam, gdzie bezlitosne prawa ekonomii go prowadzą, a co do KOVu... tak czarnej sytuacji jak przy petrolu tu nie ma, ale euforia tutaj prezentowana jest nieuzasadniona. Na razie są w tej spółce tylko pozycje kosztów, brak wydobycia na koncesjach i brak potwierdzenia że tam może być wydobycie oraz niewielki gaz na Ukrainie. Jak na wycenę 700 mln zł to w mojej ocenie za mało. Wielu pewnie tez tak uważa, stad pełzanie kursu w dolnych granicach wahań.
Edytowany: 1 sierpnia 2011 17:04
|
|
1 Dołączył: 2011-01-06 Wpisów: 371
Wysłane:
1 sierpnia 2011 18:58:15
Skoro przed wypłatą - to aby nie wypłacać kasy. Oczywiście nie wiemy która ze stron dążyła do zawarcia umowy, jestem optymistą więc mam nadzieję że wierzyciel. ps @lukch skrypt jest zobowiązaniem (czyli pasywem...) Albo czas albo pieniądz. ...
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
1 sierpnia 2011 19:26:15
Czyli do 12 sierpnia tajemnicza spółka Titirus prawdopodobnie obejmie jakieś 16 mln akcji. Spółka będzie musiała wykonać ten ruch najpóźniej w dniu 11 sierpnia, bo 12 sierpnia będzie wymagane siano i nie będzie można żądać akcji. Zakłóżmy taki scenariusz. Ja uważam, że w takim razie jest to świetne info. Mam nadzieję, że Titirus kupi jeszcze trochę papiera z rynku i przekroczy 5 % a za nim wskoczą kolejni instytucjonalni, którzy jak zakładam, są w okolicach 4 %.
Idąc dalej tym tokie myślenia, można dojść do wniosku, że OML-42 jest klepnięte, bo dlaczego ktoś miałby wykonywać taki ruch- kupno skryptu celem zamienienia na akcje- skoro nie jest pewien swego.
Jestem optymistą- tym razem.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
1 sierpnia 2011 19:52:17
A ja podrążę Ukrainę i stąd pytanie do Redface:
Czy obecnie przeprowadzane są już zabiegi szczelinowania czy to jeszcze przyszłość? Pytam bo w prezentacji na WZA jest to w planie na 2011. Czy komunikaty o tych pracach będą publikowane sukcesywnie czy jednorazowo podsumowując 2011 rok?
I jeszcze jedno - pieniądze z EBOiR miały być wydatkowane na sprzęt: druga wiertnia, chyba też dodatkowy sprzęt do testowania i również z tego co pamiętam tzw "dual completion rig". Czy ten sprzęt, zwłaszcza ostatni wymieniony, jest już na miejscu i pracuje czy to raczej pieśń przyszłości (2012)?
Pozdrawiam,
k.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.