PARTNER SERWISU
fdflagbm
14 15 16 17 18
HENRY
0
Wpisów: 253
Wysłane: 30 kwietnia 2009 17:05:12 przy kursie: 5,90 zł
Kupuje komplet opon 2 razy w roku,gdy zerknałem na ich oferte to moge tylko powiedziec ze niech oni sobie te oponki w d...włozą,nie dziwne ze pokazali takie wyniki.Wiec niech nikt mi nie opowiada bzdur o marzy,kryzysie itp.Czym oni chca przyciagnac klienta ,jezeli po doliczeniu przesyłki,montazu opon wychodzi drozej niz zakup u zwykłego oponiarza ,który oczywiscie wszelkie usługi przy zakupie u niego gratis?Kazdy umie liczyc,a jezeli nie umie to bierze telefon,dzwoni,na drugi dzien podjezdza i ma oponki do wyboru załozone.Nic tylko słysze cały czas o kryzysie-ale obserwujac ceny to sa poza chorą budowlanką windowane o 30%,wiec kryzys to dopiero wielu zobaczy ,czego przykładem jest oponeo.Jak dla mnie to sobie moze rosnac nawet 180% i tak nawet kijem tego nie dotkne(nawet krosno dało zarobic 200% w ciagu 2 tygodnipuke_l )
Edytowany: 30 kwietnia 2009 17:08

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 30 kwietnia 2009 18:51:49 przy kursie: 5,90 zł
HENRY napisał(a):
Kupuje komplet opon 2 razy w roku,gdy zerknałem na ich oferte to moge tylko powiedziec ze niech oni sobie te oponki w d...włozą,nie dziwne ze pokazali takie wyniki.Wiec niech nikt mi nie opowiada bzdur o marzy,kryzysie itp.Czym oni chca przyciagnac klienta ,jezeli po doliczeniu przesyłki,montazu opon wychodzi drozej niz zakup u zwykłego oponiarza ,który oczywiscie wszelkie usługi przy zakupie u niego gratis?Kazdy umie liczyc,a jezeli nie umie to bierze telefon,dzwoni,na drugi dzien podjezdza i ma oponki do wyboru załozone.Nic tylko słysze cały czas o kryzysie-ale obserwujac ceny to sa poza chorą budowlanką windowane o 30%,wiec kryzys to dopiero wielu zobaczy ,czego przykładem jest oponeo.Jak dla mnie to sobie moze rosnac nawet 180% i tak nawet kijem tego nie dotkne(nawet krosno dało zarobic 200% w ciagu 2 tygodnipuke_l )

Piszesz zadziwiające rzeczy.-Mam na myśli sugerowanie,że "u zwykłego oponiarza taniej,niż w Oponeo"...A sprawdziłeś z którego roku ma opony ten zwykły oponiarz...?Bo nie sądze,by były to nówki,dziwię się mocno,bo akurat zakłady wulkanizacyjne b.często kupują w Oponeo i przecież nie sprzedawaliby później taniej nastepnym klientom,więc ewentualnie mogą kupować na wyprzedaży Oponeo jakieś starsze opony,a potem np.dany model opony teoretycznie wydaje się tańszy u wulkanizatorów,niż w internecie,tylko jest pewien drobiazg-sprzedają opony kilkuletnie,a Oponeo sprzedaje towar nie starszy niż 18 miesięcy, starsze ogumienie- znacznie przeceniają,czasem nawet o 40-60%...

cube007
0
Wpisów: 53
Wysłane: 30 kwietnia 2009 19:10:16 przy kursie: 5,90 zł
HENRY - dostawa w Oponeo jest i byla gratis. Nie ma znaczenia ile opon zamowisz i czy sa to Micheliny po 700zl/sztuka czy Debice 100zl/szt. Daj namiary na Twoich "zwyklych oponiarzy" - bylem u kilku takich w okolicy i zawsze zestaw oponeo+montaz byl tanszy niz oponiarz+usluga "gratis" Whistle

HENRY
0
Wysłane: 30 kwietnia 2009 19:32:10 przy kursie: 5,90 zł
cube007 napisał(a):
HENRY - dostawa w Oponeo jest i byla gratis. Nie ma znaczenia ile opon zamowisz i czy sa to Micheliny po 700zl/sztuka czy Debice 100zl/szt. Daj namiary na Twoich "zwyklych oponiarzy" - bylem u kilku takich w okolicy i zawsze zestaw oponeo+montaz byl tanszy niz oponiarz+usluga "gratis" Whistle
I tu sie zgadzam,ale jezeli chodzi o dostawe(niedopatrzenie),natomiast cena opon (sprawdzałem ich sporo ,bo jakos nie moge sie przekonac do konkretnej marki i niemal co sezon mam inne)z montazem wyszła mi drozej,ew.porównywalnie,w zwiazku z czym wygodniej jest mi zadzwonic ,zamówic ,podjechac i po problemie.Niewiem.moze sie myle ,ale gdy sprawdzałem na zime, oferta oponeo wydawała mi sie bardziej atrakcyjna Think .
Edytowany: 30 kwietnia 2009 19:33

HENRY
0
Wysłane: 30 kwietnia 2009 19:46:55 przy kursie: 5,90 zł
cube007 napisał(a):
Doskonale znam oznaczenia opon ,poniewaz nie jestem niedzielnym kierowca,natomiast argumenty iz oponeo nie sprzedaje opon starszych niz 18 miesiecy oznacza ze moga sprzedawac te które mają 17 miesiecy-nie dziekuje,nie twierdziłem równiez ,co sugerujesz ze opony w oponeo sa drozsze ,tylko ze z MONTAŻEM niektóre z nich po prostu wychodzą drozej ,a nawet jezeli niewiele taniej to ja taką "wygode"mam gdzies.No cóż ,mysle jednak, iz to nie jest merytoryczna dyskusja, co do fatalnych wyników spólki mam nadzieje ze jednak bedzie to ostatnia strata kwartalna spółki,w której tak czy owak cos nawaliło.Zycze miłego weekendzikuwave .

PS.odpowiedz dotyczy oczywiscie sugestiom POP.
Edytowany: 30 kwietnia 2009 19:51

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 30 kwietnia 2009 23:57:01 przy kursie: 5,90 zł
pop napisał(a):
magnat napisał(a):
jezeli będzie teraz kolejna faza wzrostów to oponeo będzie jednym z liderów. w optymistycznym scenariuszu zakłądam wzrost w okolice 13 zł..

Tak napisałeś 24 kwietnia,a wczoraj po raporcie wysłałeś parę uśmiechów i napisałeś ,że może Oponeo zleci 30%...Czyżby to oznaczało,że na forum zachwalałeś Spółkę pisząc o wzrostach akcji nawet do 13zł,a później sprzedawałeś akcje...?W każdym razie można odnieść takie wrażenie z tych postów...Pytam,bo sam kiedyś zarzucałeś mi rzekome"naganianie",chociaż ja wypowiadam się o wadach i zaletach Spółki pod względem fundamentalnym,ewentualnie mówię czasami jak to wygląda pod względem technicznym-dziś np.złamanie 2-miesięcznego trendu wzrostowego i nowym sygnale sprzedaży na MACD na wykresie dziennym...

OPoneo jako spółka przeze mnie doceniana fundamentalnie ma stałe miejsce w moim portfelu..... co nie oznacza ze zawsze mam taką sama ilosć akcji... :-))))) w praktyce to ok. 60-70 planowanego zaangazowania w dana spółke.. jest cały czas w akcjach tej firmy w tym wypadku OPONEO , natomiast reszta czyli ok. 30% danego planowanego zaangazowania w firmę jest czasami sprzedawana , odkupowywana itd... czasami nawet jako dt ( choc moze w przypadku OPONEO to dt rzadki - niskie obroty) wiec to jest odpowiedz na Twoje pytanie.. przed raportem moje zaangazowanie było na poziomie ok. 70% planu... 30% było zostawione w gotówce własnie w pogotowiu na takei sesje...
nie wyklucza to w moim przekonaniu tego twierdzenia, które cytujesz
natomiast co do mojego przypusczenia, ze jesli podejdziemy z gpw a z wig 20 naprzykłąd do poziomu 2400-2500 to OPoneo bedzie liderem tego ruchu.... dalej bym tego nei wykluczał. i w swoich strategiach to uwzgledniam

dzisiaj zwiekszyłem zangazowaniew OPoneo do ok. 85 % planu docelowego.. cena w okl. 5,6 jest wg mnie dobra okazja. jeśli będzie dalej spadać to pewnie podejde do 100% planu OPONEO na kolejnych sesjach bo wg mnie reakcja rynku jest przesadzona... ( ja tez co prawda zakładałem ze beda na plusie typu kilka tys. ale jednak na plusie ) bo na ten wynik I kwartału wpłyneły:
- ponad 400 tys zł strat na róznicach kursowych,
- dalszy koszt ekspansji zagranicznej
- przesuniecie sezonu na kwiecien
- nizszy wzrost całego rynku
- powstrzymanie importu opon ze wzgledu na skoki euro..
i kilka mniej istotnych kwestii

wg mnie prawde pokaza wyniki za II kwartał... a tam dalej jestem optymistą.....

ktoś juz tu rozsiewa wizje bankructw itd.... Oponeo ma jeszcze aktywa do zbycia co zapewniłoby dalsą gotówke na 1-2 lata działalności. przypominam :-))) pesymistom:-)

co do wypowiedzi kolegi o tanszych cenach w warsztatach to mysle ze nikt rozsadny nawet nie powinien tego komentowac:-)) kazdy wie jak jest naprawde..

wg mnie ciekawe jest też kto pozbierał te 213 tys akcji dzisiaj ,:-))

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 1 maja 2009 10:28:42 przy kursie: 5,90 zł
Nie zrozum mnie żle, bo nie jest to żaden atak na Twoje poglądy, ale nie kumam skąd Twoje przekonanie co do przypuszczeń że to właśnie ta spólka będzie niedługo jednym z liderów wzrostów.
To że Oponeo posiada wierny akcjonariat na pewno przemawia pozytywnie. Być może dlatego przez ostatnie dwa lata skala jej spadków była mniejsza niż szerokigo rynku.

Ja szukam dzisiaj niedowartościowanych spółek, które naprawdę oberwały na ostatnich spadkach, a które nie potwierdzają fundamentalnie skali przeceny. Być może idę na łatwiznę kierując się podanymi "na talerzu" wskażnikami, ale to one wydają mi się byc najprostszym narzędziem wyszukiwania.
Dla mnie C/WK-1,75, C/ZO-17,33 i C/P-0,9 świadczy o przewartościowaniu.
Z Twoich poprzednich postów wynika, że można się czepić oceny tych wskażników na tle sektora. Pewnie częściowo masz rację, ale jakie więc kryteria wyceny Ty przyjmujesz?

Daleki też jestem od nazywania Ich bankrutem, ale z drugiej strony nie potrafię zrozumieć Twojego optymizmu co do przyszłych wzrostów. Czy zajmują się czymś aż tak nowatorskim, co pozwoliło by im rozwinąć skrzydła? A może coś takiego planują?(to nie jest ironiczne pytanie)

W każdym razie sukcesów życzę.wave
Edytowany: 1 maja 2009 10:51

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 1 maja 2009 10:34:12 przy kursie: 5,90 zł
nie śledze i nie czytałem raportu ale widze po kursie że był lipny więc raczej ciężko tu będzie być liderem czegokolwiek. patrząc na wykres to spora luka powstała a narastająca presja korekty na szerszym rynku może zniechęcić ewentualnych chętnych kupujących. wydaje mi się żę będzie taniej. 5zł Think
EEX

magnat
0
Wysłane: 1 maja 2009 14:15:11 przy kursie: 5,90 zł
z raportu dziennego DM PKO BP:

"Zgodnie z oczekiwaniami nienajlepsze wyniki I kwartału
Wyniki Oponeo.pl za pierwszy kwartał nie sa najlepsze. Na ich podstawie wyraznie widac, Le spowolnienie
gospodarcze nie omija spółek sektora e-commerce, choc zarazem jego wpływ z pewnoscia jest w sporej mierze
ograniczony. Niestety, w przypadku Oponeo.pl spadek dynamiki przychodów (do niecałych 5% w minionym
kwartale) nałoLył sie w czasie z okresem wzmoLonych inwestycji zwiazanych z wejsciem spółki na rynki
zagraniczne. Choc w długim okresie otwarcie nowych sklepów internetowych w Niemczech, Francji i Hiszpanii z
pewnoscia przełoLy sie na wzrost przychodów i zysków spółki, to jednak w poczatkowym okresie wyraznie
widac negatywny wpływ wzrostu kosztów, co w połaczeniu z niekorzystnym kursem walutowym skutkowało w I
kwartale 2009 strata operacyjna na poziomie 0,19 mln zł i netto w wysokosci 0,29 mln zł. Choc
zaprezentowane wyniki trudno nazwac dobrymi, to jednak w duej mierze sa zgodne z naszymi
oczekiwaniami i bynajmniej nie przekreslaja szansy na zakonczenie roku wysokim zyskiem, do którego
spółka przyzwyczaiła inwestorów w poprzednich latach. Pewna poprawe wyników powinno sie ju dac
zauwayc w II kwartale roku, na który przypadnie szczyt wiosennej sprzeday opon. Przede wszystkim
jednak naley pamietac, e ponad połowe rocznych przychodów i zysków Oponeo.pl osiaga w IV
kwartale roku, kiedy to nowo otwarte, zagraniczne sklepy internetowe powinny ju pracowac na
pełnych obrotach. (P. Smolinski)"

magnat
0
Wysłane: 1 maja 2009 14:32:39 przy kursie: 5,90 zł
Oponeo zarzuca sieć na klientów z Europy
ANNA DOMINICZAKdata publikacji w źródle: 2009-04-21Bydgoska firma Oponeo, potentat w internetowej sprzedaży opon i akcesoriów motoryzacyjnych rusza na podbój zachodnioeuropejskich rynków
- W Niemczech już rozpoczęliśmy działalność. Od dwóch miesięcy działa strona Oponeo.de. Pozostałe dwa e-sklepy we Francji - Oponeo.fr oraz w Hiszpanii - Oponeo.es są w fazie testów i za dwa tygodnie powinny rozpocząć normalne funkcjonowanie - zapowiada Dariusz Topolewski, prezes spółki.

Pierwsze doświadczenia na rynku niemieckim są obiecujące, poziom sprzedaży osiągnął planowany pułap. Bydgoska spółka nie spoczęła na laurach i przygotowuje zakrojone na szeroką skalę akcje promocyjne - zgodnie z profilem działalności oparte na internecie. Reklamy Oponeo pojawią się w najpopularniejszych wyszukiwarkach oraz portalach motoryzacyjnych.

Firma dostosowała też ofertę do specyfiki tamtejszych rynków. - Zrozumiałe, że na przykład w Hiszpanii nie będziemy oferować opon zimowych. Chociaż kto wie, może i to się zmieni, biorąc pod uwagę, że w ubiegłym roku zima w tym kraju była śnieżna - mówi ze śmiechem Topolewski.

Bydgoska spółka nie zamierza ograniczać swojej ekspansji na Zachód do Niemiec, Francji i Hiszpanii. Kolejnym kierunkiem będą Włochy, a następnie mniejsze europejskie kraje.

Na razie zamówienia z zagranicy będą obsługiwane przez bydgoskie call centre, w którym zatrudniono kilka osób biegle posługujących się językiem niemieckim, francuskim i hiszpańskim.

Oponeo nie wyklucza jednak, że w przyszłości utworzy swoje przedstawicielstwa za granicą. W planach na dalsze lata zarząd spółki rozważa wejście na rynki wschodnioeuropejskie. Na razie przeszkodą są jednak słabo rozwinięte tam usługi kurierskie.

Notowana na giełdzie papierów wartościowych firma Oponeo w Polsce pod względem sprzedaży opon w internecie jest absolutnym potentatem. 60 proc. sprzedawanego w sieci ogumienia pochodzi właśnie z bydgoskiej spółki. Według biznesplanu tworzenie zagranicznych e-sklepów powinno zwiększyć obroty firmy o 1/3. Oprócz opon w jej ofercie coraz większą rolę będą odgrywały inne akcesoria motoryzacyjne, m.in. felgi. Dlatego Oponeo planuje wykorzystanie technologicznych nowinek internetowych. Powstaje właśnie aplikacja, za pomocą której klienci będą mogli zobaczyć, jak ich auto prezentowałoby się z różnymi felgami z oferty bydgoskiej firmy.

Pomysłem na zwiększenie sprzedaży jest również rozszerzenie grona klientów o serwisy samochodowe.

ŹRÓDŁO: Gazeta Wyborcza: Bydgoszcz

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 1 maja 2009 14:47:02 przy kursie: 5,90 zł
zwróccie uwage, na terazniejsze ntowania dębicy... daje do myslenia...

pop
pop
0
Wysłane: 1 maja 2009 17:03:15 przy kursie: 5,90 zł
pawul0n napisał(a):
zwróccie uwage, na terazniejsze notowania dębicy... daje do myslenia...

A możesz powiedzieć co masz na myśli?Pytam,bo ja widzę tak dużo zasadniczych różnic między Dębicą a Oponeo,że nie rozumiem o co chodzi,więc jestem ciekaw co masz na myśli...Dębica ma spory spadek produkcji w ujęciu procentowym,ale może zarobić więcej niż rok temu ze względu na znacznie wyższe ceny walut(większość produkcji eksportuje),a Oponeo przez lata korzystało na umacnianiu się złotówki,skok euro wpłynął bardzo negatywnie na finanse przecież,więc mnie nie dziwi w ogóle,że kierunki notowań tych firm mogą się rozjechać...

pawul0n
0
Wpisów: 207
Wysłane: 1 maja 2009 17:15:08 przy kursie: 5,90 zł
własnie miałem na mysli to rozjechanie się, ludzie teraz wymieniaja masowo opony z zimowych na letnie...a ze jest kryzys to kupują oponyjak najtańsze na przykład z Dębicy bo troszku tańsze pewnie... tak smao jak sklepy dyskontowe sprzedaja teraz wiecej towaru niz Tesco itp.

pop
pop
0
Wysłane: 2 maja 2009 20:53:10 przy kursie: 5,90 zł

Poniżej przekopiowałem z raportu Oponeo:

Do czynników jakie miały istotne znaczenie na osiągnięte wyniki finansowe zaliczyć naleŜy:
 RóŜnice kursowe obciąŜające wynik za I kwartał 2009 roku w wartości 405 tys.
zł., wynikające z uregulowania wszystkich zobowiązań walutowych powstałych w
roku 2008 z terminem płatności w I kwartale 2009 roku.
 Zwiększenie wartości amortyzacji środków trwałych przyjętych do uŜytkowania,
głównie w związku z wyposaŜeniem nowego magazynu OPONEO.PL S.A.
 Uzyskanie niewielkich, w porównaniu z analogicznym kwartałem 2008 roku,
przychodów z produktów i usług.
 Wzrost kosztów zatrudnienia związanych z poszerzeniem wyspecjalizowanego
zespołu ds. e-commerce zagranicznego, co będzie miało pozytywne znaczenie dla
Spółki w kolejnych okresach sprawozdawczych.
Ponadto w I kwartale 2009 roku zauwaŜalna jest równieŜ mniejsza niŜ w roku ubiegłym,
ilość zamówień wynikająca z pogłębiającej się konsumenckiej świadomości kryzysu
finansowego.

topol2
0
Wpisów: 98
Wysłane: 2 maja 2009 21:16:11 przy kursie: 5,90 zł
Trzeba pamiętać, że I kw roku poprzedniego był wyjątkowo słaby, gdyż rok temu również szczyt wiosenny przypadł w 2 kwartale. Notowania Oponeo uwzględniały 50-100% wzrost przychodów r/r, tymczasem teraz mamy załamanie. Obecnie wejdzie w grę wzrost kosztów wynikających z rozruchu handlu za granicą, a efekty mogą przyjść znacznie później. Niemcy będą raczej niechętnie kupowały w polskiej firmie. Tak samo jak i my nie kupowalibyśmy chętnie w ruskiej firmie. Dlatego ja wyszedłem z tych akcji.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 2 maja 2009 22:59:13 przy kursie: 5,90 zł
topol2 napisał(a):
Trzeba pamiętać, że I kw roku poprzedniego był wyjątkowo słaby, gdyż rok temu również szczyt wiosenny przypadł w 2 kwartale. Notowania Oponeo uwzględniały 50-100% wzrost przychodów r/r, tymczasem teraz mamy załamanie. Obecnie wejdzie w grę wzrost kosztów wynikających z rozruchu handlu za granicą, a efekty mogą przyjść znacznie później. Niemcy będą raczej niechętnie kupowały w polskiej firmie. Tak samo jak i my nie kupowalibyśmy chętnie w ruskiej firmie. Dlatego ja wyszedłem z tych akcji.

Trzeba pamiętać, że Niemcy to naród oszczędny. Szczególnie w takiej sytuacji jaką maja dzisiaj - Oni zawsze potrafili liczyć.
W tym wypadku uważam, że to bardzo dobry moment do "spenetrowania" ichniejszego rynku. Lepsza okazja może się nie nadarzyć.
Wiąże się to ze wzrostem kosztów, co ma wpływ na wyniki nie tylko obecne , ale i pewnie kolejnych kwartałów.
W związku z tym nie widzę tu powodów do błyskotliwego odbicia kursu.

Nie chciałbym jednak krytkować ich za strategie dalszego rozwoju. Widać tu bowiem konkretne plany na przyszłość,
co moim zdaniem zalicza Oponeo do tych firm w które w dłuższej perspektywie przy odrobinie szczęścia można zainwestować

topol2
0
Wpisów: 98
Wysłane: 3 maja 2009 12:35:43 przy kursie: 5,90 zł
Ja też ich nie krytykuję. Firma ekspansywna i właściwie prowadzona. Wyniki też nie są tragiczne. Ważny będzie 2 i 4 kwartał.
Ale ma przegięcie. Ja z reguły szukam punktu zwrotnego. Wyrzuciłem więc Oponeo i wszedłem w Dudę.

magnat
0
Wysłane: 4 maja 2009 12:21:03 przy kursie: 5,79 zł

co do DUDY to dobry ruch:-)) co do sprzedaży Oponeo to nie skomentuje..:-)

w perspektywie kilku -kilkunastu tygodni będą żałować co co sprzedali .... po tym raporcie.. sami pesymiści.. na całej gpw znajdziecie może maksymalnie z 5-10 społek o lepszych fundamentach.,

epresso
PREMIUM
8
Grupa: Bus Driver
Wpisów: 77
Wysłane: 4 maja 2009 20:17:40 przy kursie: 5,79 zł
magnat napisał(a):

co do DUDY to dobry ruch:-)) co do sprzedaży Oponeo to nie skomentuje..:-)

w perspektywie kilku -kilkunastu tygodni będą żałować co co sprzedali .... po tym raporcie.. sami pesymiści.. na całej gpw znajdziecie może maksymalnie z 5-10 społek o lepszych fundamentach.,

Będziemy wdzięczni za wskazanie.

:>

magnat
0
Wysłane: 5 maja 2009 17:46:39 przy kursie: 5,77 zł

np kolejna z mojego portfela... BMP:-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE OPONEO.PL

14 15 16 17 18

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,296 sek.

eyfehcce
stdliinx
rjfiahzs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rcocohaj
geclnmby
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat