0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
25 sierpnia 2011 13:57:06
przy kursie: 5,77 zł
Cytat:Budowa potęgi Silurianu może się udać ale na pewno nie na naszej giełdzie (za małe zasoby). Wczoraj prawie stworzyłem drugiego Googla, ale okazało się, że mam za mały kapitał. Jutro dzwonię do USA, bo budowa drugiego, lepszego i potężniejszego Googla jest przecież dobrym pomysłem. Mam komputer osobisty z zapisanymi niezwykle interesującymi pomysłami, osobiście wyceniam ten sprzęt na 19 miliardów dolarów, potrzebuję jeszcze tylko miliarda z Nasdaq za 5 procent akcji, a dalej jakoś to już chyba będzie. Początkowo rozważałem oddanie nawet 6 - 7 procent w firmie, ale zaufany analityk stuknął się w czoło i wspólnie uznaliśmy, że oczywistą głupotą jest sprzedaż akcji przy obecnej wycenie - jest jasnym jak słońce, że za rok pomysłów zapisanych na kompie będę miał dwa razy więcej w związku z czym będzie on wart (co najmniej) 2 razy więcej. Mój kolega chce zbudować flotę odrzutowców wożących ludzi za ocean, nikt jeszcze takiej nie ma, pomysł jest niezwykle innowacyjny ale nasza giełda jest za ciasna dla prawdziwych Innowatorów przez duże I. Banki też nie chcą dać mu kredytu choć oferuje im zabezpieczenie w postaci najnowszych i najlepszych odrzutowców plus pełnomocnictwo do rachunku bankowego. To Polska właśnie. Doprawdy każdy może być Stevem Jobsem jeśli urodził się w San Francisco.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
25 sierpnia 2011 14:34:05
dokladnie-))hahah
Az ludzie beda lykac tworzenie nowych fimr(bo przeciez bez zobowiazana i z czysta karta) ktora powstawaly z firm z kapitalem zakladowym 50 tys zl plus 2 bankruty to beda nadal krecic ludzi i mali inwestorzy beda wieczorem zasypiac z mysla ze rano obudza sie milionerami bo ktos sie dokopie do ropy.
Porownaj sobie chociazby KOV i Petrol,nie faworyzuje Kovu choc swego czasu na nim troche zarobilem,ale zobacz jak oni dzialaja- maja na Ukrainie spolke ktora byla stowrzona z mysla o wydobywaniu gazu,ale nawet nikt z zarzadu nie spodziewal sie ze tak skokowo bedzie wzrastalo wydobycie z poszzczegolnych odwiertow i juz w tym roku beda takie przychody. Jest jakis przychod.
NIe bede wdawal sie w szczegoly o Brunei ,Nigeri I Syrii bo to nie watek Kovu.
Chcialbym jednak zwrocic uwage na komunikaty spolek-ta sama dzialak"poszukiwanie ropy" ale jaka odmiennosc jesli chodzi o kontakt z inwestorem. Tam czlonek zarzadu jest na forum,cos cie martwi ,nurtuje mozesz zapytac. A tutaj jestes karmiony non stop infami w stylu"jest perspektywa wydobywania ropy,tylko jeszcze troszke trzeba poczekac...."
Za to juz dawno KNF sie powiniene zabrac, ale dajac kary po 100 tys zlotych to jest jakies posmiewisko,bo to zadna kara.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
25 sierpnia 2011 15:09:49
@mdtraderw krytyce nie wolno rozmijac się z prawdą  , Petrolinvest podobnie jak KOV ma działalność dającą mu przychody gotówkowe. Tyle że OBYDWIE firmy mają ta działalnośc na tak smiesznie małą skalę że ani Petrol ani KOV nie jest w stanie rocznym jej zyskiem utzymać paru miesięcy wierceń. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 25 sierpnia 2011 15:10
|
|
|
|
5 Dołączył: 2010-01-04 Wpisów: 190
Wysłane:
25 sierpnia 2011 17:53:59
wyczytałem gdzieś jakiś czas temu /nie pamiętam strony było to kilka miesięcy temu/ informację na temat jaki pakiet akcji jest w posiadaniu dok. Rysia, są to akcje uprzywilejowane gdzie 5% akcji odpowiada równowartości 50% akcji zwykłych ,założenie że zebranie dużej ilości drobnych i średnich akcjonariuszy może zdziałać coś na walnym jest założeniem u podstaw bezzasadnym.
myślę że dla osób lepiej zorientowanych w finansach wynika to z raportów, ale mogę się mylić.
Edytowany: 25 sierpnia 2011 17:57
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 7
Wysłane:
25 sierpnia 2011 19:24:15
Witam. Może rzadko udzielam się na tym forum, ale często je przeglądam, a właściwie codziennie. Należy ono do mojej codziennej rozrywki  Inni mają Facebooka a ja mam Forum Petrolinvesta Tak na poważniej, widzę tutaj wiele osób które łudzą sie szybkim - sporym zarobkiem, bądź codziennie się modlą o odzyskanie swoich pieniędzy. Obydwie grupy w każdym info widzą wielki sukces i odliczają dni do otwarcia szampana.. Nie dostrzegając faktycznej sytuacji spółki i co się z nią naprawdę dzieje. Jak pojawił sie tylko komunikat o Silurianie i Hallwood część forumowiczów liczyła już zyski: "jutro up na 50%.. a może nawet 100%, ile razy TKO" ja zastanawiałem się jak długo.. i czy do końca sesji utrzymają plus. To, że dzisiaj będzie traciła to była oczywista oczywistość ( Rysiu wyprzedawał resztki). Jakiś czas temu opisałem swoją Historię z Petrolem i wnioski do których doszedłem ( przy 10,40zł). Uważam, że obecnie Sulirian ma rozbudzić przede wszystkim nasz "Polski" apetyt. Teraz Ryszard będzie sprzedawał po trochu akcje Siluriana które wcześniej kupił za kilka tysięcy USD ?!?! po cenie 100 razy większej. A nam co jakiś czas wciskał kit w stylu: "Niezależny biegły z firmy Silurian potwierdza znalezienie ropy przez Petrol..." Bądź: "Zagraniczny Inwestor firma Silurian chce nabyć od Petrola perspektywistyczne złoże OTG za 1mld USD". Chyba ,że Rysiu stwierdzi, że info na Petrola już nie działają i będą infa dla Siluriana: "Silurian bliski wydobycia gazu łupkowego w Turkmenistanie!!!" Kiedyś nawet podałem artykuł na który się natknełem w necie jaki jest cel Petrolinvestu ale przez jednego z forumowiczów zostałem zrugany z wątek Polityczny. Z pełnym szacunkiem dla wszystkich, ale uważam, że każdy z obecnych, bądź przyszłych akcjonariuszy Petrolinvestu powinnien pierw poczytać co pisze Irfy na temat tej spółki (a pisze on bardzo sensownie, według mojej osoby) a później zadecydować czy nadal chce zostać "perspektywistycznym" milionerem dzięki spółce Petrolinvest.. pzdr
|
|
0 Dołączył: 2010-11-10 Wpisów: 808
Wysłane:
25 sierpnia 2011 20:01:50
artbeco napisał(a):wyczytałem gdzieś jakiś czas temu /nie pamiętam strony było to kilka miesięcy temu/ informację na temat jaki pakiet akcji jest w posiadaniu dok. Rysia, są to akcje uprzywilejowane gdzie 5% akcji odpowiada równowartości 50% akcji zwykłych ,założenie że zebranie dużej ilości drobnych i średnich akcjonariuszy może zdziałać coś na walnym jest założeniem u podstaw bezzasadnym.
myślę że dla osób lepiej zorientowanych w finansach wynika to z raportów, ale mogę się mylić. To nie do końca tak. Sama konstrukcja uprzywilejowania o jakiej mówisz jest zabroniona przez prawo. Dopuszczalne jest max. 2 głosy na akcje. Ale statut zawiera wiele ciekawych myków. Zarówno krauze jak i prokom mają osobiste uprawnienia do powoływania zarówno zarządu jak i RN. Dopóki będą posiadać chociaż 1 akcje te uprawnienia nie wygasną. Dalej - charakterystyką takich uprawnień jest to, że nie można ich zdebrać zainteresowanemu bez jego zgody - stąd kiedy czytam o wesołym komitecie "Nasz-petrolinvest" zastanawiam się na promowanie czego albo kogo jest on nastawiony... Do tego statut zawiera sporo postanowień uprawniających zarząd np. do emisji akcji w ramach kapitału docelowego czy podwyższenia dla objęcia akcji w wyniku wykonania warrantów subskrypcyjnych. Czy np uprawnienie zarządu do wyłączenia prawa poboru. Wszystko bez zgody walnego. Same cukiereczki.
Edytowany: 25 sierpnia 2011 20:05
|
|
0 Dołączył: 2009-09-28 Wpisów: 7
Wysłane:
26 sierpnia 2011 19:57:30
przy kursie: 5,70 zł
notowania.pb.pl/espi/2478496/i...Cytat:w odpowiedzi na Państwa prośbę o przekazanie informacji poza walnym zgromadzeniem, działając na podstawie art. 428 § 6 k.s.h. przekazujemy Państwu, jako akcjonariuszowi PETROLINVEST S.A. ("Spółka"), informacje stanowiące odpowiedzi na zadane przez Państwa pytania:
1. Na jakim etapie znajdują się prace związane z odwiertem Koblandy K-4?
Zgodnie z raportem bieżącym Spółki nr 44/2011 z dn. 03 czerwca 2011 oraz komunikatem prasowym z tego samego dnia dotyczącego struktury Koblandy, które pozostają aktualne na dzień sporządzenia niniejszej odpowiedzi, informujemy, że norweska firma geofizyczna Petroleum Geo-Services zakończyła przetworzenie danych sejsmicznych 3D z obszaru Koblandów z uwzględnieniem wyników wykonanego przez Petrolinvest odwiertu K-3 w Kazachstanie. Nowe wyniki przetworzenia wspólnie z rezultatami odwiertu oraz wcześniej zebranymi danymi, potwierdzają budowę i wysoki potencjał odkrytego złoża ropy odwiertem K-3. Jednocześnie nowe dane pozwalają na wskazanie optymalnego miejsca wykonania odwiertu K-4. Na wysoką jakość i wiarygodność uzyskanych wyników bardzo duży wpływ miało zastosowanie najnowocześniejszego na rynku oprogramowanie wspomagające analizę danych sejsmicznych oraz bezpośrednia i pełna współpraca specjalistów firmy Total z centrum naukowego w Pau we Francji. Dzięki tym danym możliwe będzie również przebadanie wewnętrznej budowy złoża, a co za tym idzie, możliwie precyzyjne wskazanie optymalnego miejsca dla wiercenia nowego odwiertu K-4.
(...) Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków - forum nie jest linkownią, tylko miejscem wymiany poglądów
Edytowany: 27 sierpnia 2011 14:05
|
|
0 Dołączył: 2009-11-03 Wpisów: 1
Wysłane:
26 sierpnia 2011 21:27:55
i jeszce jedno info z dzisiaj,obrodziło cos tymi infami gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...Cytat:Zarząd spółki PETROLINVEST S.A. (dalej "Spółka", "Petrolinvest") informuje, że w dniu 26 sierpnia 2011 roku, zgodnie z postanowieniami umowy nabycia udziałów w spółce Silurian Hallwood Limited ("JVC") zawartej w dniu 23 sierpnia 2011 roku ze spółką Tabacchi Enterprises Ltd. ("Tabacchi") (o której zawarciu Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 83/2011) ("Umowa Sprzedaży Udziałów w JVC"), Spółka otrzymała od Tabacchi żądanie wyemitowania przez Petrolinvest na rzecz Tabacchi nieodpłatnie 7.100.000 warrantów subskrypcyjnych uprawniających do objęcia akcji Spółki w warunkowo podwyższonym kapitale zakładowym Petrolinvest. Kod:mod: dostawiaj cytaty do linków - forum nie jest linkownią, tylko miejscem wymiany poglądów
Edytowany: 27 sierpnia 2011 14:05
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2011 22:26:38
Petrol jest wyceniany wg Money na 442,86 mln ( źródło), wg bankiera na 409,14 mln ( źródło), wg Stooq na 409,13 mln ( źródło - widać, że stoczek korzysta z tego samego źródła danych co bankier, ale zaokrągla 0,136 do 0,13), a wg StockWatch na 378,11 mln. Wygląda na to, że dzięki misternym dodrukom akcji Krauzemu udało się zmylić trop i serwisy z otwartą przyłbicą przyznają, że same już nie wiedzą ile ten jego biznes (z całym szacunkiem dla innych biznesów) jest warty. Niezależnie jednak od tego, kto jest w posiadaniu racji, szacunek dla StockWatch za wycenę prawdopodobnie najbliższą "wartości godziwej". 20 listopada 2008 Petrolinvest był na giełdzie wg Stooq wyceniany (po najniższym kursie tego dnia) na 166,38 mln zł. To najniższa wartość w historii. Inne serwisy nie dają mi tak łatwej możliwości sprawdzenia wyceny spółki w przeszłości (szkoda szczególnie SW), więc aby uniknąć samodzielnego poszukiwania prawdy niniejszym zawierzam - dla celów sformułowania konkluzji - danym najłatwiej dostępnym i zauważam, że omawiana spółka jest obecnie warta ok. 2,5 raza więcej niż w dołku. Ładny wzrost, dużo się pewnie w firmie przez ten czas na lepsze zmieniło, pogratulować akcjonariuszom nosa. Gdyby chcieć zniwelować drukarskie zapędy Spółki - te akcje nie nadążają ze spadkami.
Edytowany: 26 sierpnia 2011 22:43
|
|
Wysłane:
27 sierpnia 2011 00:09:01
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
27 sierpnia 2011 00:56:48
@Nocny Piękne:) Naprawdę. Swoją drogą kolesiowi od komunikatów naprawdę należy współczuć. Spalarnia nie była złym pomysłem, tylko za późno to opublikowali. Gdyby poszli za ciosem i podali tuż po tym wyskoku na ponad 11, założę się, że drobni potraciliby głowy i wywindowali kurs najmarniej do 30 zeta. W takim układzie można by nawet pokusić się o upłynnienie całej nowej emisji powyżej 10. Tam zawiódł jakiś dział "strategiczny", odpowiedzialny za wychwytywanie oczekiwań "ludu". Komuś ubzdurało się, że lud oczekuje Siluriana, więc zamiast iść sprawdzoną ścieżką, zmarnowali kupę czasu na próby porwania drobnych tymi śmiesznymi informacyjkami. A mogli przecież zupełnie inaczej:) Wystarczyłoby po publikacji artykułu o stu metrach odczekać z półtora miesiąca, w międzyczasie zrobić emisję, pobełkotać o rdzeniach, potem podać to coś, od czego znów skoczyło na 11 (nie pamiętam już, co to było, chyba coś z Totalem), od razu po tym info o spalarni i jako wisienka na torcie kolejny komunikat, że na przykład złożem Shyrak interesuje się "duży zagraniczny inwestor", w tej roli mógłby wystąpić ten bankrut od Siluriana. Komunikaty o łupkach mogliby puszczać w międzyczasie, dla podtrzymania entuzjazmu:) Tymczasem - jest jak jest. Jednak z niecierpliwością czekam na kolejne odsłony tej mydlanej opery:)
|
|
0 Dołączył: 2010-04-11 Wpisów: 12
Wysłane:
29 sierpnia 2011 07:42:52
Też jestem ciekaw co będzie dalej:). Czekam z boku na podłączenie się, ale nie dają okazji do wejścia. Z reguły każdy "roponośny" news kończy się wysokim otwarciem i zjazdem w dół. Raptem kilka dni temu z 300 tysięcy po PKC-u wyciągnęło kurs na 6,5 z otwarcia i klops. Następnie zjazd 15%:(. Szkoda że tak szybko. Już za 2 dni Petrolek pokaże raport półroczny, może coś w nim ciekawego napiszą o złożach. Minęło ponad pół roku od 100 m do milionów baryłek czarnego złota i cisza w temacie.
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2011 08:36:42
@Cedricguard
a w sumie dlaczego szkoda? Od miesiąca dla firmy Petrolinvest dostępne są kontrakty terminowe. Możesz więc zająć i normalna długą pozycje (na wzrost) i krótką (zarabiać jak kurs spada). firma chciała poprawić płynność a prawdopodobnie będzie to jej gwóźdź do trumny bo po intensywnym wzroście paru dużych graczy ustawiających się na short zwala kurs, kiedy wcześniej woleli grać na 2-3 podbitki. Teraz mają zarobek na long raz , a potem drugi na short. Więc i tak wychodzi im na to samo co kiedyś 2 podbitki na akcjach, a bezpieczniej bo wiadomo że firma ciągle praktycznie nie ma żadnej poważnej wartości. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 sierpnia 2011 08:41
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 190
Wysłane:
30 sierpnia 2011 08:45:59
przy kursie: 5,94 zł
Wygląda na to, że zmieniło się podejście rozgrywających na Petrolu. Po dużym wzroście (już nie tak spektakularnym jak kiedyś bywało :) )następuje wyprzedaż - tak, żeby wszyscy co weszli myśleli, że "wtopa" i zaraz wyszli ze stratą. Następnie zaczyna się faktyczny skup i w ciągu 2 dni +10%  . Jeżeli dzisiaj znowu zobaczymy 6,50 będzie ciekawie . Dodatkowo mamy informacje, że poszukiwanie gazu z łupków nie jest szkodliwe: Cytat:Poszukiwania łupków są bezpieczne
www.bankier.pl/wiadomosc/Poszu...
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 09:35:43
przy kursie: 5,91 zł
no to fantastycznie dadek rośnie nam OIL dzisiaj, po prostu buty z nóg wyrywa tak zasuwa... (teoria tak bezsensu że aż głowa boli, po dużym wzroście wyprzedaż jest najzwyklejszą realizacją zysków... a mniej doświadczeni inwestorzy idą na te teksty o odbieraniu im akcji jak muchy na miód). * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 sierpnia 2011 09:36
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 10:00:05
scarry przeczytaj uważnie bo mówiłem, że będzie ciekawie jak dzisiaj petrol pójdzie na 6,5. A po realizacji zysków raczej nie skupujesz od razu akcji a tutaj wygląda na to, że tak właśnie było. Obserwuję poprostu kurs i dzielę się spostrzeżeniami , krytyka zawsze jest wskazana ale bez zbędnych ironii bo ostatnio nie wiadomo kto będzie miał rację Kod:mod: proszę zapoznać się z regulaminem. post nadaje się do skasowania. dywagacje na temat zdarzenia, które jeszcze nie wystąpiło, podawanie kursu docelowego bez uzasadnienia, i magiczne "będzie ciekawie". od kiedy na giełdzie nie jest ciekawie, szczególnie na Petrolu?
Edytowany: 30 sierpnia 2011 10:51
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 10:22:20
dadek napisał(a): Jeżeli dzisiaj znowu zobaczymy 6,50 będzie ciekawie . Dodatkowo mamy informacje, że poszukiwanie gazu z łupków nie jest szkodliwe: Poszukiwania łupków są bezpieczne
Nie za bardzo rozumiem, pod co dzisiaj miałoby rosnąć i dlaczego aż do 6,5. To, co dzieje się na papierze w tej chwili jest klasyczną spekulacyjną przepychanką. Ponieważ ostatnio faktycznie zmienił się tu trochę styl gry i trzeba kupować dzień wcześniej, żeby załapać się na skalpowanie w dniu następnym, zapewne niektórzy tak właśnie robią, stąd ograniczone wzrosty. Jednak 6,5 jest tu na chwilę obecną ceną z sufitu. Wyraźnie widać, że ukształtował się nowy kanał, w którym porusza się kurs, podobny do tego 10 - 11, przed ostatecznym przebiciem psychologicznej dziesiątki. W tej chwili kurs hula sobie w granicach 5 - 6, przy czym poziom 5 PLN, jest z przyczyn mi nieznanych bardzo mocno broniony. Może też jakaś psychologia? Tak czy inaczej niebawem raport, który będzie tragiczny, bo inny być nie może, więc i pod to rosnąć nie będzie. Co do gazu - poszukiwania łupków może i są bezpieczne. Ale na pytanie, czy bezpieczne są ich poszukiwania z Oilem odpowiedz sobie sam:)
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 10:41:33
dadek napisał(a):scarry przeczytaj uważnie bo mówiłem, że będzie ciekawie jak dzisiaj petrol pójdzie na 6,5. A po realizacji zysków raczej nie skupujesz od razu akcji a tutaj wygląda na to, że tak właśnie było. Obserwuję poprostu kurs i dzielę się spostrzeżeniami , krytyka zawsze jest wskazana ale bez zbędnych ironii bo ostatnio nie wiadomo kto będzie miał rację tu nie trzeba ironii... kurs ma zawsze rację a nie kto kogo przegada  kliknij, aby powiększyćjak już mówiłem - wprowadzenie kontraktów CFD na akcje Petrola zmieniło styl i reguły gry, tylko drobni jeszcze tego nie zauważają. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 sierpnia 2011 10:46
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 11:09:14
No takie wybicie tutaj jest możliwe tylko po potwierdzeniu wielkości i opłacalności wydobycia złóż :) Prawda, że z powyższego wykresu widać piękne podwójne dno a znając RK to powinien wykorzystać taki moment na jakieś info . Tyle tylko, że chyba wyrzucił już wszystkie asy z rękawa. Dzisiaj wygląda na upychanie akcji a wspomniane info RK pod podwójne dno chyba już mieliśmy tylko tyle, że nie przyniosło spodziewanych rezultatów.
Edytowany: 30 sierpnia 2011 11:18
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2011 11:22:19
artbeco napisał(a):biorąc pod uwagę dar od Bena dwa tygodnie spokoju , można się pokusić o spekulacje na temat możliwości technicznego wybicia na petrolu . wiele na to wskazuje że wybicie dziś lub jutro jest bardzo możliwe ,pułap jaki może ono osiągnąć jest w przypadku petrola trudny do oszacowania może być w granicach 10 14 lub 18zł ,albo i wyżej. A co niby wskazuje na jakiekolwiek wybicie? Wykres? Technicznie może wybijać o 30 - 40 groszy. Wszystko. Przykro mi, ale już 10 PLN jest przy obecnych warunkach czystą i nieosiągalną abstrakcją. Niestety, skoki o 100% w dwa dni odeszły tu już do lamusa bepowrotnie, gdyż ich powodem były za każdym razem różne hurraoptymistyczne nowiny, z których nic potem nie wynikało. Ok, sztuczka była dobra, ale już się zgrała. Teraz, mogą sobie publikować bóg wie co, a i tak nikt nie uwierzy, albo uwierzy tak na 10 procentowe wzrosty. Co do 18 złotych - moim zdaniem kurs może osiągnąć ten poziom jedynie w przypadku scalenia akcji w proporcji 10:1. W takim wypadku, spadając z 50 - 60 PLN po roku będzie 18:)
|
|