0 Dołączył: 2009-06-06 Wpisów: 148
Wysłane:
31 sierpnia 2011 10:17:16
przy kursie: 5,97 zł
irfy napisał(a):[quote=artbeco] Teraz, mogą sobie publikować bóg wie co, a i tak nikt nie uwierzy, albo uwierzy tak na 10 procentowe wzrosty. Jestem nowy na Petrolu i jeszcze nie zniechęcony do niego. To co piszesz w sowim poście ma uzasadnienie psychologiczne i może być wynikiem wieloletniego zniechęcania. Ciekawe wydaje mi się, że informacje dotyczące kolejnych etapów wiercenia, które dawały tylko nadzieję na znalezienie czegoś, były odbierane hurraoptymistycznie, a ostatnia dużo bardziej konkretna i poparta komentarzami władz spółki przeszła "nieomal" bez echa. Nie myślę, żeby to były kłamstwa. Dlatego uważam, że konsekwencją ostatnich wydarzeń będą kolejne pozytywne informacje, które mogą kurs pociągnąć. Może to trochę życzeniowe myślenie, ale ryzykuję świadomie i wiem co może się wydarzyć.
|
|
19 Dołączył: 2011-08-25 Wpisów: 86
Wysłane:
31 sierpnia 2011 13:58:48
Jest swiatelko w tunelu. Wczoraj zmienil sie akcjonariat Ryska, obecnie ma 8.58% wiec "letko" wzrosl. Czy nie uwazacie, ze jakby spolka zdychala to by nie zwiekszal udzialu? chyba ze szykuje podbic cene i sprzedac z zyskiem?
Jestem nowy na gieldzie, podzielcie sie spostrzezeniami.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-17 Wpisów: 6
Wysłane:
31 sierpnia 2011 14:05:03
Kolego nie wiem skąd masz te informacje, ale na stronie petrola sa inne dane: www.petrolinvest.pl/pl/akcjona...
|
|
|
|
19 Dołączył: 2011-08-25 Wpisów: 86
|
|
0 Dołączył: 2011-05-17 Wpisów: 6
Wysłane:
31 sierpnia 2011 14:13:39
...wejdź na stronę petrolinvest tam są inne wielkości. Po za tym nie było, żadnych informacji w sieci dotyczących zmiany ilości akcji przez RK (oczywiście na plus, ostatnie informacje wskazywały zmiany na minus).
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
31 sierpnia 2011 15:28:49
xyon napisał(a):Jest swiatelko w tunelu. Wczoraj zmienil sie akcjonariat Ryska, obecnie ma 8.58% wiec "letko" wzrosl. Czy nie uwazacie, ze jakby spolka zdychala to by nie zwiekszal udzialu? chyba ze szykuje podbic cene i sprzedac z zyskiem?
Jestem nowy na gieldzie, podzielcie sie spostrzezeniami. Ponieważ jesteś nowy (a ja stary), dzielę się spostrzeżeniami. Otóż: szanowny pan Ryszard istotnie mógł zwiększyć stan swojego posiadania akcji. Problem tkwi w tym, że owo zwiększenie nie odbyło się tak, jak to sobie zapewne wyobrażasz, czyli poprzez skupowanie akcji z rynku. W żadnym wypadku. Zwiększenie udziału przez naszego pupilka odbywa się za każdym razem w ten sposób, iż uchwala on sobie kolejną emisję góry akcji, następnie "obejmuje" je i gubiąc nogi oraz resztki włosów z głowy pędzi z nimi na giełdę, żeby odsprzedać je tobie. Oczywiście każda taka sprzedaż poprzedzona jest stosownym komunikatem, w stylu "Pasterze śpiewają, bydlątka gęgają, cuda, cuuuuda ogłaszają!". W zeszłym tygodniu został opublikowany stosowny news, Ryszard objął i... cóż, wszystko wskazuje na to, że nie udało mu się wypchnąć całości. Ups. Tak więc wygląda na to, że udziały zwiększyły się, człowiek od wymyślania komunikatów zamiast premii dostał wiadro płuczki i balonik z resztką niespalonego gazu, zaś zespół planowania strategicznego dywaguje, z której strony by tu teraz:)
|
|
0 Dołączył: 2011-08-31 Wpisów: 1
Wysłane:
31 sierpnia 2011 17:45:45
slawek31113 napisał(a):...wejdź na stronę petrolinvest tam są inne wielkości. Po za tym nie było, żadnych informacji w sieci dotyczących zmiany ilości akcji przez RK (oczywiście na plus, ostatnie informacje wskazywały zmiany na minus). Wygląda na to, że dane na ich stronie są nieaktualne. Wg Raportu bieżącego 85/2011 z 26.08 spółka Tabacchi zrealizowała swe uprawnienie do objęcia 3.550.000 akcji zwykłych na okaziciela serii C Spółki. A docelowo wg raportu Tabacchi ma objąć 7.100.000 akcji - to będą mieli więcej od Ryśka ;)
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
31 sierpnia 2011 19:02:41
"...Głównym celem zwołania Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki jest podjęcie uchwały o warunkowym podwyższeniu kapitału zakładowego Spółki. Uchwalenie nowego kapitału związane jest z wdrażaniem i realizacją nowej strategii Spółki zakładającej uzyskanie przez Spółkę w najkrótszym możliwie czasie dodatnich przepływów finansowych oraz dodatniego wyniku z prowadzonej działalności operacyjnej. Podwyższenie kapitału służy przede wszystkim uzyskaniu przez Spółkę efektywnego narzędzia umożliwiającego pozyskanie środków finansowych przede wszystkim w związku z koniecznością: (i) zabezpieczenia środków finansowych na prace na odwiercie Shyrak 1, w szczególności prace prowadzone pod kątem przygotowania do opróbowania odwiertu oraz przygotowania do przemysłowej eksploatacji węglowodorów; (ii) zabezpieczenia środków finansowych na uruchomienie produkcji przemysłowej na Kontrakcie Emba, w szczególności w zakresie wykonania nowych odwiertów, w celu przejścia do przemysłowej eksploatacji węglowodorów; (iii) zabezpieczenia środków finansowych na inwestycje i rozwój projektów związanych z gazem łupkowym i ropą łupkową; (iv) umożliwienia spełnienia warunków zawieszających umowy zawartej z francuskim koncernem Total, w sprawie wspólnych inwestycji na złożu Koblandy w ramach największej koncesji Grupy Petrolinvest w Kazachstanie - OTG; (v) zabezpieczenia potrzeb płynnościowych Spółki w związku z redukcja jej zadłużenia oraz umożliwienia realizacji zobowiązań wobec podmiotów finansujących. ..." mojeinwestycje.interia.pl/news...Rychu mnie rozbraja. Ostatnia emisja miała na celu finansowanie eksploatacji złoża a kolejna ma dotyczyć "przygotowania do opróbowania odwiertu"??? Następna emisja może będzie miała zapewnić zakup koncesji Shyrak???
|
|
0 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 27
Wysłane:
31 sierpnia 2011 19:58:51
Jeśliby cały uchwalony i jeszcze nie uchwalony warunkowy kapitał zakładowy miał zostać faktycznie objęty to mamy 900 mln złotych. Kto przy zdrowych zmysłach pakuje prawie miliard złotych w wydmuszkę? Trzeba po prostu zwiększać zaangażowanie wprost proporcjonalnie do kolejnych emisji. Wtedy rozwodnienie akcji nie będzie Wam straszne. Poza tym, Rysio podzczas debiutu uprzedzał, że ten biznes jest ogromnie kapitałochłonny i na zyski trzeba będzie poczekać kilka lat. Moim zdaniem pojawią się w sprawozdaniu za 2013 rok. p.s. mam nadzieję, że zobaczymy 1/akcję!
Edytowany: 31 sierpnia 2011 19:59
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
31 sierpnia 2011 21:11:24
No to bedzie glosowane podniesienie kapitalu o 300-400 mln 31.08. Warszawa (PAP) - NWZA Petrolinvestu zdecyduje o podwyższeniu kapitału zakładowego o 300-400 mln zł poprzez emisję 30-40 mln akcji serii D bez prawa poboru - poinformowała spółka w środowym komunikacie. "Podniesienie kapitału związane jest z realizowaną przez spółkę strategią rozpoczęcia przemysłowej eksploatacji ropy naftowej w Kazachstanie, w szczególności z ogromnym potencjałem odkrytego przez Spółkę złoża Shyrak, a także inwestycjami w niezwykle dynamicznie rozwijający się segment gazu łupkowego w Polsce w ramach posiadanych przez Grupę Petrolinvest koncesji. Realizacja programu inwestycyjnego Petrolinvestu wymaga zapewnienia Spółce możliwości pozyskania finansowania, także w drodze podwyższenia kapitału zakładowego" - napisano w komunikacie. linkCzyli jak ostatnio pisalismy, grane pod łupki"niezwykle dynamicznie roziwiajacy sie segment gazu lupkowego w Polsce" = czytaj -da sie wyciagnac kase od inwestorow. Dodam tylko,ze zainteresowani obrotnoscią "własciciela" niech przeczytaja dzisiejsze komunikaty z Biotonu odnosnie sprzedazy udziałow firmy BIOLEK SP z oo
Edytowany: 1 września 2011 10:07
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-08-30 Wpisów: 8
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2011 23:24:50
Jak dla mnie wyglada "bombowo" .
Przychody spadly a ilosc akcji zwiekszyla sie 2x. Jednak jest to spółka wydobywcza i poszukiwawcza a w dzisiejszym komunikacje mozna przeczytac "...ogromnym potencjałem odkrytego przez Spółkę złoża Shyrak"wiec spodziewam się,że niedługo wszyscy posiadacze akcji będą mogli się poczuć jak Shejkowie z Arabi Saudyjskiej, zasiąść na fotelu i zaplacic sobie cygaro-:) bo juz "niedlugo" poplyna ze złoża petrodolary!!!!hahah!
Tak na powaznie, dla mnie nic sie nie zmienilo w tej spolce, ciagle emisje, dziwne komunikaty,zmiany w spolkach, przejecia,laczenia tak tylko by zrobic ta strukture jeszcze bardziej nieprzejrzysta i zakrecic inwestora w glowie. Dobra na wybitki i spore spadki(kontrakty).
Edytowany: 31 sierpnia 2011 23:25
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2011 23:32:38
meister23 napisał(a):Jeśliby cały uchwalony i jeszcze nie uchwalony warunkowy kapitał zakładowy miał zostać faktycznie objęty to mamy 900 mln złotych. Kto przy zdrowych zmysłach pakuje prawie miliard złotych w wydmuszkę? Trzeba po prostu zwiększać zaangażowanie wprost proporcjonalnie do kolejnych emisji. Wtedy rozwodnienie akcji nie będzie Wam straszne. Poza tym, Rysio podzczas debiutu uprzedzał, że ten biznes jest ogromnie kapitałochłonny i na zyski trzeba będzie poczekać kilka lat. Moim zdaniem pojawią się w sprawozdaniu za 2013 rok. p.s. mam nadzieję, że zobaczymy 1/akcję! Nikt, może poza kilkoma tysiącami zupełnie omotanych drobnych nie wpakuje w tę spółkę złamanego grosza. Po prostu w tej chwili grany jest wariant B, kiedy wariant A - z podbitkami pod różne cudowne komunikaty zgrał się do reszty i zwyczajnie przestał działać. Teraz więc R.K będzie bez żenady wywalał dowolne ilości akcji prosto w rynek, zarabiając tyle, ile ten będzie w stanie zapłacić za tego śmiecia, z drugiej strony wykupi kontrakty na spadki. Biznes pewny i bez pudła, w dodatku umożliwiający pełną kontrolę, bo tylko największy rozgrywający będzie wiedział, kiedy rozpocznie sprzedaż i kiedy rozpocznie się zwała. Majstersztyk. Gdyby KNF naprawdę zamierzała robić to, do czego została powołana, powinna wstrzymać kontrakty na spółkę, zaś handel wrzucić na dwa fixungi, dopóki właścicielowi nie odechce się koszałków. Nie zrobi tego, wiec przez najbliższe pół roku nadal będziemy świadkami żałosnej farsy, jakiejś komedii łotrzykowskiej rozgrywającej się na tym walorze. Później zaś firma albo pójdzie do piachu, bo zbankrutuje, albo ulegnie "biotonizacji" - tryliard akcji i groszowe skoki. Trochę szkoda, ale wszystko kiedyś się kończy. Co do sprawozdania za 2013, sądzę, że będzie już pisane przez syndyka:)
|
|
Wysłane:
31 sierpnia 2011 23:51:08
Irfy obadaj dzisiejsze komunikaty na Biotonie, tam jest dokładnie to samo. Jedyna spółka która przynosi zyski ze stajni R.K. to Polnord, choć jego cena gdyby był inny właściciel byłaby zupełnie inna.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
1 września 2011 09:22:12
przy kursie: 5,78 zł
przy dzisiejszej kapitalizacji zwiekszenie kapitalu o 400mln PLN spowoduje rozwodnienie akcji o jakas polowe. Zakladajac, ze prezesik nie klamie i to faktycznie bedzie ostatni rzut akcji na gielde, wtenczas mozna ustawic sie pod koniec tych nowych emisji z kupnem, gdzies moze ok 3pln.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
2 września 2011 20:35:43
przy kursie: 5,50 zł
Ale możliwe jest jeszcze jedno wytłumaczenie. Ta emisja jest przeznaczona dla R. Krauze, po to, aby mógł odzyskać swe niegdysiejsze udziały w spółce. Obejmie ją w całości. Zakładając, że tam faktycznie jest ropa, to właśnie to powinien zrobić. Przez cały czas zmniejszał zaangażowanie w spółkę, bo jej los był niepewny. Teraz wie, że spółka ma szanse przynieść zyski. Jak odzyskać udziały, żeby ostatecznie wyjść z zyskiem z tej zabawy? Przecież skupowanie z rynku nie uda się na dłuższą metę. Nie w takiej skali. Może skupi 5-10 mln akcji poniżej 10 zł, ale potem, kiedy ulica się dowie, kurs poleci w górę jak szalony. Kto inny mógłby objąć tą emisję? Rynek? nie ma szans. Jeśli wyrzuci na parkiet 40 mln akcji, kurs w dwa dni zrówna się z kursem Biotonu. Owszem, zarobi na kontraktach, ale to będzie jego koniec. Wiem, że większość sceptyków w komunikat o ropie nie wierzy. Ja sam nie mogę uwierzyć, że to już - że Petrol odkrył ropę/gaz. Zupełnie inaczej sobie wyobrażałem tą chwilę. Ale ten komunikat podaje dokładnie takie informacje, jakich spodziewałem się po rzeczowym komunikacie na temat odkrytego źródła węglowodorów.
|
|
Wysłane:
2 września 2011 22:25:42
@Mieszko Obawiam się, że nie masz racji. Po pierwsze, skąd niby R.K wziąłby te 300 - 400 mln PLN na objęcie nowej emisji? To olbrzymia góra szmalu, nawet na niego, zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt, że nikt mu nie pożyczy, szczególnie kiedy się dowie, na co te środki. Banki zażądają zabezpieczeń a bogaci kumple postujają się w czoło. Po drugie, gdyby było tak jak piszesz, nie ogłaszałby kolejnej emisji, tylko objął w całości tę, którą uchwalił teraz. Zresztą i tej nie objął w całości, a to co objął od razu wywalił w rynek, poza jakąś resztówką, której najwyraźniej wywalić nie zdołał. Po trzecie, nie dopuszczałby do interesu jakiegoś Tabacchi, czy jak to się pisze (co to w ogóle jest??), które na milę śmierdzi graniem na spadki, shortami i podobnymi zagrywkami. Co do "końca" i "wyrzucenia na parkiet 40 milionów akcji" - sądzę, że to już jest właśnie koniec, tylko dobrze opakowany i podany. Gdyby zwołał walne i powiedział, że kopał, kopał, do ropy się nie dokopał, znalazł jakiś gaz, ale mało go i nie opłaca się wydobywać z takiej głębokości, to by go tłum mógł rozszarpać, a w najlepszym razie ciągać po prokuratorach. Potrzebne mu to? Nie. Ale kasa potrzebna. Więc żeby wycisnąć jej jak najwięcej z jednej strony nadal udaje, że na Shyraku ma ropę a Total traktuje go poważnie, z drugiej zaś wymyślił sobie tego Siluriana, orzekł, że wart jest 200 milionów i intensywnie "lansuje" go, gdzie tylko może. Skończy się to zaś w ten sposób, że uchwali kolejną emisję (może nawet niejedną), wszystko co "obejmie" wywali w rynek, ale nie PKCem z ukrytego, bo wtedy faktycznie po dwóch dniach byłby Bioton bis, tylko stopniowo, puszczając równocześnie jakieś bzdetne infa. W ten sposób wszystko się rozlezie, rozmięknie, rozleniwi, po roku nikt już nie będzie pamiętał, na co te emisje właściwie były, kurs się uspokoi, zniknie wprawdzie płynność, ale to już będzie bez znaczenia, bo prędzej czy później i tak by do tego doszło. Drobni trochę pokrzyczą, ale zapcha im się gęby stwierdzeniem, że przecież Silurian, który lada moment wydobędzie miliardy baryłek z łupków, poza tym zaraz "spełnią się warunki umowy z Totalem" i wszyscy zostaną szejkami:)
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
2 września 2011 22:57:36
irfy - ja jestem jednak bardziej optymistycznym pesymista, mysle, ze ta rope jednak uda sie kiedys wydobyc lub sprzedac pola i jest na to spora szansa ale trzeba na to sporej gotowki. Nie wiem w jakiej cenie te nowe emisje maja byc emitowane, sam Rysio chyba jeszcze nie wie, ale wydaje mi sie, ze kolejnej emisji po 10pln nie uda im sie juz przeprowadzic na dzis dzien. Czesc kapitalu (na te 400mln) zdobeda przez kredyty (nie pamietam, 80mln?), czesc pod zastaw wiatraczkow pewnie, tak czy siak w rynek pojda akcje i to z pewnoscia odbije sie na kursie. jestem jednak sceptycznym optymista w dluzszym terminie, nie kupilbym tych akcji teraz ze wzgledu na planowane rozwodnienie, ale po zakonczniu emisji zastanowie sie nad tym. Mozesz miec tez racje oczywiscie, jesli ta emisja nie okaze sie ostatnia jak to prezesik 'ma nadzieje' no to calkiem mozliwe, ze to sie bedzie ciagnelo kolejne miesiace i lata. Jakby nie patrzec spolka jest w trendzie spadkowym od czasow jej powstania, a kapitalizacja wcale nie maleje, wrecz przeciwnie. ach i jeszcze jedno, nie wszystkie jeszcze akcje z poprzedniego pakietu 30mln poszly w ruch, te dzisiejsze 3.5mln akcji wprowadzonych na GPW to jeszcze nie koniec, jesli dobrze licze to zostalo jeszcze dobrych pare milionow do wydrukowania. a to jako ciekawostka: :) en.wikipedia.org/wiki/Pump_and...Cytat: "Pump and dump" is a form of microcap stock fraud that involves artificially inflating the price of an owned stock through false and misleading positive statements, in order to sell the cheaply purchased stock at a higher price. Once the operators of the scheme "dump" their overvalued shares, the price falls and investors lose their money. Stocks that are the subject of pump-and-dump schemes are sometimes called "chop stocks".
Edytowany: 2 września 2011 23:10
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 2
Wysłane:
3 września 2011 09:47:17
Witam Na dzień 27.09 zaplanowane jest NWZA.Jak wyobrażacie sobie uchwalenie czegokolwiek bez stosownego poparcia w postaci prawa głosu wynikajacego z posiadanych akcji? Jeśli macie ochotę poznać buźki słupów, to zapraszam na owo zgromadzenie A co jeśli Tabacchi ma korzonek na cyprze i trzyma jedną nóżkę w Ryśkowym buciku? Po jakiego wacka ogłaszać wytrysk i brac nową emisję po (dajmy na to)80 złociszów, jeśli by akcje na giełdzie rozpaliły się do 100.Dopiero by gawiedź Ryśka z błotem mieszała.
|
|
14 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 301
Wysłane:
3 września 2011 11:20:01
z tego co pamiętam to w statucie jest zapisane, że RK bez względu na ilość posiadanych akcji ma decydujący głos w spółce
|
|