PARTNER SERWISU
byndxhtt
13 14 15 16 17

Wybory Parlamentarne 2011

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 2 września 2011 20:05:57
Gutek84 napisał(a):
pop napisał(a):
Cytat:
Wszystko idzie do przodu????? To Ty chyba masz tą firmę w domu i w ogóle z niego nie wychodzisz. Powiedz mi co takiego idzie do przodu. F

A można wiedzieć w jakim mieście mieszkasz,że tam nic "nie idzie do przodu"?
Pytam,bo ja mieszkam w W-wie i tutaj potężne zmiany w rozbudowie miasta widać gołym okiem. Nie tylko chodzi o infrastrukturę i np.samo metro,ale też o las biurowców,w których przybyło dziesiątki tys. miejsc pracy bezpośrednio,a drugie tyle pośrednio (poprzez bud.).

Mieszkam w Warszawie od urodzenia i niewiele idzie do przodu. Wszystkie najważniejsze inwestycje jak most północny czy metro są opóźnione z powodu skandalicznych zaniedbań urzędników ratusza w wyniku czego procesy przetargowe przedłużały się w nieskończoność. Widzę ogromny przyrost ponad 2 tys. urzędników w ratuszu od początku rządów HGW. Widzę rosnące w postepie geometrycznym zadłużenie miasta. Widzę jedne w największych w Europie korków i absurdalne działania HGW, która chce rozwiązać ten problem poprzez wytępienie kierowców z miasta, podnoszenie opłat za parkowanie i drastyczne podwyżki cen biletów komunikacji miejskiej. Widzę totalny burdel pod pałacem kultury gdzie przestrzeń miała być tak wspaniale zagospodarowana, a do dziś nawet łopaty tam nie wbito. Wymieniać dalej? bo jeszcze mogę długo.

No jestem w szoku,jak można pisać,że w W-wie się nic dzieje,naprawdę nie zauważyłeś gigantycznych zmian chociażby w ciągu ostatnich 10lat...??? To ja myślałem,że mieszkasz w jakiejś dziurze,typu Kozia Wólka-to jeszcze bym zrozumiał rozżalenie,no ale nie widzisz żadnych zmian chociażby w Centrum? Zawsze były Złote Tarasy,mnóstwo nowych wysokościowców,mosty:Siekierkowski,Świętokrzyski i w budowie Północny...? To te ponad 20mld euro, które po upadku komuny trafiło w inwestycjach do W-wy gdzie wg Ciebie jest ulokowanych,w skarpecie,czy gdzie...???
To w którym mieście w Polsce zainwestowano więcej,chętnie poznam odpowiedź...Think

A co do Hanki,to dziwi mnie czemu nie wspomniałeś o tym,że -owszem,odwołano I przetarg na metro,który kosztował 6mld-ale po II przetargu koszt wybudowania metra jest o 2mld niższy,bo kosztuje tylko 4mld...?! Strasznie musisz być stronniczy,skoro tego korzystnego faktu dla finansów miasta nie chcesz zauważyć,a przecież wypadałoby...
Co do zadłużenia...Czemu nie wspomniałeś,że Hanka 2 lata temu zamieniła dług W-wy nominowany w złotówkach,na dług w euro,kiedy wtedy kosztowało blisko 4,80,dziś euro jest po 4,15 , więc transakcja była rewelacyjna
Zadłużenie się zwiększa,ale w końcu wydatki inwestycyjne w W-wie są największe od upadku komuny.
A ja aurat zdecydowanie wolę korki i kontynuację inwestycji,niż nic nie robienie jak to było za rządów Lecha Kaczyńskiego,gdy był prezydentem W-wy...
Hanka dostała w wyborach ponad 50% -owe poparcie, więc musieli na nią glosować również wyborcy innych opcji,bo jest ok.
A przy okazji,to pytanie:
-jeśli mało się obecnie inwestuje w W-wie za rządów Hanki,to za którego prezydenta W-wy były większe inwestycje...? Ciekawe,czy napiszesz też za którego prezydenta inwestycje kompletnie stanęły i zainwestowano najmniej,tylko już bez stronniczości,napisz jak było.Czekam na odpowiedź...wave
Edytowany: 2 września 2011 20:08

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 3 września 2011 11:01:23
mrk napisał(a):
Cytat:
widzie Panowie, Wy oczekujecie 'cudu'. ja nie pamietam, by Tusk obiecywal jakis konkretny cud.
nie ma cudu, jest praca. niech lkazdy robi porzadnie swoja prace, w poszanowaniu dla pracy innych, a bedzie dobrze. wowczas i polityke nie bedzie tak uwierac.
problem w tym, ze Polska to kraj cholernych malkontentow, ktorzy wiecznie maja jakies zarzuty i roszczenia. moze i wyszlismy z komuny, ale komuna nie wyszla jeszcze z wielu z nas. co np. Ty Gutku zrobiles by Tobie w Polsce zylo sie lepiej?

ja nie pisałem o cudzie tylko w kontekście Tuska tylko w temacie tego, że jesteśmy w ogonie UE mimo że być może wygląda to lepiej i jest nam przedstawiane, że jest lepiej. Nie jest to wina tylko Tuska a wszystkich rządów po kolei a najbardziej to chyba tych na początku, które tworzyły podwaliny.

siekoo może i buduje się więcej niż wcześniej, ale jest to okupione ogromnym wzrostem zadłużenia. I nie chodzi mi tylko o wzrost nominalny, bo ten choćby ze względu na inflację może być coraz większy, ale w relacji do pkb. Nigdy dług w relacji do pkb nie rósł tak szybko jak za tego rządu. Tak więc każdy kij ma dwa końce.

to wlasnie mialem na mysli - nie ma inwestycji: zle, bo sie nie rozwijamy. sa inwestycje - zle, bo sie zadluzamy. no, albo-albo.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 3 września 2011 11:41:49
nie wiem jak z inwestycjami w Warszawie bo mieszkam na głębokim zadupiu ale co do Hanki to kiedyś w telewizji słyszałem jej wypowiedź która brzmiała:
Warszawa wyemituje obligacje za ileś tam (nie pamiętam ile), ponieważ wszystkie większe europejskie miasta tak robią.
I to mi wystarczy, kobieta albo jest kretynką albo ludzi uważa za kretynów (skłaniam się ku drugiej opcji)
Ach i jeszcze sprawę kanapek dla pielęgniarek przypomnę....blackeye
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
Edytowany: 3 września 2011 11:43

pop
pop
0
Wysłane: 3 września 2011 12:41:58
Cytat:
Warszawa wyemituje obligacje za ileś tam (nie pamiętam ile), ponieważ wszystkie większe europejskie miasta tak robią.
I to mi wystarczy, kobieta albo jest kretynką albo ludzi uważa za kretynów (skłaniam się ku drugiej opcji)

No ale konkretnie,co w tym jest kretyńskiego,bo nie rozumiem...?
Obligacje wypuściła w euro (kurs wtedy był właśnie po 4,80),z czego spłacona była spora część zadłużenia w złotówkach,oszczędności są więc potężne,na czym tu polega kretyństwo...?

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 3 września 2011 13:21:36
Zdecydowanie PiS jako jedyna realna alternatywa odsunięcia od władzy Tuska i jego skrajnie niekompetentnych ministrów(m.in Skarbu czy Finansów).
Tak naprawdę to rządy Kaczyńskiego i Zyty Gilowskiej w dużej mierze gospodarce być "zieloną wyspą".
Przykład:Gdyby wtedy rządziło PO to dziś prawdopodobnie bylibyśmy w strefie euro albo w ERM2, nie trzeba chyba dziś mówić jakie byłyby dziś tego konsekwencje ...

pop
pop
0
Wysłane: 3 września 2011 13:28:10
Cytat:
Przykład:Gdyby wtedy rządziło PO to dziś prawdopodobnie bylibyśmy w strefie euro albo w ERM2, nie trzeba chyba dziś mówić jakie byłyby dziś tego konsekwencje ...

No chociażby takie,że nie byłoby dramatów firm z opcjami walutowymi,jak też tańsze kredyty w euro,niż w złotówkach...Mocna waluta wymusza też na firmach zmiany jakościowe i technologiczne,tym które nie chcą oszczędności-niech padają bez żalu.
P.S. Nie sądziłem,że ktokolwiek z graczy giełdowych może krytykować wprowadzenie euro,ludzie,są granice...Speak to the hand
Edytowany: 3 września 2011 13:30

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 3 września 2011 13:35:43
Wcześniej nie sądziłeś, że inwestorzy giełdowi mogą wogóle głosować na PIS.
POP - ostatnie miesiące pokazują siłe tego euro, czy Ty masz jako inwestor giełdowy co do tego jakieś wątpliwości widząc co się dokoła dzieje? Angel

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 3 września 2011 13:58:02
czyli lepsza zlotowka? oj, cosik watpie. ani to waluta silna, ani stabilna, za to duzo bardziej od euro podatna na ataki. fajnie miec wplyw na wlasna walute, ale obecnie jestesmy czescia organizmu zwanego Unia Europejska. juz nie ma Polski jako niezaleznego panstwa - jest europejski land/region/prowincja, nazwij jak chcesz. moze to jeszcze to do nas nie dotarlo, ale to juz inna rzecz. im szybciej to do nas dotrze, tym szybciej przestawimy sie na nowy model myslenia i tym szybciej zaczniemy odnosic z tego korzysci.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 3 września 2011 14:51:20
Unia nie jest takim jednolitym tworem jak sądzisz. Tu też wciąż są lepsze landy i gorsze, mają rózne prawa i obowiązki, różny poziom zadłużenia, kiedy robi się gorąco zaczynają patrzeć tylko na swoje interesy, nie wspomnę o róznych mentalnościach kulturowych.
Możesz sobie nazywać Polskę landem jeżeli tak Ci się podoba, ale nie musisz takiej optyki narzucać innym. Ja się nie wstydzę naszej słowiańskiej mentalności z jej zaletami i wadami.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 3 września 2011 17:40:18

???????????

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 3 września 2011 17:43

bankrucik
140
Wysłane: 3 września 2011 17:42:40
pop napisał(a):
Cytat:

No chociażby takie,że nie byłoby dramatów firm z opcjami walutowymi,jak też tańsze kredyty w euro,niż w złotówkach...Mocna waluta wymusza też na firmach zmiany jakościowe i technologiczne,tym które nie chcą oszczędności-niech padają bez żalu.
P.S. Nie sądziłem,że ktokolwiek z graczy giełdowych może krytykować wprowadzenie euro,ludzie,są granice...Speak to the hand

odpowiadając

problem jest taki ze poza gronem menedzerów z firm globalnych, ktore działaja na wielu rynkach wsrod pozostałych menedzerów zwolennikow euro jest malutko....

czyli ta wiekszość menedzerów z firm polskich myli się? daja sobie rade na rynkach światowych, a mimo wszystko nie narzekaja na złotowke.

a skoro znowu weszlismy na temat euro to ja bym chciał wreszscie usłyszeć o tych korzyściach z wejscia do strefy euro tylko tak konkretnie a nie na zasadzie ze duze korparacje tak mówia
poza tym zebysmy się musieli zrzucac na ratowanie innych krajów strefy euro( a tam takich krajow jest przewaga)

dobra gospodarke buduje sie na małych i srednich firmach a nie na wielkich korporacjach, nawet w USa to widać mimo ze sa oni kolebką wiekszości korporacji o zasiegu swiatowym

Fantomas
0
Wpisów: 379
Wysłane: 3 września 2011 18:52:37
pop napisał(a):

Zmiany technologiczne i jakościowe firm greckich są powszechnienie znane. Takimi produktami podbijają rynki światowe. Co prawda nikt w rzeczywistości nie zna takiego produktu, ale tym gorzej dla faktów, skoro chamy nie chcą się z pięknymi teoriami zgadzać.

Euro jest projektem politycznym a nie ekonomicznym. Nie sądziłem, że jakiś gracz giełdowy może być za takim poronionym pomysłem.

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 3 września 2011 22:38:32
buldi napisał(a):
Unia nie jest takim jednolitym tworem jak sądzisz. Tu też wciąż są lepsze landy i gorsze, mają rózne prawa i obowiązki, różny poziom zadłużenia, kiedy robi się gorąco zaczynają patrzeć tylko na swoje interesy, nie wspomnę o róznych mentalnościach kulturowych.
Możesz sobie nazywać Polskę landem jeżeli tak Ci się podoba, ale nie musisz takiej optyki narzucać innym. Ja się nie wstydzę naszej słowiańskiej mentalności z jej zaletami i wadami.

Buldi, nie sądzę aby Siekoo pisząc o landach/prowincjach chciał ubliżać Polsce.
Napisał tak gdyż traktat lisboński pozbawił nas niepodległości i z formalnoprawnego punktu widzenia nie ma już państwa polskiego. Mnie się obecna UE nie podoba, ten twór to coś na kształt ZSRR tyle że w łagodniejszej formie.
UE byłaby OK gdyby pozostała porozuminiem o wolnym handlu, wolnym przepływie towarów i usług. Niestety brukselskim biurokatom zamarzyło się stworzenie jednolitego państwa europejskiego, do tego maksymalnie zbiurokratyzwanego i scentralizowanego z wieloletnimi planami finansowymi rodem z ZSRR. To zła droga.
Edytowany: 3 września 2011 22:40

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 3 września 2011 23:45:24
Tak, pozbawił nas niepodległości. "Korwiniszczyzna" jak widać króluje ostatnio na StockWatch. Angel Też kiedyś przez to przechodziłem. Ale spokojnie, z tego się wyrasta. Przynajmniej ja wyrosłem. thumbright

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 3 września 2011 23:58:56
mila napisał(a):

Napisał tak gdyż traktat lisboński pozbawił nas niepodległości i z formalnoprawnego punktu widzenia nie ma już państwa polskiego. Mnie się obecna UE nie podoba, ten twór to coś na kształt ZSRR tyle że w łagodniejszej formie..

Brednie piszesz...!violent1
Jutro niedziela,idź do innego kościoła niż tego z radio ma ryja...salute
Edytowany: 3 września 2011 23:59

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 4 września 2011 00:22:16
A jest możliwe wprowadzenie w Polsce przepisów niezgodnych z prawem unijnym? Możliwa jest dowolna polityka podatkowa, akcyzowa? Możemy olać te wszystkie limity na mleko, kary za przekroczenie limitów? Możemy w ogóle jako państwo powiedzieć że całe to CO2 to psu na budę i przestać patrzeć na jakieś limity?

mila
0
Wysłane: 4 września 2011 01:28:10
Amol napisał(a):
mila napisał(a):

Napisał tak gdyż traktat lisboński pozbawił nas niepodległości i z formalnoprawnego punktu widzenia nie ma już państwa polskiego. Mnie się obecna UE nie podoba, ten twór to coś na kształt ZSRR tyle że w łagodniejszej formie..

Przydaloby sie wiecej kultury, ale w sumie to Twoja sprawa jak piszesz... Wracając do sedna sprawy to w którym miejscu piszę bzdury ?
UE to socjalizm, tak samo jak ZSRR, tyle że w UE masz więcej wolności... ot co... chociaż i w UE tej wolności jest z każdym rokiem coraz mniej.
Jeśli nie znasz rzeczywistości to nic na to nie poradzę... mogę jedyni dyskutowac z Tobą, pozdrawiam
Edytowany: 4 września 2011 01:40

mila
0
Wysłane: 4 września 2011 01:33:26
Marcin Osiecki napisał(a):
Tak, pozbawił nas niepodległości. "Korwiniszczyzna" jak widać króluje ostatnio na StockWatch. Angel Też kiedyś przez to przechodziłem. Ale spokojnie, z tego się wyrasta. Przynajmniej ja wyrosłem. thumbright

Traktat lisboński powołał do życia państwo jakim jest UE. Z prawnego punktu widzenia nie ma czegoś takiego jak niepodległe państwo które jest częścią innego panstwa. Więc nie ma już państwa Polskiego jako takiego, jesteśmy regionem UE. Natomiast przed podpisaniem traktatu UE była tylko organizacją. Aż trudno uwierzyć że kwestionujesz oczywiste fakty... no chyba że miałeś coś innego na mysli... pozdrawiam.

P.S. Skoro analityk SW wyrósł z zasad wolnego rynku to dokąd zmierza ten projekt ? Angel
Edytowany: 4 września 2011 01:37

bankrucik
140
Wysłane: 4 września 2011 10:38:45
mila napisał(a):
Amol napisał(a):
mila napisał(a):

Przydaloby sie wiecej kultury, ale w sumie to Twoja sprawa jak piszesz... Wracając do sedna sprawy to w którym miejscu piszę bzdury ?
UE to socjalizm, tak samo jak ZSRR, tyle że w UE masz więcej wolności... ot co... chociaż i w UE tej wolności jest z każdym rokiem coraz mniej.
Jeśli nie znasz rzeczywistości to nic na to nie poradzę... mogę jedyni dyskutowac z Tobą, pozdrawiam

a juz niedługo moga przywrócic jedyną z "widocznych" dla zwykłych ludzi udogodnien czyli kontrole na granicach....

socjalizm w czystej formie.... jak cos urzednikom z brukseli nie wychodzi to zawsze wyprodukują nową dyrektywę ( np o krzywiznie banana, rybach uznawanych za ryby itd) a potem znowu mozna do interpretacji tej dyrektywy zatrudnić setki nowych urzedników w kazdym panstwie, potem panstwo tworzy pod to rozporządzenia które znowu tworzą jeszcze glupsze przepisy...itd...

masz w pełni racje ze panstwo ktore nie moze tworzyć w pelni samodzielnie własnych przepisow straciło cząstkę niepodległości.... ( a jest prymat prawa uni nad prawem krajowym i to chyba zaden "fachowiec" tutaj nie bedzie podwazal?)

ta cząstka ma być coraz wieksza bo kolejny projekt chce wprowadzić jednolity system podatkowy czyli taki ktory nie bedzie konkurencyjny dla NIEMIC i FRANCJI...

w unii kazdy gra o własny interes( np: limity co2) , a my o tym jak gamonie zapominamy

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 4 września 2011 10:51:46
mila napisał(a):

Traktat lisboński powołał do życia państwo jakim jest UE. Z prawnego punktu widzenia nie ma czegoś takiego jak niepodległe państwo które jest częścią innego panstwa.

Niemcy, Francja i UK też zatem nie są niepodległe i w niczym to im nie przeszkadza?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,473 sek.

rwlrcjqg
srqnwaby
vvsbyvxd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uuilmkun
pvtdufsh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat