PARTNER SERWISU
tbhhvejs
261 262 263 264 265
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 5 września 2011 10:46:33 przy kursie: 11,10 zł
@Zarkan
a skąd pomysł że cena ropy zacznie rosnąc jak szalona? Not talking (fundamenty? technika?)

tutaj 30 letni kurs ropy Brent... imo to jedna z największych baniek spekulacyjnych na planecie i cena tylko będzie spadać w skali miesięcy czy najbliższych lat:

kliknij, aby powiększyć

tym bardziej że cena ropy WTI już spada (roczny wykres poniżej):

kliknij, aby powiększyć

dodatkowo - właśnie 5 firm wznowiło swoje prace w Libii przygotowywując wydobycie ropy. Więc to również będzie porządnie dołowało kurs z kolejnymi informacjami o uruchamianiu infrastruktury.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 września 2011 11:00

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 5 września 2011 11:10:11 przy kursie: 11,10 zł
Jednak z tego co wiem wiele firm wypowiadało się że zanim wrócą do poprzedniego wydobycia to minie około 15 mc. Póki co to firmy wracają aby oszacować straty. Dodatkowo obecne embargo na syrie też wcale nie pomaga. Oprócz tego zużycie ropy wciąż rośnie, zamiast maleć.

Ale prawda jest taka że tylko czas pokaże kto miał racje.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 5 września 2011 11:34:15 przy kursie: 11,10 zł
W Syrii nawet nowe władze mogą honorować umowy z zachodnimi firmami tak jak to jest obecnie w Libii:

Cytat:
Jak oświadczył członek tak zwanego zespołu stabilizacyjnego i zarazem ambasador Libii w Zjednoczonych Emiratach Arabskich Aref Ali Najed, zespoły wspomnianych firm "już powróciły", by oszacować szkody i ponownie uruchomić instalacje. Dodał, iż nowe władze będą honorować wszystkie zawarte w przeszłości umowy i nie zamierzają się spieszyć z nowymi kontraktami.

Źródło

@ Scarry

Dlaczego uważasz, że firma topi wszystkie pieniądze? Jak do tej pory większość kosztów była pokryta z emisji akcji lub skryptów dłużnych dla KI. W końcu na takie inwestycje ktoś powierzył spółce pieniądze licząc na zwrot wkładu w postaci wzrostu wartości firmy. Zobacz sobie na rosnące przychody i coraz mniejsze straty. Obecnie w ciągu I półrocza 2011 mamy około 22 mln zł przychodów wykazywanych w raportach a co powiesz na przychody z Ukrainy 100-150 mln USD w ciągu roku w latach 2012-2013? Czy wtedy spółka będzie również traktowana jako tylko pochłaniająca pieniądze? Jak do tych wielkości będzie się odnosiły inwestycje w nowe odwierty (również generujące kolejne przychody) czy zakup nowych koncesji? Każda zakupiona koncesja po wykonaniu na niej prac poszukiwawczych, które potwierdzą występowanie złóż ropy/gazu automatycznie podnosi swoją wartość. Zatem miliony dolarów jakie pochłaniają odwierty przy celności trafiania w złoże jakie prezentuje na KOV (zero dusterów wszystkie odwierty trafione w złoże, Lepuyang-1 zamknięty z powodu zbyt wysokiego ciśnienia gazu i mechanicznej usterki) automatycznie podnoszą wartość danej koncesji. Nie są to zatem pieniądze wrzucone w błoto. Zupełnie odwrotnie niż ma to miejsce na Petrolinveście, gdzie wykonywane odwierty póki co nie potwierdzają złóż ropo- czy gazo- nośnych. Podobnie inne koszta jakie były zaprezentowane w raporcie za I półrocze 2011 przy przychodach przekraczających 100 mln USD są znikome. Spółka dąży sukcesywnie do samofinansowania się i to szybciej niż chyba wszyscy zakładali bowiem już ten rok możemy zamknąć na niewielkim ale jednak plusie. A takie spółki są bardzo cenione na AIM wystarczy tylko prześledzić tamtejszy rynek.
Edytowany: 5 września 2011 11:37

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 5 września 2011 12:28:31 przy kursie: 11,10 zł
@krzysiek
sorry, ale przy tym poziomie nieuzasadnionego niczym entuzjazmu nie mam co się przerzucać argumentami, nie patrzysz nawet odrobinę obiektywnie na skrajnie niebezpieczną inwestycję.

pozostanę przy swoim - nie ma ryzykowniejszej inwestycji na giełdzie niż spółka poszukiwawcza, która nie ma wydobycia ropy a tylko jej szuka i to za pieniądze z emisji giełdowych. Odjechane od rzeczywistości posty sprzed paru miesięcy że KOV jest równie pewny jak lokata już wprawdzie sie nie powtarzają na forum ale dalej poziom entuzjazmu w stosunku do ryzyka jakie niesie działalność KOV po prostu szokuje (tak jak i nastawienie do wysoce prawdopodobnych mocnych spadków cen ropy w 2012-2014).wave
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 września 2011 12:43

Krzysiek9
0
Wysłane: 5 września 2011 14:27:18 przy kursie: 11,10 zł
@Scarry

Przepraszam Ciebie bardzo ale nie podoba mi się określenie "grupa fascynatów" czy argument o niczym nieuzasadnionym optymizmie z mojej strony. Tak jestem pozytywnie nastawiony do spółki bo dokładnie przeanalizowałem potencjał rozwoju, który jest sukcesywnie potwierdzany.

Większość moim postów to albo przedstawienie znalezionych przeze mnie informacji albo wyliczenia oparte o realne dane. Wszelkie prognozy zysków są realne a nie wyssane z palca.

Porównywałem też wyceny spółek z AIM i KOV pod względem wielkości produkcji oraz posiadanych zasobów warunkowych/perspektywicznych oraz rezerw.

Mam zatem powody być spokojny, że w długim terminie wybrałem dobrą inwestycję jednak nigdy nie mówiłem, że jest ona wolna od ryzyka. Ryzyka jestem świadom i było ono podkreślane wielokrotnie więc nie ma sensu w każdym poście o tym przypominać.

Zgadam się, że branża poszukiwawcza jest najbardziej ryzykowną na giełdzie ale też o potencjalnie najwyższej stopie zwrotu w przypadku sukcesu firmy. Poziom entuzjazmu jest moim zdaniem adekwatny do sukcesów jakie spółka osiągnęła w branży poszukiwawczo-wydobywczej od czasu debiutu na GPW. Mamy powody być zadowoleni z postępów jakie spółka poczyniła w ciągu ostatniego roku.
Edytowany: 5 września 2011 14:27

BAGIK
0
Wpisów: 141
Wysłane: 5 września 2011 15:45:25 przy kursie: 11,10 zł
krzysiek9 napisał(a):
Ryzyka jestem świadom i było ono podkreślane wielokrotnie więc nie ma sensu w każdym poście o tym przypominać.

Wybacz ale nie przekonuje mnie pisanie, że o ryzyku nie trzeba wspominać a o szansach tak. Ty może i zdajesz sobie z tego sprawę ale przeciętny czytelnik nie musi. Może napiszesz, że nie jesteś po to by kogoś prowadzić za rączkę, każdy ma swój rozum, tylko że w takiej sytuacji jedynym celem Twoich wpisów byłoby naganianie mniej rozgarniętych. To jest Twoim celem?

Piszesz, że spółka realizuje jak dotąd same sukcesy. Niby jakie poza Ukrainą? To, że w Lempuyang pojawiła się woda to jest sukces? Wiem, że tam była usterka ale czy ten odwiert określił jakieś duże złoża gazu, coś znacznie więcej wiadomo o ich wartości może produkcyjnej? Raczej nie, co potwierdził kurs. Twierdzisz, że Scary nie ma racji pisząc, że KOV póki co będzie przejadał to co zarobi na Ukrainie bo jak do tej pory ma zapewnione finansowanie działalności poszukiwawczej. Wybacz ale w twoich ustach to dla mnie prawie że świadoma manipulacja. Bo dlaczego tak jest? Tylko dlatego, że Ukraina nie jest wstanie póki co niczego sfinansować. Jeśli tak być może za jakiś czas będzie to myślisz, że będą robione kolejne emisje? Z resztą jaka to różnica czy pieniądze są z emisji, pożyczek czy z bieżących dochodów? Tak czy owak obciąża to spółkę. Jesteś zbyt świadom rzeczy by tak pisać.
Jeśli jesteś spokojny przyszłość spółki to twoja sprawa jednakże czego możemy być na ten czas pewni? Jedynie chyba Ukrainy. Reszta może wypalić ale nie musi. Jeżeli uważasz, że to takie pewne to napisz to w prost a jeżeli nie to nie pisz, że jesteś spokojny.
Spółka jest o tyle warta uwagi, że są szanse a nie że zmierzamy prostą drogą do sukcesu.
Ewentualne uczciwe zachowanie i informowanie przez kierownictwo KOV nie jest w żadnym razie gwarancją sukcesów poszukiwawczych.

Edytowany: 5 września 2011 15:48

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 5 września 2011 17:46:19 przy kursie: 11,10 zł
Dżizas, ależ to niesprawiedliwe gderanie. Sorry że się wtrącam Bagik - ale co ty gadasz człowieku ? Na podstawie właśnie postów Krzyśka9 oraz Scarr'yego można sobie wyrobić jakąś w miarę pośrednią, obiektywną opinię, chyba po to jest forum że są zwolennicy i przeciwnicy,oraz różne interpretacje - każdy wyraża swoje zdanie, część ludzi popiera to twardymi danymi, inni jak ty i ja teraz ( sorry nie wytrzymałem) piszą wyłącznie swoje subiektywne spostrzeżenia. Po co się go czepiasz ? Facet przedstawia swoją opinię i ma do tego pełne prawo. Wszyscy tu trąbią o ryzyku od początku tego forum - poczytaj posty "prezesa" - w każdym znajdziesz ostrzeżnie. To że KOV to nie eldorado wiadomo od roku - ostrzeżenia są co chwilę że to inwestycja na lata - i Krzysiek też to podkreślił. Więc w czym, problem człeku ? Dla samego czepiania ? Wyrugowaliście już z tego forum kilku na prawdę merytorycznych użytkowników tym swoim ciągłym ględzeniem.
Że kurs Ci nie odpowiada ? Zobacz jakie manto zbiera Orlen. Też powiesz że tam jest ogromne ryzyko ? To jest giełda - tu jest ogromne ryzyko utraty znacznej części kapitału i tyle i każdy to wie.

Przepraszam za tego posta - ale mnie już na prawdę zalewa jak słyszę dziamgolenie dla samego marudzenia.

Krzysiek9
0
Wysłane: 5 września 2011 17:58:28 przy kursie: 11,10 zł
@Bagik

Woda w Lempuyang? A czy to nie brzmi jak naganianie przeciwko spółce? Wybacz coś mi zarzucasz a sam robisz na to wygląda to samo tylko z odmiennym zamiarem.

Każda informacja na jakiej się opieram pochodząca ze spółki, której źródło zawsze cytuję lub podaję link jak nakazuje regulamin forum zawiera na końcu klauzulę mówiącą o ryzyku. Nie czuję się zatem zobowiązany za każdym razem cytować dla tych "mniej rozgarniętych" długich fragmentów informacji na jakich opieram np wyliczenia prognoz przychodów.
Przykład:
Cytat:
Niniejsza informacja zawiera stwierdzenia dotyczące przyszłych zdarzeń, prezentowane z perspektywy dnia publikacji niniejszej informacji, odnoszące się do przyszłych działań spółki KUB-Gas oraz do jej pięciu koncesji (Wiergunskoje, Krutogorowskoje, Makiejewskoje, Północne Makiejewskoje i Olgowskoje) na Ukrainie oraz do odwiertów O-14, O-8, O-9 i O-12, które nie stanowią danych historycznych. Mimo że przedstawiciele Spółki uznają założenia zawarte w stwierdzeniach dotyczących przyszłości za racjonalne, potencjalne wyniki sugerowane w powyższych stwierdzeniach odznaczają się znacznym poziomem ryzyka i niepewności, i nie można stwierdzić, że faktyczne rezultaty okażą się zgodne z powyższymi stwierdzeniami dotyczącymi przyszłości. Do czynników, które mogą uniemożliwić bądź utrudnić ukończenie spodziewanych działań Spółki, zaliczają się: prawdopodobieństwo wystąpienia problemów technicznych i mechanicznych w trakcie realizacji projektów, zmiany cen produktów, nieuzyskanie wymaganych prawem zgód, sytuacja finansowa na rynku lokalnym i międzynarodowym, jak również ryzyka związane z ropą naftową i gazem, ryzyka finansowe, polityczne i gospodarcze oraz wszelkie inne ryzyka nieprzewidziane przez Spółkę albo nieujawnione w dokumentach przez nią opublikowanych. Ze względu na fakt, że stwierdzenia dotyczące przyszłości odnoszą się do przyszłych wydarzeń i uwarunkowań, z natury odznaczają się one z ryzykiem i niepewnością, a faktyczne rezultaty mogą się znacznie różnić od informacji zawartych w niniejszych stwierdzeniach dotyczących przyszłości. Spółka nie jest zobowiązana do aktualizacji lub korekty stwierdzeń dotyczących przyszłości zawartych w niniejszej informacji, tak żeby odzwierciedlały one stan po publikacji niniejszej informacji, chyba że jest to wymagane przepisami prawa.

Źródło

Proszę bardzo masz informację o ryzyku. Czy w każym poście przytaczającym informacje z raportów spółki chciałbyś widzieć coś takiego? Jak jesteś "bardziej rozgarnięty" to sobie to znajdziesz w przytaczanych raportach a nie będziesz ślepo patrzył tylko na posty użytkowników.

Po drugie zawsze w swoich wypowiedziach używam słów możliwe, potencjalne, prawdopodobne itp jeśli mówię o rzeczach przyszłych jak np prognoza przychodów.

Nigdy moim celem nie było naganianie na spółkę tylko przedstawianie moich analiz i spostrzeżeń. Zawsze bylem otwarty na dyskusję a ty mi tutaj zarzucasz brak obiektywizmu a co gorsze, że mam jakieś niecne zamiary w stosunku do innych użytkowników tego forum. Jeszcze niedawno sam mówiłeś, że można mieć różne opinie na dany temat ale trzeba umiejętnie dyskutować na forum, prezentować jakiś poziom.

Mam wrażenie, że co niektórych tutaj akcje już parzą w ręce stąd taki a nie inny ton wypowiedzi i ogólny sentyment na forum.

@Videoyogi
Dzięki za wsparcie bo powoli odechciewa mi się czegokolwiek szukać i dzielić się tym na forum.
Edytowany: 5 września 2011 17:58

grego01
0
Wpisów: 78
Wysłane: 5 września 2011 18:46:12 przy kursie: 11,10 zł
Właśnie Panowie -teksty bardzo wartościowe- jeżeli śledzisz forum to wiesz o zagrożeniach i szansach- i nie ma co skakać sobie do gardeł i powtarzać w nieskończoność tych samych dysput o wzajemnych racjach- ja także jak Krzysiek9 jestem optymistycznie nastawiony, a zarazem jestem świadom zagrożeń- dla mnie obecnie interesującą rzeczą jest -gdzie jest Redface który obiecał odpowiedzieć na nasze pytania. W dobie nerwowej sytuacji na rynkach przydał by się jakiś kontakt ze strony przedstawiciela, kontakt taki pomógł by nam skonfrontować obecną sytuację z naszymi poglądami dotyczącymi perspektyw/oraz zagrożeń płynących z obecnej sytuacji rynkowej.

alterkoko
0
Wpisów: 72
Wysłane: 5 września 2011 21:15:33 przy kursie: 11,10 zł
nie rozumiem Twoich argumentów Bagik.
wydaje mi się ze każdy osobiście podejmuje decyzje dot. inwestycji w dana spółkę i jeśli spółka wywiązuje się z obietnic na dany rok a tak jest w przypadku KOV to optymiści będą zwiększać zaangażowanie wykorzystując niski kurs tak jak ja to robię a pesymiści będą biadolić jaka to kiepska spółka bo przynosi im tylko straty..
pamiętajcie ze przyniesie straty jeśli macie słabe zwieracze i sprzedajecie po tej cenie..
zerknijcie na wolumen jaki jest przy spadkach a znajdziecie odpowiedz kto sprzedaje...tylko Ci co w panice opuszczają spółkę która ma wielkie perspektywy oczywiście przy sporym ryzyku, ale władni tej spółki przezornie dywersyfikują inwestycje co zmniejsza ryzyko i ja w przeciwieństwie do wielu wierze w nią.. a to ze teraz kurs akcji jest nisko nie rusza mnie zupełnie bo inwestycja w start up to zawsze inwestycja długoterminowa.
pozdrawiam wytrwałych..

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 6 września 2011 17:21:58 przy kursie: 11,20 zł
Szanowni,
Widzę, że na forum spora nerwowość... Widząc co się dzieje na rynkach finansowych w pełni zrozumiała. Przepraszam, jeśli macie niedosyt mojej obecności na Forum - ostatnio jestem mocno zawalony pracą, na co nałożył się okres urlopowy. Sprawy w firmie idą zgodnie z przedstawianymi planami, zatem fundamentalnie nic się na dzisiaj nie zmieniło i nie ma powodu do niepokoju o spółkę.

Ubiegły tydzień upłynął mi na dość intensywnej wizycie na Ukrainie, gdzie w tej chwili pracujemy nad programem motywacyjnym dla pracowników - coraz lepsze wyniki osiągane przez KUB-Gaz powinny zostać powiązane z wynagrodzeniami. To temat bezpośrednio mnie podlegający, a przeprowadzenie przeglądu płacowego i systemu wynagrodzeń w kilkusetosobowej firmie to proces skomplikowany.

W ciągu najbliższych dni przekażę odpowiedzi na zadane na forum pytania, które pojawiły się po 20 sierpnia. To dość szczegółowe zagadnienia, dlatego zależy mi na tym, żeby zebrać i przekazać Wam dokładne informacje, a to niestety trwa. Poszukiwanie ropy i gazu to biznes dla cierpliwych...:-) Postaram się również być na bieżąco z forum.
Pozdrawiam
JKorczak /KOV/

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 7 września 2011 17:53:50 przy kursie: 11,30 zł
@Redface

Fajnie jakby jeszcze pojawiła się informacja, jak KOV komentuje embargo na ropę w Syrii i jak idą postępy z Itheria-1. Czy dotrzymacie terminu 80 dni? Ile potrzebujecie czasu od momentu zakończenia odwiertu, aby oszacować jaki jest wynik prac?

Co się dzieje w Nigerii? Gazety trąbią, że NNPC przejęło operatora we wszystkich sprzedawanych blokach. Czy można prosić o komentarz na tyle na ile to możliwe czy wszystko tam idzie zgodnie z planem?
Edytowany: 7 września 2011 17:54

Videoyogi
0
Wpisów: 134
Wysłane: 7 września 2011 20:51:58 przy kursie: 11,30 zł
@Redface - też ostatnio pracowałem nad programem motywacyjnym dla pracowników...Po kilku miesiącach dopracowywania i prób zadowolenia wszystkich - doszedłem do wniosku że jeśli ktoś etosu pracy nie wyssał z mlekiem matki - to "programowe" próby zmotywowania go do pracy nie mają żadnego sensu.
Tylko czysty kesz za na prostych zasadach akordowych zadziałał...
Ale to dotyczy małej kilkudziesięcioosobowej firmy w polsce,w branży w której trudno o specjalistów.

Powodzenia więc. Jako długoterminowy mikroakcjonariusz trzymam kciuki w oczekiwaniu na dalsze info.

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 8 września 2011 14:35:15 przy kursie: 11,20 zł
onochi napisał(a):
@Redface

Fajnie jakby jeszcze pojawiła się informacja, jak KOV komentuje embargo na ropę w Syrii i jak idą postępy z Itheria-1. Czy dotrzymacie terminu 80 dni? Ile potrzebujecie czasu od momentu zakończenia odwiertu, aby oszacować jaki jest wynik prac?

Co się dzieje w Nigerii? Gazety trąbią, że NNPC przejęło operatora we wszystkich sprzedawanych blokach. Czy można prosić o komentarz na tyle na ile to możliwe czy wszystko tam idzie zgodnie z planem?

Witam,
Syria: prace nad odwiertem Itheria-1 idą zgodnie z planem. Co do czasu szacowania wyniku - to zależy, co tam znajdziemy. Na ten moment lepiej nie spekulujmy. Co do embarga - embargo dotyczy eksportu surowców z Syrii; mamy jeszcze chwilę zanim do tego etapu dojdziemy.
Nigeria: przekazaliśmy rynkowi raport o przystąpieniu do konsorcjum nabywającego aktywa w Nigerii. Jeśli w wyniku działania stron trzecich (np. NNPC) umowa stałaby się niewykonalna, mielibyśmy natychmiastowy obowiązek poinformowania o tym rynku. Sorry, tutaj muszę być małomówny.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 8 września 2011 16:27:12 przy kursie: 11,20 zł
@Redface,

Czy Neconde oczekuje przejęcia funkcji operatora wraz z przejęciem OML-42? W różnych przeciekach z Nigerii jest o tym mowa ale tak naprawdę w oficjalnym komunikacie KOV o sznsie na OML-42 nie zostało to powiedziane.

Pozdraiwam,

k.

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 9 września 2011 08:04:33 przy kursie: 11,20 zł
@Redface

Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Widzę, że spółka zgodnie z założeniami zwiększa swoją produkcję i zysk netto z kwartału na kwartał do 8 mln USD. Biorąc pod uwagę dynamiczną pracę na Ukrainie, czy KOV do końca roku jest w stanie wyjść na zero. Obecna strata netto to około 5,2 mln USD. A jeśli nie do końca roku to kiedy? Pytanie jest o tyle zasadne, że idą dość trudne czasy, a spółka jakaby nie była musi zacząć być dochodową lub przynajmniej nie przynosić strat.
Edytowany: 9 września 2011 08:05

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 9 września 2011 10:10:39 przy kursie: 10,70 zł
kastalto napisał(a):
@Redface,

Czy Neconde oczekuje przejęcia funkcji operatora wraz z przejęciem OML-42? W różnych przeciekach z Nigerii jest o tym mowa ale tak naprawdę w oficjalnym komunikacie KOV o sznsie na OML-42 nie zostało to powiedziane.

Pozdraiwam,

k.

Witaj,
Niestety więcej niż w oficjalnym komunikacie w tej sprawie nie mogę powiedzieć. Przecieki jednak starałbym się traktować z pewną rezerwą. To jest jakaś specyfika Nigerii i pewnie Afryki w ogóle, że każdy lubi sobie głośno pospekulować. A karawana idzie dalej.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 9 września 2011 10:18:34 przy kursie: 10,70 zł
onochi napisał(a):
@Redface

Dzięki za szybką odpowiedź. Jeszcze jedno pytanie. Widzę, że spółka zgodnie z założeniami zwiększa swoją produkcję i zysk netto z kwartału na kwartał do 8 mln USD. Biorąc pod uwagę dynamiczną pracę na Ukrainie, czy KOV do końca roku jest w stanie wyjść na zero. Obecna strata netto to około 5,2 mln USD. A jeśli nie do końca roku to kiedy? Pytanie jest o tyle zasadne, że idą dość trudne czasy, a spółka jakaby nie była musi zacząć być dochodową lub przynajmniej nie przynosić strat.

Witaj,
Wszystko fajnie, ale zapominacie o tym, że KOV to nie tylko Ukraina i że największy potencjał (w przypadku pozytywnego rozwoju wypadków) tkwi w naszych aktywach w Brunei i Syrii. W Syrii trwają wiercenia - to najdroższa część prac poszukiwawczych, w Brunei także na przełomie roku powinny ruszyć kolejne prace wiertnicze, trwają badania sejsmiczne. Do tego pracujemy nad ofertą w Londynie, mamy tam sztab doradców. To są koszty. Są jeszcze koszty prowadzenia prac i negocjacji w Nigerii. Sama Ukraina pewnie w tym roku wychodzi na plus, ale KOV jako całość na pewno nie i zapewne długo jeszcze nie. Mówiliśmy zawsze o tym, nie owijaliśmy w bawełnę. Przejęcie aktywów w Nigerii może taką perspektywę zmienić, ale będziemy o tym mówić, gdy transakcja zostanie sfinalizowana.
Ponadto, przyszły rok to jeszcze bardziej aktywny program wierceń i zagospodarowywania istniejących odwiertów na Ukrainie - a także pierwszych wierceń na polu Północne Makiejewskoje - i tutaj przejściowo spowoduje to zwiększenie kosztów i może się zdarzyć, że KUB-Gas nie będzie zyskowny. Wszystko po to, żeby w dłuższym terminie uzyskać większy efekt dźwigni.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

leos
0
Wpisów: 26
Wysłane: 9 września 2011 10:36:06 przy kursie: 10,70 zł
Witam,
Proszę Was o wyjaśnienie odnośnie przychodów KOV. Z raportów z 2010/2011 wyciągnełem nastepujące dane potyczące przychodów ze sprzedaży gazu i ropy:

Rok Okres zysk/strata netto Przychody
2010 Q3/2010 -11 365 000 8 638 000
2010 Q4/2010 -8 218 000 11 014 000
2011 Q1/2011 -5 405 000 11 013 000
2011 Q2/2011 -9 087 000 11 368 000

Nie mogę się połapać w komunikatach ESPI, ale wyglada na to, że do produkcji w tym czasie podłaczono tylko M-19 (dokładnie od 11 Lipca 2011, czyli Q3/2011). Z tego co pamietam to wczesniej podłączono jeszcze jakieś sprężarki (pewnie ztad wynika skok Q3/2010 Q4/2011 z 8,6 do 11 mln. PLN). Czy w tym czasie nie podłączono produkcyjnie niczego innego? Jakia jest obecnie wielkość produkcji KOV (KubGaz)?

Leos

conger
0
Wpisów: 133
Wysłane: 9 września 2011 12:31:24 przy kursie: 10,70 zł
@Redface
Witam ponownie na forum.
Czy Spółka podjeła działania zmierzające do przekształcenia koncesji poszukiwawczych na wydobywcze na Ukrainie ? Jeśli tak to na jakim etapie jesteśmy ? Jeśli nie ..... no właśnie to dlaczego ?
pozdrawiam
JWD

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

261 262 263 264 265

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,268 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat