0 Dołączył: 2008-11-28 Wpisów: 1 308
Wysłane:
14 września 2011 19:30:58
LuckyTony napisał(a): Wklejanie tu każdej jednej plotki czy obrazka tylko zamydla obraz rzeczywistości, a ta wbrew pozorom nie jest wcale taka straszna jak niektórym się wydaje.
1. Greckie obligacje nie spowodują upadku żadnego z wielkich europejskich banków - to nie ta skala.
Problem pojawi się gdy zaczniemy mówić o upadku Włoch, Portugalii, Hiszpanii, Irlandii, Francji czy wielu innych krajów. Tylko czy ich sytuacja jest tak tragiczna? Włochy i Hiszpania w swojej historii (i wbrew pozorom nie mam tu na myśli średniowiecza) wychodziły już z większego zadłużenia (liczonego jako %PKB), a Irlandia bardzo dobrze radzi sobie z wyjściem na prostą (zapewne dlatego, że zrobiło się jakoś cicho na parkietach w okół zielonej wyspy). Dług tak jak pisał tu wyśmiewany przez wielu kolega nie jest problemem samym w sobie. Ot normalny cykl, w którym z zadłużenia przedsiębiorstw (dotcomy) przechodzimy do zadłużenia ludności(nieruchomości) a następnie do zadłużenia państwa. Problemem jest brak zaufania na rynkach i trzeba zrobić wszystko aby je przywrócić, bo na zaufaniu opiera się cały system finansowy. Inaczej działamy w myśl samospełniającej się przepowiedni. Teoretycznie nawet fakt, że pierwszy raz w historii świat jest zadłużony na ponad 100%PKB nie powinien zatrzymać rozwoju. O ile oczywiście rynki w to uwierzą.
5. Złoto - mega bańka, która pęknie gdy wszyscy sobie uświadomią, że globalna gospodarka nie ma powrotu do parytetu i złoto nie może być traktowane jako waluta. Do tego potrzeba...zaufania na rynkach :)
Też się zgadzam, że bańka. Tyle, że w "sprzyjających okolicznościach" ta bańka może przeskoczyć 2000USD, a nawet 2500USD za uncję. Zauważ, że nawet spadek ceny złota na świecie nie uchronił nas przed rekordem - osłabienie złotego. Również w euro złoto nie spadło tak bardzo jak w dolarze. Czyli ludzie boją się resetu ?
7. Reset systemu - właściwie tylko po to pisze tego posta. Czy ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi w tej teorii ? Czego właściwie spodziewa się ktoś kto ją głosi ? Jako, że parę osób tutaj rzucało resetami na lewo i prawo to byłbym wdzięczny za informacje.
Reset określił Scarry. Ja bym dorzucił uzdrowienie finansów przez wywalenie niespłacalnych długów na rynek. Co spowoduje spadek cen nieruchomości, akcji, złota, surowców i totalną deflację. Dopiero potem będziemy szli w przód po wyczyszczeniu długów niespłacalnych. Co do pkt1. Dziś dłużnicy banków są wypłacalni. Mają kontrakty, pracę, inne dochody. Pewne, niezagrożone. Tylko, że wszystko oparte na kredycie. Nie, nie ich własnym. Oni są doskonałymi płatnikami. Ale kredycie ich kontrahentów. I Stany, i Europa działają jak działają. Napędzają gospodarkę od dawna zaciągając coraz to nowe kredyty. Nie chodzi mi przy tym o ostatnie programy pomocowe tylko o praktykę ostatnich 80 lat !!! Jeżeli teraz to źródełko wyschnie to trzeba całą gospodarkę do tego dostosować. To prywatne banki uznają czy dany pożyczkobiorca zasługuje na kredyt i mu go udzielają. Często pod zabezpieczenie w postaci akcji, albo surowców. Potem bezwartościowe. Najgorsze, że okazało się, że problem ze spłatą mają państwa. Pytanie skąd pieniądze wezmą państwa ? Konkurując na rynku oprocentowaniem z prywatnymi firmami zmniejszają konkurencyjność gospodarek. Prowadzi to przy okazji do wzrostu inflacji, o ile wyssysanie kasy z gospodarki nie jest zbyt duże. Jak państwa potrzebują zbyt dużo to brakuje tej kasy na rynku, rynek się zwija, deficyt się zwiększa, więc następują kolejne cięcia i ... mechanizm się nakręca. Do tego dołączają się obawy obywateli, któzy powstrzymują się od zakupów, bo gotówka rządzi. Zmniejszają zadłużenie. Jest wyjście ? 1. Tak dodrukować ( literalnie, a nie tam jakieś bailouty, QE czy inne pierdółki, bo jak się je zabierze z rynku to wszystko wraca) pieniędzy przeznaczając je na inwestycje np. w cele podane przez Obamę. Wywoła to inflację i ... ucieczkę od pieniądza wszystkich. Bum zakupów. Na końcu hiperinflacja 2. Przejść na gospodarkę centralnie sterowaną. Komunizm gospodarczy, nie polityczny. Wniosek, który mi się jeszcze nasuwa to to, że deficyt finansów publicznych jest cechą imanentną obecnego systemu. Dlatego za reset systemu można by też uznać sytuację, w której gospodarka będzie się rozwijać, a deficyty bieżące większości największych gospodarek będą na minimalnym plusie.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
14 września 2011 20:53:45
a ja wypowiedzi Rostowskiego bym nie bagatelizował. taki polityk, na taki forum jakim jest PE, nie wypowiadałby słów bez pokrycia. to nie Fakt, ani SE.
moim skromnym zdaniem, coś jest na rzecz. od jakiegoś czasu ważą się losy UE. wszystkim, prócz mieszkańcom UE, nie zależy na przetrwaniu Unii, a szczególnie usa i azjatom. to jest wojna, tyle, że nie na karabiny, a na waluty i budżety, ale w sumie chodzi o to samo, czyli o pieniądze. wygrany zgarnia całą pulę.
wojna zaczęła się, gdy parę lat temu, azjaci,a szczególnie ci z bliskiego wschodu chcieli rozliczać ropę i inne surowce w Euro, a to załamałoby cały system monetarny usa, a tym samym doprowadziłoby do upadku usa, jako mocarstwa, a na to nie mogą sobie pozwolić. więcej, amerykanie zaatakowali Euro i UE, tak by zniszczyć jedynego, realnego konkurenta=wroga dla swojej waluty. a jak zniknie Euro, dolar pozostanie bezkonkurencji
może to zabrzmi dziwnie, ale od kilku lat jesteśmy w stanie wojny UE vs USA, tyle, że bronią są waluty
|
|
0 Dołączył: 2011-09-13 Wpisów: 67
Wysłane:
14 września 2011 21:08:23
Jeśli Rostowski tak bardzo boi się wojny za te kilka/kilkanaście lat, to będzie miał dodatkową motywację, by pracować nad finansami kraju, bo będzie trzeba zmodernizować (i to nie tylko "na papierze") i przeprofilować naszą armię. Bo na chwilę obecną to mamy wojsko czysto ekspedycyjne, bez odpowiednich środków od obrony morza (Marynarka leży) i powietrza (za mało broni AA, niesprawne maszyny), z lądem jest nieco lepiej.
No chyba, że wzorem swojego "kolegi prezesa" będzie mu zależeć jedynie na zielonej karcie dla członków rodziny i ewakuacja z Europy.
To prawda, że losy UE się ważą ale jestem pewien, że cokolwiek by z tego wyszło to Unia przetrwa. Czy to dobrze? Sam jeszcze nie wiem.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-17 Wpisów: 76
Wysłane:
14 września 2011 21:16:30
No dobra... moze i nie wywala Grecji z UE, ale czy to oznacza ze nie moze zbankrutowac ?! nie widze zadnych przeszkod.. ba.. wtedy prawdopodobnie rzady UE beda sprawowac wladze w grecji i poprowadza wszytsko po swojej mysli ;]]]
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2009-04-07 Wpisów: 134
Wysłane:
14 września 2011 21:18:15
Kanclerz Niemiec Angela Merkel i prezydent Francji Nicolas Sarkozy wyrazili przekonanie, że przyszłość Grecji jest w strefie euro. Merkel i Sarkozy powiedzieli o tym po telekonferencji z premierem Grecji Jeorjosem Papandreu, w trakcie której potwierdził on "absolutne zdecydowanie" swego kraju, by spełnić wszystkie zobowiązania ustalone z międzynarodowymi przywódcami w zamian za pomoc UE i MFW. biznes.onet.pl/sarkozy-i-merke...Ciekawe, jaka będzie na to reakcja rynku?
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
14 września 2011 21:22:52
@czajnikkrótkoterminowo - moim zdaniem umiarkowany entuzjazm i umiarkowane odreagowanie długoterminowo - całkowita katastrofa przecież to jest polityczne przyzwolenie na dalsze olewanie dyscypliny finansowej i oszukiwanie w stylu właśnie Grecji. Za rok (legendarnie wspominany na wątku) reset systemu, tylko bardzo bolesny dla nas. Taka publiczna deklaracja parę dni przed decyzją Troiki czy Grecja dalej nie oszukuje i czy spełnia wymagania EU to ... no głupie po prostu. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 września 2011 21:29
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
14 września 2011 21:23:47
Zadeklarować chęć, wolę czy przekonanie można zawsze i na każdy temat. Można też zapisać w ustawie, rozporządzeniu czy konstytucji dowolną bzdurę: "Żadne państwo UE nie ma prawa zbankrutować" "Niniejszym znosimy na terenie UE bezrobocie" "Każdy w UE ma obowiązek być szczęśliwy" itp. Pewnych rzeczy oszukać się jednak nie da. Między innymi matematyki czy też reguł rynkowych.
|
|
Wysłane:
14 września 2011 21:24:54
Czajnik: Gdyby ta wiadomość wyszła w czasie sesji, to pewnie byłby zauważalny skok notowań. Ale wyszła dopiero teraz, więc myślę, że powinna nam przynajmniej zapewnić jutro tendencję wykresów w kierunku północy.
Osobiście uważam, że to tylko puste słowa, bo jeśli sytuacja naprawdę będzie fatalna to Sarkozy i Merkel *będą* musieli wywalić Greków z Unii.
Edytowany: 14 września 2011 21:29
|
|
Wysłane:
14 września 2011 21:29:30
W Stanach euforia !!! Pod Sarkozy Merkel Papandreu telefoniczny miting ?
|
|
Wysłane:
14 września 2011 21:38:16
Na pewno :) Zobaczymy ile to potrwa.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
14 września 2011 21:46:05
lajkonik napisał(a):W Stanach euforia !!! Pod Sarkozy Merkel Papandreu telefoniczny miting ? Warto rozmawiac!
|
|
0 Dołączył: 2009-03-09 Wpisów: 237
Wysłane:
14 września 2011 21:48:49
Procent napisał(a):Jeśli Rostowski...
wg mnie dotknął SEDNA - ponieważ wszystko wokół jest tak zakręcone i bezsensowne, że ociera się o absurd, lub wręcz przeciwnie - jest straszne ; bankrutuje jeden z większych banków ameryki jakiś kraj, kraje mają opuścić strefę euro / zbankrutować - nikt nie wie o co chodzi wykresy cen surowców strategicznych ( metale/energia) od 4-ech lat wariują pół roku temu było wykupywanie cukru ( który miał dojść do 10,- zyli) CHF był 3 lata temu po 1,9-PLN aby nagle skoczyć miesiąc temu do 4,3- po czym, po "deus ex machina" interwencji spaść do 3,6- C/WK dużej części nie zagrożonych bankructwem spółek to dzisiaj 0,3 : 0,5 złoto droższe od pieniędzy ( a pamiętajcie, że i tak na koniec zamienicie 5-rublówkę najwyżej na bochenek chleba) nic nie jest pewne: "non hai banda, non hai orchestra...!" Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
14 września 2011 21:49:54
euforia? 0.8x% na plusie i od razu euforia? faktycznie, ciezkawo ostatnio sie czyta ten watek, (bessa! nie - korekta! a nie, jednak bessa! eee, sorry, nie, to korekta! zapinac pasy, bedzie jazda! ee, futy spadaja etc) chociaz tez bronie tego, ze to takie nasze centrum informacyjne w pigulce. poza tym, bedzie material do analizy za kilka miesiecy z naciskiem na 0:45-0:55 Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
14 września 2011 21:54:48
Polityka,polityka i raz jeszcze polityka.
Smiac mi sie z Was chce jak sie podniecacie. Dzisiaj ktos pisal,ze bessa.
Tylu Was tutaj jest,to prosze podac "twarde ekonomiczne dane" rok do roku z sierpnia i wrzesnia 2010 i porownac do obecnych i pokazac jak bardzo sie pogorszyly. Prosze o to tych,ktorzy mowia ze sytuacja jest fatalna.
Nie zaczynam juz tematu zadluzenia Europy, euroobligacji-bo nic madrego sie nie dowiem. No chyba,ze ktos z Was jest chetny do wymiany pogladow na temat np eurobligacji- dla mnie to jest bardzo zly pomysl,lub odwortnie bardzo dobry do zrobienia jeszcze wiekszego walku. Wszystko to bedzie prowadzilo do jednego,ze do kilku lat wydarzy sie cos czego nikt z nas by nie chcial-czyli wojna.
|
|
Wysłane:
14 września 2011 22:02:51
Zanim podamy dane  zauważ, że giełdy dyskontują przyszłość. Czyli fatalne dane mają być za 6-9 miesięcy Co do euroobligacji to w jakimś sensie to jedyne wyjście. Tak jak wprowadzenie jednego rządu gospodarczego dla całego eurolandu. Czy dobre nie wiem. Na dziś wydaje się wręcz nierealne, a za 100 lat może się wydawać, że poprzednie wieki podziału Europy i wewnętrzne wojny to będzie jak Wojna Secesyjna w USA z dzisiejszej perspektywy.
Edytowany: 14 września 2011 22:13
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
14 września 2011 22:17:19
mdtrader napisał(a):Polityka,polityka i raz jeszcze polityka.
Smiac mi sie z Was chce jak sie podniecacie. Dzisiaj ktos pisal,ze bessa.
Tylu Was tutaj jest,to prosze podac "twarde ekonomiczne dane" rok do roku z sierpnia i wrzesnia 2010 i porownac do obecnych i pokazac jak bardzo sie pogorszyly. Prosze o to tych,ktorzy mowia ze sytuacja jest fatalna.
Nie zaczynam juz tematu zadluzenia Europy, euroobligacji-bo nic madrego sie nie dowiem. No chyba,ze ktos z Was jest chetny do wymiany pogladow na temat np eurobligacji- dla mnie to jest bardzo zly pomysl,lub odwortnie bardzo dobry do zrobienia jeszcze wiekszego walku. Wszystko to bedzie prowadzilo do jednego,ze do kilku lat wydarzy sie cos czego nikt z nas by nie chcial-czyli wojna. Spoko, tylko jak już sprzedasz swoje aktualnie kupione akcje na szczycie hossy nie zapomnij przeslac nam biednym, naiwnym miśkom jakiś skromny czek.
|
|
Wysłane:
14 września 2011 22:41:04
Nie wiem czy sprzedam na szczycie hossy,ale nie lapie wszystkiego tego co uslysze w mediach albo poczytam w pb.pl lub parkiet i zmieniam nagle twoje zdanie. NIe bede podawal przykladow,kto z Was pisal np 2 miesiace temu o spolce w superaltywach a dzisiaj mowi,ze mega gniot! No helloo...to jest gielda! sa spadki,sa wzrosty,sa boczniaki ,krachy bessy ale wypadaloby troche myslec. Ja nie wiem czy nie strace kolejnych kilku procent,lub kilkunastu bo tak tez moze byc,uwazam jednak ze sklada sie tak ze jest rok wyborczy w wiekszosci panstw na swiecie-dlatego jest jak jest. Dla rozluznienia sytuacji prosze o ogladniecie krotkiego filmu www.youtube.com/watch?v=TYKAbR...Ponizej wig 20 do kursu eur/pln -skala zaczyna sie od factora 100 zmiany procentowe,patrzac nasuwa sie kilka wnioskow.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usPonizej limit dlugu, dlug outstanding w USA i zloto. Ladnie sie naklada,co?  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćBy mdtrader at 2011-09-14 A tutaj wspominane kilka razy CDS-y 5letnie Polski i sasiadow.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćBy mdtrader at 2011-09-14
Edytowany: 14 września 2011 22:44
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
14 września 2011 22:50:37
Gdzie wyklikujesz te cudowne wykresy? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
14 września 2011 22:54:05
W bloombergu. Jak macie jakies ciekawe pomysl,co moglbym z czym porownac,to moge jutro cos ogarnac-ale jakies madre pomysly,najlepiej z tickerami,wtedy bedzie mi latwiej znalezc.
|
|
Wysłane:
14 września 2011 23:43:43
Nie wiem czy sprzedam na szczycie hossy,ale nie lapie wszystkiego tego co uslysze w mediach albo poczytam w pb.pl lub parkiet i zmieniam nagle twoje zdanie. NIe bede podawal przykladow,kto z Was pisal np 2 miesiace temu o spolce w superaltywach a dzisiaj mowi,ze mega gniot! No helloo...to jest gielda! sa spadki,sa wzrosty,sa boczniaki ,krachy bessy ale wypadaloby troche myslec. Ja nie wiem czy nie strace kolejnych kilku procent,lub kilkunastu bo tak tez moze byc,uwazam jednak ze sklada sie tak ze jest rok wyborczy w wiekszosci panstw na swiecie-dlatego jest jak jest. Dla rozluznienia sytuacji prosze o ogladniecie krotkiego filmu www.youtube.com/watch?v=TYKAbR...Ponizej wig 20 do kursu eur/pln -skala zaczyna sie od factora 100 zmiany procentowe,patrzac nasuwa sie kilka wnioskow.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćUploaded with ImageShack.usPonizej limit dlugu, dlug outstanding w USA i zloto. Ladnie sie naklada,co?czy mi sie wydaje czy zloto podaza za limitem dlugu?czy limit dlugu za zlotem?hahah  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćBy mdtrader at 2011-09-14 A tutaj wspominane kilka razy CDS-y 5letnie Polski i sasiadow.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćBy mdtrader at 2011-09-14 [/quote]
Edytowany: 14 września 2011 23:44
|
|