PARTNER SERWISU
hzgalgjb
247 248 249 250 251

Kiedy szczyt hossy?

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 16 września 2011 00:41:16
WALDI1988 napisał(a):
Mamy dajmy na to bankructwo Grecji,
jak zachowa sie kurs Euro do Złotówki ?

bankructwo to zalezy co przez to rozumiec....

redukcje długów o 50 % bez wyjsca z euro czy z wyjsciem z euro...

w pierwszej wersji to jakieś szczyty czyli 4,9 zł w drugim to nie wiem co z euro moze dalej bedzie po 4,9 zł, wiem ze wtedy bedzie dolar po 4-5 zł... jesli drugi scenariusz

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 16 września 2011 00:46:15
mathu napisał(a):
[quote=tomcichy]@ mathu
ty to jesteś prawdziwy rasowy niedźwiedź ale twój tekst daje do myślenia Think
czyli podciąganie indeksów przed zwałą? hm....

Ja po prostu nie mam czasu i możliwości grania DT... Nie interesują mnie ruchy na dwa dni, filtruję to sobie, bo rynek jest rozedrgany i głupieje. Widzę jak przez pierwszą połowę spadków żyliśmy problemami USA, przez drugą problemami UE, a od dwóch dni wszystkie problemy zniknęły, bo... bo nic. Nic się przecież nie zmieniło, wszystkie te newsy o kupowaniu bondów i kasie dla banków dotyczą scenariuszy PO bankructwie. Dane z USA i UE są złe, cofnęlismy się do 2008/2009 r. (pomiędzy były znacznie gorsze). Technicznie jest bessa, fundamentalnie właśnie się zaczyna. Czemu udawać, że jest inaczej? Nagle wyjedziemy na 2500 jakby nigdy nic?

Widzieliście co się stało, jak wczoraj poszło info o problemach z głosowaniem w Austriackim parlamencie??? W 5 minut DAX spadł o 2%, potem było dementi i wrócił na poprzedni poziom. Ludzie pisza, że wszystko jest już w cenach, BULLSHIT, jeśli takie info powoduje taki zjazd, to co będzie po złych informacjach.

krotko i tresciwie w pełni się zgadzam, az za bardzo sie zgadzam

wg mnie wszystko jest przygotowywane do ogłoszenia bankructwa grecji i redukcji długow o conajmniej 50 % ale to PIKUS, tak naprawdę to wszystko jest podporzadkowane zbudowaniu muru, ktory uratuje inne kraje czyli włochy i hiszpanie w momencie upadku grecji i w nastepnych miesiacach, TAM JEST PROBLEM i TO DUZY !

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 16 września 2011 01:16:54
Ja jeszcze dodam, że zwrot z jednorocznych obligacji Grecji to w tym momencie 130%. Jeszcze tydzień temu było to 100%. Jeśli Grecja ma nie upaść, to jest to doskonały interes, fantastyczny zysk. Jakoś nikt w to nie wierzy. Zamiast kupować KGHM, kupcie sobie te obligacje. Jeśli zwały nie będzie, to zarobicie grubo ponad 100% w rok.

Dobrze pamiętam, co się działo przed bankructwem Techmeksu. Najpierw zjazd o kilkadziesiąt procent, potem info o wniosku upadłościowym, znowu zjazd i nagle rzekomo wszystko było już w cenach. TEX zaczął rosnąć, najpierw powoli, potem pojawiła się nikła szansa na wyrok z upadłością układową i zaczęła się jazda bez trzymanki, wzrosty po kilkanaście procent dzień w dzień, wielki wolumen, wszyscy widzieli już uratowanie firmy i nagle wszystko rąbnęło o ziemię, a każdy pukał się w głowę czemu był tak głupi i stracił z oczu rzeczywistość.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

mathu
0
Wysłane: 16 września 2011 01:27:05
A tak wygląda wprowadzanie planów oszczędnościowych, które mają uratować PIIGS:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Z pewnością przegłosowanie cięć i nowych podatków przez kilku starych facetów w garniturkach załatwia sprawę. Już widzę, jak Grecy płacą nowy drakoński podatek od nieruchomości. Po prostu nie zapłacą i plany budżetowe nie będą wypełnione.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

hitman82
0
Wpisów: 28
Wysłane: 16 września 2011 01:52:17
Zapłacą i w tym cały myk ;)

- To jedyny środek, jaki można natychmiast zastosować i który szybko da rezultaty - powiedział dziennikarzom, wyjaśniając, że podatek będzie pobierany przy opłatach rachunków za elektryczność.

www.money.pl/gospodarka/unia-e...

“Ludzie, którzy stawiają sobie mierne cele życiowe, zazwyczaj osiągają to co zamierzali:
nie dążą do niczego i niczego nie zdobywają.”

Richard M. Devos

mathu
0
Wysłane: 16 września 2011 02:02:35
To nie zapłacą za elektryczność, a jak im odłączą prąd (co dla wierzycieli Grecji jest i tak bez różnicy, bo oni chcą pieniędzy), to wyjdą na ulicę i podpalą parlament. Ciekawe jak wtedy zareaguje ^ATH.

Problem PIIGS, czyli rozpasanego społeczeństwa, nie jest w żaden sposób rozwiązywany. Przegłosowanie jakiejś śmiesznej poprawki nie ma kompletnie żadnego znaczenia. Prędzej wywołają wojnę domową, niż zaczną "płacić za nasz kryzys". A czas ucieka szybko, kasa jest potrzebna na wczoraj.

A będzie jeszcze śmieszniej, jak do zamieszek włączy się mniejszość muzułmańska.

Kiedy wreszcie wszyscy zrozumieją, że dłużnikami nie jest Grecja i Włochy, tylko Grecy i Włosi.
Edytowany: 16 września 2011 02:21

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 16 września 2011 08:20:37
Ciekawe jakby wam teraz ktoś powiedział że macie zapłacić choćby 3% podatku od wszystkiego co posiadacie "od tak", bo ktoś nie umiał rządzić krajem bez rozdawania pieniędzy, drugi oszukiwał gdzie popadnie a trzeci w ogóle nie płacił podatków bo wszystko miał za darmo (socjal).
Myślę że każdy z nas by uznał "że to nie moja wina, ja byłem w porządku" i stanął na rzęsach aby nie płacićthumbright

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 16 września 2011 08:24:16
Racja donatel. Nie tędy droga. Te wszystkie łapu capu szukanie dodatkowych dochodów, poprawianie ściągalności podatków itp. jest zbyt chaotyczne i robione zdecydowanie za późno.

Ja w sytuacji kryzysu opodatkowałbym konsumpcję - czyli podniósł VAT. Podatków dochodowych, od nieruchomości, darowizn itp. nawet bym nie dotykał.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 16 września 2011 08:54:16
mathu napisał(a):
[quote=tomcichy]@ mathu
Technicznie jest bessa, fundamentalnie właśnie się zaczyna. Czemu udawać, że jest inaczej? Nagle wyjedziemy na 2500 jakby nigdy nic?

Widzieliście co się stało, jak wczoraj poszło info o problemach z głosowaniem w Austriackim parlamencie??? W 5 minut DAX spadł o 2%, potem było dementi i wrócił na poprzedni poziom. Ludzie pisza, że wszystko jest już w cenach, BULLSHIT, jeśli takie info powoduje taki zjazd, to co będzie po złych informacjach. Jutro rozliczenie kontraktów, jak dwa tygodnie temu podciągali na window dressing i zrobili z niczego 1230 na SP500, to zaraz potem zaczął się armageddon i DAX stracił 700 punktów w tydzień. Czemu mam oczekiwać, że teraz będzie inaczej?

Na DAX to ja widzę coś takiego:

kliknij, aby powiększyć

W zależności jak rysować, albo wyszli z kanału, albo właśnie pukają w sufit, ale popatrzcie tylko na styl tych wzrostów, na klin, dywergencję na MACD, czerwień na RSI. Jeśli rynek zgłupieje do reszty, to mogą tak spokojnie dojechać do 6000 a my razem z nimi, ale na normalnym rynku taki układ wieszczy nadchodzącą zwałę. Właściwie od poziomu 5400 nie ma normalnego wzrostu, tylko jakaś lewitacja.

Dax nie doszedł jeszcze do góry kanału spadkowego, jest on w tej chwili na 5675 dodatkowo jest tam dolna linia wcześniejszej konsolidacji ok 5555.. wygląda mi to tak jak piszesz wyżej na podobną akcję jak ostatnie window dressing i być może będzie fałszywe wybicie powyżej obu linni (5555 - 5675) (na wig20 odpowiada to dokładnie poziomowi 2450) i odwrót w poniedziałek.. czyli 2-3 sesje korekcyjne do ok 5350 SP500 korekta w granicach 1180-70 i kolejna "euforia" pod FED co dawałoby szanse na wybicie z kanału i zrealizowanie zasięgu wzrostu z tej formacji do ok 6100 (szczyt ostatniej fali korekcyjnej na DAX)
Ten sceanriusz uważam za dość prawdopodobny przy obecnych nastrojach na rynku i nagle wyjdziemy na 2500:) myślę, że w takim scenariuszu było by możliwe nawet 2610..Think salute

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 16 września 2011 08:57

sober
0
Wpisów: 105
Wysłane: 16 września 2011 09:07:05
Ja czekam do października z jakimikolwiek ruchami salute

Crown
0
Wpisów: 135
Wysłane: 16 września 2011 09:09:52
W ten sposób możesz przegapić najlepszy miesiąc w roku na giełdach.

Mankomaniak jest już na 0% z KGHM king
Houston, we have Boryszew.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 16 września 2011 09:11:44
Po raz kolejny apeluję o wstrzymanie się z informowaniem na tym wątku o swoich inwestycjach (o inwestycjach innych forumowiczów też).
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

sober
0
Wpisów: 105
Wysłane: 16 września 2011 09:22:15
Myślałem, że nie wolno podawać konkretnych papierów thumbright

W każdym razie, jestem bardzo przychylny teorii doncarlosa. To co się dzieje w Grecji zostało wg mnie zdyskontowane. Natomiast wyniki za 3Q z PIGSów mają bardzo duży potencjał, aby pogrążyć europejskie giełdy. Tak na dobrą sprawę, to nie widzę powodów, dla których tak nie miało by się stać Not talking

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 16 września 2011 12:08:27
Gecy są sobie winni tamu co mają tak samo jak ich rząd. Rząd wykazywał się kreatywną księgowością i rożnymi innymi mniejszymi lub większymi przękrętami. Ale całe społeczeństwo Greckie nie było dużo lepsze, oszukiwało bardzo często. Więc to też nie ejst tak że nagle okazuje się że płacący sumiennie mieszkańcy muszą płacić jeszcze więcej bo rząd "przejadł" ich podatki. Grecy sami mogą się nie zgadzać z planem oszczędnościowym ale sami sobie na niego "zapracowali", a przynajmniej pomogli rządowi w tym...

Wiem że grono kibicujących upadkowi Grecji jest dosyć duże ale to nie jest takie proste na jakie wygląda. Uważam że zobaczymy jeszcze kilka odsłon Greckiej Tragedii jeszcze. Przekonamy się czy pójdziemy z Grekami na dno a może przepłyniemy przez ten sztorm i wrócimy do wzrostów na rynkach. Jak na chwilę obecną nic nie jest przesądzone i to zmienia sią każdego dnia, z każdą nową informacją.

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 16 września 2011 12:30:23
A ja uwazam,ze Grecja to byl dobry straszak .Dlaczego dobry? bo mala gospodarka i mozna bylo rzucac "goracym ogniem" z reki do reki i grac pod rozne opcje. Mocne/slabe euro, raitingi bankow, odpisy,dokapitalizowanie, upadek strefy, wyjscie ze strefy i efekt domina.

Jesli nie byloby Grecji lub nie bedzie,to np z takimi Wlochami juz nie bedzie mozna pogrywac, bo jedno mocniejsze info i katastrofa gwarantowana ,bo to calkiem inne liczby.

Wczesniej,jesli chcesz moznesz sprawic odnosnie Grecja a Goldman,Chiny,USA,Niemcy i wszystko jasne.

mp1
mp1
0
Wpisów: 93
Wysłane: 16 września 2011 13:11:31
Ktoś ogarnia co takiego fatalnego powiedziano, że taką ładną kreche na DAXie narysowali?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 16 września 2011 13:26:05
@mp1
rynek jest bardzo nerwowy, choć przebija delikatnie pozytywny sentyment

jeśli coś się mogło nie spodobać to bilans handlu zagranicznego strefy Euro z godziny 11tej... po za tym cały czas trwają kolejne przemówienia bankowców, polityków...
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 września 2011 13:31

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 16 września 2011 13:39:06
no i pod werbalne info z Finlandii jest od razu ślad paniki... to pokazuje jaka jest skala stresu i nerwowości

na forex factory jest od razu celny komentarz:
Cytat:
This is exactly what Tim Geithner told them to NOT DO. Make statements that cause more concern.

* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 16 września 2011 13:43

mathu
0
Wysłane: 16 września 2011 14:15:32
Coś się znowu kroi, przez kilka dni obserwowałem flagę na edku, która zwiastowała dalsze spadki, wczoraj została niby zanegowana po zapowiedzi banków centralnych, ale teraz...

kliknij, aby powiększyć

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 16 września 2011 14:16:21
mp1 napisał(a):
Ktoś ogarnia co takiego fatalnego powiedziano, że taką ładną kreche na DAXie narysowali?

Cytat:
Na odbywającym się we Wrocławiu spotkaniu ministrów finansów Unii Europejskiej przełożono decyzję o wypłacie pomocy finansowej Grecji do października.

może jednak to jest przyczyną? obok Finlandii?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

247 248 249 250 251

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,403 sek.

mewgpzvn
zeiuxgls
omcrddwl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
onxtvggz
iwchhfzb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat