PARTNER SERWISU
yottxvya
25 26 27 28 29

Portfel by Scarry

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 28 września 2011 10:34:07
Kłania się wielkość pozycji Angel

EDIT: Mathu, pod oporem?
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 28 września 2011 10:35

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 28 września 2011 10:37:59
@mathu

Wyluzuj, przy takich wahaniach mam wrażenie że zdążysz je jeszcze odkupić i swoje zarobićthumbright

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 28 września 2011 10:41:32
Raczej kłania się własna głupota, bo z +12% na sDAX wróciłem na -1% i to już było dla mnie za wiele.

Wczoraj czytałem fajny tekst w Market Wizards, o pompie na srebrze, które wzrosło z 5 dolarów na 50 w jeden rok, a potem spadło z powrotem na 5. I tam padło takie zdanie, że nikt nie zarobił tych 1000%, bo były dwie grupy inwestorów:

- ci którzy kupili po 5 i sprzedali po 7-10 inkasując niewielki zysk
- ci którzy kupili po 5, dojechali do 50, a potem przesiedzieli cały spadek do 5

Ja niestety ewidentnie należę do tej drugiej grupy. Liar Po dwóch miesiącach szorcenia kręcę się w okolicach zera, choć wielokrotnie mogłem zainkasować kilkanaście procent zysku. Cały czas liczę na wielką zwałę, która nie nadchodzi.

No nic, grunt, to nie tracić. Inni nie mieli tyle szczęścia.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 28 września 2011 10:43

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 28 września 2011 10:51:38
ja póki mamy drgawki przedśmiertne to inkasuję po 4-6% zysku i wypad (ostatnio na shortach udało się blisko 10% zgarnąć). Tak jeszcze może być tydzień, może miesiąc może być 2-3 miesiące. Potem zwała na całego ;)

Nie ma co przesadzać z chciwością :)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

mathu
0
Wysłane: 28 września 2011 10:56:06
Tyle że mnie takie dzubdzianie po 5% nie interesuje, jakbym miał tak grać, to bym siedział na jakiejś platformie foreksowej i grał DT. Liczę na wielką zwałę, a ona przyjdzie niespodziewanie i trzeba się przygotować wcześniej. Już dwa razy DAX odsunął w czasie nieuniknione, broniąc poziomu 5000. Za kazdym razem byłem pewny, że to "już". Ale potem zawsze jechali w górę, a dobił mnie już wczorajszy poranek, kiedy na otwarciu było jeszcze +2% na futach. Teraz znowu wyciągają, chyba jednak dobrze, że się go pozbyłem.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 28 września 2011 11:21:05
@mathu

Troche nie rozumiem Think
Z tego co piszesz wynika ze mam podobna do Ciebie strategie bo mnie tez nie interesuja zyski rzedu 5% (sa wyjatki)
Nie rozumiem dlaczego wyleciales z pozycji na sDAX ??
Nie lepiej jest trzymac niz w kolko kupowac i sprzedawac ??
Ewentualnie przy takich sesjach jak wczoraj jeszcze podkupowac no chyba ze zagrales full stake to co innego, ja zawsze kupuje pakietami i nigdy nie laduje sie od razu wszystkim do srodka :)

Byc moze mniej przez to zarobie ale nigdy nie robie nerwowych ruchow !!
W tym przypadku nie ustawiam zadnych stopow itd... jedynie Dax na poziomie powyzej 7600 zmartwilby mnie ale na to daje jakies 5% wiec przy takim prawdopodobienstwie zaryzykuje wave

mathu
0
Wysłane: 28 września 2011 11:32:56
1. Na wykresie DAX jest duże pole do wzrostów. Boję się, że odjadą i nie zawrócą, tak jak jadą od paru dni. Do tego window dressing.

2. Nienawidzę kiszenia strat, wiele razy cięcie pozycji uratowało mi skórę, a w sierpniu złamałem tę zasadę i oddałem prawie cały zysk z poprzedniego roku (bo niestety grałem już ponad trzy razy większym kapitałem).

3. Dużo bardziej niż niewielka strata finansowa (bo przy moim aktualnym kapitale na GPW mógłbym sobie pozwolić na stratę 100% w jeden dzień i odłożyć tyle po kilku miesiącach bez wyrzeczeń) boli mnie własna niekompetencja, nagiąłem zasady wielokrotnie, średnie kazały mi sprzedać sDAX w poniedziałek, nie zrobiłem tego, wczoraj wyszli z kanału, znowu nie sprzedałem, więc teraz byłem przekonany, że nadejdzie kolejny wzrost i jeszcze bardziej dostanę po tyłku z powodu złamania zasad. Gdybym od miesiąca kierował się zasadą sprzedaży po sygnałach na średnich i RSI, to byłbym w tym momencie na jakieś +20% na całym kapitale. Najlepsze, że dziś rano średnie kazały akurat kupować sDAX, ale po takim wzroście byłem pewny, że to zanegują.

Uśredniania nie stosuję, bo po prostu nie ma na to czasu! W najbliższych dniach albo DAX pojedzie w górę na 6500, albo USA zlecą poniżej 1100.

Ja generalnie traktuję to wszystko jako okazję do nauki z możliwością zarobienia sporej premii w przypadku zwały. Coraz bardziej skłaniam się do przejścia na platformę FX z graniem czysto systemowym, opartym o średnie. Moim zdaniem przy obecnym rynku takie podejście wręcz gwarantuje nieustanny zarobek na swingach.
Edytowany: 28 września 2011 11:34

Kanoniers
1
Wysłane: 28 września 2011 11:41:33
Ok to juz mi nieco rozjasnia sytuacje ale chcialbym wrocic do Twoje punktu 1.

1. Na wykresie DAX jest duże pole do wzrostów. Boję się, że odjadą i nie zawrócą, tak jak jadą od paru dni. Do tego window dressing.

co znaczy odjada i nie zawroca ??? to brzmi jakby wierzyl w hosse teraz ?! Moim zdaniem nie ma takiej mozliwosci mimo iz wszystko jest mozliwe ale faktycznie sie swiat popieprzyl jak byk niedzwiedzia nagania na spadki :)))

Ja z kolei nie tne strat i wychodze na tym roznie ... mialem dwa przyklady gdzie bardzo mocno zabolalo :( ale tez dwa gdzie przynioslo wymierne korzysci takze nie mam tutaj az tak wyrobionego zdania.

mathu
0
Wysłane: 28 września 2011 11:42:06
Popatrzcie na to, sygnałem jest czubek na RSI (niekoniecznie w strefie przegrzania, ale blisko) + przecięcie MACD na wykresie 2h.

kliknij, aby powiększyć

Od dwóch miesięcy działa to idealnie i pozwala zarabiać po 10% na swingu, NIESTETY w trakcie zwały nie zadziała i będzie generować fałszywe sygnały. Dlatego właśnie zawsze wahałem się z zamykaniem pozycji i braniem zysku. A należało grać na swingi.

Kanoniers napisał(a):
Ok to juz mi nieco rozjasnia sytuacje ale chcialbym wrocic do Twoje punktu 1.

Cytat:
co znaczy odjada i nie zawroca ??? to brzmi jakby wierzyl w hosse teraz ?!

Nie, mówię o perspektywie np. tygodniowej. Powiedzmy, że wzrosną teraz o 15%. Ja bym tego mentalnie nie wytrzymał, zjazd z +15% na -15% z powodu własnej głupoty? To wolę zamknąć pozycję. A poza tym patrz niżej:

[quote]Ja z kolei nie tne strat i wychodze na tym roznie ... mialem dwa przyklady gdzie bardzo mocno zabolalo :( ale tez dwa gdzie przynioslo wymierne korzysci takze nie mam tutaj az tak wyrobionego zdania.

Mnie nie-cięcie nigdy nie przyniosło korzyści, zdarzało się, że nie ciąłem i zwykle wychodziłem potem na plus i spory zysk, ale gdybym ciął, to miałbym szansę otworzyć ponownie pozycję dużo niżej, od tego chyba nie było wyjątków. Dlatego cięcie strat jest ważne nawet jeśli wiesz, że w przyszłości i tak wygrasz.
Edytowany: 28 września 2011 11:47

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 28 września 2011 11:52:10
mathu napisał(a):

[...]
Ja generalnie traktuję to wszystko jako okazję do nauki z możliwością zarobienia sporej premii w przypadku zwały. Coraz bardziej skłaniam się do przejścia na platformę FX z graniem czysto systemowym, opartym o średnie. Moim zdaniem przy obecnym rynku takie podejście wręcz gwarantuje nieustanny zarobek na swingach.

mathu, nie brnij tą drogą, bo to ślepa uliczka. robiłem na próbę różne systemy optymalizowałem, zarządzałem ilością pozycji, robiłem backtesty na różnych instrumentach. wniosek jest jeden. w oparciu o cenę z poprzednich okresów nie da się przewidzieć ceny w okresach przyszłych.

jedyna szansa wygrania na automatach to kreowanie trendów, takie jest moje zdanie.

mathu
0
Wysłane: 28 września 2011 12:23:28
SirHoe, w Market Wizards jest opisany banalny system, który trader stosował na funduszu inwestycyjnym (!!!). Po prostu ruch w jakimś kierunku był kontynuowany w kolejnym dniu z prawdopodobieństwem 80% i konwertując jednostki między funduszem akcji i pieniężnym, zarabiał 40% rdr! Jeżeli coś tak banalnego może działać, to dlaczego nie spróbować grać systemem? Kombinacja średnich + SL powinna dawać ładny zarobek na swingach.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 28 września 2011 12:35:35
na wybranym kawałku wykresu systemu może zarobić i 100000% z lewarem. zmienisz wykres/instrument i czar pryska. wiem, że Cie nie przekonam. zrób system zrób backtesty na różnych danych i zobaczysz jaki rezultat.

mathu
0
Wysłane: 28 września 2011 12:43:23
My tu gadu gadu, a tymczasem DAX na nowych szczytach. Zasięg z podwójnego dna to 6400-6500, ale zawsze może nastąpić "ale urwał".

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 28 września 2011 12:59:53
Mam identyczne wnioski co SirHoe. Ja aktualnie opieram sie na sieci neuronowej - tej co mam pod czaszka. Systemy ktore zmajstrowalem w backtestach SREDNIO biorac zarabialy i to duzo ale na pewnych papierach w pewnych warunkach zawodzily i to bardzo bolesnie. A usuwanie papierow na ktorych system nie dziala po fakcie to przeciez nie jest to o co tu chodzi. Kiedys zrobilem ankiete o systemach i paru sie przyznalo ze tak gra (pozdro Snake). Styl gry powinien sie zgadzac z psychicznym nastawieniem dawcy blackeye (znaczy sie gracza) inaczej czlowiek sie wykonczy jak mu system mowi kupowac a golym okiem widac ze nie kupowac.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

Kanoniers
1
Wysłane: 28 września 2011 13:03:06
mathu napisał(a):
My tu gadu gadu, a tymczasem DAX na nowych szczytach. Zasięg z podwójnego dna to 6400-6500, ale zawsze może nastąpić "ale urwał".

i bardzo dobrze niech rosna hello1
kiedys widzialem takie historyczne porownania gdzie bylo pokazane ze dax potrafi dochodzic do 70% zniesien ale w tym przypadku 6500 to max.

Szkoda ze certy nie chca mocniej spadac :( pasowaloby na sDax 252 ale wszystko przed nami ;)

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 28 września 2011 13:11:02
@Kanoniers

Daje to ok. 16 % potencjał wzrostowy. Jeśli się sprawdzi, niedźwiadków czekają ciężkie chwileThink

Scarry
193
Wysłane: 28 września 2011 13:13:19
ja jak wiecie mam swoją teorię - kurs wyciągają i trzymają fundusze. Do końca tygodnia nerwówka dla misiów na maxa. Chyba że Panowie Grecja nie da rady do weekendu dociągnąć... blackeye

btw: dobrałem jeszcze trochę shortów.
60% portfela siedzi na Skach (1:1:1 proporcje)

BTW:

dla pamięci - nie wiem czy wiecie - traderzy przed wybuchem I wojny światowej handlowali do ostatnich tygodni - kompletnie nieświadomi nadchodzącej katastrofy... handlowano akcjami, kontraktami terminowymi, surowcami... było już po zamachu na Arcyksięsia a dalej traderzy, zapatrzeni na 1-2 dniowy zarobek międlili w kółko akcje i giełdy nawet potrafiły rosnąć.... aż do gwałtownej wyprzedaży i zamknięcia giełd.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 28 września 2011 13:36

maxboast
0
Wpisów: 223
Wysłane: 28 września 2011 17:57:53
Ale w samym okresie ostatnich wojennych niepokojów światowych w Stanach giełda działała i sytuacja wyglądała tak:

forsal.pl/artykuly/446847,wybu...

Lecz skoro nie ma na szczęście obecnie tak niemiło to zaglądam do Ciebie dzisiaj Scarry (szacunek że dajesz radę dokumentując swoje transakcje na forum) i zwracam uwagę na certyfikat RCSCRAOPEN (choć może było już na ten temat wcześniej - niestety nie mam na tyle czasu by czytać dzisiaj wszystko). Ropa tanieje, złotówka w kontekście europejskiego kryzysu długu ma "potencjał" do osłabienia - więc tutaj też można szukać paru złotych zarobku (tym bardziej że technicznie wykres wygląda na obecną chwilę interesująco)
Edytowany: 28 września 2011 18:02

Scarry
193
Wysłane: 28 września 2011 18:04:32
@maxboast

ten certyfikat to 1/6 mojego portfela king
mam obecnie 60% portfela w shortach (1:1:1 - czyli 20% na sDAX, 20% na sCECE, 20% na sBrentOil)

codziennie zwiększam moją pozycję na short :) jutro kolejne 10% . Teraz już jestem w 100% przekonany o bankructwie Grecji i totalnej zwale.
Edytowany: 28 września 2011 18:08

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 28 września 2011 18:14:07
A skąd wiesz, że nie będzie tak. Puszczą info o Grecji. Nastąpi zjazd mocniejszy niż zwykle, a później odwrócenie trendu spadkowego. W końcu pod coś, rynki spadły 30%. Lubię fantazjować king .

Niestety doszły mnie ploty, że Irlandia drukuje swoją walutę i przygotowuje się do ewentualnego opuszczenia strefy Euro. O Portugalii, Hiszpanii i Włoszech nie wspominam.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

25 26 27 28 29

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,611 sek.

feybxmuk
vjlqgaoy
cqwfledx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dxwkaark
lazkwiis
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat