PARTNER SERWISU
ophrmwcy
288 289 290 291 292

Kiedy szczyt hossy?

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 30 września 2011 13:53:08
ZielonY napisał(a):
(..)Gra toczy się o wysoką stawkę - próg ostrożnościowy 55% PKB.

Tak sie zastanawiam nad saldem zyskow/strat z przekroczenia owego progu 55% PKB. Czy koniecznosc naglego zbilansowania budzetu to taka tragedia? Zwolni sie troche urzednikow, obetnie socjal, chwilowo sie oslabi zlotowka i obligacje. Natomiast w dlugim terminie taki kubel zimnej wody tylko hartuje budzet, daje wiec szanse na glebokie pozytywne zmiany w polskich finansach.
Edytowany: 30 września 2011 13:58

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 30 września 2011 13:54:47
Dla mnie nie, dla polityków i milionów nierobów - tak.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 30 września 2011 13:59:39
Wyobrażacie sobie gdyby naprawdę musieli zwolnić lub poobcinać pensje/etaty 20 tysiącom pracowników administracji publicznej?? Ja niezbyt, przy dzisiejszym podejściu klasy politycznej zamiast uderzyć się w pierś przy 55% i wziąć się za reformy, będą czekali aż Warszawa 2014 będzie wyglądała jak Ateny 2012. Tusk to nie Thatcher, mimo że też na "T".

mathu
0
Wysłane: 30 września 2011 14:05:27
Tusk jeszcze mógłby się na to zdecydować, bo to nie jego elektorat. Ale koalicja SLD-PIS-PSL nigdy.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 30 września 2011 16:26:01
Kto i po co na siłe trzyma poziomy na GPW? Strojenie okienek? S&P ma wyraźny trend spadkowy w ostatnich kilku dniach, a GPW stoji w miejscu jakby ktoś ją trzymał na siłe Think

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 30 września 2011 16:28:50
@daniel93
jeśli moja teoria była (choć po części) prawdziwa to od poniedziałku fundy przestaną ratować WIG20/DAX

chyba że Merkel ogłosi w weekend jednak kondolencje Grekom, to sprawa będzie bez znaczenia.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 30 września 2011 16:29

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 30 września 2011 16:37:21
mathu napisał(a):
Tusk jeszcze mógłby się na to zdecydować, bo to nie jego elektorat. Ale koalicja SLD-PIS-PSL nigdy.

Tusk już pokazał na co go stać i szybciej uwierze ,że Korwin wygra wybory aniżeli Tusk weźmie się za poważne reformy...
A koalicja SLD z PiS to już w ogóle abstrakcja i samobójstwo dla obu partii

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 30 września 2011 17:17:23
donatel napisał(a):
Wyobrażacie sobie gdyby naprawdę musieli zwolnić lub poobcinać pensje/etaty 20 tysiącom pracowników administracji publicznej?? Ja niezbyt, przy dzisiejszym podejściu klasy politycznej zamiast uderzyć się w pierś przy 55% i wziąć się za reformy, będą czekali aż Warszawa 2014 będzie wyglądała jak Ateny 2012. Tusk to nie Thatcher, mimo że też na "T".

Może najpierw porównaj wysokośc pensji greckiego i polskiego urzędnika, tam jest z czego ciąc, w Polsce nie bardzo.

Crown
0
Wpisów: 135
Wysłane: 30 września 2011 17:36:30
zgadadzam sie z Fidelio77. To, że mamy ich sporo nie znaczy, że są dobrze opłacani - polecam sprawdzić ich zarobki na BiPie. Warto też porównać ile godzin roboczych jest w tygodniu w Grecji a ile w Polsce, bo coś mi mówi że oni to się dobrze obijają.
Houston, we have Boryszew.

mathu
0
Wysłane: 30 września 2011 17:48:32
Mogą sobie nawet zarabiać 500 zł na rękę, jest ich za dużo i nie generują w ogóle PKB.

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 30 września 2011 18:31:31

fidelio77
0
Wysłane: 30 września 2011 18:51:04
mathu napisał(a):
Mogą sobie nawet zarabiać 500 zł na rękę, jest ich za dużo i nie generują w ogóle PKB.

Chyba nie masz bladego pojęcia o czym mówisz. Fundusze europejskie nie wspomagają czasem naszego PKB? Bo coś mi się wydaje, że gdyby nie one to nasze PKB wyglądałoby bardzo blado. A do ich obsługi potrzebni są urzędnicy, krasnoludki tego nie zrobią.

Generalnie gołe hasła typu mniej/więcej urzędników mogą paśc tylko z ust ignorantów i populistów, którzy nie mają pojęcia jak funkcjonuje państwo. Nie można mechanicznie ograniczac ich liczby w oderwaniu od prawnego systemu, który funkcjonuje właśnie poprzez urzędników. Nie wspominając o rosnącej inflacji regulacji prawnych, konieczności implementacji regulacji unijnych, jakości prawa.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 30 września 2011 18:57:52
Cytat:
Generalnie gołe hasła typu mniej/więcej urzędników mogą paśc tylko z ust ignorantów i populistów, którzy nie mają pojęcia jak funkcjonuje państwo. Nie można mechanicznie ograniczac ich liczby w oderwaniu od prawnego systemu, który funkcjonuje właśnie poprzez urzędników. Nie wspominając o rosnącej inflacji regulacji prawnych, konieczności implementacji regulacji unijnych, jakości prawa.

Jeżeli skomplikowane prawo wymaga armii urzędników, to trzeba je po prostu zmienić.
Urzędników i urzędów jest za dużo, bo politycy tworzą prawo z przeświadczeniem, że wszystko i wszystkich należy cały czas kontrolować.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 30 września 2011 19:16:40
Z jakością prawa to ja bym polemizował. U mnie nie ma nawet konieczności rozliczania PIT, bo wszystko dzieje się z automatu, tylko dostaję co roku formularz z opisem co i jak.

Cytat:
Rośnie liczba urzędników
Jak podaje GUS, urzędy centralne i samorządowe zatrudniają już 462,9 tys. osób. W administracji publicznej w pierwszych trzech kwartałach 2010 roku przybyło 26,3 tys. pracowników. Średnie wynagrodzenie wynosi wprawdzie 4082 zł brutto, ale zdecydowana większość urzędników zarabia poniżej średniej krajowej w sektorze przedsiębiorstw (w grudniu 2010 roku wyniosła ona 3848 zł). Jak podała wyborcza.biz, według danych Eurostatu pod względem liczby zatrudnianych urzędników znajdujemy się mniej więcej w połowie rankingu Unii Europejskiej. Stosunkowo najwięcej urzędników, po ok. 10 proc. ogółu zatrudnionych, mają Francja i Luksemburg, a stosunkowo najmniej, po ok. 5 proc. ogółu zatrudnionych, Finlandia i Irlandia. W Niemczech pracuje prawie półtora miliona urzędników, a więc ponad trzykrotnie więcej niż w Polsce. Wprawdzie liczba mieszkańców jest u naszego zachodniego sąsiada zaledwie nieco ponad dwukrotnie większa, ale PKB – ponad czterokrotnie.

wolnemedia.net/wiadomosci-z-kr...

Cytat:
Analiza rankingu przyjazności systemu podatkowego dla biznesu.
Prezentujemy analizę wykonaną przez Firmę Doradczą KPMG na zlecenie Zespołu Doradców Strategicznych Premiera RP. Eksperci podatkowi KPMG analizują wyniki rankingu przyjazności systemu podatkowego dla biznesu „Paying Taxes 2009” Banku Światowego i PwC, który plasuje Polskę na dalekiej, 142 pozycji na 181 badanych krajów z całego świata.

http://www.zds.kprm.gov.pl/node/122
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 30 września 2011 19:17

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 30 września 2011 19:47:58
Czy mi się zdaje czy w komentarzu na stronie, którą podałeś starają się za wszelką cenę zdyskredytować ten raport?
Mój blog: vibender.pl

fidelio77
0
Wysłane: 30 września 2011 19:50:47
@venom
"Z jakością prawa to ja bym polemizował"

Nie rozumiem za bardzo z czym polemizujesz. Wyjaśnisz?

"W Niemczech pracuje prawie półtora miliona urzędników, a więc ponad trzykrotnie więcej niż w Polsce. Wprawdzie liczba mieszkańców jest u naszego zachodniego sąsiada zaledwie nieco ponad dwukrotnie większa, ale PKB – ponad czterokrotnie."

Myślę, że na Niemczech możemy się wzorowac bo to podobny system prawny. A oni urzędników mają i więcej i lepiej im płacą. Z Irlandią raczej bym się nie porównywał bo to jest jednak common law.

fidelio77
0
Wysłane: 30 września 2011 20:25:49
Frog napisał(a):
[quote]Jeżeli skomplikowane prawo wymaga armii urzędników, to trzeba je po prostu zmienić.

Zmienic to oni potrafia, tylko rzadko kiedy na lepsze.

Frog napisał(a):
[quote] Urzędników i urzędów jest za dużo, bo politycy tworzą prawo z przeświadczeniem, że wszystko i wszystkich należy cały czas kontrolować.

Kwestia deregulacji nie jest taka oczywista, bo przecież własnie ten proces rozpoczęty na świecie w latach 80 za Reagana i Thatcher zaowocował współcześnie armageddonem na giełdach.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 30 września 2011 20:32:35
Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że rośnie liczba urzędników, bo wzrasta jakość prawa. Skoro rośnie jakość prawa, to jak mniemam jest ono bardziej przejrzyste? A skoro jest bardziej przejrzyste, to po co potrzeba jeszcze większej ilości urzędników? Niech zgadnę, do poprawy jakości?

Nie wiem jak wygląda sprawa od kuchni, bo nie jestem z urzędniczej rodziny Angel

Digi, faktycznie krytykują, ale to jest domena GOV. Każda ze stron ma swoje opinie. Być może faktycznie sytuacja od 2007 zmieniła się diametralnie Angel

Niedawno widziałem artykuł na gazecie, w którym przedstawiciel branży deweloperskiej narzekał, że w największych aglomeracjach czas oczekiwania na pozwolenie na budowę wynosi nawet 12 miesięcy. Nie wiem i nie chce mi się sprawdzać, jakie są standardy europejskie. Być może to norma, ale trudno mi w to uwierzyć.

Odnośnie polityków, to także sądzę, że jest ich zbyt wielu:

Cytat:
Kongres Stanów Zjednoczonych (ang. United States Congress) – dwuizbowy parlament, najwyższy organ przedstawicielski i zasadniczy organ władzy ustawodawczej w Stanach Zjednoczonych.

Kongres składa się z Senatu (obecnie 100 senatorów) oraz Izby Reprezentantów (obecnie 435 reprezentantów).

A my ilu mamy osłów w rządzie?
Klika się i sprzedaje ;-)

fidelio77
0
Wysłane: 30 września 2011 20:37:08
@venom
"Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że rośnie liczba urzędników, bo wzrasta jakość prawa"

Masz na myśli to zdanie?

"Nie wspominając o rosnącej inflacji regulacji prawnych, konieczności implementacji regulacji unijnych, jakości prawa."

Określenie rosnącej odnosi się wyłacznie do inflacji regulacji prawnych, do reszty zdania już nie. Dalej wymieniam czynniki, które po prostu determinują ilośc urzedników. Jakośc prawa oczywiscie jest fatalna i wcale nie wzrasta, wręcz przeciwnie. Prawo to narzedzie pracy urzednika, jeśli jest kiepskie to tym więcej urzędników potrzeba do jego "obłsugi".

"A my ilu mamy osłów w rządzie"

Mniej więcej tyle ile ministerstw czyli na pewno mniej niż w kongresie. Hint: jak będziesz porównywał organy ustawodawcze (kongres) z wykonawczymi(rząd) to zawsze wyjdą Ci bzdury.
Edytowany: 30 września 2011 21:00

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 30 września 2011 20:49:29
mathu napisał(a):

a analitycy generują PKB? a sekretarki? a sprzątaczki? jedynym sposobem na urzędników (całkowite rozwiązanie problemu) jest całkowite uchylenie wszystkich ustaw z konstytucją na czele... To samo dotyczy się np sprzątaczek: gdybyśmy nie śmiecili to by nie były potrzebne...
Co do sytuacji na rynkach: nie da się chyba uniknąć nieuchronnego, martwi tylko wciągnięcie Niemiec do rozgrywki i widmo obniżenia ich ratingu...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

288 289 290 291 292

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,470 sek.

dxwczxfd
ntxjbcer
btnjcrdn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iuythuib
yqegioud
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat