PARTNER SERWISU
rftfklug
307 308 309 310 311

Kiedy szczyt hossy?

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 października 2011 08:34:31
Niemieckie futy na oporze, amerykańskie trochę ponad górną bandą, ale przewaga byków może w każdej chwili prysnąć, tak szybko jak szybko się pojawiła Angel Chyba czas na jakąś korektę tego szaleństwa Angel

EDIT: Na ES.F krótkoterminowy zasięg 1200 z formacji V.
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 7 października 2011 08:39

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 7 października 2011 08:59:55
@mathu

nie bój się o mnie ;) nie ma na świecie strony, która mogłaby samodzielnie zmienić moje stanowisko do inwestycji, owszem lubię zerohedge za szybkość i wyciąganie ciekawych rzeczy, ale nigdy nie podejmuję decyzji finansowych (a już szybkich szczególnie) przez jedną stronę nastawioną zdecydowanie niedźwiedzio, to zawsze podlega weryfikacji z mainstreamowymi serwisami ekonomicznymi blackeye i danymi AF.

Po prostu mają podobny punkt widzenia jak ja, więc nigdy nie ukrywałem że ich lubię.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 października 2011 09:05

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 7 października 2011 09:11:37
Czynnik sprzyjający dziś spadkom na GPW:
Kto będzie chciał zostać z akcjami na weekend, gdy jest zagrożenie wygranej PiS?
Asekuracyjnie podaż powinna dziś docisnąć.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 7 października 2011 09:16:50
Podaż ze strony zwolenników platformy powinna zostać zrównoważona popytem ze strony PIS.Angel

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 7 października 2011 11:23:57
Scarry napisał(a):
ej do tego jest wątek wyborczy.

Tutaj emocjonujemy się nadchodzącą hossą i KGHMem za 230,-zł ... albo końcem gospodarczym świata i KGHMem za 30 zł blackeye

Badz bardziej obiektywny bedzie albo 230 albo 23 :) a jak znam zycie utrzyma sie w tym przedziale czyli KISZONKA blah5 I jak tu zarabiac wave

sober
0
Wpisów: 105
Wysłane: 7 października 2011 14:32:47
A cóż to za świeca teraz na W20 i DAX? Whistle

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 7 października 2011 14:33:35
Rynki dziś stały w miejscu w oczekiwaniu na dane z rynku pracy. Właśnie nadeszły i były lepsze od oczekiwań, nawet znacząco lepsze od oczekiwań. Jest tak po części z powodu niskiej bazy...ale nastąpiła także korekta danych z zeszłego miesiąca która również była znacząca.

Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują obecnie że Europa i Ameryka skończy dziś na plusie, chociaż jeszcze dużo czasu zostało.

Może jednak ta recesja nie była taka pewna? Mniejsze niż oczekiwano (praie dwukrotnie) spowolnienie w Niemczech a teraz dużo lepsze dane z rynku pracy w USAThink

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

tratata
13
Wpisów: 1 033
Wysłane: 7 października 2011 14:51:15
Przecież pisali ostatnio że zmiana zatrudnienia jest "0K"Angel

Scarry
193
Wysłane: 7 października 2011 14:58:55
@Abner

pamiętaj że liczba jest sztucznie zawyżona o 45 000 pracowników telekomunikacji, które wróciło ze strajku do pracy wave

btw: recesja nigdy nie jest pewna, wszystko opiera się na probabilistyce, gdyby był sposób na uzyskanie pewności - 99% graczy siedziałoby w shortach Angel
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 7 października 2011 15:01

Abner1984
0
Wysłane: 7 października 2011 15:09:05
Słyszałem wypowiedz zaraz po ogłoszeniu wyników z rynku pracy. Faktycznie mowa tam była o +45K pracowników Verizon którzy skończyli strajk i zostali dodani do wyniku. Mimo tej liczby wynik z rynku pracy nadal jest dobry bo stworzono nowe miejsca pracy.

A co do pewności to zgadzam się. Nie tylko recesja nie jest pewna ale tak samo wszystkie inne wydarzenia na rynkach finansowych... A co do siedzenia na shortach to miałem ostatnio tutaj wrażenie że właśnie tak jestblackeye - 99% na shortach...

Martwi mnie tylko to że dziwnie cicho zrobiło się o problemach Grecji. Żeby to nie okazała się cisza przed burząPray

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 7 października 2011 15:11:09
Scarry napisał(a):
@Abner

pamiętaj że liczba jest sztucznie zawyżona o 45 000 pracowników telekomunikacji, które wróciło ze strajku do pracy wave

btw: recesja nigdy nie jest pewna, wszystko opiera się na probabilistyce, gdyby był sposób na uzyskanie pewności - 99% graczy siedziałoby w shortach Angel

nie przestajesz mnie zadziwiać. A jak się ma powyższe do tego:

Cytat:
Skadże znowu! Bezpieczniej grać teraz na pozycje short niż long! Sugerujesz że to tak samo a przecież pogłebianie dołków jest niezaprzeczalne . Praktycznie na shortach nie da się stracić, czasem trzeba poczekać 2-3 dni. Nie ma mowy o takiej stopie średniego zwrotu jakie dają shorty vs pozycje long na giełdach. Pokaż mi indeks czy spółkę która teraz ma trend wzrostowy.

"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

Scarry
193
Wysłane: 7 października 2011 15:12:34
@Abner
e tam - po prostu siedzący na longach akcji przycichli bo przez 2 miesiące wtopka była w końcu między 20 a 40% i wielu inwestorom zanegowało rok wzrostów. Trudno o entuzjazm. Zawsze tak jest jak jakiś trend dominuje to obstawiający jego przeciwność zdają się znikać.

@sss56
dalej tak uważam, ze jeśli ktoś musi dłużej posiedzieć "w czymś", to w naszych czasach bezpieczniej na shortach niż longach

short na CECE (Europa Wschodnia) vs WIG20 (long) przez 3 miesiące, akurat w lipcu były na tym samym poziomie:

kliknij, aby powiększyć

50% różnicy dla portfela, co tu komentować?
Edytowany: 7 października 2011 15:26

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 7 października 2011 15:34:03
Czyli wszystko piękniehello1
dane raz za razem dobre, czy jak kto woli lepsze od oczekiwań...
najważniejsi i najmożniejsi tego świata zwierają szyki w obronie banków i strefy euro...
potencjalnie zagrożone bankructwami państwa ogłaszają zaciskanie pasa i systematyczne wychodzenie z dołka...
czego jeszcze potrzebahello1 jest super
nie ma tematu Grecji czy innych zadłużonych gospodarek, u usiaków ktoś widzi jakieś problemy? no co wy wszystko w jak najlepszym porządkuthumbright
nic tylko ruszać na zakupy kiedy jeszcze tak tanio, bo jak mawia jeden z prezi nc spółeczki - tak tanio to już nigdy nie będzie.
trochę to oczywiście ironiczny wpis, ale może to wszystko też oznaczać że już całe towarzystwo uwierzyło, że jednak będzie oki a to może być pierwszy sygnał do zmiany kierunku, choć na dzisiaj zabawa trwa na całegohello1
ja jednak grzecznie postoję sobie z boku, taki mój los - jakiś cholernie niewierny jestemd'oh!

Scarry
193
Wysłane: 7 października 2011 15:36:58
a tego to się nie spodziewałem.. po rakiecie DAX zaraz zaneguje cały wzrost.

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 7 października 2011 15:51:59
Tak jak ktoś powiedział - linie trendu w dzisiejszych czasach są jak z gumy. Chyba musi dojść do 2290 aby z czystym sumieniem powiedzieć "Przebiło 2200"salute

Abner1984
0
Wysłane: 7 października 2011 15:55:13
@ Scarry

Z całym szacunkiem ale po czasie to i ja mogę pokazać dobre dla portfela inwestycje. Z perspektywy czasu każdy jest mądry i łatwo wskazać właściwe inwestycje. A powiedz mi ile osób w Lipcu spodziewało się że short na CECE da tyle zarobić w porównaniu z Wig20? Dlatego takie wykresy nie są bardzo dobrym argumentem w rozmowie bo mało kto osiągnął taki wynik na tym instrumencie.

Nie chcę teraz tutaj wdawać się w osobiste dyskusje i w to kto ma rację a kto nie ale często przytaczasz "Mankomaniaka i jego KGHM za 230pln" a pamiętasz jak twierdziłeś że srebro to jest instrument którym warto się zainteresować w obecnych czasach kryzysu? Mógłbym też wkleić wykres kursu srebra z ostatniego okresu ale nie tędy droga bo po upływie czasu to wszystko jest takie proste i oczywiste.

W obecnej sytuacji niepewność i wachania rynków są ogromne co pokazują w danej chwili indeksy i publikacje różnych danych. Z tego powodu ogromnie ciężko wskazać właściwy instrument bo jutro bądz pare tygodni sytuacja może być diametralnie inna. Kto wie, może za kolejne 3 miesiące sytuacja z Twojego wykresu będzie odwrotna i okaże się że ci ktorzy shorcili są 50% niżej?Think Tego nie wie nikt (może poza Goldmanemlove4 ) dlatego każdy z nas mylił się już w tym wątku nie jeden raz...salute

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 7 października 2011 15:56:23
NBP nie będzie walczył z trendem rynkowym

www.obserwatorfinansowy.pl/201...

Cytat:
Narodowy Bank Polski nie będzie walczył z trendem na rynku walutowym, celem jego dotychczasowych interwencji jest uspokojenie nastrojów. Jeśli z rynku będą się wycofywać inwestorzy długoterminowi, to trzeba będzie się pogodzić z dalszą deprecjacją złotego. Chodzi jednak o to, żeby ten proces nie był gwałtowny – ocenia prezes NBP Marek Belka.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 października 2011 15:59:23
Wykres który wkleił Scarry pokazuje, że tak naprawdę zysk na shorceniu indeksu jest znikomy.

A dlaczego tak uważam??? Ano spadek indeksu o 20% to często spadek wielu spółek o 50%. Prawdziwą wartością spadków dla niedźwiedzia nie jest zarobek na shorcie, tylko możliwość zakupu spółek za dużo niższą cenę.

Kto olał totalnie granie na spadki i po prostu czekał z gotówką, mógł po sesji w USA we wtorek kupić KGHM i przyciąć kilkanaście procent w dwa dni bez praktycznie żadnego ryzyka (SL na minimum rocznym).

Do tego granie na long na DAX było dużo łatwiejsze i szybsze, niż mozolne shorcenie. Zaczyna mi odpowiadać takie podejście - przeczekuję spadki na gotówce (i nie ryzykuję ani grosza na S-kach), a potem, gram na odbicia z bliskim SL. W teorii niebezpieczniejsze, w praktyce odwrotnie.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Scarry
193
Wysłane: 7 października 2011 16:02:18
@Abner
no to jasne, dlatego prowadzę kronikę i zawsze podkreślam żeby nie bić się z trendem. Jak zmieniam swoje pomysły na inwestycje i co mi się wydaje atrakcyjne aktualnie, to piszę o tym ;)

Niestety w naszym świecie, gdzie nawet złoto i srebro jest papierowym a raczej wirtualnym kontraktem nie ma nic stabilnego i jest raczej coraz gorzej niż lepiej jeśli chodzi o stabilność inwestycji.
Edytowany: 7 października 2011 16:13

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 7 października 2011 21:18:22
Włochy, Hiszpania, banki portugalskie.
Będzie południe?
Korekta po tygodnowych wzrostach raczej pewna.
Albo czas albo pieniądz. ...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

307 308 309 310 311

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,367 sek.

oqssesqk
nlpeuwwn
tkcazfsi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jnmusjhq
puyuludp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat