0 Dołączył: 2010-07-14 Wpisów: 235
Wysłane:
28 października 2011 11:04:07
buldi napisał(a):Najlepsze jest to, że po tym co ustalono nad ranem odtrąbiono u nas dzisiaj sukces polskiego przewodnictwa w Uni, a tym czasem nie dopuszczono Nas nawet do kluczowych rozmów. Odtrąbili?? Nie ma to jak manipulacja faktami przez media. Przecież nasi nawet przez dziurkę od klucza nie podglądali o czym dyskutuje Merkel z Sarkozym Inna sprawa że w tak poważnej sprawie jak 100 mld EURO sam bym na ich miejscu nie silił się na poprawność polityczną i zapraszanie kogokolwiek Wracając do samej Grecji, rynki oszalały ze szczęścia ale chyba nikt do końca nie zadał sobie pytania czy redukcja o 100 mld w ogóle wystarczy aby Grecja odzyskała płynność finansową. No i będąc na miejscu jakiegokolwiek ministra finansów kraju strefy EURO sam bym brał tyle kredytów ile wlezie. Najwyżej umorzą ... ;-)
Edytowany: 28 października 2011 11:11
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
28 października 2011 11:58:32
Oprocentowanie włoskich obligacji 10-letnich po przejściowym spadku wczoraj do 5,70%, wzrosło dzisiaj do 5,91%. Konsekwentnie powtarzam nie kupuje tych wzrostow chocbysmy dziennie po 5% robili
|
|
0 Dołączył: 2010-07-14 Wpisów: 235
Wysłane:
28 października 2011 12:16:49
@Kanoniers Normalnie niedźwiedź pierwsza klasa. Mam takie samo zdanie, dla mnie te wzrosty to dmuchanie balona. Ale w Ski też nie wchodzę w ciemno. Bo to że moralnie WIG20 powinien mieć 1700 nie oznacza że nie może mieć 2700 do końca roku. Taki lajf;-)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-11-22 Wpisów: 84
Wysłane:
28 października 2011 12:41:45
Moim zdaniem to nie koniec wzrostów. Spadek następuje ze spadkiem LOPu więc to realizacja zysków albo ucieczka co bardziej płochliwych. Oczywiście powrót do wzrostów nie musi nastąpić dziś.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
28 października 2011 13:23:17
Według mnie w USA czeka nas nawet kilka tygodni międlenia przy SM200. Tej średniej nigdy nie udawało się przebić z marszu, a znowu nie uwierzę, że teraz błyskawicznie polecą w dół. Z kolei na GPW może być bardzo różnie, patrzę teraz np. na Getin i trudno mi uwierzyć w cenę niższą niż tydzień temu, ale tak to już jest. Jeśli dziś w USA zrobią np. -2%, to silne spadki mogą wrócić, ale jeśli spadną niewiele, to czeka nas marazm. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
28 października 2011 13:34:41
"Fitch says 50% Greek bond haircut would be a default event" giełdy w dół .... wszyscy zaskoczeni że jak ktoś mówi że nie odda połowy swoich długów to agencja ratingowa śmiała nazwać go bankrutem. Ahaha. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
Wysłane:
28 października 2011 14:04:20
Rozgrywka nie toczy się o słowa, tylko o to, czy trzeba będzie wypłacić ubezpieczenie z CDS-ów. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 200
Wysłane:
28 października 2011 14:16:15
Odnośnie CDS'ów ... stojeipatrze.blogspot.com/2011...Cytat:Na szczycie ustalono m.in. "dobrowolne" ograniczenie długu Grecji w sektorze prywatnym o 50%. Dokonano więc "dobrowolnej" restrukturyzacji długu na kwotę 100 mld euro (z całego długu na ponad 350 mld euro, a sektora prywatnego 200 mld euro. Tak więc tak naprawdę restrukturyzacja wyniosła nie więcej jak 28% całości długu), dodatkowo osładzając ofertę w PSI (Private Sector Involvment) o 30 mld euro dla banków które wezmą udział w ograniczeniu długu. Tak czy siak wstępnie stowarzyszenie zarządzające derywatami ISDA zasugerowało, że taka "dobrowolna" restrukturyzacja, czy wręcz darowanie długu przez banki europejskie, oznacza brak zdarzenia kredytowego. Co więcej zasugerowano w przewodniku, że nawet przyznanie przez agencje ratingowe ratingu D czyli Default (bankructwo) może nie uruchomić zdarzenia kredytowego. Krótko - banki wystawiające CDS na dług grecki NIE wypłacą zapewne pieniędzy. Skoro tak, to CDS, a więc ubezpieczenie od bankructwa, są bezwartościowe. Oczywiście CDS wystawiły największe banki jak JP Morgan, które tworzą reguły gry. Samych CDS tak przy okazji nie było dużo bo maksymalnie 3,6 mld euro a więc wypłata kształtowała by się w okolicy 1,8 mld euro. To naprawdę małe pieniądze w skali długu wartego 350 mld euro.
|
|
0 Dołączył: 2011-10-25 Wpisów: 235
Wysłane:
28 października 2011 14:16:57
Koncepcja walki z długiem za pomocą inflacji (dodruk) jakoś najbardziej mnie przekonuje. Cięcia to spowolnienie i przy obecnym zadłużeniu państw - kompletny upadek. Zatem powinno nam rosnąć, mimo że powinno spadać...
Edytowany: 28 października 2011 14:18
|
|
Wysłane:
28 października 2011 15:13:17
Nie, państwa, które nie mogą spłacić długu, powinny ogłosić bankructwo, a wierzyciele ponieść stratę. Dodruk działa tak, że kto oszczędza, ten traci, a kto się zadłuża na potęgę, wygrywa. Ten pierwszy nie dość, że musi wydawać coraz więcej i więcej z powodu sztucznego popytu, to w wyniku dodruku musi spłacić długi tego drugiego. Jesteś odpowiedzialny? To będziesz utrzymywać nieodpowiedzialnych i ich wierzycieli, bo inaczej odczuliby spowolnienie. Jesteś wierzycielem i ubezpieczyłeś swój dług? To też przegrałeś, bo oficjalnie twój dłużnik nie zbankrutował :) Wspaniały świat kapitalizmu XXI w. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
|
|
Wysłane:
28 października 2011 17:10:30
Nie interesuje mnie to co "powinno" zostać zrobione, tylko co będzie.
Emocje i życzeniowe myślenie nie są dobrą metodą na ocenę aktualnej sytuacji na świecie. Jeżeli już używamy wartościowania, to ci "źli" i silni zawsze wygrywali kosztem słabszych na przestrzeni dziejów, dlaczego w XXI w. miałoby się to zmienić?
Wielki lewar, wielka inflacja, wielka hossa na giełdzie (i złocie, surowcach). Taki scenariusz wynika z moich obserwacji.
Edytowany: 28 października 2011 17:11
|
|
0 Dołączył: 2011-10-22 Wpisów: 16
Wysłane:
28 października 2011 18:15:08
Cytat: Emocje i życzeniowe myślenie nie są dobrą metodą na ocenę aktualnej sytuacji na świecie.... Wielki lewar, wielka inflacja, wielka hossa na giełdzie (i złocie, surowcach).
Świat to nie tylko notowania giełdowe.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
28 października 2011 18:51:00
Futro, nie byłbym tego taki pewien. Wiesz czym się kończy wielka inflacja? Przykładów w historii jest aż nad to  Do tego widać jak ostatnio niewiele trzeba, żeby na co dzień spokojni ludzie zaczęli demolować ulice w europejskich stolicach, nie wspominając o arabskiej wiośnie ludów. Po za tym, jeśli widmo recesji się zmaterializuje, czy nie wpłynie to na presję inflacyjną? Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
28 października 2011 19:29:29
v3nom, ja niczego nie jestem pewien. Jaki Ty scenariusz widzisz?
Osobiście staram się unikać analogii z tym co było, czasy za szybko się zmieniają. Poza tym jestem świadom tego, że nie posiadam odpowiedniej ilości informacji, by dobrze przewidzieć przyszłość (nie tylko ja, fani Zerohedge też nie mieli ostatnio racji) i jestem ciekawy co wykombinują rządzący.
PS Druk kasy i inflacja są już faktem.
Edytowany: 28 października 2011 19:31
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
28 października 2011 19:50:32
v3nom napisał(a):Po za tym, jeśli widmo recesji się zmaterializuje, czy nie wpłynie to na presję inflacyjną? Wpłynie - negatywnie. Recesja już była, presja deflacyjna też i właśnie dlatego na taką skalę prowadzona jest reflacja. Wygląda na to, że ta polityka działa, przynajmniej chwilowo. Być może ostatecznym rezultatem będzie inflacja, ale raczej dopiero, gdy wrócą istotne wzrosty. Akurat stagflacja chyba raczej nam teraz nie grozi.
|
|
0 Dołączył: 2008-09-13 Wpisów: 197
Wysłane:
28 października 2011 22:22:34
technicznie rzecz biorąc na Sp500 jesteśmy w okolicach sma 200. Parę czy paręnaście dni temu klasycznie walczyliśmy z ema 200 z pozytywnym skutkiem dla byków (testowanie od dołu, przebicie, testowanie od góry, wybicie). Obecnie sma 200 przebita bez przystanku (choć trochę za szybko o tym mówić). Słyszałem opinię o przywiązaniu Usa do średniej dwustusesyjnej. Czy może ktoś ma wiedze czy chodzi o ema czy sma? Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-22 Wpisów: 84
Wysłane:
28 października 2011 23:14:23
Po dzisiejszej sesji widzę że po dużych wzrostach nawet korekty nie będziemy robić tylko płasko. Oj miśki mogą mieć ciepło po weekendzie! Mam wrażenie że skala wzrostów może nas zaskoczyć. Tego sobie i wszystkim życzę. Miłego weekendu.
|
|
0 Dołączył: 2011-04-05 Wpisów: 145
Wysłane:
29 października 2011 11:21:46
@Kamilek nie jestem aż tak przekonany jak Ty. Ty widzisz tylko możliwość wzrostów a ja uważam że po weekendzie naprawdę trudno powiedzieć czego się spodziewać gdyż może dalej spadać jak i rosnąć, wszystko zależy co się stanie przez weekend
|
|
0 Dołączył: 2009-06-11 Wpisów: 263
Wysłane:
29 października 2011 16:48:17
ja też nie jestem przekonany co do dalszych wzrostów: po 1 jeżeli chodzi o stany - wykupiony rynek, największa miesięczna świeczka w historii, brak piątkowych wzrostów na fali euforii po 2 nasz rynek - widzę bardzo dużą słabość na wigu i słabe obroty, jakaś niechęć do zakupów wcześniej też obstawiałem wzrosty ale teraz nie jestem przekonany, stany jakąś cofkę powinni zrobić aby dalej miało rosnąć
|
|
Wysłane:
30 października 2011 09:39:09
wyborcza.biz/biznes/1,100896,1...Cytat:Zakaz używania spekulacyjnych instrumentów na giełdach i nałożenie podatku od transakcji finansowych - oto kolejne narzędzia, z jakich może skorzystać Europa w walce z kryzysem zadłużenia po zredukowaniu greckiego długu wobec banków. Jednak robią też coś sensownego. 6pak + druk powinny wystarczyć dla rynku w obecnej sytuacji.
Edytowany: 30 października 2011 09:39
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.