PARTNER SERWISU
qasjtbpc
104 105 106 107 108

Giełdowy "Blog of the Frog"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 listopada 2011 19:38:02
Po wielu wieczorach analiz, porównań i mailach wysłanych do różnych spółek, zdecydowałem że fundamentem mojego portfela będzie... Centrum Klima. Ma wszystko, czego oczekuję od dobrej spółki giełdowej. Spełnia wszystkie moje prywatne kryteria inwestycji długoterminowej. Jedynie cena mogłaby być niższa. Ale jak to mawiał Łoren z Bafetu - lepiej kupić świetną spółkę w przeciętnej cenie, niż przeciętną spółkę w dobrej cenie. Po 2 dniach zakończyłem skup. Średnia z uwzględnieniem prowizji około 9,9 zł.

Nazwy drugiej spółki, w którą docelowo chcę zaangażować 10% portfela nie wyjawię. Udało mi się kupić dopiero niecałą połowę tego, co planuję.

Podsumowanie:
Gotówka: 50%
Centrum Klima: 40%
Mała spółka z NC: docelowo 10% (w trakcie skupowania)

Sytuacja jest skomplikowana, więc nie wykluczam sprzedaży PKC gdy tylko na giełdach zrobi się bunga bunga.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 5 listopada 2011 09:59:56
Szczerze powiedziawszy byłem przekonany że kupisz Centklimę lub Helio ale nie chciałem pisać żeby nie zdradzać na formu zakupów :)
Przez ten czas troszku Cie poznałem i wiem że te dwie spółki mimo wszystko są Twoimi sztandarowymi a jeśli nie to na pewno masz do nich wielki sentyment a że obecnie są w dobrych cenach...
Ja nic nie kupiłem niestety albo raczej stety bo przymierzałem się również na Centklimę (miałem ją przed kłopotami rodzinnymi) i Lotos. Jak się okazało Lotos spadł w drugiej części sesji i może bym go kupił na szczeście popołudniu pracowałem :)
Teraz jak słyszę wiadomości co godzinę sytuacja jest nadal niepewna i w poniedziałek może być różnie. Czyżby następna fala spadkowa ?
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Frog
13
Wysłane: 7 listopada 2011 20:59:20
CKL ani drgnie. Za to HEL, moja druga perełka której jednak nie posiadam, od paru sesji ślicznie rośnie. Krótkoterminowo wybrałem więc źle.
Tajemniczej spółki z NC nie udało się nic dokupić.

Nadal mam wątpliwości co robić. Szeroki rynek zachowuje się zdecydowanie lepiej niż można by tego oczekiwać.
Follow me on Twitter

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 7 listopada 2011 22:31:22
Frog napisał(a):

Nie ma akcji na sprzedaż? Czy koszyczek podstawiłeś nisko?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 7 listopada 2011 23:07:20
CKL to świetna spółka, choć mało odpałowa;). Na dłuższy termin i w tych niepewnych czasach to dobry wybór, dywidenda jest i perspektywy. To zamulanie też mnie strasznie irytuje np. teraz na MCI, ale trzeba trzymać się planu (dłuższy termin), bo przecież jesteś pewny swojej decyzji.

Uciekające okazje to ciężki test, ale trzeba się hartować i nie łamać się, choćby papier 3 miesiące szorował po dnie, by potem dać czadu;).
Edytowany: 7 listopada 2011 23:08

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 8 listopada 2011 00:16:12
Wg mnie CKL poza dywidendą nie tworzy wartości dla akcjonariuszy.
Udowodniła jedynie, że jest stabilną iw miarę pewną spółką na złe czasy.
To dla mnie za mało.
Ale co ja się tam znam?

Frog
13
Wysłane: 8 listopada 2011 08:17:35
@Buldi, zależy co nazywamy budowaniem wartości dla akcjonariatu.
Jeżeli mówimy o szansie na mega odpał, to faktycznie CKL nie jest tym typem spółki.

Jeżeli z kolei mówimy o budowaniu i rozwijaniu przejrzystego biznesu, zwiększaniu przychodów i zysków, szanowaniu akcjonariatu mniejszościowego, to mało która spółka może jej dorównać.

Nikłe są szanse na 1000% zysku, ale 100% mnie całkowicie zadowoli.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 8 listopada 2011 08:18:17
cad_man napisał(a):
Frog napisał(a):

Nie ma akcji na sprzedaż? Czy koszyczek podstawiłeś nisko?

Nie ma akcji na sprzedaż w cenie przy której postawiłem koszyczek blackeye
Follow me on Twitter

pardi
0
Wpisów: 63
Wysłane: 8 listopada 2011 08:33:32
Frogu ,przy twojej reputacji na tym forum to wszystko z twojego portfela będzie rosłoking ,widzę ze duzo ludzi posiłkuje się twoimi komentarzami .Przy takiej płynności jaka jest na helio ,gdybys ją miał w portfelu już dawno witalibyśmy poziomy 20złAngel tak nikt nie chce się zbytnio pozbywać papiera

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 8 listopada 2011 14:37:08
Frog napisał(a):
Nie ma akcji na sprzedaż w cenie przy której postawiłem koszyczek blackeye

Rozumiem, ale powiedz co zrobisz jak cena będzie odjeżdżać w górę? To są zawsze dylematy: spółka warta by mieć kilka jej akcji ale po cenie xx.xx więc jeśli jest pewność to nie lepiej zapłacić xx.xx + yy.yy? Pytam bo ciekawy jestem jak takie podejście do kupna się kończy bo ja mam słabe nerwy i kupuję od razu, co oczywiście nieraz kończy się tym, że mogłem zakupic ciut taniej co też nie pozbawia mnie zysków...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Frog
13
Wysłane: 9 listopada 2011 22:26:35
Wczoraj zakończyłem moją krótką przygodę z akcjami. Nie dlatego że przeczuwałem spadki Shame on you
Spieniężyłem się dlatego, że posiadanie akcji wprowadziło mnie w coś na kształt dyskomfortu psychicznego. Kilka tygodni na gotówce było jak nirvana, a po kupnie miałem w tyle głowy niepokój o to co będzie z rynkami. Stchórzyłem, przyznawszy się przed sobą (i dziś przed Wami), że wejście w akcje było błędem.

Na CKL straciłem, na perełce z NC udało się zarobić. W sumie ułamek procenta do przodu na całości kapitału - można więc pominąć milczeniem. Oczywiście zaraz po sprzedaży pojawił się strach, że zacznie rosnąć a ja wyjdę na leszcza. Dzisiejsza zwałka była błogosławieństwem dla mojej psychiki.

100% Gotówka i wracam do pierwotnego planu, czyli cierpliwie czekam na okazje.

Cytat:
Rozumiem, ale powiedz co zrobisz jak cena będzie odjeżdżać w górę? To są zawsze dylematy: spółka warta by mieć kilka jej akcji ale po cenie xx.xx więc jeśli jest pewność to nie lepiej zapłacić xx.xx + yy.yy? Pytam bo ciekawy jestem jak takie podejście do kupna się kończy bo ja mam słabe nerwy i kupuję od razu, co oczywiście nieraz kończy się tym, że mogłem zakupic ciut taniej co też nie pozbawia mnie zysków...

Ja też wolę kupować i sprzedawać na już stojące zlecenia.
Zawsze boję się że ktoś mi sprzeda/kupi ode mnie jedną akcję i stracę na prowizji.
Follow me on Twitter

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 10 listopada 2011 06:51:04
Coś mi się wydaje Frog'u, że to nie najlepszy moment na wyjście z rynku, ale ten ucisk psychiczny zna prawie każdy, szczególnie w ostatnich kilku latach. Inwestowanie jest jak druga praca w domu i w dodatku trzeba się do niej przykładać 2x bardziej albo i 3. Będę śledził twoje okazje, bo wiem, że szeroko je opiszesz i być może dojdę do podobnych wniosków. Pozdrawiam i powodzenia :).
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

Frog
13
Wysłane: 14 listopada 2011 21:33:56
Obejrzałem dzisiaj wszystkie części filmy Floored na Youtube (link do jednej z nich wrzucił mathu). Polecam wszystkim, przynajmniej jako ciekawostkę.

Obserwowałem też giełdę, ale nie zdarzyło się nic, co by zmieniło moje niedźwiedzie nastawienie.

Jutrzejszy debiut Binary Helix tak naprawdę mało mnie interesuje. Do obrotu wchodzą tylko PDA ostatniej emisji, o wartości około 200 tysięcy złotych. Spekuła zrobi z tym co zechce, niezależnie od samej spółki.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 16 listopada 2011 20:16:56
Coraz bardziej odcinam się od giełdy. Oczywiście nie mogę sobie odmówić obserwacji, ale nie robię tego z myślą "co by tu kupić". Po prostu obserwuję i wyciągam wnioski. Staram się nabrać niezbędnego dystansu, odpowiedniej perspektywy.
Ten rok spowodował znacząco obciążył moją inwestorską psychikę. Nie chcę inwestować na siłę.
Wiem, że ucieka czas i okazje (np., Helio czy 11Bit). Ale wiem też, że będą następne. Trzeba być cierpliwym.
Obecnie wygląda na to, że w dłuższym terminie giełdy będą spadać. Zbyt dużo problemów się nawarstwia. Przy takim sentymencie szukanie okazji jest dość ryzykowne.
Zarabiającym gratuluję i zazdroszczę. Jednak obecnie wystarczy mi to, że nie tracę.

Przy okazji postanowiłem wziąć się nieco za siebie. Łyżwy, pływanie, boks - coś z tych rzeczy. Oczywiście na miarę swoich możliwości :)
Follow me on Twitter

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 16 listopada 2011 20:30:13
Nie jest to do końca prawda bo masz akcje Binary Helix i cieszysz się każdego dnia z nowego TKO:))))

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 16 listopada 2011 20:48:08
Frog napisał(a):
Coraz bardziej odcinam się od giełdy... Przy okazji postanowiłem wziąć się nieco za siebie. Łyżwy, pływanie, boks - coś z tych rzeczy. Oczywiście na miarę swoich możliwości :)

prowadzisz życie milionera love4 a tu inni w nerwach przesiadują przed ekranem z palcem na ENTERZE

Frog
13
Wysłane: 16 listopada 2011 20:49:30
Szczerze, TKO Binary Helix jest mi całkowicie obojętne. Nie ma bowiem najmniejszego wpływu na moje pieniądze.
Zanim akcje serii C zostaną zarejestrowane i wejdą do obrotu, cena będzie na 95% grubo poniżej 10 zł. Obecnie mamy do czynienia ze spekulacyjną pompką typową na akcjach z małym FF. Szkoda, bo spółka ma podstawy do zwiększania wartości w "normalny" sposób.
O ile cena 10 zł w perspektywie realizacji prognoz na kolejne lata da się uzasadnić, to jednak utrzymanie tej ceny po debiucie akcji A, B i C wymagałoby jakiegoś spektakularnego sukcesu któregoś z produktów spółki. No i zdrowej hossy na giełdzie.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 16 listopada 2011 20:52:48
GRAF78 napisał(a):
Frog napisał(a):
Coraz bardziej odcinam się od giełdy... Przy okazji postanowiłem wziąć się nieco za siebie. Łyżwy, pływanie, boks - coś z tych rzeczy. Oczywiście na miarę swoich możliwości :)

prowadzisz życie milionera love4 a tu inni w nerwach przesiadują przed ekranem z palcem na ENTERZE

Hehe... Chciałbym żeby tak było. Niestety pracuję na etacie i to się raczej nie zmieni.
Milioner... No dobra, przyznam że licząc "na stare" to jestem multimilionerem thumbright
Follow me on Twitter

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 16 listopada 2011 20:56:57
Frog napisał(a):
Szczerze, TKO Binary Helix jest mi całkowicie obojętne. Nie ma bowiem najmniejszego wpływu na moje pieniądze.
Zanim akcje serii C zostaną zarejestrowane i wejdą do obrotu, cena będzie na 95% grubo poniżej 10 zł. Obecnie mamy do czynienia ze spekulacyjną pompką typową na akcjach z małym FF. Szkoda, bo spółka ma podstawy do zwiększania wartości w "normalny" sposób.
O ile cena 10 zł w perspektywie realizacji prognoz na kolejne lata da się uzasadnić, to jednak utrzymanie tej ceny po debiucie akcji A, B i C wymagałoby jakiegoś spektakularnego sukcesu któregoś z produktów spółki. No i zdrowej hossy na giełdzie.

Frogu to był żart przecież:)))Whistle Whistle Whistle

Frog
13
Wysłane: 18 listopada 2011 19:57:05
Wypadałoby się odnieść do niektórych zapowiedzi premiera z expose:

Opodatkowanie złóż: Jestem ZA. Pieniądze z naszych złóż powinny służyć Polakom.
Podniesienie wieku emerytalnego: Wisi mi to. I tak ten system emerytalny zbankrutuje zanim dobiję do 50-tki.
Podniesienie składki rentowej: Zdecydowanie PRZECIW. Karanie przedsiębiorstw za dawanie ludziom pracy to głupota.
Likwidacja ulgi internetowej: Jestem ZA. Podobnie jak za każdą zmianą likwidującą jakiekolwiek ulgi. Niestety to tylko mały kroczek na drodze do uproszczenia systemu podatkowego, ale lepsze to niż nic.
Podniesienie płac policjantom: Zdecydowanie ZA. Uważam jednak że powinno się podnieść płace tylko tym, którzy nie mogą skorzystać lub dobrowolnie zrezygnują z przywilejów emerytalnych.

Niestety expose jako całość, uważam za przejaw tchórzostwa Tuska w podejmowaniu odważnych decyzji.

PS. Na giełdzie bez zmian - stoję z boku.
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

104 105 106 107 108

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,611 sek.

hmbxtlyh
xrwqwquk
xxltbqhq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkblwnp
erqujkyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat