PARTNER SERWISU
fmqjocyv
303 304 305 306 307
Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 14 listopada 2011 18:08:47 przy kursie: 14,20 zł
kz110 napisał(a):
Już napisałem e-maila to TVNCNBC z zapytaniem o potrzebę zatrudnienia p. Kunicy. Pan Marek Mikuć w ogóle nie znał spółki i jego wypowiedź delikatnie mówiąc była nielogiczna.

Na pewno bardzo się tym przejmą. Jeszcze dzisiaj zbierze się zarząd TVNu w sprawie tego maila.

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 14 listopada 2011 18:09:19 przy kursie: 14,20 zł
Cytat:
Na podstawie pozytywnych wyników pierwszego programu szczelinowania hydraulicznego, Spółka dokonuje selekcji kolejnych odwiertów i, w połowie 2012 r., planuje drugi, obejmujący kilka odwiertów, program szczelinowania

Pytanie do Redface, skąd ta długa przerwa, aż do połowy 2012 roku? Jedno szczelinowanie to tydzień. Nie lepiej pójść za ciosem?

Odnosząc się do sensu rewitalizacji odwiertów to dla mnie sprawa jest jasna. To super biznes. Oczywiście ciekawe jest, jaka jest żywotność takiego odwiertu. Mam nadzieję, że KOV ma jakieś obliczenia na ten temat.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 14 listopada 2011 18:20:03 przy kursie: 14,20 zł
Wiedzą co robią, myślę że nie masz się o co martwić :)
Jestem ciekawy co z tą Nigerią, jak będzie ktoś coś wiedział to nie zapomnijcie tu wstawić :)

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 14 listopada 2011 19:09:15 przy kursie: 14,20 zł
Słuchajcie, jako ze dzisiaj jest deadline co do Nigerii to spółka mogłaby się pokusić o komunikat?

punk123
0
Wpisów: 37
Wysłane: 14 listopada 2011 19:25:09 przy kursie: 14,20 zł
Dopiero zaczynam swoją przygodę z giełdą więc tutaj pytanie do bardziej obeznanych. Bo z ostatnich informacji wywnioskowałem że wartałoby kupić akcje KOV bo powinny dalej iść do góry... Chciałem się jednak upewnić czy dobrze prognozuję ;-) A więc czy uważacie to za dobrą inwestycję, by jutro na otwarciu kupić Kulczyk Oil ?

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 14 listopada 2011 19:38:27 przy kursie: 14,20 zł
Na pocieszenie wszystkim nowym inwestorom KOV mogę powiedzieć, że dopiero cena 1,89zł jest tą ceną początkową od której, dla wielu, zaczęło się inwestowanie, więc do satysfakcji jeszcze daleko. A w firmie KOV "odkryto" od tego czasu wiele źródeł stałego dochodu, co nie zostało jeszcze w żaden sposób skonsumowane przez rynek. Jedynie zauważone. Więc czekamy na coś więcej niż tylko powrót do normy. A tak na mój długi nos myślę, że jutro na KOV będziemy długo czekać na pierwsze rozdanie w naszej szulerni GPW.Think

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 14 listopada 2011 19:42:10 przy kursie: 14,20 zł
Ryzyko istnieje zawsze, każda inwestycja musi być dopasowana go charakteru i zamożności gracza.
Także jak nie musisz to nie inwestuj.

dzwoniec
0
Wpisów: 146
Wysłane: 14 listopada 2011 19:43:13 przy kursie: 14,20 zł
punk123 napisał(a):
Dopiero zaczynam swoją przygodę z giełdą więc tutaj pytanie do bardziej obeznanych. Bo z ostatnich informacji wywnioskowałem że wartałoby kupić akcje KOV bo powinny dalej iść do góry... Chciałem się jednak upewnić czy dobrze prognozuję ;-) A więc czy uważacie to za dobrą inwestycję, by jutro na otwarciu kupić Kulczyk Oil ?

A jak myślisz, jaka poradę uzyskasz przychodzac po nia tutaj? Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z giełda to lepiej uważaj bo to nie najlepszy czas na poczatki, ale co zrobisz to już Twoja sprawa i twoje pieniadze...

Kapitalista
0
Wpisów: 14
Wysłane: 14 listopada 2011 20:01:10 przy kursie: 14,20 zł
punk123 napisał(a):

Jak spaść to z wysokiego konia, z tym że zanim spadniesz najpierw trzeba się na koniu nauczyć jeździć, a w tej szkółce same nieoswojone ogiery, mogą bardzo szybko gnać albo uszkodzić dżokeja. Więc się dobrze nad tym zastanów...

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 14 listopada 2011 20:12:46 przy kursie: 14,20 zł
punk123 napisał(a):

Nie zadawaj takich pytań, czytaj fora, komunikaty spółek, plany, sprawozdania finansowe. Zastanów sie na jakie ryzyko możesz sobie pozwolić. Wielu ludzi kupowało po 1,70+ a dopiero co kurs zdołował do 80 groszy. Pomyślałeś co wtedy, masz nerwy? Ty podejmujesz decyzję, masz sam siebie winić jak cos pójdzie nie tak a nie potem wylewać żale na innych.

k.

punk123
0
Wysłane: 14 listopada 2011 20:18:31 przy kursie: 14,20 zł
Ale ja bym na nikogo nie wylewał żali :-) Pytałem jedynie o opinie :-) Nawet jak napiszecie żeby kupować / nie kupować to nie jest powiedziane że zrobię tak jak napiszecie, to będzie moja decyzja i tylko siebie będę winił jak coś :-) Zainwestuję jeżeli już tyle żeby domu nie stracić, spokojnie :-) Chciałem jedynie zebrać kilka opinii i tyle ;-) Z własnych obserwacji wiem jak KOV poleciał przecież, był swego czasu około 2,20 a potem był 0,90. Zresztą wiele spółek w ostatnim roku zaliczyło takie spadki ostre.
Widzę tylko tyle że KOV odrobił dopiero spadki z ostatnich 3 miesięcy a tych największych dołowań właśnie z poziomu 1,70 jeszcze nawet odrabiać nie zączął. Zacząłem się tylko zastanawiać czy teraz dalej będzie szło do góry czy może najpierw będzie jakieś małe odreagowanie.

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 14 listopada 2011 20:35:20 przy kursie: 14,20 zł
Kolego punk123 rozpocznij i przeczytaj chociaż 3-4 ostatnie strony tego forum, jeżeli masz właściwą konstrukcję psychiczną, będziesz wiedział co jest grane na KOV. Tu na tym forum zawarta jest z dużą dokładnością cała wiedza i historia KOV, rozterki i wzloty akcjonariuszy. Przeczytaj, warto, będziesz miał duża wiedzę nawet z geologi. Tu na tym forum jest wiele speców z różnych dziedzin przydatnych młodemu inwestorowi. Zapraszam również innych do lektury i studiowania forum KOV.Angel

wysek
0
Wpisów: 19
Wysłane: 14 listopada 2011 20:41:11 przy kursie: 14,20 zł
wklejam z forum bankiera:
www.petroleumafrica.com/en/new...

i szybkie tłumaczenie:
Cytat:
NNPC w oświadczeniu w dniu 13 listopada, że ​​umowa, która ma dwie lokalne firmy zakup 45% udziałów w dwóch blokach na lądzie oleju, wcześniej należących do Shell, Total i ENI, została zakończona.

Pierwszy węglowodorów Nigeria, wł. Afren, kupił 45% udziałów w licencji OML 26, NNPC w oświadczeniu. Konsorcjum, którego liderem lokalnego Nestoil firma kupuje 45% udziałów w licencji OML 42, NNPC zgłaszane.
Edytowany: 14 listopada 2011 20:43

ondrasz
0
Wpisów: 20
Wysłane: 14 listopada 2011 20:45:27 przy kursie: 14,20 zł
punk123
Cytat:

najlepszym doradcą dla Ciebie będziesz Ty sam Twoja wiedza i tzw. szczęście
a teraz w oczekiwaniu na info z NIGERI coś do posłuchania
www.youtube.com/watch?v=xRQnJy...

punk123
0
Wysłane: 14 listopada 2011 20:50:46 przy kursie: 14,20 zł
Tytan napisał(a):
Kolego punk123 rozpocznij i przeczytaj chociaż 3-4 ostatnie strony tego forum, jeżeli masz właściwą konstrukcję psychiczną, będziesz wiedział co jest grane na KOV. Tu na tym forum zawarta jest z dużą dokładnością cała wiedza i historia KOV, rozterki i wzloty akcjonariuszy. Przeczytaj, warto, będziesz miał duża wiedzę nawet z geologi. Tu na tym forum jest wiele speców z różnych dziedzin przydatnych młodemu inwestorowi. Zapraszam również innych do lektury i studiowania forum KOV.Angel

No między innymi właśnie po tej lekturze (zrobiłem to już wcześniej) wyszło mi że to powinna być dobra inwestycja :-) A napisałem żeby się upewnić że dobrze myślę xD No ale widzę że tutaj takich odpowiedzi od nikogo nie uzyskam :P

Guru
0
Wpisów: 73
Wysłane: 14 listopada 2011 21:23:28 przy kursie: 14,20 zł
Kolejne źródło informuje o zakupie Nigerii.

Cytat:
Największymi wzrostami cieszyć się mogą akcjonariusze producenta bakalii Atlanty Poland (wzrost o 12,5 proc.) i Kulczyk Oil Ventures (11,8 proc.). KOV kupiło złoża w Nigerii.

parkiet

Zastanawia mnie jak będzie wyglądać komunikat - Redface pisał że raport (przeszacowanie) RPS (w tym Nigerii) ukaże się wraz z dokumentem ofertowym AIM. Więc w komunikacie który się pojawi będzie pewnie tylko sucha informacja dotycząca przejęcia - brak jakiś aktualnych liczb dotyczących zasobów. Czy może dokument ofertowy AIM zostanie dołączony do informacji o przejęciu OML42? Ktoś pomoże zrozumieć?

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 14 listopada 2011 22:45:45 przy kursie: 14,20 zł
punk123 napisał(a):
Tytan napisał(a):

No między innymi właśnie po tej lekturze (zrobiłem to już wcześniej) wyszło mi że to powinna być dobra inwestycja :-) A napisałem żeby się upewnić że dobrze myślę xD No ale widzę że tutaj takich odpowiedzi od nikogo nie uzyskam :P

Wbrew pozorom po przeczytaniu lektury na forum masz zdecydowanie większą wiedzę aby podjąć decyzję niż to, jakby teraz ktoś ci powiedział "kupuj".

Gryf
0
Wpisów: 41
Wysłane: 14 listopada 2011 23:52:01 przy kursie: 14,20 zł
Info z Reuters'a zostało powielone na całym świecie, łącznie z portalami
Taiwannews i cnbc. Wszystko jest klonem jednego tekstu. Jak na razie nikt nie dementuje.
Mam nadzieję że źródło doniesienia, Pan Camillus Eboh z Nigerii nie "koloryzował".
Zobaczymy co pokaże jutro ESPI i SEDAR.
Edytowany: 14 listopada 2011 23:53

xpete
0
Wpisów: 57
Wysłane: 15 listopada 2011 00:10:45 przy kursie: 14,20 zł
onochi napisał(a):
Nie taki cienki. 2mln USD na czysto rocznie to nie jest mało.

Powinieneś zwrócić na coś innego uwagę:

Cytat:
Łączny koszt programu szczelinowania hydraulicznego dwóch odwiertów szacowany jest na ok. 1,6 mln USD (800 tys. USD/odwiert). Dla porównania szacunkowy koszt wiercenia i wykonania nowego odwiertu o głębokości 2.500 m wynosi ok. 2,5 mln USD.

Koszt jednego odwiertu to 2,5 mln USD a koszt rewitalizacji istniejących to 800 tys USD. W cenie jednego odwiertu masz 3. Z każdego nawet 1 MMcf to jest naprawdę dobry interes. Koszty małe a zysk przyzwoity.

Przypominam tylko, że z O-6 było 2,3MMcf co daje na czysto ponad 4 mln USD rocznie. To razem jest już ponad 6.

Pozwolę sobie na skomentowanie, do jakich wniosków dochodzę...

@Redface w miarę możliwości mam prośbę o komentarz, czy w tym kierunku zmierzają przyszłe działania w zakresie szczelinowania...

Po kolei:

1. ukazała się informacja o przepuszczalności poniżej 1mD zarówno na O-6 jak i 0-8. Jednocześnie jest mowa o tym, że pokład R30c to piaskowiec, a więc skała zbiornikowa. Wnioskuję z tego, że są to zasoby typu tight-gas lub coś w tym guście (coś pomiędzy złożami konwencjonalnymi a shale-gas).

2. Gdyby szczelinowanie się nie udało, obydwa odwierty zostałyby prawdopodobnie spisane w koszty jako odwierty negatywne (brak możliwości udostępnienia nimi zasobów konwencjonalnych), tym samym odwierty te stały się naturalnym obiektem przetestowania szczelinowania jako metody intensyfikacji oraz możliwości udokumentowania nowych zasobów.

3. Profil produkcji złóż typu tight-gas, podobnie jak w przypadku złóż shale-gas, ma charakter hiperboliczny, na który mają wpływ trzy czynniki a) początkowy poziom produkcji (IP), b) początkowy poziom spadku c) współczynnik b definiujący zakrzywienie profilu. Tym samym początkowy duży spadek wydajności przeradza się w długoletnią produkcję na w miarę stabilnym poziomie.

4. Skoro nie było do tej pory udokumentowania komercyjnej możliwości eksploatacji tych zasobów, to są one obecnie zakwalifikowane do kategorii zasobów warunkowych, cytując definicję z waszej strony są to zasoby „które według szacunków na dany dzień mogą potencjalnie zostać pozyskane ze znanych akumulacji, ale wobec których dany projekt czy projekty nie osiągnął jeszcze stopnia zaawansowania pozwalającego na komercyjne zagospodarowanie” (w prezentacji z maja 2011 do zasobów C2 zakwalifikowano 77,9 Bcfe względem zasobów P2 45,7 Bcfe, ewentualne pozytywne wyniki odwiertów udowadniające możliwość komercyjnego zagospodarowania na szerszą skalę pozwolą na przekwalifikowanie części zasobów z C2 na P2)

Wnioski:

1. Macie już IP z obydwu odwiertów, aby pozyskać szacunki pozostałych dwóch elementów wpływających na profil produkcji potrzebujecie jeszcze kilku miesięcy produkcji.

2. Oprócz wydobycia samego w sobie wyniki O-6 i O-8 powinny nam dać informację:

a) na jaką skalę można ekonomicznie zagospodarować zidentyfikowane zasoby (tzn jaką część zasobów C2 można przenieść do P2)

b) Czy szczelinowanie stosować jedynie do odwiertów, które nie pokazały zasobów konwencjonalnych lub takich w których zasoby konwencjonalne zostały już sczerpane, czy może opłacalne będzie odwiercenie odwiertów dedykowanych dla zasobów typu tight-gas

c) jak zoptymalizować kolejne wiercenia i/lub szczelinowania (np. czy efektywniejsze będzie wiercenie odwiertów horyzontalnych lub czy jest możliwość poprawienie składu preparatu do szczelinowania). Tym samym prawdziwe efekty ekonomiczne eksploatacji tych zasobów będą znane dopiero po opracowaniu docelowego sposobu ich wydobycia.

W ramach pojawiających się komunikatów ze spółki, niekoniecznie teraz, ale w perspektywie kilku miesięcy, fajnie byłoby pozyskać (zakładając oczywiście że powyższy tok myślenia jest właściwy):

1. opis, co w szerszym kontekście biznesowym daje nam sukces w szczelinowaniu (np. skalę potencjału przekwalifikowania lub identyfikacji nowych zasobów)

2. Trochę szerszą informację na temat kolejności planowanych działań, np. czy te kolejne kilka odwiertów do szczelinowania to odwierty już odwiercone nie produkujące zasobów konwencjonalnych, czy może dedykowane przyszłe odwierty odwiercone z myślą o pokładach podobnych do R30c.

Gryf
0
Wpisów: 41
Wysłane: 15 listopada 2011 00:57:37 przy kursie: 14,20 zł
Nov15, 2011 : Aktywa będą przekazane nowym właścicielom dziś w Abudży

www.thenationonlineng.net/2011...

Wciąż nieoficjalne info ; inni Autorzy. Ale "to je ono!".
Edytowany: 15 listopada 2011 01:00

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

303 304 305 306 307

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,467 sek.

vzdwnolq
ppezowkh
ghaoqcyj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ywhhaboy
oyfscwop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat