PARTNER SERWISU
uxgietlk
301 302 303 304 305
JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 14 listopada 2011 08:27:18 przy kursie: 12,70 zł
Spokojnie, komunikat musi byc oficjalny, pisany oficjalnym językiem, nie ma tam miejsca na popełnianie jakiś głupich gaf. A gazety niech sobie piszą tylko nam pomagają teraz :)

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 14 listopada 2011 09:27:23 przy kursie: 14,20 zł
Ni w ząb nie mogę pojąć tej wyprzedaży. Nawet jeżeli nie ma oficjalnej info KOV to powstrzymanie się od jakiegokolwiek ruchu na tym walorze wg mnie w tej chwili jest najlepszym wyjściem do czasu potwierdzenia dobrych dla wszystkich wieści (prócz konkurencji).wave

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 14 listopada 2011 10:00:24 przy kursie: 14,20 zł
madness napisał(a):
Spokojnie to jedynie ściąganie kursu przez tych co się spóźnili po to żeby dokupić

zaniżanie przed odpałem chciałeś powiedzieć binky
tak przy okazji - mógłbyś wyjaśnić mechanizm ściągania kursu? postaw się na miejscu mitycznych "tych co się spóźnili" i powiedz co Ty zrobiłbyś, by ściągnąć kurs? strasznie ciekawy jestem, Twoja odpowiedź niewątpliwie dokształci wielu z nas.

dzwoniec
0
Wpisów: 146
Wysłane: 14 listopada 2011 10:02:51 przy kursie: 14,20 zł
Krewa ale tu nie chodzi o to czy to ma jakieś logiczne podstawy czy nie tylko czy zgadza się z ogólnym hurraoptymizmem. My tu mamy fiestę i tylko to się liczy, a jeśli coś się nie zgadza z faktami tym gorzej dla faktów!!!

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 14 listopada 2011 10:11:18 przy kursie: 14,20 zł
Mechanizm jest bardzo prosty.
Jak to ktoś wcześniej zauważył akcjonariat KOV jest bardzo słaby, także manipulowanie kursem jest w miarę proste.
Grubas z kasą wystawia duże pakiety na sprzedaż, równocześnie wywalając pakiety akcji po każdej cenie.
Drobnica widząc że jednak akcje zaczynają spadać wywala papiery.
Zawsze ktoś się znajdzie kto sprzedaje papiery i jak to robi to raczej sprzedaje po cenie kupna także kurs spada automatycznie.
Do puki nie ma oficjalnego infa. to tak się będzie działo o ile grubas nie dojdzie do wniosku że już czas zbierać po każdej cenie.
Po oficjalnej informacji papier zaczną brać tysiące inwestorów i prawdopodobnie zainteresują się nim fundusze oraz inwestorzy zagraniczni.
Edytowany: 14 listopada 2011 10:13

madness
0
Wpisów: 19
Wysłane: 14 listopada 2011 10:17:05 przy kursie: 14,20 zł
krewa napisał(a):
madness napisał(a):
Spokojnie to jedynie ściąganie kursu przez tych co się spóźnili po to żeby dokupić

zaniżanie przed odpałem chciałeś powiedzieć binky
tak przy okazji - mógłbyś wyjaśnić mechanizm ściągania kursu? postaw się na miejscu mitycznych "tych co się spóźnili" i powiedz co Ty zrobiłbyś, by ściągnąć kurs? strasznie ciekawy jestem, Twoja odpowiedź niewątpliwie dokształci wielu z nas.

Czas działa na nie korzyść, na otwarciu widać było optymizm ale z każdą godziną bez ESPI będzie się osłabiał co sprzyja spadkom.
Kolega "dzwoniec" dziwnym trafem dzisiaj się zarejestrował i wygłasza pesymistyczne opinie mając żal, że info tak a nie inaczej i nie zdążył dokupić/kupić.
Do tego wraz z upływającym czasem i opadaniem hura optymizmu wystarczy, że grubas sprzeda część akcji (dużym wolumenem) obniży kurs z 1.37 do 1.35 widząc to drobnica w obawie zepchnie kurs jeszcze niżej do 1.32 i wtedy następuje odkupowanie akcji przez grubasa po niższych cenach (dla nie poznaki niższych wolumenach)

dzwoniec
0
Wpisów: 146
Wysłane: 14 listopada 2011 10:20:37 przy kursie: 14,20 zł
Zabapinkfloyd, Twoje rozumowanie zakłada, że jest tylko jeden grubas lub co najwyżej kilku działajacych ściśle zespołowo, żaden inny nie śmie im wejść w drogę bo inaczej cały misterny plan dałby w łeb bo oddałby drugiemu za bezcen. Po drugie zakładasz, że grubas jest przekonany o sukcesie spółki lub ewentualnie czeka na dobre info. No to jeśli jest przekonany o sukcesie spółki to czemu jeszcze się nie obkupił jak ceny były duużo niższe? A jeśli w ciaż czeka na oficjalne info i w tym celu zaniża kurs to myślisz, że jak to oficjalne info pójdzie to uda mu się obkupić po przyzwoitej cenie? Raczej watpię, to w co w takim razie gra tutaj gruby?...

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 14 listopada 2011 10:23:44 przy kursie: 14,20 zł
krewa napisał(a):

Krewa to jest czysta psychologia. Jak zaniżyć żeby zebrać akcje w większej ilości. Dla kogoś kto ma duże pieniądze to nie jest wielki problem. Przed weekendem można było zaobserwować zlecenia na kupno i sprzedaż. To w sumie dobra tematyka do pracy magisterskiej, albo książki. Ktoś ustawia dużą liczbę akcji na sprzedaż. Dajmy na to 0,5 mln akcji. Robi to jawnie bez żadnych ukrytych zleceń. Kurs rośnie i dochodzi do tego 0,5 mln. I odbija się od niego. Nikt nie chce kupować. Jednocześnie na kupnie ustawiane jest powiedzmy 100tys dwa grosze niżej za pomocą kilku zleceń. Później te zlecenia kupna są wycofywane i ustawiane niżej. Przeciętny szaraczek widzi, że kurs nie rośnie a za chwile nie będzie mógł sprzedać bo wycofywane są zlecenia kupna i oddaje akcje. Walec w postaci 0,5 mln jest przesuwany w dół. Zlecenia kupna również. To się działo cały zeszły tydzień. I każdy kto miał czas mógł to zauważyć. Ja rozumiem, że to jest temat tabu i nikt nie chce rozmawiać o tym a posty szybko znikają. Nie mniej istnieją takie strategie.
Tak samo jak na psychologii opiera się analiza AT. Dlatego często AT nie trafia w to co się dzieje z kursem. Gdyby tak było spece od AT byliby milionerami, a nie są bo AT pudłuje. To ten co ma kasę decyduje jak zachowa się kurs. Im dłużej jestem na giełdzie tym bardziej jestem przekonany że AT wymyślono po to aby w łatwy sposób manipulować ludźmi. Dlatego najlepsze inwestycje to jednak fundamenty. I na nich najlepiej opierać swoje decyzje.
Edytowany: 14 listopada 2011 10:25

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 14 listopada 2011 10:27:08 przy kursie: 14,20 zł
@onochi

a ja, choć spekuluje mocno i gram wiele lat, nie wierzę zupełnie w "zaniżanie przed odpałem" czy podobne historie. Podobnie jak krewa jestem nastawiony negatywnie do takich opisów sytuacji, to raczej tłumaczenie sobie pod swoją teorię king (naiwną)

btw: jeśli gazety piszą przed ESPI to co za chwile pojawi się w ESPI to skończy się sądem.

psioczyliście na Petrol i gazety mu przyjazne? A co mamy tutaj? Chwile przed waznym info sprawe roztrzyga prasa??

dzwoniec napisał(a):
Zabapinkfloyd, Twoje rozumowanie zakłada, że jest tylko jeden grubas lub co najwyżej kilku działajacych ściśle zespołowo, żaden inny nie śmie im wejść w drogę bo inaczej cały misterny plan dałby w łeb bo oddałby drugiemu za bezcen. Po drugie zakładasz, że grubas jest przekonany o sukcesie spółki lub ewentualnie czeka na dobre info. No to jeśli jest przekonany o sukcesie spółki to czemu jeszcze się nie obkupił jak ceny były duużo niższe? A jeśli w ciaż czeka na oficjalne info i w tym celu zaniża kurs to myślisz, że jak to oficjalne info pójdzie to uda mu się obkupić po przyzwoitej cenie? Raczej watpię, to w co w takim razie gra tutaj gruby?...

w tym jest sporo racji, takie "zaniżanie przed odpałem" można bardzo prosto sparaliżować. Wszystkie gdybania wyobrażają sobie giełdę tak - jeden mityczny grubas (a przecież są ich setki rywalizujących ze sobą) i gromada leszczy, którymi grubas steruje. To tak nie działa.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 listopada 2011 10:32

madness
0
Wysłane: 14 listopada 2011 10:31:36 przy kursie: 14,20 zł
Oczywiście grubych jest wielu, a nie jeden lecz więcej jest takich którzy z chęcią po "atrakcyjnej" cenie by dokupili lub kupili (a wtedy spadek jest im na rękę) niż takich którzy trzymają i są pewni swego. W ostatnich dniach kurs KOV był pod mocną presją spekulantów (wzrost do 1,28 później spadek do 1,16 następnie wzrost po Q3 do 1,27) co pokazuje, że takie rzeczy są możliwe.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 14 listopada 2011 10:31:49 przy kursie: 14,20 zł
spadkom sprzyja nie brak info na ESPI tylko wysokie otwarcie i bliskość oporu, zachęcające część inwestorów do realizacji zysków. jest to zjawisko częste i zupełnie naturalne.

natomiast mityczny grubas, wrzucający milion akcji w rynek, by później je odkupić taniej (ciekawe, jak to można uczynić, nie windując ceny) - to okaz naiwnego myślenia i powielania mitów, uwłaszczających powadze tego forum.

del-20160301
0
Wysłane: 14 listopada 2011 10:32:27 przy kursie: 14,20 zł
@Scarry

Ja podobnie ale to naprawdę można zaobserwować. Nie trzeba być geniuszem. Widziałem to już wiele razy. Oczywiście nie udowodnię Ci tego. Dlatego każdy będzie to traktował jako fantastykę. Ja wolę to nazywać psychologią rynku.
A co do sądów to patrz na Petrola. Ktoś pociągnął kogoś do odpowiedzialności za plotkę która wywindowała kurs o 100%. Nie. Albo ukazanie się artykułu w PB 3 sekundy po ESPI. To nie gra dla rycerzy. Tutaj wchodzą w grę wielkie pieniądze. Nikt z nas nie będzie się narażał pisząc do KNFu maili. Bo więcej stracisz niż zyskasz. Tak się dzieje od lat i tak będzie zawsze.
Edytowany: 14 listopada 2011 10:34

Scarry
193
Wysłane: 14 listopada 2011 10:35:25 przy kursie: 14,20 zł
@onochi

widzisz fragment i tłumaczysz go sobie pod swoją teorię.

Przytoczę Ci historię - Fryderyk Wielki toczył bitwę, jedną z pierwszych, na jego stanowisko dowodzenia wpadło uciekające wojsko, młody król przerażony paniką uciekł z nimi krzycząc że bitwa przegrana. Okazało się że spanikował tylko jeden z batalionów centrum pod silnym ogniem artylerii wroga ... za Fryderyka bitwę wygrał jeden z generałów, który nie dał się ponieść nastrojowi miejsca. Nigdy więcej Fryderyk nie popełnił błędu oceniając sytuację ze zbyt wąskiej perspektywy.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 14 listopada 2011 10:35

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 14 listopada 2011 10:36:15 przy kursie: 14,20 zł
Scarry o petrolu pisala Polska prasa (glownie parkiet). Tutaj napisal Reuters i na bank nie napisali tego pod dyktando KOV, ktore ma zaledwie 20% Nigeryjskiej spolki. Ja znam angielski tylko w formie komunikatywnej, mysle jednak, ze jesli ktos sie wczyta dobrze w tekst z Reutersa to nie ujzy tam info ze 100% pewnoscia finalizacji transakcji...

Scarry
193
Wysłane: 14 listopada 2011 10:39:55 przy kursie: 14,20 zł
@bucik
i uważasz że to zgodnie z zasadami giełdy że o tak cenotwórczych ruchach inwestorzy dowiadują się z prasy a nie z ESPI? Coś tu chyba jest bardzo nie tak.
Edytowany: 14 listopada 2011 10:40

del-20160301
0
Wysłane: 14 listopada 2011 10:42:47 przy kursie: 14,20 zł
Scarry napisał(a):
@onochi

widzisz fragment i tłumaczysz go sobie pod swoją teorię.

Przytoczę Ci historię - Fryderyk Wielki toczył bitwę, jedną z pierwszych, na jego stanowisko dowodzenia wpadło uciekające wojsko, młody król przerażony paniką uciekł z nimi krzycząc że bitwa przegrana. Okazało się że spanikował tylko jeden z batalionów centrum pod silnym ogniem artylerii wroga ... za Fryderyka bitwę wygrał jeden z generałów, który nie dał się ponieść nastrojowi miejsca. Nigdy więcej Fryderyk nie popełnił błędu oceniając sytuację ze zbyt wąskiej perspektywy.

A to się nazywa psychologia tłumu, albo owczy pęd. Na giełdzie też jest obecny. Ja niczego nie naciągam. Mówię co widzę. Nie twierdzę, że mam rację. Nie udowodnię Ci tego, bo nawet jeśli złapiesz kogoś za rękę to Ci powie że to nie jego ręka. Po za tym im spółka droższa tym takie numery są trudniejsze do wykonania. Gdyby KOV był po 10 albo 100 zeta to na pewno czegoś takiego byłoby mniej albo wcale.

A co do tego komunikatu to historia znała już takie przypadki, więc to nie jest nic wielkiego. Na początku mojej przygody z giełdą trochę mnie to irytowało, ale teraz nie robi to na mnie wrażenia. Nie jest to ok, ale takie jest życie. Kurs nie wystrzelił w kosmos więc nawet pies z kulawą nogą się nie zainteresuje. A za parę dni nikt nie będzie pamiętał o tym.
Edytowany: 14 listopada 2011 10:46

macgregor
0
Wpisów: 163
Wysłane: 14 listopada 2011 10:51:35 przy kursie: 14,20 zł

no i co z tej informacji wynika?
NIC, ABSOLUTNIE NIC!

madness
0
Wysłane: 14 listopada 2011 10:51:41 przy kursie: 14,20 zł

Nie jest istotnym czy już podpisali umowę, a czy się dogadali.
Artykuł z nieoficjalnych źródeł dementuje podpisanie umowy i potwierdza, że się dogadali

drokom
2
Wpisów: 42
Wysłane: 14 listopada 2011 11:09:36 przy kursie: 14,20 zł
Nigeria Ok, a tymczasem cytat z dzisiejszej informacji prasowej na stronie KOV

"Poziom produkcji, z niepodłączonych jeszcze do systemu gazociągów odwiertów, także wzrośnie dzięki nowemu odwiertowi Olgowskoje-12 (“O-12”), który w czasie testowania, na początku października osiągnął przepływ na poziomie 8,1 MMcf/d [230 tys. m sześciennych] (5,7 MMcf/d netto dla KOV). Udane szczelinowanie odwiertów Olgowskoje-6 (“O-6”) i Olgowskoje-8 (“O-8”) po raz kolejny zwiększy możliwości produkcyjne aktywów Ukrainy. Odwiert Olgowskoje-14 (“O-14”), przy którym prace wiertnicze zakończyły się na początku lipca, nie został jeszcze przetestowany."

media.kulczykoilventures.com/p...

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 14 listopada 2011 11:16:35 przy kursie: 14,20 zł
drokom napisał(a):
Nigeria Ok, a tymczasem cytat z dzisiejszej informacji prasowej na stronie KOV

"Poziom produkcji, z niepodłączonych jeszcze do systemu gazociągów odwiertów, także wzrośnie dzięki nowemu odwiertowi Olgowskoje-12 (“O-12”), który w czasie testowania, na początku października osiągnął przepływ na poziomie 8,1 MMcf/d [230 tys. m sześciennych] (5,7 MMcf/d netto dla KOV). Udane szczelinowanie odwiertów Olgowskoje-6 (“O-6”) i Olgowskoje-8 (“O-8”) po raz kolejny zwiększy możliwości produkcyjne aktywów Ukrainy. Odwiert Olgowskoje-14 (“O-14”), przy którym prace wiertnicze zakończyły się na początku lipca, nie został jeszcze przetestowany."

media.kulczykoilventures.com/p...

@Redface: nie było jeszcze oficjalnego komunikatu podsumowującego testowanie/szczelinowanie O8 podczas gdy w notatce prasowej pojawia się "udane szczelinowanie [...] Olgowskoje-8...". Jak rozumiem informacja oficjalna jest w przygotowaniu?

Pozdrawiam,

k

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

301 302 303 304 305

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,673 sek.

kpyuouwd
govfqahl
shyrbwgv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zdjxylwe
fejpgziz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat