PARTNER SERWISU
nacfyobp
9 10 11 12 13
ORT_PL
0
Wpisów: 13
Wysłane: 15 maja 2009 18:53:26 przy kursie: 288,00 zł
Vox napisał(a):
to kiedy te wyniki?

Wyglada ze beda o polnocy...

HENRY
0
Wpisów: 253
Wysłane: 15 maja 2009 23:03:41 przy kursie: 288,00 zł
ORT_PL napisał(a):
Vox napisał(a):
to kiedy te wyniki?

Szkoda gadac....cos mi sie wydaje ze zakoncze "zabawe"z idm.Jest 23 i maja wszystkich daleko gdzies .Trzeba bedzie zaczac wkładac pieniazki w normalne,powaznie traktujace inwestorów spółeczki-to co oni wyrabiaja przez ostatni rok nie nadaje sie, azeby mozna komentowac na jakimkolwiek forum...szczególnie powaznym.Dla mnie zarzadzajacy ta spólka udawadniali i nadal to robia ,ze nie warto nawet miec tej spółki na liscie notowan,najzwyklejsi "szulerzy"-tylko pomylili drzwi ,pewno mysleli ze są do kasyna...Think

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 15 maja 2009 23:11:29 przy kursie: 288,00 zł
Może podrasowują trochę wyniki, żeby WD się nie przyczepił?

Faktem jest, że z tą spółką nawet nie wiadomo w którą stronę podrasowują. Zarządzający mogą równie dobrze chcieć wykazać stratę jak i zysk. Kto ich tam wie.

sovq
0
Wpisów: 31
Wysłane: 15 maja 2009 23:14:29 przy kursie: 288,00 zł
pojawił się raport
zysk niby jest, ale bez kokosów...
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 maja 2009 23:33:13 przy kursie: 288,00 zł
W kryzysie spółka jest uśpiona. Maklerstwo nie działa, zarządzanie funduszami tym bardziej, jakieś pozorne czynności mają miejsce (polecam Segmenty - str. 36), trochę pieniędzy zarobili na obrocie wierzytelnościami, przez Electusa.
Bilans jest jak zamrożony. Przepłynęło trochę gotówki operacyjnej, miały miejsce niewielkie ruchy inwestycyjne, wykupiono też obligacje i zaraz wyemitowano nowe. Ogólnie spożytkowano 7 mln zł z kasy, jeszcze 72 mln zostało. Ta maszynerie nie działa tylko jest w letargu, jeśli nie liczyć drobnych operacji jak emisje akcji czy obligacji, które są jej zlecane. Spółki zależne też coś robią, głównie Electus. Wszystko czeka na lepsze czasy.

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wpisów: 179
Wysłane: 15 maja 2009 23:38:30 przy kursie: 288,00 zł
HENRY napisał(a):
ORT_PL napisał(a):
Vox napisał(a):
to kiedy te wyniki?

Szkoda gadac....cos mi sie wydaje ze zakoncze "zabawe"z idm.Jest 23 i maja wszystkich daleko gdzies .Trzeba bedzie zaczac wkładac pieniazki w normalne,powaznie traktujace inwestorów spółeczki-to co oni wyrabiaja przez ostatni rok nie nadaje sie, azeby mozna komentowac na jakimkolwiek forum...szczególnie powaznym.Dla mnie zarzadzajacy ta spólka udawadniali i nadal to robia ,ze nie warto nawet miec tej spółki na liscie notowan,najzwyklejsi "szulerzy"-tylko pomylili drzwi ,pewno mysleli ze są do kasyna...Think

O czym mowisz? Jak na sytuacje na rynku to akurat ich zachowanie jest zblizone do wzorowego: kupili Electusa dzieki czemu maja staly strumien gotowki; nie zadluzyli sie jak MCI wiec nie ma obaw czy przetrwaja kryzys; zrobili emisje tuz przed krachem dzieki czemu teraz moga inwestowac gdy wszystko jest tanie; robia buyback.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 15 maja 2009 23:59:58 przy kursie: 288,00 zł
jest zysk a mało kto się go spodziewał. teraz powinna pójść wyraźniej w gorę.

Zahary
0
Wpisów: 268
Wysłane: 16 maja 2009 00:30:42 przy kursie: 288,00 zł
Vox napisał(a):
jest zysk a mało kto się go spodziewał. teraz powinna pójść wyraźniej w gorę.

dokładnie tak..

Eh, po forach już straszyli 40mln straty...:)

nocnygracz
0
Wysłane: 16 maja 2009 00:42:14 przy kursie: 288,00 zł
Cytat:
O czym mowisz? Jak na sytuacje na rynku to akurat ich zachowanie jest zblizone do wzorowego: kupili Electusa dzieki czemu maja staly strumien gotowki; nie zadluzyli sie jak MCI wiec nie ma obaw czy przetrwaja kryzys; zrobili emisje tuz przed krachem dzieki czemu teraz moga inwestowac gdy wszystko jest tanie; robia buyback.

Mówi np. o tym, że wyceniają spółkę zależną Electus według bardzo subiektywnych i niestety trochę naciąganych kryteriów. Wartość księgowa IDM może być przez to w rzeczywistości sporo niższa od podawanej. Electus został wyceniony przez IDM (już po korekcie) na 350 mln. zł., a jego konkurent - Magellan - jest na dzień dzisiejszy - po ostatnich, niezwykle spektakularnych wzrostach - wyceniany przez rynek (na GPW) na 125 mln. zł. Zwróć uwagę, że Magellan wzrósł od 31.12.2008 o 109 % (ogromna część tego wzrostu to ostatnie 2 miesiące) i że spółki te (Magellan i Electus) są do siebie nie tylko profilem działalności, ale i jej skalą bardzo zbliżone.

O tym, że nie wiadomo, czy dojdzie do asymilacji PDA, co sprawia, że mali inwestorzy nie czują się pewnie w tej spółce. O tym, że w kwestii PDA sprawa jest w sądzie tak długo przez najzwyklejszy błąd spółki, a nie przez jakieś upartego pana (osławiony Jarosław Supłacz). Nie podali w prospekcie istotnych z prawnego punktu widzenia informacji o zastawach rejestrowych zarówno na akcjach IDM należących do członków władz spółki jak i o zastawach rejestrowych na akcjach Magellana należących do samej spółki, a teraz pretensje (być może udawane) do całego świata.
Co ciekawe zastawione aktywa (akcje Electusa) warte wg. wyceny IDMu 100 mln. zł. posłużyły jako zastaw pożyczki o wartości 10 mln. zł. Czy to nie była istotna dla potencjalnych nowych akcjonariuszy informacja?

O tym, że prowadzą skup akcji aby je rozdać "najbardziej zasłużonym". Jeśli zwrócisz uwagę na ostatnie wyniki spółki to nie do końca wiadomo czym sobie ci "zasłużeni" na ekstra akcje rzeczywiście zasłużyli. Cała sytuacja skupu powoduje jednak spore niejasności jeśli chodzi o rozszyfrowanie intencji kadry zarządzającej, w której etyczne kwalifikacje rynek najwyraźniej powątpiewa. Jest możliwe (czy tak jest, tego nikt z nas nie wie), że "zasłużeni" chcą skupić dla siebie jak najwięcej akcji, a więc zależy im, na jak najdłuższym utrzymywaniu niskiego kursu. Nie chodzi tu o jakiekolwiek korzyści dla mniejszych współwłaścicieli spółki, którzy korzyści z pewnością by odnieśli gdyby akcje były skupowane w celu ich umorzenia. Nie, tu możliwe, że rozgrywa się scenariusz przenoszenia własności właśnie z tych najmniejszych i siłą rzeczy najsłabszych uczestników rynku na rzecz "zasłużonych".

Żeby nie było: jestem właścicielem sporego z mojej perspektywy pakietu PDA IDMu i wcale mi się wszystko co wyżej napisałem nie podoba. Po prostu rozumiem innych małych, zniecierpliwionych współwłaścicieli, dla których publikacja raportu o godz. 23 jest tylko jednym z wielu, kolejnym policzkiem. Jak już się ma urazę, nawet drobiazgi są uznawane za kolejne dowody, że się ma rację.

Edytowany: 16 maja 2009 01:08

Zahary
0
Wysłane: 16 maja 2009 01:41:29 przy kursie: 288,00 zł
nocnygracz napisał(a):
Cytat:

Mówi np. o tym, że wyceniają spółkę zależną Electus według bardzo subiektywnych i niestety trochę naciąganych kryteriów. Wartość księgowa IDM może być przez to w rzeczywistości sporo niższa od podawanej. Electus został wyceniony przez IDM (już po korekcie) na 350 mln. zł., a jego konkurent - Magellan - jest na dzień dzisiejszy - po ostatnich, niezwykle spektakularnych wzrostach - wyceniany przez rynek (na GPW) na 125 mln. zł. Zwróć uwagę, że Magellan wzrósł od 31.12.2008 o 109 % (ogromna część tego wzrostu to ostatnie 2 miesiące) i że spółki te (Magellan i Electus) są do siebie nie tylko profilem działalności, ale i jej skalą bardzo zbliżone.

O tym, że nie wiadomo, czy dojdzie do asymilacji PDA, co sprawia, że mali inwestorzy nie czują się pewnie w tej spółce. O tym, że w kwestii PDA sprawa jest w sądzie tak długo przez najzwyklejszy błąd spółki, a nie przez jakieś upartego pana (osławiony Jarosław Supłacz). Nie podali w prospekcie istotnych z prawnego punktu widzenia informacji o zastawach rejestrowych zarówno na akcjach IDM należących do członków władz spółki jak i o zastawach rejestrowych na akcjach Magellana należących do samej spółki, a teraz pretensje (być może udawane) do całego świata.
Co ciekawe zastawione aktywa (akcje Electusa) warte wg. wyceny IDMu 100 mln. zł. posłużyły jako zastaw pożyczki o wartości 10 mln. zł. Czy to nie była istotna dla potencjalnych nowych akcjonariuszy informacja?

O tym, że prowadzą skup akcji aby je rozdać "najbardziej zasłużonym". Jeśli zwrócisz uwagę na ostatnie wyniki spółki to nie do końca wiadomo czym sobie ci "zasłużeni" na ekstra akcje rzeczywiście zasłużyli. Cała sytuacja skupu powoduje jednak spore niejasności jeśli chodzi o rozszyfrowanie intencji kadry zarządzającej, w której etyczne kwalifikacje rynek najwyraźniej powątpiewa. Jest możliwe (czy tak jest, tego nikt z nas nie wie), że "zasłużeni" chcą skupić dla siebie jak najwięcej akcji, a więc zależy im, na jak najdłuższym utrzymywaniu niskiego kursu. Nie chodzi tu o jakiekolwiek korzyści dla mniejszych współwłaścicieli spółki, którzy korzyści z pewnością by odnieśli gdyby akcje były skupowane w celu ich umorzenia. Nie, tu możliwe, że rozgrywa się scenariusz przenoszenia własności właśnie z tych najmniejszych i siłą rzeczy najsłabszych uczestników rynku na rzecz "zasłużonych".

Żeby nie było: jestem właścicielem sporego z mojej perspektywy pakietu PDA IDMu i wcale mi się wszystko co wyżej napisałem nie podoba. Po prostu rozumiem innych małych, zniecierpliwionych współwłaścicieli, dla których publikacja raportu o godz. 23 jest tylko jednym z wielu, kolejnym policzkiem. Jak już się ma urazę, nawet drobiazgi są uznawane za kolejne dowody, że się ma rację.

Nie wchodząc w zasadność Twoich argumentów - napisałeś 95% treści, dlaczego akcje IDM są "nieatrakcyjne", po czym na koniec stwierdzasz, że "jestem właścicielem sporego z mojej perspektywy pakietu PDA IDMu" - to prowokacja i oczekujesz rozwiania swoich wątpliwości, czy też zwykła schizofrenia ?

nocnygracz
0
Wysłane: 16 maja 2009 03:18:42 przy kursie: 288,00 zł
W tym tekście skupiłem się na negatywach. Ze świadomością opisanych faktów i przypuszczeń zdecydowałem się tu zainwestować, uznałem, że mimo tego wszystkiego na tym papierze powinienem zarobić. Posiadając te same informacje, ktoś inny mógł zdecydować inaczej i ja go rozumiem. Tyle. Potrafię nawet sobie wyobrazić, że ktoś nie bierze udziału w nieczystych gierkach na IDM ze względów etycznych, żeby nie wspomagać swoimi pieniędzmi "kombinatorów".

Znasz wypowiedź "dyrektora inwestycyjnego jednego z największych TFI"?:
Cytat:
– Zarząd IDMSA ponosi konsekwencje agresywnych i często nieetycznych metod działania. W trakcie hossy akcjonariusze spółki przymykali na to oko, bo rosły zyski, ale teraz ze zwielokrotnioną siłą ograniczają do niej zaufanie.

To nie są ludzie czyści jak łza, podejrzenia wobec nich mają pewne uzasadnienie w przeszłości, w sposobie w jaki IDM już kiedyś zarabiał pieniądze. Takich jak ja i Ty tu się mieliło bez mrugnięcia okiem. I wypluwało.
Słyszałeś o tym?:
Cytat:
W trakcie emisji Pol-Aquy zarząd IDMSA i powiązane z nim osoby złożyły zapisy o wartości 186 mln złotych. Konflikt interesów przy tak dużej kwocie był oczywisty. Podczas IPO LC Corp klientom
detalicznym zaoferowano kredyty stanowiące 99-krotność środków własnych. To przełożyło się na gigantyczną redukcję zapisów i ograniczało inwestorom szanse osiągnięcia zysków wystarczających na pokrycie kosztów obsługi zadłużenia. W tej i innych emisjach broker stosował długie okresy między ofertą a przydziałem akcji, co pozwalało mu osiągać spore zyski na odsetkach. Ponieważ musiał się nimi dzielić z bankami, wymyślił, że stworzy własny bank.

źródło obu cytatów: www.finanseosobiste.pl/artykul...

Na IDMie już sporo zarobiłem i liczę na więcej. Ale uważam, bo wiem kto ze mną gra w tę grę i nie mam pewności w którą bramkę ten ktoś strzela.

Cytat:
to prowokacja i oczekujesz rozwiania swoich wątpliwości, czy też zwykła schizofrenia ?

Fakty pozostaną faktami niezależnie od tego, czy ktoś je będzie kwestionował czy nie. Przypuszczenia i podejrzenia pozostaną przypuszczeniami i podejrzeniami niezależnie od tego, czy ktoś napisze na forum "nie martw się, to tylko przypuszczenia". Z czego wynika, że zdecydowanie nie oczekuję, że ktokolwiek będzie tu "rozwiewał moje wątpliwości". Ponieważ dałeś mi tylko dwie opcje do wyboru, wychodzi w takim razie ta "zwykła schizofrenia".

Ale czy Twoje pastwienie się nad zwykłym schizofrenikiem to nie psychopatia?

Edytowany: 16 maja 2009 03:21

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 16 maja 2009 04:37:58 przy kursie: 288,00 zł
nocnygracz napisał(a):

Mówi np. o tym...

O tym...

O tym...

Zgadzam sie tylko z ostatnim Twoim zdaniem - moze lepiej sprzedaj te PDA albo ich czesc? Jesli zgodna z terminem publikacja raportu o standartowej w branzy porze dnia odbierasz za policzek... dla mnie gielda nie bylaby warta zdrowia psychicznego.

To juz bylo walkowane kilka razy ale skoro tyle mi odpisales to sie krotko odniose:

- Malo wiem o Magellanie ale pamietam ze jego kurs i wskaznik c do wk wahal sie podobnie do mniejszej spolki z tej samej branzy, MW Trade, ktorej akcje mam i obserwuje. Na poczatku 2009 miala ona wartosc ksiegowa ok. 24mln i kapitalizacje ok 8mln. Na wart. ksieg. skladaly sie wierzytelnosci szpitali, gwarantowane przez samorzad. Dla mnie to kurs MWT (i podejrzewam Magellana) byl absurdalny (stuprocentowo sciagalny jeden zloty wyceniany na 30 groszy), a nie wartosc ksiegowa. W przypadku takich spolek o plynnych i jednoznacznie wycenialnych aktywach ja bym sie w ogole zignorowal ich kurs przy wycenianiu czegokolwiek. Jesli jacys desperaci czy panikarze sprzedaja monety jednozlotowe za 30gr, te monety sa wciaz dla mnie warte 1zl.

- Informacja ze ludzie z zarzadu maja akcje na kredyt to akurat pozytywny sygnal dla akcjonariuszy: jakby insajderzy nie mysleli ze to dobre akcje toby nie kupowali na kredyt ani nie trzymali zlewarowanych. Lewar daje im tez niezla motywacje do walki o poziom kursu. Wiec nieumieszczenie tego w prospekcie trudno uznac za przejaw zlej woli. Dzialania Suplacza maja jeden pozytyw: zmuszaja spolke do wiekszej transparentnosci.

- Emocjonalny jezyk sugeruje ze sie denerwujesz o te PDA. Daruje sobie wiec zlosliwosci z logiki Twojego paragrafu n.t. skupu akcji. Ale przeczytaj go jeszcze raz i sam sie zastanow...

Tez mam zastrzezenia co do polityki informacyjnej IDM (patrz watek Gwiazdy nowej hossy) ale nic z tego co cytowales nie uzasadnia urazy do wlodarzy spolki. Dla mnie najbardziej transparentny i wiarygodny w tej branzy jest Inwest Consulting ale IDM-owi dalbym drugie miejsce, z duza przewaga nad MCI, CAP, WDM et consortes.

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 16 maja 2009 05:26:22 przy kursie: 288,00 zł
Zachary: to chyba naturalne i zdrowe patrzec krytycznie na wlasnie te akcje ktore sie ma.

nowygracz: z drugiej strony, dla mnie to przesadny krytycyzm patrzec na spolke ktora najlepiej w branzy ustawila sie na zalamanym rynku i czepiac sie rzeczy w stylu ze czegostam nie umiescili w projekcie emisyjnym.

nocnygracz
0
Wysłane: 16 maja 2009 06:28:11 przy kursie: 288,00 zł
HENRY
Wysłane: 15 maja 2009 23:03:41
Cytat:

Henryk_Anatol_Rzezucha
Wysłane: 15 maja 2009 23:38:30
Cytat:
O czym mowisz?[...]

nocnygracz
Wysłane: 16 maja 2009 00:42:14
Cytat:
Mówi np. o tym, że
[...]
Po prostu rozumiem innych małych, zniecierpliwionych współwłaścicieli, dla których publikacja raportu o godz. 23 jest tylko jednym z wielu, kolejnym policzkiem. Jak już się ma urazę, nawet drobiazgi są uznawane za kolejne dowody, że się ma rację.

Ten policzek, to nie mnie dotyczył, tylko "innych małych, zniecierpliwionych", których rozumiem.

Cytat:
- Informacja ze ludzie z zarzadu maja akcje na kredyt to akurat pozytywny sygnal dla akcjonariuszy: jakby insajderzy nie mysleli ze to dobre akcje toby nie kupowali na kredyt ani nie trzymali zlewarowanych. Lewar daje im tez niezla motywacje do walki o poziom kursu. Wiec nieumieszczenie tego w prospekcie trudno uznac za przejaw zlej woli.

Informacja nie dotyczy tego, że osoby z zarządu mają akcje na kredyt, ale że zastawiły one posiadane przez siebie akcje w celu uzyskania kredytów. Inaczej rzecz ujmując akcje te były zabezpieczeniem ich wierzytelności kredytowych. Jest różnica?

Tacy specjaliści, wypuszczają akcje innych spółek na giełdę, a tu niejaki Pan Supłacz ich gania po kątach.

Cytat:
- Emocjonalny jezyk sugeruje ze sie denerwujesz o te PDA.

Nie denerwuję się. Sądzę, że asymilacja się zbliża, choć sam prezes IDM przyznaje, że jest jednoprocentowa szansa, że się mylę.

Cytat:
Daruje sobie wiec zlosliwosci z logiki Twojego paragrafu n.t. skupu akcji. Ale przeczytaj go jeszcze raz i sam sie zastanow...

Wiem co chciałem napisać i rozumiem to co napisałem. Czasami jednak tak to już bywa, że chociaż osoba pisząca świetnie rozumie co chciała przekazać, to odbiorca nie ma pojęcia o co chodziło. Zdarza się. Najczęściej niezbyt dobrze świadczy to o autorze tekstu, ale czasem to odbiorca porywa się z motyką na słońce. Napisz czego konkretnie nie zrozumiałeś a chętnie doprecyzuję swoje myśli.
To co być może nie było jasne opiszę inaczej:
Spółka ma określoną kwotę na skup. Akcje skupione będą później rozdane "zasłużonym". Im tańsze teraz będą akcje, tym więcej ich się skupi, a więc tym więcej "zasłużeni" otrzymają. Na wzroście kursu będzie im oczywiście zależało, ale dopiero kiedy skup się skończy.
Mam nadzieję, że tym razem przekazałem swą myśl jaśniej.
To chyba dobrze, że sobie darowałeś złośliwości. Co i ja czynię.

Jakby na to nie patrzeć, kiedyś i "zasłużonym" będzie na wzroście kursu zależało. Mi zależy na nim już teraz - tak samo jak innym osobom na tym wątku - ale jeśli nasz wzrost się trochę odwlecze, przeżyję. Być może mamy z "zasłużonymi" na krótką metę konflikt interesów, warto dostrzec taką ewentualność. Przecież nie musimy kupować akcji z zamkniętymi oczami?

Cytat:
Tez mam zastrzezenia co do polityki informacyjnej IDM (patrz watek Gwiazdy nowej hossy) ale nic z tego co cytowales nie uzasadnia urazy do wlodarzy spolki. Dla mnie najbardziej transparentny i wiarygodny w tej branzy jest Inwest Consulting ale IDM-owi dalbym drugie miejsce, z duza przewaga nad MCI, CAP, WDM et consortes.

To się chyba nazywa pluralizm Angel Choć mam inne poglądy w tej kwestii, lubię poznawać opinie innych. Twoim ostatnim 2 zdaniom nie mógłbym mieć - nawet gdybym chciał - nic do zarzucenia.
Ponieważ Ty wcześniej zdołałeś przełknąć tylko jedno moje zdanie, wygląda na to, że idziemy w dobrym kierunku. Może w końcu wypracujemy jakiś konsensus? Życzę nam, żeby IDM kosztował do tego czasu 5 zł.Angel

PS: A najnowszy raport każe mi przypuszczać, że w poniedziałek raczej wzrosty. Nie ma straty.

Edytowany: 16 maja 2009 06:37

tomo
0
Wpisów: 69
Wysłane: 16 maja 2009 18:02:29 przy kursie: 288,00 zł
Według mnie w poniedziałek będzie wzrost. Bank trzymany jest w wielkiej tajemnicy. Wyniki za II kw. będą na pewno jeszcze lepsze. Myślę że to 5 zł, zobaczymy w niedługim czasie. Mieli skupować powyżej 2 zł,a że kupują taniej to się z tego cieszą i wszystko robią by było to jak najdłużej.

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 16 maja 2009 21:21:17 przy kursie: 288,00 zł
Według wycen Stockwatcha to najbardziej niedowartościowana spółka spośród tych o dobrym standingu finansowym.
Zobaczymy co te wyceny portalu okażą się warte w praktyce.
Marzymy o 5zł? Czemu nie 15zł? Kiedyś było 15.12zł. Se ne wrati? Who knows?
Bywa że liderzy rosną kilkudziesięciokrotnie. Zatem jeśli to taka debeściacka firma to może mają szanse.
Edytowany: 16 maja 2009 21:24

Henryk_Anatol_Rzezucha
0
Wysłane: 17 maja 2009 06:08:59 przy kursie: 288,00 zł
nocnygracz napisał(a):

Informacja nie dotyczy tego, że osoby z zarządu mają akcje na kredyt, ale że zastawiły one posiadane przez siebie akcje w celu uzyskania kredytów. Inaczej rzecz ujmując akcje te były zabezpieczeniem ich wierzytelności kredytowych. Jest różnica?

Tacy specjaliści, wypuszczają akcje innych spółek na giełdę, a tu niejaki Pan Supłacz ich gania po kątach.

Nie denerwuję się. Sądzę, że asymilacja się zbliża, choć sam prezes IDM przyznaje, że jest jednoprocentowa szansa, że się mylę.

Wiem co chciałem napisać i rozumiem to co napisałem. Czasami jednak tak to już bywa, że chociaż osoba pisząca świetnie rozumie co chciała przekazać, to odbiorca nie ma pojęcia o co chodziło. Zdarza się. Najczęściej niezbyt dobrze świadczy to o autorze tekstu, ale czasem to odbiorca porywa się z motyką na słońce. Napisz czego konkretnie nie zrozumiałeś a chętnie doprecyzuję swoje myśli.
To co być może nie było jasne opiszę inaczej:
Spółka ma określoną kwotę na skup. Akcje skupione będą później rozdane "zasłużonym". Im tańsze teraz będą akcje, tym więcej ich się skupi, a więc tym więcej "zasłużeni" otrzymają. Na wzroście kursu będzie im oczywiście zależało, ale dopiero kiedy skup się skończy.
Mam nadzieję, że tym razem przekazałem swą myśl jaśniej.
To chyba dobrze, że sobie darowałeś złośliwości. Co i ja czynię.

Jakby na to nie patrzeć, kiedyś i "zasłużonym" będzie na wzroście kursu zależało. Mi zależy na nim już teraz - tak samo jak innym osobom na tym wątku - ale jeśli nasz wzrost się trochę odwlecze, przeżyję. Być może mamy z "zasłużonymi" na krótką metę konflikt interesów, warto dostrzec taką ewentualność. Przecież nie musimy kupować akcji z zamkniętymi oczami?

To się chyba nazywa pluralizm Angel Choć mam inne poglądy w tej kwestii, lubię poznawać opinie innych. Twoim ostatnim 2 zdaniom nie mógłbym mieć - nawet gdybym chciał - nic do zarzucenia.
Ponieważ Ty wcześniej zdołałeś przełknąć tylko jedno moje zdanie, wygląda na to, że idziemy w dobrym kierunku. Może w końcu wypracujemy jakiś konsensus? Życzę nam, żeby IDM kosztował do tego czasu 5 zł.Angel

PS: A najnowszy raport każe mi przypuszczać, że w poniedziałek raczej wzrosty. Nie ma straty.

Zaczne od konca: nie wiem skad wszyscy uwazacie ze akcje pojda w gore w poniedzialek ani skad akurat te 5zl. Dla mnie tego typu przepowiednie to zupelna magia.

Nie wiem nic o tych zastawach itd. Costam slyszalem mi sie ze kredyty byly na wykup PDA w nowej emisji ale nawet jesli nie to i tak nie widze wiekszego zwiazku - na pewno nie jest to dowod ani przyklad na szulerstwo zarzadu.

Podales ten skup akcji jako kolejny przyklad "szulerstwa" (sprawdz historie wpisow). Ale takie konflikty interesow sa zawsze gdy firma czy insajderzy skupuja akcje; takie zakupy zarzadu czy samej firmy sa w kazdej spolce na swiecie. Wiec czemu sie czepiasz akurat IDM? Przeciez zapowiedzial przeciez ten skup dla insajderow - nie robia go z ukrycia. Niezaleznie od ich interesu, spolka pompuje kurs w gore swoimi zakupami.

Przy okazji, jesli mowimy o szulerach: ktos w jakiejs prokuraturze powinien zbadac czy Suplacz lub ktos z nim zwiazany kupowal PDA w trakcie tej zadymy.

Aha, jeszcze jedno: w tym artykule z Forbesa ja nie widze nic negatywnego. Wbrew temu co tam pisza, IDM w ogole nie byl agresywny w hossie (agresywny byl MCI z lewarem na ABC Data i amerykanskie fundusze polewarowane 30:1). Gdyby zarzad kupowal akcje w emisjach robionych przez konkurentow to Forbes pewnie by napisal ze to jeszcze wiekszy konflikt interesow. A wyciskanie pieniedzy z klientow i zarcie sie z Sovereignem jest ich psim obowiazkiem wobec akcjonariuszy (podobnie jak dla Sovereigna obowiazkiem jest zarcie sie z IDMem).
Edytowany: 17 maja 2009 06:16

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 17 maja 2009 12:39:48 przy kursie: 288,00 zł
sprawa jest prosta. będzie hossa (a może już jest?)
IDM pojedzie w kosmos. kryzys się przedłuży - IDM przeje kasiorkę
i nic z tego nie będzie. Także kupno IDM-u teraz to wiara, że kryzys się skonczył.

dariusz72
0
Wpisów: 94
Wysłane: 17 maja 2009 13:34:11 przy kursie: 288,00 zł
Niestety ale powrót hossy niekoniecznie oznacza rakiete na IDM,w latach ostatniej hossy spółka największe zyski generowała z IPO innych spółek,na tym polu IDM był liderem.Prawda jest taka,że wiele z tych perełek,które uplasowali na parkiecie okazała się zwykłymi polnymi kamykami,do dzisiaj wielu ludzi liże rany po IPO LCC,PQA,sprzedawanie spólek z premią w wycenie do innych w szczycie hossy nie jest "eleganckie"faktem jest,że inni nie zasypiali gruszek w popiele i dziś trudno znaleźć spółke kupioną w IPO np. w 2007,której kurs jest wyższy niż cena emisyjna.Kolejna kwestia,to wycena posiadanych akcji innych spólek,w których IDM jest akcjonariuszem a które kupował w szczycie hossy,jak ktoś interesuje się spółką na poważnie to wie o co chodzi.Kolejna kwestia to wiara inwestrów w realizacje planów spółki i kompetecje zarządu,ja osobiście nie wierze im za grosz i myślę,że od dłuższego czasu spora grupa inwestorów podziela mój brak wiary w IDM,więc niedowartościowanie spółki nie bierze się z sufitu tylko za faktów.

Zahary
0
Wysłane: 18 maja 2009 20:19:25 przy kursie: 303,36 zł
dariusz72 napisał(a):
Niestety ale powrót hossy niekoniecznie oznacza rakiete na IDM,w latach ostatniej hossy spółka największe zyski generowała z IPO innych spółek,na tym polu IDM był liderem.Prawda jest taka,że wiele z tych perełek,które uplasowali na parkiecie okazała się zwykłymi polnymi kamykami,do dzisiaj wielu ludzi liże rany po IPO LCC,PQA,sprzedawanie spólek z premią w wycenie do innych w szczycie hossy nie jest "eleganckie"faktem jest,że inni nie zasypiali gruszek w popiele i dziś trudno znaleźć spółke kupioną w IPO np. w 2007,której kurs jest wyższy niż cena emisyjna.Kolejna kwestia,to wycena posiadanych akcji innych spólek,w których IDM jest akcjonariuszem a które kupował w szczycie hossy,jak ktoś interesuje się spółką na poważnie to wie o co chodzi.Kolejna kwestia to wiara inwestrów w realizacje planów spółki i kompetecje zarządu,ja osobiście nie wierze im za grosz i myślę,że od dłuższego czasu spora grupa inwestorów podziela mój brak wiary w IDM,więc niedowartościowanie spółki nie bierze się z sufitu tylko za faktów.

Ale przecież dla firm wchodzących na GPW - IDM przeprowadził emisję wzorowo, bo wyciągnął z rynku tyle kasy, ile było możliwe...
Oczywiście żal tych co brali LCC po 7zł z lewarem 1:100, ale te osoby juz raczej na giełdę długo nie wrócą - za to w nowej hossie znajdą się "nowi" - tak się to już niestety kręci od wielu lat.

Nie można mieć pretensji do IDM za te emisje - pozwalała na nie koniunktóra i euforyczna faza hossy.. Pamiętam, że nawet fundusze z Londynu brały wówczas LCC PKC:)

Polecam dzisiejszy wywiad z prezesem - bardzo optymistyczny.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,442 sek.

bpuhwgiv
cvbpmrhm
rdvzthen
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ickgryey
lujphnbg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat