PARTNER SERWISU
mutwonxq
410 411 412 413 414

Kiedy szczyt hossy?

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 21 listopada 2011 16:14:24
mdtrader napisał(a):
No znajdz,bardzo Cie prosze- bo naprawde jestem ciekaw skad to zabrales,

Z pamięci.

mdtrader napisał(a):
bo chyba pomyliles zapowiedzi Clintona odnosnie nadwyzki budzetowej a nie calkowitej redukcji dlugu, bo chyba oszales albo ktos kto ten artykul niby wrzucil.

Skoro prosisz, na szybko znalazłem dwa przykłady:

Cytat:
With the President's plan, we are now on track to eliminate the nation's publicly held debt by 2012.

White House, National Economic Council, 6/26/00; White House, Presidential Statement, 5/1/00; Treasury Department, Office of Economic Policy, From Widening Deficits to Paying Down the Debt: Benefits for the American People, 8/4/99

Tutaj masz dokument rządowy opisujący co w takiej sytuacji zrobić. W treści znajdziesz między innymi:

Cytat:
If current projections prove accurate, the Federal debt held by the public (which includes holdings by the Federal Reserve) will be eliminated in 2012 [need to clarify that this is under the budget POLICY proposals of the Clinton Administration as reported in the 1999 Mid-Session Reyiew].

mdtrader napisał(a):

www.free-press.biz/usa/nationa...
Zegard,taki jak Balcerowicza w centrum Warszawy. Dzisiaj wybil: 15,032 biliona $,Gross debt to GDP ratio 100% a US debt Held by foreigners 4,8 biliona $

I to, co wybił ten zegar to jest właśnie public debt.

mdtrader napisał(a):
a debt held by the public to jest public debt "The public debt is debt held by the public"

Potocznie możesz tak napisać, ale nie jeśli próbujesz dług klasyfikować. To są dwie różne klasyfikacje - jedna ze względu na dłużnika, druga ze względu wierzyciela.

Można dług podzielić ze względu na to, kto jest dłużnikiem. Dług publiczny to dług rządowy. Dług prywatny to dług innych podmiotów (firm, obywateli, czy organizacji). W USA władze lokalne i stanowe mają dużą samodzielność finansową, dzięki czemu nie muszą się oglądać na rząd federalny i mogą samodzielnie doprowadzić się do bankructwa. Jak na przykład de facto w tej chwili California. Ich dług nie jest więc wliczany do długu publicznego, który jest długiem rządu federalnego (public debt, federal debt, czy dobitniej gross federal debt).

Można też dług podzielić ze względu na wierzyciela. Dług federalny składa się z dwóch części. Długu, w posiadaniu samego rządu federalnego (intergovernmental debt, debt held by government accounts) oraz pozostałej części (debt held by the public). W przypadku długu w posiadaniu rządu federalnego, dług jest emitowany przez jedną część rządu (np. U.S. Department of the Treasury) i przechodzi do innej jego części (np. Social Security Administration). Ta część długu mimo, że jest wewnątrz rządu, jest także częścią istotną, reprezentującą przyszłe zobowiązania. Trochę podobnie jak polska obligacja rządowa w, jeszcze istniejących, OFE.

W przypadku pozostałej części (debt held by the public), wierzycielem jest podmiot zewnętrzny - osoba, czy firma (krajowa lub zagraniczna), ale też na przykład rządy poszczególnych stanów, czy System Rezerwy Federalnej (Fed), który formalnie zrzesza prywatne banki.

wapkil
0
Wysłane: 21 listopada 2011 16:24:59
mathu napisał(a):
Urocza katastrofa.

Zaiste. Mi kierunek odpowiada, ale wygląda na to, że z krótkoterminowych prognoz, jak zwykle, nic raczej nie wyjdzie:

mathu napisał(a):
Czyli w najbliższych dniach powinno rosnąć (pewnie pod ECB), co zaneguje ten trójkąt, wytnie niedźwiedzie, doprowadzi kurs do 1290 i potem będą spadki (na początku grudnia).

wapkil napisał(a):
Także myślałem w tej chwili o wzrostach, ale raczej albo niewielkich (1%-3%, nie 6%) i powrót do spadków

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 21 listopada 2011 16:32:08
Tak, jak tylko zacząłem mieć wątpliwości, zaczęło nurkować na maksa. Zawsze jednak pisałem, że prędzej czy później spadki są pewne, więc jeśli ktoś się tu myli, to tylko naganiacze na wzrosty (nie będę wskazywać palcem, wiadomo o kogo chodzi).
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 21 listopada 2011 16:33

wapkil
0
Wysłane: 21 listopada 2011 16:41:49
wapkil napisał(a):
Tak, jak tylko zacząłem mieć wątpliwości, zaczęło nurkować na maksa.

Nie tylko Ty tak potrafisz :) Nie wiem, czy przeglądasz wątek opcyjny Buldiego:

wapkil napisał(a):
Ja też się dzisiaj poddałem. Nadal mam nadzieję, że kurs, przynajmniej chwilowo, spadnie, ale na wszelki wypadek poświęciłem istotną część zysku, żeby podnieść sobie cały wykres powyżej zera.

(pisane 16. listopada)

Marek Aureliusz
0
Wpisów: 143
Wysłane: 21 listopada 2011 16:45:40
@mathu
Cytat:
Tak, jak tylko zacząłem mieć wątpliwości, zaczęło nurkować na maksa. Zawsze jednak pisałem, że prędzej czy później spadki są pewne, więc jeśli ktoś się tu myli, to tylko naganiacze na wzrosty (nie będę wskazywać palcem, wiadomo o kogo chodzi).

Jeszcze nie wszystko przesądzone.
BTW. KGHM wybija z flagi, którą formował od godziny.
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
They fly so high, nearly reach the sky
Then like my dreams they fade and die
Fortune's always hiding, I've looked everywhere
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air

mathu
0
Wysłane: 21 listopada 2011 16:59:30
Na ZH biegunka krachowa, ale oczywiście ani słowa o wyprzedaży złota :)
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 21 listopada 2011 17:01:02
wapkil napisał(a):
mdtrader napisał(a):
No znajdz,bardzo Cie prosze- bo naprawde jestem ciekaw skad to zabrales,

Z pamięci.

mdtrader napisał(a):
bo chyba pomyliles zapowiedzi Clintona odnosnie nadwyzki budzetowej a nie calkowitej redukcji dlugu, bo chyba oszales albo ktos kto ten artykul niby wrzucil.

Skoro prosisz, na szybko znalazłem dwa przykłady:

Cytat:
With the President's plan, we are now on track to eliminate the nation's publicly held debt by 2012.

White House, National Economic Council, 6/26/00; White House, Presidential Statement, 5/1/00; Treasury Department, Office of Economic Policy, From Widening Deficits to Paying Down the Debt: Benefits for the American People, 8/4/99

Tutaj masz dokument rządowy opisujący co w takiej sytuacji zrobić. W treści znajdziesz między innymi:

Cytat:
If current projections prove accurate, the Federal debt held by the public (which includes holdings by the Federal Reserve) will be eliminated in 2012 [need to clarify that this is under the budget POLICY proposals of the Clinton Administration as reported in the 1999 Mid-Session Reyiew].

mdtrader napisał(a):

www.free-press.biz/usa/nationa...
Zegard,taki jak Balcerowicza w centrum Warszawy. Dzisiaj wybil: 15,032 biliona $,Gross debt to GDP ratio 100% a US debt Held by foreigners 4,8 biliona $

I to, co wybił ten zegar to jest właśnie public debt.

mdtrader napisał(a):
a debt held by the public to jest public debt "The public debt is debt held by the public"

Potocznie możesz tak napisać, ale nie jeśli próbujesz dług klasyfikować. To są dwie różne klasyfikacje - jedna ze względu na dłużnika, druga ze względu wierzyciela.

kliknij, aby powiększyć

Nie musisz mi naprawde tlumaczyc jaki jest podzial dlugu w USA.

To opracowanie nie chce oceniac powierzchownie,bo jest ponad 40 stron tego dokumentu i by je rzetelnie ocenic musilabym to przeczytac- jednak juz na poczatku gdy wygooglowalem to co mi wrzuciles wyskoczyly notatki - z czasow Clintoa gdy pisali,ze zmiejszyli dlug bo mieli nadwyzki!

Nigdy za czasow Clintona nie zmiejszyli dlugu- jesli zmiejszali ten Held by the public,to poprzez to iz majac nadwyzke w Social Security services(czyli wyplacili 80 mld a wplywow ze skadek mieli 100mld -przyjmuje na wzor) to ta roznice 20 mld inwestowali w papiery rzadowe i tak niby zmiejszali dlug,ktory sie tak naprawde nie zmiejszal i rowniez nie mieli nigdy nadwyzki,czyli surplusa!

Poczytaj najpierw co wrzucasz, bo moglbym kopiowac kazdy artykul z zeroheadge-ale nie w tym cel! bo pudelka jak chcesz poczytac to adres znasz.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 21 listopada 2011 17:03:47
Tak naprawdę znowu nie ma tragedii poza KGH.. Popatrzcie na resztę W20 i po raz kolejny okazuje się że to normalna sesja bez szczególnego wysypywania.... KGH leci na ryj ale to "TUSK team" a nie porażka giełdy....

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 21 listopada 2011 17:10:17
GG, gratuluję poczucia humoru:

kliknij, aby powiększyć

(stara lista, nie śledzę wszystkich tych spółek)

EDIT: Może na fali realizacji starych prognoz i prognoza T80 się zrealizuje? Angel
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 21 listopada 2011 17:11

Abner1984
0
Wpisów: 696
Wysłane: 21 listopada 2011 17:18:30
mathu napisał(a):

W sumie to Ci co naganiają na wzrosty mogą napisać to samo...że pomylili się co do horyzontu a wzrosty i tak były pewne. Bo prędzej czy pózniej wzosty też są pewneblackeye . Dlatego nie ma sensu wypominanie sobie tego gdzie i w którym miejscu ktoś się mylił. Bo nawet "prawdziwy ekonomista" za kilka miesięcy może napisać że mylił się co do czasu ale miał rację i to było pewne.

Ciekawe co Hiszpania zaproponuje, jak będą chcieli poradzić sobie z tym wielkim kryzysem jaki ich nęka? Obecnie najbardziej obawiam się Francji i "ataku" na obniżenie ich ratingów...

"Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."

GregGoldi
0
Wysłane: 21 listopada 2011 17:20:24
Dziękuję :D
A tak poważnie spójrz na W20 tam aż takiej tragedii nie ma jakby wynikało to z poziomu samego indeksu i tylko o tym pisałem...

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 21 listopada 2011 17:21:18
v3nom napisał(a):
GG, gratuluję poczucia humoru:

dokladnie ...

na kilku spolkach ktore sledze widly zatrzeszczaly a sledze jakies 5% max wave

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 21 listopada 2011 17:23:00
My tu gadu gadu, Mankomaniak uciekł, a tym czasem FW odbija się od 61,8 blackeye

kliknij, aby powiększyć

GregGoldi
0
Wysłane: 21 listopada 2011 17:27:00
Pewnie dlatego że na tej zmienności poza W20 a właściwie FW20 nie wychodzę .... Bo tak naprawdę to co poza KGH poleciało?? Na większości spółek minus ale jednak Z "0" LUB "1" na początku....

Zarkan
0
Wpisów: 145
Wysłane: 21 listopada 2011 17:38:23
www.gpw.pl/akcje_i_pda_notowan...

Właśnie dość mało ejst z zakresu 0-1%

mathu
0
Wysłane: 21 listopada 2011 17:44:58
Tylko surowczaki mocno spadają.

Ale nie należy się dziwić - jak rosło, to indeks też wyciągały Orleny i KGHM-y. Więc teraz one będą ciągnąć go w przepaść.

GregGoldi
0
Wysłane: 21 listopada 2011 17:48:34
Zarkan napisał(a):
www.gpw.pl/akcje_i_pda_notowan...

Właśnie dość mało ejst z zakresu 0-1%

Nie chcę się kłucić ale jak jest "0" lub"1" na początku to zakres jest od 0.0 do 1.99

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 21 listopada 2011 17:53:06
GregGoldi napisał(a):
Pewnie dlatego że na tej zmienności poza W20 a właściwie FW20 nie wychodzę .... Bo tak naprawdę to co poza KGH poleciało?? Na większości spółek minus ale jednak Z "0" LUB "1" na początku....

ale co w polskiej gospodarce i na polskiej giełdzie ma znaczenie? Co jest lokomotywą giełdy? Przecież właśnie te firmy (surowcowe).
KGHM: - 9,9
JSW: -4,83
LOTOS: -4,73
PGNIG: -3,71

no nie mów że to nie była dla nich bardzo zła sesja.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 21 listopada 2011 17:53

k201244
0
Wpisów: 187
Wysłane: 21 listopada 2011 17:56:29
mathu napisał(a):
Tylko surowczaki mocno spadają.

Ale nie należy się dziwić - jak rosło, to indeks też wyciągały Orleny i KGHM-y. Więc teraz one będą ciągnąć go w przepaść.

groclin, borek, duda, idm...a tylko pierwsze z brzegu co mi sie pala w arkuszu na czerwono po ponad 8%

edit: kov, midas
Edytowany: 21 listopada 2011 17:56

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 21 listopada 2011 17:57:13
daniel93 napisał(a):
My tu gadu gadu, Mankomaniak uciekł, a tym czasem FW odbija się od 61,8 blackeye

kliknij, aby powiększyć

Na razie rubież działa, a odbicie od tego poziomu może być początkiem rysowania czegoś paskudnego na cztery litery.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

410 411 412 413 414

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,398 sek.

tcjuguiy
nxniguen
lzbeotma
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
emeyiqvy
svkrjaqx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat