buldi napisał(a):Forex w DT bezpieczniejszy od rynku akcji.
Ciekawa teoria.
Nawet jeżeli KGH spadnie dzisiaj o kolejne 20% to nie da się tego porównać z forexem, gdzie portfel może całkowicie zniknąć w pięć minut.
Buldi,
Nie doceniasz rynku Forex :)
Nie w pięć minut, tylko w sekundy. Depozyt nie zawsze też zniknie całkowicie. Jeśli broker nie daje ochrony przed ujemnym bilansem, a często nie daje, można też uzyskać depozyt na poziomie na przykład minus 50%.
Tylko kto przy zdrowych zmysłach pakuje cały portfel w depozyt? Wystarczy przyjąć, że nie jest ważny depozyt, tylko wielkość pozycji. Faktyczne ruchy są raptem kilkuprocentowe.
Scarry napisał(a):wiem o co CI chodzi jak gra jakiś newbie - 100:1 lewar, brak SL, 10 minut i nie ma kasy....
... ale jak może cokolwiek zniknąc ze stop-lossem i małym lewarem? Od tego ma się rozum żeby takich głupot nie robić.
Scarry,
Widziałeś jak u Twojego brokera wygląda taśma w czasie interwencji któregoś z banków centralnych? Ani stop loss, ani stop out niczego nie zagwarantuje. Jeśli zniknie płynność, a zniknie, to zlecenie wykona się kiedyś i na jakimś odległym poziomie.
O ile wiem korzystasz z Aliora, możesz więc poczytać, jak tragicznie, nawet jak na Forex, to u nich wyglądało w czasie ostatniej interwencji SNB
Wiem, że nie grasz na walutach, ale jeśli mowa o FX, to znaczna część czytających to ludzi zrozumie, że chodzi właśnie o waluty.