PARTNER SERWISU
jeeallmi
331 332 333 334 335
xpete
0
Wpisów: 57
Wysłane: 3 grudnia 2011 14:42:26 przy kursie: 13,40 zł
Krzysiek9 napisał(a):
conger napisał(a):
krzysie9,
piszesz o przychodach czy dochodach rzędu 150-200 mln USD jak na przychody to "trochę" mało;przy założeniu 150tys.bbl/d i dziewięcioprocentowym udziale Spółki to sama Nigeria da sporo więcej ale przychodu
Pozdrawiam

Licząc ostrożnie cenę gazu i baryłki ropy po odliczeniu wszystkich podatków itp:

9% * 150 000 Boe/d * 30USD/Boe * 365 = ok. 150 mln USD
70% * 50 MMcf/d * 7 USD/1000cf * 365 = ok. 90 mln USD

Razem netback na poziomie 240 mln USD za rok 2013. Myślę, że realne...

Obecnie w Nigerii 15 000 Boe/d do końca roku 25 000 Boe/d.
Obecnie na Ukrainie po podłączeniu O-12 około 22MMcf gazu dziennie, po podłączeniu O-8, O-14, szczelinowaniu i reaktywacji 22 starych odwiertów i wykonaniu 6 nowych w 2012 roku 50 MMcf jest całkiem możliwe.

Zawsze się gubię co jak co się nazywa ;) Tu mówię chyba o dochodach skoro liczę netback za 1000cf gazu czy baryłkę ropy :)

To by oznaczało że Shell sprzedal licencję za równowartość jednorocznego zysku ... ;-)

Dla ceny 100$/bbl widzę to mniej więcej tak

((cena*(1-royalty) - koszt wydobycia)*% udziału w dochodach)*(1-podatek)

dla royalty 10%

dla koszt wydobycia i transportu 5$/boe

% udziału w dochodach 43%

Podatek 50%

wychodzi zysk na boe 18$/boe bez uwzględnienia nakładów inwestycyjnych,
z tymi ostatnimi nie jeste tragicznie, bo przy tym systemie podatkowych wchodzą one od razu do "kosztu wydobycia", tym samym od razu mamy efekt tarczy podatkowej, niemniej jednak nie spodziewałbym się że inwestycja zwróci się w ciągu roku, a w latach koelejnych pozostanie tylko spijanie śmietanki...

Niemniej jednak z zyskiem na boe 18$ też wyglądałoby to nie najgorzej...

Jeszcze jeden aspekt boe to zarówno gaz jak i ropa, tym samym efektywnie cenę gazu trzeba by liczyć niżej, jeżeli gaz miałby być wyeksportowany w postaci LNG, to przed skropleniem cena kształtowała by się pewnie na poziomie 50% ceny ropy

Edytowany: 3 grudnia 2011 14:48

rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 3 grudnia 2011 15:12:23 przy kursie: 13,40 zł
Cytat:
Jeszcze jeden aspekt boe to zarówno gaz jak i ropa, tym samym efektywnie cenę gazu trzeba by liczyć niżej, jeżeli gaz miałby być wyeksportowany w postaci LNG, to przed skropleniem cena kształtowała by się pewnie na poziomie 50% ceny ropy

Musisz też brać pod uwagę że Nigeria chcąc się rozwijać gospodarczo potrzebuję energii elektrycznej.Na dzisiaj produkują coś ok 2.5 % potrzeb,reszte importuję (nie wiem czy dobrze pamiętam) i wydaj mi się że postawią na elektrownie gazowe,tak że gaz można będzie sprzedać na miejscu.
"Żeby wygrać trzeba grać"

xpete
0
Wysłane: 3 grudnia 2011 15:18:45 przy kursie: 13,40 zł
Gdy byliby w stanie uplasować na rynku lokalnym to byłoby nieźle, ale i tak patrząc na rynkowe ceny gazu to w Europie np 70% ceny ropy (przy LNG trzeba by wliczyć koszty transportu i skroplenia, samo skroplenie może konsumować pewnie 1/4 ilości gazu).

rabbit
0
Wysłane: 3 grudnia 2011 15:30:34 przy kursie: 13,40 zł
Wiemy że nic nie wiemyblackeye

Jeżeli znajdzie się popyt na gaz na miejscu to Neconde nie będzie jedynym producentem który ustawi się do sprzedaży.W kilku artykułach było napisane że Nigeria dąży do tego żeby zakazać spalanie gazu a to może przyczynić się do ogromnej podaży.

xpete
0
Wysłane: 3 grudnia 2011 15:44:11 przy kursie: 13,40 zł
menager napisał(a):
sir_dominic napisał(a):
Ku przestrodze, jako ze bylo to wspomniane bodajze przez kogos kiedy rozwazano gdzie po zakupie udzialow w Nigerii KOV bedzie lokowany na rynku firm poszukiwawczo wydobywczych. Ktos wspomnial Aminex , firme notowana w Londynie i Irlandii bodajze. Tak sie sklada ze przez pewnien czas inwestowalem w Aminex a obecnie oczywiscie w KOV.

Jesli spojzycie na kurs AMINEX ( AEX) w przekroju ostatnich 2-3 lat zobaczycie ze poszukiwawczo wydobywczy profil firmy to ryzykowna zabawa.

Aminex ma zloza w USA z ktorych produkuje troszke ropy i troszke gazu , a oprocz tego bardzo aktywny w poszukiwaniach w Afryce, Korei i nie tylko. Niestety niewielki przychod ze sprzedazy nie wystarcza nawet na finansowanie biezacych planow eksploracyjnych przz co na przestrzenii wspomnianych 2-3 lat kurs stoczyl sie dramatycznie...

Mysle ze KOV potrzebuje przede wszystkim rozwagi, koncentrowaniu sie na rozwijaniu posiadanych zasobow jak Ukraina, rozwaznie wydajac posiadane srodki na poszukiwania czy akwizycje

zainteresował mnie ten wpis

kolega pisze że Animex popłynął na wartości od IPO to tak jak nasze spółki Petrol i Kov

teraz moje pytanie

ile statystycznie firm poszukiwawczych procentowo po IPO odnosi sukces a ile przynosi potężne straty (spadek wartości akcji) ?

na naszym podwórku obie przynoszą od IPO akcjonariuszom spore straty, wniosek nasuwa się taki, że to ogromnie ryzykowny biznes takie inwestowanie w spółki poszukiwawcze na IPO, a my się dziwimy że instytucjonalni omijają takie spółki z daleka

ciekawe jak to jest na innych giełdach ? czy w Londynie spółki poszukiwawcze po IPO też mocno tracą, jeśli tak to czy inwestorzy kupujący nowe akcje będą chcieli drogo płacić ?

może ktoś robił takie statystyki?

nie biorę tutaj pod uwagę PGNIG i ORLENU bo to tak jakby porównywać mrówkę do słonia

I właśnie ten aspekt przekonał mnie najbardziej do KOV

Standardowy odwiert poszukiwawczy (nie mylić z rozpoznawczym czy eksploatacyjnym) ma szanse na powodzenie zwykle między 10%-40% (gdzieś widziałem takie statystyki). Poziom zależy od tego na ile okolica jest rozpoznana w ramach sąsiadujących złóż.

Patrząc na projekty KOV:

Nigeria - brak ryzyka poszukiwawczego (dobre rozpoznanie, udokumentowane zasoby,... ) główne ryzyko to ryzyko stabilności politycznej w regionie.

Ukraina - znaczna część projektów nie ma ryzyka poszukiwawczego (złoża udokumentowane) - główna wartość dodana na której budowana jest wartość KOV, to implementacja nowych technologii. Główny czynnik ryzyka to niepewność cen - kwestia regulacji cen przy większym wydobyciu, tudzież powiązania cen z importem z Gazpromu...

Brunei - ropa jest i o tym KOV wiedział już wchodząc na licencję. Tam raczej jest ryzyko rozpoznawcze niż poszukiwawcze, czytaj ryzyko komercyjności zasobów w kontekście dużych obciążeń podatkowych.

Syria - jedyny projekt, na którym występuje ryzyko poszukiwawcze, do tego jak się okazuje znaczne ryzyko polityczne...

Tym samym KOV nie jest typową firmą poszukiwawczą, wchodzą zwykle tam, gdzie jest już sporo wiadomo, a efektywność biznesu zależy głównie od umiejętności inżynierów, geologów oraz umiejętności dogadywania się z lokalnymi partnerami...

Znamienna jest też redukcja ryzyka przez dywersyfikację, czego nie można powiedzieć np o Petrolu.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 3 grudnia 2011 21:51:36 przy kursie: 13,40 zł
devonuk napisał(a):

Przypomnę kilka najważniejszych spraw:

1. Czy cena na AIM może być niższa od IPO w Warszawie?
2. Czy moze byc emisja na GPW?
3. Kto korzysta z pieniedzy z Nigerii do czasu zapłaty pozyczki KI?
4. Skąd wynikało opóźnienie?
5. Skąd wynikają opóźnienia(?) na Ukrainie? (Lub co się dzieje na Ukrainie)
6. Jakie podatki będą płacone w Nigerii? (Ludzie sobie przeciez liczą wydobycie po cenie baryłki a chcieliby wiedziec ile z tego weźmie nigeryjski fiskus).

@RedFace - Panie Prezesie ! prossze o odpowiedz na pytania Przyjaciela Funky'ego. Dr Ian Kulczyk sporo juz powiedzial u red. Tadeusza Moszcza

Witam,
Widzę, że jak rynek nie reaguje pozytywnie, to zawsze można na kogoś winę zrzucić (znaczy na mnie).
Na początek może komentarz ogólny: pamiętajcie, że KOV ma póki co szansę wziąć udział w projekcie Nigeryjskim, pod warunkiem a) że ostatecznie zdecyduje się w tym projekcie wziąć udział i b) zdobędzie finansowanie. Dlaczego zatem rynek miałby już dyskontować to aktywo w cenie?

A teraz odpowiedzi na pytania:
1. Może być wyższa albo niższa, a po debiucie, zakładając zapewnienie swobodnego przepływu akcji między rynkami będzie taka sama. Który rynek będzie równał w którą stronę? A skąd mam wiedzieć? Ja wiem, że pytanie jest o cenę emisyjną, ale wybaczcie - kto pokazuje takie szczegóły zanim ruszy cały proces?
2. Może. Może być równoległa. Wszystko może. A jak będzie, dowiecie się w chwili, kiedy zapadną decyzje.
3. KOV póki co nie ma żadnego tytułu własności do udziałów w OML42, więc jeśli ktoś korzysta, to na pewno nie KOV.
4. Z kwestii proceduralnych. Jedno z ministerstw zażądało dodatkowych dokumentów.
5. Prace trwają; trwają na kilku 'frontach'. Nie mogę udzielić szerszego komentarza. Cierpliwości.
6. KOV nie jest póki co stroną PSC, więc nie mogę podać szczegółowych zapisów, zresztą ich nie znam. Generalnie trzeba wziąć pod uwagę podatek od wydobycia ropy, dochodowe są pomijalne. Są dwie stawki - osiemdziesiąt kilka procent - w fazie post cost recovery i sześćdziesiąt kilka - w fazie cost recovery. Do tego dochodzą możliwości odliczania bieżących nakładów inwestycyjnych itd.
Tyle mogę na teraz powiedzieć.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za liczne słowa uznania :-/
JKorczak /KOV/

abramis
0
Wpisów: 37
Wysłane: 4 grudnia 2011 09:53:09 przy kursie: 13,40 zł
Niestety wypowiedź Pana Prezesa potwierdza tylko obawy inwestorów. Dodatkowo informacja o wielkości podatków bez wytłumaczenia, że to się jednak opłaca doleje oliwy do ognia. Brak informacji na temat postępów O-18 też budzi niepokój (dla przypomnienia espi z 7 października mówiące o około 35 dniach trwania prac wiertniczych). Obecnie na gpw rządzą nastroje, które bardzo szybko mogą się zmienić w bardzo negatywne nastawienie.

Co do sytuacji na Ukrainie to mnie osobiście nie martwi to, że się oddala od UE. Większym zagrożeniem jest bardzo zły stan gospodarki, i to że może to wymusić:
a) dogadanie się z Rosją i niższe ceny gazu
b) większe obciążenie podatkowe za gaz wydobywany na terenie Ukrainy (dobry przykład da Polska)

onyx
0
Wpisów: 35
Wysłane: 4 grudnia 2011 09:57:51 przy kursie: 13,40 zł
Kiedy w tym roku Neconde rozpoczęło proces oceny koncesji OML 42, zaangażowało RPS – niezależną firmę inżynieryjną – do oszacowania pozostałych zdatnych do wydobycia zasobów ropy koncesji OML42 na podstawie materiałów, które do tego czasu zostały udostępnione przez Sprzedających. Szczegóły oszacowań RPS zostały podane przez Spółkę w informacji prasowej z 6 maja 2011 r. Następnie Neconde, przy technicznym wsparciu KOV, upoważniło RPS do przeprowadzenia znacznie bardziej szczegółowego badania OML 42 i przygotowania nt. tego aktywa Raportu Niezależnego Eksperta (CPR – „Competent Persons Report”). Oczekuje się, że raport ten będzie gotowy w najbliższych tygodniach.

przecież KOV chce wyemitować jk najmniejsza liczbę akcji,

najpierw pokażą nowe szacunki zasobów, ustalą cenę nowych akcji i ich liczbę i dopiero będzie debiut w Londynie!!! Na to potrzeba czasu i o tym co powtarzał często Redface stabilności na giełdach,

Wiec do 31 marca 2012 ze wszystkim się uporają, wiosną zawsze jest ożywienie na giełdach (w końcu wiosna), do tego czasu będą infa z Ukrainy (pozytywne) wzrośnie kurs akcji, za około miesiąc nowy raport RPS (kilka tygodni) --- i po tych infach nie sądzę żeby nowe akcje były w cenie poniżej 1,89

Redface ma rację w tym co mówi, przez to Spółka będzie najbardziej transparentną Spółką 2012r.

dzwoniec
0
Wpisów: 146
Wysłane: 4 grudnia 2011 10:48:54 przy kursie: 13,40 zł
Redface napisał(a):

...Na początek może komentarz ogólny: pamiętajcie, że KOV ma póki co szansę wziąć udział w projekcie Nigeryjskim, pod warunkiem a) że ostatecznie zdecyduje się w tym projekcie wziąć udział i b) zdobędzie finansowanie. Dlaczego zatem rynek miałby już dyskontować to aktywo w cenie?

JKorczak /KOV/

Ta uwaga oznacza, że spekulacja na tej spółeczce jeszcze przed nami gdzieś do końca marca!
Arwena, widzę, że z tonu nieprzejednanego miłośnika spółki i pana prezesa zmieniłeś się w krytyka. Co się takiego stało? Normalka na giełdzie. To Ty sam siebie oszukałeś jak wielu innych traktując tę spółkę jak św. Graal. Najgorsze jednak w tym jest to, że niepoprawni optymiści wprowadzają w błąd swoimi wynurzeniami innych niezorientowanych. Kiedyś gdzieś przeczytałem, że na forach dyskusyjnych najbardziej udzielają się Ci którzy mają najmniej do powiedzenia dlatego wyciąganie na ich podstawie wniosków mija się z celem.
Już dawno poddawałem w wątpliwość celowość obecności Redface na tym forum ale gdy zgłaszałem takie uwagi to spotykałem się od razu z krytyką innych forumowiczów. Redface tylko naraża się na krytykę i podejrzenia o przekazanie informacji poufnych bo interpretacje oficjalnych komunikatów niektórzy może ktoś tak odebrać. To tak jak z interpretacją Biblii, niby księga ma konkretny zapis a jej interpretacji na wiele religii wystarcza...
Co do samego KOV, to:
1. przestańcie wyrzucać z niej spekulantów bo to z natury rzeczy spółka spekulacyjna i żadne działania i wysiłki wasze czy kierownictwa KOV nic tu nie zmienią (no chyba, że nic nie będzie się tu działo ale tego byście pewnie nie chcieli?..)
2. nie oczekujcie, że Kulczyk będzie pakował kasę w tę spółkę tylko dlatego żeby dał wam zarobić a w praktyce zwłaszcza spekulantom. Ten pan ma zamiar na tym zarobić a nie tracić, nie zabraniajcie mu tego.
3. spółka jest na początku działalności do tego w trudnym okresie rynkowym, nie oczekujcie, że zarobicie na niej kokosy w ciągu roku lub dwóch.
Na koniec taka uwaga do moda, żeby oprócz monitorowania ewentualnej merytoryczności wpisów zwracał też uwagę na ton wypowiedzi czy to nadmiernie pesymistyczny czy zwłaszcza optymistyczny. Wpisami na takich forach w swoich decyzjach inwestycyjnych kieruje się zwłaszcza ulica i to ona na tym cierpi najbardziej.
Pozdrawiam.
wave

ARWENA
0
Wpisów: 383
Wysłane: 4 grudnia 2011 11:31:18 przy kursie: 13,40 zł
Redface napisał(a):
hazard napisał(a):

(...)
i czy byłaby możliwość uzyskać Twój komentarz do poniższych pytań?

Witam,
Nie zapomniałem o tych pytaniach, jednak one są na tyle istotne, że wymagają publicznego przekazania odpowiedzi. Myślę, że dobrym powodem do tego będzie WZA.

Zatem będzie otwarty webcast z WZA, gdzie pokażemy prezentację. Szczegóły dostępu będą jutro od rana na naszej www.

Inne pytania muszą poczekać na moment, gdy będziemy mogli ujawnić cenę zakupu OML42 i pokazać pełną ekonomikę transakcji. To jest transakcja, która zmieni KOV. To jest aktywo o niesamowitym potencjale, Wasze obliczenia o ekonomice tej transakcji nawet przy obecnym, śladowym wydobyciu są jak najbardziej uprawnione. Oczywiście jest też ryzyko (chcecie więcej ode mnie na ten temat? ;-)) - ale poprzez odpowiedni dobór partnerów i konstrukcję konsorcjum(o czym pisałem wczoraj) to ryzyko będziemy minimalizować.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Zeby nie było że się czepiam będę przypominał wpisy Pana Prezesa. Bo wygląda że to ja sobie coś wymyśliłem.

jasqlek
0
Wpisów: 66
Wysłane: 4 grudnia 2011 11:39:21 przy kursie: 13,40 zł
@Arwena,

nic się do tej pory nie zmieniło, transakcja nadal nie doszła do skutku więc czego Ty oczekujesz?
Jak na razie właścicielem jest KI...

ARWENA
0
Wysłane: 4 grudnia 2011 11:50:36 przy kursie: 13,40 zł
Redface napisał(a):
Koledzy, nie bardzo rozumiem, jaki roadshow?
Nic takiego nie miało miejsca, przecież została utajniona informacja o cenie za blok w Nigerii. Jak w takiej sytuacji mielibyśmy prowadzić marketing spółki? Każdy inwestor, w tym Wy, mógłby mieć podejrzenie, ze wybranym ujawniamy to info. Do momentu ujawnienia ceny wstrzymujemy sie z aktywnym marketingiem spółki poprzez roadshow.
Spotkania w Londynie, o których pisałem, były spotkaniami z bankami, które wybraliśmy do konsorcjum oferującego przy wejściu na AIM. Wybraliśmy, ale 'mandatow' oficjalnie jeszcze nie podpisaliśmy, stad na razie nazw nie mogę ujawnić. pracujemy z nimi nad szczegolowym harmonogramem prac, musielismy rozdac zadania poszczegolnym uczestnikom procesu. Dokument ofertowy na AIM, z wylaczeniem zaktualizowanych CPR jest wlasciwie gotowy.
Ja równocześnie pracuje nad wyborem doświadczonego, londyńskiego, branżowego doradcy PR. O jego wyborze także poinformujemy, gdy zapadną decyzje.
W międzyczasie nasi geolodzy pracują juz w Nigerii wraz z firma RPS nad danymi przekazanymi przez Shella, proces opracowania pelnej opinii niezleznego eksperta (CPR) juz sie rozpoczął.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

No a tutaj to już naprawdę widać wydatki jakie Kov ponosił aby przygotować się do zakupu OML42 i pozyskania finansowania. Reasumując. Po Pana wpisach można było wysunąć tylko jeden wniosek. Wchodzimy w ten interes pełną parą tylko kwestią niewiadomą jest kiedy umowa zostanie podpisana.

Funkytown
0
Wpisów: 400
Wysłane: 4 grudnia 2011 11:54:22 przy kursie: 13,40 zł
Trudno nie zauważyć kilku rzeczy:

1. Transakcja w Nigerii to miała być nowa jakość dla spółki, wielki wyczekiwany deal. Powyżej Arwena przypomniał nastrój jak wytwarzał Redface. A teraz krótka notka z której wynika, że w zasadzie to KOV jeszcze nie jest zdecydowany co do zakupu. Niesamowite, zmiana w nastroju całkowita.

2. Podatki do 85% - szokujące. Przecież tutaj na SW użytkownicy dokonywali projekcji cash flow i liczyli przychody z Nigerii, to chyba można było uprzedzić o tych 85%.

3. Ja odniosłem wrażenie - a mysle że i inni użytkownicy też, że emisja na AIM jest juz "w blokach startowych" i tylko czeka na Nigerię. Że jest doradca, dokumnety informacyjne, że są spotkania z inwestorami, bankami inwestycyjnymi itd. A teraz dostajemy komunikat, że emisja moze byc w Londynie, moze być na GPW, "wszystko może". Czyli nic nie wiadomo. Też sprzeczne z wrażeniami jakie wczesniej zostały wytworzone. To były te spotkania z doradcami, te dokumenty inwestycyjne itp? To kasa na tych doradców od Londynu tak o wyrzucona, jak krew w piach?

4. Kolejnym zaskoczeniem jest powód opóźnienia Nigerii. Ja miałem wrażenie, że toczą się jakies negocjacje, że sie spierają o korzysci, status operatora, nie wiem - opłaty za infrastrukturę. A tutaj okazuje się, że opóźnienie wynikało "Z kwestii proceduralnych. Jedno z ministerstw zażądało dodatkowych dokumentów.". To po co była taka tajemnica, nie mozna było powiedzieć, że jedno z ministerstw chce dodatkowych dokumentów, stąd przedłużamy termin?

Jednak jestem na tym forum już jakis czas i trudno mi nie zauważyc, że akcjonariusze KOVu zachowywali się dosc wyjątkowo jak na polska giełdę, tj. ewidentnie chcieli być i byli akcjonariuszami długoterminowymi. Poznali branżę, zadawali sobie duzy trud w wyszukiwaniu informacji, budowali swoją wiedzę (takze techniczną). Dodatkowo udzielili spółce olbrzymiego kredytu zaufania. Krótko mówiąc, życzyłbym każdej spółce (normalnej, nie mówię o spółkach typu stajnia Don Patro) takich akcjonariuszy, gdyby oni przewazali giełda byłalby inna a i gospodarka rozwijałaby się lepiej. KOV miał szczęscie zgromadzić takich akcjonariuszy, tym bardziej jest przykro jak to teraz wygląda.

ARWENA
0
Wysłane: 4 grudnia 2011 12:05:25 przy kursie: 13,40 zł
Redface napisał(a):
kastalto napisał(a):
Niezależnie od tego na jakim etapie negocjacje się znajdują, uważam, że spółka poełniła błąd informując o przedłużeniu negocjacji do 14 listopada. To stworzyło mylne wyobrażenie że sfinalizowanie jest tuż tuż. To napędziło spekułę i przyciągnęło też nowych leszczy którzy ubrali się na górce i już mają pierwsze negatywne wrażenia. Po co to było? Już lepiej się pokisić parę tygodni/miesięcy dłużej i działać na konkretnych informacjach. Jak u mnie - minus dla KOV.
k.

Kastalto
Czy uważasz, że błędem była a) informacja o samej dacie, czy b) przedłużenie do daty (konkretnej)?
Bo jeśli a) to sorry, ale są obowiązki informacyjne i tego nie da się obejść,
a jeśli b) to musisz zrozumieć, że KOV to nie jest taki potentat, który może dyktować warunki negocjatorom. Zejdźmy, drodzy moi, na ziemię. Jesteśmy spółką na dorobku. Negocjujemy z Shellem. Jesteśmy w konsorcjum, gdzie mamy 20% udział. Jeśli zależy nam na transakcji i uważamy ją za atrakcyjną, to zaakceptujemy wiele niedogodności takich jak choćby przedłużanie terminów. Oczywiście można też tupnąć nogą... I co - wtedy dostaniemy plusa?
Powtarzałem to już wiele razy - nie interesują nas krótkoterminowe ruchy kursu akcji, nie patrzymy na to. Biznes E&P jest biegiem długodystansowym, z przeszkodami. Tylko silni przetrwają. Zamierzamy być silni.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Dowód na to że zależało Wam czyli Kov na kupnie OML42. Czyż nie?

onyx
0
Wpisów: 35
Wysłane: 4 grudnia 2011 12:19:09 przy kursie: 13,40 zł
dosłownie czuję się jak główny bohater z filmu "Dzień Świra", skończone studia , 10 lat pracy i nie mam nic poza paroma tysiącami ryzykownych akcji, na których wciąż mam stratę - ale i tak kredytu mieszkaniowego nie wezmę,chcę normalnie żyć, zarabiać 3 tysiące euro (w moim zawodzie zachód europy zarabia od 3 do 6 tyś euro) - a Tu w Polsce -- dostaje codziennie nauczkę, że niepotrzebnie zostałem w Polsce - i dostaję po dupie jak się nie zgadzam z szefem (polityką) - ma ktoś pomysł czym powinienem się zająć by normalnie żyć?

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 4 grudnia 2011 12:28:07 przy kursie: 13,40 zł
Funkytown napisał(a):

Jednak jestem na tym forum już jakis czas i trudno mi nie zauważyc, że akcjonariusze KOVu zachowywali się dosc wyjątkowo jak na polska giełdę, tj. ewidentnie chcieli być i byli akcjonariuszami długoterminowymi. Poznali branżę, zadawali sobie duzy trud w wyszukiwaniu informacji, budowali swoją wiedzę (takze techniczną). Dodatkowo udzielili spółce olbrzymiego kredytu zaufania. Krótko mówiąc, życzyłbym każdej spółce (normalnej, nie mówię o spółkach typu stajnia Don Patro) takich akcjonariuszy, gdyby oni przewazali giełda byłalby inna a i gospodarka rozwijałaby się lepiej. KOV miał szczęscie zgromadzić takich akcjonariuszy, tym bardziej jest przykro jak to teraz wygląda.

To jest właśnie clue sprawy.

rabbit
0
Wysłane: 4 grudnia 2011 12:29:51 przy kursie: 13,40 zł
jasqlek napisał(a):
@Arwena,

nic się do tej pory nie zmieniło, transakcja nadal nie doszła do skutku więc czego Ty oczekujesz?
Jak na razie właścicielem jest KI...

Wszysko jest napisane w komunikacie.Neconde zakupiło 45% OML-42 a KOV ma 20% w Neconde.Te 20% jest zabezpieczeniem dla KI do czasu spłaty "kredytu" na zakup tych udziałów.Jak sobie wyobrażecie wyłożenie 160 mln USD bez realnych mozliwości spłaty takiej kwoty w krótkim czasie?
Cztery miesiące na pozyskanie finansowania,w rzeczwistości max 3 bo na dzień 3.03.2012 gotówka powinna być na koncie KI.Chyba taki termin wszyscy brali pod uwagę,trzy miesiące po podpisaniu umowy debiut na AIM.Czyli wszysko jest tak jak zakładaliśmy.
Można powiedzieć że wszysko poszło zgodnie z planem,z małą obsuwką.
@Funkytown
Chciał bym przeczytać twój komentarz gdyby KOV podał komunikat że brakuje jakiegoś pisemka i dlatego wszystko się przedłużyło.

Teraz jest problem finansowania.Według Waszych wyliczeń żeby zakup był bardzo atrakcyjny akcje na AIM trzeba sprzedać po 3-5 pln.Widać że może byc problem z taką ceną,mimo że wrtość spółki na dzisiaj oscyluje w tych granicach (w połączeniu z Nigerią)
Dla Nas priorytet to nie rozwodnić zbytnio akcji.Może jest jakiś inny sposób finansowaia tego zakupu i korzystniejszy dla akcjonariuszy.Może jest też wariant mniej korzystny i trzeba naprodukować akcji.
Żeby ktoś mnie nie posądził na naganianie.

jasqlek
0
Wpisów: 66
Wysłane: 4 grudnia 2011 12:56:31 przy kursie: 13,40 zł
@Rabbit
no właśnie, o to chodzi...że o tym wszystkim było już od dawna wiadomo, naprawdę nie rozumiem dlaczego robi się z tego taki news...
Forum Bankiera jest aż czerwone od wpisów spekuły, która to niby wszystko PKC wyrzuci w poniedziałek rano...brak słów.
Dlaczego tak strasznie ludzie boją się pomyśleć...

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 4 grudnia 2011 13:09:38 przy kursie: 13,40 zł
Ropa nawet po 250 USD

Cytat:
Jeśli USA i kraje europejskie zdecydują się na sankcje obejmujące zakup irańskiej ropy, cena baryłki tego surowca wzrośnie do 250 dolarów - uprzedził szef komisji gospodarczej irańskiego parlamentu, Arsalan Fathipour, cytowany w niedzielę przez dziennik Kayhan.

(...)

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 4 grudnia 2011 13:17:55 przy kursie: 13,40 zł
a ile my tej ropy mamy już wydobytej

najbardziej mnie rozbrajają wasze informacje o planowanym zysku w 2013r, nie macie żadnych informacji o prawdziwych kosztach ,oraz o planowanych wydatkach w 2012r a już liczycie zysk, wprowadzając tym samym nowych akcjonariuszy w błąd. Takie wyliczenia może robić tylko spółka gdyż posiada wszystkie niezbędne dane.

tak samo ma się sprawa z debiutem na AIM pisanie o cenie 3,50 jest nie poważne, jeśli nie znajdą chętnych w Londynie to zrobią emisje u nas bo pieniądze muszą zdobyć i interes akcjonariuszy nie będzie tu brany pod uwagę,pan Korczak wyraźnie napisał, że nie wykluczają emisji na GPW

teraz moje pytanie ile osób byłoby chętnych na nową emisje na GPW

ja osobiście byłbym chętny ale cena musiała by być niższa od obecnej

ciekawy jestem opinii innych
Edytowany: 4 grudnia 2011 13:33

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

331 332 333 334 335

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,303 sek.

bnuhpouf
xkqwufss
ehuspptp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
czwjygsf
hsktooik
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat