PARTNER SERWISU
funbjkar
18 19 20 21 22
kusy
0
Wpisów: 28
Wysłane: 11 grudnia 2011 23:33:47 przy kursie: 2,09 zł
Nikt kompetentny się nie zgłosił więc się ośmielę.

Spółka prawie od debiutu jest w trędzie spadkowym.
Mamy za sobą falę A i B, jesteśmy w trakcie fali C.
Gdyby sięgnęła 42 groszy to byłaby klasyka :bhappy11

Gliptodon
0
Wpisów: 40
Wysłane: 12 grudnia 2011 11:18:39 przy kursie: 2,09 zł
pio355 napisał(a):
z tej reakcji wnioskuję że:
primo - tfo jest już tak kompletnie i dokumentnie obsikanym walorem, że teraz dopiero właściciele sobie po niej pojadą...
secundo - stockwatch ( i to mnie martwi) traci "oglądalność"
o tempora o mores...
crybaby

Kod:
[mod: drugi wniosek jest całkowicie błędny - jest wprost odwrotnie]

wpisami na bankierze to chyba nie ma co się fascynować, przesledź sobie historię panicznych wpisów i zobacz co działo się kilka dni później. Dla mnie wyglądało bardziej na podwójne dno ale na AT się nie znam dlatego nie komentuję.

A tak od strony biznesowej to 5300 forte w ofercie play:

www.telix.pl/artykul/myphone-5...

pio355
0
Wpisów: 237
Wysłane: 12 grudnia 2011 23:47:45 przy kursie: 2,09 zł
wspaniała ofertasalute
Piękne słowa nie zawsze są prawdziwe, a prawdziwe nie zawsze są piękne...

pio355
0
Wysłane: 15 grudnia 2011 23:14:52 przy kursie: 2,02 zł
Gliptodon
Amphibious
Pani Joanna Siedlaczek
hej hej
gdzie jesteście?
macie najnowsze jakieś wieści dotyczące spółki?

za chwilę bilanse roczne, podsumowania... wave

pio355
0
Wysłane: 15 grudnia 2011 23:27:25 przy kursie: 2,02 zł
Gliptodon napisał(a):

wpisami na bankierze to chyba nie ma co się fascynować, przesledź sobie historię panicznych wpisów i zobacz co działo się kilka dni później. Dla mnie wyglądało bardziej na podwójne dno ale na AT się nie znam dlatego nie komentuję.

nie wiem jakie wpisy z w/w portalu masz na myśli
posłużyłem się jedynie kilkuletnim wykresem TFO z w/w strony, ale to chyba netralny komentarz, cytat z kilkuletniej działalności wręcz... przyznaj Eh? GliptodonEh? że jeśli w maju 2007 1 akcja spółki TFONE kosztowała 35,-PLN a w grudniu 2011 kosztuje 2,- to starczy to za komentarz, sam w sobie, neutralny i obiektywny, zerojedynkowy, nieprawdaż?Sick
I napiszę jeszcze coś - gdybym to ja kupił akcje Tfone za 35 zeta w maju 2007, to dzisiaj kupiłbym za wszysto co mi jeszcze zostało karabin , pojechał do Wrocławia, odszukał tego Pana co obiecywał i wciąż obiecuje złote góry i ...
uff, to tylko sen, to na szczęście nie ja...
Czy Ty Gliptodon i Ty Amphibious nie zrozumieliście ostatniego wpisu Pana Szczepana Łangowskiego?, czy to nie jest oczywiste że spółka coś ukrywa,upublicznia niepełne raporty, utajnia niewygodne informacje?
Edytowany: 15 grudnia 2011 23:43

Gliptodon
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 12:52:17 przy kursie: 2,00 zł
Niestety nie wykupiłem abonamentu i nie przeczytałem komentarza Pana Szczepana.

Nie mam żadnych wieści ze spółki poza tymi, które oficjalnie publikują. Ucieszyła mnie reaktywacja umowy z Biedronką, potencjalne rozszerzenie współpracy z PLAY o model 5300, rozbudowa sieci Teletorium martwi kurs USD, brak info o postępach z wdrażaniem mysafe i stosunkowo wysokie ceny nowo wprowadzanych telefonów.

Dostrzegam też że Zarzad widzi problem w nadmiernym zadłużeniu i stara się z niego schodzić.

Wykres mówi sam za siebie ale nadal jak czytam sprawozdania to widzę, że spółka ma bardzo duży potencjał wzrostu. Od wielu, wielu kwartałów nie było straty, zyski stopniały ale nadal są a wycena jest na historycznym dnie. Albo wkrótce te straty będą albo po prostu spólka jest bardzo tania.

clash
0
Wpisów: 74
Wysłane: 16 grudnia 2011 13:40:38 przy kursie: 2,00 zł
Nie pozostałeś sam, jeszcze ja sie ostałem.
Gliptodon wyreczył mnie w powierzchownej analizie, jestem podobnego zadnia co on.
Są szanse są i zagrożenia.

Martwi mnie wspomniany brak przejrzystosci sprawozdan a co wiecej checi ze strony społki do ich własciwej jakosci.
Dodatkowo jednej strony mamy słodko-purtającego prezesa i pania joanne oraz ich pokłony w strone inwestorów z drugiej zaś ...z kontekstu zdan można wyczytać: kurs spada i koniec nie kiwniemy palcem by temu przeciwdziałać a o dywidendzie możecie pomarzyc dzieki za pieniądze które zainkasowalismy mamy was w wiadomym miejscu

Martwią mnie także opinie byłych pracowników wypowiadajacych sie na forach internetowych o zarządzie i pracy spółki oczywiscie przemawia przez nich rozgoryczenie ale.......

Ja ostatnio w ogole jakis zmartwiony chodze.
Moze dlatego ze żona nie wróciła jeszcze ze szklepu a to juz drugi tydzień jak jej nie ma.
aha dokupiłem spory pakiet uśredniajac w dół wbrew wiadomym zasadom

Gliptodon
0
Wysłane: 16 grudnia 2011 14:04:39 przy kursie: 2,00 zł
Zapomniałem dopisać, że wycena cały czas jest poniżej wartości kapitału obrotowego.

pio355
0
Wysłane: 21 grudnia 2011 09:56:27 przy kursie: 1,79 zł
clash napisał(a):

aha dokupiłem spory pakiet uśredniajac w dół wbrew wiadomym zasadom

trochę się pospieszyłeś, bo dzisiaj kolejna odsłona padaki w tym grajdole....
bom
Edytowany: 21 grudnia 2011 09:57

Maciej Wegorkiewicz
0
Wpisów: 25
Wysłane: 21 grudnia 2011 12:30:11 przy kursie: 1,79 zł
clash napisał(a):
Nie pozostałeś sam, jeszcze ja sie ostałem.

Niezależnie od dynamiki spadków, zawsze ktoś kupuje ;)

Zatem do tych co się ostali może dołączyć ktoś nowy. Niniejszym melduję się w akcjonariacie salute

Średnia cena zakupu 1,92 także już liczę straty Think

Po kilkudniowej zabawie w arkuszu wyraźnie widzę że ktoś duży sypie. Jak dynamika spadku się utrzyma, możemy założyć klub wsparcia help

pio355
0
Wysłane: 25 grudnia 2011 02:15:25 przy kursie: 1,69 zł
Gliptodon napisał(a):

Aktualny C/WK wydaje się sygnalizować, że inwestorzy nie wierzą, że rynkowa wartość posiadanego majątku jest taka jak wykazano w sprawozdaniu. Zwątplili również we wzrost zysków w przysżłości. Jeśli wierzyć komunikatom ze spółki to możemy mieć pozytywną niespodziankę. Czas rozwieje wątpliwości...

czas rozwiał wątpliwości ( podpowiem , że wpis Gliptodon'a był z 4 lipca...kto zgadnie?...2011!!!, przy kursie?, no Liar czy znajdzie się jakiś śmiałek? - 4,56-PLN za akcjęhello1 )

w międzyczasie poznaliśmy Państwa:

Magdalenę Kuczkowską..... brawa......hello1
Piotra Biernackiego.... applause...Dancing

a ostatnio na posterunku trzyma się dzielnie:
Joanna Siedlaczek... gratulujemy!!! to fantastyczny wynik Pani Joanno!Boo hoo!
Pani Joanno, kiedy nastąpi długo oczekiwana zmiana?
jakakolwiek...

ArielG
0
Wpisów: 18
Wysłane: 25 grudnia 2011 19:14:06 przy kursie: 1,69 zł

Cena niska to fakt. Mnie niepokoją jednak wysokie należności krótko- i długoterminowe które, są wyższe od aktywów obrotowych.
W mojej ocenie po raporcie za 4 kwartał cena za akcje może być jeszcze niższa.
Powodem będzie cena dolara powyżej 3,20 przez około 2 i pół miesiąca IV kwartału (co spółka wskazała jako ryzyko, na str 29 raportu kwartalnego jako zagrożenia dla marży). Na 28 mln przychodów w 3Q spółka wykazała 1,25 mln zysku operacyjnego. Kurs dolara w 3Q był stosunkowo niski 2,75-3,35 (przy czym te magiczną barierę 3,20 przekraczał tylko przez ok 2 tyg). Teraz sytuacja jest zgoła inna.

Mam jeszcze pytanie. Ktoś wie co to za nieruchomości inwestycyjne w aktywach trwałych na 40 mln?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 grudnia 2011 17:44:12 przy kursie: 1,69 zł
Pisząc "należności" miałeś pewnie na myśli zobowiązania.
Krótkoterminowe to 7,5 mln zł zobowiązań handlowych (wobec 10,5 mln zł należności handlowych) i 17 mln zł kredytów krótkoterminowych. To zadłużenie na pewno będzie musiało być odnowione, jednak część (może i całość) zabezpieczona jest na nieruchomościach. Patrzyłem w raport roczny, nie są podane szczegóły posiadanych nieruchomości. Musiałem się cofnąć o kilka lat, żeby stwierdzić iż:
- w 2005 r. grupa posiadała grunt wyceniony w księgach na 2,4 mln zł, który zszedł ze stanu w 2006 r.
- w 2007 r. pozycja Nieruchomości inwestycyjne opiewała na zero
- w 2008 r. nastąpiło:
--- zwiększenie stanu gruntów o 1,2 mln zł
--- "przyrost spowodowany wyceną wydzielonej części nieruchomości gruntowej do wartości godziwej o 28 907 tys. PLN" --> stąd w aktywach pojawiło się 30 mln zł, jednak nie widzę w przepływach wydatków na nabycie nieruchomości inwestycyjnych - możliwe że grupa weszła w ich posiadanie w ramach konsolidacji innych podmiotów? niestety brak wyjaśnień
- w 2009 r. mamy taką adnotację "dokonano przeniesienia z pozycji Budynki do pozycji Inwestycje kwoty 12 mln zł, co jest spowodowane wydzieleniem części nieruchomości na wynajem". Niestety szczegółów też brak, skąd się ten budynek wcześniej wziął. Wartość nieruchomości inwestycyjnych na koniec 2009 r. = 39,7 mln zł i taka sama jest też na koniec września 2011 r.

Popatrzmy chłodno, mimo że sytuacja jest co najmniej gorąca.
Nie wiemy co to są za nieruchomości, czy istnieją i czy są zbywalne. Odpiszmy całość wartości.
Tak samo wartości niematerialne i prawne, chociaż niektóre coś pewnie są warte, ale nie więcej niż kilka milionów. Zdejmujemy więc z wartości księgowej 40+23=63 mln zł. Zostaje 14 mln zł, czyli 1,75 zł na akcję.
Dla pewności można by jeszcze odpisać część należności (10%?) oraz zapasów (20%?). Czyli zdjąć jeszcze ze 3-4 mln zł z wartości księgowej. Każdy milion to 12 gr na akcję.

Z drugiej strony, jeśli uznamy że te dziwne aktywa nie mają znaczenia, o ile tylko nie grożą zachwianiem płynności to zostawiamy je w spokoju. Patrzymy tylko na EBITDA: 7,4 mln zł przez ostatnie 12 miesięcy, idealnie jak przepływy operacyjne. Mnożymy przez ostrożne 6 otrzymując 44,4 mln zł, minus dług odsetkowy 48 mln zł... oops. Za mało. Wprawdzie średnia na rynku jest nieco ponad 8, daje wycenę dodatnią ale nadal niską, bo 1,07 zł wg tabelki
www.stockwatch.pl/gpw/tfone,wy...

Konkluzja? Czekać. Każdemu już na pewno dawno puściły stopy, a teraz niech rynek robi swoje. Musimy zweryfikować najważniejsze: czy liczby w sprawozdaniach są okej. Popatrzyłem jeszcze co pisał audytor po raporcie rocznym za 2010. Żadnej grubej wzmianki nie ma, są za to takie uwagi:
- brak zinwentaryzowania zapasów
- różnice w ewidencji prowadzonej w niewłaściwie wdrożonym programie komputerowym w spółce dominującej
- braki w dokumentach celnych na 45,5 tys. USD
- zbadano tylko część przychodów i sum bilansowych spółek zależnych

Ponieważ apetyt rośnie w miarę jedzenia, zajrzałem na uwagi audytora do 2009 r. Uwagi dotyczyły:
- prezetacji zapasów bez pomniejszenie niezrealizowanej marży zawartej w zapasach pochodzących z zakupów od poszczególnych spółek grupy - aha!
- brak inwentaryzacji zapasów
- niewłaściwe wdrożenie komputerowego systemu finansowo-księgowego, na skutek czego nastąpiły rozbieżności ilościowe zapasów i pojawiła się konieczność odpisów aktualizujących na prawie 3,5 mln zł. Potem rok minął i nadal nie poprawili programu. Niedobrze
- audyt doprowadził do zasadniczej rewizji bilansu otwarcia. TFO prowadzi obecnie spór z firmą wdrożeniową programu.

No to kopiemy dalej. Rok 2008:
- znów wzmianka o prezentacji zapasów bez pomniejszenia niezrealizowanej marży
- konieczność rezerwy na należności na prawie 1,5 mln zł
- brak dokumentów na zaliczki w kwocie 332 tys. zł

Niestety nie ma nic o nieruchomościach inwestycyjnych. Także w 2007 r., kiedy poprzedni audytor generalnie zwracał uwagę na to samo co kolejny w latach następnych.

Niezłą praktyką byłoby zmienić teraz audytora, a w raporcie rocznym opisać nieruchomości inwestycyjne, podać nr KW i załączyć skrócony aktualny operat. Tak dla świętego spokoju.

bcn
bcn
0
Wpisów: 7
Wysłane: 27 grudnia 2011 14:46:04 przy kursie: 1,75 zł
.....czyli generalnie bajzel i tak naprawde nie bardzo wiemy ile jestesmy winni i co tak naprawde mamy.....

Coraz gorzej mi to wszystko pachnie (byc moze to ten trup w szafie),a rynek wydaje sie potwierdzac te przypuszczenia.

Moj apel do naszej szanownej pani Joanny!!!!!

Pani Joanno,

Wiemy ze zarzad pracuje w pocie czola (bleble ble ,ble ble ble....) ......i nie zgadza sie z wycena spolki ,ktora jest bardzo nie sparwiedliwa i nie oddaje rzeczywistosci (ble, ble ble ..bleble), ale byc moze moglaby pani troche pomoc i uspokoic wszystkich wyjasniajac nam jak to naprawde jest z tymi zobowiazaniami i aktywami spolki.

Pozdrawiam,

PS,

"Catalonia is not Spain"

Gliptodon
0
Wysłane: 27 grudnia 2011 22:25:13 przy kursie: 1,75 zł
Hej, @pio355 wiem jak spadły te akcje od maja i tez nie jest mi z tym dobrze. Staram się jedynie dzielić swoimi spostrzeżeniami.

Cieszy mnie za to, że wspólnie próbujemy ustalić ile ta spółka może być warta. Szkoda, że potrzebnych informacji nie ma w sprawozdaniu tylko trzeba szukać kilka lat wstecz albo w niepowiązanych komunikatach.

Bardzo istotne w ogólnej ocenie bilansu jest to jak wycenimy nieruchomość inwestycyjną. Jak zmieniali w połowie roku bank z ING na Raiffeisen to podano informację na jakiej nieruchomości ustanowiona będzie hipoteka. Poniżej cytat z jednego z komunikatów:

"....ustanowieniu hipoteki umownej na prawie wieczystego użytkowania gruntu położonego we Wrocławiu przy ul. Krakowskiej 119, wraz z własnością ewentualnych budynków i innych urządzeń wzniesionych na tym gruncie, dla którego Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Krzyków we Wrocławiu, IV Wydział Ksiąg Wieczystych prowadzi księgę wieczystą nr WR1K/00047398/7."

zaglądając na stronę z internetową z bazą ksiąg wieczystych można ustalić, że jest to prawo wieczystego użytkowania gruntów o powierzchni 2,4703 HA.

Na spotkaniu z akcjonariuszami w październiku Zarząd wyjaśniał, że nieruchomość inwestycyjna to działka przylegająca do terenu, na którym znajduje się siedziba firmy. Niestety nie wiem jaka część tej działki jest wykazywana w środkach trwałych, a jaka jest w nieruchomościach inwestycyjnych.

Wycena w księgach w mojej ocenie jest zawyżona, nawet jeśli założymy, że można tam wybudować ponad 40 tys. m2 powierzchni biurowej (również informacje ze spotkania z inwestorami). Oczywiście Zarząd twierdzi, że ma wyceny, które potwierdzają tę wartość ale gdyby był pewny tej wartości to opisałby nieruchomość w sprawozdaniu zamiast chować te informacje przed publicznością. Spisanie wartości tej nieruchomości do zera znacząco zmienia obraz spółki ale myślę, że jest dalekie od prawdy. Pamiętajmy, że w maju przenosili kredyt do nowego banku, który prześwietlał sytuację finansową i ustanawiał zabezpieczenia kredytu, wtedy uznał, że ta nieruchomość to dobre zabezpieczenie. Myślę, że patrząc na bilans na pewno trzeba brać jakieś dyskonto na pozycję nieruchomości inwestycyjnych niestety trudno ustalić jakie. Spółka nie pomaga w wyjaśnieniu tej zagadki trzymając się starych wycen i nie podając szczegółów w sprawozdaniach.

Przy tej skali przeceny na akcjach nie wiem co o tym myśleć. Spadki odbywają się na małych obrotach, a ze spółki poza spadkiem rentowności nie płyną żadne złe komunikaty. Faktem jest również to, że na rynek poszedł jasny komunikat, że Zarząd nie zamierza bronic kursu. Nie będzie skupu akcji ani wypłaty dywidendy bo ważniejsza jest obsługa zadłużenia (co rozumiem), nie było też żadnych zakupów akcji przez insiderów (przynajmniej nie było o tym komunikatów).

Mam nadzieję, że wraz z Nowym Rokiem nie wylezie jakiś trup z szafy i odrobimy przynajmniej część strat z ostatniego półrocza, czego wszystkim akcjonariuszom TFONE życzę.

ArielG
0
Wpisów: 18
Wysłane: 28 grudnia 2011 00:59:23 przy kursie: 1,75 zł
Nieruchomość inwestycyjna to taka co z definicji przynosi jakieś przychody.
Zatem ten grunt musiałby być komuś wynajmowany.
Uwagi audytorów które, wypunktował WatchDog pokazują jak niechlujne podejście ma zarząd do
raportów rocznych. Pozycja zapasów była nieaktualna bo nie było inwentaryzacji.
W firmie musiał panować też niezły chaos skoro przez 2 lata korzystali z oprogramowania działającego niewłaściwie.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 28 grudnia 2011 09:17:52 przy kursie: 1,76 zł
Nieruchomość inwestycyjna to taka nieruchomość która przynosi dochody, albo właściciel liczy na wzrost wartości - tak jest w przypadku gruntu.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 grudnia 2011 10:47:38 przy kursie: 1,76 zł
I nie jest eksploatowana na własne cele.

clash
0
Wpisów: 74
Wysłane: 29 grudnia 2011 16:07:33 przy kursie: 1,75 zł
@WD
Witamy Cię na wątku. Wierze ze z celowością twoich pytan i analiz łatwiej bedzie zinterpretować aktualną sytuacje spółki i choc w małym stopniu przewidziec jej dalsze "losy"

@pio355
Wszystkie wymienione przez ciebie osoby łączy jeden wspolny mianownik nawias wspołczynnik pierwiastek
sensors pl
Opłacani najemnicy Whistle
Gratuluje Panu Piotrowi kariery (nie mylić z zazdrością) zasiada tam na fotelu dyrektora thumbright

pio355
0
Wysłane: 29 grudnia 2011 16:33:30 przy kursie: 1,75 zł
odniosłem raczej wrażenie, że wymienione przeze mnie z nazwiska i imienia osoby to raczej pracownicy EURO RSCG ( swoją drogą - całkiem wysokie progi jak na spółkę z kapitalizacją ~14mln PLN )

poza wielce czcigodnymi ww, są wśród nas na forum, niejako incognito, osoby z kręgu PR Tfo - tak wielki bije z nich optymizm i tacy są zniewalająco powściągliwi, akuratni i grzeczni, że ...aż się chce tutaj wracaćblackeye

ja również się cieszę z obecności WD hello2 , i trochę żal, że jego ostatni wpis nie powstał w ramach obecności przedstawiciela SW na październikowym spotkaniu z mniejszościowymi...
Edytowany: 29 grudnia 2011 16:42

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20 21 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,335 sek.

kvmyayue
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztmsewjl
afcftaop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat