PARTNER SERWISU
nborwhjx
5 6 7 8 9

GANT (Catalyst)

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 29 września 2011 18:15:38
aaaaa zapomniałem... pytanie do P. Kamila i Marcina, a może by ktoś zorganizował, jakiś płatny kurs czytania raportów i oceny spółek?

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 29 września 2011 19:58:00
Robiliśmy coś takiego kiedyś http://edu.stockwatch.pl/

Różnie to bywało z zainteresowaniem. Ale rzeczywiście może coś pomyślimy o szkoleniu stricte dotyczącym czytania sprawozdań w kontekście obligacji. MUSZĄ BYĆ chętni Think

yayurek
0
Wysłane: 30 września 2011 10:10:07
to prawda, nie jest to temat wywołujący pragnienie i pewność natychmiastowego przypływu bogactwa jak szkolenia na forex, fiutkach czy opcjach. Tak czy owak każdy kurs wymaga przygotowania skryptu dla uczestników. Można by pomyśleć nad eksperymentem znacznie ograniczającyc koszty i ryzyko. Zorganizować kurs internetowy. Przesłać płatne materiały, udostępnić możliwość zadawania pytań przez internat, i uzyskiwania odpowiedzi raz w tygodniu na specjalnej stronie. Odchodzi strata czasu i pieniędzy na wyjazdy, wynajmy sal itp. Zachętą do wzięcia udziału, mógłby być też uzyskany w cenie kursu abonament na STOCKWATCH na czas określony... sam nie wiem czy chciałoby mi się ruszać t..ek z mojej wsi, gdyby kurs stacjonarny nie odbywał się w najbliższej metropolii

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 30 września 2011 10:17:43
Cytat:
Zachętą do wzięcia udziału, mógłby być też uzyskany w cenie kursu abonament na STOCKWATCH na czas określony

A ja bym właśnie chyba wolał opłacić jakiś abonament roczny wzamian za szybkie, systematyczne analizy najciekawszych spółek na Catalyst niż uczyć się samemu je sporządzać. To zajmuje zbyt dużo czasu i jest po prostu zbyt wiele niuansów by ktoś mało doświadczony na GPW zrobił to porządnie nawet po dobrze przeprowadzonym szkoleniu.
Edytowany: 30 września 2011 10:18

yayurek
0
Wysłane: 13 października 2011 09:39:57
www.parkiet.com/artykul/110429...

Cytat:
Akcjonariusze Polnordu i Ganta rozmawiają o nawiązaniu ścisłej współpracy operacyjnej między obiema firmami deweloperskimi, która miałaby być wstępem do połączenia giełdowych spółek – głosi plotka krążąca w ostatnich dniach na rynku. W pierwszym etapie firmy miałyby współpracować przy realizacji poszczególnych inwestycji deweloperskich, docelowo jednak Polnord i Gant miałyby stać się jedną grupą deweloperską, największym podmiotem na rynku mieszkaniowym w Polsce.

Kod:
mod: dodawaj cytaty do linków
Edytowany: 13 października 2011 11:52

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 29 listopada 2011 11:15:12
Czy coś złego dzieje się z wypłacalnością Ganta, czy po prostu rynek Catalyst nagle się nasycił lepszymi ofertami? Ceny niektórych obligacji spadły poniżej 100%, mimo dobrego oprocentowania choćby GNT0912 ma w obecnym okresie odsetkowym 11.22%. W przypadku innych spółek nie widać takiego zaniżania cen.

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 29 listopada 2011 11:36:53
Cytat:
Ceny niektórych obligacji spadły poniżej 100%, mimo dobrego oprocentowania choćby GNT0912 ma w obecnym okresie odsetkowym 11.22%

Bo właśnie tak się dzieje na giełdzie gdy dany papier ma duża grupa ludzi i duża część z nich chce się ich pozbyć.

Cytat:
W przypadku innych spółek nie widać takiego zaniżania cen.

A tak się właśnie dzieje na giełdzie gdy dany papier posiada kilka grubych ryb które kupiły spore pakiety w emisji i wcale nie chcą się ich pozbyć.
Edytowany: 29 listopada 2011 11:38

yayurek
0
Wysłane: 29 listopada 2011 12:02:03
spółka jest na tyle płynna, że animator nie odgrywa roli hamulcowego, jak to się dzieje w przypadku wielu innych spółek, i toczy się normalna gra rynkowa (a przynajmniej mam nadzieję, że nie dzieje się tam nic, o czym STOCKWATCH nie wie)... taką przykładową spółką gdzie notowania stoją jest RANK PROGRESS, chyba spółka niezła, coś na debiucie sprzedali po 102,85, cenę ustawili, a obecnie rola dezanimatora, czy refrigatora, ogranicza się do tego, że na sprzedaży wystawia ok. godz. 9.00 104,81 na kupnie 102,85 i spokój... bezruch kompletny... nie byłoby więc, chyba głupie przyznać niektórym animatorom statusu "dezanimatora"... to taki kolejny wniosek do CATALYST... a na szczęście wnioski, rozrzucam po różnych wątkach, mam nadzieję, że nikt ich nie czyta i giną w pomroce czasów... na cholerę mi kłopoty.. a trochę pary jednak ze mnie ujdzie

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 12 grudnia 2011 12:34:51
GNT1212: Analiza wypłacalności GK Gant Development SA (GKGD) na podstawie danych finansowych za III kwartał 2011 r.

Od ostatniego omówienia grupa obligacji Ganta notowanych na rynku Catalyst powiększyła się o kolejne dwie serie – GNT0813 (Seria AL) i GNT1013 (Seria D). W pierwszym przypadku wielkość emisji wyniosła 10 tys. obligacji o wartości nominalnej 1000 zł każda i kuponie odsetkowym wypłacanym kwartalnie według zmiennego oprocentowania wynoszącego WIBOR3M +6,25% w skali roku. W drugim przypadku wielkość emisji wyniosła 250 tys. obligacji o wartości nominalnej 100 zł każda i kuponie odsetkowym wypłacanym co pół roku według zmiennego oprocentowania wynoszącego WIBOR6M+4,75% w skali roku. Dodać należy również, że obligacje Serii D są zabezpieczone hipoteką do kwoty 52 mln zł (szczegóły w nocie informacyjnej GNT1013 pod linkiem: www.gpwcatalyst.pl/dokumenty_i...).

kliknij, aby powiększyć

Ogólnie rzecz biorąc w relacji do poprzedniego okresu sprawozdawczego nie wystąpiły jakieś bardzo istotne zmiany w zakresie podstawowych pozycji bilansowych GKGD, które wpłynęłyby na jej strukturę finansowania. Z bardziej wyraźnych przetasowań warto odnotować 16-proc. wzrost zadłużenia długoterminowego (wzrost kredytów i pożyczek o 68% do 203,5 mln zł, przy jednoczesnym spadku zadłużenia z tytułu papierów dłużnych o 27% do 107 mln zł) oraz 2-proc. spadek zadłużenia krótkoterminowego (spadek kredytów i pożyczek o 23% do 225 mln zł, przy jednoczesnym wzroście zadłużenia z tytułu papierów dłużnych o 33% do 159 mln zł i zobowiązań handlowych o 11% do 140 mln zł). W efekcie powyższego nieznacznie zmieniła się struktura zobowiązań – przewaga zadłużenia krótkoterminowego nad długoterminowym spadła z 66-34 na 62-38 – co korzystnie odbiło się na poziomie kapitału obrotowego netto. W kontekście zobowiązań warto również odnotować, że wartość zadłużenia z tytułu papierów dłużnych (głównie obligacji notowanych na rynku Catalyst) pozostała względem czerwca na właściwie niezmienionym poziomie (266 wobec 265 mln zł), podczas gdy zadłużenie z tytułu kredytów i pożyczek wzrosło w tym samym czasie o 4% (z 413 do 429 mln zł).

Biorąc pod uwagę analizę sprawozdania finansowego za 3kw 2011r, mimo nieznacznej poprawy ratingu w serwisie, sytuację finansową GK Gant Development nadal trudno uznać za poprawną.
Z punktu widzenia wskaźników oceny płynności finansowej można powiedzieć, że Grupa balansuje na granicy:
- aktywa obrotowe jako całość co prawda z bezpieczną nadwyżką pokrywają zobowiązania krótkoterminowe (wskaźnik bieżącej płynności finansowej), lecz po odcięciu zapasów można stwierdzić znaczną lukę w tym zakresie (wskaźnik szybki płynności) nie mówiąc już o wskaźniku płynności podwyższonej uwzględniającym wyłącznie środki pieniężne i krótkoterminowe instrumenty finansowe;
- dzięki wspomnianym na wstępie zmianom w obrębie zobowiązań istotnie poprawiła się sytuacja GKGD w zakresie kapitału obrotowego netto, aczkolwiek nadal cechuje się ona jego sporym niedoborem (cykl kapitału obrotowego netto wynosi 460 dni podczas gdy cykl konwersji gotówki, wyznaczający zapotrzebowanie na kapitał obrotowy, to 918 dni); należy w tym miejscu zaznaczyć, że zasadniczą przyczyną takiego stanu rzeczy jest mocno ujemna pieniężna składowa kapitału obrotowego netto (krótkoterminowe zobowiązania oprocentowane przewyższają środki pieniężne i inne krótkoterminowe instrumenty finansowe w posiadaniu Grupy na kwotę blisko 278 mln zł);
- warto odnotować, że poza środkami pieniężnymi na koniec września Grupa posiadała blisko 72 mln zł w udzielonych pożyczkach i krótkoterminowych papierach dłużnych;
- płynność dochodowa nie istnienie – Grupa ma kłopoty z wypracowaniem gotówki na działalności operacyjnej w ujęciu rocznym, stąd też nie jest ona w stanie wynikami bieżącej działalności sfinansować nawet złotówki spłaty zadłużenia krótkoterminowego;

Poziom zadłużenia nadal jest znaczny, aczkolwiek zachowana jest prawidłowa struktura finansowania aktywów:
- pokrycie majątku trwałego kapitałem własnym podobnie jak na koniec czerwca b.r. wyniosło 0,95, a kapitałem stałym 1,39;
- z punktu widzenia najbardziej podstawowych wskaźników informujących o poziomie zadłużenia – wskaźnika ogólnego zadłużenia oraz wskaźnika zadłużenia kapitału własnego – wynika, że podobnie jak w poprzednich okresach sprawozdawczych ok. 55% skonsolidowanych aktywów Grupy finansowanych jest zobowiązaniami;
- z punktu widzenia czasowej struktury zadłużenia in plus należy zapisać, że w relacji do poprzedniego kwartału wzrósł udział zobowiązań długoterminowych w zadłużeniu ogółem, co jak już wspomniano wcześniej pozytywnie odbiło się na kapitale obrotowym;

Zdolność do obsługi długu GKGD, podobnie jak w poprzednich kwartałach, prezentuje się kiepsko. Co prawda poszczególne wskaźniki są dodatnie, co oznacza że Grupa przy najmniej częściowo jest w stanie spłacać swoje zobowiązania, ale ich poziomy są dalekie od norm uznawanych za bezpieczne:
- dług netto wynosi 25-krotność rocznego zysku operacyjnego powiększonego o amortyzację (przyjmując sam EBIT bez amortyzacji otrzymujemy wynik na poziomie ok. 28), co oznacza że tyle mniej więcej lat trwałaby spłata obecnego zadłużenia;
- podobnie wygląda sytuacja w odniesieniu do wskaźników pokrycia rat kapitałowych i odsetek – niezależnie czy są one liczone na bazie wyniku EBIT, EBITDA czy też nadwyżki finansowej, przyjmują bardzo niskie wartości;
- należy dodatkowo zauważyć, że wyniki operacyjne Grupy są istotnie zawyżane aktualizacjami wartości nieruchomości inwestycyjnych więc gdyby je pominąć wskaźniki obsługi długu w większości praktycznie ocierałyby się o wartości zerowe;
- niekorzystnie na zdolność Grupy do obsługi długu wpływają również mocno ujemne przepływy z działalności operacyjnej w ujęciu rocznym; zasadniczą przyczyną takiego stanu rzeczy są ciągłe problemy z dochodowością biznesu GKGD oraz większym zamrożeniem środków w zapasach i należnościach aniżeli uzyskaniem kredytów handlowych.

Wskaźnik Altmana (Z''-score) oraz Rating StockWatch.pl
Rating StockWatch.pl dla GKGD, mimo poprawy z BB do BB+, nadal wskazuje na nienajlepszą sytuację w zakresie jej ryzyka kredytowego. Podobnie jak w poprzednich kwartałach na ocenie tej waży przede wszystkim niedobór kapitału obrotowego oraz słaba dochodowość działalności operacyjnej Grupy.
Edytowany: 23 kwietnia 2012 22:43

yayurek
0
Wysłane: 12 grudnia 2011 15:23:28
dziękuję za analizę, dodanie plusika do BB, jest miłym świątecznym prezentem, dla w końcu licznych posiadaczy tych płynnych obligacji

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 28 grudnia 2011 13:08:40
Przeanalizowałem terminy wykupu obligacji na Catalyst: www.stockwatch.pl/wiadomosci/w...

Sam Gant musi zrolować dług na ponad 100 mln zł.

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 28 grudnia 2011 19:27:37
spokojnie sobie z tym poradzi
wystarczy przypomniec informacje o zakonczeniu projektu KASKADA NA WOLI z 16 grudnia
skoro cały projekt ma wartośc gotówkową 300 mln PLN, a sprzedano 3/4 inwestycji, mamy wartosc 225 mln PLN gotówki
na razie z uwagi na system 10/90 gant otrzymał tylko 22 mln PLN, teraz zaksięguje resztę, czyli ponad 200 mln PLN gotówki

wasilewski
0
Wpisów: 324
Wysłane: 29 grudnia 2011 16:59:30
Trochę mi polepszyliście nastroje. Jestem obligatariuszem GANTA i martwiło mnie, że w raporcie za III kwartał, spółka pokazywała tylko 30 mln gotówki...

Dziękuję bardzo za tą analizę wypłacalności!

P.S. Skoro muszą rolować, to chyba czekają nas kolejne emisje nowych serii na CATALYST? Ktoś coś wie o planach spółki? A może będą się finansować gdzie indziej?
Zapraszam do mojego blogbook'a który jest tutaj
"Unfortunately the English weather is harder to manipulate than Libor." (Anonim)
"Gdy sprzedaje się marzenia, cena/zysk jest bez znaczenia" (R. Beleson)
"Nikt nie zarabia co miesiąc 1 procent. To niemożliwe." (M. Covel)
Edytowany: 29 grudnia 2011 17:02

taakum
PREMIUM
0
Wpisów: 85
Wysłane: 31 grudnia 2011 02:00:11
i na koniec roku Gant. Rzeczywiście w I pół. kasa będzie tylko w pierwszej kolejności spłacą raiffeisena, który im na ten projekt 200 mln pożyczył. Zostało 168 mln wg stanu na koniec III kw. do końca czerwca 2012 r. Kredyt był już aneksowany.

Mają mieszkania i do sprzedania i w budowie, tak więc płynność będzie. Zapewne jednak będą "rolki" może nie klasyczne ale będą... ciekawe z jaką marżą.

Po I półroczu w opisie sprawozdania był fragment:
Cytat:

Zarząd Grupy dokonał oceny sytuacji płynnościowej w okresie lipiec 2011 – czerwiec 2012 rok. Głównym celem analizy było określenie źródeł spłaty zobowiązań krótkoterminowych Grupy, wynikających zarówno z tytułu zaciągniętych kredytów i wyemitowanych obligacji, jak i zobowiązań z tytułu dostaw, robót i usług (w tym zobowiązań wynikających z prowadzonych inwestycji).
W wyniku dokonanej analizy Zarząd określił następujące źródła spłaty zobowiązań krótkoterminowych:
a) wpływy ze sprzedaży mieszkań oraz towarzyszących im miejsc garażowych i postojowych, komórek lokatorskich i lokali handlowych (dalej: przychody ze sprzedaży) będących obecnie w ofercie Grupy, głównie w takich lokalizacjach, jak: Wrocław - ul Opolska – etap III, ul. Stabłowicka – etap I i II, ul. Legnicka, ul. Balzaka (gotowe mieszkania, uprzednio wynajmowane), Gdańsk ul. Myśliwska (etap I i II), Poznań ul. RubieŜ-Czarnucha/Karpia (etap I i II), Opole – Osiedle Przylesie – etap II, Kraków – ul. Meissnera, Warszawa – ul. Sokołowska (etap I), Polanica Zdrój, Al. Zwycięzców (etap I), które pokryją zobowiązania zaciągnięte na realizację tych inwestycji (z tytułu kredytów bądź obligacji zewnętrznych),
b) nadwyżki gotówki generowane przez w/w projekty na poziomie planowanych zysków brutto, które pokryją inne zobowiązania Grupy (w tym zobowiązania z tytułu dostaw, robót i usług) a takŜe utworzą rezerwę środków pieniężnych, która może być wykorzystana w przypadku nieuzyskania środków pieniężnych z planowanych dodatkowych emisji obligacji zabezpieczonych i niezabezpieczonych,
c) przychody ze sprzedaży mieszkań będących w zasobach Gant Zarządzanie Nieruchomościami Sp. z o.o. ORZEŁ s.k.a. oraz GANT ZN Sp. z o.o. SM DOM s.k.a.,
d) wpływy z najmu posiadanych nieruchomości inwestycyjnych – Rynek 60, Racławicka, Szewska i CH Marino we Wrocławiu, w Piekarach Śląskich i Bytomiu (Gant Zarządzanie Nieruchomościami Sp. z o.o. ORZEŁ s.k.a.), w Katowicach (GANT ZN Sp. z o.o. SM DOM s.k.a.), na Zawodziu w Warszawie (Projekt Zawodzie Sp. z o.o.).

..........Biorąc pod uwagę powyższe należy wskazać, że planowane wpływy gotówki uzyskane ze sprzedaży pozwalają na pokrycie wszystkich już istniejących zobowiązań krótkoterminowych Grupy przypadających do spłaty w okresie lipiec 2011 – czerwiec 2012 roku przy założeniu realizacji przyjętej prognozy rachunku przepływów pienięŜnych na ten okres.

Wysokich rentowności w 2012 roku !

taakum
PREMIUM
0
Wpisów: 85
Wysłane: 10 stycznia 2012 14:40:13
Dzisiaj info ze spółki:
http://stooq.com/n/?f=558368

Cytat:
Warszawa, 10.01.2012 (ISB) – Firma deweloperska Gant Development spłaciła 75 mln zł w gotówce w Raiffeisen Banku z łacznie 200 mln zł kredytu na warszawski projekt mieszkaniowy "Kaskada na Woli", poinformowała spółka w komunikacie.
"Spółka przystąpiła już do spłaty kredytów inwestycyjnych zaciągniętego na zakup gruntu i jego zabudowanie. Z wykorzystanych 200 mln zł kredytów w Raiffeisen Banku, 75 mln zł zostało już spłacone" - czytamy w komunikacie.

"Na finalną spłatę kredytu mamy czas do połowy roku, co jest dla nas komfortowym okresem. Całkowite wpływy gotówkowe z lokali w naszej flagowej warszawskiej inwestycji szacujemy na 300 mln zł" - powiedział prezes spółki Karol Antkowiak, cytowany w komunikacie.

Gant podał, że spłacił także kredyt na budowę osiedla "Pastelowa Kraina" na wrocławskich Stabłowicach.

Spółka zakończyła budowę I etapu osiedla "Kaskada na Woli", w którym powstało 588 mieszkań i 38 lokali usługowych. Od maja 2010 r. sprzedano 450 mieszkań i 17 lokali usługowych.

"Za kilka miesięcy rozpoczniemy na tej samej działce budowę drugiego etapu Kaskady" - dodał Antkowiak.

W I-III kw. 2011 roku spółka miała 23,82 mln zł skonsolidowanego zysku netto wobec 20,41 mln zł zysku rok wcześniej, przy przychodach odpowiednio 198,88 mln zł wobec 106,40 mln zł. (ISB)

Całkiem ok. Pozostało do spłaty 125 mln. Wpływy z projektu szacują na 300 mln zł. Obligatariusze mogą być bezpieczni....

slavo77
0
Wpisów: 171
Wysłane: 3 lutego 2012 19:35:55
no i kasiorka za gnd0513 już w portfelu :)

firemann
0
Wpisów: 74
Wysłane: 4 lutego 2012 17:38:05
Jakie macie plany odnośnie marca i obligacji Ganta ? Sprzedajecie przed wypłaceniem odsetek (i wykupu w przypadku GNT0312) czy twardo trzymacie papiery ?

yayurek
0
Wysłane: 5 lutego 2012 08:32:30
wydaje mi się, że jeżeli zagrożona niewypłacalnością byłaby ta seria, to i każdą inną należałoby sprzedać, papiery BUDOSTALU są śmieciowe, bez względu na bliższy, czy dalszy termin zapadalności... ew. marcowe kłopoty z tak ogromniastymi wypłatami, to byłyby idy marcowe dla CESARLYST

clever
0
Wpisów: 22
Wysłane: 5 lutego 2012 15:00:14
Obligacje Ganta to był mój debiut na rynku catalyst i w pewnym momencie miałem w nich 100% portfela obligacyjnego (wiem, że nie powinno się tak robić) od paru dni nie posiadam już ani jednej obligacji GNT. Rynek finansowy dostarcza tyle emocji, że te związane z wykupem obligacji sobie już darowałem :)

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 5 lutego 2012 16:25:39
firemann napisał(a):
Jakie macie plany odnośnie marca i obligacji Ganta ? Sprzedajecie przed wypłaceniem odsetek (i wykupu w przypadku GNT0312) czy twardo trzymacie papiery ?

Powiem szczerze, że ja sprzedałem GNT0312, ale nie z powodu, że obawiałem się braku wykupu. Po prostu przed zmianą zasad lokat antybelkowych postanowiłem trochę odbelkowić swoje oszczędności na jeszcze jakiś czas i sprzedawałem wszystko co dało się sprzedać za rozsądną cenę. :) Też mi się wydaję, że jeśli Gant miałby się przewrócić to raczej nie na tych papierach GNT0312, ale później - dużo później. Ostatnio wieści są dobre z Ganta, więc tragedii się nie spodziewam.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,592 sek.

ujdgrjvr
zcqnjosy
ovvabyun
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vrkefcwu
mhovfety
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat