0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
10 stycznia 2012 09:48:00
przy kursie: 2,54 zł
mathu napisał(a): Wraz ze zwiększającą się liczbą akcji, na statek o kodzie OIL wchodzi coraz więcej najgłupszego, najbardziej tępego, chciwego i podatnego na manipulację elementu giełdowego. Pozwol, ze spytam Mathu, czy nie miales nigdy ani jednej sztuki akcji OIL-a? Bo rozumiem, ze wykluczasz sie z tej utworzonej przez siebie grupy "najgłupszego, najbardziej tępego, chciwego i podatnego na manipulację elementu giełdowego" ? czy moze Ci co stracili rok, dwa, trzy lata temu sa mniej 'najglupsi, nabardziej tepi, najbardziej chciwi' niz Ci co wchodza teraz? zauwaz, ze na gieldzie nie siedza sami wyjadacze jak Ty czy Irfy, nie kazdy tez analizuje 3 dni akcje przed zakupem, nie kazdy tez zna wszystkie spolki na gieldzie wlaczajac Petrola! Jestes tu fachowcem Mathu, ale to nie znaczy, ze kazdy jest. Mamy tez na gieldzie inwestorow, jak moj 80 letni dziadek, ktory ma sporo gotowki wlozonej we wszelkie debiuty panstwowe, ma i telekomunikacje jeszcze i jsw, ma tez pare innych akcji, ktore na jakiejs podstawie (czy to programy tv czy inne media) zanalizowal jak potrafil i kupil. Na szczescie nie ma OIL-a. Czy uwazasz takich ludzi za tepych, naiwnych, nie nadajacych sie na gielde? Prawo jest po to aby bronic SLABYCH przed nadmierna eksploatacja przez SILNYCH.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
10 stycznia 2012 10:20:42
Nigdy nie miałem ani jednej akcji OIL-a. Podczas ostatniej hossy serce się krajało, jak się widziało balony rosnące do nieba po kilkaset procent, a dobre fundamentalnie spółki stały w miejscu. Ten kapitał nigdy nie miał zamiaru kupować porządnych spółek, niech więc zniknie z giełdy w odkurzaczu Krauzego. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 10 stycznia 2012 10:23
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
10 stycznia 2012 10:39:02
@mathu - święte słowa.
Osoby kupujące spółki gołym okiem śmieciowe, liczący spekulacyjnie na zysk rzędu 100% w tydzień ponoszą adekwatne ryzyko i w 99% straty. Anihilacji na Petrolu podlegał nie kapitał inwestycyjny, nie oszczędności, tylko kapitał przede wszystkim spekulacyjny. Pod tym kątem Petrol wręcz przysłużył się giełdzie jako oczyszczający odkurzacz.
|
|
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
10 stycznia 2012 10:52:16
@ Mathu & Funky Rozumiem. "Każdy kowalem swojego losu". OK. Czyli jeśli kupujesz trującą farbę (bo tańsza) i malujesz pomieszczenie, w którym mieszkasz, następnie umierasz wskutek tego na raka, to wszystko jest w porządku? Przecież mogłeś kupić droższą, nieszkodliwą...po cholerę więc te wszystkie kosztowne atesty PZH itd? A takie coś jak "Asymetria w dostępie do informacji"? Właściciel i Zarząd wiedzą o spółce i jej planach wszystko. Akcjonariusze tylko to, co Zarząd im przekaże. Prawie cała działalność regulatorów rynków sprowadza się do prób zmniejszenia tej asymetrii, co do końca nigdy nie bedzie możliwe. Co mam sądzić o polskich regulatorach, którzy tylko udają, że regulują - przykład: OIL? Ja wyciągnąłem praktyczne wnioski z ich działań już w 2004 - przeniosłem swój kapitał za granicę i co roku dostaję kilka dowodów na słuszność tego ruchu. O takim drobiazgu nie wspomnę, ze jeśli prawdą jest to, co kopiowałem powyżej (tekst CzwartegoPsa), to to już nie jest działanie na krawędzi prawa, tylko jawnie bezprawne. edit (dodanie zjedzonego słowa) "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 10 stycznia 2012 10:54
|
|
Wysłane:
10 stycznia 2012 11:15:36
@Szutnik - rozumiem Twoje podejscie, jest ono w mojej ocenie prawdziwe tylko do częsci inwestorów, zwłaszcza tych z IPO i z początku, którzy zawierzyli pewnej kampanii propagandowej jaka w mediach towarzyszyła ofercie. Jednakże sama analogia jest nietrafiona: wiesz więcej o spółce niz o puszcze farby, a ponadto kurs spadał długoterminowo z 300 do 2 złotych, czemu towarzyszyły nowe emisje, GEMy, obietnice, dziwne fundusze i przerózne zjawiska. Trzymając sie Twojej analogii oznaczałoby to kupno raz po raz kilkunastu puszek tej samej trującej farby i kilkunastokrotne zatrucie się tą samą farbą.
PS. Warto też zauważyć, że nie wszyscy ulegali propagandzie. Pierwsza ocena Petrolu sporządzona przez Stockwatchersów zawierała - o ile dobrze pamiętam - konkluzję, że w cenie akcji jest ujęte złoże tak jakby już było złożem potwierdzonym, że te perspektywy są w cenie. Wtedy sam się zastanawiałem trochę nad ta spółką, ale akurat to przeważyło żeby się nie angażować. Od tamtego czasu bardzo lubie SW :)
Edytowany: 10 stycznia 2012 11:23
|
|
0 Dołączył: 2009-09-09 Wpisów: 37
Wysłane:
10 stycznia 2012 11:39:13
Widzę, że wątek rośnie w siłę, proponuję małe odreagowanie. W jednym z odcinków cyklu reportaży Barbary Włodarczyk pokazano kulisy wydobycia ropy w Azerbejdżanie, dla akcjonariuszy OILa powinien być to materiał obowiązkowy przed inwestycją w dziurę o głębokości 6 km. W 3 minucie filmu pada zdanie "ropę wydobywa się tutaj z głębokości półtora metra". Azerbejdżan i Kazachstan to byłe republiki radzieckie. Cały reportaż do obejrzenia w wolnej chwili: Szerokie Tory odc. 10 Druga sprawa to widoczne ubóstwo lokalnych szejków. Ostatnia moja refleksja: Ile może w tym rejonie kosztować roponośna parcel ?
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 stycznia 2012 11:53:45
przede wszystkim Włodarczyk robi niezwykle tendencyjne reportaże. w Azerbejdżanie faktycznie, wystarczyło kiedyś tknąć kijem w piasek, by odkryz złoża gazu. w ten sposób powstawały karawansaraje wokół "mitycznych" miejsc, z których przez kilkaset lat ział wieczny ogień. tylko OIL wierci na zupełnie innej platformie geograficznej, bliżej jemu do Orenburga, a tam trzeba powiercić, by do czegoś się dostać. ps. Estonia to też była republika radziecka
|
|
Wysłane:
10 stycznia 2012 12:19:55
@debet Tak - na rynku mogą funkcjonować także spółki słabe, nierentowne, z nierealnymi planami biznesowymi. Od tego jest rynek żeby je weryfikować. Właścicielami spółek mogą być osoby ze złą reputacją, nawet przestępcy. Rynek to wszystko ocenia. A co postulujesz? Komisję, która miałaby oceniać zdrowie spółek?
Krauze nie popełnił żadnego przestępstwa w ramach Petrolu, działał na podstawie i w oparciu o statut spółki (znany) i KSH (znany). Propozycje emisji i innych uchwał były podawane do publicznej wiadomosci i były przegłosowywane. KSH przewiduje możliwość zaskarżenia uchwał Zgromadzenia Akcjonariuszy, art 422 stanowi:
Art. 422. § 1. Uchwała walnego zgromadzenia sprzeczna ze statutem bądź dobrymi obyczajami i godząca w interes spółki lub mająca na celu pokrzywdzenie akcjonariusza może być zaskarżona w drodze wytoczonego przeciwko spółce powództwa o uchylenie uchwały. § 2. Prawo do wytoczenia powództwa o uchylenie uchwały walnego zgromadzenia przysługuje: 1) zarządowi, radzie nadzorczej oraz poszczególnym członkom tych organów, 2) akcjonariuszowi, który głosował przeciwko uchwale, a po jej powzięciu zażądał zaprotokołowania sprzeciwu; wymóg głosowania nie dotyczy akcjonariusza akcji niemej, 3) akcjonariuszowi bezzasadnie niedopuszczonemu do udziału w walnym zgromadzeniu, 4) akcjonariuszom, którzy nie byli obecni na walnym zgromadzeniu, jedynie w przypadku wadliwego zwołania walnego zgromadzenia lub też powzięcia uchwały w sprawie nieobjętej porządkiem obrad.
Nie słyszałem, żeby rzekomo krzywdzeni akcjonariusze mniejszościowi korzystali w Petrolu ze swoich uprawnień - oznacza to, że nie widzieli podstaw, godzili się na wszystko, tym bardziej brak jest orzeczeń sądów stwierdzających jakakolwiek nieprawidłowość.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 259
Wysłane:
10 stycznia 2012 12:35:14
Cytat:Właścicielami spółek mogą być osoby ze złą reputacją, nawet przestępcy. Rynek to wszystko ocenia. Właścicielami są akcjonariusze, nie zarząd i prezesostwo. Rynek sam siebie nie ocenia.
|
|
Wysłane:
10 stycznia 2012 12:42:04
WillWrocl napisał(a):Widzę, że wątek rośnie w siłę, proponuję małe odreagowanie. W jednym z odcinków cyklu reportaży Barbary Włodarczyk pokazano kulisy wydobycia ropy w Azerbejdżanie, dla akcjonariuszy OILa powinien być to materiał obowiązkowy przed inwestycją w dziurę o głębokości 6 km. W 3 minucie filmu pada zdanie "ropę wydobywa się tutaj z głębokości półtora metra". Azerbejdżan i Kazachstan to byłe republiki radzieckie. Cały reportaż do obejrzenia w wolnej chwili: Szerokie Tory odc. 10 Druga sprawa to widoczne ubóstwo lokalnych szejków. Ostatnia moja refleksja: Ile może w tym rejonie kosztować roponośna parcel ? Nie wdając się za bardzo w szczegóły. W Azerbejdżanie ropa i zalegająca nad nią czapa gazowa, odpowiedzialna za wspomniane "ognie" znajduje się w obrębie tzw. pułapek w formacji Majkopu, która rzeczywiście miejscami jest bardzo blisko powierzchni. O Majkopie uczył się każdy geolog w Rosji i ZSRR i połowa geologów w reszcie krajów świata. To bardzo specyficzna i niepowtarzalna formacja roponośna. Nie wiem gdzie dokładnie znajduje się parcela Shyrak 1 w Kazachstanie. Nie znalazłem też w sieci niczego bliższego o geologii rejonu. Sądząc tylko z oficjalnego opisu, dostępnego tutaj: nafta.wnp.pl/petrolinvest-przy... (19 poziomów złozowych na 460 metrach długości odwiertu, o całkowitej długości 6600 m) wygląda na to, że złoże Shyrak 1 znajduje się w zapadlisku przedgórskim, być może trochę podobnym budową do naszego Podkarpacia. W takim obszarze czasem trzeba naprawdę bardzo głęboko wiercić, by coś znaleźć. PS. Jeśli ktoś opuszcza do otworu kolumnę eksploatacyjną, to znaczy, że naprawdę "coś" znalazł i na poważnie przymierza się do próbnych eksploatacji w celu rozpoznania wielkości zasobów złoża. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-05 Wpisów: 520
Wysłane:
10 stycznia 2012 13:09:49
Szutnik napisał(a): PS. Jeśli ktoś opuszcza do otworu kolumnę eksploatacyjną, to znaczy, że naprawdę "coś" znalazł i na poważnie przymierza się do próbnych eksploatacji w celu rozpoznania wielkości zasobów złoża.
to calkiem mozliwe, tylko problem w tym, ze jeszcze pare emisji i nie bedzie juz czego dzielic, zysk rozplynie sie na miliony akcji i skonczy sie tak, ze Wlodarz zgarnie cale zniwa marginalizujac akcjonariat, ktory mu odwierty zasponsorowal. Bedzie mial tez koncesje na lupki, dzieki ktorym teraz przejmuje OIL-a za grosze (bo te koncesje rozdawane byly za grosze, a teraz odkupuja za miliony ostro przecenionymi udzialami petrolka <zakladajac, ze maja pewnosc wydobycia, to przy dzisiejszej ilosci akcji sa one ostro przecenione, przy 'jutrzejszej' ilosci akcji, takie ostro przecenione juz moga nie byc>). mozliwe, ze faktycznie akcjonariusze doczekaja sie tu ropy po latach oczekiwan, tyle ze chyba nikt nie spodziewal sie tego, ze zysk na akcje z tego calego przedsiewziecia moze okazac sie kromka suchego chleba a nie wykwintna kolacja w l’Ecru. Ale kto wie, moze sie w koncu drobni akcjonariusze zmobilizuja i przynajmniej sprobuja powstrzymac wszelkie nowe emisje i oddawanie udzialow w zamian za laki. tak czy siak, tym najbardziej wytrwaleym zycze powodzenia
Edytowany: 10 stycznia 2012 13:13
|
|
0 Dołączył: 2010-12-15 Wpisów: 259
Wysłane:
10 stycznia 2012 13:11:48
Warto pomyśleć o wykresie rysującym trend zmian ratingu. Często obecny rating to już za późno na wiekszy zysk, a jeśli idą zmiany na lepsze, to można się przygotować na wchodzenie trochę wcześniej, bo licza się sygnały poprawy.
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 stycznia 2012 13:14:44
Wykres jest i tabelka też: www.stockwatch.pl/gpw/petrolin...akurat tutaj sytuacja prosta: rating dla Petrola od 2 lat ciągle D. Wcześniejsze mam gdzieś głębiej w bazie.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
10 stycznia 2012 13:35:06
Fanky, mistrzu ciętej riposty, specjalisto od przewrotnych teorii, doświadczony inwestorze, wybacz ale dmiesz nie w te dudy i ten miech. Tutaj jest spór o fundamentalne i elementarne zasady etyki na giełdzie. Krauze z swoim Petrolem, słupami i innymi tworami cypryjskimi, kpi sobie bezkarnie z prawa GPW, KNF, Prokuratury i kogo tam jeszcze nie wymieniłem, aha, no i nas wszystkich. Tutaj na wątku Petrola wielu forumowiczów wykazało wątpliwości w przestrzeganiu prawa i uczciwym podejściu Krauzego do inwestorów. Jest tu na forum opisanych dość argumentów, które o tym przesądzają, wczytaj się. Proszę uszanuj to. Myślę, że dla samej zabawy przez swój kontrapunkt i kontrargumenty przeciwne reakcje internautów, pobudzasz i wydłużaaaasz wątek Petrola w nieskończoność. W ostatecznym rozrachunku użyj swego talentu i stań po właściwej stronie proszę, czyli prawdy Irfego i wielu mu podobnych. Liczę i czekam na Ciebie i proszę Stock Watch by nie kasował wątków, bo trwa tu dyskusja jak nigdzie na forum o pryncypia, poruszające podstawowe zasady uczciwego funkcjonowania GPW. Petrolinvest tej dyskusji jest niechlubnym przyczynkiem aż do jego zniknięcia z horyzontu giełdowego i zrobienia przestrzeni finansowej dla spółek o dużej przejrzystości i zdrowych fundamentach.
|
|
0 Dołączył: 2010-10-05 Wpisów: 163
Wysłane:
10 stycznia 2012 13:46:40
Zakupy łupków przez Pertol w obecnym okresie byłyby raczej słabym argumentem na niegospodarność. gielda.onet.pl/rosnie-banka-lu...
|
|
Wysłane:
10 stycznia 2012 14:00:07
@ macgregor Zakupy łupków przez Pertol w obecnym okresie byłyby raczej słabym argumentem na niegospodarność. A co to są "zakupy łupków"? O ile wiem to OIL kupuje koncesje na poszukiwanie gazu łupkowego, a to oznacza, że trzeba wpierw sporo zainwestować w obszar, bez gwarancji znalezienia czegokolwiek. Możesz mieć rację, ale nie musisz. Skad wiesz, czy np. OIL nie kupuje obszaru, którym nikt się na przetargach w MŚ nie interesował? Taki brak zainteresowania firm poszukiwawczych w Biurze Koncesji MŚ zazwyczaj nie jest bez powodu. Gdybym chciał zrobić numer taki, jak opisał wyżej cytowany przeze mnie CzwartyPies, to właśnie wziąłbym do niego tego typu koncesję. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2009-02-08 Wpisów: 317
Wysłane:
10 stycznia 2012 14:25:43
Korupcja przy łupkach ABW ZATRZYMAŁA SIEDEM OSÓB teraz Prezes dementuje ciekawe co o tym myślec www.tvn24.pl/0,1730904,0,1,kor...
Edytowany: 10 stycznia 2012 14:43
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
10 stycznia 2012 15:02:34
markoczarko napisał(a):"szanse na scenariusz korekty wzrostowej są całkiem spore" No i macie "drożdze" na których między innym interes Wielkiego Drukarza kwitnie. Ewidentnie widać gdzie i kto wspiera szachrajstwo Petrola "zawodowo" (ciekawe kto go o to prosił i za ile?). Warto by na forum podać nazwisko tego "maklerskiego delikwenta" wyprowadzających "inwestorskich głuptoków" Petrola na "właściwa ścieżkę wzrostów". Kod:mod: usunięto link do serwisu, do którego StockWatch.pl nie linkuje. autor posta MarkoCzarko proszony jest o większą staranność w doborze źródeł oraz o dłuższe cytaty
Edytowany: 10 stycznia 2012 15:04
|
|
0 Dołączył: 2009-02-08 Wpisów: 317
Wysłane:
10 stycznia 2012 16:26:59
www.pb.pl/2541179,94877,petrol...Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymała siedem osób, w tym trzech pracowników Ministerstwa Środowiska w związku z korupcją przy udzielaniu koncesji na gaz łupkowy. "Puls Biznesu" ustalił, że wśród zatrzymanych jest m.in. Wiesław S., prezes Siluriana z grupy Petrolinvestu.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
10 stycznia 2012 17:12:17
Szutnik napisał(a):Ciekawy wpis o OIL znalazłem u Trystera: blogi.bossa.pl/2012/01/09/inwe...Nie potrafię ocenić jego prawdziwości, bo kompletnie mnie OIL nie interesuje a i w "fundamentach" jakimś mocarzem nie jestem, ale znając styl działania "CypRysia", brzmi to całkiem prawdopodobnie. Obawiam się, że to tylko wariant opowieści o złych spekulantach pracowicie zaniżających kurs akcji, żeby samemu na tym zarobić. Samo w sobie to rzadkie zdarzenie, a do przeprowadzenia wymaga spółki, która faktycznie ma jakąś wartość... Pisałeś też wcześniej o short squeeze na kontraktach. Nie sądzę, żeby to miało sens - zdecydowanie zbyt niski LOP, żeby się ta zabawa opłacała. Bardziej boję się klasycznych podbitek przed wysypem kolejnych akcji, ale podobnie jak Irfy mam wrażenie, że to już takie nieangażujące zbytniego wysiłku ostatnie podskoki.
|
|