WatchDog napisał(a):Dlaczego nagle? Było planowane od dawna, tylko wcześniej nie było możliwości.
Ryzyko najwyżej odmrożeń, albo dostania w papę za grzechy ojców. Na to pierwsze są Hand Warmers, na drugie nie ma rady.
Co jest w Kremennej nie wiem, oprócz biura Kub-Gazu. Pewnie się okaże na miejscu.
Jasna sprawa że wyprawa ma charakter ciekawostkowy, bo do analizy fundamentalnej wystarczą sprawozdania finansowe i komunikaty bieżące. Dlatego nie robimy z tego sensacji, w końcu to rzut beretem.
Dla jednych ciekawostka i innych chcących na dłużej zainwestować pieniądze w sektor poszukiwawczo-wydobywczy to bardzo ciekawa i pouczająca lekcja (mam nadzieję)W Polsce nawet fundusze mają tak małe pojęcie o rynku ropy i gazu że dały się wciągnąć kilka lat temu w Petro,i nie tylko fundusze.Mam nadzieję że informację z Ukrainy jednak będą cenotwórcze,nie chodzi mi o takie które muszą być podane przez ESPI ale samo uświadomienie inwestorom jak ciężko zarobić na wydobyciu gazu a jak łatwo to przychodzi KUBGAZowi według mnie jest informacją cenotwórczą.To jest właśnie ta żyła złota o której pisał Redface.
Muszę też nadmienić że kilka miesięcy temu wrzucałem link do strony Towarzystwa KUBGAZ Kremenna,tylko że nie wiedziałem co to jest i gdzie to przypiąć.Teraz jestem mądrzejszy.
Może redakcji SW uda się znaleźć sponsora w którymś z funduszy i taki reportaż zrobić z Nigerii,o ile te aktywa kupimy.Fundusz a nawet prywatny inwestor który będzie wykładał miliony na Nigerię chętnie sam przeczyta co się tam dzieję.
Nie chcę już przesadzać ale produkcja pierwszej wydobytej przez KOV baryłki ropy naftowej w Brunei mogła by być zapisana szerzej w kronikach SW i Kulczyk Oil.
Ciekawostką z Ukrainy jest fakt że jeżeli w Iranie wybuchnie wojna a ropa naftowa osiągnie cenę 200-250 USD za baryłkę to według formuły przeliczeniowej będą musieli płacić za gaz z Rosji ok 700 USD za 1000 m3.
Jeżeli chodzi o zmianę ceny gazu to pisze się już o 2013 roku i że w 2012 cena będzie na starych zasadach (czyli pow 400 USD za 1000m3)Dla KOV liczy się każdy miesiąc czy kwartał więc może w 2Q będzie obowiązywać stara cena.Tym bardzie że Putin ma "ciepło" przed wyborami a Gazprom ma inne problemy z Europą i do końca marca chyba nie ma mowy o negocjacjach.Dodatkowo magazyny na Ukrainie będą puste i muszą gaz uzupełnić.
Na dzisiaj wszystko sprzyja KOV.
"Żeby wygrać trzeba grać"