PARTNER SERWISU
wwfzrldl
30 31 32 33 34
ger
ger
0
Wpisów: 42
Wysłane: 7 marca 2012 20:00:40 przy kursie: 9,30 zł
salute tak ale już po dwóch - trzech latach (oczywiście przy obrotach porównywalnych do kapitału)nie będzie czym pokryć strat nie będzie firmy - co z tego że bank nie zabezpieczał - wierzyciele wystąpią, wiele było przypadków upadku firm których straty były tak duże. Natomiast gdy bank zabezpiecza swoje kredyty i nie przejmuje tych zabezpieczeń tylko zadowolony jest, że klient płaci mu odsetki to takich firm nie upada tyle co tamtych - te firmy najczęściej się rozwijają bo mają wartość dodaną - czyli zysk. Bez zysku i/ bądź dopływu innego kapitału firmy upadają. Według mnie Grall ma zysk i rozwój przed sobą w przeciwieństwie do Wilbo dla którego szansą jest bycie przejętym.
Tak więc uważam, że w w niedługim czasie Grall przejmie następną firmę a kurs powoli będzie wracał do góry, dzisiejszy dzień upewnił mnie w tym przekonaniu(spory wzrost). hello1

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 7 marca 2012 20:19:17 przy kursie: 9,30 zł
ger napisał(a):
salute

Gdybyście byli bankiem kto wyglądałby na wypłacalnego ten ze stratą w wysokości 1/3 obrotów czy ten z zyskiem posiłkujący się kredytem .

Angel d'oh!

Trochę spóźnione, ale dorzucam swoją odpowiedź ;)

Ten który ma zdolność kredytową .. Wykazany w RZiS zysk nie uwzględnia spłaty np. rat kapitałowych od zobowiązań finansowych (leasing i kredyt). Może się okazać, że masz zysk a raty miesięczne na tyle wysokie, że będziesz niewypłacalny. Z drugiej strony klient ze stratą też przejdzie przez sito instytucji finansowej, przy założeniu, że strata wynika np. z amortyzacji - bank na tą pozycję kładzie duży nacisk, inwestorzy chyba trochę mniejszą. Tutaj nie ma łatwej odpowiedzi ;)

aic71
2
Wpisów: 320
Wysłane: 7 marca 2012 21:57:20 przy kursie: 9,30 zł
W sumie z tego co wyczytałem to Graalowi niewiele brakuje do przejścia do umownie nazwanej strefy bezpieczeństwa czyli rattingu BB- (z"score pow 5.5)

Wcześniej komendant portalu napisał, że Graal posiada ujemny kapitał obrotowy.

Prosze o wyjasnienie jeśli się mylę ale kapitał obrotowy to moim skromnym zdaniem
aktywa obrotowe - zobowiązania krótkoterminowe a to w przypadku Graala wynosi około +5 mln

Duża część zobowiązań krótkoterminowych to kredyty bankowe i pozyczki krótkoterminowe, więc to chyba najmocniej wpływa na obniżenie ich ratingu ??

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 marca 2012 07:08:02 przy kursie: 9,30 zł
Gdy to pisałem to patrzyłem na stan na koniec III kw.
Po raporcie: kapitał obrotowy netto +2 mln zł (dane skonsolidowane), rating poprawił się na B+.
Niewiele brakuje, przydałby się jeszcze z jeden kwartał dodatniego EBITu, i żeby wzrost sumy bilansowej nie był finansowany kapitałem obcym.

aic71
2
Wysłane: 8 marca 2012 10:13:52 przy kursie: 9,85 zł
Dzięki za wyjasnienie.

A tak swoją droga to wskaznik Altmana nie odnosi sie do wyceny giełdowej akcji i spółki o równych rankingach moga prezentowac zupełnie inna , że tak nazwe strategie giełdową

aic71
2
Wysłane: 8 marca 2012 10:14:47 przy kursie: 9,85 zł
oczywiście nie strategie tylko atrakcyjność

ger
ger
0
Wpisów: 42
Wysłane: 8 marca 2012 21:02:43 przy kursie: 9,85 zł
Cytat :
"Emitent, za pośrednictwem biura maklerskiego dokonał w dniu 07.03.2012 roku transakcji nabycia akcji własnych.

Nabyto 120 386,00 akcji własnych. Średnia jednostkowa cena nabycia akcji wynosiła 7,72 zł. Wartość łączna transakcji wyniosła 929 011,42 zł."Anxious

Na parkiecie tego dnia - z tego co pamiętam - tej ceny nie było, coraz więcej akcji własnych w posiadaniu Gralla - oj chyba będzie wymiana na inną Spółkę tak jak przypuszczałem, skup idzie. Może być obniżenie kosztów SYNERGIA dzięki następnemu krokowi tj. przejęciu.
A jeśli chodzi od Ratting to według mnie będzie tak jak pisze WatchDog powyżej - jeden kwartał i do góry.
Angel

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 9 marca 2012 07:26:05 przy kursie: 9,85 zł
Rybka na widelcu - Graal w Wykresie dnia.

kliknij, aby powiększyć

Szczegółowe omówienie sytuacji technicznej waloru w serwisie Wiadomości SW:
www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 21 marca 2012 16:44

aic71
2
Wysłane: 11 maja 2012 16:41:15 przy kursie: 9,60 zł
No to pięknie rating Graala rośnie :)

Kiedy można spodziewać się omówienia wyników za I kwartał?

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 11 maja 2012 21:59:54 przy kursie: 9,60 zł
Sytuacja wygląda coraz ciekawiej. Graal chyba już odpływa od rybnego peletonu, ciekawe czy w kolejnych kwartałach uda się podtrzymać dobrą passę?. Wydaje mi się, że euro powinno się w najbliższym czasie umocnić, a spółka jest jednak importerem. Jednak trudne warunki rynkowe tylko przyspieszają konsolidacje tej rozdrobnionej branży. Od jakiegoś czasu odnoszę wrażenie, że spółka jest dobrze dostosowana do kanału nowoczesnego. Nie śledziłem tematu fuzji wilbo i seko, ale wydaje mi się, że Graal dobrze robi stawiając na mocny rozwój organiczny, czas pokaże kto na tym lepiej wyjdzie. Jedynym problemem jaki tutaj widzę jest dość duże zadłużenie. W 2011 spółka osiągnęła rentowność operacyjną na poziomie 5%, wydaje mi się, że dużo więcej z tego wycisnąć się nie da, z drugiej strony te wyniki zostały osiągnięte pod presją drogiego surowca, czyli przy poprawie na rynku można liczyć na więcej pytanie tylko na ile więcej.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 11 maja 2012 23:52:50 przy kursie: 9,60 zł
@ orestes84

Sytuacja wygląda coraz ciekawiej. Graal chyba już odpływa od rybnego peletonu, ciekawe czy w kolejnych kwartałach uda się podtrzymać dobrą passę?.

Ta dzisiejsza świeca wysokiej fali na GRL, 29 sesji od szczytu z 27.03 wcale nie wygląda dobrze...
Cały ruch w górę od 24.04 wydaje sie byc jedynie korektą wcześniejszych spadków (nota bene zatrzymana na psychologicznym okrągłym poziomie 10,0) i podejrzewam, ze nie za długo GRL może testować dna z 24.04 na poziomie 7,75
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

tampere244
0
Wpisów: 46
Wysłane: 12 maja 2012 13:51:51 przy kursie: 9,60 zł
Kolega szutnik, analizuje technicznie. I choc nie wierze w realizacje tego scenariusze, a raczej solidne mega wybicie ponad 10 pln, to wielu inwestorow z pewnoscia wykorzystaloby taki spadek to podjecia tej ciekawej inwestycji. Graal bedze zwyciezca konsolidacji w branzy, bo juz od kilku kwartalow widac ewidentna poprawe wynikow. Potencjal zmiany liczone metodologia stockwatch.pl wzrosl z koli 90% do 330 %. I o czym tu mowic :)

aic71
2
Wysłane: 12 maja 2012 20:55:31 przy kursie: 9,60 zł
Pytanie tylko czy technike można zastosowac do Graala.
Przy małych obrotach, patrząc na transakcję miałem wrażenie, że ktoś sie tym po prostu bawił.

Liczę bardziej na fundamenty.

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 13 maja 2012 20:31:22 przy kursie: 9,60 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK Graal za Q1 2012

Bez dwóch zdań był to zdecydowanie lepszy kwartał niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. GK Graal poprawiła wyniki na wszystkich poziomach RZiS. Dodatkowo w porównaniu do pierwszego kwartału 2011 dynamicznie wzrosły obroty, choć tutaj trzeba mieć na uwadze, iż sprzedaży pomógł korzystny układ kalendarza. Wyniki zostały pozytywne przyjęte przez rynek, po publikacji raportu kurs akcji w trakcie trudnej sesji urósł o niecałe 10% i był jednym z najlepszych na szerokim rynku.

Przychody w pierwszym kwartale 2012 w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego wzrosły o prawie 26%. Tak wysoka dynamika obrotów spowodowana jest w dużej mierze wcześniejszymi Świętami Wielkanocnymi. W zeszłym roku wypadły one prawie przed majówką, a w bieżącym roku na przełomie pierwszego i drugiego kwartału zwiększając sprzedaż w pierwszych trzech miesiącach roku. Tutaj jeszcze trzeba mieć na uwadze, iż w drugim kwartale GK Graal może pochwalić się już zdecydowanie niższą dynamiką obrotów i wcale to nie będzie świadczyć o spadku popytu na produkty grupy. Poniżej wykres z kwartalną sprzedażą.

kliknij, aby powiększyć

Co ważne GK Graal podtrzymała pozytywny trend w obszarze przychodów ze sprzedaży. Grupa powoli zbliża się do średniej kwartalnej sprzedaży na poziomie 150 MPLN, dzięki czemu w bieżącym roku Graal może osiągnąć 600 MPLN rocznego obrotu. W pierwszym kwartale nie widać istotnych zmian w strukturze kanału dystrybucji. Ciągle prym wiedzie kanał nowoczesny, w odwrocie pozostaje kanał tradycyjny. W pierwszych trzech miesiącach roku spadł za to udział eksportu powracając do poziomów z początku zeszłego roku.

Pod względem rentowności pierwszy kwartał w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego wypada zdecydowanie lepiej. Oczywiście nie jest to jakieś wielkie zaskoczenie, gdyż początek zeszłego roku był dla całej branży bardzo trudny ze względu na skokowy wzrost cen surowca. Równie dobrze wypadnie zapewnie porównanie drugiego kwartału, tutaj również powinniśmy mieć zdecydowanie lepsze wyniki. Z punktu widzenia inwestora istotniejsze jest jednak porównanie początku bieżącego roku z trzecim i czwartym kwartałem 2011 oraz weryfikacja trendu w obszarze marż na sprzedaży. Poniżej wykres z marżą brutto na sprzedaży.

kliknij, aby powiększyć

Tutaj mamy niemiłą niespodziankę, gdyż na początku roku spadła marża na sprzedaży. Oczywiście trudno na podstawie jednego okresu mówić o zmianie trendu, jednakże jest to sygnał alarmowy do weryfikacji przy kolejnym raporcie. Co ważne GK Graal w ryzach utrzymuje koszty zarządu i sprzedaży, dzięki czemu możliwe jest niwelowanie negatywnego wpływu niekorzystnych zmian w obszarze marż na sprzedaży.

Finalny wynik obciążają ciągle spore koszty finansowe. Jest to pokłosie wysokiego poziomu zadłużenia. Niestety w kolejnych kwartałach należy oczekiwać dalszego wzrostu kosztu obsługi długu ze względu na podwyżkę stóp procentowy i rosnący WIBOR.

W bilansie dwie rzeczy godne uwagi. Po raz pierwszy od półtora roku GK Graal posiada dodatni kapitał obrotowy, co przy zdecydowane lepszym początku roku spowodowało wzrost ratingu Altmana o jedno oczko do BB-. Poprawa ratingu nie jest jakaś imponująca, szczególnie iż ciągle znajduje się on w strefie zagrożenia. Druga istotna zmiana to znaczny wzrost innych zobowiązań finansowych do uregulowania w krótkim terminie. Przyrost spory bo o 11 MPLN z 19 MPLN na ponad 20 MPLN. Ja to wynik stosowania w szerszym zakresie factoringu niepełnego, który jest formą finansowania kapitału obrotowego.

Niestety tym razem wyniki nie potwierdzone w rachunku przepływów pieniężnych. GK Graal wygenerowała ujemne przepływy na działalności operacyjnej. Gotówka ugrzęzła w kapitale obrotowym głównie w wyższym poziomie zapasów oraz uregulowanych zobowiązaniach. Przepływy na działalności inwestycyjnej niewielkie, ale w tym roku grupa planuje dwa większe przedsięwzięcia tj. modernizacja w zakładu Polinord i Koral. Obie inwestycje dofinansowane są funduszami z UE w 30%, CAPEX na oba projekty to 30 MPLN.

Podsumowując, kolejny dobry kwartał w wynikaniu GK Graal. Kolejne trzy miesiące zapowiadają się również zdecydowanie lepiej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Martwić może nieznaczny spadek marż na sprzedaż w porównaniu do końca zeszłego roku, choć tutaj nie wyciągałbym jeszcze daleko idących wniosków i z oceną wstrzymałbym się do raportu za półrocze. Poniżej link do wycen, tutaj mamy spory potencjał do wzrostu. Majątkowo nawet po korekcie o WNIP spółka wydaje się niedowartościowana. Po dobrym kwartale metody dochodowe przegoniły wycenę na GPW, a trzeba jeszcze pamiętać, iż drugi kwartał powinien ponownie poprawić wskaźniki.

www.stockwatch.pl/gpw/graal,wy...
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

aic71
2
Wysłane: 14 maja 2012 09:46:13 przy kursie: 9,35 zł
i całkiem przytomy wywiad z Prezesem. W końcu przejęcia zostały spuszczone na drugi plan.

Co do wynikow sprzedaży w kontekście świąt - przecież II kwartał 2011 był nawet nieco gorszy niz I, więc czy chodzi tu rzeczywiście o efekt wczesniejszych świąt a może po prostu jak zauważył Prezes - wszystkie podwyżki kosztów zostały już przeniesione na klientów (chyba w domysle zaakceptowane) , więc może dobry wynik I kwartału 2012 to po prostu powrót do poprzednich volumenów
sprzedaży(mówili przecież o 30% podwyżkach cen, które na początku przecież nie odbiły się w 30% wzroście volumenu).

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 14 maja 2012 12:19:16 przy kursie: 9,35 zł
aic71 napisał(a):
Przy małych obrotach, patrząc na transakcję miałem wrażenie, że ktoś sie tym po prostu bawił.

Liczę bardziej na fundamenty.

Chyba można, nawet przy względnie małych obrotach, na co dzisiejsza sesja wydaje się wskazywać...
Oczywiście do zamknięcia sesji jeszcze sporo może się zdarzyć, ale szanse na załamanie mojej prognozy przez skok do góry ponad 10,0 z godziny na godzinę są coraz mniejsze...

@ tampere244

Kolega szutnik, analizuje technicznie. I choc nie wierze w realizacje tego scenariusze, a raczej solidne mega wybicie ponad 10 pln,

To, co stało się na GRL to klasyczne "kupuj plotki, sprzedawaj fakty". Część rynku spodziewała się dobrego raportu i ryzykowała kupując pod to wcześniej (najpóźniej pod koniec kwietnia br). Dobry raport pozwolił im sprzedać papier tym, którzy lubią bezpieczeństwo i jasną sytuację(czyli kupują dopiero po ogłoszeniu raportu). Ci zostali ubrani w papier, co jest bardzo częste na różnych rynkach - papiery od tych gotowych na pewne ryzyko są odbierane przez tych, którzy od ryzyka stronią, lubiąc jasne postawienie sprawy.

Wzrost do 10,0 okazał się być najprawdopodobniej tylko 78,6% zniesieniem marcowo-kwietniowych spadków.
W tej chwili GRL na 80% wydaje się zmierzać do testu dołka z 24.04 (okolice 7,70).
Możliwe jest nawet zejście GRL do 7,10- wtedy długość spadków od marcowego szczytu do kwietniowego dołka i tego prognozowanego od szczytu z 11.05 (10,0 zł) będą sobie równe długościowo (częste zjawisko). W tym miejscu wypada też 62% zniesienie całości ostatnich wzrostów GRL (na poziomie 7,70 jest 50% zniesienie). Oba poziomy:7,10 i 7,70 są więc mocnymi wsparciami dla kursu.

Wyraźny spadek poniżej 7,10 (gdyby do niego doszło)w cenach zamknięcia potraktowałbym bardzo poważnie. Miejmy nadzieję, ze do tego nie dojdzie. Na razie takiego zagrożenia nie widać.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

tampere244
0
Wpisów: 46
Wysłane: 14 maja 2012 12:36:37 przy kursie: 9,35 zł
Szutnik, dziekuje serdecznie za wylozenie teorii inwestowania :) a tak na serio, to dzisiaj spada 80 % rynku. Ja nie jestem technikiem, ale nawet ty chyba musisz przyznac, ze ten papier w srednim terminie, przy utrzymaniu korzystych zjawisk w wynikach, jest aktualnie rynkowo niezwykle atrakcyjny.

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 14 maja 2012 17:52:48 przy kursie: 9,35 zł
Panowie,
Pozwolicie, że podzielę się swoim zdaniem.

Z fundamentalnego punktu widzenia moim zdaniem Graal jest niedowartościowany. Zarówno jeśli chodzi o aktualne wyniki, jak i prognozowane. I ile nie kryje się jakaś przykra niespodzianka w spółce to wycieniałbym ją przynajmniej kilkadzisąt procent więcej.

Z technicznego punktu widzenia...
hmmm, nie jestem ekspertem, ale pewnie trzeba by poczekać, co się stanie z głównym rynkiem, aż się odwróci. Bo na razie strefa euro odstrasza i to na poważnie.

Kod:
[mod: wycięto informację o osobistych zamiarach inwestycyjnych]

Pozdrawiam,
Robertus
Edytowany: 14 maja 2012 17:53

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 14 maja 2012 18:32:20 przy kursie: 9,35 zł
Podzieliłbyś się jeszcze wiedzą, jak doszedłeś do tych kilkudziesięciu procent niedowartościowania (?). Bo tak to tak samo dobra liczba, jak każda inna. Eh?

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 17 maja 2012 23:42:40 przy kursie: 8,75 zł
No nie mam wiedzy, że jest to niedowartościowanie o np. 37,5%.
Napisałem ogólne kilkadziesiąt procent, które ma obrazować moje szacunkowe zdania, tak naprawdę to w dużym stopniu wynikające z tego co przeczytałem na Stockwatch, wskaźników, zysków itp.
Jeśli mamy C/Z poniżej 5, C/ZO poniżej 3 to jest to dla mnie niedowartościowanie.

Jak zwykle pozostaje pytanie o powtarzalność zysków w przyszłości, tego oczywiście nie wiemy, a przynajmniej ja nie wiem.

Ale oczywiście chętnie poznam Rafsty Twoje zdanie w temacie, jak wyceniałbyś Ty taką spółkę - chociaż nie wiem czy jako Flight Crew Member będziesz chciał pokusić się o potencjalną wycenę publicznie :-)

Robertus

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

30 31 32 33 34

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,392 sek.

lqomflbj
tqxcbymu
knalyhjy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ackvyopz
qajtzget
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat