PARTNER SERWISU
zgejbrtt
6 7 8 9 10
ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 8 marca 2012 22:53:20 przy kursie: 54,00 zł
Proponuje przeczytać dokładnie projekty uchwał na NZWA, pomyśleć i wyciągać wnioski :)

To co chce zrobić Wiśniewski to finansowy majstersztyk polegający na zwiększeniu swojego zaangażowania i kilku instytucji finansowych przy jednoczesnym zwiększeniu możliwości kredytowych spółki. Jednocześnie operacja ta nie powoduje żadnych strat u drobnicy (oczywiście tej, która dzisiaj się nie wysypała)

Jeżeli dobrze zrozumiałem to co jest w projektach uchwał to wygląda to jak zwyczajne podniesienie kapitału zakładowego spółki poprzez wniesienie aportu przez właściciela (i w przypadku PBG aport wnosi Wiśniewski + kilka innych "postaci".)

Akcji będzie więcej ale wszystkie zostaną objęte przez grube ryby, które skorzystają z możliwości zakupu obligacje które będę wymienione na akcje z serii H. Grube ryby nabywają akcje poniżej wartości godziwej spółki (nabywają po cenie 120000000/14295000 = 83,95zł za akcje) i na tym korzystają.

Jednocześnie drobnica nie musi mieć pieniędzy na prawo poboru bo go nie będzie, więc nie jest pokrzywdzona.

Oczywiście zawsze mogę się mylić...

Moim zdaniem jednak Chapeau Bas

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 8 marca 2012 23:08:51 przy kursie: 54,00 zł
A mi po piwie przeszła myśl po głowie że najpierw bujdę puszczą w tv, wyślą Szkudlarczyka żeby się pojąkał, spocił tak żeby kurs spuścili w kiblu a w tym czasie prezes się obkupi a potem powie że odwołuje te całe drukowanie. Ale to po piwie było.

To może być myślenie życzeniowe - to odnośnie postu powyżej.

ucofb
1
Wysłane: 8 marca 2012 23:12:46 przy kursie: 54,00 zł
To czy to myślenie życzeniowe czy nie to już oceni przyszłość.

Pozdrawiam :)

DarthUnreal
0
Wysłane: 8 marca 2012 23:38:38 przy kursie: 54,00 zł
Zgadza się. Zastanawiające jest w tym wszystkim to że są dwie spółki zalegające z kasą za autostrady na jakieś niewielkie stosunkowo kwoty co zaczyna być nagłaśniane a prezes kupuje papiery i mówi że kupi więcej. Jednocześnie pojawiają się informacje, że w związku z problemem na drogach PBG szuka rozwiązania problemu i chce pozyskać na to fundusze. Jaja normalnie. A potem taki cyrk dzisiaj.
Edytowany: 8 marca 2012 23:39

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 9 marca 2012 00:23:13 przy kursie: 54,00 zł
anty_teresa napisał(a):
Skoro spóła ma słabą płynność, to raczej nowe przetargi i nowe koszty, nowe potrzeby gotówkowe jej w tej chwili wcale potrzebna nie są. Wręcz przeciwnie. Najpierw kasa musi wrócić od gddkia.

Czy ja Cię dobrze zrozumiałem, że wybrałbyś stopniowe wygaszanie działalności do momentu aż GDDKiA sie łaskawie zmiłuje z płatnościami? Toż to może być sepuku z łuku. Oni się szykują do przetargów na 55 mld w energetyce, jeżeli odpuszcza mogą najzwyczajniej wypaść z grona dużych graczy, tym bardziej że konkurencja z zagranicy nie śpi.
Pomijając to w jaki sposób może się odbyć ta emisja spójrz proszę na mój punkt widzenia tego co może wydarzyć się w bilansie pod katem płynności.
Muszę w celach projekcji popuścić wodzę wyobraźni i poczynić pewne założenia.
Wiemy, że chcą podwoić liczbę akcji więc załóżmy ostrożnie, że pozyskają z emisji ok 1 mld tj troche mniej niż dzisiejsza kapitalizacja.
Powiedzmy że w aktywach obrotowych zobaczymy to w postaci wzrostu środków pieniężnych, a po stronie pasywów jako spadek kredytów.
Już na chłopski rozum (piszę o sobie blackeye ) taka poprawa struktury bilansu musi być korzystna dla spółki.
Jeżeli spojrzymy na zamianę samych wskaźników płynności w stosunku do tego co pokazali w raporcie rocznym, to przy takich założeniach mogło by to wyglądać tak:
- Wskaźnik całkowitego zadłużenia (dla niezorientowanych zobowiazania/aktywa x 100%, optymalny 30-70%) spadł by z 64,85 do 49,76
- CR (aktywa obrotowe/zobowiązania krótkoterminowe - optymalny 1,5-3) wzrósł by z 1,23 do 2,10
- CG (zobowiązania/kapitał własny - optymalny 0,5-1,5) spadł by z 1,85 do 0,99
Tyle odnośnie wskaźników przepływów, natomiast patrząc z innego kąta na RZiS i ewentualny spadek kosztów finansowych mielibyśmy również poprawę podstawowych wskaźników rentowności. Ja wiem, że Wodzu wyliczył koszt kapitałów obcych na ok 4,5% z zastrzeżaniem że nie rolowali długu, ale patrząc na wzrost R/R pozycji (sumarycznie długo i krótkoterminowych kredytów i innych) o 470 baniek - sądzę że rolowali i te koszta są realnie znacznie wyższe. A więc tniemy koszta - zysk netto w górę.

Innymi słowy - wedle moich wypocin jeżeli przy tej emisji nie wydutkają drobnych przy pomocy jakowyś perfidnych numerów w opisie których specjalizuje się Irfy, to ta emisja może okazać się dobrym posunięciem w ramach przygotowań do startu w zapowiadanych przedsięwzięciach i może perspektywicznie korzystnie wpłynąć na portfele akcjonariuszy.

Nie wiem, czy nie nazbyt optymistycznie to widzę. Think

Edytowany: 9 marca 2012 00:27

ucofb
1
Wysłane: 9 marca 2012 00:38:12 przy kursie: 54,00 zł
buldi, zgadzam się z Tobą w 100%

Warunki są dwa:

1. Czy znajdą się chętni na te obligacje?

Moim zdaniem tak, bo "inwestor strategiczny" jak mówi Wiśniewski objąłby mnóstwo akcji po 83,95 zł, co przy poprawieniu się wskaźników o czym pisał buldi jest ceną zdecydowanie niższą niż wartość wewnętrzna spółki, należy też wziąć poprawkę na rozpoczęcie się ogromnych inwestycji w energetyce. Opole już jest.

Jestem przekonany, że Wiśniewski obejmie tyle obligacji ile tylko będzie mógł.

2. Nie będzie jakiegoś perfidnego przekrętu, uwalenia drobnych.

Pawel_1979
0
Wpisów: 86
Wysłane: 9 marca 2012 01:29:40 przy kursie: 54,00 zł
Niezłe czasy nastały.

Kiedyś nowa emisja + inwestor strategiczny oznaczały +5% dziś -12%:)

Jak dla mnie decyzja ogólnie dobra. W świetle informacji zarządu że Cash Flow ma być kiepski przez następne dwa kwartały jest to jakies wyjście.

Natomiast nie zmienia to faktu ze decyzja jest mega spóźniona. Gdbyby ogłoszono ją np. bezspośrednio po zakupie Rafako, sygnał byłby naturalny. Jest okazja, potrzebujemy Cash. Dziś sygnał dla rynku jest zupełnie inny...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 marca 2012 01:59:10 przy kursie: 54,00 zł
Cytat:
Czy ja Cię dobrze zrozumiałem, że wybrałbyś stopniowe wygaszanie działalności do momentu aż GDDKiA sie łaskawie zmiłuje z płatnościami?

Absolutnie źle :)
Odnosiłem się do tego, że
Cytat:
Największym problemem PBG są moim daniem opóźniające się inwestycje wiązane z energetyką i kurczące się inwestycje nazwijmy je drogowo-stadionowe

W mojej opinii to w tej chwili dobrze dla spółki, że jedno jest po drugim, bo jej zapotrzebowanie na kapitał będzie mniejsze, a jak widać zdolności kredytowe są już prawie żadne. Oczywiście, że trzeba budować i rozwijać grupę, dostosowywać się do warunków itd, ale w tym konkretnym przypadku opóźnienie wpływa korzystnie. PBG ma portfel na 2012 i kawałek 2013, więc te opóźnienie w tym momencie nie jest problemem.
W 2012r kończy się wiele prac związanych z drogami, więc z tego powinna wracać gotówka, którą potem można spożytkować przy kontraktach energetycznych, przynajmniej na początku. Inwestorzy energetyczni są mniej pobłażliwi, ale lepiej(szybciej) płacą od gdaki, a ze względu na wyższe marże zapotrzebowanie na kapitał nie jest mniejsze.

Mnie dziwi wielkość tej emisji...

Emisja poniżej wartości wewnętrznej jest burzeniem wartości, bo sumarycznie dostaniesz jej mniej na akcję. Emisja tak, ale dlaczego taka duża? Zakończenie kontraktów drogowych samo w sobie powinno poprawić płynność i zwiększyć zdolność kredytową.
Edytowany: 9 marca 2012 02:05

Pawel_1979
0
Wysłane: 9 marca 2012 02:08:20 przy kursie: 54,00 zł
Wczytałem się w komunikat i informacje na SW.

Jak dla mnie opcja z emisją z PP jest dla mniejszościowych akcjonariuszy korzystniejsza. Oczywiście wszystko zależy od parametrów ale szacując cenę na zbliżona do obecnej rynkowej i parametry emisji na 1:1 spółka mogłaby pozyskać 750 mln środków + sprzedaż zbędnych nieruchomosci. Pienięznie powinno to starczyć na obsługę zapadających kredytów krótkotermionowych do czasu rozliczenia kontraktów drogowych.

W emisji obligacji zamiennych jakoś nie wyobrażam sobie szukania w ten sposób inwestora strategicznego. Jezeli taki jest na horyzoncie to powinno sie dla niego zrobić emisję z wyłączeniem PP po okreslonej znanej rynkowi cenie. Nie zapominajmy obligacje zamienne to jednak dług. Inwestor może skorzystać z opcji zakupu akcji ale nie musi.

Oczywiście obligacje zamienne są sposobem żeby zmniejszyć koszty finansowe ale żeby była to istotne ulga cena konwersji musiała by byc na atrakcyjnym poziomie. W obecnej sytuacji to rozwiązanie będzie kosztowne dla akcjonariuszy.

Pawel_1979
0
Wysłane: 9 marca 2012 02:17:14 przy kursie: 54,00 zł
anty_teresa napisał(a):
[quote]Mnie dziwi wielkość tej emisji...

Emisja poniżej wartości wewnętrznej jest burzeniem wartości, bo sumarycznie dostaniesz jej mniej na akcję. Emisja tak, ale dlaczego taka duża? Zakończenie kontraktów drogowych samo w sobie powinno poprawić płynność i zwiększyć zdolność kredytową.

NIe wiadomo jednak czy prawidłowo zakładasz że CF z kontraktów drogowych wróci do spólki. Jak na razie w sprawozdaniach spółka ewidencjonuje dodatkie (choć niewielkie) marże na na kontraktach drogowych. Nie zaskoczy mnie jednak jeżeli będzie to np. -5%. Czyli tego CF będzie mniej. I trzeba to zasypac. Mała emisja mogłaby nie rozwiązać sprawy

Z pozostała czecią Twoich rozważań w pełni się zgadzam. Koniec części kontraktów, skrócenie bilansu i zmnieszenie lewara w ten sposób to najlepsze co może spotkać w tej chwili PBG

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 marca 2012 07:03:13 przy kursie: 54,00 zł
Nawet jak będzie strata to wróci. To ma związek z marżą, ale ona nie determinuje OCF.
Zobacz sobie jak wydłużył się cykl konwersji gotówki:
na koniec: długość cyklu:
VI2007 - 67
XII2008 - 87
XII2009 - 97
XII2010 - 131
XII2011 - 132

Podobny efekt zobaczysz jak policzysz zmianę w kapitale obrotowym z przepływów i odniesiesz do przychodów.
Edytowany: 9 marca 2012 07:05

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 9 marca 2012 11:33:59 przy kursie: 52,10 zł
Musi wrócić, chyba, że będą kary umowne. Na razie jest tak:

+1'225 należności o usługę budowlaną
+1'412 należności handlowe
====
+2'637

- 216 zobowiązania o usługę budowlaną
-1'614 zobowiąznia handlowe
====
-1'830

W robocie zamrożone jest 800 baniek.
Przy okazji widać, że gdaka nie płaci przed harmonogramem. Zobowiązania z tytułu usług budowlanych powstają, gdy dostanie się kasę przed planowym fakturowniem (przedpłaty, zaliczki, ustalone stałe raty, już opłacone etapy opóźnione w realizacji względem harmonogramu itp.). Gros finansowania idzie z rynku (dostawcy, banki).
Edytowany: 9 marca 2012 11:35

DarthUnreal
0
Wysłane: 9 marca 2012 12:38:19 przy kursie: 52,10 zł
Równie dobrze nikt może nie chcieć tego kupić.

pplk
3
Wpisów: 142
Wysłane: 9 marca 2012 14:39:46 przy kursie: 52,10 zł
Moze i nikt nie bedzie chcial, ale przy tych poziomach kapitalizacja jest na poziomie Rafako. To troche malo jak sie popatrzy na cala grupe PBG:
www.pbg-sa.pl/grupa-kapitalowa...

Pawel_1979
0
Wysłane: 10 marca 2012 22:22:09 przy kursie: 52,10 zł
anty_teresa napisał(a):
Nawet jak będzie strata to wróci. To ma związek z marżą, ale ona nie determinuje OCF.
Zobacz sobie jak wydłużył się cykl konwersji gotówki:
na koniec: długość cyklu:
VI2007 - 67
XII2008 - 87
XII2009 - 97
XII2010 - 131
XII2011 - 132

Podobny efekt zobaczysz jak policzysz zmianę w kapitale obrotowym z przepływów i odniesiesz do przychodów.

rafsty napisał(a):
Musi wrócić, chyba, że będą kary umowne. Na razie jest tak:

+1'225 należności o usługę budowlaną
+1'412 należności handlowe
====
+2'637

- 216 zobowiązania o usługę budowlaną
-1'614 zobowiąznia handlowe
====
-1'830

W robocie zamrożone jest 800 baniek.

To że Cash wróci z powrotem - wiem. Tym bardziej że zleceniodawcą jest w większości GDDKiA i samorządy.

Tyle że jak przejrzycie zaawansowanie kontraktów drogowych, to aby ten Cash wrócił do firmy potrzebne są jeszcze gigantyczne nakłady.
Przykłądowo kontrakt na A4 (1,7 mld) - w tej chwili jest on zaawansowany w 30-40 %. Czyli trzeba tam jeszcze wrzucić 1 mld.

I tu tkwi problem - jeżeli na razie w sprawozdaniu na razie zakłada się np. 1% dodatnią marże a w rzeczywistości wyjdzie -5% tzn. że w przyszłym roku koszty (a także wypływy) będą wyższe niż zaewidencjonowane przychody.

Odnośnie kar to wiele wskazuje że będą:
Kontrakt na ICHOT w Poznaniu - pewne opóżnienie
Rzeszów - Tarnów - pewne opóźnienie
A1 Toruń stryków - duże ryzyko
Bułgarska w Poznaniu - spore szanse...

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 marca 2012 23:12:39 przy kursie: 52,10 zł
Cytat:
To że Cash wróci z powrotem - wiem. Tym bardziej że zleceniodawcą jest w większości GDDKiA i samorządy.
Tyle że jak przejrzycie zaawansowanie kontraktów drogowych, to aby ten Cash wrócił do firmy potrzebne są jeszcze gigantyczne nakłady.
Przykłądowo kontrakt na A4 (1,7 mld) - w tej chwili jest on zaawansowany w 30-40 %. Czyli trzeba tam jeszcze wrzucić 1 mld.

Nie, to nie tak. Kontrakt ssie kasę raczej na początku. Wtedy trzeba zasilić kapitał obrotowy jeśli nie ma zaliczek, a od gdaki jeśli już są to niewielkie. Potem po zamknięciu jakiegoś etapu wystawia się fakturę częściową i na tej podstawie jest do kasy wpływ środków, tyle, że trzeba z tego spłacić podwykonawców. To, że trzeba wydać miliard nie jest problemem, bo będą spływać płatności częściowe.
To działa tak - należności z tytułu usług budowlanych - > należności -> gotówka -> nakłady na następny etap. To, że prac trzeba wykonać za wymienioną kwotę nie oznacza, że PBG ją potrzebuje.

Cytat:
I tu tkwi problem - jeżeli na razie w sprawozdaniu na razie zakłada się np. 1% dodatnią marże a w rzeczywistości wyjdzie -5% tzn. że w przyszłym roku koszty (a także wypływy) będą wyższe niż zaewidencjonowane przychody.

Z kontraktami MSR11 to zawsze jest jakiś problem, ale nawet jak będzie 5% mniej należności, to z zestawienia Rafała nadal będzie 650 milionów kapitału obrotowego do powrotu.

Cytat:
Odnośnie kar to wiele wskazuje że będą:
Kontrakt na ICHOT w Poznaniu - pewne opóżnienie
Rzeszów - Tarnów - pewne opóźnienie
A1 Toruń stryków - duże ryzyko
Bułgarska w Poznaniu - spore szanse...

Tak kary umowne są problemem, ale jak pokazuje życie gdaka nie jest taka straszna jak ją malują. Druga sprawa, że wszystko zależy z jaką polityką księgowania wpływów mamy do czynienia. To ciężko stwierdzić. Na razie jednak marże nie maleją, a to oznacza, że nie ma dużych rezerw. Pytanie czy ich nie ma, bo się nic nie stanie, czy ich nie ma, bo nie będą potrzebne.
Z resztą to też nie tak, że od razu kara umowna oznacza wypływ gotówki. W razie nie uznania najpierw są realizacje gwarancji bankowych, choć życie pokazuje, że prędzej się dogadają. To nie PGE i 500 baniek za pół roku :)

matimati2
0
Wpisów: 85
Wysłane: 12 marca 2012 13:34:10 przy kursie: 48,70 zł
Jak myślicie gdzie jest dół na tym papierze - bo jak dla mnie pomimo wielu problemów to już się wydają ceny atrakcyjne.

DarthUnreal
0
Wysłane: 12 marca 2012 13:40:07 przy kursie: 48,70 zł
Chyba Prezes będzie musiał wynająć oddział komandosów do ochrony na tym walnym.

Kurs wygląda fatalnie. Atmosfera jeszcze gorsza zwłaszcza że została podgrzana informacją od spółki w momencie wychodzenia z wig20 oraz poprzedzającą złą komunikacją z akcjonariatem.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 12 marca 2012 13:41:52 przy kursie: 48,70 zł
.
matimati2 napisał(a):
Jak myślicie gdzie jest dół na tym papierze .

Po przełamaniu silnego wsparcia na 55zł przy b.dużym obrocie można się było spodziewać pikowania w dół-przynajmniej z pktu AT. Ja nie widzę za bardzo kolejnego wsparcia zbyt blisko, oczywiście można jeszcze liczyć na jakiś ruch powrotny do wyłamanego poprzedniego wsparcia,ale jak na razie to tylko mogą być życzenia, tu jest spadający nóż i trzeba mieć tego świadomość.
p.s. Wsparciem może być historyczne minimum, ale to jeszcze spory kawałek drogi...
Edytowany: 12 marca 2012 13:43

DarthUnreal
0
Wysłane: 12 marca 2012 13:44:58 przy kursie: 48,70 zł
No i jest duża szansa, że tak będzie zwłaszcza że walne jest w kwietniu a zanim cokolwiek zrobią z tym długiem i nawet przy udanej emisji to i tak minie sporo czasu.

Do tego worka radosnych informacji brakuje tylko wniosku o upadłość.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PBG
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,213 sek.

zmiygxfm
cbophojn
htvelfpp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ejlvfghj
xpoaqmdg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat