Hej,
Jestem po konferencji i zamieszczam moje wrażenia i opinie. Uzyskałam wstępną i niezobowiązującą wypowiedź, że spółka postara się na forum odnieść do konferencji i pytań. Postaramy się to załatwić. Na ten moment moja relacja:
1. Zakupy.com (bo taka jest pełna nazwa spółki a ja nie skumałam wcześniej, o jakie zakupy chodzi i stąd było moje pytanie):
-IQP dalej szuka dla tej spółki inwestora. Faktem jest, że prezentowała ona ostatnio słabsze wyniki i kurs jej akcji nie pozwala według przedstawicieli spółki na uzyskanie interesującego zwrotu z inwestycji.
- W spółce wprowadzono zmiany w strategii, które mają skutkować także zmianą nazwy na B2B Partner czy coś takiego. B2B jest spółką zależną od zakupy.com ale przeprowadzona będzie fuzja. B2B Partner zajmuje się organizacją programów lojalnościowych i promocyjnych.
- Dzięki zmianie strategii spółka ma poprawić wyniki w niedługim czasie. To stwierdzenie odbieram bardziej jako myślenie życzeniowe szefów IQP ale zmiana strategii daje na to nadzieję.
2. Screen Network:
- Panowie potwierdzili, że uważają tę spółkę za najlepszą w swoim portfelu.
- Stwierdzili, że właśnie teraz podpisuje ona kontrakty na usługi reklamowe na dużych ekranach przed Tesco. Przypomnieli jeszcze, że spółka ma dużo ekranów in-store, na które czas reklamowy także jest sprzedawany.
- Odniesiono się także do opóźnień w stawianiu ekranów. Na dzień dzisiejszy działa około 30 dużych a docelowo ma być około 40. Nie padło stwierdzenie, że opóźnienie zostanie nadrobione ale działania podobno trwają.
3. Site:
-Nie padło stwierdzenie dotyczące wyników finansowych tej spółki. Z zasady IQP nie prezentuje prognoz i tak też zachowują się spółki zależne.
4. P. Obara:
-Pozostaje udziałowcem ale nie jest już zaangażowany w bezpośrednią działalność operacyjną. O transakcjach na akcjach nie było mowy.
5. Wynik finansowy za 4q2011:
- Strata wynika w głównej mierze z dokonania odpisów aktualizujących wartość niektórych inwestycji. Wycena części spółek portfelowych została zrewidowana w dół. Szefowie IQP są z tego ruchu zadowoleni.
- Lista spółek, na które dokonano odpis, ma znajdować się w sprawozdaniu finansowym.
6. Wycena spółek portfelowych:
-Zapytałam o możliwość wskazania zmian w historycznej wycenie spółek portfelowych i ewentualnie ich własnych kalkulacji dotyczących wartości godziwej inwestycji.
-Odpowiedź była taka, że skoro spółka nie publikuje prognoz, to nie chcą pokazywać oczekiwań związanych z ewentualnymi zmianami w wycenie spółek.
- Strategia IQP kierować się będzie na posiadanie mniejszościowych pakietów w spółkach także po to, aby ich nie konsolidować. Podczas konferencji wyrażono przekonanie, że sprawozdanie jednostkowe lepiej prezentuje wyniki IQP niż to skonsolidowane.
Póki co wydaje mi się, że to wszystko. Jeśli macie pytania, to zapraszam.