0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
3 kwietnia 2012 12:46:16
przy kursie: 39,19 zł
Ale huśtawka TVN CNBC donosi że bedzie emisja obligacji zamiennych a akcje wartości 1,2 mldzł Rynek jak na razie ma problem jak to przyjąć choć dla mnie to pozytywna informacja EDIT: a za niedługo ma się pojawić prezes Wiśniewski w TVN CNBC więc będziemy znać szczegóły
Edytowany: 3 kwietnia 2012 12:49
|
|
3 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 499
Wysłane:
3 kwietnia 2012 13:29:59
mysle ze cnbc gada bzdury miala byc emisja wielkosci drugie tyle co jest czyli 14250 tys sztuk po cenie 40 zl to daloby emisje okolo 600mln zl czyli kapitalizacja spolki sieglaby 1,2 mld zl a jesli zrobiliby emisje warta 1,2 mld zl przy planowanych sztukach 14,25 mln to zamiana obligacji musialaby nastepowac po 63 zl. Pozdro IK PS rozwodnienie zysku 1/3 do 2/3 w II opcji albo 1/2 przy pierwszej opcji, ale i dochody z przyszlych inwestycji wplynelyby na wyrownanie zyskownosci co do kapitalizacji co daje zysk netto na poziomie 30 -50 % w 2014, 2015
|
|
3 Dołączył: 2011-03-21 Wpisów: 120
Wysłane:
3 kwietnia 2012 14:29:20
Słuchał ktoś co prezio w cnbc mówił. Jeżeli tak proszę o jakiś skrót:) Zastanawia mnie całkowity brak reakcji na tą "optymistyczną wiadomość". Znane są jakieś szczegóły?
Edytowany: 3 kwietnia 2012 14:37
|
|
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 kwietnia 2012 14:31:33
Szutnik przy kursie 44 z czymś napisał(a):Kupno akcji PBG to obecnie niesamowita okazja dla...Prostych Dawców Kapitału, by mogli zrobić to, co umieją najlepiej - przekazać swoje pieniądze tym, którzy lepiej od nich wiedzą, co się robi z pieniędzmi. (...) Kupuj, jeśli nie żal Ci własynch pieniędzy!@ Moderacja: Wiem, ze to jest tekst "na krawędzi". Nie mam zamiaru nikogo obrażać, a sformułowania, w nim użyte, mają "potrząsnąć" potencjalnymi chętnymi do kupna, dlatego są tak ostre. Kod:mod: nie ma żadnych wątpliwości co do merytoryki i czystości intencji. szacun za przejrzysty przekaz Po dłuższym przemyśleniu tego case'u, niestety, przyznaję sam sobie naganę za tolerancję dla treści, które - jak kiedyś zdecydowaliśmy w gronie forumowiczów, gdy było ich jeszcze zaledwie kilkuset - usunęliśmy z naszego społecznościowego słownika. Forum SW nie jest miejscem na pisanie komukolwiek "kup" bądź "sprzedaj", ani "wiem co się stanie". Nigdy. Przepraszam za niedyspozycję intelektualną, która spowodowała powyższy, pożałowania godny incydent.
|
|
Wysłane:
3 kwietnia 2012 14:43:40
bankrucik napisał(a):WatchDog przy kursie 35 zł napisał(a):Niniejszym kapitalizacja spadła poniżej stanu gotówki wykazywanego na 31 grudnia na poziomie skonsolidowanym. Przy cenie 35 zł spółka jest wyceniana (uwaga, nie warta tylko wyceniana przez rynek) na 500 mln zł, gotówki było 560 mln zł. Było. wg mnie nie przystoi Tobie na takie komentarze... brzmi jak "czyste naganianie" z innych forów... tą gotówką można by się podniecąć gdyby spółka była bez długów !!! a tak co z tego ze ma 0,5 mld gotówki czy nawet jak by miała 2 mld zł jak długi są dużo wieksze... gdybyś napisał ile ma środków po odjęciu długów to rozumiem... to tak jakbym ja miał wziąśc kredyt na 1 mln i chwalić się ze mam ten milion na koncie osobistym... To tylko suchy fakt, który nie musi nic znaczyć, ale zdarza się równie rzadko co śnieg w czerwcu. Racja, dług netto jest ważniejszy, ale jeśli firma ma zdolność kredytową, umowy nie są wypowiedziane, kowenanty nie są złamane, a dług jest obsługiwany, to czemu ma spłacać linie? Nic to nie zmieni, a wręcz pogorszy, bo może te linie trzeba będzie zaraz uruchomić i już nie będzie tak łatwo? Graham - o którym piszemy dzisiaj na stronie głównej - zapomniał powiedzieć, że inwestowanie w wartość odbywa się w sytuacji tragedii i rynkowej paniki. Przecież rynek nie robi castingu na fajną spółkę, której potem mówi dla sportu: "dzisiaj imieniny Benjamina więc dziewczynko przecenimy cię poniżej wartości gotówki, ale poradzisz sobie przecież". Okazje powstają wtedy, gdy spółka wygląda jak świeżo rozjechana wiewiórka i każdy od niej ucieka, a tylko analityk z klamerką na nosie dostrzeże, że parę minut wcześniej połknęła złoty pierścionek. To wszystko teoria. Akurat w wypadku PBG dużo powie cena wymiany obligacji na akcje, którą dzisiaj ponoć uchwalili (ESPI jeszcze nie było). Nie ma pewności, że jest tam ten złoty pierścionek i na tym polega ryzyko. EDIT: Dług netto 1 459 mln zł. DN/EBITDA 3,7.
Edytowany: 3 kwietnia 2012 14:57
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
3 kwietnia 2012 15:04:13
Ja też czekam na cenę wymiany.
Czy mogą podać cenę zależną od jakiegoś wzoru czy musi być sztywno podana?
|
|
Wysłane:
3 kwietnia 2012 15:13:03
Jak w życiu, może być różnie. Ustawa mówi o parytecie wymiany, ile sztuk akcji za sztukę obligacji, ale to się sprowadza do ceny. Obligacje mogą mieć wbudowane różne opcje, kreatywność jest naprawdę wielka. Patrzyłem na szybko jak ma na przykład Gant - wybrał stałą cenę konwersji 25 zł. Dzisiaj to brzmi jak kosmos. Prezentacja tutaj (str. 24) www.gielda.gant.pl/HeroGraf/st...EDIT: są szczegóły, z których nic nie wynika: Cytat:3. Ceny zamiany akcji serii H wydawanych w zamian za Obligacje danej serii, wyrażone w postaci liczby albo w formie algorytmu, zostaną ustalone przez Zarząd Spółki w drodze uchwał podjętych przed skierowaniem propozycji nabycia Obligacji danej serii zatwierdzonych przez Radę Nadzorczą Spółki, z zastrzeżeniem ust. 4 poniżej. 4. Ceny zamiany nie mogą być ustalone w taki sposób, że wartość nominalna obejmowanych w drodze zamiany akcji serii H będzie wyższa od wartości nominalnej zamienianych Obligacji danej serii.
Edytowany: 3 kwietnia 2012 16:07
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
3 kwietnia 2012 15:32:38
WatchDog napisał(a): Po dłuższym przemyśleniu tego case'u, niestety, przyznaję sam sobie naganę za tolerancję dla treści, które - jak kiedyś zdecydowaliśmy w gronie forumowiczów, gdy było ich jeszcze zaledwie kilkuset - usunęliśmy z naszego społecznościowego słownika. Forum SW nie jest miejscem na pisanie komukolwiek "kup" bądź "sprzedaj", ani "wiem co się stanie". Nigdy.
Przepraszam za niedyspozycję intelektualną, która spowodowała powyższy, pożałowania godny incydent. Jesli o mnie chodzi, to nie mam żadnych pretensji. Mam swiadomość, ze treść była "po bandzie" i od początku liczyłem się z taką mozliwością. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
3 kwietnia 2012 16:38:25
Przypominam, że dziś miał by ogłoszony wyrok w sprawie Rafako vs Alstom, jakieś wieści?
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 86
Wysłane:
3 kwietnia 2012 16:39:30
Wniosek Alstom został oddalony. Masz info w wątku o Rafako
|
|
|
|
3 Dołączył: 2011-08-11 Wpisów: 122
Wysłane:
3 kwietnia 2012 16:48:58
Zastanawia słabość kursu. Ostatnie kilkanaście godzin to wysyp relatywnie niezłych informacji: 1) info o planowanej restrukturyzacji grupy, 2) niemalże jednomyślne podjęcie decyzji przez NWZA o emisji obligacji, 3) Prezes powiedział w wywiadzie że rezygnuje z emisji akcji, gdyż nie ma to sensu przy obecnym kursie giełdowym, 4) Prezes powiedział w wywiadzie że będzie skupował akcje z rynku, 5) Prezes powiedział w wywiadzie co prawda, że nie chce rozmontować grupy,ale może się pozbyć spółek mniej przydatnych w obecnej strategii, 5) Oddalono odwołanie Alstomu, co oznacza, że na 90% konsorcjum z Rafako wykona mega kontrakt na Opole.
...a kurs pod kreską.
Potrafi ktoś to wytłumaczyć?
Edytowany: 3 kwietnia 2012 16:49
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
3 kwietnia 2012 16:53:18
Do tego co napisał verto dodałbym jeszcze spory wolumen na dzisiejszej sesji, też mnie zaskakuje ten spadek na koniec.
|
|
2 Dołączył: 2009-04-01 Wpisów: 124
Wysłane:
3 kwietnia 2012 17:49:03
VeRtO napisał(a):Zastanawia słabość kursu. Ostatnie kilkanaście godzin to wysyp relatywnie niezłych informacji: 1) info o planowanej restrukturyzacji grupy, 2) niemalże jednomyślne podjęcie decyzji przez NWZA o emisji obligacji, 3) Prezes powiedział w wywiadzie że rezygnuje z emisji akcji, gdyż nie ma to sensu przy obecnym kursie giełdowym, 4) Prezes powiedział w wywiadzie że będzie skupował akcje z rynku, 5) Prezes powiedział w wywiadzie co prawda, że nie chce rozmontować grupy,ale może się pozbyć spółek mniej przydatnych w obecnej strategii, 5) Oddalono odwołanie Alstomu, co oznacza, że na 90% konsorcjum z Rafako wykona mega kontrakt na Opole.
...a kurs pod kreską.
Potrafi ktoś to wytłumaczyć? sam sobie odpowiadasz, na wymienione 5 argumentów trzy typu "Prezes powiedział" czyli nie zrobiła a powiedział, decyzja o emisji obligacji która w dalszym ciągu nie wiele wyjaśnia no i w końcu w obecnej sytuacji rynkowej totalnie enigmatyczny komunikat o restrukturyzacji rynkowej. półżartem pół serio można by powiedzieć : "pali się jak jasna cholera a szef mówi że chyba bedziemy gasić" - czy w tej sytuacji może dziwić zachowanie kursu???
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
3 kwietnia 2012 17:49:45
VeRtO napisał(a):Zastanawia słabość kursu. Ostatnie kilkanaście godzin to wysyp relatywnie niezłych informacji: 1) info o planowanej restrukturyzacji grupy, 2) niemalże jednomyślne podjęcie decyzji przez NWZA o emisji obligacji, 3) Prezes powiedział w wywiadzie że rezygnuje z emisji akcji, gdyż nie ma to sensu przy obecnym kursie giełdowym, 4) Prezes powiedział w wywiadzie że będzie skupował akcje z rynku, 5) Prezes powiedział w wywiadzie co prawda, że nie chce rozmontować grupy,ale może się pozbyć spółek mniej przydatnych w obecnej strategii, 5) Oddalono odwołanie Alstomu, co oznacza, że na 90% konsorcjum z Rafako wykona mega kontrakt na Opole.
...a kurs pod kreską.
Potrafi ktoś to wytłumaczyć? To akurat wydaje się dość proste: 1. liczono na znacznie więcej, niż otrzymano. 2. "Kupuj plotki - sprzedawaj Fakty" Jedno z tych dwóch. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
3 kwietnia 2012 18:30:51
Myślę, że to pierwsze. W zasadzie to nadal nic nie wiadomo, poza tym, że nie będzie emisji akcji wprost, tylko obligacje zamienne. Myślę, że obligacje to sensowniejszy wariant. Ale poza tym? Kiedy, komu, ile, za ile, po ile wymiana, na jak długo (coś tam było, że max 10 lat, ale to max)? Konkretów na razie zero.
|
|
4 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 125
Wysłane:
3 kwietnia 2012 19:19:22
o wlasnie - jak beda oprocentowane obligacje i czy znajda nabywcow to dopiero sa jakies odpowiedzi. zakladam, ze dla obligatariusza tym co kusi do zakupu obligacji jest przede wszystkim ich rentownosc. opcja zamiany na akcje to raczej dodatkowa premia jest kurs akcji osiagnie odpowiednia wartosc (da premie po sprzedazy na rynku).
dalej duzo niewiadomo. za to wiadomo, ze sad odrzucil odwolanie Alstomu, wiec kontrakt w Opolu coraz pewniejszy (jesli w koncu uda sie uzyskac prawomocna decyzje srodowiskowa)
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
4 kwietnia 2012 01:34:06
rafsty napisał(a):Myślę, że to pierwsze. W zasadzie to nadal nic nie wiadomo, poza tym, że nie będzie emisji akcji wprost, tylko obligacje zamienne. Myślę, że obligacje to sensowniejszy wariant. Ale poza tym? Kiedy, komu, ile, za ile, po ile wymiana, na jak długo (coś tam było, że max 10 lat, ale to max)? Konkretów na razie zero. nic nie wiadomo po walnym .. nic ..
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
4 kwietnia 2012 08:48:47
WatchDog napisał(a): Graham - o którym piszemy dzisiaj na stronie głównej - zapomniał powiedzieć, że inwestowanie w wartość odbywa się w sytuacji tragedii i rynkowej paniki. Przecież rynek nie robi castingu na fajną spółkę, której potem mówi dla sportu: "dzisiaj imieniny Benjamina więc dziewczynko przecenimy cię poniżej wartości gotówki, ale poradzisz sobie przecież". Okazje powstają wtedy, gdy spółka wygląda jak świeżo rozjechana wiewiórka i każdy od niej ucieka, a tylko analityk z klamerką na nosie dostrzeże, że parę minut wcześniej połknęła złoty pierścionek.
To wszystko teoria. Akurat w wypadku PBG dużo powie cena wymiany obligacji na akcje, którą dzisiaj ponoć uchwalili (ESPI jeszcze nie było). Nie ma pewności, że jest tam ten złoty pierścionek i na tym polega ryzyko.
Pięknie powiedziane wodzu, zwłaszcza z tym pierścionkiem Podstawiając to do naszego PBG to może tym pierścionkiem okazać się Rafako A jesli chodzi o wczorajsze NWZA i podjęte uchwały to decyzja o emisji obligacjie jest wg mnie zdecydowanie lepsza. Jak sam słusznie wspomniał Wiśniewski w wywiadzie emisja akcji z pp w przy tej kapitalizacji oznaczałaby zaoferowanie inwestorom akcji w cenach jakie nie są dla niego do zaakceptowania. Emisja obligacji co prawda też zakłada konwersję na akcje ale można to zrobić w dłuższym terminie. Ja nie sądzę aby zgodzili się na konwersję dla nowo wyemitowanych akcji po ich cenie niższej niż 60!!! Zreszta sam Wiśniewski przyznał, że zamierza tez teraz skupować akcje. A z projektów uchwał było wcześniej wiadomo, że na walnym nie będą ustalać ceny akcji (to ma zrobić zarząd) tylko wybiorą pomiędzy 2 wariantami oraz dadzą max ograniczniki emisji tj. w tym przypadku wartość obligacji max 1,2mld zł natomiast max ilość akcji wyemitowanych pod konwersje 14,5 mln szt! Tyle i aż tyle. A widzę, że chyba niektórzy inwestorzy spodziewali się ujawnienia jakiegoś inwestora -rycerza na białym koniu z sakwami wypchanymi po brzegi. Inwestor branżowy nie jest wykluczony ale ja osobiście w niego nie wierzę gdyż Wiśniewski chce miec kontrolę strategicznego rozwoju nad firmą i tu może być problem. A jeszce co do decyzji sądu ws Opola oddalającej pozew Alstomu to w raporcie DI BRE można było przeczytać inwresujące zdanie jakie pozytywne skutki ta decyzja ma implikować dla Rafako i jego cash flow: Cytat:Po podpisaniu umowy na budowę bloków w Opolu (9,5 mld PLN) przez Rafako, Mostostal Warszawa, Polimex Mostostal i PGE, wykonawcom została wypłacona zaliczka w kwocie 2% wartości kontraktu brutto (231 mln PLN). Zaliczka z przyczyn formalnych trafiła wyłącznie do Rafako. Chodzi o to, że: - kontrakt w Opolu wymaga przedstawienia gwarancji zwrotu zaliczki; - do czasu decyzji Sądu Okręgowego ws. odwołania Alstomu do KIO, Rafako nie wykorzysta bankowych gwarancji zwrotu zaliczki (chodzi o wybór „polskiego konsorcjum” jako wykonawcy bloków w Opolu). - w takim wypadku Rafako gwarancje zwrotu zaliczki musi pokryć gotówką; - chodzi o kwotę 270-300 mln PLN; - oznacza to, że przejściowo (marzec – kwiecień 2012, Rafako ma negatywny kapitał obrotowy z tytułu realizacji kontraktu w Opolu); - sytuacja odwróci się na koniec Q2 2012 (z 50 mln PLN długu netto z tytułu realizacji kontraktu, Rafako zyska 74 mln PLN gotówki netto; czyli dodatni operacyjny cash flow wyniesie blisko 125 mln PLN. 74 mln PLN to 32% wartości zaliczki w kwocie 231 mln PLN). www.pbg-sa.pl/pub/pl/uploaddoc...
Edytowany: 4 kwietnia 2012 09:04
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
4 kwietnia 2012 11:39:25
przy kursie: 36,20 zł
Cytat:chyba niektórzy inwestorzy spodziewali się ujawnienia jakiegoś inwestora -rycerza na białym koniu z sakwami wypchanymi po brzegi Nie przesadzaj. Oczekiwałem jakichś konkretów ponad to, co już wiedziałem. To, co zostało uchwalone na walnym było wiadome już wiele dni przed. A przecież w międzyczasie toczyły się jakieś rozmowy. Sądząc po tym, w jakim stanie fizycznym zobaczyliśmy Prezesa w TV, to odbył parę rund wagi ciężkiej. O czym więc były te rozmowy? Albo raczej jaki był ich skutek, skoro sprawa nie została popchnięta do przodu? Obraz jest zamglony do tego stopnia, że nie wiemy nawet, na ile obligacji jest popyt. Emisja w 12 transzach daje pełną swobodę w wyborze wierzycieli i kwoty. PBG jest na początku drogi ku sanancji. Drogi, której znamy jedynie ogólny zarys. I nic się tu wczoraj nie zmieniło poza tym, że wczoraj wystrzelił pistolet startowy.
|
|
8 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 630
Wysłane:
4 kwietnia 2012 12:55:54
przy kursie: 36,20 zł
W opinii Szymańskiej, pozyskanie inwestora strategicznego przez PBG wciąż pozostaje możliwe. - Natomiast na ten moment nie znamy żadnych nowych szczegółów od czasu, gdy PBG poinformowało, że będzie go szukać. Z punktu widzenia obecnych akcjonariuszy i samej spółki byłoby to optymalne rozwiązanie, gdyby takiego inwestora udało się pozyskać - wskazała Szymańska. Dodała, że negatywnym sygnałem dla rynku może być deklaracja Jerzego Wiśniewskiego, prezesa i głównego udziałowca PBG, że swój docelowy poziom zaangażowania w spółce po emisji obligacji widzi na minimalnym poziomie 25 proc. plus jedna akcja. - Przy scenariuszu, że wszystkie obligacje zamienne zostaną objęte i później skonwertowane na maksymalną liczbę akcji, to wynikałoby z tego, że prezes będzie mógł objąć tylko 3 proc. emisji obligacji, aby jego udział nie spadł poniżej 25 proc. Z punktu widzenia akcjonariusza mogłoby to wskazywać, że prezes mógłby praktycznie nie uczestniczyć w emisji obligacji - wyjaśniła Szymańska. - Gdyby na NWZA podjęto decyzję o emisji akcji, to byłyby wtedy znane jakieś warunki. Moglibyśmy wówczas powiedzieć, że po stronie akcjonariuszy jest wola objęcia akcji i problem płynnościowy spółki zostanie zażegnany. Decyzja o emisji obligacji zamiennych nie daje odpowiedzi na to, kto je obejmie i za jaką kwotę. Kwestia problemu płynności finansowej PBG pozostaje nierozwiązana - podsumowała. Źródło: budownictwo.wnp.pl/inwestor-dl...
|
|