PARTNER SERWISU
mgbxlozp
34 35 36 37 38
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 maja 2012 07:09:56 przy kursie: 21,49 zł
le rom napisał(a):
angry3
....
[1]NIE MAMY ZDROWEGO FINANSOWANIA -Finansowania bez uprzedzeń przez banki podmiotów polskich (podobnie jak to jest w całej UE) (tu rozgrywa się wykańcznie konkurencji- tj. walka konkurencyjna poprzez wykorzystanie kapitałów zainstalowanych w bankach)

Banki w Niemczech niemieckim spółkom budowlanym pożyczają gotówkę na warunkach o "niebo" korzystniejszych niż to robią w Polsce.

Jeśli PBG bierze pieniądz z Banków (w Polsce, ale tak naprawdę z banków których centrale zainstalowane są w Hiszpanii, Niemczech, Włoszech), a jego koszt rynkowy sięga 7-11% i w dodatku jest wielce limitowany i "wielce niepewny" bowiem w każdej chwili może być wypowiedziany (klauzule w umowach !!!) a w dodatku (o zgrozo !!!!!) ma być zabezpieczany na najistotniejszych dla całej
Grupy aktywie(czt. Rafako) - to pytam się -CO TU JEST GRANE!!!.
....
Koszt pieniądza użytego na budowę autostrad nie powinien przekraczać kosztu pieniądza konkurencji którą się na rynek polski wpuściło a więc ok. 0,5-1,5% rocznie. Resztę kosztów oprocentowania powinien ponieść ten kto konkurencję zagraniczną na rynek wpuścił. A jest to Państwo polskie. Czyli różnice odsetkowe powinny być przerzucone na GDDKiA. !!!. Czyli łatow znależć przyczynę jeśli mamy skutki.

1.) Czy tobie się wydaje, że podmioty zagraniczne, dostają kredyty bez zabezpieczeń i na prawie zerowe oprocentowanie? No, chyba kpisz...

2.) Nikt nie karze brać kredytów w PLN. PBG mogło brać w EUR i też jak konkurencja miałoby oprocentowanie rzędu 6-7, zamiast 10%. Jeśli głównym problemem jest koszt kapitału, to pytam dlaczego taki OHL miał oprocentowanie 9% w roku 2011. Banki go chciały położyć?

średnioroczny dług odsetkowy: 6368062
zapłacone odsetki: 578630
oprocentowanie: 9,0864379 %

Raport roczny OHL

Zobacz, że debile z OHLa nie korzystają z darmowych pieniędzy Santadnera!!!!

Cytat:
The annual interest rate on these bond issues is 6.25% for the 2007 issue, 7.375% for the 2010 issue
and 8.75% for the 2011 issue.

Cytat:

The average interest rate on the bond issues of concession operators was 12.17% in 2011 (2010:
10.07%).

A no i kwestie zabezpieczeń banku:

Cytat:
At 31 December 2011, certain items of property, plant and equipment amounting to EUR
304,320 thousand (31 December 2010: EUR 269,423 thousand) had been mortgaged for a
total of EUR 151,866 thousand (31 December 2010: EUR 182,592 thousand) (see Note
3.3.).
At 31 December 2011, certain investment properties amounting to EUR 6,413 thousand (31
December 2010: EUR 6,419 thousand) had been mortgaged for a total of EUR 5,158
thousand (31 December 2010: EUR 5,252 thousand) (see Note 3.4.).
These loans bear interest at market rates.

TO JAK JEST? JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY OHL a PBG????

Jak widać z powyższych cytatów z raportu biegłego rewidenta do raportu rocznego coś jest chyba nie tak? Albo zarząd OHL to głupki i nie korzystają z taniego niezabezpieczonego pieniądza, albo... takiego po prostu wbrew temu co piszesz nie ma...
Edytowany: 30 maja 2012 07:36

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 maja 2012 07:57:18 przy kursie: 21,49 zł
A może OHL jest wyjątkiem? Może tylko ta spóła ma w zarządzie debili i banki się uwzięły?

Zerknijmy do raportu Dragados'a

Średnioroczne kredyty: 15 226 M EURO
Zapłacone odsetki:1 217 M EURO
stopa oprocentowania 8%...

Hmm tu też same głupki...

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 30 maja 2012 11:36:23 przy kursie: 19,59 zł
Oprocentowanie to nie wszystko. Zapominamy o ryzyku kursowym...

Poza tym:
le rom napisał(a):
pieniądz z Banków jest "wielce niepewny" bowiem w każdej chwili może być wypowiedziany (klauzule w umowach !!!)

Umowa kredytowa nie może być ot tak w każdej chwili wypowiedziana. A takie, czy inne kowenanty są w każdej umowie kredytowej, w każdym kraju i w każdej walucie.

Z tymi "wieloma miliardami" przekazanymi na Grecję to też chyba przesada. Poza tym to, zdaje się, są bardziej gwarancje i/lub kreacja pieniądza, niż żywa gotówka (ale głowy nie dam, bo nie śledzę dokładnie).

Ponadto - jak my dajemy na Grecję to źle, ale jak nam dają dotacje, to dobrze? Filozofia Kalego. (Sienkiewicz nam jednak zdrowo namieszał)

LeRom, rozumiem, że chcesz coś publice przekazać i to poniekąd jest słuszne. Ale brak powściągliwości w doborze argumentów szkodzi temu przekazowi. Naprawdę.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 30 maja 2012 12:32:24 przy kursie: 19,59 zł
Cytat:
Oprocentowanie to nie wszystko

Jasne, że nie, ale tu najprościej empirycznie udowodnić błąd postawionych tez.

Cytat:
Jeśli PBG tymi pieniędzmi finansuje INWESTORA autostrad - czyli Skarb Państwa, którego Agendą jest GDDKiA, a jak tu się pisze kwota sięga nawet 2000 mln zł - to gdzie banki powinny szukać zabezpieczeń swoich kredytów! Gdyby tu myślano zdroworozsądkowo i obiektywnie chciano chronić podmioty gospodarcze.
ZABEZPIECZENIEM KREDYTÓW NA BUDOWE AUTOSTRAD PRZEZ POLSKIE PODMIOTY BUDOWLANE (W TYM PBG)POWINNY BYĆ "AUTOSTRADY W BUDOWIE" DODATKOWO PORĘCZONE PRZEZ SKARB PAŃSTA, ABY WYRÓWNAĆ DYSPROPORCJE MIEDZY NIMI I ICH KONKURENTAMI ZAGRANICZNYMI

I teraz biorąc pod uwagę sytuację np DSS, gdzie finansującym był KredytBank Autostrada A2 należałaby do KBC. Rozumiem, że to właśnie chciałeś osiągnąć? To, żeby obcy kapitałowo bank przejmował aktywa w Polsce tak?

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 30 maja 2012 14:03:58 przy kursie: 19,59 zł
Z tym oprocentowaniem to był kamyk do ogródka Le Roma :) To, że kredyt w euro jest ileśtam procent tańszy w euro, nie znaczy, że będzie tak samo tani w złotych. Vide: zadłużeni hipotecznie we franku szwajcarskim.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 31 maja 2012 12:08:15 przy kursie: 18,43 zł
Cytat:
Standard and Poor's obniżył rating PBG do "SD" z "B+" - podał S&P na stronie internetowej.

http://stooq.pl/n/?f=611384

rychu22
3
Wpisów: 120
Wysłane: 31 maja 2012 12:14:20 przy kursie: 18,43 zł
Nie wiem czy ktokolwiek się jeszcze tymi ratingami przejmuje. W wypadku PBG wszyscy wiedzą jaki jest problem i nie wiem czy obniżenie ratingu wpłynie jakoś na tych, którzy graja pod kredytowanie, obligacje czy sprzedaż aktywów.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 31 maja 2012 20:20:30 przy kursie: 18,43 zł
Cytat:
Nie wiem czy ktokolwiek się jeszcze tymi ratingami przejmuje.

Pewnie nikt, ale kurs zareagował...salute

Skimixa
26
Wpisów: 354
Wysłane: 31 maja 2012 21:09:29 przy kursie: 18,43 zł
Ktoś na fixie wywaił ponad 50 k i to ustawiło mocny spadek , tak tańczyli koło 19 , jednocześnie na fixie wywalalił Rafako na -10 . Szerze powiem , nie podoba mi się to . Jedyna pozytywna myśl , że w którymś funduszu komitet nakazał do końca maja zamknąć pozycję na PBG i dzis końcówkę walił pkc. Jeśli nie to zaczyna być groźnie

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 31 maja 2012 21:16:13 przy kursie: 18,43 zł
Ostatnie wydarzenia lub ich brak sugerują, że PBG zostało spisane na straty. Wygląda na to, że PBG ma równie złe fundamenty co Petrolinvest. Smutne.

PuiotrekB
0
Wpisów: 1
Wysłane: 31 maja 2012 21:40:06 przy kursie: 18,43 zł
tak to już bywa w branży budowlanej. Tam można niemal dowolnie sterować rozliczeniami kontraktów... aż do momentu kiedy już nie ma żadnej furtki.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 1 czerwca 2012 00:05:33 przy kursie: 18,43 zł
bankrucik napisał(a):
@ ucofb

PBG w formie jaką znacie wg właśnie przestaje istnieć... tylko krok do wypowiedzenia umów kredytowych itd...
spółki PBG robią juz ostre wyprzedaże majątku.. popytaj w branzy co mozesz kupic od nich...

ratingi mają to do siebie ze opisuja historię:-))
znasz wysokość strat ? nie znasz... a muszą być ogromne ...

takie same zarzuty co do moich wypowiedzi slyszałem jak pisałem o DSS... ( można sprawdzic)

rynek "sprawdził" PBG i wyszło mu nieładnie,

jak zwykle to kto miał rację pokaze rynek za kilka miesiecy

spekulacyjnie można grać do woli:-))

fundamentalnie - należy się trzymac z dala bo NIKT Z WAS ( JA TAKŻE ) NIE ZNAMY SKALI STRAT i POTRZEB KAPITAŁOWYCH

ku przypomnieniu co pisałem lutym i marcu przy poziomach 45-32 zł ale musze przyznac

rynek znowu mnie zadziwił.... tym, że jest wodospad i nie było praktycznie żadnej dłuższej niż 2 dniowa korekty wzrostowej ..

wg mnie obserwujemy już konwulsję, a rozmowy toczą się o to nie czy uratujemy PBG a tylko ile z tego uratujemy ( tzn główni akcjonariusze)

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 1 czerwca 2012 05:05:01 przy kursie: 18,43 zł
angry3
Gdy się jest zawodowcem i zarazem "Advocatus diaboli"
to wszystkiemu można przeciwstawić wyszukane argumenty,
których istnienie można wcześniej po prostu wyreżyserować.
Pytanie proste - kogo bronimy i dlaczego ?
Kogo pogrążamy i dlaczego?
Dalszej dyskusji szkoda prowadzić.
Dzisiaj na wyższych uczelniach można nauczyć się na 200 sposobów jak nie płacić podatków.
O czym tu dyskutować.
Fakty podsatowe są niezaprzeczale:
Koszt pozyskania pieniądza w każdym kraju UE jest inny !!.
Podmiot zainstalowany w Polsce korzysta w sposób naturalny z pieniądza po koszcie jaki jest w Polsce.
Podmiot zainstalowany w Niemczech po koszcie jaki jest w Niemczech.

Inaczej też można, ale w grę wchodzi - poważne ryzyko kursowe.

Wystarczy porównać notowania CDS (Credit Default Swap)
http://www.money.pl/pieniadze/cds/
[Maj 2012r -spredy 5-letnich obligacji wyrażaone procentach]

GRECJA -CDS/5y/25,4% !!!!
PORTUGALIA-CDS/5y/12,1%
IRLANDIA -CDS/5y/7,1%
HISZPANIA -CDS/5y/5,4%
WŁOCHY -CDS/5y/5,1%
FRANCJA -CDS/5y/2,1%
NIEMCY -CDS/5y/1,0%

A więc CDS (ubezpieczenie spłaty kredytu jest rynkowo wyceniane i nader widoczne są tu zróżnicowania).

Wiąże się to z problemami zagrożeń niewypłacalności poszczególnych państw (tzw. sovereign risk).

Notowania CDS (credit default swap), czyli swapów ryzyka kredytowego a więc ubezpieczenia od ryzyka niewypłacalności emitenta papierów dłużnych są traktowane jak ocena, którą międzynarodowy rynek finansowy wystawia stanowi finansów publicznych danego państwa i jego stabilności finansowej
co niewątpliwie implikuje koszt pozyskania finansowania w poszczególnych krajach.
Ponadto, ważne jest czy finansowanie pochodzi z tej samej grupy kapitałowej ("z własnej rodziny") czy też z kapitałów obcych- z poza rodziny, czy z Hiszpanii ,Gracji, Polski, Niemiec. To, że mamy odsetki 7%, ale z własnej rodziny, nic nie wnosi do sprawy.
A więc sygnalizowanie problemu - to nie to samo co jego zaprzeczanie. Tu nie chodzi o interes poszczególnych Grup czy banków, ale o poznanie prawdy o rynku jako całości.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 1 czerwca 2012 09:40:57 przy kursie: 16,85 zł
Inaczej,

Jeśli głównym problemem rynku jest jak piszesz koszt kapitału, czyli koszt długu, to odpowiedź dlaczego to nie Japończycy dominują w całej Europie jeśli chodzi o rynek budowlany? Dlaczego nie Amerykanie?
Przecież ich stopy procentowe(i także CDSy) są najniższe! Dodatkowo nawet takie były w czasie prosperity... Mając takie przewagi(wedle Twojej teorii) powinni zawojować wszystkie rynki!
Dlaczego tak się nie dzieje?

Ano dlatego, że to nie jest podstawowy problem... Problem jest w krótkowzroczności i braku myślenia strategicznego. Po prostu nasi zarządzający nie są w stanie wycenić odpowiednio ryzyk jakie towarzyszą biznesom. Nie tylko w budowlance. Po raz kolejny powiem. Zerknij jak wyglądały oferty na przetargach podmiotów jak PBG i choćby SKANSKIEJ. Skoro zagraniczna spółka chce robić to samo za dwa razy więcej pieniędzy to chyba jest coś nie tak nie? Jeśli wiedziałaby, że nie wygra z taką ofertą to nie trwoniłaby pieniędzy na przygotowanie projektu(FIDIC). Po prostu wyceniając ryzyka i zostawiając marżę bezpieczeństwa tak wychodziły kalkulacje. U nas było inaczej.
Mamy kryzys to materiały będą tanieć... Potem dorobimy na jakichś pracach dodatkowych i jakoś wyjdziemy na swoje.

DarthUnreal
0
Wysłane: 1 czerwca 2012 10:27:53 przy kursie: 16,85 zł
Jeśli teraz dojdzie do upadłości to zaprzestaną prac na obecnie wykonywanych kontraktach, a to spowoduje naliczenie kar. Kto będzie miał pierwszeństwo do środków po likwidacji spółki - wierzyciele czy Ci co naliczyli kary? Raczej wierzyciele więc dla GDAKI i innych niewiele zostanie.

Trzeba by ocenić czy bankom opłaca się zaprzestać finansowania spółki.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 1 czerwca 2012 10:34:17 przy kursie: 16,85 zł
Gdaka też będzie wierzycielem. Syndyk masy upadłościowej wyznacza czas w którym potencjalni wierzyciele mają się zgłaszać. Gdaka też. Tyle tylko, choć tu nie mam pewności, że gdaka będzie miała możliwość wykonania gwarancji bankowych, wiec zaspokoi roszczenie w większym stopniu. Do tego pierwszeństwo będą mieć zabezpieczone na majątku roszczenia, czyli roszczenia kredytowe banków.
Wydaje mi się jednak, że to mocno czarny scenariusz. No zobaczymy.

DarthUnreal
0
Wysłane: 1 czerwca 2012 10:50:03 przy kursie: 16,85 zł
No właśnie ja to rozumiem w ten sposób, że PBG ma spore należności ale w przypadku upadłości to wirtualny zapis i tak naprawdę upadłość nie zaspokoi nikogo.

zbieracz
0
Wpisów: 148
Wysłane: 1 czerwca 2012 11:31:17 przy kursie: 16,85 zł
bankrucik napisał(a):
bankrucik napisał(a):
@ ucofb

PBG w formie jaką znacie wg właśnie przestaje istnieć... tylko krok do wypowiedzenia umów kredytowych itd...
spółki PBG robią juz ostre wyprzedaże majątku.. popytaj w branzy co mozesz kupic od nich...

ratingi mają to do siebie ze opisuja historię:-))
znasz wysokość strat ? nie znasz... a muszą być ogromne ...

takie same zarzuty co do moich wypowiedzi slyszałem jak pisałem o DSS... ( można sprawdzic)

rynek "sprawdził" PBG i wyszło mu nieładnie,

jak zwykle to kto miał rację pokaze rynek za kilka miesiecy

spekulacyjnie można grać do woli:-))

fundamentalnie - należy się trzymac z dala bo NIKT Z WAS ( JA TAKŻE ) NIE ZNAMY SKALI STRAT i POTRZEB KAPITAŁOWYCH

ku przypomnieniu co pisałem lutym i marcu przy poziomach 45-32 zł ale musze przyznac

rynek znowu mnie zadziwił.... tym, że jest wodospad i nie było praktycznie żadnej dłuższej niż 2 dniowa korekty wzrostowej ..

wg mnie obserwujemy już konwulsję, a rozmowy toczą się o to nie czy uratujemy PBG a tylko ile z tego uratujemy ( tzn główni akcjonariusze)

Istotą spekulacyjnego grajdołka, jakim jest nasza giełda jest spwodowanie powszechnego przekonania, że kurs pójdzie pod niebiosa (np. pompowanie budowlanki w tym pbg w ostatniej hossie) albo, że zbliża się "koniec świata" (uwalanie kursu, tak żeby psychicznie zniszczyć wszytskich łapiących spadające noże). To 90% psychologii, a nie odzwiercidlenie fundamentów, choć przyznam, że szczególnie w budowlance nie są dobra. Część spółek tego nie przetrwa, ale nie spodziewam się, żeby na polskim rynku budowlanym została goła ziemia.

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 1 czerwca 2012 12:09:46 przy kursie: 16,85 zł
Nigdy nie zostaje goła ziemia. A cykl mania / depresja jest istotą każdej giełdy.

@LeRom: Kogo pogrążamy i dlaczego?
Nie kogo, tylko co? Zamiłowanie do protekcjonizmu.
Dlaczego? Bo chociaż krótkoterminowo protekcjonizm wydaje się cudownym lekiem, ostatecznie jest szkodliwy i to właśnie dla protegowanych. Narkotyki tak mają.
Warunek? Analiza własnych błędów w zarządzaniu i ich niepowtarzanie. I to jest najtrudniejsze, bo łatwiej lamentować. To nic nie kosztuje. Ale też donikąd nie prowadzi.

rychu22
3
Wpisów: 120
Wysłane: 1 czerwca 2012 16:54:50 przy kursie: 16,85 zł
Święte słowa... Jak kolega Szutnik czy Krewa pisali, żeby uważać ( delikatnie mówiąc ) na spółkę PBG, myślałem sobie, że już dalej spaść nie może. Kosztowała wtedy około 30 zł i wydawało mi się to darmochą. Popełniłem bardzo częsty błąd tzn. zignorowałem wszystkie złe infa w przekonaniu, że jestem przecież mądrzejszy i na pewno będzie po mojej myśli:/ Nie mam zamiaru lamentować ale to co się dzieje z kursem spółki nie śniło mi się w koszmarach (mimo to jestem optymistą co do finału). Najbardziej zastanawia mnie ta cisza ostatnimi dniami wokół spółki. Żadnych komunikatów nawet plotek nie ma, a kurs leci. Zaczynam sie naprawdę bać. Jedyny pozytyw z tej całej sytuacji jest taki, że już nigdy nie będę łapał "spadających noży"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE pbg
  • GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF
    GPW zawiesiła notowania Redanu, KG Efekt i PBG od dziś na żądanie KNF

Z upoważnienia Komisji Nadzoru Finansowego (KNF) skierowano do Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie (GPW) żądania zawieszenia obrotu akcjami spółek: Redan, Korporacja Gospodarcza Efekt i PBG w restrukturyzacji w likwidacji. Zawieszenie obrotu instrumentami nastąpiło od 2 października 2024 roku

34 35 36 37 38

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,286 sek.

ksryxgbq
txougzcm
fnilfrvc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eimszkxz
qhljgetp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat