PARTNER SERWISU
yhbvmepa
3 4 5 6 7
Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 7 czerwca 2009 18:02:23 przy kursie: 2,78 zł
Cytat:
Myślę, że banki będą miały problemy, ponieważ nie wszystkie firmy, którym pożyczały kase przetrwają. Zwróc uwagę, że mamy Megakryzys, a jak na razie, zero bankructw. przynajmniej tych spektakularnych.

Pierwsza część zdania przeczy drugiej. Moim zdaniem dlatego że nie ma bankructw, nie ma też kryzysu. Jest jedynie pewne spowolnienie. Mowie oczywiście tylko o sytuacji w Polsce. Boo hoo!
Banki dadza najlepiej zarobić.

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 7 czerwca 2009 20:28:56 przy kursie: 2,78 zł
Może nieprecyzyjnie sie wyraziłem. Chodziło o to, że na razie nie można przewidzieć, jakie skutki będą miały ewentualne wtopy firm, którym banki pożyczyły kase.

A takowe będą!!!

Lista kandydatów do niezapłacenia kilkuset milionów jest obiektywnie istniejąca. Od Dudy, przez Petrola i Vistule, ze nie wspomnę o spółkach niepublicznych. Po mojemu, na bankach czeka nas niemały szok, jak zaczną naprawde tworzyć rezerwy. Pograć można, że się oczywiście powtórzę, ale przyszłość średnio terminową widze cienko.

leonik
0
Wpisów: 45
Wysłane: 10 czerwca 2009 16:40:43 przy kursie: 2,99 zł
koszyk napisał(a):
Może nieprecyzyjnie sie wyraziłem. Chodziło o to, że na razie nie można przewidzieć, jakie skutki będą miały ewentualne wtopy firm, którym banki pożyczyły kase.

A takowe będą!!!

Lista kandydatów do niezapłacenia kilkuset milionów jest obiektywnie istniejąca. Od Dudy, przez Petrola i Vistule, ze nie wspomnę o spółkach niepublicznych. Po mojemu, na bankach czeka nas niemały szok, jak zaczną naprawde tworzyć rezerwy. Pograć można, że się oczywiście powtórzę, ale przyszłość średnio terminową widze cienko.

Banki zawsze tak ustalaja strategie, ze za duzo kasy nie straca. Kredyty przecież zawsze maja pokrycie w majątku firmy... A nasze banki sa duzo bardziej ostrożne w udzielaniu kredytów niz banki np w USA. Gdy tam pojawily sie problemy z plynnoscia, nasze banki bedace w swietnej kondycji, odpowiednio wczesniej zaczely byc bardziej ostrożne.

daimonion
0
Wpisów: 11
Wysłane: 13 lipca 2009 10:34:14 przy kursie: 2,63 zł

Millenium zabiera się za stałych klientów: link

W samej informacji nie było by w sumie nic wyjątkowego (w końcu wszystkie banki ostatnio podwyższały opłaty za konta) gdyby nie kilka faktów, a właściwie szczegółów "podwyżki":

1. Podwyżka została bardzo "ładnie" marketingowo ukryta. W zasadzie na pierwszy rzut oka klienci nie dostali informacji o podwyżce opłat... ale o nowych pozycjach w ofercie :) O podwyżkach klient dowiaduje się dopiero po głębszym wczytaniu w załącznik do opłat w cenniku (chociaż to już chyba chwyt standardowy, szacunek dla klienta to w bankach narzędzie cenione raczej w czasach ostrej konkurencji i ogólnego popytu)

2. Zmiana cennika (już 2 w tym roku, wcześniej zniesiono między innymi oprocentowanie na kontach osobistych) jak by nie patrzeć dotyka w zasadzie tylko stałych i mocno związanych z bankiem klientów. Zniesiono w zasadzie wszelkie promocje lojalnościowe (wcześniej za posiadanie np. kredytu hipotecznego, prowadzenie konta było darmowe, obecnie zwolnione od opłat będą jedynie konta z średnim osadem na nieoprocentowanym koncie głównym >= 5000 zł, bez względu na to ile mamy kasy na kontach powiązanych (oszczędnościowych, lokacyjnych)). Można powiedzieć, że dla nowego klienta nie jest to podwyżka sama w sobie, bo opłaty pozostają podobne jak w innych bankach, stary klient niestety musi pogodzić się z rzeczywistym wzrostem kosztów.

3. Najtańsze konto osobiste (do którego prawdopodobnie będą migrować teraz wszyscy posiadacze kredytów hipotecznych lub posiadacze wielu produktów Millennium, którzy mieli konto Premium zwolnione od opłat) kosztuje teraz o złotówkę więcej.

Biorąc pod uwagę charakter tych zmian (fakt, że bank przede wszystkim zaczyna równać swój bilans na stałej klienteli, która wielokrotnie korzystała z różnych produktów banku) zastanawia mnie, jak źle (a może jak dobrze ???) dzieje się w tym banku skoro zarząd może sobie pozwolić na kuksańca dla swoich najwierniejszych klientów ? :)

Sprawa warta przemyślenia.

Pozdrawiam
Daim

dominikk11
0
Wysłane: 13 lipca 2009 14:31:48 przy kursie: 2,63 zł
tak sobie przemyśliwuję to info z uwagi na to że obserwuję MIL z zamiarem obkupienia się w te akcje i dochodzę do wniosku że jak dla mnie "nie-klienta" tego banku to info paradoksalnie dobre. Wzrosną przychody czyli i zyski bo przecież teraz żaden z klientów nie zdecyduje się na zmianę banku z uwagi na zdecydowanie gorsze warunki kredytowe- ludzie bedą zaciskać zęby i psioczyć ale zapłacą;) A po trzech czterech latach gdy znów będziemy na fali rosnącej wszyscy zapomną o takich niecnych praktykach;) ehh gdyby tak środki na to pozwalały bym się już angażował... ale nie odjedzie daleko myślę:)

piter80
0
Wpisów: 14
Wysłane: 13 lipca 2009 14:47:00 przy kursie: 2,63 zł
Raczej się z tobą nie zgodzę. Jak dla mnie wzrost przychodów będzie krótkotrwały do momentu aż niezorientowani klienci dowiedzą się że podwyżka również ich dotyczy. Jak dla mnie taka praktyka nie wróży nic dobrego tyko złego np. wzrost koszów ze względu na to, że ludzie polikwidują rachunki osobiste ale kredyty zostaną. Kredyty gdzieś trzeba rozliczać. Zatem wzrosną koszty obsługi w tzw. okienku. Do tej pory wszelkie formalności mogłeś załatwiać poprzez internet, który dla banku nie stanowił żadnego kosztu.

daimonion
0
Wpisów: 11
Wysłane: 13 lipca 2009 14:55:22 przy kursie: 2,63 zł
Paradoksalnie zmiany te nie zmuszają klientów do piszczenia i płacenia :) Zysk banku na "krótko" owszem WZROŚNIE. Ale w przeciągu kilku dalszych miesięcy... mam wątpliwości.

Zgodnie z rejestrem klauzul zakazanych klienci muszą mieć udostępnione konta wolne od opłat i prowizji do spłacania kredytu. Millennium więc na prędce już tworzy system tzw. kont technicznych do obsługi kredytów - KOSZT

Konta techniczne zgodnie z informacją banku nie będą wykorzystywały już kanałów elektronicznych do obsługi i informowania klienta o harmonogramie spłat kredytów - bank zgodnie z dyrektywami UOIK będzie musiał wysyłać je pocztą i obsługiwać klientów w okienku - KOSZT

Co bardziej zaradni klienci już migrują swoje konta osobiste do innych banków i pozostawiają w Millenium konta techniczne, rezygnują przy tym z dodatkowych produktów które posiadali (o ile migracja pozwala im na to - ale są już takie oferty migracji np. w mBanku) - STRATA

Obawiam się, że przychody owszem wzrosną głównie na klientach, którzy nie zorientowali się o co chodzi (ale po 1 wyciągu się w końcu zorientują) oraz tych którzy betonowo trzymają się RORa (niewygoda, czas, mentalność - trudno rzeczywiście polskim klientom zmienić od tak bank) Horyzont czasowy tych "zysków" może jednak nie wyprzedzić obecnego dołka w sektorze bankowym :) Z mojej perspektywy: stały klient w czasach chudszych jest bardziej wartościowy niż 2-3 klientów w czasach hossy. Jeżeli spółka zabiera się za swoich najwierniejszych klientów to wie coś czego my nie wiemy i basta :) Myślę, że trzeba bardzo dokładnie przyjrzeć się najbliższym raportom finansowym tego banku.
Edytowany: 14 lipca 2009 11:25

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 31 lipca 2009 18:13:44 przy kursie: 4,09 zł
Przejrzałem wyniki za II kwartał, bo ten bank jest dla mnie języczkiem u wagi sytuacji w sektorze.
Gdybym miał postawić pieniądze na to, który pierwszy upadnie, to długo bym nie wybierał laughing6

Niestety, w wypadku banków, szczególnie dużych, nikt nigdy nie wie jak jest naprawdę. Tutaj w II kwartale jest lepiej o tyle, że pod płaszczykiem cały czas utrzymanej zyskowności (tralalala), bank pomalutku poprawia bilans, i co najważniejsze, zobowiązania pozabilansowe spadły w pół roku z prawie 9 mld do 7,5 mld zł. Tier 1 liczony na wprost ma ciągle na alarmująco niskim poziomie (6,25%), ale pomału zaczął rosnąć. Za to sześciokrotnie wzrosły odpisy na trudne kredyty, dało się to jednak przykryć wynikiem z instrumentów pochodnych.
Te najważniejsze pozycje, czyli wartość udzielonych kredytów oraz wartość zdeponowanych lokat - bo mówiące o przyszłych przychodach i kosztach - obie poszły równomiernie do góry. Bank tnie też koszty działalności, co na razie widać na kosztach pracowniczych, a na pozostałych jeszcze nie bardzo.
W takiej sytuacji najwięcej mówią przepływy. Pierwsze półrocze pochłonęło prawie 1 mld złotych i zredukowało zapas gotówki z niecałych 3 mld do niecałych 2 mld złotych. Bank z sobie znanych powodów ratował się też prawie miliardowym kredytem długoterminowym. Dla mnie to oznacza, że aktywność nie spada, działalność potrzebuje kapitału obrotowego. Potrzeba "tylko" spokoju na rynkach, szczególnie walutowym, bo o niego są oparte transakcje zabezpieczające i instrumenty pochodne.
Pewnych rzeczy już też nie daje się ukrywać w zmianach w kapitale, bo zgodnie z MSR 1 rachunek całkowitych dochodów pokazuje to, czego wcześniej nie było widać: tutaj mamy za II kwartał sporą stratę i za całe półrocze praktycznie wynik zerowy z maleńkim plusem. Ach, nie darowaliby sobie pokazania straty.
Edytowany: 31 lipca 2009 18:22

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 31 lipca 2009 18:56:53 przy kursie: 4,09 zł
Wyniki sobie, a rynek sobie. Grane są banki i to jest fakt. Idą ławą i nikt się nie rozdrabnia nad bilansami. Ten ruch jest robiony bankami. Mniejsze takie jak Millenium naśladują duże którymi ustawia się indeks. Giełda jest prosta, nie ma co dzielić włosa na czworo Shame on you

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 31 lipca 2009 19:12:17 przy kursie: 4,09 zł
Millenium to grzanka. dzisiaj oddałem po 4,05.
fundamentalnie złe wyniki, wzrosty spekulacyjne.
myślę że rynek skoryguje szalony rajd.
Edytowany: 31 lipca 2009 19:14

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 31 lipca 2009 19:15:58 przy kursie: 4,09 zł
666 napisał(a):
[...] Giełda jest prosta, nie ma co dzielić włosa na czworo Shame on you

Serio? Warto sie zajmowac fundamentami Milenium, czy olac i raczej patrzec na indeksy? Moze nie warto inwestowac w spolke w ogole, tylko na kontraktach zagrac?

Jaki bedzie kurs Millenium do konca wakacji/roku/przyszlych wakacji?

Bedzie zalezal od wynikow Millenium, czy od indeksow?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 31 lipca 2009 19:52

koszyk
0
Wysłane: 31 lipca 2009 19:47:00 przy kursie: 4,09 zł
Zawsze warto mieć wiedzę.

Obawiam się jednak, że żaden z inwestorów nie będacych insajderami ze scisłego zarządu banku nie jest w stanie ocenić sytuacji. Sorry, precyzyjnie ocenić sytuacji.

W graniu (sic), na bankach system może wyglądać tak:

Szeroki rynek (trend), Wig banki (trend), wybrany bank. Jezeli własciwie technicznie uda się zaprognozować pierwsze dwa elementy, w zasadzie jesteśmy w domu. Proste? Angel

Nie, to nie jest proste, ale tak to mniej więcej moze wygladać.

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 31 lipca 2009 20:02:49 przy kursie: 4,09 zł
SlawekW napisał(a):
666 napisał(a):
[...] Giełda jest prosta, nie ma co dzielić włosa na czworo Shame on you

Serio? Warto sie zajmowac fundamentami Milenium, czy olac i raczej patrzec na indeksy? Moze nie warto inwestowac w spolke w ogole, tylko na kontraktach zagrac?

Jaki bedzie kurs Millenium do konca wakacji/roku/przyszlych wakacji?

Bedzie zalezal od wynikow Millenium, czy od indeksow?

Odpowiedzi na te pytania nie znajdziesz w bilansie. W przeciwnym razie księgowi byliby milionerami z majątkami zarobionymi na giełdzie. Wyniki mówią o tym co było, a nawet jak są dobre może to być ostatni kwartał w którym są dobre. Czy na podstawie wyników za I kwartał można było wydedukować takie wzrosty jak przez ostatnie dwa tygodnie ? Jeżeli ktoś to potrafi to bardzo zazdroszczę i życzę powodzenia w prognozowaniu salute

koszyk
0
Wysłane: 31 lipca 2009 20:29:00 przy kursie: 4,09 zł
666, to o ksiegowych było syntetycznie celne!
Giełda to o wiele, wiele wiecej.

PS. Czy portrecik to Nostradamus?

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 31 lipca 2009 21:00:03 przy kursie: 4,09 zł
666 napisał(a):

Odpowiedzi na te pytania nie znajdziesz w bilansie. W przeciwnym razie księgowi byliby milionerami z majątkami zarobionymi na giełdzie. Wyniki mówią o tym co było, a nawet jak są dobre może to być ostatni kwartał w którym są dobre. Czy na podstawie wyników za I kwartał można było wydedukować takie wzrosty jak przez ostatnie dwa tygodnie ? Jeżeli ktoś to potrafi to bardzo zazdroszczę i życzę powodzenia w prognozowaniu salute

Ksiegowi nie powinni grac na gieldzie, przynajmniej nie w chwilach, kiedy posiadaja informacje poufne. Czy graja? Nie wnikam. Nie znam niezamoznych ksiegowych spolek gieldowych, ale zakladam, ze spolki placa im wystarczajaco dobrze, zeby nie oplacalo im sie ryzykowac stanowiska i pozbawienia wolnosci.

Wyniki, na ktorych opiera sie AF, sa z przeszlosci, ale AT rowniez opiera sie na tym co bylo...

Nadal jest jednak tak, ze niektore spolki radza sobie lepiej, inne gorzej.

Nie wiem do czego zmierzasz tak naprawde. Moze wrocmy do mojego pytania: czy wedlug Ciebie Millenium bedzie roslo/spadalo w jakiejs korelacji do wlasnych wynikow, czy bedzie sobie radosnie/zalosnie smigac z innymi bankami/WIGiem?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 31 lipca 2009 21:01

leonik
0
Wysłane: 1 sierpnia 2009 10:46:29 przy kursie: 4,09 zł
SlawekW napisał(a):

Nie wiem do czego zmierzasz tak naprawde. Moze wrocmy do mojego pytania: czy wedlug Ciebie Millenium bedzie roslo/spadalo w jakiejs korelacji do wlasnych wynikow, czy bedzie sobie radosnie/zalosnie smigac z innymi bankami/WIGiem?

I jedno i drugie. Jak wyniki beda sie poprawiac bedzie roslo, i jak WIG bedzie rosl i pozostale banki to tez raczej nie bedzie spadal. Moim zdaniem ten ruch cen to odreagowanie na nienaturalnie niska wycene banku. 1,36 (minimum z lutego) było grubo przesadzone. Taka cena byla ostatnio w 93 roku. Tak jak pisalem kilka miesiecy temu zaden Polski bank nie zbankrutuje, a jakby tak mialo sie stac to ciezko znalesc jakakolwiek spolke w ktora warto zainwestowac.

Moim zdaniem w poniedzialek "delikatna" (jak na takie wzrosty) korekta i dalsze wzrosty. Chyba ze trend na szerokim rynku sie zmieni... Ja tam bede sie czail, zeby dokupic jeszcze ponizej 4 pln.

m13czu
0
Wpisów: 136
Wysłane: 4 sierpnia 2009 18:03:51 przy kursie: 4,40 zł
O matko, jakie dzisiaj piękne obroty na MIL. Dobrze wróży:)

m13czu
0
Wpisów: 136
Wysłane: 4 sierpnia 2009 18:09:24 przy kursie: 4,40 zł
WatchDog napisał(a):
Przejrzałem wyniki za II kwartał, bo ten bank jest dla mnie języczkiem u wagi sytuacji w sektorze.
Gdybym miał postawić pieniądze na to, który pierwszy upadnie, to długo bym nie wybierał laughing6

.

JA mam lepszy typ: GETIN (przed połączeniem). Udzielił tyle kredytów m.in. w CHF iż był najbardziej z wszystkich uwalony.

koszyk
0
Wysłane: 4 sierpnia 2009 20:13:26 przy kursie: 4,40 zł
Pominięcie fali wzrostowej na bankach, to moja największa porażka, wynikająca z przekonania, ża to nie może urosnąć o 150 % !!! Był "trynd", nie trza było filozofować!!!

Nasze przekonania i mądrości sobie, a rynek sobie.

A jak sprzedawałem ING po 250 i Millennium po 2,40 to myślałem, ze kogoś nabrałem! Angel

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 4 sierpnia 2009 20:48:29 przy kursie: 4,40 zł
Sporą część obrotów (2 000 000szt) zawdzięczamy 1 transakcji o 12.46 po 4,45. To ponad 1/5 dzisiejszego obrotu, a parę dni temu uznany by został za spory dzienny.
www.money.pl/gielda/spolki_gpw...:00,17:00.html
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE millennium

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,361 sek.

zbawocns
nxfzxsez
etcjqqcw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wvifazyq
exsmdoml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat