193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
29 czerwca 2012 08:46:59
@SirHoe wiesz... niby tak, ale z drugiej strony - ile osób wczoraj wieczorem obstawiało ten wariant jak giełdy nagle zaczęły ostro spadać ? A dzisiaj proszę, parenaście godzin później - pełny entuzjazm. (btw: ciekawe czy fala entuzjazmu uratuje notowania Polimexu?) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 czerwca 2012 08:47
|
|
0 Dołączył: 2009-10-20 Wpisów: 708
Wysłane:
29 czerwca 2012 08:51:35
nie wiem kto obstawiał, ale ktoś się w ten nasz wig20 pakował, bo byliśmy silniejsi niż reszta świata.
Edyta: inna sprawa że zakończenie kwartału jest, a u nas łatwiej bujać niż gdzie indziej.
Edytowany: 29 czerwca 2012 08:52
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
29 czerwca 2012 09:33:06
Scarry napisał(a):@SirHoe
wiesz... niby tak, ale z drugiej strony - ile osób wczoraj wieczorem obstawiało ten wariant jak giełdy nagle zaczęły ostro spadać ? A dzisiaj proszę, parenaście godzin później - pełny entuzjazm.
(btw: ciekawe czy fala entuzjazmu uratuje notowania Polimexu?) A mogę być na chwilę chwalipiętą  ? Ja np. obstawiałem (choć pewnie w to nie uwierzysz  ).... Nie tyle jakieś konkretne rozwiązanie czy plotkę o nim, ile na bazie moich "czarów" "rakietowy" wystrzał na dziś, który na EUR/USD zniesie około 61,8% całości spadków od dnia FED'u licząc (okolice 1,263). Czary podpowiadają, że coś ciekawego (wtórny, niższy szczyt?)będzie na tym rynku albo dzisiaj między 15 a 16, albo w poniedziałek i potem dalej w dół. Dodatkowym argumentem, że coś takiego może mieć miejsce, była dla mnie wczorajsza strasznie pesymistyczna w tonie analiza p. Marka Rogalskiego (na Stooq.pl), sugerująca praktycznie chyba minikrach na EUR/USD na dziś  : Cytat:EUR/USD - Jednak będzie 1,2287 na koniec tygodnia
Niemieckie komentarze minimalizujące znaczenie rozpoczynającego się dzisiaj szczytu Unii Europejskiej, a także obawy związane z włoskim i hiszpańskim rynkiem długu, doprowadziły do wyraźnej wyprzedaży wspólnej waluty dzisiaj rano. Strefa wsparcia 1,2440-65 została jednak złamana i teraz będzie mocnym oporem. Tymczasem jeszcze dzisiaj o poranku EUR/USD był kwotowany po 1,2524! Kilka godzin później rynek spadł o ponad 100 pipsów niżej (minimum to 1,2405). Rejon 1,24 może być wsparciem, ale raczej niezbyt silnym. Większe znaczenie mogą mieć okolice 1,2330-60, które wyznaczają świece i ich korpusy z przełomu miesiąca. To może sugerować, iż jutro będziemy testować rejon 1,2287, o ile nie pojawią się jakieś nieoczekiwane pozytywne informacje ze szczytu UE (mało prawdopodobne). stooq.com/n/?f=621472&c=0&...Osobiście bardzo lubię takie silnie pesymistyczne nastroje na spokojnie poruszającym się rynku "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2012 12:38:11
@Szutnikchwalipiętą być możesz, ale jeśli zająłeś pozycję i o tym napisałeś, wtedy Ci uwierze ;) tak to nie ma znaczenia kto przewidywał "na pusto" taki scenariusz. ostatnio na Blogbanku czytałem wypowiedzi Kuczyńskiego i ten wieści lipcowy rajd w górę * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
29 czerwca 2012 12:48:13
Ja tez zakladam wzrosty max na koniec sierpnia mysle ze dojda w przedzial 2400-2450 na w20 a pozniej zobaczymy. Ogolnie zakladam "hosse" powody banalne wszedzie slychac tylko o armagedonie Rogers i inni widza tylko na czarno oczywiscia maja racje problemem jak zwykle jest czas zanim nastapi ow armagedon czekaja nas duze wzrosty albo hossa jak kto woli, czas plynie a kasa jest rozdawana za free jednak malo kto wspomina ze w koncu kiedys ta kasa zacznie byc sciagana z rynku i wtedy to wlasnie bedzie armagedon ale na to mamy jeszcze troche czasu w ktoym zmiesci sie hossa.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
29 czerwca 2012 13:37:41
moim skromnym zdaniem, polecimy w dół do końca wakacji, chociaż mogę sie mylić....  póki co gram na s
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2012 14:42:09
ja tam obserwowałem giełdę i wydarzenia świata ostatnie parę miesięcy naprawdę uważnie i przełamałem w sobie krótkoterminowo swoje naturalne niedźwiedzie nastawienie ;) - wg mnie teraz mamy parę miesięcy hossy, możliwe że nieprzerwanej aż do wyborów w USA, albo nawet trochę dłużej. Cały czas, co parę dni, powiększam sobie long pozycje akcji na naszej giełdzie. Obstawiam północ na giełdach do stycznia-lutego 2013. (wybory są 6 listopada 2012, kadencja Obamy wygasa 20 stycznia 2013) edit: gdybym miał się zakładać to uważam że Obama wygra te wybory... może sobie nawet postawię kase na to ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 czerwca 2012 14:45
|
|
0 Dołączył: 2008-11-27 Wpisów: 242
Wysłane:
29 czerwca 2012 15:14:57
Scarry, ukradłeś mi mój pogląd ;) Choć http://www.pb.pl/2628582,27625,fiscal-cliff-czym-grozi">fiscal cliff może nie pomagać w końcówce roku.
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2012 15:36:55
Scarry napisał(a):@Szutnikchwalipiętą być możesz, ale jeśli zająłeś pozycję i o tym napisałeś, wtedy Ci uwierze ;) tak to nie ma znaczenia kto przewidywał "na pusto" taki scenariusz. ostatnio na Blogbanku czytałem wypowiedzi Kuczyńskiego i ten wieści lipcowy rajd w górę Nad pozycją (krótką na EUR/USD) to ja sie zastanawiam teraz, w tym momencie. Nie zwykłem grywać przeciw trendowi, nie jestem też daytrader'em. Czekam na "pęknięcie" 1.2667. nie ma znaczenia kto przewidywał "na pusto" taki scenariuszMa. Bo można sie bylo wstrzymać z wejściem w krótkie i spróbowac "łapnąć" z wyższego poziomu. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2012 15:56:43
@ Scarry No i niewielka krotka na EUR/USD poszła. EDIT: Tak, jak "czary" podpowiadały - szczyt między 15 a 16. Teraz tylko kwestia, czy ten szczyt nie zostanie jeszcze lekko poprawiony w poniedziałek, ale daję temu niewielkie szanse. Kierunek: 1.23 "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
Edytowany: 29 czerwca 2012 15:58
|
|
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
29 czerwca 2012 17:12:30
Kurcze idzie koniec swiata bo tyle tutaj roznych pogladow a ja znow zgadzam sie z Szutnikiem Moim zdaniem najpozniej od srody/czwartku mamy zjazd i tak do konca lipca a potem dopiero up :) Zewszad tylko slysze ze dzisiejsze swieczki na ropie , miedzi itd... to nie jest jednodniowy szal ale cos trwalego a ja mowie guzik prawda - to dystrybucja pelna para Takze jak widac nawet tutaj u nas raczej dominuja ostro bycze poglady poza mna i Szutnikiem
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2012 17:17:43
@Kanonierscóż... przekonamy się w poniedziałek czy giełda znowu się zawali czy jednak będzie się wspinać ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
0 Dołączył: 2010-11-27 Wpisów: 449
Wysłane:
29 czerwca 2012 17:45:01
co szybko rośnie, jeszcze szybciej spada... Bez pozycji na weekend zostałem, ale długofalowo widzę wzrosty:) Qde, jak ja tych luk nie lubię I never think of the future - it comes soon enough. A. Einstein
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
29 czerwca 2012 17:49:16
Kanoniers napisał(a):Kurcze idzie koniec swiata bo tyle tutaj roznych pogladow a ja znow zgadzam sie z Szutnikiem Moim zdaniem najpozniej od srody/czwartku mamy zjazd i tak do konca lipca a potem dopiero up :) Zewszad tylko slysze ze dzisiejsze swieczki na ropie , miedzi itd... to nie jest jednodniowy szal ale cos trwalego a ja mowie guzik prawda - to dystrybucja pelna para Takze jak widac nawet tutaj u nas raczej dominuja ostro bycze poglady poza mna i Szutnikiem nie zapominajcie o mnie  też jestem na s i jeszcze dzisiaj dobierałem. czy dobrze? nie wiem. wiele przemawia za tym, że cały lipiec spadamy, a dzisiejszy wystrzał, to chyba jednodniowe strojenie okienek. informacja, ze szczytu raz, nie jest jeszcze potwierdzona, poczekamy co powie pani Merkel, bo równie dobrze moze powiedzieć, że ona nie życzy sobie, by Niemcy finansowali fieste Hiszpanów i Włochów, dwa ta decyzja, o której mowa wprowadza MOŻLIWOŚĆ pomocy bankom i to dopiero po zmianie przepisów unijnych, bo na chwile obecną na to nie pozwalaja, by w ten sposób wykorzystywać pieniadze z fundusz ratunkowego. dzisiejsza zapowiedź, to mglista przyszłość usłana kolcami. proponuje spojrzec jeszcze na azjatów, a zwłaszcza Państwo Środka, tam bez entuzjazmu.....
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2012 22:42:51
Dzisiejsze marubozu (długa biała świeca) to nie tyle konsekwencja dużego popytu Byków ile dużego popytu...Niedźwiedzi, panicznie zamykających swe krótkie na wielu rynkach. Słabe Niedźwiedzie niczego się od jesieni'11 nie nauczyły (uwaga - przez mocne niedźwiedzie rozumiem np. tych, którzy ustawili swe kótkie na EUR/USD na poziomach powyzej 1,35 i do dziś trzymają, to zupełnie inna kategoria). Cały czas lekceważą Europę i grają na jej "padnięcie". Eurozona to często łajzy, ale nie bezzębne. I od czasu do czasu umieją mocno ugryźć - wtedy słabe niedźwiedzie w panice uciekają. Ale ucieczka niedźwiedzi i pojawienie się byków to 2 różne sprawy. Tymi pierwszymi w obecnym stanie kierują emocje (dlatego ulegają plotkom, a nie pokrywają krótkie dopiero z pojawieniem się faktów), te drugie chłodno kalkulują i pojawią się dopiero wtedy, gdy zobaczą za sobą cień wspierających je banków centralnych. Na razie tego cienia jeszcze nie widać. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2012 22:49:24
@Szutnikja tam nie reaguje panicznie... wręcz przeciwnie, celuje w strategie średnio-okresową i long pozycję zająłem na koniec maja, od tamtego czasu akcje kumuluje już 5ty tydzień. Kupuje partiami co ok tydzień na lokalnych dołkach, ile mam mojej marnej wiedzy z ekonomii i swojego nosa to czeka nas up up up, i to właśnie taki ze wsparciem instytucji państwowych, federalnych i bankowych. Widzę że większość z starszych stażem forumowiczów ma przeciwne zdanie (z wyjątkiem Taurusa). zobaczymy * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 29 czerwca 2012 22:56
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
30 czerwca 2012 11:55:06
serpico napisał(a):moim skromnym zdaniem, polecimy w dół do końca wakacji, chociaż mogę sie mylić....  póki co gram na s a moim zdaniem to w lipcu szczyt, do października (dno) spadkowo
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
30 czerwca 2012 14:27:22
Mnie zainteresowała sytuacja na ropie, wzrost dzienny w piątek 8,37%. Euforia już na tym rynku chyba panuje:)
|
|
0 Dołączył: 2011-05-22 Wpisów: 749
Wysłane:
30 czerwca 2012 15:57:27
#topfacet#
A jak myslisz co wplynelo na taki wzrost ceny ropy? jaki jutro jest dzien 1 lipca a wraz z nim??? co za story ?
Short squeeza - ropa sporo spadla a od jutro wchodzi w zycie embargo na Iranska rope-wiec glowna przyczyna takich wzrostow.
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2012 21:12:22
topfacet napisał(a):Mnie zainteresowała sytuacja na ropie, wzrost dzienny w piątek 8,37%. Euforia już na tym rynku chyba panuje:) To nie euforia. To panika przerażonych posiadaczy krótkich pozycji, zamykających je stratne czym prędzej, by nie stracić jeszcze bardziej. Trudno im sie dziwić. Każdy 1 USD wzrostu ceny na kontrakcie na ropę oznacza dla nich 1000 USD straty (tick kontraktu na CL, czyli 0,01 = 10 USD ruchu na koncie). Typowy depozyt dla klienta detalicznego to 5000 USD/kontrakt, więc wzrost ceny o 5 USD od momentu zakupu (jeśli nie dało się stop'a), zabiera cały depozyt takiego niedźwiedzia. Tam, gdzie krótka sprzedaż jest popularna, oprócz panicznej wyprzedaży zdarzają się i paniki kupna, zwane "short squeeze" (wyciskanie krótkich). Te długie biale świece na wielu rynkach to właśnie ów short squeeze, na ropie najbardziej spektakularny. "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.