PARTNER SERWISU
rtaeveco
14 15 16
rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 23 maja 2012 13:49:02
No i znowu winni wszyscy wokoło tylko nie główni zainteresowani. I chodzenie po prośbie - do Boga, do banku... gdzie jeszcze??? Ja proponuję po rozum do głowy.

Zamiast roztrząsać, jak bank traktuje swoich klientów, może by tak popatrzeć, jak inwestorzy potraktowali swoje pieniądze?

Ci, co kupili na początku i trzymali do końca, chyba nie powinni sami inwestować, bo nie wiedzą, co czynią. Ale jeśli część z nich sprzedała w miarę szybko na mentalnym, bądź elektronicznym stop lossie, to przecież ktoś od nich te akcje odkupił. A to mogli być już tylko spekulanci. Spekulacja to jasno zdefiniowana gra. Jak się przegrywa, można mieć pretensje tylko do siebie. Sam wtopiłem trochę grosza zarówno przetrzymując pozycje, jak i wchodząc spekulacyjnie w różne badziewia. Do nikogo nie mam pretensji. Tylko do siebie.

Wszystko zależy od banku? Teraz tak, ale przecież:
"Dwór został bez króla i rządził tak, że prawie nie sposób pojąć jak mając takie atuty w garści (generować 50 mln zł EBITDA) i nagle tak zgłupieć.
Zadłużenie spółki w granicach 220 mln zł (2010r) należało zmniejszać - a co zrobiono- zwiększono do 580 mln zł (2011r). Kapitały własne mimo emisji akcji nie tylko nie wzrosły , ale zmalały o ponad 30 mln zł - wskutek wygenerowania ponad 70 mln zł strat(2011r)."

To czyja to wina? Banku?

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 30 maja 2012 22:14:28
salute
Wyjątek potwierdza regułę -o czy już wczśniej pisałem:
"Powstająca obwodnica Warszawy prawdopodobnie jest najdroższą drogą na świecie. Koszt jednego kilometra wyniósł 200 mln zł",
logistyka.pb.pl/2613717,31230,...
Wykonawca - Konsorcjum, na czele którego stoi firma Bilfinger Berger Budownictwo.
Budowa ma się zakończyć w sierpniu 2012 r., ale przejezdność autostrady jest zapewniona na Euro 2012.
I aby to jeszcze szło w parze z prawem:
Budują obwodnicę Warszawy, a tysiące ton ziemi i gruzu lądują nielegalnie na prywatnej działce
warszawa.gazeta.pl/warszawa/10...

i bankructwo jest tu wybawieniem.
Wyjątek potwierdza regułę

Żyjemy w ciekawych czasach

investkid
3
Wpisów: 499
Wysłane: 8 czerwca 2012 10:00:17

witam

chyba sprawy ida w dobrym kierunku jak syndyk widzi sens w ukladzie i zglasza odpowiedni wniosek do sadu:

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

pozdrawiam
IK

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 8 czerwca 2012 10:10:12
Ale tam jest coś napisane o układzie? Moim zdaniem nad spółką można postawić już krzyżyk.
Cytat:
Sąd natomiast umarza postępowanie upadłościowe, jeśli zachodzą przyczyny formalne:
1) majątek pozostały po wyłączeniu z niego przedmiotów majątkowych dłużnika obciążonych hipoteką, zastawem, zastawem rejestrowym, zastawem skarbowym lub hipoteką morską nie wystarcza na zaspokojenie kosztów postępowania,
2) wierzyciele zobowiązani uchwałą zgromadzenia wierzycieli albo postanowieniem sędziego-komisarza nie złożyli w wyznaczonym terminie zaliczki na koszty postępowania, a brak jest funduszów na te koszty,
3) wszyscy wierzyciele, którzy zgłosili swoje wierzytelności żądają umorzenia postępowania (art. 361 Pr.u.i.n.)

windykacja.wieszjak.pl/upadlos...

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 15 czerwca 2012 17:40:46
Skoro dzis jest 15.06 to gdzie jest raport Qwartalny? Zawieszenie notowan mialo byc do dzis i dzis jest data podana przez DSS, jako ostateczny termin publikacji.

del-201411112
0
Wpisów: 11
Wysłane: 15 czerwca 2012 23:15:47
Witam

Czysto edukacyjnie zapytam ponieważ mnie to intryguje. Odnośnie raportu DSS za IQ 2012
Dlaczego w przepływach pieniężnych z działalności inwestycyjnej nabycie rzeczowych aktywów trwałych i wartości niematerialnych jest ze znakiem + skoro jest to wydatek?
Druga sprawa nawet jeśli uwzględnić tą liczbę to suma przepływów z trzech segmentów mi sie nie zgadza tzn wychodzi na to, że jest błąd w wyniku na przepływach z działalności operacyjnej.

Proszę mnie poprawić jeśli sie mylę, ale wydaje mi sie, że raport przynajmniej w tej części zrobiony jest na "odwal się".

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 16 czerwca 2012 06:53:46
Odpowiadając na Twoje pytania:
1. Spółki różnie podchodzą do wykazywania wartości poszczególnych pozycji (a właściwie ich znaków), stąd często mamy do czynienia z sytuacją, że podana wartość jakby nie odpowiadała temu co na logikę wynika z nazwy pozycji. W przypadku, który przywołałeś Spółka niezależnie od nazwy pozycji ze znakiem plus wykazuje sprzedaż majątku (czyli wpływ gotówki) a ze znakiem minus faktyczne jego nabycie (odpływ gotówki). Podobne sytuacje często pojawiają się również w rachunku zysków i strat w odniesieniu do kosztów.
2. Faktycznie wygląda na to jakby źle przeliczone były przepływy operacyjne. Po zsumowaniu pozycji, które podała Spółka powinny one wynosić -214.061 tys. zł i wtedy suma przepływów operacyjnych, inwestycyjnych oraz finansowych daje zmianę stanu środków pieniężnych netto równą - 2.783 tys. zł, czyli taką jaka jest wykazana w raporcie. W innym wypadku zmiana ta byłaby trochę ponad 5 mln zł bardziej na minusie.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 czerwca 2012 09:42:45
Przy okazji raportu za I kw. 2012 r. zmieniono dane bilansowe dotyczące 31 grudnia 2011 r.
Zaktualizowane wartości są już wprowadzone do serwisu i dostępne na stronie spółki.
W skrócie:
- wartość księgowa spadła z 191,6 mln zł do 32,5 mln zł, a po I kw. spadła do 29 mln zł
- zobowiązania krótkoterminowe wzrosły z 717 mln do 819 mln zł
- zobowiązania długoterminowe wzrosły z 293 mln do 331 mln zł, a po I kw. dalej do 422 mln zł

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 1 lipca 2012 14:32:54 przy kursie: 1,46 zł
Zdumienei mnie bierze gdy patrze przez pryzmat DSS na to jak dziala u nas Panstwo. Nie wiem czy jest tak zle z ogranami kierujacymi czy az tak silna pozycje ma "DSS" i osoby,ktore byly zaangazowane w pomoc przez ostatnie kilkanascie miesiecy "polityczna pomoc".

Niech mi ktos wytlumaczy,jak to jest ze gdy np. typowy wlasciel firmy zalega z platnosciami do Skarbu Panstwa,Zusu etc- zwykle szybko jest "namierzany" i odpowiednio srodki z jego kont sa zajmowane a tutaj pelen folwark

Spolka zalega za platnosc za kopalnie juz ponad rok czasu, nie zaplacila za dofinansowania,zadluzona w PKP Cargo ktorego glownym wlascielem jest SP a tutaj prosze

Cytat:
Syndyk masy upadłości Dolnośląskie Surowce Skalne Spółka Akcyjna w upadłości likwidacyjnej z siedzibą w Warszawie (Emitent, Spółka) informuje, że w dniu 29 czerwca 2012 roku Spółka otrzymała z I Mazowieckiego Urzędu Skarbowego w Warszawie zwrot nadpłaconego podatku od towarów i usług (VAT) za miesiąc marzec 2012 roku, w kwocie 11.773.337,00 złotych (słownie: jedenastu milionów siedmiuset siedemdziesięciu trzech tysięcy trzystu trzydziestu siedmiu złotych

jeszcze zwrot nadplaconego podatku dostaja-) ..

Zwrot podatku

albo ja cos przeoczylem,albo naprawde nikt ze SP nie zamierza odzyskac pieniedzy,ktory spolka jest winna Polaka,bo Skarb Panstwa to aktywa wszystkich Polakow.

mdtrader
0
Wysłane: 3 lipca 2012 21:43:31 przy kursie: 1,80 zł
Jesli juz o SKY CLUB i IDMS to przypomne czesc z jednego posta z watku "DSS"

mdtrader napisał(a):
Cytat:
Upadłość Triady i IDMSA

W sierpniu 2011 r. Grzegorz Leszczyński, prezes DM IDMSA, udzielił wywiadu Rzeczpospolitej („DM IDMSA również może wesprzeć Triadę” – Rzeczpospolita 25.08.211):

„- Zapewniliśmy Triadzie finansowanie pomostowe, o kwotach nie mogę mówić - przyznaje Grzegorz Leszczyński, prezes DM IDMSA. - Przygotowywaliśmy również emisję obligacji zamiennych na akcje, z perspektywą zadebiutowania spółki na giełdzie, jako wariant bezpieczny dla inwestorów. Z uwagi na trudną sytuację rynkową projekt ten został jednak zawieszony - dodaje.

Niestety nie znamy szczegółów owego finansowania pomostowego zapewnionego Triada SA, wiemy natomiast, że Triada ogłosiła upadłość.

Natomiast jak upadłość Triady przedstawia portal z branży turystycznej http://www.travelmaniacy.pl :

„Ludzie z branży turystycznej o problemach Triady mówili od dobrych kilku miesięcy, także na niektórych forach internetowych można było przeczytać głosy pracowników biura, którzy żalili się na niewypłacanie pensji w terminie. W tym czasie miało miejsce kilka ciekawych zabiegów. Fotel prezesa i założyciela spółki - Piotra Zawistowskiego, zajął Krzysztof Wójcik, który zmienił nazwę spółki na BBPT S.A. (Byłe Biuro Podróży Triada). Co ciekawe w międzyczasie Sky Club (firma-córka Triady) zyskała nowego inwestora - Dom Maklerski IDM S.A., z którą Wójcik jest powiązany.

Ale o co chodzi?

Jak nie wiadomo o co chodzi, wiadomo że chodzi o pieniądze. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż wszystkie te zabiegi miały na celu „wyciągnięcie” wszystkiego co dobre z Triady na rzecz Sky Club, który to obecnie jest organizatorem wycieczek firmowanych logiem „Triada”. Jak możemy przeczytać na łamach serwisu turystyka.rp.pl, Sky Club najprawdopodobniej płaci kwartalnie za dzierżawę znaku towarowego „Triada” 30 tysięcy złotych. Na dzień dzisiejszy na stronie internetowej triada.pl nadal oferowane są wycieczki. Po przejściu do zakładki „) nas” pojawia się informacja potwierdzająca - „Sky Club Sp. z o.o. jest organizatorem wyjazdów dla marek Triada i Sky Club ...”

Pełna treść artykułu Bankructwo biura podróży Triada
w linku:
www.travelmaniacy.pl/artykul,b...

Natomiast artykuł pt. Upadek Open Travel Group był "jednym wielkim szwindlem"? pokazuje powiązania osoby związanej z upadłym Open Travel ze Sky Club EU.

Prokuratura, która prowadzi śledztwo w sprawie upadku Open Travel uważa, że bankructwo biura było zaplanowane i misternie przeprowadzone. Mimo tego jeden z byłych szefów Open Travel ponownie zajmuje się turystyką - czytamy w Rzeczpospolitej.” (…)

Prokurator Kosmaty poinformował - Śledztwo tymczasowo zawiesiliśmy ze względu na greckich kontrahentów biura, których musimy przesłuchać. Jacek P. zaznacza, że "były to zwykłe reklamacje". Dodaje - Wyjaśniłem je w prokuraturze i koniec.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 5 lipca 2012 08:28:57 przy kursie: 1,55 zł
Ukazał się raport roczny DSS - tutaj link do skonsolidowanego

a w nim - wg stanu na 31 grudnia 2011 r. pojawiły się następujące zmiany:
- odpis WNiP prawie w całości, spadek z 96 mln do 1,6 mln zł
- zmniejszenie zapasów z 36,6 mln do 16 mln zł
- przychody w IV kw. zmniejszone z 260 mln do 250 mln zł
- strata roczna zwiększona z -35,4 mln do -435 mln zł
- wskutek straty, wartość księgowa spadła z 32,5 mln zł do -234 mln zł (ujemne kapitały własne)
- dodatkowo w bilansie wzrost zobowiązań odsetkowych z 348 mln do 385 mln zł
- skurczenie aktywów trwałych z 743 mln do 397 mln zł

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 5 lipca 2012 11:38:30 przy kursie: 1,62 zł
Czyli cały kontrakt na A2 wrzucili w straty? Utworzyli rezerwe?

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 5 lipca 2012 12:10:24 przy kursie: 1,62 zł
WatchDog napisał(a):
Ukazał się raport roczny DSS - tutaj link do skonsolidowanego

a w nim - wg stanu na 31 grudnia 2011 r. pojawiły się następujące zmiany:
- odpis WNiP prawie w całości, spadek z 96 mln do 1,6 mln zł
- zmniejszenie zapasów z 36,6 mln do 16 mln zł
- przychody w IV kw. zmniejszone z 260 mln do 250 mln zł
- strata roczna zwiększona z -35,4 mln do -435 mln zł
- wskutek straty, wartość księgowa spadła z 32,5 mln zł do -234 mln zł (ujemne kapitały własne)
- dodatkowo w bilansie wzrost zobowiązań odsetkowych z 348 mln do 385 mln zł
- skurczenie aktywów trwałych z 743 mln do 397 mln zł

Czyli jednak nie miałam racji podczas ostatniego szkolenia, kiedy to broniłam 96 mln PLN jako aktywa, które można zawsze upłynnić. Ale za to Twoja wycena likwidacyjna zgadza się jak najbardziej (co nie do końca mnie cieszy, bo szkoda spółki).

salute

Segrare
0
Wpisów: 23
Wysłane: 2 sierpnia 2012 14:28:32 przy kursie: 1,28 zł
Takie odświeżenie, gdyż dzisiaj w TVN był prezes DSS w kontekście ustawy o płatnościach dla podwykonawców i dalej nikt nie zadał przedstawicielowi DSS pytania o kopalnie w Złotoryi...

A, przypominam DSS przy wykorzystaniu spółki celowej Surowce Skalne Zachód sp. z o.o (SSZ) nabył kopalnię w Złotoryi (KSS) w listopadzie 2010 roku i od 2011 roku ją konsoliduje w swoich sprawozdaniach. Termin zapłaty za KSS był pod koniec 2011 roku, ale zaczęto „przewidywać trudności w sfinansowaniu zakupu i rozpoczęto szukanie strategicznego partnera do sfinansowania zakupu”. DSS nie zapłacił Skarbowi Państwa (SP) za KSS, więc SP pozwał nabywcę w styczniu 2012 roku. Nabywca, czyli SSZ przegrał sprawę, ale wniósł o uchylenie nakazu zapłaty w całości i odroczenie powództwa. Na dzień 4 lipca 2012 roku dalej DSS nie zapłacił więc za KSS.

(na podstawie stron 58-60 i 83 ze skonsolidowanego rocznego sprawozdania DSS za 2011 rok)
Zapraszam do mojego blogbook'a link

mdtrader
0
Wysłane: 2 sierpnia 2012 18:38:06 przy kursie: 1,28 zł
Tez na forum poruszalem ta sprawe, ale co ostatnio sie dowiedzialem to to,ze DSS nie wydobywaly surowca ze Zlotoryi- skonsolidowaly,ale jesli chodzi o samo wydobycie to nie.

Segrare
0
Wpisów: 23
Wysłane: 2 sierpnia 2012 21:11:45 przy kursie: 1,28 zł
@mdtrader

Wiem, czytam uważnie :) Dowiedziałeś się tego od spółki czy od kogoś ze Złotoryi? Bo gdyby nie wydobywali przez półtora roku, to już by tam nie było załogi, a KSS generowałby same koszty. Wtedy najpewniej ktoś z DSS wpadłby na to genialne rozwiązanie - wycofanie się z umowy i przynajmniej nie generowanie kosztów. A skoro nie wycofano się z umowy, to przypuszczam, że KSS prowadzą działalność, albo DSS miał inne plany co do KSS :)
Zapraszam do mojego blogbook'a link

diR
diR
1
Wpisów: 991
Wysłane: 5 stycznia 2014 14:41:36 przy kursie: 1,14 zł
To co, wsparcie na 1 zł pęknie niedługo ? Think
Przydałaby się jakaś AT dla upadłego anioła Angel
Nie nauczysz się pływać - nie wchodząc do wody

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,213 sek.

dcvlmzlv
tjavpivf
stwazyje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qpasokqg
psnxrvfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat